login |

Chilling Adventures of Sabrina: kezdett a 2. évad

2019. 04. 07. 20:40 - Írta: Necridus

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Megvan az őszi Netflixes Riverdale-spinoff, aminek az idegesítő képernyőszéli elmosódás és a visszafogott történetkezelés a legemlékezetesebb jellemzője? A Chilling Adventures Of Sabrina második évadja úgy tűnik, tanult a hibáiból, mert a premierben pozitívan csalódtam.

Az elmosódó effektet még mindig szeretik használni teljesen céltalanul (igaz, most már visszafogottabban), de ebben az egy részben mégis annyi minden történt, hogy olyan érzésem volt, mintha egy rövidebb, fordulatos filmet néznék. A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

Ahogy azt a tavalyi zárásban láttuk, Sabrina a könyv aláírása után átalakult – és nem csak a hajszínét, de személyiségét tekintve is. Sokkal lazább és merészebb lett, mint azelőtt, ami rettentő jót tesz a karakterének és a történetnek. Már a premierben történtek is emiatt kerültek elő, hiszen ha Sabrina nem lett volna olyan bátor, hogy nevezi magát, mivel töltötték volna meg a premier?

Sabrina tehát benevezett a mintafiú címért folytatott versenybe, amivel a nemi egyenlőséget hirdette. Rajta kívül a halandók is ezt a vonalat képviselték, hiszen ott Susie (aki már Theo) jelentkezése a férfi kosárcsapatba, majd a férfiasságra való áttérése (nyilvánvalóan lélekben csak) került előtérbe.

A szexualitással kapcsolatos problémák mellett szerencsére foglalkozott a történettel is a rész – és nem is akárhogy! Az első évad láttán azt gondoltam, a mintafiú-verseny majd az egész évadon keresztül fog tartani, erre már véget is ért 40 perc után. Láttuk mindhárom próbatételt, s emellett jutott idő a Sabrinát üldöző démonokra is.

Nem ugrott ki a szívem a helyéről, elvégre a főhős miatt nehezen aggódik a néző a sztoripáncél miatt, de akciódús jelenetekkel szolgáltak, amiknél felültem, és azt mondtam: na végre! Az első évados egy helyben való toporgást most felváltották a sokkal izgalmasabb, boszorkánysággal teli jelenetek.

A versenyt a még mindig totál erőltetett Blackwood lezárta, és Ambrose-t tette mintafiúvá, amivel elhessegette aggályaimat. Lehetőséget kap a karakter egy igazi történetszálra, és nem csak a háttérben álló, néha megszólalók sorába áll, ahogy most Hilda és Prudence tették.

Talán egy jelenet volt, ami kizökkentett az egyébként nagyon szórakoztató kezdésből: Sabrina menekülése a patkányos démontól. Egy kisebb esszét kellett elmondania, hogy magához repítse a könyvet, majd random felcsapva felolvasta az első bűbájt, amivel el is tüntette a démont. Ja, és mindezek után a következő jelenetben már pusztán beszéd közben csapkodta az elméjével az ajtót. Ha figyelnek az ilyen boszorkányságoknál felmerülő dolgokra, jobban megengednék, hogy elvesszünk az ilyen izgalmas jelenetekben.

Amit hiányoltam tehát az első évadból, mint a valódi mágia vagy a boszorkányság, az most mind megjelent (még ha kissé “hibásan” is). Ugyan nem kaptunk még magyarázatot Roz, Susie és Harvey korábban megkezdett szálára (a látnokság, a különleges felmenők) és Salemet se kezdték komolyabban használni, de van még 8 részük, amiben kiemelkedően teljesíthetnek. Emellett várható még szerelmi háromszög, és a trailer is csupa jót ígér – meg orgiákat.

Biztató kezdést kaptunk, 8/10-re értékelem, és rávett, hogy félretegyek minden mást, és amint időm engedi, minél hamarabb végezzek ezzel az évaddal, s a teljes évados kritikát írjam.

10 hozzászólás Ne habozz!

citrom - 2019. 04. 06. 07:15

Hàt, nem tudom.
Majdnem.olyan jo volt, amint a Part1, de:

Maybe spoilerek

Nagyon zavart, hogy a vilag roppant belterjes lett,
plusz latvanyosan nem tudtak mit kezdeni a halando barati csapattal.
Az angyalos-witch hunteres szalat bantoan rovidre fogtak,
de a creepyAdam-Lilith 10 perc majd minden reszbe kellett.
Alapbol ellenerzest kelt, hogy ilyen korai szakaszban meg kellett kuzdeni a dark lorddal. Elore felek, h a kesobbiekben csak kevergetni fogjak azt a bizonyost.
Ha nekem lenne egy slanderman-szeru, cukicica alcas lidercem familiariskent, en azert hasznalnam.

Viszont, Doktor Cerberusbol keves volt (Taika Waititi szukkubust a nepnek)
A szineszek tok ugyesek (bar az eleg gaz, h a 2 fiu foszereplo mindegyike lefele log ki a tobbiek kozul.)
A mandragoradoppelganger nagyon jol reflektalt az igazi karakter gyengesegeire, jellemere, az irok realisan erzekelik, mi idegesito sabrinaban :D

Kocsis János - 2019. 04. 07. 22:04

Már tegnap végig is néztem. Sajnos sok dologra nem adott választ. Első pillanattól magyar felirattal.

motch - 2019. 04. 08. 06:21

Jelenleg a második évad negyedik részénél tartok, és sajnos még mindig nincsenek válaszok a nagyobb kérdésekre csak egyre(hogy miért akarja a sötét nagyúr annyira Sabrina-t) és nincs szerelmi háromszög sem, de nem baj mert még így is baromira szórakoztató a sorozat.

len90 - 2019. 04. 08. 08:55

SPOILER

Én is végignéztem 2 nap alatt. Az évad első 3 része nagyon unalmas és erőltetett let a számomra, mintha egy természetfeletti Riverdale-t láttunk volna. Mint a topboy, mind a Lupercalia nagyon erőltetett volt, főleg az utóbbi, így akarták kicsit feljebb nyomni a szexi factort, de nagyon nem jott össze…

A negyedik rész gyakorlatilag az első évados rémálmos rész párja volt, akinek az az epizód tetszett ezt is szeretni fogja, én nem tartozom közéjük…

Az ötödik-hatodik rész nagyon erősre sikerült. Tényleg végig feszes, de nem túlpörgetett volt a tempó, érdekelt, hogy mi fog történi, és végre Blackwood karakterével is tudtak mit kezdeni, igazi tökös gonoszt sikerült faragni a cheesefest karakterből.

Viszont innen ismét elindult a lejtmenet, pont a túlpörgetett tempó miatt. A hatodik rész végére let 3 jól kidolgozott, hiteles főgonosz karakterünk, akiket szépen beoszthattak volna a már berendelt 3-4. évadra, a Netflixet ismerve siker ide vagy oda úgy sem less több…ehelyett mindent amit szépen kibonthattak volna a következő 2 évadban bezsúfoltak 3 részbe…Blackwoodnál teljesen elgurult a gyógyszer, őt hiába hozzák majd vissza, számomra már nem less hiteles, mint nagy fenyegetés, hiszen őt a hívei emelték hatalomra, egymagában nem less match a Spellmanek ellen, valószínűleg amúgy majd elintéztetik Prudence-szel és Ambrose-zal. Igazából Lilith-et és a Dark Lord-ot is visszahozhatják, ha akarják, de teljesen felesleges lenne, annyira lezárás szaga volt az utolsó résznek, hogy tényleg nem tudom ezt ebben a formában hogyan tudnák tovább vinni…de azért remélem kellemesen lepnek majd meg az írók…eddig ezt mondjuk cask a Legend of Korra alkotói tudták megtenni, ahol minden szezon után kapkodtam a fejem, hogy na ezt hova lehet még fokozni / überelni, nekik mégis mindig sikerült…

arsebulls - 2019. 04. 08. 21:24

Én is ledaráltam 2 nap alatt saját meglepetésemre. Tetszett ez az edgy beütés ami az egész évadot végigvitte.

minimális SPOILEREK következnek:

1. rész: nekem bejött a topboyos téma mínusz politikai felhang (egy sorozatba se jön be, régebben pedig sose zavart, lehet öregszem)

2. 3. rész: Na ezekről semmi jót nem tudok mondani. A mellékszereplők hihetetlen érdektelennek tűntek végig, csakúgy mint az első évadban, ezekben a részekben viszont a főszál is nagyon gyengélkedett.

4. rész: A koncepció jó volt, egész ötletes volt, viszont szintén azt kell mondanom hogy Roz, Harvey, Theo részeknél teljes unalomba fulladt a rész, amiért nagyon kár volt.

5. 6. 7. rész: Valami elképesztő, hogy mennyit tud dobni egy sorozaton az, hogy a főszereplő nem passzív, hanem egy aktív, cselekvő magatartást vesz fel. Nálam ez a 3 rész volt a sorozat csúcsa és tulajdonképpen ezért tetszett jobban ez az évad, mint az előző.

8. rész: Nagyon laposnak tűnt az előző részek után. A 7. rész végén már izgultam, előre tudtam, hogy Sabrinának a már említett cselekvőbb magatartása el fog veszni és ezzel az egész sorozat is be fog lassulni.

9. rész: Itt kicsit bajban vagyok, Az Operaház Fantomjából a Masqueradet elnyomni nagyon jó húzás volt, és erre a jelenetre emlékezni is fogok egy darabig. Tetszett a 3. évad felvezetése is, az viszont nem, hogy a Dark Lord eljövetelének ilyen kevés ideje volt, kicsit hiányérzetem maradt.

Összeségében: Az első évadnál úgy voltam, hogy ha nem lesz szezonális halloweenes promóció, meg hangulat, akkor nem fogok nekiállni, valahogy mégsem bírtam ki és egyáltalán nem bántam meg, hogy ledaráltam, számomra sokat lépett előre a sorozat az első évadhoz képest és biztos maradok a harmadikra is.

Taz - 2019. 04. 09. 16:12

Összességében nekem jobban tetszik mint az első évad, bár én azt is nagyon szerettem, a morbid humora és a képivilága továbbra is nagyon bejön. És bár néhány, főleg emberi szereplővel látványosan nem tudnak mit kezdeni, azért senki sem idegesít kifejezetten. Az szerintem azért kicsit látszik, hogy bár két évadra lett bontva, de a sztori szerintem a másodikkal együtt lesz kerek (még 2 rész van hátra ezért nem biztosan, lehet így sem lesz kerek? :D:D) viszont szerintem a színészek továbbra is remekek, és én örülök, hogy már biztos a folytatás, kíváncsi vagyok merre viszik majd a történetet. Plusz azért az évad második felére szépen beindult a sztori, tegnap 3 epizód csúszott le amíg hajnalban ki nem dőltem.

_Peter - 2019. 04. 16. 12:30

Unholy shit! Nekem bejött. A csúcspont számomra nem az ördögös finálé, hanem még előtte amikor Sabrina az angyalokat gyakta! Látványosra csinálták.

Cardas - 2019. 04. 19. 21:59

ez nem a második évad, hanem az első évad második fele. a 2. évad még nem jött ki, decemberben rendelték be 16 résszel.

winnie - 2019. 04. 20. 05:13

ha a hivatalos elnevezésekből indulsz ki, akkor a tavalyi részeket sem lehetne “első szezon”-nak nevezni, hiszen semmi nem utal erre, és ez sem az “első szezon” második fele, hanem csak a sorozat első része és második része, és ennek megfelelően

“a 2. évad még nem jött ki, decemberben rendelték be 16 résszel.”

a Netflix nem a 2. évadot rendelte be decemberben, hanem az első évad 3. és 4. felét, ha a fenti logikát követed. pedig valójában az lesz majd a 3. és 4. évad (amiket Part 3 és Part 4-nek neveznek Season 3 és Season 4 helyett). ahogy a mostani a második évad – attól, hogy technikai okokból nem szezonnak nevezik, hanem karácsonyfának vagy hőlégballonnak, ez nem változik, ezeknek a sunyizásoknak nem kell bedőlni. és nem csak azért, mert trivia kérdésnek is fel lehet tenni majd a Part 9-nél, hogy a fenti logikát követve az hányadik évad.

ez a szemantikai dolog nem a nézőnek szól, hanem a gyártó felé, mi szerencsére figyelmen kívül hagyhatjuk, nem kell úgy tennünk, mintha az első évad lenne. ezek az elnevezések azért vannak, hogy ne kelljen annyi pénzt fizetnie a netflixnek a warner stúdiónak (így legalább nem lesz 3. évad utáni kasza a sorozat), illetve mert a kezdeti 2 évados, 20 részes berendelésre is azért került sor, mert eredetileg a sorozat országos csatornára készült és annak megfelelő szerződéseket kötöttek színészekkel. a stúdió modellje ugyanis megengedi, hogy országos tempóban forgassanak.

a Part-ozásról további infókat találsz akkor, ha megnézed, hogy mikor és mely sorozatok esetében használják ezeket az elnevezéseket.

Mom - 2019. 04. 20. 22:12

Jobban tetszett, mint az első etap. Ami miatt picit én is aggódom, hogy nem lőttek-e el túl sok puskaport túl hamar. Hirtelen kicsit nagyot emeltek a téteken, amitől egyrészt sokkal izgalmasabb lett, másrészt meg nagyon okosan kell szőni a szálakat, hogy ne ugyan azokat az alapokat hasznosítsák újra, meg újra, hanem engedjék el egyes szereplők kezét és hozzanak be új mitológiát.
Nick mentőexpedíciója a végén pont nem ezt sugallja sajnos, de most bizakodóbban állok a következő részekhez, mint egy fél évvel ezelőtt.

A képernyőszáli elmosódásból vagy visszább vettek, vagy kezdi megszokni a szemem, de teljesen felesleges, szóval elhagyhatnák végleg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz