login |

Star Trek: Discovery – 2×10: The Red Angel – írta Ace

2019. 03. 26. 14:50 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Itt van, megérkezett a rejtélyes Vörös Angyal a Discovery második évadjába.

Az előző látványos és akciódús epizód után az új részben többnyire a titkok feltárását kezdhettük meg, főként a Vörös Angyal személyével, illetve Burnham múltjával kapcsolatban lepleződtek le titkok. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A gyásszal indított cselekmény nem meglepő módon ismét Michael személye körül forgott, ahogy Spock is említette már, a nőnek valahogy mindig sikerül ott lenni, ahol valami tragédia történik,  amit aztán magára vállal. Nos, az írók tettek is róla, hogy ez valóban így legyen, de mint már írtam korábban, ezt el kell fogadnunk, hiszen a sorozat alapkoncepciója ez, hiába nem ezt szoktuk meg régebbi Star Trekekben – plusz az új nézők úgysem foglalkoznak azok koncepcióival.

De kanyarodjunk is vissza a mostani cselekményhez, ahol a 31-es szekció ismét felbukkan Leland vezetésével, Spock és Burnham végre indulatok nélkül, testvérként beszélgettek, és még Culber dokinak is jutott kis idő a Vörös Angyal befogási kísérlete mellett.

Nem mondanám, hogy túl jól sikerült kitalálni, hogyan is foghatnák be az Angyalt, főleg azután, hogy a bizonyítékok alapján tudják, ki a furcsa ruhát viselő időutazó. A technikai részébe nem is mennék bele, mert az elfogadható,  de hogy senkinek nem jut eszébe, hogy ezt a tervet nem lehet biztonságosan kivitelezni, ha nem figyelnek oda, kit is avatnak be…! Ezt a részt ügyesebben is kezelhették volna, hiszen a nézők sem buták, és ha kicsit is belegondolnak, hogy a jövőből érkező megmentő ismeri a múltat, akkor ez a terv nem igazán működik biztonságos keretek között, csak komoly téttel.

Ariam temetésével kezdtünk, ahol mindenki mondott pár szót róla, és úgy gondolom, tényleg igazán jól működhetett volna a Parancsnok drámája, ha pár részen keresztül építgetik a kapcsolatát a többiekkel, és nem egy epizódba préselik bele. De a temetés így is meghatóra sikerült, amihez Saru éneke is sokat hozzátett.

Megjelent a 31-es Szekció, Spock és Burnham tisztázódtak a vádak alól, ezért Leland együttműködést szeretne a szervezete és a Discovery legénysége között, Ariamtól sikerült megszerezni az Angyal biometrikus jellemzőit, ami egyezést mutat Burnhammel. Ezen a ponton azért kicsit húztam a számat, hogy valóban ennyi tellene csak az íróktól? Szerencsére ők is érezhették, hogy ezen lehet még mit csavargatni.

Közben Culber is megerősíti az adatokat és továbbra is keresi önmagát – valóban érdekel, mit szánnak neki a történet írók, mert kicsit mostohán kezelték eddig, és jó lenne ha nem csak Stamets miatt lenne jelen.

Titkok feloldása tekintetében, mint korábban írtam, jeleskedett az epizód. Leland kitálalt Pike-nak és a Discovery beavatott tisztjeinek arról, hogy mi is a Deadalus projekt, és hogy a klingonok és a Föderáció között időutazási verseny folyt, aminek eredménye a Vörös Angyal ruhája. Tehát a 31-esek már kezdettől fogva ezért voltak érdekeltek a jelenségek miatt.

Közben Georgiou és Burnham között mintha eltűnt volna a konfliktus, és Michael még mindig régi mentorát szeretné látni a Császárnőben, aki Lelandhez irányítja, ha további válaszokat akar. Leland úgy tűnik, kitálalni kényszerül a nő előtt, mivel csak Michaellel van esély elfogni az Angyalt. Megtudjuk tehát, miért is érintett ő és a nő családja, és hogy a klingonok nem véletlenül támadták meg a kolóniát, ahol kislányként élt, hiszen a Deadalus projekten dolgoztak, pontosabban az Idő Kristállyal, mely lehetővé teszi az időutazást. (Igen Mudd is ilyen kristállyal manipulálta az időt az előző évadban).

És ha már titkok: Tyler ismét tovább őrlődik két oldal között, és Burnham sem könnyíti meg a dolgát. Úgy tűnik, ő ebben az évadban is választás elé kényszerül előbb utóbb.

Itt az a bizonyos terv, amit nem is értem, Pike hogyan engedélyezhet, hiszen valódi veszély nélkül nem működhet. Szerencsére Spock a kritikus helyzetben mintha visszatérne a Logikához, és végre átlátja a helyzetet, amit mi nézők pontosan tudunk, hogy ha Burnham nincs valódi veszélyben, nem fog eljönni megmenteni magát hiszen ismeri a jövőt és a csapdát is.

Spock-hoz visszatérve, felejthetetlen volt számomra, ahogy fapofával előadta Michaelnek azt, hogy ha nem sikerülne a terv, akkor megint meg lesz vádolva, hogy megölt egy csillagflotta tisztet. Ethan Peck-et kezdem egyre jobban megkedvelni.

Végül sikerül elfogni a Vörös Angyalt és igen, nem hagytak meglepetés nélkül minket. Aztán itt volt még az MI-szál is amit nem engedtek el, ugyanis a 31-es Szekció hajójára feljutott Lelanddel sikerült is csinálnia valamit. (Nekem eléggé furcsa volt, mivel sehogy sem értem, egy ilyen szkennerben mit keres egy ilyen szemszúró tű vagy micsoda) Persze kétlem, hogy Leland meghalt, inkább valami mást csinálhatott vele.

Tehát, mint írtam, jó sok korábbi titokra fény derült az epizódban, egyre többet látunk a kirakósból. Az akció most háttérbe került, de kellett már egy ilyen rész, amiben végre több fontos beszélgetés is megtörténhetett. A végére kaptunk egy jó nagy cliffhangert, ami kicsit hatásvadászra sikerült, de ez legyen a legnagyobb baj.

20 hozzászólás Ne habozz!

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 23. 00:54

a végére jó kis családi szappanopera lesz ebből :)

nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek a legvégén, az egész epizód hullámzó volt, michael jelenetei siralmasak voltak, nem fog gyünni oszkár bácsi

de legalább az időparadoxonra választ kaptunk, nem értettem eredetileg, hogy tudja a jövőből megmenteni saját magát a gyerekkori halálától

CrashBoostZoom - 2019. 03. 23. 13:03

Nem értem a problémádat. A predesztináció az egyik leggyakoribb időutazós probléma a Star Trek-ben.

Latza - 2019. 03. 23. 21:45

Azért az vicces volt, hogy Burnham azt akarta, hogy mondjon el neki mindenki “mindent” a csapdával kapcsolatban és senki sem szólt vissza, hogy “dehát ha tudod, hogy kamu, akkor a jövőbeli éned is tudni fogja”…

Ennyi parancsmegtagadás után csoda, hogy a Csillagflotta még 100 év múlva is fennáll majd.

Érdekesség, hogy az Airiam helyére érkező Nilsson hadnagyot ugyanaz a színésznő játssza.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 24. 11:56

@Latza: én is fogtam a fejem, hogy ezt így hogy?

“michael, te vagy a red angel, és akkor jól csapdába fogunk csalni téged, jó?”

a nagy taktikai megbeszélés közben azt vártam, mikor közli michael, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha inkább emlékezne, hogy másnap a yavin-4 mellett tali délután 5-kor és akkor nem kell csapdázni meg semmi

Melkon - 2019. 03. 25. 20:31

Jahm, ez az időutazós terv ezer sebből vérzett. :D

Ha ők úgyis megmentik, akkor miért jött volna vissza a Red Angel? Mintha azt feltételeznék, hogy a red angel lineárisan látja a múltat és nincs birtokában mindennek az ő idejéig.

Viszont annak örülök, hogy nem Micheal volt a red angel, egyrészt így bejött a tippem, másrészt kevésbé wtf az időutazós szál. :)

Amikor Leland belenézett abba a biometrikus azonosítóba vagy mibe biztos voltam benne, hogy ez fog történni. :(

Ugyanakkor az anyja kb pont annyi idős, mint amikor meghalt, tehát ha jól értem előreutazott az időben, majd visszaugrált.

Ami még fura, hogy elvileg tudnia kellett, hogy mit okoznak a visszaugrásai és ezt a Discovery is feltételezhette volna, tehát birtokában volt annak az információnak, hogy ez csapda és hogy épp visszaküldi az AI-t.

Ace - 2019. 03. 26. 15:17

Azért egy pillanatra én is elhittem hogy Michael az annyira mindenki rá tippelt.

Latza: Igen ez nekem is egyből feltűnt csak kifelejtettem az írásból ,hogy a Nilsson hadnagyot játszó színész volt Ariam az első évadban és most ő vette át Ariam helyét :D

Ami még kimaradt az írásból az megvolt nektek is ,hogy Leland azt fejtegette ,hogy az összes techológiai ugrás időutazás eredménye. Ezt most komolyan mondta vagy csak feltételezte?

Melkon - 2019. 03. 26. 15:20

Azt megjegyezném, hogy a biometrikus azonosítás nem működik családtagok között, de még egypetéjű ikrek között sem, hisz akkor az egésznek semmi értelme nem lenne.

Elég gyenge ötlet, hogy 100%-os egyezést mutat Burnhammel, miközben az anyjáé volt. Ennél még a Touch ID is pontosabb. :)

cherockee - 2019. 03. 26. 15:48

Egyetlen kérdés maradt csak az univerzumban: ezt minek nézem.

Ahogy nézem nagyjából mindent leírtatok már, bioizé lenyomat, meg én vagyok az anyád, meg elrejtjük előled a múltad, …

Nekem mégis az volt az utolsó koporsószög, hogy az amúgy véres diktátor néni most nagyon aggódik a főhősnőért, és úgy néz rá, mint.

És ez a sz@r kapott 3. évadot, a Counterpart nem.

Tyberius06 - 2019. 03. 26. 16:03

Annyira nem lepett meg a Vörös Angyal kiléte, az lepett volna meg, ha tényleg Micheal van a ruha alatt. Márcsak azért sem, mert ebben az évadban folyton ezt játsszák, hogy várnak valakire a szereplők és valaki totál más jön helyette… Szóval egyértelmű volt, hogy nem Micheal lesz az. Az valóban érdekes volt, hogy a tervet miért Michael előtt kellett megbeszélni, viszont az is igaz, hogy talán pont Spock említette, hogy a “nagypapa-paradoxon” miatt tök mindegy, hogy tud e tervről Burnham, mert mindenképp meg kell mentenie saját magát. Persze ha tudja, hogy el akarják fogni, akkor akár tehet ellenintézkedéseket is és igazából most így hirtelen megfordult a fejemben, hogy mi van ha ez volt az ellenintézkedése. Hogy valójában ő van a ruha alatt általában, de visszament megmenteni az anyját, hogy az helyett cseréljen vele az elfogás során… Persze nemtom még, ezért miért lenne jó, de én el tudok képzelni egy ilyen csavart.
Nekem nincs meg az a részlet, ahol Leland az időutazás és a technológiai fejlődés kapcsolatáról beszélt, de ha azt figyelembe veszem, mi van ha Burnham és a családja eleve a jövőből származtak eredetileg.
Plusz még mindig nemtom, hogy fog kapcsolódni az évad végül a Calypso-hoz. Van egy olyan érzésem, hogy végül az A.I. átveszi a hatalmat a Discovery fölött, illetve valószínűbb, hogy a végére két AI fog egymással harcolni (láttunk már ilyet).

Ace - 2019. 03. 26. 16:05

cherockee: azért a nagyon rossztól messze van főleg amiket mostanában Scifi sorozatoknak tettek le az asztalra. Kár ,hogy nem mindenhol ez az alap és amugy nagyon nem vagyunk jó Scifi-kel ellátva.

Georgiou-t Burnham mentette meg a biztos haláltól szóval érthető miért kötődik hozzá. Mellesleg a Császárnő mintha tovább szövögetné saját kis terveit hiszen Lelandnek miatta kellett kb mindent elmondania Michaelnek.

a_n_d_r_e_w - 2019. 03. 26. 19:30

Elozo evadban kaszaltam, de az uj showrunnerrel meg a pozitiv kritikakkal visszacsabitottatok. Jovore mar nem huztok csobe, siralmas ez az egesz :(

Latza - 2019. 03. 26. 19:51

Ace: Michael szülei dolgoztak az elméleten, hogy a technológiai ugrásoknak lehet-e köze időutazókhoz (nem csak az embereknél!), de ő személy szerint nem hitte, többet meg nem kötöttek az orrunkra. Bár, ha a Kapcsolatfelvétel filmet nézzük, akkor végül is jogos a felvetés… :D

Gondolom Lelandba valamiféle nanitokat fecskendezett az a tű (ami nyilvánvalóan fontos összetevője a retinaszkennernek XD) és majd jól átveszi felette az irányítást. A végén persze nyilván meghal és ezzel meg is ágyaznak Georgiou parancsnokságának meg az új sorozatának.

Engem még az “időkristály” megnevezés zavar, mert a Star Trek sorozatokban tudnak ennél (ál)tudományosabb neveket is adni a dolgoknak.

punyapapa - 2019. 03. 26. 20:12

A tippem rohadtul nem jött be 😆😆😆
De nem baj az
Az tényleg meglepőbb lett volna ha Michael van a ruha alatt. De ha az írók átgondolják, akkor még jól is elsülhetett volna.
A hátralévő részekben így is többet fognak morfondírozni az időutazásról, mint a Voyager 7 évada alatt 😆😆😆
Nekem nincs bajom eddig a Discoveryvel,
10/9
és még mindig azt mondom, hogy a Stargate-re ráférne egy ilyen kaliberű frrisítés.

Melkon - 2019. 03. 26. 20:23

punyapapa

Ha jól tudom gondolkoznak azon, hogy mit kezdjenek az SG franchiseal, de nincs még konkrét sorozat a queueban.

Megyo - 2019. 03. 26. 21:26

A már fent említettek mellett engem még ez zavart egy kicsit:
“Tyler ismét tovább őrlődik két oldal között”
Lehet én nem értem jól az idővonalat, de Tyler nem kb. 3 hete tagja a Section 31-nek, mióta eljött a Klingonoktól? Ha igen, kicsit furán jön ki, hogy ennyire kötődik hozzájuk…

Sigismundus - 2019. 03. 26. 22:42

2×10

Lelandel szerintem Georgiu végzett, ez amolyan Tüköruniverzumos, hatalom-átvevős merénylet inkább, és ehhez Georgiunak lehetett csak hozzáférési joga, hogy a retinaszkennerrel elbabráljon…

Scat - 2019. 03. 26. 22:56

A történet főszála so-so. Addig nagyon érdekelt, míg ki nem derült, hogy az anyja utazgat. Sajnos ez óhatatlanul magával hozza a családi drámát, amit az eddigi részek alapján nem tudnak írni az írók. Legalábbis nem tűnt fel.

Szegény Stamets meg, már a második évad eleje óta úgy látom, hogy csak beleerőltetik a sorozatba, ami a doki visszatérése óta csak még látványosabb. Komolyan, számomra már érdekesebb Culber, aki a legelső részekben háttérben volt a négyzeten, mint a Discovery tudományos tisztje(?), akinek azért több járna. Persze ezen az sem segít, hogy a színész mindig olyan képet vág, mint aki visszapróbálja tartani a zokogást.

De, hogy ne csak panaszkodás legyen, a temetés tetszett. Ahhoz képest, hogy egy részben építették csak Ariamot, egész megható lett a búcsúja is. Saru éneke pedig hosszabb változatot kíván.

Ace - 2019. 03. 27. 08:04

Megyo: Pontossan nem tudjuk mióta tagja a Tyler a 31-esnek de valóban nem rég óta viszont ne felejtsd el ha nincs Leland és Georgiou akkor már rég halott lenne meg L’rell is és háború lenne megint a Klingonok és a Föderáció között szóval van kötelék és kötelesség tudat benne az biztos.

Más: Furcsállom ,hogy sokan sajnálkoznak a Vörös Angyal kilétével kapcsolatban ,hogy családi dráma lesz. Dehát eddig is tudtuk ,hogy muszály ,hogy köze legyen Michael-hez hiszen többször is megmentette várható volt ,hogy valaki lesz aki személyesen kötődik hozzá.

Nézőke - 2019. 03. 28. 16:45

Igen, valóban, már leírtátok.
Ha Michael tudja hogy csapda,akkor minek menne vissza magát megmenteni.
Hirtelen ezt gondoltam bele,hogy M. rájött erre amikor haldoklott,és “ellentmondás” kiáltással abba akarta hagyatni, de aztán ez lett a vége.
Ami egyébként logikátlan (egy Spock veszett el bennem), mert egy olyan anya minek is menne vissza a lánya halálához,ha az
1.érdemben nem befolyásolja a további AI elleni harcot
2. 17 éve nem látta,azt se tudta eddig él vagy hal-e (:DDDD)

A biometrikus 100% egyezésről meg ne is beszéljünk, ilyen megbízhatatlan a jövő? kösz nem.

szóval vannak itt bakik bőven, az időutazáshoz csak értő kezekkel lehet hozzányúlni (ez nem az)

Csak engem idegesít Michael “taraja”? értem hogy ki kell lógni,na de…

Brynden Rivers - 2019. 03. 28. 22:09

Spock, császárnő, a doki jók, lehet jobban járnánk ha a rosszul kiveteletezz és bután sikerült “okosságok” mint az időutazós szál helyett akció-sci-fi lenne Vánek háborúja stílusban.

Persze akkor elveszne Pike & Saru féle klasszikus ST tiszttek akik nagy pozitívumok a sorozatban, de egy Burnham nélküli ST lehet jobb lenne

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz