login |

Veep: kezdett a 7. évad

2019. 04. 03. 14:50 - Írta: winnie

39 hozzászólás | kategória: kritika,

– I’m not sure about this part where I say I wanna be president for all Americans. I mean, do I? Ya know? All of them?
– How about “real Americans”?
– Oh, yeah, that’s good. And then we can figure out what I mean later.

Hogy is írtam Twitteren? Egyszerűen döbbenet, hogy a Veep mennyivel a többi komédia felett áll humor szempontjából. Tudom, hogy ezt a kiejelentést egyesek provokációnak tekinthetik, de egyszerűen nem tudom tompítani azt, amit érzek. A néhány korrekt mellett vannak nagyon jó komédiák, amiket nézek, jelenleg talán 10 vagy 15 is, de látva a Veep-et, meg kellett állapítanom, hogy ezek egyike sem érhet a nyomába*. (*A Fleabag S2-t még nem kezdtem el.)

Nem hiszem, hogy túl sok bekezdést kellene arra pazarolnom, hogy zseniálisan jó volt ez a premier. Lehet, hogy az is közrejátszott ebben, hogy majdnem két éve nem láttunk új epizódot a sorozatból, de hiszem, hogy enélkül is kiemelkedőre sikerült a visszatérés. Szinte minden fő- és mellékkarakter brillírozott (Mike, basszus!), megyek, az egész szkriptet bemásolom a hét idézete rovatba.

Az idei, utolsó szezonos képlet ismert, Selina ismét nekifut az elnöki pozíciónak. Azonban ezt be is kell jelenteni valahogy, ami közel sem olyan egyszerű, mint gondolná az ember. És, ha már választás, akkor ellenfelek is lesznek, akik között vannak meglepetés-jelöltek is, akikkel meggyűlhet a baja, és itt nem (csak) Jonah-ra gondolok, akinek kifejezetten “szimpatikus” kampánystábot rittyentettek össze.

Mondanom sem kell, hogy a kampányolás és választás, az állandó helyszín (és Sue?) hiánya, valamint a dinamikusan változó politikai színtér kiapadhatatlan történet- és poénforrással fog szolgálni, bármilyen szituációba belekényszeríthetőek a karakterek, és egy csomó prominens vendégszereplőt is be lehet vetni – a 7×01 nem is szűkölködött bennük, csak pislogtam, hogy mennyien voltak.

Sok olyan komédia van, ami vicces próbál lenni, van jó pár, ami valóban vicces is, és akadnak olyanok is, amik meglehetősen sötét tónust ütnek meg, aminek köszönhetően nem nagyon merünk mosolyogni. A Veep még véletlenül sem sötét, de mégis durva, ha belegondol az ember. Durva, mert mind mikro- (munkatársak szánalmassága, politikusok alkalmatlansága), mind makro- (az ország, a politikai viszonyok) viszonylatban szembesít minket a valósággal, és a karaktereivel sem bánik kesztyűs kézzel. És ennek ellenére lehet önfeledten élvezni, mert az ember eldöntheti, hogy a felszínre koncentrál-e vagy a mélyebb rétegekre.

– Ma’am, FYI, we’re tracking a school shooting in Spokane, Washington.
– Muslim or white guy?
– Don’t know yet.
– Which is better for me?
– White guy.
– Fingers crossed.

Ugyancsak Twitteren merengtem el azon, hogy a Veep-nek csak egy “hibája” van: az, hogy a 30 perces részeit sosem 30 perc alatt nézem meg. Ugyebár amellett, hogy vissza-vissza kell tekergetni, mert vagy annyira mulatok, hogy lemaradok valamiről, vagy pedig egyszerűen képtelen vagyok követni a nyaktörő tempót, amivel záporoznak a poénok, még újranézni is muszáj, hogy rejtett dolgokat észrevegyek. És egy cseppet sem bánom, hogy sok időt szánok rá. Mert annyira jó.

Azt hiszem, hogy nekem eddig minden rész esetében volt egy MVP-m, és eskü, szinte mindig mást tartok a legjobbnak. Sosem arról van szó, hogy az adott epizód erre az illetőre koncentrálna, hanem a sok perfekt alakítás közül valamiért az övé ragad meg bennem. Most például ugyan imádtam Amy és Jonah egyes pillanatait, de Gary mindenkit agyonvágott a szememben.

– I’m…
– Selina Meyer.

Pedig Tony Hale-nek nincs egyszerű dolga, a karaktere afféle utánfutó, szinte mindig a háttérben van, a munkája nagyját úgy végzi, hogy nem is figyelünk rá, és talán az ő esetében maradunk le a legtöbb poénról, de ezúttal nagyon eljött, hogy mennyire cizellált melót végez a színész. Az arca, a hebegése-habogása, a félmondatai és főleg a gesztusai mind-mind tűpontosak voltak, hihetetlen nagy meló lehet bennük, le a kalappal.

Magam sem tudom, hogy az írók teszik-e ennyire jóvá a Veep-et vagy a színészek, de van egy olyan érzésem, hogy kettőn áll a vásár. Ha a készítők nem lennének ennyire maximalisták annak kapcsán, hogy mit követelnek meg a színészektől, és a színészek nem adnának bele mindent, akkor fele ilyen jó sem lenne a végeredmény. A Veep-et nem lehetne egyszerűen csak a nyilván vicces szkript prezentálásával ennyire jóvá tenni, ahhoz kell az, hogy mindenki megteremtse magának a karaktert és hiba nélkül, szinte a többiekre rálicitálva előadja azt a sokszor csak egy-két mondatát a jelenetben.

I’m gonna be president! I’m gonna be president!

39 hozzászólás Ne habozz!

dochollywood - 2019. 04. 03. 15:07

Az HBO jött, látott, s győzött.
Mondhatni kisujjból kirázták…

Barry és a Veep olyan évadkezdést produkált, amire nincsenek szavak.
Tömény zsenialitással is csak a felszínt kapargatnám.

Hegeman - 2019. 04. 03. 18:05

Nagyon erős kezdés volt, ráadásul én az előtte lévő napokban néztem újra a 6. évadot, tehát a folytonosság is megvolt. Egyrészről kár, hogy utolsó évad, viszont így legalább remélhetőleg a csúcson hagyja abba, bár 6 évadon át csúcson volt, szóval… :)

Benjy - 2019. 04. 03. 19:11

Annyira, de annyira fog hiányozni. Minden porcikájából sugároz a zsenialitás. A színészektől kezdve, a dialógusokon át… Most is vissza kellett pörgetnem egy-két ponton, mert basszus a running gageket is olyan jól el tudják rejteni sokszor. Pl most is, hogy Richard szerint a legvicesebb szám a 11, meg a “New.Selina.Now.” frázist hányfajta kontextusba beleültették…

Nekem mondjuk ez az említett “durvaság” pont hogy plusz pont. Pont amiket kiemeltél idézetbe is, azokon olyan jót szórakoztam, mert szinte biztos, hogy a valóság is ugyanígy zajlik le legtöbbször.

Shannen - 2019. 04. 03. 20:32

Még tavaly évvégén kezdtem el végre a Veep-et és mivel tudtam, hogy majd tavasszal jön a záróévad, ezért nem siettem el, hanem szépen beosztottam, így végül pont pár napja fejeztem be a 6.évadot, úgyhogy bátran állíthatom, hogy nemcsak amiatt volt kiemelkedő az évadkezdés, mert a nézők többsége már 2 éve nem látott új részt.

Minden szavával a fenti posztnak egyetértek. Nincs még egy olyan komédia, mint a Veep. És valóban nemcsak a script teszi óriási kedvencé, hanem a színészek, akik akkor is parádésak, ha nincsenek előtérben. Tony Hale valóban kiváló példa erre. A 6.évadban már konkrétan néha úgy néztem egy-egy jelenetet, hogy valójában csak rá figyeltem, ahogy a háttérben “bohóckodik” (pl. amikor véletlenül szavaztak Mike-kal Grúziában talán és kék volt az ujjuk és Gary mindent a bal kezével próbált csinálni). Zseniális a fickó.

Én hiszek benne, hogy ez az évad bizony felfogja tenni a koronát az egész sorozatra. Minden adott hozzá. Ha 6 évid töretlenül sikerült nekik,akkor miért most hagynák abba.

Benjy - 2019. 04. 08. 22:21

Ez most kicsit szolidabb volt, de bőven akadtak jó dumák.

“You’ll be drowning in money so dark it would get shot going into its own apartment.”

“-“Where is Mike, that fat-faced freckled fuck-it-up-agus?
-Hiding in the bathroom, making pretend diarrhea noises.”

#Notme

Dave - 2019. 04. 09. 08:18

Valóban , nem volt annyira röhögős, de Jonah és entourage – adta a színvonalat.

#Notme

Dave - 2019. 04. 16. 08:52

Nekem nagyon fog hiányozni ez a show. Amint vége kezdem elölről :)

Benjy - 2019. 04. 18. 00:46

“Oh! You want me to think about the children, you hog-fingering fucks? Well, I did think about this. I considered it, and I cried, and yeah, suck my cock, I even prayed a little, and here I am. So you can back the fuck off, you hypocritical cunts, before I show up to the piss puddle that is your house and protest your husband whacking it to your daughter’s seventh grade yearbook.”

Anna Chlumsky is the best.

Néma Harcsa - 2019. 04. 22. 21:12

A Veep megette kenyere javát, így jutalomjáték ez az évad, és annak kiváló.
Ellenben: mérsékelten vagyok szinron-butthurtben utazó néző, így azmeglepett, amikor szinkronos újranézésbe fogtam, hogy úgy sokkal unalmasabb, szinte eltűnik a sorozat politikán kívüli(?) humora (imprónak tűnő, pergő párbeszdéek, popkult-utalások), vagy ez csak nekem fura?
Keresteiik olyan ember, aki csak szinkronnal nézi, és szereti.

Dave - 2019. 04. 22. 22:24

Bepróbáltam szinkronnal és borzalom volt.

Ellenben megint zseniális volt. Sejthető hova fut ki az évad. Amy egy pillanaz alatt Kellyanne Conway -é vált.

pody - 2019. 04. 23. 17:32

ritka esetek egyike, mikor egy hbo-s szinkron a beka segge alatt. Borzalmas es kritikan aluli volt a szinkron, gondolom ugyanazok vittek tovabb, nekem az elso evadnal elment minden kedvem. Szoval eme remeket kizarolag, csak eredeti nyelven szabad nezni.

Benjy - 2019. 04. 25. 13:10

Én néhány kedvenc részletet lecsekkoltam szinkronnal is, de valami förmedvény a végeredmény És nem csak a szinkron nem adja úgy át a poénokat, hanem a fordítás is sokszor kritikán aluli. Nagyon sok poén elveszti a “súlyát”.

Benjy - 2019. 04. 29. 12:35

“Holy shit Burckheimer! When you get an abortion you’re supposed to leave the mangled fetus at the clinic, not staple it to the skeleton of a gay condor and run it for president.”

“Just give it to one of those gay-converting Baptist colleges to fund a statue of a gold-plated Jesus fucking a triceratops.”

“-I have your estrogen patch, if you’d like.
-You wear it. Maybe you’ll grow some hair on your vagina!”

“-What do you think it says?
-I don’t read mandarin, ma’am.
-When do the new Kents come out?”

Mennyire fog ez hiányozni. Több zseniális duma van 30 perc alatt, mint más komédiában egy évad alatt.

Dave - 2019. 04. 29. 21:10

Bizony ez is 9/10 volt.

Néma Harcsa - 2019. 04. 29. 23:25

Súlyosan nem értek egyet, 9,5/10.

Dave - 2019. 04. 30. 07:08

Néma Harcsa. Levontam. Egy pontot Tony Hale furcsa haja miatt.

Rammsch - 2019. 05. 06. 21:20

Szuper ez az évad!

A 7×06-on (is) könnyesre röhögtem magam! :D
Jonah mekkora egy állat omg, régen se volt semmi, de most… xD

Dave - 2019. 05. 06. 21:21

Ez kész há mi van itt? Kéremszépen megint minden, komolyan minden epizódot végig úgy kell néznem hogy hangosan röhögök a buszokon? :)))))

Edrick - 2019. 05. 07. 17:15

Elképesztő, amit idén művelnek. Minden részben van valami, az oltásokkal, meg a nem-Nobel-díjjal és a kínaiakkal. Éreztem, hogy Johan a végén még bedobja a migránsokat, de azt hittem, a csúcs a matektanárok leterroristázása lesz. Ahogy robogunk előre, el tudom képzelni, hogy Richard lesz az elnök. Szorítok a jövő hétnek, hogy feltegye a koronát erre az évadra!

Benjy - 2019. 05. 07. 19:24

“Manhattan date-rape mystery.” :D

Mondjuk Nekem ez kicsit túl zsúfolt volt. Nagyon sok minden történt ebben a részben. Egyre inkább olyan az érzésem, mintha David Mandel az évad kezdetén nem számolt volna a zárással. Vagy nem tudom, hogy mikor derült ki a kasza. De fura, mert volt egy-két olyan csavar az évadban ami nem volt felvezetve, csak úgy bedobták. Gondolok itt az esküvőre, vagy a Selina-Dan kavarásra. Legalább poénok szintjén nem változott a minőség.

Dave - 2019. 05. 10. 11:50

Benjy: No igen. Selina-Dan viszony semmit se volt felvezetve.

Benjy - 2019. 05. 13. 16:05

Wow. Nem akarok semmit spoilerezni, hátha jön hamarosan kritika a sorozatról, de a végét majdnem megkönnyeztem.

Összességében nem okozott csalódást ez az évad, szerintem a Top5 komédiában örökre benne lesz Nálam, de még talán a Top5 sorozatban. JLD az idei performansz után is meg fogja érdemelni az Emmyt.

Pip - 2019. 05. 13. 19:10

Egyszerűen zseniális volt.

És a záró rész feltette az egészre a koronát.

Edrick - 2019. 05. 13. 21:34

Enyhe SPOILEREK

Annyi a keserű szájíz, hogy én ezt még szívesen néztem volna három részen keresztül, de maximálisan egyetértek: feltette a koronát az évadra, és a sorozatra is. A kőkemény őszinteséget legalább annyira megkönnyeztem (Gary, bakker), mint amennyire nevettem a végén, hogy a vagina alakú sírhelybe nem sikerült berakni a koporsót. Eszméletlen. Egy éve kezdtem el csak nézni, de meghajlok előtte, nálam az évtized komédiái között biztos helye van. (Az utolsó részért őszintén drukkolok az Emmyn.)

Néma Harcsa - 2019. 05. 13. 22:55

Tisztelet, hogy befejezték, pláne, hogy így. Alapvetően ráadás-évadként néztem, és ún. minőségi szórakoztatás lett a zárás is. A díjeső teljesen mellékes, politikai humorban holtversenyben top1 a The Thick of It mellett, de politikusok köré épülő nem vicces sorozatok között is vert mindenkit.

tenorx - 2019. 05. 14. 01:54

Tökéletes lezárás – nagyon fog hiányozni.
Lesz évad/sorozat kritika?

winnie - 2019. 05. 14. 04:59

hát, nagyon remélem, ez a minimum.

Dave - 2019. 05. 14. 06:53

Ez túl sűrű volt. Emésztem még.

Benjy - 2019. 05. 14. 10:47

Amúgy arra emlékeztek még, hogy a legelső epizódban Mike arról dumált, hogy mi lenne ha Tom Hanks is akkor halna meg, mint Selina, és mindenki elfelejtené egyből, mert hogy Hanks nevesebb, mint ő? Visszakerestem gyors a szkriptben:

“-Let’s not make it the story and panic, okay?
– What if Tom Hanks dies?
– What?
– What a dark thought.
– I’m not wishing that.I’m saying anything could happen Tom Hanks could die, there could be a forest fire in L.
A.”

Ez is mekkora zsenialitás már.

Edrick - 2019. 05. 14. 11:27

@Benjy: uh, nekem nem tűnt fel, de nagyon szép találat!

A bajszos Andrew a másik ilyen, ha nem látom valahol leírva, hogy ott van a temetésen egy pillanatra, fel nem tűnik, hogy megrendezték a halálát

Shannen - 2019. 05. 15. 00:11

Pontosan így kell feltenni a koronát napjaink egyik legjobb komédiájára. Tényleg sűrű volt ez a 40 perc, de egyben zseniális is. Ahogy pörögtek az események a konvención, aztán a temetés és Tom Hanks a végén… zseniális. Gary-ért mondjuk azért megfájdult a szívem, de nem is lehetett mást várni Selina-tól.

Én ugyan nem 7 évig követtem a sorozatot, csak az elmúlt pár hónapban daráltam le, de milyen jól tettem. Az is csak a készítők zsenialitását és tehetségét mutatja, hogy egy hosszabb kihagyás után is pontosan ott folytatták, ahol abbahagyták és a fináléval tényleg minden szempontból a csúcson hagyták abba. Simán Top10es az all-time listámon, ez a finálé pedig szintén ott van a legjobb sorozatzárások között.

clegane - 2019. 05. 15. 13:04

az mennyire váratlanul irreálisan optimista befejezés már hogy a jóindulatú, hozzáértő Richard lenyomott két ciklust, ahelyett hogy Jonah lett volna Selina után az elnök, aki kirobbantja az atomháborút.

tulipán - 2019. 05. 15. 18:18

Tökéletes sorozat, tökéletes lezárása. Hogy tudnak ekkora jót írni? Azok a poénok szegény sérült katonán (running mate, meg minden), Catherine a végén a koktélokkal, mindjárt meg is nézem még egyszer. Elképesztő.

secret - 2019. 05. 17. 18:30

nagyon fog hianyozni, tokeletes lezarast kapott. a sorozat esszenciaja volt az utolso resz.

Jence4 - 2019. 05. 20. 11:23

Zseniális évad volt, kemény mondanivalókkal, áthallásokkal és akkora poénokkal hogy le kellet állítani a filmet mert kerültem eggyet röhögve a házban. Ez a minőség nagyon hiányozni fog, ( bár évi 7 részt ami ilyen jól és szórakoztatón ( néhol meglepően optimistán ) reagál a napjaink politikai történéseire, el tudnék viselni. Thx hbo.

Rekro - 2019. 05. 30. 17:57

Helló!

Nekem is nagyon tetszett a sorozat.
Valamit tudtok ajánlani ami stílusban/humorban hasonlít a veep-re?;o

Néma Harcsa - 2019. 06. 05. 13:49

Rekro: The Thick Of It(BBC-s, a Veep korábbi showrunnerjének első sorozata), In The Loop/Egy kis gubanc mozifilm szintén tőle kb. ugyanazzal a gárdával + Gandolfini. Párbeszédközpontú politikai szatírák.

worton88 - 2019. 06. 22. 00:06

Néma Harcsa, én szinkronnal nézem :))) így kezdtem el, így szoktam meg

Dregnarr1 - 2019. 06. 29. 22:18

Sajnos nincs annyi időm, hogy hosszabban írjak a sorozatról. Röviden, egyszerűen zseniális, a töménytelen poén, az eszméletlenül szellemes körmondatok, amiket követni is kihívás a sebesség miatt. Utolsó évad maradt hű a régi részekhez. 10/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz