login |

Cloak & Dagger: kezdett a 2. évad

2019. 04. 08. 18:30 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Szerencséje van a Cloak & Daggernek, hogy a Freeform dupla epizóddal kezdte a második évadot, hiszen míg az első rész nem igazán mozgatott meg, a második már jóval többet adott, s többet is ígér.

Az első évad kellemes meglepetés volt, mind a színészek, mind a történet terén. Előnyt jelentett, hogy nem epizodikus szerkezetet kapott, hanem kvázi eredettörténetet hozott az egész szezon – és talán még a mostani évad is része, amihez egy halom biztató előzetest kaptunk itt, itt és még itt is.

Az idei kezdését pedig már spoileresen értékelném a tovább mögött.

8 hónap elteltével veszi fel a fonalat a premier, amikor Tandy és Ty normális életet akarnak élni – már amennyire egy dühkezelési problémákkal szenvedő és egy körözött tinédzser teheti. Nagyon hosszú felvezetést kapott a normális életük, amibe csak néha-néha csöppentettek egy kis szuperhősködést, de többnyire csak beszélgetéssel, leselkedéssel, tánccal és filmezéssel telt a nyitány.

Sajnos a nagy felvezetést a történet követelte meg, hiszen Tandy meetingjei és Ty stalkerkedése juttatta el a főhősöket oda, hogy egy a magán mentőszolgálat után eredjenek, majd egy sokkal nagyobb bajba kerüljenek.

A kettejük dinamikája egyébként maradt olyan jó, mint eddig. Nem erőltetik rájuk a romantikát, nem kötik őket össze minden egyes percre, ami üdítően hat a többi szuperhősös sorozat izzadtságszagú kapcsolataihoz képest. Mindkettejük kapott maga mellé egy mellékszereplőt: Tandy édesanyját, akivel együtt dolgozza fel az első évad történéseit, Ty pedig a barátnőjét, aki már tud a képességeiről.

De szerencsére a többiek csak mellékszereplők, így akik nem szeretik, azoknak nem kell a túl sok főszereplő általános problémájával szembesülni, hiszen nem akarják őket különösebben karakterizálni, nem kapnak saját jeleneteket, csak ha szükség van rájuk a főszereplők mellé, akkor veszik őket elő.

A főszereplőpároson kívül egyébként még egy harmadik állandója is van a sorozatnak: O’Reilly nyomozó, akinek még nagyobb szerepe lesz idén, mint legutóbb, hiszen ő Mayhem. Pontosabban ő is. Nem tudom, a képregényekben hogy van, de engem meglepett, hogy nem egy és ugyanaz a személy a nyomozó és Mayhem, hanem két különálló test jött létre a tavalyi évadzáróban. Ezzel a gonosz is igen jó történeteket tud kreálni, és a nyomozó lelkivilágát is erősen körbe tudják járni, ami nagy lehetőség lehet.

Az előzetes egyébként utalgat is rá, hogy milyen határokat fognak túllépni a főszereplők, hogy megállítsák a bűnözést a városban. Egy biztos: erősebbek lesznek, amit már a második rész is mutatott. Eddig Tandy-t nem tartottam erős szuperhősnek, elvégre csak világító kései vannak, de már fényt is tud kilőni, ahogy Ty is tudott az évadzáróban embereket elnyelni a sötétségbe.

A képességeiket tehát fejlesztik, ahogy a bennük lezajló folyamatokat is viszonylag erősen ábrázolták Tandy visszatérő hobbijával és Ty bűnüldözői kényszerével. Ty oldalán egyébként visszahozták a városra jellemző vudu-szálat, amit már tavaly se tartottam annyira indokoltnak, és még most se látom, mi értelme – főleg, mert Ty nem tudott egy félkört rajzolni, és ezért rakták össze újra a barátnőjével, aki segített neki ívet rajzolni (?!).

Kicsit a netflixes marvel-sorozatokhoz tudnám hasonlítani a kezdést egyébként dinamikát illetően (a zenés jelenetektől eltekinte): nem akarnak folyton akciót, nem kell minden egyes percben beszélnie minden karakternek, de ha előjön a hősködés, akkor rendesen odavág. Csak a tremorral szenvedő kameramann ne dolgozna ott, mert a rángatózó felvétel folyamatosan kizökkentett az egyébként teljesen jól karakterizáló jelenetekből.

Ha nem nézhettem volna meg rögtön a második részt az első után, biztos, hogy unalmasnak és céltalannak címkézném meg a premiert, de a második rész megnyugtatott, hogy az évad több izgalmat ígér.

Nálam 6,5/10-et ért a duplázó kezdés, s ha nem is feltétlen a történet vagy a két címszereplő miatt várom már a következő részt, akkor Mayhem miatt, aki igen jónak ígérkezik Emma Lahana alakításában.

4 hozzászólás Ne habozz!

motch - 2019. 04. 09. 07:59

Az első évad nekem nagyon bejött kivéve az utolsó két rész, mert egy szimpla bosszúállós történetből hirtelen átcsapott egy világmegmentős marveles baromsággá, amit nem tudtam hova tenni. Nem is akartam visszatérni de a kíváncsiságom erősebb volt szóval egyelőre kitartok remélem nem követik el mégegyszer ugyanazt a hibát.

DarkEagle - 2019. 04. 09. 20:49

Nekem nagyon bejött a kezdés bár tény hogy önmagában az 1. rész eléggé közepes volt. De ezt ők is tudták különben nem adták volna le rögtön a 2-at is.

Amúgy Mayhem engem baromira meglepett mert a képregényben nagyon nem ilyen de tetszik a fordulat. :D

Ami az erejüket illeti az se túl meglepő hogy fejlődni fognak hiszen az 1. évadnak gyakorlatilag az erejük 20%-át ha használták. Még így fejlődéssel együtt is baromi kezdők. Kíváncsi vagyok mikor érik majd el a 100%-ot mert amúgy nagyon erős karakterekről beszélünk.
A két főszereplő továbbra is zseniális. A két színész nagyon jó együtt. Tyrone csaja nekem nagyon nem hiányozna ha lelépne. Képregényben is jobb szerettem mikor csak ketten voltak. És igen abban többször is összejöttek sőt éltek is együtt. De nyilván ez mostanában nem történik meg.

Az a fénytőrös balettozás talán az egyik kedvenc jelenetem. Nagyon menő volt. :D

Ja és a zenék még mindig baromi jól vannak összeválogatva és a 2. részben a Tyront alakító srác dala is megszólalt. Az övé nekem jobban bejött mint anno a fináléban Olivia Holté. Mármint az ő zenéje is jó volt csak nem úgy ahogy tálalták.

Nálam az első két rész egy erős 7/10.

Mate4182 - 2019. 05. 02. 20:55

egyetertek DarkEagle-el nalam is kb 7/10 az elso 2 epizod, na majd ma este megnezek meg 2t de oszinten szolva nem aggodom

Ez meg a Runaways a legjobb dolgok amiket a Marvel a tvre gyartott (hansulyozom tv-re mert a daredevil vagy a jj se semmi..)

+ imadom a csajt :D

Mom - 2019. 06. 18. 18:30

Valahol a hetedik részben bevillant amit írtál: “Csak a tremorral szenvedő kameramann ne dolgozna ott, mert a rángatózó felvétel folyamatosan kizökkentett az egyébként teljesen jól karakterizáló jelenetekből.” Azóta egyszerűen halálra idegesít, és nem tudom nem észrevenni ahogy remeg a kép. Iszonyú idegesítővé vált egy pillanat alatt. Még rosszabb, mint az elmosódó szélek a Sabrinában. Biztos meg tudná indokolni az operatőr azt a – szerinte létező – pozitív hatást, amit a nézőre gyakorol ezzel, de belőlem csak azt hozta elő, hogy ennél én különbül fognám a kamerát, és valószínűleg kevesebbet is kérnék érte… hol kell leadni az önéletrajzomat?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz