login |

Pilot-mustra: The Act – 1×01

2019. 03. 27. 14:54 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

I like you special.

A Hulu új sorozatának, ami itthon az HBO GO-n debütált dupla résszel múlt héten, lehet, hogy több olvasata lesz attól függően, hogy ki mennyire ismeri DeeDee és Gypsy Rose Blanchard történetét, ami amellett, hogy megjárta a sajtót, dokumentumfilmes feldolgozást is kapott (ennek a forrását nem ismerem, de az HBO is bemutatott róla egyet – már a címek is spoileresek, szóval, aki a sorozatot előtudás nélkül nézi, az ne kattintson).

Éppen ezért írni is nehezebb róla, szóval én a bejegyzésben inkább plusz infókat nem ismerve állok hozzá és normál sorozatként kezelem, ami valós eseményeken alapul, ergó a kritika mentes lesz a spoilerektől, de jelzem, hogy kommentben “történelmi infók előfordulhatnak”, amik ellőhetik a további történéseket.

THE ACT – 1×01 – 7,5/10

A kétértelmű (és sajnos fordításban nem átadható) címmel bíró évados antológia első szezonjának a főhőse egy anya és lánya, akiket egy új környékre költözve, egy tévés interjú révén ismerhetünk meg, ugyanis, mint kiderül, a kislánynak rengeteg baja van (nem tud járni, egy gyomrába vezetett csövön keresztül táplálkozik, mindenféle allergiától szenved), így übergondoskodó édesanyja mindenórás ápolására, pátyolgatására szorul.

Szerencsére a némileg gyámoltalan lány mindezt viszonylag jól viseli, bármennyire is óvja őt anyja, az új környéken barátkozni próbál (nyilván lehetőségeihez mérten), keresi az élet apró örömeit, édességekre vágyakozik és Disney hercegnős ábrándokat kerget. Szívszorító a szituációja, de azon van, hogy pozitív képet mutasson magáról.

Alapvetően a fenti felállás egy nagyon érzelmes, minden bizonnyal tragikusan véget érő, de valahol mégis felemelő sorozatot is eredményezhetne, de abban nem lenne semmi pláne. A tragikus vég mondjuk itt is megvan, ugyanis 2015-ben, tehát 7 évvel a fősztori kezdése után indítunk azzal, hogy valaki torokelvágást és megerőszakolást emleget, a rendőrség pedig megérkezik az anya és lánya házához, ahol is szörnyű felfedezést tesz.

You’re not like other girls.

Persze, ha minderre nem került volna sor, akkor sem lepődnénk meg azon, hogy disznóság lehet a háttérben, mert a kezdetektől fogva kapunk apró célzásokat arra, hogy valami nem stimmel a duó által sugárzott képpel. Fülbe súgott félmondatok, elcsent gyógyszerek, bolti lopások és más gyanús stiklik kerülnek a képbe, hogy után az első rész végére kitisztuljon a kép és egy WTF-húzással totálisan átértékeljünk mindent, amit addig láttunk.

A flashforward az első részben viszonylag kevés időt kap, de a folytatásban nagyon hatásos lehet, ha váltani fogja a múltbeli sztorit, ugyanis egymás mellett látva a múltat és a jelent egészen más tónust fognak kölcsönözni a történések – kíváncsi vagyok, hogy miképp szerkesztik az epizódokat.

És ugye itt jön be az a képbe, amit fent írtam. Annak, aki ismeri a történetet és annak, aki semmit sem hallott róla, teljesen mást fog jelenteni a sorozat. A hatás szerintem ugyanaz lesz, gyomorba fog markolni így is, úgy is, azonban másféleképp fognak lecsapódni bennük a látottak, és teljesen más szinten fogja meg majd őket az, amit látnak. És hirtelen nem tudom, hogy kinek lehet nagyobb, vagyis… hatásosabb az “élmény”.

Nem vagyok abban biztos, hogy a The Act megvalósítása kiemelkedő lenne, inkább csak rendben van, cserébe a színészek bőven fektettek munkát a karaktereikbe (basszus, eleve milyen lehet nekik eljátszani őket!), szerintem erősek az alakítások, bár lehet, hogy meg fogják osztani a közönséget. Azonban a fenti osztályzatot ez a pilot a rám gyakorolt hatással érte el, amire akár azt is mondhatnánk, hogy ahhoz a készítőknek nem sok köze van, hiszen a történet adott, csupán némi dramatizáció múlik rajtuk.

De ez most nem érdekel. Ha az összképet nézem, akkor a The Act kezdése nekem bejött, elég erős és meghökkentő volt, megkapó és megrázó egyszerre, az érdeklődésemet igencsak felkeltő, abszolút kíváncsivá tevő. És ehhez mindegyik, az előző bekezdésben említett összetevő hozzájárul. Bár előre félek attól, hogy mindez hová fog kifutni.

8 hozzászólás Ne habozz!

Gwen - 2019. 03. 27. 15:17

Ismerem a történetet. Kíváncsi vagyok a filmre.

kisanna - 2019. 03. 27. 15:43

nem ismerem a történetet, de azért sejtem, hova lyukad majd ki a sztori.
egy dologtól félek csak, hogy 8 részen át hogyan fogják fenntartani a néző figyelmét. az Escape at Dannemoránál is így voltam, hogy a közepe felé olyan silány lett az egész, hogy majdnem kaszáltam.

Anni - 2019. 03. 27. 18:35

Nem ismertem a storyt nem is akarok addig rákeresni míg tart a sorozat mert egyből berántott.
Annyira belengi a beteg és morbid légkör…

Patricia Arquette-t imádom :D

n5wrr7 - 2019. 03. 28. 10:28

Én nem ismerem a történetüket. Az első részt láttam még csak, de egyből berántott. Viszont a rész után beleszaladtam az előzetesbe, amit nem kellett volna megnéznem! Rengeteg spoiler volt benne, már ha egyáltalán értelmezhető a fogalom egy valós eseményeken alapuló történetnél. Persze értem, hogy akár rá is guglizhattam volna a szereplők nevére és akkor az egész sztorit elolvashatom, de ez így akkor sem tetszett. Ettől függetlenül nagyon jó az egész! A színészek, a hangulat, az egészet körbevevő feszengés. Patricia Arquette hátborzongató!

Dawnie - 2019. 03. 28. 19:59

Láttam a HBO-a dokut, így nem új számomra a történet, de így is leköt a sorozat, nézni fogom.

msvaricelle - 2019. 03. 29. 12:43

fú nekem végig nagyon cringe volt az egész. Patricia Arquette-et imádom és szerintem nagyon jól játssza a szerepet, a kislány pedig elég creepy. Nyilván lehet sejteni mire megy ki a játék a sok furaságból (teljesen tudatlanul ültem le a pilot elé amúgy).. nekem nagyon erős volt ez az első rész, a másodikat nem is indítottam el egyből, mert kell az idő feldolgozni.
Én azt tervezem, hogy megnézem az évadot és utána olvasom még el hogy is volt ez a valóságban.

Nok3dli - 2019. 05. 06. 12:21

Nem ismertem a történetet és nem is néztem utána.
Hátborzongató és nagyon meghökkentő, hogy ilyen tényleg megtörténhet és az emberek még csak nem is gyanakodnak (egy-két kivétellel).

A színészi alakítások parádésak egytől egyig.

Külön tetszett, hogy a szomszédok szemszögéből azért bemutatták az is, hogyan néz ez ki kívülről.

Annak örülök, hogy nem húzták sokáig a nyomozást mikor vissza ugrottunk a “jelenbe”, bár azért jobb lett volna ha ebből is kapunk egy kis részletet az évad során.

elfmercina - 2019. 05. 17. 10:21

Meglepő történet, nagyon tetszett.
Viszont a 8 részt keveselltem, talán az édesanya múltját jobban feltárhatták volna, így az elfeledett édesapáról is többet meg lehetett volna tudni.

A Nick-et játszó színészt éreztem gyenge láncszemnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz