login |

Hanna: kezdett/folytatódott az 1. évad

2019. 03. 29. 14:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vagy írhatnám azt is, hogy ez az én pilot-mustrám, de mivel human már írt kritikát a februárban 24 órán át elérhetővé tett első részről, meg egyébként is a szezon felénél (1×04) járok, így már jobban körvonalazódik, hogy mit is tud a Hanna, amit az a David Farr készített (és írja egyedül, írószoba nélkül), aki nem csak az alapul szolgáló mozifilmet is jegyezte, hanem olyan sorozatokat, mint a The Night Manager és a Troy: Fall of a City.

Mivel a sorozat az itthon Hanna – Gyilkos természet címen bemutatott film elmélyített, részletesebb verziója, így illik jeleznem, hogy bár várós volt (és még most is az), de még nem sikerült megnéznem, így nulla előtudással ültem le az Amazon Prime mai premierje elé. (Ez szerintem nem hátrány, mert a filmet ismerők számára bizonyos motívumok ismertek lesznek, bár, ha van esze Farr-nak, akkor csavart itt-ott a sztorin.)

A Hanna furcsa módon elég in medias res kezd. Romániában járunk a múltban, ahol egy férfi elrabol a kórházból egy kisbabát – láthatóan nem egy random gyereket. Aztán a feleségével (barátnőjével?) nem sokkal később menekülni kényszerülnek a babát visszaszerezni kívánók elől, s eközben a nő meghal, a férfi pedig az erdőbe veti magát a csecsemővel. És ugrunk több, mint egy évtizedet előre az időben.

A helyszín nem változott, megismerjük a túlélési praktikákon kívül komoly lexikális tudással és nyelvismerettel rendelkező apát és vadonban született és ott nevelkedett lányát, a mindennapjaikat, amik viszonylag egyhangúak, vadászattal és állandó harci kiképzéssel telnek, egészen addig, míg kivételes érzékekkel rendelkező Hanna-n el nem hatalmasodik a kíváncsisága, és nem kezdi el felfedezni az erdőn túli tiltott területeket. Ahol is életében először más emberekkel is kapcsolatba kerül – és menten fel is fordul körülötte minden.

A felvezetés után sejteni lehet, hogy idővel ismét menekülés lesz az osztályrésze a főszereplőknek, és ez ágyaz meg a sorozat fő motívumának, a macska-egér játéknak Joel Kinnaman és Mireille Enos karaktere között (akik most ellentétes oldalon vannak, ugyanis előbbi az üldözött, utóbbi az üldöző), mi pedig sejtjük, hogy valami lehet mindennek a hátterében, nem konkrétan csak egy szimpla gyerekrablás miatt acsarkodnak.

Az okokat idővel flashback-ek révén el is kezdi felfedni a Hanna, miközben lassacskán adagolja mind az Apa, mind pedig az Üldöző történet, de az az igazság, hogy ezek sajnos nem annyira érdekesek (egyelőre), maximum akkor, amikor keresztezik egymás útját a nagyvilágban (később lengyel, német, francia és marokkói helyszíneket is bejárnak). Ha valamiért érdemes nézni a sorozatot, akkor az a címszereplő.

A Hanna ugyanis egy klasszikus coming of age sztori, azaz felnövés történet, amit ebbe az akciós, thrilleres köntösbe bugyoláltak. Adott ugyanis egy, a világból szinte semmit sem megtapasztaló gyerek, aki előtt hirtelen kitárul minden. Igen, közben menekülnie kell az életéért, de azért jut ideje emberi kapcsolatokra is, barátokra tesz szert, felfedezi a világot, a nagyvárosokat, az emberek szokásait, amikhez próbál alkalmazkodni. Kultúrsokk, na!

Az ő karaktere és az, amit átél, ahogy felszabadul azok után, hogy a szabadban, de mégis korlátok között élt, simán megtartott a sorozat mellett, az ő sztorijára kíváncsi vagyok, és arra, hogy ismeri ki az embereket, akikkel szembeni bizalmatlanságát az apja neveltetése közben folyton táplálta. És persze az is érdekes, hogy miképp változhat meg valaki (megváltozhat-e egyáltalán), akinek vérében van az agresszivitás és külső szemlélő számára szinte pszichopataként viselkedik?

Ha mindez pedig nem lenne elég, valami összeesküvős vagy rejtélyes szál is kibontakozni látszik Hanna származása kapcsán, vele együtt mi is elgondolkodunk azon, hogy miféle abnormalitás lehet benne, plusz a múltban történtek óhatatlanul is elhintik bennünk azt a gyanút, hogy biztos csak az a célja vele az apjának, hogy óvja és védje, és biztos, hogy azok-e a rosszemberek, akik el akarják kapni őket?

Megvalósítása kapcsán a sorozatról az ‘esetlen’ jelző jutott eszembe először az akciójeleneteit látva, nem nagyon éreztem semmiben sem említésre méltónak a tálalást, így a fent említett tényezőkön kívül a filmet ismerők abban bízhatnak, hogy az eredetileg viszonylag vázlatos sztorit, most mélységeiben is ki tudják bontani, és hogy a karakterizálásra is több lehetőség lesz – persze ez utóbbihoz kellenek jó karakterek is, és 3-4 rész után…, hááát, nem nagyon fogtak meg a felnőtt főszereplők, a mellékfigurák pedig végképp felejtősek.

Alapból szeretem az akcióthrilleres műfajt, így maradok a sorozat mellett úgy, ahogy azt tettem a Jack Ryan esetében is, bár utóbbi szerintem erősebb lett (mindkettő globális aspektussal bír, de más és más jellemzőik hangsúlyosabbak). Maradok, de azért valahol csalódás volt a szezon első fele, mind a szereplőgárda, mind pedig az alapkoncepció miatt jóval többet vártam volna. Az átlagosan 6/10 azért jár az eddigiekre.

12 hozzászólás Ne habozz!

Drake - 2019. 03. 29. 13:37

A táppénz előnye,hogy mindenre több idő jut,pl sorozatnézésre is:) Én még reggel nekiestem: nem rossz,lényegesen jobb szerintem,mint a moziváltozat,pörgősebb,akciódúsabb.(Egyébként jócskán el is tér attól) . Nem spoilerezek inkább,nézze meg mindenki maga.

noinipo - 2019. 03. 29. 14:25

pilot után még reménykedtem, a második epizód viszont kicsit kedvemet szegte
lehet nekifutok mégegyszer, hátha tartogat valami pluszt

Gevin - 2019. 03. 29. 15:55

Az a 3. kep, de nagyon keseredes…

_Peter - 2019. 03. 29. 20:34

Ez ideális darára! A 2. résznél vagyok, tudom részben nálunk forgatták kicsit túlzásba is vitték a magyar jelenlétet: amikor a lányok a szobában laptopoznak “Fényképek” nevű appban látszik “Az összes fénykép” szöveg és hát az is baki képnézőben neteznek. :)

Csak két másodperc és csak az imdb goofs rovat szemfüleseinek tűnik fel az ilyesmi, mégis a kellékes vagy a vágó nem veszi észre ezeket? Gyerekek igaz Magyarországon forgatunk, de a karakterek nem azok! Vagy csak le van tojva?

winnie - 2019. 03. 29. 21:17

nem feltetlenul tunik fel nekik, plusz ha kell a kep es nincs mas snitt, akkor nincs mit tenni. az biztos, hogy sok midnent kiszurnak, de ohatatlan a baki:)

jenga - 2019. 03. 30. 09:20

Nekem csalodas volt. Nem gondoltam, hogy ennyire angolos, itv-s szint lesz. A csalad, foleg a lany(paasz mi a neve) rettentoen irritalt. Az az egesz szal borzalom volt.

Nina - 2019. 03. 30. 12:26

Joel ide vagy oda, a pilot ritka nyomi lett… nem is folytatom.

gerdina - 2019. 03. 30. 19:22

Annyira örültem, amikor kiderült, hogy Enos és Kinnaman egy sorozatban lesznek. Nálam az év híre volt. Miért, miért, miért nem tudtak egy igazán jó produkcióban, élvezhető karakterekkel dolgozni újra együtt, miért?

Csilla0422 - 2019. 04. 09. 20:58

Nekem bejött és szerintem részről részre jobb lett. Pörgött, keveredtek a szálak és jók voltak a főbb színészek is.

Ha esetleg Angela Kang fiatal Alphat keres Esme Creed-Miles tökéletes a szerepre. Az alma nem esett messze… Nem csak a külsejük, de még hangjuk is hasonló. Hannatól is néha kirázott a hideg.

noinipo - 2019. 04. 10. 10:44

Iszonyat középszerű az egész, annyi ‘extrával’, hogy Kinnaman még a közpszerűség szintjét sem éri el.

Snoopyzit30 - 2019. 04. 14. 21:30

Így 4 rész után nem is olyan rossz. A főszereplő páros párbeszéde alatt végig a Killing járt a fejemben. Azt valahogy nem lehet feledni :-P

Eddig olyan 7/10.

Snoopyzit30 - 2019. 05. 05. 20:16

Kár érte. A végére valami olyan szintű gagyiba fordult a sorozat, hogy fájt nézni. Nagyon messze kerültünk bármiféle tényleges mondanivalótól. Az akciójeleneteken látszott higy nagyon olcsón akarták megúszni. Semmi koncepció. Csodálom h a Holder-Linden páros ehhez adta a nevét. A magyar helyszínek rendben voltak,ezért talán kap a sorozat egy 5/10-et. Ha lesz folytatás, én messzire kerülni fogom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz