login |

Veep: kezdett a 7. évad

2019. 04. 03. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

– I’m not sure about this part where I say I wanna be president for all Americans. I mean, do I? Ya know? All of them?
– How about “real Americans”?
– Oh, yeah, that’s good. And then we can figure out what I mean later.

Hogy is írtam Twitteren? Egyszerűen döbbenet, hogy a Veep mennyivel a többi komédia felett áll humor szempontjából. Tudom, hogy ezt a kiejelentést egyesek provokációnak tekinthetik, de egyszerűen nem tudom tompítani azt, amit érzek. A néhány korrekt mellett vannak nagyon jó komédiák, amiket nézek, jelenleg talán 10 vagy 15 is, de látva a Veep-et, meg kellett állapítanom, hogy ezek egyike sem érhet a nyomába*. (*A Fleabag S2-t még nem kezdtem el.)

Nem hiszem, hogy túl sok bekezdést kellene arra pazarolnom, hogy zseniálisan jó volt ez a premier. Lehet, hogy az is közrejátszott ebben, hogy majdnem két éve nem láttunk új epizódot a sorozatból, de hiszem, hogy enélkül is kiemelkedőre sikerült a visszatérés. Szinte minden fő- és mellékkarakter brillírozott (Mike, basszus!), megyek, az egész szkriptet bemásolom a hét idézete rovatba.

Az idei, utolsó szezonos képlet ismert, Selina ismét nekifut az elnöki pozíciónak. Azonban ezt be is kell jelenteni valahogy, ami közel sem olyan egyszerű, mint gondolná az ember. És, ha már választás, akkor ellenfelek is lesznek, akik között vannak meglepetés-jelöltek is, akikkel meggyűlhet a baja, és itt nem (csak) Jonah-ra gondolok, akinek kifejezetten “szimpatikus” kampánystábot rittyentettek össze.

Mondanom sem kell, hogy a kampányolás és választás, az állandó helyszín (és Sue?) hiánya, valamint a dinamikusan változó politikai színtér kiapadhatatlan történet- és poénforrással fog szolgálni, bármilyen szituációba belekényszeríthetőek a karakterek, és egy csomó prominens vendégszereplőt is be lehet vetni – a 7×01 nem is szűkölködött bennük, csak pislogtam, hogy mennyien voltak.

Sok olyan komédia van, ami vicces próbál lenni, van jó pár, ami valóban vicces is, és akadnak olyanok is, amik meglehetősen sötét tónust ütnek meg, aminek köszönhetően nem nagyon merünk mosolyogni. A Veep még véletlenül sem sötét, de mégis durva, ha belegondol az ember. Durva, mert mind mikro- (munkatársak szánalmassága, politikusok alkalmatlansága), mind makro- (az ország, a politikai viszonyok) viszonylatban szembesít minket a valósággal, és a karaktereivel sem bánik kesztyűs kézzel. És ennek ellenére lehet önfeledten élvezni, mert az ember eldöntheti, hogy a felszínre koncentrál-e vagy a mélyebb rétegekre.

– Ma’am, FYI, we’re tracking a school shooting in Spokane, Washington.
– Muslim or white guy?
– Don’t know yet.
– Which is better for me?
– White guy.
– Fingers crossed.

Ugyancsak Twitteren merengtem el azon, hogy a Veep-nek csak egy “hibája” van: az, hogy a 30 perces részeit sosem 30 perc alatt nézem meg. Ugyebár amellett, hogy vissza-vissza kell tekergetni, mert vagy annyira mulatok, hogy lemaradok valamiről, vagy pedig egyszerűen képtelen vagyok követni a nyaktörő tempót, amivel záporoznak a poénok, még újranézni is muszáj, hogy rejtett dolgokat észrevegyek. És egy cseppet sem bánom, hogy sok időt szánok rá. Mert annyira jó.

Azt hiszem, hogy nekem eddig minden rész esetében volt egy MVP-m, és eskü, szinte mindig mást tartok a legjobbnak. Sosem arról van szó, hogy az adott epizód erre az illetőre koncentrálna, hanem a sok perfekt alakítás közül valamiért az övé ragad meg bennem. Most például ugyan imádtam Amy és Jonah egyes pillanatait, de Gary mindenkit agyonvágott a szememben.

– I’m…
– Selina Meyer.

Pedig Tony Hale-nek nincs egyszerű dolga, a karaktere afféle utánfutó, szinte mindig a háttérben van, a munkája nagyját úgy végzi, hogy nem is figyelünk rá, és talán az ő esetében maradunk le a legtöbb poénról, de ezúttal nagyon eljött, hogy mennyire cizellált melót végez a színész. Az arca, a hebegése-habogása, a félmondatai és főleg a gesztusai mind-mind tűpontosak voltak, hihetetlen nagy meló lehet bennük, le a kalappal.

Magam sem tudom, hogy az írók teszik-e ennyire jóvá a Veep-et vagy a színészek, de van egy olyan érzésem, hogy kettőn áll a vásár. Ha a készítők nem lennének ennyire maximalisták annak kapcsán, hogy mit követelnek meg a színészektől, és a színészek nem adnának bele mindent, akkor fele ilyen jó sem lenne a végeredmény. A Veep-et nem lehetne egyszerűen csak a nyilván vicces szkript prezentálásával ennyire jóvá tenni, ahhoz kell az, hogy mindenki megteremtse magának a karaktert és hiba nélkül, szinte a többiekre rálicitálva előadja azt a sokszor csak egy-két mondatát a jelenetben.

I’m gonna be president! I’m gonna be president!

8 hozzászólás Ne habozz!

dochollywood - 2019. 04. 03. 15:07

Az HBO jött, látott, s győzött.
Mondhatni kisujjból kirázták…

Barry és a Veep olyan évadkezdést produkált, amire nincsenek szavak.
Tömény zsenialitással is csak a felszínt kapargatnám.

Hegeman - 2019. 04. 03. 18:05

Nagyon erős kezdés volt, ráadásul én az előtte lévő napokban néztem újra a 6. évadot, tehát a folytonosság is megvolt. Egyrészről kár, hogy utolsó évad, viszont így legalább remélhetőleg a csúcson hagyja abba, bár 6 évadon át csúcson volt, szóval… :)

Benjy - 2019. 04. 03. 19:11

Annyira, de annyira fog hiányozni. Minden porcikájából sugároz a zsenialitás. A színészektől kezdve, a dialógusokon át… Most is vissza kellett pörgetnem egy-két ponton, mert basszus a running gageket is olyan jól el tudják rejteni sokszor. Pl most is, hogy Richard szerint a legvicesebb szám a 11, meg a “New.Selina.Now.” frázist hányfajta kontextusba beleültették…

Nekem mondjuk ez az említett “durvaság” pont hogy plusz pont. Pont amiket kiemeltél idézetbe is, azokon olyan jót szórakoztam, mert szinte biztos, hogy a valóság is ugyanígy zajlik le legtöbbször.

Shannen - 2019. 04. 03. 20:32

Még tavaly évvégén kezdtem el végre a Veep-et és mivel tudtam, hogy majd tavasszal jön a záróévad, ezért nem siettem el, hanem szépen beosztottam, így végül pont pár napja fejeztem be a 6.évadot, úgyhogy bátran állíthatom, hogy nemcsak amiatt volt kiemelkedő az évadkezdés, mert a nézők többsége már 2 éve nem látott új részt.

Minden szavával a fenti posztnak egyetértek. Nincs még egy olyan komédia, mint a Veep. És valóban nemcsak a script teszi óriási kedvencé, hanem a színészek, akik akkor is parádésak, ha nincsenek előtérben. Tony Hale valóban kiváló példa erre. A 6.évadban már konkrétan néha úgy néztem egy-egy jelenetet, hogy valójában csak rá figyeltem, ahogy a háttérben “bohóckodik” (pl. amikor véletlenül szavaztak Mike-kal Grúziában talán és kék volt az ujjuk és Gary mindent a bal kezével próbált csinálni). Zseniális a fickó.

Én hiszek benne, hogy ez az évad bizony felfogja tenni a koronát az egész sorozatra. Minden adott hozzá. Ha 6 évid töretlenül sikerült nekik,akkor miért most hagynák abba.

Benjy - 2019. 04. 08. 22:21

Ez most kicsit szolidabb volt, de bőven akadtak jó dumák.

“You’ll be drowning in money so dark it would get shot going into its own apartment.”

“-“Where is Mike, that fat-faced freckled fuck-it-up-agus?
-Hiding in the bathroom, making pretend diarrhea noises.”

#Notme

Dave - 2019. 04. 09. 08:18

Valóban , nem volt annyira röhögős, de Jonah és entourage – adta a színvonalat.

#Notme

Dave - 2019. 04. 16. 08:52

Nekem nagyon fog hiányozni ez a show. Amint vége kezdem elölről :)

Benjy - 2019. 04. 18. 00:46

“Oh! You want me to think about the children, you hog-fingering fucks? Well, I did think about this. I considered it, and I cried, and yeah, suck my cock, I even prayed a little, and here I am. So you can back the fuck off, you hypocritical cunts, before I show up to the piss puddle that is your house and protest your husband whacking it to your daughter’s seventh grade yearbook.”

Anna Chlumsky is the best.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz