login |

Második blikk: Ízig-vérig

2019. 04. 03. 16:37 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Most mondjam azt, hogy “Oké, tudjuk le gyorsan, majd söpörjük félre és várjuk a következőt”? Őszintén remélem, hogy a többség másképp fog a sorozatra nézni és a Sony a sikernek köszönhetően berendel egy új szériát, de…

Annyira marha közhelyes megint leírnom, hogy én akartam szeretni a VIASAT3 új sorozatát (itt a pilotírásunk), de az Ízig-vérignél a 200 első randit sokkal szívesebben nézném. (Mármint nem úgy értem, hogy azzal bármi bajom lett volna, csak a számomra válóok napi jelleg és a 60 rész miatt használom ebben a kontextusban.) Konkrétan ez a legnagyobb bajom ezzel, hogy nem nézném szívesen, nem túl szórakoztató, zavar az erőltetett műdráma. Ez nem élvezetes hétfő esti program.

Nyilván, ha nem komédia a műfaj, akkor kellenek konfliktusok egy sorozatba, és a mélység sem árt, viszont azoknak megalapozottnak is kell lenniük, és nem csak információ- és kommunikációhiányon kell alapulniuk. Az Ízig-vérig esetében szinte minden szembenállás mesterséges, elkerülhető lenne vagy éppen teljesen felszínes, amivel ráadásul némelyik karaktert kifejezetten irritálóvá teszik, ami végképp öngyilkosság.

Sajnos a második rész sem nagyon akarta irányba állítani a sorozat stílusát, szinte semmi érdekes nem volt benne. Lehet, hogy számomra egyelőre azért nem működik az Ízig-vérig, mert a készítők vagy nagyon filmes fejjel gondolkodnak vagy nem ismerik a tévésorozatos dramaturgiát? (Utóbbi nyilván nem igaz, hiszen egyiknek sem ez az első próbálkozása, bár a Csak színház és más semminek is vannak gyerekbetegségei.)

Ha a történet felejtős, akkor legalább a karakterekkel lehetne valamit kezdeni, de megint csak ott tartunk, hogy a jobb pillanatokra háromszor annyi gáz jut. Nem értem, hogy Éva karakterét miért nem akarják szimpatikusabbá tenni (pedig a férje csalta meg őt, szóval előnyből indult). Nyilván idővel változni fog a kép, de olyan a sorozat, mintha András lenne a főhős, a volt felesége (akinek saját ötlete sincs…) pedig csak keresztbe akarna tenni neki (egy bajuszpödörgető gonosz mellett), mert olyan nem létezik, hogy békésen egymás mellett prosperáljanak.

Ráadásul ebben a részben a mellékfigurák megint csak lógtak a levegőben. Pokorny és Badár legalább tesz annyit hozzá a megírt karakteréhez, hogy szimpatikus legyen (bár előbbiről továbbra sem tudom, hogy kicsoda és micsoda és miért van), de ez is csak a színészek miatt van, nem a szkriptnek köszönhető.

Szilágyi Fanni, a szezon második felének rendezője mondta, hogy “az Ízig-vérig egy klasszikus romkom” – én meg csak nézek kifele a fejemből: hol itt a rom? és hol itt a kom? 90 perc után szerelmes bárki is bárkibe? Vannak benne emlékezetes jellem- vagy helyzetkomikumok? Minden második percben hahotázunk? Ezek után mondanom sem kell, hogy az 1×02 sem igazán fogott meg, sima kasza lett így nálam a sorozat

19 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2019. 04. 02. 13:06

Nem, nem és nem. 1×02 után instant kasza.
Sorozatot írni még mindig nem tudunk.

Tisztelt Sony!
Először próbálkozzanak még más remake-kel és majd utána meg lehet próbálni a hazait is.

Cseheknél nagy siker egy nőcis sorozat: főszerepben három nő, akik megölték tették a férfjüket (finn sorozat alapján – Mustat lesket)

Vagy az osztrák köztévé Vorstadtweiber sorozata, ott öt osztrák Rózsadombi nő kerül válaszúthoz, amikor kiderül, hogy egyiküket lapátra lették. Erre beparáznak a többiek, hogy őket is lepattinthatják férjeik. Azonban ők is próbálnak kavarni, miután megtudják, hogy párjaik nem törvényes bizniszben utaznak.
(ahogy kivettem a leírásból)

trillárom - 2019. 04. 02. 13:34

Nekem Gryllus Dorka csalódás. Szerintem nem természetes a szerepében, Simon Kornél sokkal inkább az. De lehet majd belejön.
Kíváncsi leszek, mire fut ki majd a történet.

kisanna - 2019. 04. 02. 13:57

nekem se jön át egyáltalán, amit Gryllus Dorka csinál, olyan idegen és művi vagy nem is tudom.

juhaszvik - 2019. 04. 04. 05:15

Amikor még nem lehetett tudni, hogy miről fog szólni, csak a két karakter hangulat promóját adták, akkor le mertem volna fogadni, hogy az lesz alapkoncepció, hogy két egymást útáló karakter kénytelen együtt dolgozni, és ebből alakul majd ki a romantika, míg a veszekedések adják a komédia részét. Tudom, tipikus, ezerszer látott formula, és lehet én is huhognék rá, de ehhez képest mindenképpen egy szórakoztatóbb felállás lenne.

LizaM - 2019. 04. 04. 12:47

Én nagyon meg szeretném védeni ezt a sorozatot!! (Noha egyáltalán nem vagyok a magyar sorozatok híve, például a túlfényképezett 200 első randi szerintem gyenge volt.)
Valószínűleg azért tetszik ennyire, mert a francia vígjátékokat is szeretem és ez a sorozat tökre hozza azoknak (azokból is a jobbaknak!) a világát.
Gryllus Dorka védelmére: ha egy középkorú nőt megcsal a férje egy fiatal huszonévessel, az igenis húsbavágó dráma, mert az egész nőiéségébe való hitét megrengeti. Szerintem egyáltalán nem csoda, hogy ilyen mufurc karaktert hoz, és ezt viszont jól csinálja. Hitelesek a mondatai, de a humoros jelenetek is ülnek.
A képivilág pedig megnyugtatóan letisztult, elegáns, jó nézni.
Én ajánlom!!!

winnie - 2019. 04. 04. 13:23

a 200 első randinál az első részt láttam, de az afféle kellemesen szórakoztató limonádé volt nálam, amit a telenovella jellege miatt biztos nem néztem volna tovább.

itt én azt nem vitatom, hogy hiteles, hogy ilyen a karakter, de ettől még a szememben nem lesz kedvelhető, hogy folyton lábtörlőnek használják, hagyják, hogy összeomoljon és hisztériázzon. az írói döntés, hogy “erősebbre” (nem ez a jó szó, tudom) írják-e. és abból ahogy viselkedik azzal, akivel megcsalták őt, látszik, hogy valahol azért feldolgozta a dolgot. nyilván a tüske benne van, de meg lehetne őt írni funabb karakternek is. mint írtam, az évad második felében nyilván magára fog találni, mert a filmes dramaturgiát követik, de a sorozatoknál ez szerintem zsákutca, mert én biztos, hogy többek között azért is szállok ki, mert nem képesek szerethetővé tenni számomra. az, hogy együtt lehet érezni vele, nem elég szerintem.

lennének szerintem olyan írói fogások, sorozatos technikák, amivel ezt lehetne orvosolni, és ha lett volna tesztvetítés, akkor látták volna, hogy mozgott volna a mutató az ő jeleneteinél, és korrigálhattak volna.

ahogy írtam, ez azért aggaszt, mert kár lenne egy új sorozat bukását megtapasztalni azért, mert nem annyira tapasztaltak az írók a műfajban.

winnie - 2019. 04. 04. 13:26

(ha már gryllus, csak egy példa: azt jó volt nézni, ahogy magára talál, főz, stb. ezzel szerintem egyet érthetünk. a kérdés az, hogy a folytatás ismerete nélkül, így vákuumban, biztos, hogy annyira jó döntés volt előállni azzal, hogy “éva nem is ért hozzá, mert csak a férjét másolja”? ez nálam teljesen gyomros volt. nyilván lehet drámának nevezni, átérezni – de ez volt nálam a műdráma. arról nem is beszélve, hogy ezzel kvázi a karaktert csökkentik a szememben.

persze meggyőzhető vagyok, hogy ez volt a jó döntés, de én kétlem, hogy a többség így tartaná. aztán persze lehet, hogy tévedek.

LizaM - 2019. 04. 04. 20:54

Nem tudnálak meggyőzni, mert az nálam is kifejezetten nagy gyomros volt! Bár lehet, hogy ezzel a sorozat kiszámíthatóság-faktorát akarták némileg lejjebb vinni, de abban teljesen igazad van, hogy ezzel a karakter értékét csökkentették.

Nem akarok én túl nagy védelembe belemenni, csak éreztem, hogy muszáj beírnom, mert ha valaki elolvassa a kritikát meg a kommentszekciót, akkor tuti, hogy messze elkerüli a sorozatot, pedig szerintem mindenképp érdemes neki adni egy esélyt.

turosz - 2019. 04. 04. 22:05

Szintén kasza.
Nem rossz, de az egész színtelen-szagtalan. Drámának kevés, komédiának még kevesebb – nevettem egyáltalán egyszer is a két rész alatt? -, a karakterek egysíkúak és/vagy teljesen érdektelenek számomra. Elhiszem, hogy kiforrhat majd valahova, de manapság túl nagy a választék, hogy én ezt más sorozatok kárára megvárjam.

emese - 2019. 04. 08. 21:42

Nekem most esett le hogy Simon Kornél és Gryllus Dorka a valóságban férj és feleség.

kiskiraly - 2019. 04. 12. 20:58

Sokatmondó tények:

– A hétfői adás a korábbiaktól eltérően csak most pénteken került fel a Viasat Playre.
– Jelenleg kódolatlan a Mindig TV-n a csatorna (+600e háztartás), de feltételezem ezzel sem lett nézetebb a műsor, mert akkor sajtóban nyilatkoztak volna akkor valamit

Bence - 2019. 05. 19. 10:20

Elég szánalmas, hogy sehol nem visszanézhetőek a részek, 2019-ben….

winnie - 2019. 05. 19. 10:45

no komment, nekik is érdekük lenne pedig. a 200 első randinak is 7 napos ablaka volt, ennek is azt hiszem, hogy annyi van, legalábbis az első részt még vissza tudtam nézni.

Sydneyke - 2019. 05. 24. 11:14

dailymotionon fent van, igaz bazi sok reklámmal.

dejavubazz - 2019. 05. 29. 17:57

A csatorna oldalan is fent vannak az epizodok (tobbnyire, neha el-eltunedezik egy epizod, aztan ujra megjelenik, no komment), csak nalam 80%-ban nem indul el a lejatszas pedig nincs adblockom, raadasul meg regeltem is az oldalra.

https://www.viasat3.hu/musorok/izig-verig/videos

winnie - 2019. 05. 29. 18:10

igen, itt nem voltak sokáig. most látom a legutóbbi 3 részt két hónapos ablakkal.

Springer - 2019. 06. 04. 11:07

Az első 4 rész még elment, talán a néhány poén miatt, aztán amit a csaj rendezett az oltári gyenge lett. Annyira unalmasak voltak azok a részek, hogy szenvedés volt az a háromnegyed óra. Az utolsó rész nem volt olyan szar, de ez egy nem és nálam kasza. Ha lesz következő évad, biztos nem áldozok rá heti 45 percet, bár elég kasza szagú a vége.

Bence - 2019. 06. 04. 14:20

Szerintem pont a vége fele lett jó, és az utolsó részre fulladt ki, de ez nem a rendező hibája, hanem a forgatókönyvíróké. Az a baj, hogy nagyon sok volt az egydimenziós karakter , az évadzáró összes fordulata pedig kiszámítható volt. Engem ezek jobban zavartak, de kitartottam a végéig, mert összességében tetszett. Szerintem van potenciál egy második évadban, de annak csak egy normálisabb könyvvel van értelme nekiállni, ami nem egy film története 10 részben, hanem 1 sorozat, összefüggésekkel, érdekes karakterekkel és egy izgalmas történettel.

winnie - 2019. 06. 04. 16:02

hát, egyrészt örülök, hogy azért jó lett, másrészt, ha valami a vége felé lesz jó…

“ami nem egy film története 10 részben, hanem 1 sorozat,”

ennyi. igen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz