login |

Pilot-mustra: Hudson and Rex – 1×01

2019. 04. 10. 14:50 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

2019-et írunk, és már az Alvilág kapcsán is kicsit furcsállottam, hogy egy 2010-es sorozat feldolgozásával próbál az RTL Klub a komoly drámák közé betörni. Akkor vajon milyen esélye van az észak-amerikai piacon az 1994-es Komissar Rex, azaz Rex felügyelő remake-jének 25 évvel később? (Oké, a párhuzam annyiban nem állja meg a helyét, hogy míg az Alvilág kvázi snittről-snittre remake, ez a kanadai sorozat csak a kutyás rendőr alapot veszi át.)

De most tegyük félre a fenti aspektust, sok változata siker volt a Rex-nek, komfortkajának biztosan megteszi sokaknak egy új széria is. A kérdés az, hogy egy junkie-t mennyire érdekelhet egy kutyás rendőrös sorozat? Mondjuk, ha azt nézzük, hogy a nem annyira nyomozós, inkább akciózós krimik (H50, Magnum és társaik) valamennyire kedveltek, akkor még nem írnám le a Hudson and Rex-et. Csak magamnál.

HUDSON AND REX – 1×01 – 5/10

Sosem néztem Rex felügyelőt, a TV2-n nemrég indult lengyel Alex felügyelőt sem próbáltam be a csúf prekoncepcióim miatt, mert ugye úgy a legkönnyebb azt gondolni, hogy nem fog érdekelni egy sorozat, ha anélkül mondom a felállásra, hogy nem érdekel, hogy egy ilyen típusú széria egy részét is láttam volna. És most, hogy a Hudson and Rex-et bepróbáltam, végre tudok mire mutogatni, hogy a kutyás rendőrködés nem az én műfajon.

Az első részben kutya és gazdája szép tájképek előtt rohangál egymással Új-Fundlandon, de az első perc végén már el is rabolnak egy gyereket a szemük láttára. Rex az elhajtó autó után ered, a gazdi pedig a nyomok felgöngyölítésével (kit és miért raboltak el) próbálja megtalálni a tetteseket – és persze a kutyáját, mert neki is nyoma vész. (A második részben egy falakon ugráló extrém srác zuhan le.)

Ennyi, innentől szerintem minden kottázható. A Hudson and Rex, ahogy fent is írtam, komfortkaja. Nem durvulnak annyira benne, a pilotban az ügy sem gyilkosság, szóval fiatalok is nézhetik nyugodtan (ettől még nem ifjúsági), ráadásul gyerek és kutya is van benne, meg ahogy kell, némiképp a szerepüket csúnyán túljátszó rosszfiú színészek, kissé elnagyolt, nem túl valósághű húzások, meg jópofa mellékkarakter is, még ha a karakterizálás nem is nagy benne.

Persze a középpontban Rex van, akit jó érzékkel nem csak rendőri kellékként mutattak be, hanem abszolút a saját feje után megy, az egész kezdőrészben külön van a gazdájától, szóval abszolút impresszív, amit a karakter művel, a színészét pedig (bizonyos Diesel vom Burgimwald) végképp nem érheti szó, cuki is és ügyes dolgokat csinál, bár főleg csak lohol, de gondolom más kunsztokat is bemutatnak majd vele.

Szép a helyszín, tipikus, kiszámítható (és tiszta!) a történet, kisiskolásak a párbeszédek, még véletlenül sem akarják a készítők elidegeníteni a nézőket, bár így a végeredmény, ha eltekintünk a cukiság faktortól, elég steril lett. Leginkább a nosztalgiára szomjazókat érintheti meg (a főcím is olyan), meg a kutya és ember barátságának bajnokait, bár a kutya/ember akciók jellegük miatt olykor esetlenek (ahogy várják a rosszfiúk, hogy rájuk ugorjon Rex…).

A Hudson and Rex teljesen ártalmatlan nagyvárosi bűnügyi sorozat. (Először mókát akartam írni, de mégiscsak bűnöznek benne, vagy mi.) Könnyed, könnyen fogyasztható, olyan, hogy ha az ember elkönyveli lájtosnak, akkor egy keményebb drámai húzást is be lehet rakni, hogy nőjön a tét (mert az nem nagyon van) és a néző még jobban ragaszkodjon hozzá. Pont azoknak készült, akik látatlanban azt mondanák, hogy érdekelné őket egy kutyás rendőrös széria. Én nem mondanám ezt.

4 hozzászólás Ne habozz!

juhaszvik - 2019. 04. 10. 15:12

két* tematikával lehet engem kikergetni a világból, az egyik közülük az állatos, pontosítva az “intelligens” állatos.
nem arról van szó, hogy nem szeretném az állatokat, csak egyszerűen idegesít, ha mesterségesen (írók által) hoznak létre ilyen alien-állatokat, akik 10-szer okosabbak az embernél, és kis túlzással csak azért kell mellé a nyomozó, hogy valaki megírja a jelentést.
A rendőr kutyák amúgy nagyon okosak, de nem így.

(* – a másik téma az “underdog sport” a percre pontosan kiszámítható eseményeivel)

Dex - 2019. 04. 11. 11:28

Az eredeti volt az egyik első sorozat, amit néztem. Ez kellett, mint egy falat kenyér. Semmi egetrengető újdonságot nem ad, de engem leköt, szimpatikusak a karakterek, és hát az a kutyus… zseniális. Mindig is imádtam a Rex-et, és most sem csalódtam. Én maradok.

damien. - 2019. 04. 11. 22:18

Limonádé, imádom! :)

galocza - 2019. 06. 24. 15:14

nem vártam sokat, mégis csalódni kellett. a kanadaiak nem dobnak vagyonokat sorozataikra, de gyakran van némi könnyedség, humor, sárm. hát, az itt kifelejtődött, s a kutyából sincs valami sok. utóbbi miatt ősz atyámra rásózom, de a két utolsó epizód nekem már kimarad.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz