login |

Star Trek: Discovery – 2×12: Through the Valley of Shadows – írta Ace

2019. 04. 09. 19:50 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: kritika,

A múlt heti epizódnál azt írtam, hogy kicsit eseménytelen volt a infó áradat miatt, viszont az új rész kalandosabbra, pörgősebbre sikerült. Valahogy jobban eltalálták az arányokat és a rendezés is összeszedettebb volt Douglas Aarniokoski kezében.

Haladunk a végkifejlet felé, az írók előhúztak néhány régi karaktert és sztoriszálat is, én meg kezdem úgy érezni,  hogy a Föderáció már a jelenben is egyre nagyobb veszélyben van, s még a csavar is elég meglepőre sikeredett. Kicsit megbontották megint a legénységet, Pike végre kimozdult a kapitányi székből és a parancsosztogatós szerepből, hisz egymagában indul küldetésre, hogy találkozzon sorsával és Senki fiával, Michael pedig Spock-kal indult külön kalandra.

The Red Angel will not be there to save you this time.

A Trek-rajongók végre kaptak egy rövid étkezdés jelenetet is a legénységgel – az ilyenek kellenek is, hogy jobban megkedveljük őket és izgulhassunk a sorsuk miatt. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Mi is történt pontosan?

A Vörös Angyal jövőbe történő visszaküldése után a legénység újabb jelzést fogott, amiért úgy néz ki, nem az Angyal a felelős, és megint egy ismerős helyszínről, a Klingon kolostornak otthont adó Boreth bolygóról. Tyler rögtön fel is kapta a fejét, hiszen ide rejtették L’rell-el közös fiukat. Szerencsére Tyler nem titkolózik tovább Michael előtt, és hála az égnek nem kezdenek el szappanoperás köröket futni a karakterekkel, mert utóbbi megértően fogadja a vallomást, nem pedig sértődött óvodásként

A Kancellár meg is jelenik és beavatja Pike-ot, miért is fontos a Kolostor. Megtudjuk, hogy az itteni Klingonok nem csak a Klingon messiás, Kahless visszatérését várják, hanem titokban itt „őrzik” a jelentős Idő Kristály készletet is. Ezek szerint nem véletlen az sem, hogy Leland ezt a helyet ajánlotta búvóhelynek Tyler/Voq és L’rell gyermekének.

Pike kapitány magára vállalja a feladatot, hogy lemegy a bolygóra és megpróbál beszerezni az Idő Kristályból, aminek a segítségével talán sikerül a jövőbe küldeni a Gömb által gyűjtött adathalmazt, mielőtt Lelandkontroll megszerzi azt. Tehát végre Pike is nagyobb szerepet kapott, ami már kellett is, hiszen Anson Mount karaktere kezdett kimerülni abban, hogy parancsokat osztogat a hídon és csak asszisztál egy-egy küldetésnél.

Hamar találkozik is Tyler és L’rell gyermekével, Tenavikkal, igencsak meglepő formában – nem igazán erre számítottam. Senki Fia el is magyarázza Pike kapitánynak, hogy komoly árat kell fizetnie, ha el akar vinni egy Idő Kristályt. Betekintést is nyerünk Pike sanyarú sorsába, amit a rajongók egy jó része már biztosan ismert, és Tenavik szerint az ár, amit Pike fizet, az bizony a megváltoztathatatlan jövő lesz.

A másik szálon Burnham utána akar nézni az egyik megfigyelt 31-es Szekció hajójának. Megint apró utalást kapunk Saru változására, mikor a megbízott kapitány magabiztosan rábólint Michael küldetésére. Szerencsére Spock sem marad tétlen és gyorsan csatlakozik nővéréhez. Úgy érzem, a kezdeti furcsa Spock után Ethan Peck és karaktere kezd elindulni azon az úton, hogy a jól ismert karakter váljék belőle. A színész is kezd egyre jobban ráérezni a félig vulkáni, félig ember megformálására és saját verziójába történő integrálására. Michael is jobban működik így, ha nem a drámai szerepet próbálják ráerőltetni.

A 31-es hajó irányítását természetesen átvette a Kontroll, de szerencsére találnak túlélőt, aki segít nekik, ráadásul Michael egy régi ismerőséről van szó. Mondjuk jól jött a flashback, mert nem hiszem, hogy sok nézőnek beugrott volna Gant hadnagy, aki a Kettős Csillag Csatája után beállt a 31-es szekcióba. (Már talán fejtegettem korábban, hogy a jelenlegi 31-es Szekció nem hasonlít a későbbi szervezetre, hiszen itt úgy néz ki, hogy tisztán a Csillagflotta egyik részlege, de úgy sejtem talán a mostani események miatt válik később azzá a titkos társasággá, amit a Deep Space Nine sorozatban megismertünk.)

Na, de kanyarodjunk vissza Burnhamékhez. Úgy tűnik, a nanobotokkal irányított Leland nem egyedi, bárkit felhasználhatnak imposztornak – ezért is írtam az elején, hogy már nem csak a jövőben, hanem a jelenben is komoly fenyegetéssel néz szembe a Csillagflotta és a Discovery legénysége, hiszen az MI rendelkezésére áll több tucat fejlett, álcázásra képes 31-es hajó, és akár nagy befolyással bíró személyeket is könnyedén manipulálhatnak.

Az akció rész valahogy jobban működött, mint a múlt heti résznél és a csavar sem látszódott már kilométerekről, bár azt persze vártam, hogy mikor és hogyan fog Kontroll keresztbe tenni Michaeléknek.

Mindeközben azért jutott jelenet a már említett legénységi beszélgetésekre, és ismét előkerült Jet Reno. Nem tudom, kinek az ötlete volt Tig Notaro karaktere, de nagyon fel tudja dobni a jeleneteket, mindig örülök, amikor előkerül. Ráadásul nem is volt funkciótlan a jelenléte, megmondta Stamets-nek és Culber dokinak is, amit mit mi, nézők gondolunk. Én személy szerint nagyon örülnék, ha beszállna állandó szereplőként, mert jól működik ez az odamondós karaktere a többi legénységi taggal.

Ahogy már írtam az elején is eseménydúsabb volt a rész, és az arányok is jobban rendben voltak, mint a múlt héten. De hiszem, hogy azért ennél tudnak jobbat is a Discovery készítői. Egyre nagyobb a nyomás a legénységen, és úgy tűnik, az évad végére azért csak összejön az Enterprise-szal az a közös bevetés is.

Kíváncsi vagyok sikerül-e meglepni minket, mint például az előző évadban lévő fordulatnál. Tényleg úgy érzem, hogy még több lehet ebben, mint Lelandkontroll kiiktatása.

31 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2019. 04. 05. 14:31

Ooookey… Szóval a Borathra oda tudtak ugrani a spore drive-val. Teszem fel a kérdést, ha a spore drive-val kb bárhova tudnak ugrálni még mindig (okés vannak korlátozások meg tiltások a Föderáció részéről erre vonatkozólag), akkor miért ekkora nagy stressz a rész végén a Section 31 hajók érkezése? Egyszerűen csak elugrálnak onnan és mivel a kor hajóinak a kapacitása/sebessége egyébként korlátozott, elég csak annyire elugrálni, hogy elég előnyt biztosítsanak maguknak. Ez így totál arc lekaparós baromság megint.
Egyébként van egy olyan érzésem, hogy az évad végére kapjuk meg a Calypso-val való kapcsolatot. Valszeg az AI megfertőzi a Discoveryt, de valahogy hatástalanítják és elküldik a jövőbe.
És innen vissza is térhetnek Fuller eredeti elképzeléséhez, ami szerint a sorozat évados antológia lett volna mindig más korban játszódva…
Összességében voltak jó bitek a részben. Végre volt egy kis étkezdés jelenet, de megint egy 46 perces viszonylag lassabb részt kaptunk, ahova még elfért volna pár perc jobban kibontani, hogy mi is zajlik a hajón.
Az évad eleje baromira tetszett, de mióta ez az AI szál feljött esik a lelkesedésem.

Latza - 2019. 04. 05. 22:43

A múltkorival ellentétben egész jó kis rész volt. Szerencsére most több volt az akció, és semelyik szálból sem volt kínosan sok – eltalálták az egyensúlyt a jelenetek váltogatásánál.
Mondjuk az időkristály “bányától” dobtam egy hátast, meg, hogy Burnhamék minden ellenőrzés nélkül a kompjukra teleportálnak valakit csak úgy az űrből, de ezen kívül semmi nem szúrta különösebben a szemem. Talán csak annyi, hogy ha a gömb adatai meg tudják védeni magukat a törléstől, miből gondolják, hogy szó nélkül hagyja majd a hajó felrobbantását.
Ez egy picit zavaró, hogy ezek egyáltalán nem gondolkoznak (és tanulnak a múltbeli hibáikból)…?
Aztán lassan itt a nagy finálé. :)

zolij - 2019. 04. 05. 23:09

ezt én sem igazán értettem, hogy miért aggódnak a Section 31 hajói miatt, amikor oda ugranak ahova akarnak.

Platschu - 2019. 04. 07. 17:42

Tyberius06 : Nem arról volt szó, hogy alig vagy minimálisan fogják a sporedrivet használni, hogy ne sérüljön a másik faj, akikkel összehaverkodtak az évad elején?

A 2×12-ben nagyon kilógott a templom mennyezet. Ha tudnak CGI hidat építeni és az előző évadban király klingon belső tereket, akkor hogyan követhetnek el ekkora hibát? Szeretem ezt a sorozatot, mert szórakoztató. Látszik, hogy pénz is van bőven már-már túleffektelve a sztorit, akkor utána miért forgatják az időkristályos jelenetet egy igazi templomban? A gótikus mennyezet és a lépcső eléggé kiábrándító volt Klingon épületként.

Platschu - 2019. 04. 07. 17:45

A sztori lehet arra fog kifutni, hogy a Ba’ul = Borg = Controll.

Tyberius06 - 2019. 04. 08. 11:06

@Platschu: az rendben is van, de már eleve a klingon bolygóhoz oda ugrottak, nem Warppal mentek. Még poénkodott is vele a gépésznő. Most mibe kerül átugrani a Föderáció másik felére, azt sok sikert mire az a harminc X Section 31 hajó odaér úgy pár hónappal később. Ez így eléggé gyenge feszültségkeltés volt. Nemtom nekem így a végére picit megfáradtnak tűnnek az írók. Én nem szoktam a plothole-okon lovagolni vagy keresni az abszolút logikátlanságokat, eléggé tág a képzelő erőm és fel tudom fedezni azokat az apróságokat, amiket esetleg nem rágnak a szánkba. Épp ezért zavarnak az ilyen ordenáré nagy baromságok.

Scat - 2019. 04. 09. 20:33

Igazából már nem is tudom, milyen végkifejletre tudnám azt mondani, hogy “na ez frankó volt”.

Olyan érzésem volt, mint egy filler résznél, csak az legalább árnyalja a karaktereket, de itt…semmi. Csak ugyanazt látjuk újra és újra.

A fővezér megint lenyúlt egy testet, hogy nyerjen? Pipa
Megint kerestek valami varázsos dolgot, ami valahogy, valamikor, talán segít? Pipa
Stamets még mindig rém fárasztó a depressziójával? Pipa
A doki még mindig jobban kezeli ezt az egészet? Pipa
Senki másról nem tudtunk meg semmi újat? Pipa

Persze még nem állítom, hogy ez nem fog végül összeállni – nincs időkristályom, hogy lássam a jövőt -, de nem vagyok bizakodó.
Arra már kár is kitérnem, hogyha most már megoldás lett, hogy megsemmisítik a Discoveryt, akkor eddig minek kínlódtak a törléssel? Nem szorított az idő? Ugyan már.

Melkon - 2019. 04. 09. 20:42

Áhh, nem értem, miért írnak technológiai analfabéták AI-s szálat? Teljesen logikátlan az egész.

Eleve láttuk, hogy meg tud fertőzni rendszereket (Section31 bázis, Airam, Section31 ship) és nem csak egy fix létszámú, létszámnövelésre képtelen nanobot halomról van szó. Viszont akkor mi ez a hülyeség, hogy majd elindítanak egy csali process és belemegy az AI… lol. Biztosan mindig kitörli magát amikor megfertőz egy új processt, rendkívül effektívnek tűnik. A következő részben mi lesz? Megnyitják a task managert és kilövik az AI-t? :)

Egyébként sem értem hogy mi az, hogy az AI nem veszi észre őket… talán nincs semmilyen érzékelő a hajón? Kamerák? Rendkívül okos AI lehet, aminek nem tűnik fel, ha megjelenik egy process, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott. :)
Lenyűgöző, hogy a logikamágus Spocknak meg sem fordul a fejében, hogy az AI-nak várhatóan milliószor átgondoltabb terve van, mint nekik, akik kvázi minden ok nélkül bemennek egy fertőzött hajóba.

Ezt a borgos dolgot sem értem, hogy miért kell minden rész alá odakommentelni.
A Borg nem AI, hanem közös tudat, és ezen a ponton már évezredek óta létezik. Szóval ha csak nem szeretnék a Trek universet megerőszakolni akkor nem erre fognak kifutni.
Persze egy ilyen kiváló írói gárdától nem biztos, hogy egy épkézláb sztorit el lehet várni, szóval jobban belegondolva szinte biztos, hogy tényleg az AI lesz a Borg.

A végén a hajós rész tényleg teljesen wtf, ha a klingonokhoz is kb viccből elugrottak, akkor miért nem tudnak simán elmenekülni? Michealnek meg miért hagyják, hogy az óvodás bosszúvágya miatt kockáztassa az univerzumban lévő összes élőlény sorsát? És mindezt Spock engedi. :)

Pedig olyan jól indult az évad, ha maradtak volna az epizód részeknél valószínűleg imádnám, de ez az írói gárda eddig képtelen volt bármilyen épkézláb, több részen átívelő sztorit írni.

Kivételesen azt sem éreztem, hogy fölöslegesen rohanna a rész, bár pl a templomos szál szerintem egy külön részt is megért volna (SG1-ben pl volt egy hasonló rész, ami jól működött), de azért így is kapott elég képernyőidőt. Az ilyen, részenként lassan csepegtetett Stamets/Culber szál is jól működik számomra.

Melkon - 2019. 04. 09. 20:46

Illetve a végén megjelent 30 hajó powered by AI.
Kedves az AItől, hogy megvárja, amíg a Discovery eldönti, hogy mit csináljon ahelyett, hogy azonnal szétlőné pl a hajtóművüket. :)

Gatts - 2019. 04. 09. 20:49

Nem tudom, hogy a készítők ezt említették-e, de lehet tudni, hogy melyik idővonalon játszódik ez a sorozat?
Arra gondolok, hogy ha Pike valóban a megváltoztathatatlan jövőt látta, akkor maradunk elvileg az eredeti Star Trek univerzumban és nem az új filmek által kijelölt irányba fog menni a világ.
Ezzel persze nincs baj, mert legalább nem retconolnak mindent. Csak furcsa egy kicsit, hogy az új filmeket ennyire külön buborékba helyezték.

Melkon - 2019. 04. 09. 21:00

Sporedrive:

Lehet, hogy félreértettem, de nekem az jött le, hogy a másik világ nem az ugrásoktól sérült, hanem Culbertől.

Dave - 2019. 04. 09. 21:09

Tuti Borg végkifejlet lesz.

Ace - 2019. 04. 09. 21:14

Srácok biztos ,hogy Spore Drival mentek oda? Ezt megnézem még egyszer.

Biztos ,hogy nem a Borg lesz tudom ,hogy sokan azt szeretnék de a Borg teljesen máshogy fejlődött és mint már többször leírtuk nem AI alapú.

Gatts:
A Prime univerzumban játszódik a sorozat nem a Kelvin idővonalon ezt már többször nyilatkozták a készítők. Tehát az eredeti univerzumban vagyunk ahol a többi sorozat is játszódik. Kurtzman a jelenlegi Showrunner is azt mondja visszakanyarítják az eredeti frencsájzhoz a sorozatot példákat is látni erre a sorozatban Klingonok haja, D7-es klingon cirkáló kinézete, Pike története stb…

Melkon - 2019. 04. 09. 21:27

Ace:

Reno külön mondja, hogy sikerült lezavarnia egy spóra ugrást 15:21-nél.

Egyébként az intro után közvetlenül látszik, hogy a hajó az orientációjához képest fentről lefelé érkezik meg, amit csak a Spore drive tud, ellenkező esetben az orientációval megegyező irányba haladna.

Lezuziusz - 2019. 04. 10. 00:00

Azért az a D7-es igen jól nézett ki. És ennyi volt részemről a rész.

Tényleg. Mi ez a Borg mánia mindenkinél? Miért feltételezik páran, hogy az AI == Borg? Nem kötekedés, csak hátha én siklottam el felette.

Egyébként remélem nem Borg eredetet hoznak ki az egészből, mert amennyire (számomra) eddig megerőszakolták a trekket a t. írók ezt már tuti nem venné be a gyomrom. Elég hozzá Májkül, meg az a frankó (ja nem) első évad….

mSO - 2019. 04. 10. 01:18

Tekintve, hogy Spock az Enterprise parancsnokaként szolgált Pike alatt, az eredeti TOS idővonalat tükrözi, nem pedig a JJAbrams mozifilmes idővonalat, ahol az Enterprise építése után közvetlenül adják a hajót Spocknak meg Kirknek.

Salyavin - 2019. 04. 10. 02:08

Engem az érdekel, h a végén a 30 section 31-es hajó honnan tudja, hogy merre van a Discovery ? Az sem teljesen egyértelmű, hogy ők most közelednek vagy megjelentek ? Utóbbi esetben kedves tőlük, hogy várnak amíg a Disc. eldönti hogyan tovább.

Miért nem ugranak egyszer a spore drive-al messzire, de nagyon messzire ? Honnan tudná a AI, hogy merre keresse őket ?

punyapapa - 2019. 04. 10. 05:39

Azért ez a Borg mánia, mert van némi hasonlóság a Borg, s az AI között. S a Borg eredetéről lényegében semmit nem tudni. De persze benne van a pakliban, hogy nem a Borg lesz. Ettől függetlenül teóriázni lehet.
Melkon az AI észrevette Spockékat a hajón. Már, akkor mikor megérkeztek a komppal. Mivel ez csapda volt. De az viszont tényleg problémás, hogy milyen simán átmentek a hajóra.

Melkon - 2019. 04. 10. 05:57

punyapapa

Pont, hogy nem nagyon van hasonlóság, és annyit tudunk a Borgról, hogy több évezrednyi fejlődés van mögöttük mire az Enterprise beléjük botlik.

Nem arra céloztam, hogy az AI nem veszi észre őket, én is megnéztem a rész. :)
Az a logikátlan, hogy Spockék feltételezik, hogy majd biztos nem veszi észre őket, miközben ha ez valóban egy AI, akkor nyilván már rég tudott róluk.

Ace - 2019. 04. 10. 06:46

Újranézem valóban Spore drive-al érkeztek meg. Biztos vagyok benne ,hogy fel fog vetődni az ugrás ötlete a szereplőkben is. Vagy meg lesz magyarázva miért nem ugranak eléggé félbemaradt a vége.

punyapapa - 2019. 04. 10. 10:19

Melkon az idő relatív, föleg annak fényében, hogy az időutazást sűrűn használják a Star Trekben. Azt se feledjük, hogy a jövőbeli AI ismeri az időutazást.
Én csak azt mondom, hogy szerintem nem lehet teljesen kizárni a Borg teóriát, mert vannak érvek mellette, s vannak érvek ellene.
Ace
Nekem nem volt fura a vége, hogy nem ugrottak meg nem menekültek.
Mert az a hajók érkezése után megbeszélték, hogy megsemmísitik a Discoveryt, s üzenetet küldenek az Enterprisenak, hogy valahol találkozzanak. S itt lett vége az epizódnak.

Ace - 2019. 04. 10. 10:22

Én szerintem persze csak tipp ,hogy el fognak ugrani a találkozó pontra.

Melkon - 2019. 04. 10. 10:27

punyapapa

Tudsz mondani akár csak egy olyan érvet mellette, ami nem mond ellent mindennek, amit a Borgról tudunk?
Mert én eddig még csak olyan érveket hallottam, ami mindent ignorál, amit konkrétan tudunk a Borgról.

Sledge - 2019. 04. 10. 23:53

Nos szerintem itt van 1-2 közkeletű tévedés:

-az AI nem ismeri az időutazást eddigi egyetlen utalás az volt, hogy a Vörös Angyal után hátramaradt torzulásba küldi vissza a Disco saját megfertőzött szondáját…
– A Borg-AI szál is egyre inkább valószínű, mivel nanite technologiát használ, képes az önjavításra, és a “lecserélt” emberek arcán/testén megjelenő jelek is árulkodóak DE ne felejtsük el, hogy a Borg minimum 2-300 év fejlődés/asszimiláció után jut el oda ahol a TNG idején tart, szóval egy “early” borg-szerű kezdemény igenis valószerű teória. Mindemellett az sem elvetendő utalás, hogy a gömb adatai több 100/1000 kultúra évezredes megfigyeléséből, adataiból építette fel a tudást amit Control meg akar szerezni, és ebből következően lehetséges, hogy amikor (mivel minden valószínűség szerint erre fog kifutni véleményem szerint a sztori) az adatok végképp elérhetetlenné válnak, végső vészforgatókönyvként Control elvonul az űr egy szinte elérhetetlenül távoli szegletébe és belekezd az “önerőből” fejlődésbe a fajok/civilizációk asszimilálása útján ami a gömb féle tudásszerzés egy invazívabb módja de még így is évszázadokra van szüksége míg megerősödik (és akár az időben is vissza/előre lökhetik, hogy eltávolítsák a jelentől, ahol nem sokat tudnak kezdeni vele)
– a 31 hajói értelmezésem szerint nem a Disco-hoz érkeztek meg, hanem oda ahova eredetileg Gant is vinni akarta a hajót amig Spock-ék vissza nem vették az irányítást, ami gondolom egyfajta találkozási pont a hackelt hajók/legénység számára
– a spore jump be van tiltva (senki nem figyelt), csak különleges esetekben engedélyezhető, és emellett Stamets-Tilly látszólag igéretet tett “May”-nek hogy nem zavarják meg a spore-ok életét/létsíkját

most kb ennyi ami így előtört belőlem, lehet rámzúdítani az ellenvéleményeket ;-) :-)

Melkon - 2019. 04. 11. 05:55

Sledge

Tévedés, nem több száz, hanem több ezer év fejlődés után, és a Borg már az ENT idején is létezett, ami jóval a Discovery előtt játszódik.

A borg teljesen másképp viselkedik, mint az AI, nem is ismeri az emberiséget azelőtt, hogy Q bemutatja nekik az emberiséget.

A Borg még mindig nem AI, hanem még mindig közös tudat egy királynővel.

Gyakorlatilag semmi nem stimmel abból, amit írtál, így valóban könnyű ilyen következtetésekre jutni. >.>

legtornasz - 2019. 04. 11. 06:16

És a borg nem képes magát nanorészecskékre lebontani és atomjaiban kúszni 10 m-t egy sikeres fertőzés érdekében.

Melkon - 2019. 04. 11. 06:18

A nanotechnológiáról:
Egy fejlett civilizációtól egyáltalán nem meglepő, hogy nano technológiát használ, egyszerűen azért, mert hatékony és sok minden csak azzal oldható meg. Az nem érv, hogy mivel az AInak is fejlett technológiája van csak a Borg lehet…

Az önjavító képesség szintén nem érv, mert anélkül egyszerűen életképtelen lenne. Egyébként nem igazán rémlik, hogy Borg önjavító lett volna, ha lelőttek egy dolgozót akkor ennyi volt. Nem javult meg, nem kelt fel, nem tudott több tucatnyi lövést elnyelni mint pl Leland, ha kapott egy fézer lövést vége.

A Borgnál a hajót is manuálisan, szerszámokkal javították a dolgozók, minek csinálna ilyet, ha nanitokkal sokkal gyorsabban és precízebben elvégezhetné? :)

Egyébként még sprintelő borgot sem láttam.

Szóval még az lehet, hogy az írók visszaküldik az AI-t ötezer évvel, előtte fejbeverik, hogy az agyrázkódása miatt elveszítse minden emlékét az emberiségről, felejtsen el kb mindent amit tud és kezdjen el a nulláról fejlődni. :)

Ace - 2019. 04. 11. 09:01

Szerintem ami sokmindenkit megkavar az a nanoszondák használata ami kb ez az egyetlen közös pont a Borg-al. Minden más külömbözik.
Az eddig ismertek alapján Controll(AI) megtisztítani akarja az univerzumot a biológiai létformáktól. A Borg viszont a tökéleteségre vágyik minden létformát és kultúrát magába szippantani.

Sledge: Spore Drive-ot azért nem értjük mert úgy néz ki ,hogy a rész elején is használták tök indokulatlanul.(A Discovery úgy esik be a Boreth-hoz mint amikor spore drive-olnak). Persze ezt még lehetne félre érteni de utánna Reno is gratulál Stamets-nek ,hogy sikerült az ugrás…

Én továbra is úy gondolom fognak ugrani a randevú pontra az Enterprise-hoz de majd meglátjuk.

Platschu - 2019. 04. 11. 23:48

Mondjuk átprogramozhatják az AI-t, hogy azzal valósítsa meg a teljes Kontrollt és kvázi önmaga lényegét, hogy mindenkit a részévé tesz mintsem, hogy kiírtja őket….

Ace - 2019. 04. 12. 08:47

Oké talán mégsem volt indokolatlan az az ugrás a rész elején hiszen mégiscsak Klingon űrbe hatoltak be.
Oké ,hogy fegyverszünet van de nem hiszem ,hogy meg tudták volna indokolni a klingon járőrhajóknak, védelmi erőknek miért is akar a Discovery behatolni klingon felségterületre.

Sledge - 2019. 04. 12. 09:22

Spore Drive: A használata indokolt, mivel a Boreth mélyen a klingon űrben található, tehát a megközelítése hagyományos meghajtással igencsak problémás lett volna (bármennyire is baráti L’rell a klingonok nemigazán azok)
Borg: A borg is élénken használja a nanitokat javításra/átalakításra, konkrétan a VOY-ban és a First Contact-ban is láttunk erre példákat, amikor nemhogy javított velük, de komplett rendszereket “materializáltak”/építettek velük mind a Voyager mind az Enterprise fedélzetén. A lelőtt dolgozók közül is volt több amely később újraaktiválta magát, tehát az önjavítás a borg része nem is kicsit (kikukkantás coming – persze ezt “valós időben” a 90-es, 2000-es évek mozis/filmes technikájával még költséges lett volna filmre vinni, azóta viszont cgi fronton azért volt nem kevés fejlődés)
Azt se felejtsük el továbbá, hogy a 23. századi és a 24. századi fegyverek ereje közötti fejlődés is magyarázatot adhat erre, hiszen mind a type 2 mind a type 3 phaser rengeteget változik még a 24. században is. (nemegy változtatást kifejezetten a borg miatt hoznak létre) Ezenkívül ott az a nem elfelejthető tény is, hogy amikor a kollektívában millió szám állnak rendelkezésre dolgozók akkor az egyes alacsony szintű drone-ok önjavítási képességét nem “éri” meg felturbózni, de ha csak pár 4-5-6 ilyen lecserélt egység létezik akkor igenis érdemes fejlett képességekkel felruházni (a közkatonát sem képzik, szerelik fel annyira és olyan minőségben mint egy elit kommandóst/ügynököt) Amúgy az is egy teória, hogy a borg belefut valamelyik ControlAI ügynök maradványaiba, és 1-2 képességet onnan asszimilál?
Szóval átgondolva a felvetéseiteket azért én továbbra sem vetem el az AI-Borg összefüggéseket már csak azért sem mert a történéseknek annyi szála lehet, hogy az ilyen keretek között nem kifejthető, de pont ezért van a kibeszélő nem? hogy ötletelni lehessen, aztán vagy bejön vagy nem!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz