login |

Taskmaster – írta Orsi

2019. 03. 31. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, reality, vetélkedő,

A Taskmaster, ami itthon a Viasat Explorer műsorán februártól A feladatosztó címen látható, Alex Horne, komikus ötlete alapján készül és először a 2010-es Edinburgh Fringe-en debütált, majd 2015-ben került képernyőre a brit Dave műsorán. Azóta évente két, eleinte 6 majd 10 részes szezon készült, most nyolcadik előkészületei zajlanak épp.

A műsorban egy évadon át ugyanaz az 5 komikus (alkalmanként műsorvezető vagy színész) versenyez, hogy őrült feladatok végrehajtását követően elnyerjék a Taskmaster elismerését.

A műsor alapvetően két helyszínen játszódik, a Taskmaster “házában” ahol a versenyzők egyesével, ritkább esetben csoportokba osztva próbálják megoldani a Taskmaster (asszisztense) által meghatározott kihívásokat, illetve a stúdióban, közönség előtt, ahol az értékelés zajlik.

Minden adás azonos módon kezdődik, valamennyi játékosnak be kell szolgáltatnia egy, adásonként eltérő követelményeknek eleget tevő tárgyat (ez lehet a legszokatlanabb, a legszebb dolog, a legmenőbb ruhadarab vagy éppen a legfontosabb irat), amiket aztán a műsor végén a győztes “visz haza”.

A Taskmaster ezeket a tárgyakat is értékeli, de a műsor lényegi részét az abszurd, vicces, olykor triviális feladatok, kreatív megoldására adott pontok összegyűjtése jelenti (1 pont jár a legkevésbé sikeres teljesítményért, 5 a legjobbért). A legtöbb pontot szerző versenyző lesz az epizód és végül a sorozat győztese is.

Az első évadban a versenyzők többek között megmérkőznek abban, hogy ki képes a leghamarabb kimerni a vizet egy kádból, a dugó eltávolítása nélkül, GPS-szel „rajzolnak” képeket egy focipályán, dobnak távolba tojást és teafiltert, de versenyeznek jég olvasztásban, könnycsepp gyűjtésben és golflabda helyett tojással végrehajtott mini golfban is.

A műsor készítői a Taskmaster szerepére megnyerték Anglia egyik jól ismert komikusát, Greg Davies-t (az ő Netflix-es, You Magnificent Beast című stand-upja megtekintésre kimondottan ajánlott). aki diktatórikusan és drákói szigorral, de végtelenül szórakoztatóan ítéli meg a versenyzők teljesítményét. A Taskmaster jobb keze és asszisztense, Alex Horne, a műsor és egyben a feladatok kiötlője. Kettősük az évadok során igazán összeszokott, szóváltásaik és vitáik, valamint “különleges kapcsolatuk” a show elmaradhatatlan részét képezi.

Az első évad versenyzői: Frank Skinner (műsorvezető, komikus és író), Josh Widdicombe (komikus, műsorvezető), Roisin Conaty (komikus, színész), Romesh Ranganathan (komikus, színész) és Tim Key (színész, író és költő).

Noha az évad szereplői valószínűleg kevésbé ismerősek a magyar néző számára, azonban a kihívások és a sorozat humora miatt a műsor így is teljes mértékben élvezhető (akár úgy is, ha egy-két részről lemaradunk), megtekintését teljes szívből ajánlom.

Egyébként az angol formátumot követte skandináv, spanyol, belga és kevésbé jól sikerült amerikai verzió is, 2018-ban pedig könyvet is kapott, hogy ezzel is ösztönözze a nézőket arra, hogy családi és baráti társaságban ők maguk is játszanak.

2 hozzászólás Ne habozz!

El-ahrairah - 2019. 04. 02. 13:22

Évek óta a legvárósabb sorozatom.
Kicsit stand-up, kicsit panel show és kicsit játék határok nélkül. Könnyed, vicces, néha kimondottan meglepő, néha debil és a Greg/Alex duó a vendégekkel együtt remek körítést varázsol a feladatok köré.

Mindenkinek csak maximálisan ajánlani tudom aki még nem próbálta be.

FrankLuck - 2021. 04. 15. 14:05

Későn jutottam el idág, de, uhh, mekkora kár lett volna kihagyni! Tegnapelőtt még csak pár klipet néztem YouTube-on, de annyira beszippantott, hogy tegnap már lecsúszott vagy 8 rész is.
Greg Daviest mindig is csíptem, Alex-szel remek párost alkotnak. A jelenleg futó, 11. évadnak álltam neki (benne Lee Mackkel), aztán miután beértem magam, nekiálltam a negyedik évadnak (mert Hugh Dennis egy isten), de a többiek is nagyon jók, a kevésbé ismert játékosok is mind szerethetőek (azért a brit szitkomok rajongóinak nem lesz sok vadidegen). Mondhatnám, hogy nem minden játék/feladat ugyanolyan kiemelkedő, de igazság szerint egyáltalán nem rémlik, hogy a 40+ perces részek alatt az órát vagy a telefont nézegettem volna, így amíg a szórakoztató és zseniális részek váltják egymást, addig biztosan maradok (és pótolgatom az elmúlt pár évet is).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz