login |

Pilot-mustra: The Code – 1×01

2019. 04. 12. 14:50 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

A CBS új sorozata a JAG 2.0. Teljesen. Minden egyezik. És mégsem fogják nézni azok, akik a JAG-et sírják vissza – tisztelet persze a kivételnek. Mert az epizodikus jogi dráma ma már nem annyira divatos műfaj, itt pedig átívelés tippre csak pár rész után lesz talán magánéletileg.

A The Code olyannyira JAG, hogy a katonai ügyészség, a JAG a központja, itt feszülnek egymásnak a jogászkatonák katonákkal kapcsolatos esetekben (a pilotban az egyik leszúrt egy másikat sok szemtanú előtt). És a pikantériát az kölcsönzi, hogy a vádló és a védő is innen kerül ki, vagyis a való életbeli barátok csatáznak egymás ellen a tárgyalóteremben, és ezért is kedveltem anno a JAG-et és kedvelem most annyira a For The People-t.

THE CODE – 1×01 – 5,5/10

És ezért sem tetszett annyira a kezdés. Mert bár jó volt, ahogy az elején a Férfi meg a Nő (bocs, nincsenek meg a nevek) egymásnak feszült, sajnos elég hamar egy oldalra kerültek, és ellenfélnek megkapták a Dörzsölt Ügyvédet, hogy ne nagyon legyen kétségünk afelől, hogy mi a kívánatos végkimenetel. Pedig… ez lenne a legérdekesebb a sorozatban, nem? Hogy ha a két főhős van a két oldalon, akkor nem nagyon fogjuk tudni előre, hogy ki nyer, ergó van némi suspense.

Persze a For The People-ben is azért lehet sejteni, hogy kinek lesz igaza ki fog nyerni, és anno a JAG-ben is mintha az rémlene, hogy Rabb főleg az elején szinte mindig nyert Mac ellen, de sebaj, mert addig lehetett jó érveket hallani. Számomra ugyanis egy jogi dráma azért vonzó, mert afféle elmebajnokságot mutat be, azt, ahogy pro és kontra érvekkel próbálnak jogászok másokat meggyőzni, és jó esetben még nézőként sem tudunk dönteni arról, hogy kinek van igaza.

Egy jól megírt jogi érvelés, keresztkérdezési jelenet vagy akár összegzés nagyon ütős tud lenni (szia, David E. Kelley!), és ezért is sajnálom, hogy manapság a junkie-k nem nagyon jogi dráma kompatibilisek – ha más nem, ezért ajánlok olyan sorozatokat, mint a Law & Order-ök, amikben a sztori egyik része mindig nyomozás, és csak utána jön több-kevesebb jogi csűrés-csavarás, ráadásul ott szinte mindig elgondolkodtató az utóbbi szegmens, főleg az ítéletek fényében.

A The Code-ban, mint ahogy arra a cím is utal, nem biztos, hogy lesz akkora ellentmondásosság, itt ugyanis a két főhős patrióta hazafi, katona, akik (gondolom én) nem nagyon fognak kiskapukat keresni, tisztességesek maradnak, és talán épp ez jelentheti a csavart – meg az, hogy értékeket próbálnak közvetíteni?

Nem volt rossz a The Code, ott leszek még az 1×02-nél és ha nem is változik, akkor is lehet, hogy később még bele fogok nézni egy-két részben, de egyelőre annyira nem fogtak meg a főszereplők (inkább csak az egyik mellékalak, Bud, ööö, Rami – Phillipa Soo csinált egyáltalán valamit?), hogy maradjak.

A pilot sajnos túlságosan tipikusan kezdett és én is majdnem lemondtam róla, amikor behoztak egy fordulatot (fura, hogy pont akkor fordult érdekesre az ügy, amikor a két főhős már nem állt szemben egymással). Igazából az volt a legnagyobb csalódás benne, hogy az a Craig Sweeney az egyik készítője, aki a sima nyomozósnak tűnő Limitless-ből csinált egy piszok kreatív és szórakoztató sorozatot. Lehet, hogy itt is kell neki pár rész, míg rátalál a hangnemre?

8 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2019. 04. 12. 02:25

Valóban J.A.G. 2.0. Most néztem meg az első részt és vegyesek az érzéseim. Egyrészt nem tetszett az ügy, hogy közvetlenül érintett volt a főszereplő. Persze ez adta a motivációt, ami nem baj, de nem szeretem ha egy sorozat így kezdődik. Viszont a dinamikája nem volt rossz és a karakterekkel elsőre nem volt gondom. Egyébként a JAG nálam épp folyamatban van, amolyan mókaként nézősként, valahol a 3-dik évadnál járok. Szerintem jobban működne ez a sorozat, ha ugyanabban az univerzumban játszódna, mármint akkor lehetnének vicces crossoverek meg felbukkanó régi karakterek.
A vége a résznek nekem picit összecsapott volt, két részre bontani (dupla pilot) ezt kár lett volna, viszont így meg nagyon gyors lett a vége, plusz a tárgyalótermi rész eléggé le volt vágva összességében. Mondjuk a végén az a kirohanás picit idézte az Egy Becsületbeli Ügy hasonló kirohanását. Gondolom ez is volt a cél.

Egyébként ez után kiváncsi lennék az eredeti pilotra. Gondolom ha eddig nem szivárgott ki, akkor már nem is fog.

Mom - 2019. 04. 12. 21:39

Bocsánat a kis mellékszálért, de ahogy eszembe juttatátok a JAG-et, gyorsan rá akartam keresni, hogy hány évados is volt és ebbe futottam bele a wikin:

“Az első epizódot 1995. szeptember 23-án vetítette az NBC csatorna, de 1996. május 22-én a gyenge nézettségre való tekintettel törölték a műsorról. 1997. január 3-ától egy rivális társaság, a CBS tűzte műsorára. A sorozat 10 évadon keresztül futott, összesen 227 epizódon keresztül, több mint 100 országban. ”

Ez mekkora facepalm lehetett utólag az NBC-nek, hogy ők elpasszolták egy év után, aztán a CBS-en futott még 9 évig :D :D
Bár biztos van még erre példa más sorozatoknál is, de én momentán egyet sem tudnék felhozni, ami más csatornán ennyi kört rávert volna az eredetire :)

Thomas - 2019. 04. 13. 02:59

Ez tényleg poén így, nem is tudtam róla. Mert nem is csak a JAG-ről van szó, de akkor gondolom az NBC-n futnának az NCIS-sorozatok is, és talán az is nyugger csatorna lenne mostanra:)
CBS is először pénteken kísérletezett vele, utána került át keddre és lett igazán siker. Most a Last Man Standing jár hasonló cipőben, ha a FOX gondolna egy merészet és elpakolná egy jobb napra, ahol még több nézőt szerezhetne… Persze nem biztos, hogy egy sokadik évados sorozaton még van mit felfedeznie új nézőknek.

winnie - 2019. 04. 16. 14:08

1×02:

haha, ezt nem hittem volna, de kifejezetten tetszett ez a rész. az ügy elfogadható volt, de rami meg a b-szál jópofa lett, kellemes a humora a sorozatnak, és tetszenek ezek a párbeszédváltások a tárgyalóteremben. ez legalább 6/10 volt, talán több is.

Tyberius06 - 2019. 04. 18. 18:40

Hasonlóan látom én is, ahogy winnie. Ugyanakkor figyelembe véve a közelmúlt híreit, bakker pont azt írtam, hogy miért nem a JAG lett akkor visszahozva, erre jön a hír, hogy tervezik visszahozni? WTF?

Hát érdekes döntés mindenképp.
Viszont nemtom meddig maradok a sorozattal. Nem rossz, bírom a karaktereket is, de… majd kiderül. A 3-dik részt még nézem majd.

lalakov - 2019. 04. 19. 17:41

Első részen elaludtam. A másodikat már nem bírtam végignézni. Lehet öregszem. :( Pedig nagyon vártam.

CrashBoostZoom - 2019. 04. 26. 14:26

@Mom
OFF: Szerintem nagyobbakat facepalmoltak az NBC-nél miután eladták a Star Trek jogait.

Lassan bepótolom a lemaradásomat és megnézem az első 3 részt aztán elmondom, hogy ez tényleg JAG 2.0 lett-e vagy sem. :D

Tyberius06 - 2019. 05. 11. 07:01

1×05

Magyar jelenlét!! :)

Konkrétan a heti ügy karakter magyar: Jake Meszaros. Nah meg volt benne NCIS. Mármint a hivatal és nem crossover a JAG spinoff sorozattal.
Szóval ez miért nem lett JAG?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz