login |

Második blikk: The Village

2019. 03. 27. 18:30 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Ami kvázi pilotkritikának is kezelhető, mert az első részről human írt (őt nem győzte meg a sorozat), de az az igazság, hogy sok mindent nem tudok hozzátenni az elhangzottakhoz, illetve a kommenthez, amit írtam a kritikához, maximum annyit, hogy az idei legnagyobb országos újonc-csalódás lett nálam. Pedig nem is vártam túlságosan, de sokkal többre számítottam egy szimplán nézhető kategóriánál.

Mert a The Village még véletlenül sem irritáló vagy nézhetetlen annak, akiben van némi empátia és nem veti meg a szentimentális, érzelmes drámákat, amik olykor manipulálják is az embert. Én szeretem ezt a műfajt, és az sem zavar, ha megkönnyezek valamit, vagy írói eszközökkel más érzelmeket csiholnak ki belőlem, azonban a sorozat mindezt túlságosan gépiesen teszi, az volt az érzésem, hogy ha a csatorna egyes jelenetet nem érzett elég hatásosnak, akkor oda még rendelt egy evőkanál cukormázat.

Pedig alapvetően a nagy családot alkotó társasház-lakók koncepciója rendben van, még akkor is, ha ez annyit jelent, hogy nem egy-két sztorit fogunk látni epizódonként, hanem hat-nyolcat – elhúzva 3-4 részre. A végeredmény ugyanaz, csak a csúcspontok távolabbiak és koncentráltabbak. (Cserébe viszont lerí a történetekről, hogy személyesek, hogy az írók saját élményekből táplálkoznak és, hogy fontosak nekik ezek a sztorik, ami pozitívum.)

Nem hiszem, hogy a kiszámíthatóság a bajom a sorozattal, nem várok feltétlenül ettől is váratlan fordulatokat, mint a This Is Us-tól, de annyi nem elég, hogy pozitív az üzenete, még akkor sem, ha manapság jó, hogy nem csak cinikus hangvétel létezik.

Lehet, hogy Michaela McManus kapcsán elfogult vagyok, és azért jött be leginkább az ő, ápolónős, anyukás sztorija (meg az első jelenet is a lányával is remek volt), de sem az ügyvéd, sem az öreg, sem a gondnok, sem a zsaru és a gyerek története nem fogott meg túlságosan. Hol kedvesek, hol szomorkásak voltak, de ennyi.

A második rész sem tett hozzá az elsőhöz sok mindent, csak elmaszolta a “nagy házcsalád” aspektust. Ha azt kihoztam egy jóindulatú 5,5-6/10-re, akkor ez inkább 4,5-5/10 volt. Az anya-lánya sztori még mindig simán viszi a prímet, de az sem kiemelkedő, és inkább csak azért emlegetem, hogy a többi kifejezetten érdektelen, a töredezett, mozaikos történetmesélés miatt még időbe telik azok érzelmi csúcspontjához elérni, így mindössze az olyan apróságokra lehet bólogatni, mint az esti dal éneklése.

A The Village-et simán szeretni fogják páran, alapvetően melegséggel tölthet el minket, ami mindig jó érzés, vannak felemelő pillanatai, humorosak is, a részek végén pedig jó eséllyel mosolyogni fogunk (bár a közepén azért szívesen hullattam volna könnycseppeket, de ez megint csak nem ment…), de azért örülnék, ha komolyabban lekötnének a szereplők sorsai, és nem csak az olyan közbevetett hangulati elemek kapnának el, mint a végén a tánc, vagy akár a kosarazás. (A zenés képeket is nagyon szerettem.)

Ahogy írtam is kommentben, már a 2. rész után biztos vagyok benne, hogy nem fogom tovább nézni, mert egyszerűen semmi értelmét nem látom a “nézhető” kategóriás sorozatokba való beletörődésnek. A The Village-et szerintem csak akkor érdemes követni, ha az ember őszintén tud rajongani azért, amit mesél és akikről mesél, ha sikeresen érzelmi hullámvasútba ültet. Nálam ezt ezek a sztorik és karakterek nem érték el.

1 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2019. 04. 18. 20:10

Megnéztem az 1×02-t és továbbra is szerethető, aranyos sorozat, bőven nézhető, 7/10-es szint nálam. De ez elég? Nem tudom, mostanában már egyre könnyebben kaszálok ilyen simán csak nézhető és jó, de semmi extra sorozatokat, lehet, hogy ez is arra a sorsra jut. Pedig a Brothers & Sistersre emlékeztet ez a nagycsaládi hangulat, még ha itt nem is vér szerinti családról van szó:) Sőt, még a legkedvencebb filmem, a Magnolia is eszembe jutott a zenés montázsok és a szereplők sokszínűsége kapcsán, már csak egy közös éneklés hiányzott:)

Poén, de ebben a szezonban még csak két országos újonccal jutottam el az évad végéig, de benne van a pakliban, hogy az All American és a Fam is kaszát kap. A Village-ből még mindenképp maradok a 3. részre, aztán már csak el tudom dönteni, hogy érdemes-e még folytatni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz