login |

Pilot-mustra: The Murders – 1×01

2019. 04. 02. 18:10 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Nem fogom megismételni azt, amit pár hete írtam a kanadai krimisorozatok csökkenő minőségéről, valamint az egy sorban eladhatatlan, semmitmondó koncepciókról, de a CityTv most indult nyomozósa, a The Murders kapcsán mindkét eszmefuttatásom érvényes lehet. Főleg egy ilyen címmel…Utóbbi pilotja a semmiből került elém, köszönhetően annak, hogy a kanadai premierdátumokkal nem vagyok tisztában, így, mivel nem raktunk ki hozzá (MÉG!) előzetest sem, semmit sem tudtam a koncepciójáról, hiszen a reggeli hírekben tavaly említett berendeléses pár sorra már rég nem emlékeztem.

Nem is baj, mert az a leírás amilyen rövid, annyira duplán spoileres, és valójában a sorozatról nem mond semmit, csak az első részről. Arról nem is beszélve, hogy épp azért vágtam bele izgalommal, mert imádok úgy bepróbálni valamit, hogy fejest ugrok az ismeretlenbe.

THE MURDERS – 1×01 – 5,5/10

A The Murders főhőse egy kezdő gyilkossági nyomozó (ő lenne Jessica Lucas, aki pár amerikai országos széria után kanadai krimiben fújja ki magát, mint Serinda Swan vagy Jerry O’Connell), aki folyton beleng híresrendőr apja árnyéka, és aki első munkanapján elég nagy hibát követ el, ugyanis fegyverét a kocsijában hagyja, amit aztán ellopnak és egy gyilkosságot követnek el vele.

Kate Jameson szeretné “feladni” magát, elismerni a felelősségét, azonban társa tudja, hogy ezzel kinyírná a karrierjét, ezért felajánlja, hogy valahogy elmismásolja a történteket (a fegyvert lenyúlja a tetthelyről és bizonyítékokat hamisít). Magában az ügyben pedig megindul a nyomozás, mert mégiscsak egy krimiről van szó, és elég hamar elkapnak egy gyanúsítottat, azonban az események idővel fordulatot vesznek.

A nyomozgatás persze a szokott mederben folyik, némi nyomolvasással és kikérdezéssel, viszont a főhős karakterizálása kapcsán azért kapunk némi mélységet, szerencsére ugyanis Lucas-nak olyan karakter jutott, akiben van fantázia, és aki komoly erkölcsi dilemmákkal néz szemben, szóval lehet szimpatizálni is vele. Még csak tippelni sem kell, 100%-ig biztos vagyok abban, hogy az átívelés ezúttal igencsak karakterközpontú lesz, hiszen ami történt, innentől kísérteni fogja és meghatározza szakmai életét. (Bár mellékesen felvezették a polgármesteri posztért induló anyja szálát, amire nem tudom, mennyire volt szükség.)

Az az igazság, hogy a The Murders pilotja a 30. perc környékén egy időre felvillanyozott, ugyanis akkor bedobtak egy nagyon érdekes csavart (angolosoknak az a felfedezés ütős lehetett), amiből azt gondoltam, hogy valami érdekes, átívelő szál lehet (és igazából ez lendítette közepes fölé a sorozatot nálam), szóval ezek után el lehet képzelni a csalódásomat, amikor kiderült, hogy a maradék 10 percben el is varrták az egészet a gyilkos megtalálásával.

Tehát akkor most van egy tipikus nagyvárosi krimink csavar nélkül? Fogjuk rá. Ugyanis a kezdő nyomozós és a hibaeltussolós szál nem sokat árnyal szerintem az összképen, de az epizódban még történik valami, aminek komoly kihatása lehet a szezonra, főleg, a főhős karakterére, bár a lelki tényezők nem tudom, hogy mennyiben fogják befolyásolni a történetmesélést. (Arra jobban ki fog hatni, ha komolyabban elkezdenek nyomozni utána, és az, hogy mentse a bőrét, esetleg a munkáját fogja kompromittálni.)

A The Murders-t a kezdése alapján nem sorolnám a hanyatló kanadai krimivonal képviselői közé, akár még valami korrekt is kisülhet belőle, de szerintem túlságosan is nagyot kellene változnia ahhoz, hogy egy sima korrektnél több lehessen belőle. Azért még egy második résznyi esélyt kapni fog.

3 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2019. 04. 02. 20:10

Mar cask Tabitha miatt megerne belenezni :D

na cask jussak az into the badlands vegere…

Necridus - 2019. 04. 02. 20:17

Én csak azért találkoztam vele, mert Jessica Lucast követem instagrammon, amúgy soha nem is hallottam róla. Végignéztem az első részt, de annyira a tipikus krimi egy kis lelkivilágot elemző jelleggel meghintve, hogy nekem nem jött be. Ez tette fel az i-re a pontot, most már egyértelműen untatnak az epizodikus krimik, és ezt az eyecandy és kifejezetten tehetséges Lucas sem tudja nálam a visszájára fordítani.

winnie - 2019. 04. 03. 09:27

1×02: ez is közepes volt, de.

azért jár a pacsi, hogy jók a bűnügyek. az első rész sem tipikus volt, és itt is egy egy fokkal komplexebb dolgot kaptunk, aminek az egyik csavarja kiszámítható volt, de a másik nem annyira. ergó van fantázia az írókban, és törekszenek.

a gond csak az, hogy mind a bűnösök elkapása, mind pedig az, ahogy előtte rájönnek a megoldásra, elég gyengécske, erőltetett, ez lehúzza.

de legalább próbálkoztak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz