login |

Game of Thrones: kezdett a 8. évad

2019. 04. 15. 22:05 - Írta: Qedrák

364 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem hiszem, hogy külön taglalni kellene azt, hogy a Game of Thrones miért számít jelentős mérföldkőnek a tévésorozatok történetében. Ha van sorozat, amely szimbolizálni fogja a PeakTV-t, akkor az kétségtelenül ez a széria.

Elég belegondolni abba, hogy milyen sorozatokat néztünk 2011-ben, amikor a Game of Thrones első évadja elindult, és hogy azokhoz képest a többi sorozat, amely jelenleg párhuzamosan fut vagy készül, hol tart hozzájuk képest. Minél nagyobb valami, az árnyéka annál hosszabbra nyúlik, azt a kulturális hatást, amit ez a sorozat gyakorolt, nehéz lesz túlszárnyalni.

Ugyanakkor mindez jelentős terheket rak az alkotókra, elsősorban George R. R. Martinra, aki évek óta nem folytatja a könyvsorozatot, másodsorban pedig a sorozat készítőire, hiszen a nagy közönség nagy elvárásokat is támaszt, abban pedig biztosak lehetünk, hogy az utolsó évad hat része után nagyon sokan lesznek elégedetlenek. Nem kétséges, hogy minden egyes nézőnek képtelenség megfelelni.

Ez különösen a hetedik évadot érő kritikákban lehetett kiválóan tetten érni, amikor a sorozat írói az utolsó szálakat is elvágták az alapanyagtól. A könyvek olvasóiként én elsősorban egy gigantikus vizuális fanfictiönként tekintek a szériára, ezzel lohasztva az elvárásaimat. De akár olvasta valaki a könyveket, akár nem, azt tudom tanácsolni, hogy tekerje lejjebb az elvárásait.

A hetedik évad első része után CyClotronic azzal vezette fel a kibeszélőt, hogy a végjáték felé érkezve a sorozat lehetőségei a történetmesélésre beszűkültek. Ennek az oka egyszerűen az, hogy a végtelenségig nem akarták nyújtani az alkotást, márpedig a szerteágazó cselekményt egyszerűen le kellett metszeni ahhoz, hogy eljussunk valamiféle végkifejlethez.

Mindez fokozottan igaz a most látottakra, amit jól tükrözött a megváltozott intró is. Az elénk táruló univerzumban lényegében három “csapat” maradt, akik mindent megnyerhetnek, vagy mindent elveszíthetnek, márpedig a sorozat nem valószínű, hogy engedni fog a “győzöl vagy meghalsz”-elvéből. Közülük értelemszerűen az Éjkirály motivációiról tudunk a legkevesebbet, és gyanítom, hogy a nézők között nehezen fog “szurkolókat” találni.

A sorozat helyszínei között olyan fontos szerepet betöltő Királyvár is kisebb figyelmet kapott, ami talán érthető is, hiszen az itteniek már meghozták életük legfontosabb döntéseit. Cersei és udvartartása az utolsó utáni ütközetre készül, elhívta a (könyvekben egészen más szerepet és súlyt kapó) Arany Kompániát, hogy legyen egy ütőkártyája a harcban.

Az, hogy a pofátlan szájhőssé átfazonírozott Euron Greyjoy végül elérte a deklarált célját, tulajdonképpen nem bírt igazi téttel. A Jaime-től már réges-rég elszakadt királynő valószínűleg bármit megtett volna, amiről úgy ítéli meg, hogy késlelteti vagy megelőzi a számára megjósolt véget.

Az igazán fontos találkozások azonban Deresben történtek, és a legfontosabb törésvonalak is itt rajzolódtak ki a szereplők között. Spoileresen folytatom a tovább mögött. Az előzeteseket, szivárgásokat és egyéb jövőbeni spoilereket másik posztnál tárgyaljuk ki.)

A legtöbb játékidőt értelemszerűen a Deresben lévők kapták, pont a már említett különbségek miatt. Az alkotók alig titkoltan, már-már szájbarágósan idézték fel az új évad első részével a sorozat legelső epizódját. Daenerys bevonulása északra nemcsak a zenei motívumokban idézte fel Robert Baratheon érkezését, de a magasba mászó kiskorú körültekintését is megkaptuk. Meg persze azt a konfliktust, ami ezzel jár.

Az egyik alapkonfliktus, ami körbelengte az egész epizódot, az északiak és a délről érkező idegenek közötti feszültség volt. Ez egy kicsit mintha arra is utalna, hogy a többség az Éjkirály elleni csata utáni időkre készülődik, ahol nem mindegy, hogy egy északi király vezeti őket, vagy történetesen a szokásos déli uralkodó. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a sorozat egyik erőssége, hogy a helyesnek (vagy éppen helytelennek) látszó döntések gyümölcseit a szereplők később aratják le, az északiak távolságtartása Jon iránt pedig a hűségesküjének köszönhető.

Az abban a pillanatban, az előző évad eseményei közepette jó ötletnek tűnt Cersei-vel szemben, de az érme másik oldala csak most mutatkozik meg. Sansa rá is kérdez a testvérénél, hogy tulajdonképpen az általa meghozott döntést mi motiválta: a számítás vagy a szerelem?

Az pedig egy különös ízt ad a történetnek, hogy immáron Jon is tudja a származását. Az egész persze nem azért érdekes, mert ő is egy Targaryen, hiszen ezt a nézők is tudták, és már régebben is sejthettük, hanem az a fontos információ, hogy törvényes gyerekként látta meg a napvilágot.

Mivel Jon az Őrült Király fiúági unokája, Dany pedig “csak” a lánya, ezért az ő joga erősebb a Hét Királyságra, mint a Sárkánykirálynőé. Vajon képes lesz-e Dany megszabadulni a hatalomtól és élete egyetlen céljától? Avagy létezik ennek a konfliktusnak olyan feloldása, amelyik senkiben nem hagy keserű szájízt?

Deres egyébként a nagy viszontlátások helyszínévé vált, ám amellett, hogy némelyiket sikerült érzelmesre, vagy valamelyest humorosra faragni, tisztán látszott a produkción az, hogy ezek kevésbé fontosabb. Arya találkozott végre Jonnal, mellesleg Gendryvel és a Vérebbel, Bran szintén láthatta a bátyját (akarom mondani unokatesóját), Sansa beszélgethetett egy sort Tyrionnal, no meg mellékesen a végére befutó Jaime Lannister is megpillanthatta korább életének egyik utolsó eredményét Bran személyében. Mellette még gyorsan lezavarták Yara kiszabadítását, és egyúttal meg is szabadultak a szereplőtől oly módon, hogy tartalékba helyezték a Vas-szigeteken.

Talán ez a felsorolás is érzékelteti, hogy az eddigi cselekmény mennyire szerteágazó volt, és az előző évadban sebészkés helyett baltával nyesték le róla a feleslegesnek ítélt történetszálakat, hogy időben végezhessenek. Az időnként tetten érhető kapkodás mellett azért akadt idő egy kis sárkánylovaglásra is, no meg arra, hogy valamelyest betekintést nyerjünk Jon és Dany kapcsolatába, mert lássuk be, hogy eleddig igen kevés informális párbeszédet folytattak, és ha meg kellene értenem, hogy a sorozatban miért szerettek egymásba, akkor azt nehezen tudnám megindokolni. Abban biztosak lehetünk, hogy lesz közöttük konfliktus, de hogy mikor pattan ki, vagy hogy milyen áldozatokkal fog járni, azt egyelőre nehéz megjósolni.

Arra viszont nem mernék nagy tétben fogadni, hogy a már emlegetett Éjkirály tarolja le egész Westerost. Annyira látványosan készülődik mindenki a győzelem utáni világra, hogy mintha egy kicsit elfeledkeznénk róla hogy még előttünk áll egy nagy csata. Amiről még csak azt sem énekelhetjük el, hogy “ez a harc lesz a végső”, hiszen bárki jár sikerrel, lesz még egy köre Királyvárban. A győzelem katalizálhatja az eseményeket, ám vannak kétségeim, hogy az elmesélésükre szánt idő elegendő lesz.

Talán furán hangzik, de pont a Lannister család az, amelynek tagjai különböző okokból mintha kiszámíthatatlanabb sors elé néznének. Jaime nem részesülhet szíves fogadtatásban, Tyrion élete Bronn kezébe került, már pedig amikor utoljára ott találtuk, akkor habozás nélkül elengedte, Cersei pedig, aki a sorozat hidegszívű és számító főgonoszává avanzsálódott, elég sok ember virtuális céltábláján szerepel. Lehet, hogy az igazi vezéráldozat az ő családjukból fog kikerülni?

Azt nehezen hiszem el, hogy a hátralévő öt részben meg fogjuk spórolni valamelyik gondosan építgetett (és lehetőleg pozitív) szereplő halálát. Ezt sokan a széria védjegyének gondolják, és ha csak mellékszereplők távoznak Westerosból az örök vadászmezőkre, akkor szerintem sokakban marad hiányérzet. A döntési láncolatok súlyát ugyanis pont azok az események adják meg, amelynek a végén egy fontos vagy éppen egy szeretett személy szenved el súlyos következményeket.

Ha “csak” egy végtelenül látványos, ám a lezárásában a komoly áldozatokat nélkülöző sorozatot kapunk, akkor azt hiszem sokan (többek között én is) csalódottak lennénk. Ám egy történetből ekkora elvárások után kicsavarni egy olyan befejezést, amely méltó a sorozathoz, és amelyre visszagondolva csettintünk és felidézzük másoknak, hogy “emlékszel, hogy…”, nos az nem könnyű. Hogy ez sikerülni fog-e, az ebből az első részből nem derült ki. Felvezetés volt, amely megmutatta a lehetséges konfliktusokat. Hogy melyek fognak annyira elmérgesedni, az még a jövő zenéje.

Bízom benne, hogy kellemes muzsikát fogunk hallani a maradék öt részben.

364 hozzászólás Ne habozz!

NightKingJunkie - 2019. 04. 15. 05:21

Az új opening 10/10, a látványvilág lehengerlő (látszik az a részenként 15 millió dolláros költségvetés). Jó kis felvezető rész volt. Letudtuk a kötelező találkozásokat, John megtudta az igazságot, Jamie is megérkezett, Theon is elindult északra (valószínűleg meghalni). Gondolom a következő rész is hasonló stílusú lesz a végén egy jó kis cliffhangerrel, aztán indulhat a Battle of Winterfell :O

8.5/10 Eddigi legjobb évadnyitó.

Most pedig várhatunk egy hetet :((

ikelemen5 - 2019. 04. 15. 05:58

Szerintem is teljesen jó rész volt. Találkoztak, akiknek találkozniuk kellett, mindenkinek jutott néhány jelenet, érdekes párbeszéd, és jópár utalás.
Az arcom amikor meglátom a sárkányokat még mindig ilyen: :D :D

Amikor Jon bemutatta Sansát és Danyt egymásnak, Bran közbeszólt, hogy senkit nem érdekel, hogy kié Deres, mert nagyobb bajok közelegnek, de válaszra sem méltatták. Ott kellett volna egy párbeszéd, ahol Dany rájön, hogy “igazad van, tényleg nem érdekes”. Ehelyett ott puffogott Jonnak, hogy nem szereti Sansa. Nem alkalmas uralkodásra.

#teamsansa

katyvaszlipp - 2019. 04. 15. 06:55

Sam ovis viselkedése nekem karakteridegen volt, az apja gyűlölte, kétszer kitagadta, megvetette. Ha lett volna egy két elejtett utalás a korábbi évadban hogy azért kedveli az öreget meg fontos neki akkor azt mondanám okés.
Illetve annyira nem mérik fel a karakterek, hogy mi a tét.
Kicsinyes önös érdekek, Jon Dany ellen hangolása stb.

Egyébként rendben volt a rész, zseniális párbeszédek, összenézések, jól elhelyezték a szereplőket.
Meglátjuk hogy megyünk tovább.

spedway - 2019. 04. 15. 07:23

iszonyatosan tetszett, ennek a sorozatnak minden pillanata kincs. Az új főcím wow, kicsit csavartak az eddig megszokotton és a fal leomlásával indul wow :) Az utolsó öt perc két jelenete – a kifeszített Umber-gyerek és Jaime találkozása Brannal óriási volt. Este újranézős. :)

v - 2019. 04. 15. 07:37

@katyvaszlipp
Sam nem is az apja miatt rendült meg igazán, hanem a testvére miatt, akit tényleg szeretett, és aki nem bántotta.
de azt egyébként is nehéz megjósolni, kire hogyan hat egy családtag elvesztése, még ha látszólag nincs is köztük szoros kapcsolat.

katyvaszlipp - 2019. 04. 15. 07:45

Ezt értem de akkor se érzem jogosnak hogy emiatt elkezdjen áskálódni Dany ellen.
Főleg Jonnál, aki sose akart vezető lenni, se király.
Csak le akarja nyomni a másokat, eddig nem foglalkoztatta ez a gondolat.
Azért is “térdelt le” Danynek mert rájött hogy ez baromira nem fontos.

Ennek nem most van itt az ideje.

Branre számítok, aki önt egy kis józanságot a fejekbe, mert jelenleg kb Jon és ő az, akik átérzik a helyzet súlyát.

dexike3 - 2019. 04. 15. 07:46

remek évadnyitó volt pont azt hozta, amit vártam.
látszik, hogy már nem Martin írja, amiatt lehetnek benne suta dolgok pl. ahogy írtátok Sam, vagy pl. a sárkányon lovaglás. nála jobban meg voltak alapozva ezek a dolgok.(Sam a testvére miatt akadt ki szerintem.)
az Umber ház milyen “szép” véget kapott.
szintem meg volt az összes nagy találkozás, főleg az utolsó Jamie-vel volt nagyon ütős.
a mások elleni küzdelem után érdekes lesz 6. Aegon és Daenerys vívódása. plusz ha kitudódik, hogyan fog a többség reagálni, köztük Cersei.

Blobov - 2019. 04. 15. 08:28

Évadnyitónak tökéletesen elment, a Sansa-Tyrion beszélgetés a régi szép időket idézte (amikor még volt tartalma és szép csipkelődése a beszélgetéseknek), a golyszis duma ellenben kiábrándító volt.

A sárkánymászás meg wtf – Danny nem is lepődött meg, nem is gondolkodott semmin, kicsit túl egyszerűen ment ez…

noodles - 2019. 04. 15. 08:28

Sam nem hiszem, hogy áskálódnak, egyszerűen csak elmondta Johnnak az igazat, amire ráadásul Bran kérte meg.
Jamie nem tudom mire számít, de biztos nem fogják tárt karokkal fogadni.
Jó kezdés volt.

cherockee - 2019. 04. 15. 09:12

Hadd mondjak ellenvéleményt, tetszett, de a sárkányos jelenetnél azt vártam volna, hogy azért ennek nagyobb dolognak kéne lennie, Tyrion-hoz a hülye vicc nem illett nagyon, konkrétan céltalan gonosz volt, mindenki találkozott mindenkivel, Tormund vicce is besült nekem, Jon végre tud valamit, Sansa még mindig idegesítő, Arya szintén, értem, ennyi. Bran brankedett, valahogy nem mozdult meg számomra. De nem volt rossz, csak többet vártam.

Babesz - 2019. 04. 15. 09:14

Jó volt, rövid volt :)
Csalódottan ültem neki, minimum azt vártam, hogy minden egyes rész legalább 1,5 órás lesz, úgyhogy eleve elvette a kedvemet mikor megláttam, hogy nem lesz annyi.
Remélem nem cseszik el ezt az utolsó évadot nagyon. Nincsenek olyan oltári nagy elvárásaim miután Martinnak nem sikerült megírnia a könyveket, de azért ne legyen nagyon béna befejezése. Nem tudom csak én utálom-e Daeneryst olyan nagyon, de mondjuk ha őt kinyírnák akkor annak nagyon tudnék örülni és minél hamarabb annál jobb lenne :)
Sam számomra egyáltalán nem volt fura. Egy gyerek akármennyire is utálja a szüleit, de azért csak megrendül ha kiderül, hogy meghaltak. Lehet hogy az apja utálta őt azért amilyen, de ettől még nekem fura lett volna ha Sam rezzenéstelen arccal veszi tudomásul, hogy kiiktatták az élők közül a családtagjait.
Voltak nagy találkozások bár olyan nagy katarzist nem éreztem mint korábban vártam amikor ezek megtörténtek, de a vége az jó volt nagyon. Nem esett le, hogy Bran milyen régi barátját várja annyira, de még akkor sem amikor megjelent, jó jelenet volt. Alapozós rész volt, de jó, várós nagyon a következő rész :)

Carl - 2019. 04. 15. 09:34

Nagyon vártam és nem kellett csalódnom, viszont nagyon rövid volt nekem ez az 50 perc, és már csak 5 rész maradt pedig még annyi dolognak kell történnie… Csak attól félek hogy elkapkodják mint a 7. évadban és megint láthatjuk a teleportálásokat, de remélem nem így lesz. Kezdetnek bíztató volt ez, nagyon tartalmas volt, ha így folytatják akkor egy jó befejező évadot kapunk.

Rendex - 2019. 04. 15. 09:48

Tökéletes alapozó rész volt 2-3 hidegrázós jelenettel (sárkányok, Sam – Jon, Jamie – Bran)

Várom a folytatást, kíváncsi vagyok, hogy a holtaknak pontosan mi is a célja, mire akartak utalni az üzenetükkel.

Egy rész után viszont úgy érzem, hogy nem lesz elég a játékidő egy olyan befejezésre, amire a legtöbben kíváncsiak lennénk. (Ne legyen igazam! :D)

seven - 2019. 04. 15. 10:48

“tökéletes alapozó” az utolsó évadban amiben csak 6 epizód van szerintem már kevés. Ráadásul a dialógus ugyanolyan gyenge mint a 6. évadban. Én unatkoztam.

Binky - 2019. 04. 15. 11:04

Én is csalódtam a rész hosszúsága miatt, azt hittem az összes rész 1,5 órás lesz.

Alapozásnak jó volt, tényleg mindenkit behoztak, meg voltak a találkozások, de azért Bran-nak és Jon-nak el kellene jobban beszélgetni. Neki kellett volna elmondani a származását sztem, nem Sam-nek. Kíváncsi leszek, hogy mikor mondja el Danynak, illetve a többieknek Jon.

Danyt én szerettem az elején, de ahogy múlt az idő, nagyon arrogáns lett. Még mindig a címe érdekli, és nem az emberek megmentése és a beköszöntött tél, ahogy ezt Jon látja. Bár ő kétszer már megharcolt velük. De tényleg nem a címeken kellene marakodni, hanem tenni a dolgukat.

Cersei meg ül az üres trónusán, de nem tudom ki felett akar uralkodni… Közben kb. egy hatalom nélküli, kurva lett egy stricivel meg pár hajóval.

A sárkányrepülés nem lett volna rossz, de miért kellett Jonnak bénázni?! Csalódás volt az a felszállás. Dany anno csak felült és kész. Neki is a vérében van, a sárkányok érzik, neki is kellene.

nemis - 2019. 04. 15. 11:22

Nem volt rossz, bar tobb akcio is lehetett volna. Anno arrol is voltak hirek, hogy hoszabbak lesznek a reszek azert lesz csak hat resz, de ez nem igazan volt hoszabb.

Zs.Gábor - 2019. 04. 15. 11:42

Kicsit úgy éreztem, hogy ez a rész inkább azoknak szólt, akik az 5. évadban otthagyták a sorozatot. Szerintem senki másnak nem volt igénye ennyi Jon&Dany jelenlétre.

Már csak a 7. évad vége miatt is szívesebben követtem volna inkább Tormundék történetszálát. Na meg egyelőre azt sem értem, hogy Varys-t miért vitték magukkal, hanem tudnak vele mit kezdeni.

VvD - 2019. 04. 15. 14:01

Hát nekem nagyon tetszett ez a rész. Bár igaz, hogy kicsit talán lassúra sikerült, ennek ellenére nagyon élveztem. Az apró kis nüanszok a találkozásokkor, és a jövőbe mutató baljós előjelek, uh. Igazi fanboy lettem. Remélem azért Bronn nem fogja kinyírni a Lannister tesókat, akármennyire is vágyik arra a kastélyra…

Mikor lesz jövő hét hétfő? Basszus, ezt jobb lenne darálni, és nem mindig egy hetet várni a következő részre.

takingsider - 2019. 04. 15. 14:40

Azt nagyon nem értettem, miért kellett új főcím, amikor 7 évadig elég volt (főleg, hogy ez a 7. évad második fele valójában).
Azt sem értettem, hogy miért nem húztak egy másfélórás részt az elején, de a vége oké lett így.
Nagyon érdekes, hogy az egyik legostobább szereplőből az egyik legokosabb lett (Sansa), és az egyik legokosabb me visszaesett (Tyrion) – ok, én a könyveket nem olvastam, de nem is kell ehhez a dilemmához, működnie kellen amúgy is.
Sam nem érthető, hogy bemószerolta Dannyt, miközben látszott, előtte is, hogy nem tudta, hogy a Sam a Tarly-házból van.
A vége elég érdekes, hogy “üzengetnek” a mások, és hogy egy akkora sereget csak úgy el lehet kerülni és fordítva.
A Bronn-Cersei megbízás több, mint problémás, meg a good-válasz is arra, hogy áttörtek a holtak.
Na de: Gendry/Arya, Danny/Jon, Sansa/Tyrion :)

atibacsi - 2019. 04. 15. 15:14

Arya azért finoman megfenyegeti a bratyót, hogy ne felejtse el, ki is a családja, aztán elnéz sandán a válla felett.

A sárkányrepülésnek, ahogy a völgybe leereszkedtek, volt egy kis star wars-os beütése. Talán még be is döntöttek a kanyarokban.

kerikak - 2019. 04. 15. 15:15

Nem birtam kivenni pedig meg a kepet is kimerevitettem milyen fegyert ker Arya Gendrytol? Darda vagy parittya
Nagyon rovid volt ez a resz ket ev utan :-(

princejesus - 2019. 04. 15. 15:18

Az egy két oldalú fegyver lesz , egyik fele egy sárkányüveg dárda a másikba nem vagyok biztos de gondolom egy kard , vagy azt is eltudom képzelni hogy a valyriai acél tőrt olvasszák be a másik felének.

kla - 2019. 04. 15. 15:47

Az írás minőségével kapcsolatban (ami a korábbi évadokhoz képest tagadhatatlanul visszaesett, bár szerintem nem annyira durván, mint amennyire páran panaszkodnak), azt érdemes szem előtt tartani, hogy az epizódot a random stábíróból kiemelkedett Dave Hill jegyezte. Ugye majdnem az összeset D&D írja, plusz évadonként 1-2 részt a majdnem mindig átlag feletti, árnyaltabb szkripteket hozó Bryan Cogman. Hill eddigi creditjei ezzel szemben GoT-szinten kimondottan gyengék, a tavalyi 7×05 (Eastwatch), az évad (ami általánosságban szerintem egyáltalán nem volt rossz) szerintem leggyengébb, leginkább összecsapott részét írta ő, meg Jon feltámadását a 6. évadból, ami megint csak elég semmilyen és underwhelming lett. Ez nyilván a sorozatot vagy a showrunneröket általánosságban nem menti fel, de az egész évad forgatókönyére nézve ne ez alapján a rész alapján vonjunk le következtetéseket. A következő részt amúgy pont Cogman írta, remélem, jól ki tudja majd bontani a titok kiderüléséből és Jaime érkezéséből fakadó bonyodalmakat.

Maga a rész olyan kellemes volt, kicsit tényleg underwhelming, pár béna megoldással (sárkánylovaglás, Greyjoy-mentőakció lezavarása, vagy hogy Jon legalább napokon át nem is találkozott Sammel Deresben), de valahol bejött ez a visszafogottság, mielőtt igazán beindulnának a dolgok. Azért a Sam-Jon beszélgetés mindenképp több teret érdemet volna, de ezt nyilván sokat fogják még ragozni. Összességében jó volt mindenkit látni, meg a sok interakciót a karakterek között, az új főcímet, a pilotos visszautalásokat az elején meg a végén – olyan jó értelemben szürreális az egész, hogy tényleg mindenki összegyűlt itt a végére.

Bagosz - 2019. 04. 15. 15:54

Másfél év után egy romantikus rész,sehol a Mások.
Meg ez a Végtelen történet-es sárkányon repkedés…

winnie - 2019. 04. 15. 16:38

kla: írod, hogy nem menti fel a készítőket, de azért idevetem dave hill (és a többiek) védelmében, pont a rész után néztem utána – és a mostani két új stábíró után (akiket írtak a stáblistában), akik, konstatáltam elégedetten, nem külsősök voltak, hanem mindegyikük D&D asszisztenseiből lépett elő íróvá évek megbízható munkája után. itt ugye eleve kicsi az íróstáb, de az nagyon ritka, hogy kívülről szinte senkit nem hoznak be. (másik érdekesség david nutter és a másik rendező executive produceri rangja volt)

de a mondandómnak nem is ez a lényege, hanem az, hogy a forgatókönyvírói kreditet nem szabad túlgondolni. ez csak és kizárólag annyit jelent, hogy a D&Đ vezetésével x hét melóval megalkotott résztérkép alapján ő írta meg a párbeszédeket és dinamizálta a jeleneteket, majd leadta a szkriptet D&Đ-nek, akik totál átírták, hogy az ő hangjukat képviselje. tehát a végeredmény az ő munkájuk (nyilván van, hogy 1%-ot, van, hogy 99%-ot kell átírni), de a kredit az eredeti íróé, hacsak nem balf* a showrunner, mert akkor odabiggyeszti a nevét minden szkriptre, mert megteheti. ők nem teszik meg és írókat nevelnek ki, nyilván bíznak bennük, az írók meg jól ismerik ezt a világot.

a másik dolog: a showrunner van ott a helyszínen (az író is ott lehet, de itt nem nagyon engedik át ezt), minden változtatást ő okéz le, helyszínen is bőven módosíthatnak, és ugyanez a helyzet az utómunkánál, ami kvázi a harmadik újraírása a szkriptnek, a vágási folyamattal, az is a showrunnerök felügyelete alatt zajlik.

a lényeg, hogy nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonsítani a kreditnek, ha bármiféle kilengés van, akkor általában a pozitív irányba történőhöz van köze a szkriptet jegyzőnek.

(a másik ok, hogy sokszor egyébként is a szoba együtt beszéli át a szkriptet és csoportosan írják újra, tehát mindenkinek ugyanannyi munkája van a saját szkriptjében, mint másokéban, de ez, a GOT egyedisége miatt mondjuk nem nagyon áll.)

.LnB - 2019. 04. 15. 17:11

Nem volt egy kicsit luxus elpazarolni egy teljes részt nagyjából annyira, hogy mindenki megérkezik? Alig történt valami. És már csak hét rész…

kla - 2019. 04. 15. 18:04

winnie: persze, tisztában vagyok nagyjából azzal, hogy ez így működik, és bizonyára igazad van abban, hogy h “bármiféle kilengés van, akkor általában a pozitív irányba történőhöz van köze a szkriptet jegyzőnek”, mert Cogman vagy annó Martin szkriptjein tényleg lehet érezni egy kis egyedi ízt. És igen, még Martin szkriptjeiről is tudjuk, hogy egyáltalán nem kezelték őket szent tehénként, hanem alaposan benyúlt D&D, szóval ez az általános jelenség a GoT-ra is egész biztosan igaz. Jogos az is, hogy pont ott várható drasztikusabb belenyúlás, ahol esetleg gyengébb íróról van szó, és azt inkább “egységesítik” a showrunnerök a saját hangjukra.

Ennek ellenére továbbra is tartom, hogy történetesen a Dave Hill által írt epizódoknak van egy olyan sajátossága, hogy nagy fordulópontot vagy érzelmi tetőpontot jelentő jelenetek, amelyek megérdemelnék a bővebb kifejtést, kimondottan összecsapottak, vázlatszerűek lesznek. A Jaime-Tyrion reunion az előző évadból, a Davos-Melisandre beszélgetés az az előttiből, most a Sam-Jon jelenet… nem koncepciózusan idézem most elő ezeket, ezek akkor is nagyon kiugrottak nekem. Nem mondom, hogy ez feltétlenül írói gyengeségből fakad. Lehet, hogy tudatos showrunneri koncepció, hogy ezeket a jeleneteket visszafogottabbra veszik, hogy teret adjanak más szálaknak, vagy hogy játszanak a nézői elvárásokkal, vagy mert csak. Lehet, hogy Dave Hill pont kimondottan jó a tömörítésben, hogy a showrunneri koncepciónak megfelelően pár mondatban lerendezze ezeket a jeleneteket, és ezért kerülnek hozzá ezek a részek. Lehet, hogy neki van egy ilyen visszafogottabb stílusa, és – ahogy írod, írókat akarnak kinevelni – D&D engedni akarja, hogy érvényesüljön ezekben a jelenetekben. És nyilván nem is botrányosan rosszak ezek vagy ilyesmi, a rész nagyja abszolút rendben van. Csak annyi, hogy történetesen gyanúsan a Dave Hill-epizódokban koncentrálódnak olyan jelenetek, amik nekem nem a GoT többi részéhez képest nem annyira jönnek be. :) Ezért remélem, nem alaptalanul bízom abban, hogy a többi részben kevesebb ilyennel találkozom.

Alain Prosztó - 2019. 04. 15. 22:09

Ne haragudjatok, de nem fogom vissza magamat: szerintem ez az epizód egy nagy szar volt.
Nem vagyok az a “de hát a könyvben…” típusú ember (olyannyira nem, hogy a sorozat előtt még csak nem is hallottam a regényfolyamról), de baromira visszasírom GRRM váratlan húzásait és a lassan építkező ezer szálat. Persze, értem, hogy ha úgy folytatjuk, akkor soha az életben nem lett volna vége, de mégis…

Mondjuk nem vagyok meglepve, mert az előző évad is erősen ebbe az irányba mutatott. Mindenesetre ezek a nyálasan béna találkozások és összeölelkezések rémségesek, pláne egy red wedding után, ráadásul megszámolni se tudom, mennyit toltak ebből az arcunkba. Dany és Jon sárkányos légiparádéja és enyelgése meg mindennek az alja volt.
Mellé kaptunk még pár közepesen enyhe odamondogatást, amiből talán még lesz pár konfliktus, Cersei szála pedig egyelőre tök súlytalan.

Sajnos azt vélem látni, hogy ebben az évadban végig ez a biztonsági játék lesz minden kiszámíthatóságával együtt.

Oké, az epizód vége az Éjkirály üzenetével elég jó volt, de őt meg valahogy nem úgy ismertük meg, mint aki így üzengetne. Bár én is bevallom, hogy ez már elég gyenge kötekedés volt a részemről. :-)

Ja, még valami. Emilia Clarke szokás szerint végig egyetlen arckifejezéssel operált: “Itt vannak a sárkányok, parasztok! Féltek tőlük, mi?”

cherockee - 2019. 04. 15. 22:16

(mondatok, amikre az internet korszaka előtt nem gondoltam volna, hogy valaha leírom:)

Egyetértek Alain Prosztóval.

perelli - 2019. 04. 15. 22:18

Átváltott szappanoperából teleregénybe. Megjelent kb. az összes szereplő, mindenkinek jutott 3 mondat. Megtudtuk, hogy a közértben áruhiány van, a kollektíva elégedetlen, volt kremlinológia, a nemzetközi helyzet is fokozódik, de kurv@ra nem történt semmit. Kajak Szomszédok :D Egyébként a poszt is leginkább találgatás, mert az első rész értelmezhetetlenül semmilyen volt.

monti - 2019. 04. 15. 22:19

kimaradt egy fontos momentum arya megfenyegette a bátyját hogy ha nem starként viselkedik akkor nyisz lesz neki…legalábbis tervei szempontjábol igy érthetők szavai

WhiteHawk - 2019. 04. 15. 22:19

Hát remélem, hogy az összes, idióta, hülye északi úr fel lesz koncolva a zombisereg által. Élükön Sansa Starkkal. Ezek után megérdemlik, basszus. (Aztán majd Tormundék lesznek az új északi nemesség.)
Amikor megérkezik az Éjkirály serege Deres alá, valamelyik másik karakternek fel kéne kísérnie Sansát a falra, aztán lerúgni onnan a fenébe. Nesze, ha húzod a szád a sárkányok, meg a hadsereg miatt, akkor menj szépen és mutasd meg, hogyan kell nélkülük győzni és túlélni, aranyom.
Tényleg tanult ez a csaj Cerseitől meg Kisujjtól… azt tanulta, hogyan legyen igazán irritáló.

Geza Kovacs - 2019. 04. 15. 22:19

Gyenge. 6 részből 2 rövid igazán kínos végeredmény, pláne, hogy már egy elment felvezető semminek, ami utoljára kb. a 2. évadban volt elfogadható 10 részes évadoknál is. Csalódás volt. A szereplők látványosan öregedtek.

Alain Prosztó hozzászólása nagyon találó. Ez olyan volt most, mint a sima középkori vagy hasonló állapotok közt játszódó átlag fantasyk: sok pozitív oldali hős körbenyalja egymást, míg van pár negatív, aki cselt sző a háttérben.

A főgonoszt, akinek a dolgai meg szerintem kb. a nézők 70%-át legjobban érdekelnének, nem is mutatják, pedig egy iszonyatos méretű zombi hadsereg élén mozog a fő helyszíntől nem is túl messze. 6 részből 1 kilőve, és nem vagyunk előrébb semmivel.

Csilla0422 - 2019. 04. 15. 22:20

Lehet, hogy a hosszú kihagyás után nagy volt az elvárásom, de ez borzasztóan unalmas és gyenge rész volt. Kb. 20 perc után meg is állítottam, mert szünet kellett. Deny és Jon enyelgése közben a gyomrom forgott. A “nagy” találkozásokat is sikerült érdektelenné tenni.
Az egyetlen értékelhető dolog a Night King üzenete volt.

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 22:25

Proszi, egyetértek veled részleteiben hatásvadász izé, viszont ha nem elemezzük, hanem csak magunkba szívjuk, akkor tényleg csak Emilia Clarke kutyázása marad. :D Nem tudok objektívan tekinteni a sorozatra, végig azon feszengek, hogy jaj csak azt a szereplőt ne nyírják ki, jaj csak ne legyen megint dráma, jaj csak ne legyen csata. Most már féltem őket. Amikor az előző évadban Bronn és Daenerys támadtak egymásra, és nem lehetett garantálni, hogy nem hal meg valamelyik, szakadt rólam a víz. Ez a lényeg. Lehet most már akár kurvaszar is az egész, engem megvettek kilóra. :) De hát nem lesz az, a filmtörténelem legjobb csatája lesz benne, kárpótolnak a rettentő csalódásért, ami a Gyűrűk urában Gondor ostromakor szenvedtem el. :)

Key - 2019. 04. 15. 22:26

Az összes évad első része (volt, hogy a szereplők száma miatt nem csak az első) azzal ment el, hogy lerakja az alapokat és elhelyezze a figurákat a kvázi sakktáblán. Ezek után, nem tudom, ki mire számított így a 8. évben.

winnie - 2019. 04. 15. 22:27

key: mindenki arra számított, hogy jó lesz. és sokak szerint jó is volt. a lényeg, hogy a kettő nem zárja ki egymást, mármint alapozás és a minőség. junkie-k között vagyunk, mindenki tudja, hogy mit tudnak a sorozatok..

(a sakkfigurázás felhozása ellenérvként mindig is sántított, nem hiszem, hogy mentegetni kéne a készítőket, ők a lehető legjobb részt próbálták megírni, s ahogy fent is szó van róla, nem lehet mindenkinek kedvére tenni.)

Henry - 2019. 04. 15. 22:28

Alain Prosztó:
“ az epizód vége az Éjkirály üzenetével elég jó volt, de őt meg valahogy nem úgy ismertük meg, mint aki így üzengetne.”

Pont arra gondoltam Én is,hogy mikor lett ez az Éjkirál ennyire színpadias?

winnie - 2019. 04. 15. 22:29

én csak kocakedvelő vagyok, más pillanatok hoznak lázba, mint a hardcore-okat (a csaták pl. nem), de ez afféle so-so kategória volt nálam. nem rossz, de nem is annyira jó. érdekesebbet akartam volna, az értelmi csúcspontokon nem aléltam el, mint sokan.

viszont. re alain prosztó: tudom, hogy nem menő a véleményem, de clarke nekem meggyőző volt, sugárzik belőle a karakter (persze ő tette ilyenné, szóval), látom rajta, mi jár a fejében, még egyes mondatainak is volt játéka. az egy arckifejezést pedig a posztba beszúrt felsandítós képpel cáfolom;)

Anonymus - 2019. 04. 15. 22:32

Nekem tetszett a rész, olyan gyorsan elment ez az 54 perc :)

Sokakkal ellentétben én nem bánom a sokkal feszesebb tempót mint kezdetben. Be kell látni, máshogy nem lehet megoldani, a nagy csatákat elő kell készíteni.

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 22:34

Gyerekek, ez volt a bevezető epizód, eposzhoz méltóan seregszemlével. Ne nyaforásszatok ennyit, most kezdődik a haddelhadd. :)

winnie - 2019. 04. 15. 22:34

nekem is az enumeráció szirénázott végig a fejemben:)

de ezért írja le mindenki a véleményét, hogy lássuk, kiben hogy csapódott le mindez.

Anonymus - 2019. 04. 15. 22:35

Edit: Az a baj, hogy a készítők se húzhatják el. Kezdetben nagyon ráérősen dolgoztak és nagyon lassan csepegtették a főtörténet morzsáit (emlékszem még mém is lett belőle, hogy Deny sose fogja elérni Westerost), majd jött az HBO a kaszával, hogy tessék, kaptok még 23 részt és zárjátok le a sorozatot.
Egyszóval meguknak köszönhetik, hogy most kapkodni kell.

winnie - 2019. 04. 15. 22:37

asszem, a készítők mondták meg, mennyi részt vállalnak, illetve mennyire lenne szüségük, mármint. 7+6 az ő találmányuk.

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 22:44

“Az egyik alapkonfliktus, ami körbelengte az egész epizódot, az északiak és a délről érkező idegenek közötti feszültség volt. Ez egy kicsit mintha arra is utalna, hogy a többség az Éjkirály elleni csata utáni időkre készülődik”

Szerintem ez meg van magyarázva az epizódban, pl. Sansa is értetlenkedik, hogy minek kellett bevezényelni a déli sereget, minek kellett behódoli. Szóval ezek nem tudják, hogy mi vár rájuk. Majd amikor megérkezik a zombisereg, akkor Sansa is megérti. Meg mindenki megérti.

Casey Novak - 2019. 04. 15. 22:47

Azt hiszem én egyike vagyok azoknak a kommersznézőknek, akiknek a kedvéért eltértek a regénytől/egyszerűsítették/felszappanozták a dolgokat. A könyveket képtelen vagyok elolvasni, nem az én műfajom, és viszonylag későn szálltam fel a GoT vonatra, leginkább csak azért, mert irritált, hogy nem értettem, miről beszélnek körülöttem a rajongók. Ezért nehezen is szerettem bele, legalább négyszer futottam neki az első résznek, mire végig tudtam nézni. De aztán belejöttem, mint kiskutya az ugatásba, főleg hogy volt pár évadnyi darálnivalóm.
Eddig nem volt olyan epizód, vagy jelenet, vagy fordulat, ami ne jött volna be, és a kellő várakozás és újranézések után ez a rész kellemes léleksimogotás volt a kötelező vérontás előtt. Persze már eleve az, hogy léleksimogotásra vetemednek egy ilyen sorozatban, nyilvánvalóan kiveri a biztosítékot sokaknál, ezt meg is értem. De nekem jól esett :) Viszont ahhoz képest, hogy milyen rövid lesz az évad, nagyon gyérnek tűnt a kezdés, nagyobb pörgésre számítottam. Majmeglássuk.

Asszem - 2019. 04. 15. 22:47

Az Éjkirályhoz szerintem illett az üzengetés, korábban is rendezett már hullákat ilyen szép daráló-mandala formába, és amikor Jon-nak bemutatta Hardhome-nál, hogy mire képes, az sem volt más, mint szimpla üzenet.

Ha nagyon akarta volna szerintem utánaküldi a zombikat, vagy ha a víz miatt nem tudja, akkor megvárja, amíg Jon elhajózik és csak utána éleszti fel a falut, hogy ne árulja el, mire képes.

De ő üzenni akart.

Én tudom, hogy most azért vagyok türelmetlen, mert már csak kevés rész lesz és minden üresjárat ezerszer bosszantóbb.

Cardas - 2019. 04. 15. 22:49

Ez a rész, atyaég…

– Így neveld a sárkányodat repülgetés
– Az a hiszti amit lecsapott Sam az apja és testvére miatt, és ugyanebbe a jelentben mondja el Jonnak ki ő: mintha két külön jelenetet varrtak volna össze.
– Mindenki ölelkezik egyfolytában és kacsintgatnak, hogy “Heh, emlékszel?”
– Mind a három női karakter, aki Deresben van, csak folyamatosan a felsőbbrendű beképzelt arrogáns pofáját fordítja a kamera felé, én meg elvágnám mindegyikük torkát
– Cersei szála sehogy nem kapcsolódik semmihez, és azt kell nézni, ahogy egy neandervölgyi kalóz körültáncolja

Ebben volt úgy 3-5 perc, amit élveztem, a többi csak időhúzás. Persze valahogy emlékeztetni kellett az embereket, hogy hol hagyták abba egykor, de ez a tényező nem kell magával vonja a pocsék írást is.

RobReggae - 2019. 04. 15. 22:50

Tehát, akkor nem pénz kérdés volt, hogy az uccsó két évad rövidebb lett?

Hetedik évadnál pont azt éreztem, hogy nyugodtan mehetett volna pont a 10 rész, illetve 6 részre csökkenteni éppen a záró évadot sem túl biztató…

Míg rendesen untam Dany vergődéseit Essoson vagy épp totál feleslegesnek éreztem Arya szálát ennyire elhúzni, addig hogy átkerült Westerosra a bandája a 7. évadra, több időt szánhattak volna pl. Jonra és Danyre románcára…

DarkEagle - 2019. 04. 15. 22:53

Na, ezt írjuk fel valahová Winnie mert ki tudja mikor lesz ilyen még egyszer. :D

Egyet értek veled teljes mértékben ami Emilia játékát érinti. Sosem értettem miért bántják a nőt magát. A karaktert még csak csak de a színésznőt? Akik komolyan nem láttak egynél több arckifejezést rajta azok hol jártak az elmúlt 8 évben míg a sorozat tartott, ill. tart? Csak ebben a részben volt legalább 5 féle érzelmes tekintete. Volt hogy nevetett, volt hogy szomorú volt, sőt volt hogy saját magát is szégyellte. Lásd mikor Sam-nek mesélte hogy megölte az apját és a bátyját. Ott konkrétan megtapsoltam majdnem mert nekem fájt ahogy a mosolyt az arcára erőltette. Magát a karaktert értem miért nem szeretik sokan hiszen elég sokszor egoista és tényleg úgymond az ölébe hullottak a sorozat legnagyobb fegyverei. De azért azt nekem senki ne merje bemesélni hogy nem küzdött meg azokért amiket elért. Több millió rabszolgát felszabadított pedig nyugodtan vándorolhatott volna tovább. Sansa pl megtette volna ugyan ezt ha lett volna három sárkánya? Aligha. Ő az 1. perctől királylány akart lenni ahogy most is. Ezért vitázik állandóan Jonnal is egyébként mert jól kitanította őt Kisujj de főleg Cercei. Gyakorlatilag ő fiatal kiadása az anyakirálynének. És azért ne vicceljünk már. Sansának mégis mi a franc oka van utálni Dany-t? Mármint azon a tényen kívül hogy ő lehet királynő míg Sansa nem.

És itt térnék rá a cikkben olvasott ill. bocs rosszul fogalmaztam, a sorozatban ejtett baromságára.

“Sansa rá is kérdez a testvérénél, hogy tulajdonképpen az általa meghozott döntést mi motiválta: a számítás vagy a szerelem?”

Ez úgy baromság ahogy van kérem szépen. Mégpedig azért mert az egyik nem zárja ki a másikat. SŐT! Az hogy Jon szerelmes Dany-be csak jobban alátámasztja az ő érveit miszerint szükség van a sárkányok anyjára. Ugyanis ha valóban olyan rossz ember lenne mint anno az apja volt akkor Jon sosem szeretett volna bele. Igen vannak bajom Dany-vel mint általában minden királyé sarjjal de még így is fényévekkel jobb ember BÁRKINÉL az egész 7 királyságban, mármint Jon-t leszámítva és az átlag embereket ugye.

Amúgy nekem nagyon bejött a sárkány lovagolós rész nem csak azért mert Jon végre felült a sárkányra, ráadásul arra akit az apja után neveztek el, hanem mert ahogy a cikkben is van végre láthattuk a kapcsolatukat kicsit máshogy is. PLUSZ a legjobb rész egyértelműen az volt mikor Drogon bámulta. Hát én ott hangos vihogásban törtem ki kb. Hiszen nyilván nem anyut féltette hanem arról lehet szó hogy a sárkányok nem hülyék és tudják ki is Jon. :D Elvégre nem sok ember fogdoshatta meg őket. Rájuk ülni meg aztán pláne nem sokan ültek egyedül, csak Dany.

A találkozók közül nekem Jon és Arya tetszett és tényleg olyan mintha kicsit megfenyegette volna a bátyját. Nyilván Jaime és Bran találkozó érdekes lehetne ha Bran nem egy kicseszett robot lenne bár én láttam némi emberi reakciót a srácon de lehet csak beleképzeltem. Sansa és Tyrion meg tök semmilyen volt. Annyi mindent köszönhet neki Sansa mégis mekkora arccal beszélt róla. Mondom, tiszta Cercei.

Az Arany Kompániával kíváncsi vagyok mi lesz mert akik tudják kik ők és honnan származnak nyilván hasonlókat várnak mint én. Szóval nem hiszem hogy Cercei egyetlen gondja velük az elefántok hiánya lesz majd.

Végül pedig, lehet velem van a gond de én nem tudom felfogni hogy lehet ennyire hülye nép Deres népe. Megválasztják Jon-t királynak majd utána elpártolnak mellőle csak mert szövetkezik. Ugyan azt teszi szó szerint amit anno Ned is csak Jon legalább jó személlyel kötött egyezséget. Mindegyik a koronáról pofázik és jó királyt akarnak miközben jön az Éjkirály meg a serege. 100%-ig Jon mellett állok mert ő az egyetlen kb Deresben akinek van némi agy a fejében.

Egyébként a rész nyilván egy erős közepes volt de aki másra számított szerintem nem látott még GOT-ot. Csak mert szerintem egyik évad nyitánya sem volt erősebb.

u.i.: A Másokkal való harc amúgy szerintem legkésőbb a 4. rész végére véget fog érni mert nekem is az az érzésem hogy sok főszereplő meghal abban a csatában olyanok is akikre egyáltalán nem számítunk és a végső harc az utolsó 2 részben azért folyik majd hogy kié legyen a trón.

Nyílméregbéka - 2019. 04. 15. 22:54

Alain Prosztó és Henry
“ az epizód vége az Éjkirály üzenetével elég jó volt, de őt meg valahogy nem úgy ismertük meg, mint aki így üzengetne.”

“Pont arra gondoltam Én is,hogy mikor lett ez az Éjkirál ennyire színpadias”

Ti eddig melyik sorozatot néztétek? :D A Mások a sorozatban vagy ötször üzentek így már, hol lófejekből, hol hullákból raktak ki ilyen spirál szimbólumokat a hóba amerre csak jártak…

Eni - 2019. 04. 15. 22:55

Mark Bolt: Deresben is tarthattak volna egy bemutatót a mással, nem csak királyvárban… gőzük sincs, hogy mi közeleg.

Melkon - 2019. 04. 15. 22:55

Szerintem nem lett volna Tűz és Jég dala, ha mindenki hirtelen úgy döntene, hogy akkor összefogunk. Nem reális, az emberek egyszerűen nem ilyenek. :)

Nekem ez a rész még tetszett, én inkább attól félek, hogy milyenek lesznek a csavarok és a konfliktusok feloldásai. Ezekben számomra kiakasztó volt, amit az utolsó évadban produkáltak (pl a hiperhajtóművel felszerelt holló + hasonlóan gyors sárkány kombó). Amióta nincsenek alapnak a könyvek ezek a részek elég gyenge lábakon állnak.

Egyébként remélem az lesz a vége, hogy mivel Westeros még mindig önmagával civakodik a mások elfoglalják az egész kontinenst, a túlélők meg új életet kezdenek Essoson. :)

Szóval kapja meg mindenki méltó büntetését.

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 22:58

Számítok azért egy csavarra. Ugye kívülről tudjuk, hogy Deresnél lesz a nagy csata, Cersei kivárja a végét, Daenerys-ék biztos győznek, és akkor Cersei rázúdítja a saját erőit a kivérzett csapatokra. Na most ezt így szerintem nem tehetik meg velünk. Ez így túl sima. Meg kell hogy valamivel bolondítsák, amire felkapjuk a fejünket, hogy NAHÁT.

princejesus - 2019. 04. 15. 23:00

Nem tudom mit csodálkozik mindenki az éjkirály “üzengetésén”. Az első évadtól kezdve jelen volt, Hagyott már több rejtélyes szimbólumot , emberi vagy akár állati testrészekből kirakva. Szerintem a sorozat végén majd összeáll a kép és nagy jelentősége lesz.

Gevin - 2019. 04. 15. 23:03

Most nem feltétlenül az elvakult fanokat kérdezem, de mitől mérföldkő a GoT? Mármint sorozatos történelemben alapvetően mondjuk technikai fronton, vagy esetleg jól sikerült könyves adaptáción kívül mit hozott, ami korábban nem volt?

(Én egyébként 2 évad után kaszáltam, nekem elég volt, értem a hype-ot, bár nem szeretem, de mondjuk azt túlzásnak érzem, hogy mérföldkőként hivatkozik valaki rá. Sopranos, The Wire, Lost, Breaking Bad, ezek valóban azok voltak. Ezért kérdezem, komolyan, mert érdekel, hogy a GoT mitől lehet az?)

neleta - 2019. 04. 15. 23:05

Vegyesek az érzéseim. Értem én, hogy elő kell készíteni a terepet, de picit hiányzott a szokásos erő, kraft.
A sárkányrepülés a népnek ment, legyen egy kis látvány, mozis feeling, nem volt ezzel baj. Amúgy nem volt nyálas a két szerelmespár jelenete, pláne, ha tudjuk, rokonok. :D
A végén az a szerencsétlen gyerek elég jól fel volt szögelve…. Brrrr….

Kérdés:
Most akkor hány rész lesz pontosan?
Mi volt ez a nézés Jamie részéről a végén? Nagyon sasolta Brant, kéne valamire emlékezni, mi történt?

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 23:05

Melkon, szerintem is lesz csavar, mert amit most tudunk, hogy Cersei nem vesz részt a csatában, és a győztesre (Jonékra) zúdítja az erőit, az egyszerűen túl kiszámítható. Ez egyébként annyira faék egyszerű stratégia, hogy Jonéknak kapcsolniuk kell még előtte. Ugye megérkezett Jamie Lannister, szerintem a következő epizódban megosztja a többiekkel Cersei tervét, és akkor ki kell találni mi legyen. Megelőző csapást kell rájuk mérni szerintem, sárkányokkal. Kérdés van-e rá idő. Úgy kellene csinálni, hogy az arany kompánia behódoljon és részt vegyen a csatában. Na most figyeljetek. Olyan ördögi dolog pattant ki az agyamból, hogy nem hiszitek el! :D Szóval szerintem az a csavar, hogy Cerseit a következő két epizódban legyőzik, aranykompánia átáll, legyűrik a zombikat, és a végén Daenerys nem adja át a trónt, egymás ellen fordulnak Jonnal, és valamelyik meghal (Daeneryis, tippem szerint). És akkor mi meg nézőként csak bámulunk tátott szájjal, és bazmegolunk. :D

Babesz - 2019. 04. 15. 23:06

Nem volt ez olyan rossz.
Sokat kellett rá várni, nagyok voltak az elvárások, nálam sem ütött akkorát, de ettől függetlenül egy percet sem unatkoztam és darálnám ezerrel, ha lehetne.
Nem lesz olyan jó, mintha Martin megírta volna a könyveket, de ez nem a sorozatkészítők hibája. Úgy érzem még mindig jobb, hogy lesz egy valamilyen gyengécskébb befejezés, mintha egyáltalán nem lenne semmi. Nem hiszek már abban, hogy Martinnak sikerül befejeznie, ha már eddig nem sikerült és azt is megértem ha azt az időt ami még hátravan neki már nem azzal akarja tölteni hogy megírja a befejezést (vagy csak ihlet nincs? Fene tudja). Persze remélem nem lesz igazam, éljen 100 évig, sikerüljön eljutnia a végére és persze én is éljem meg, mert nagyon várom ő mit akart kihozni a végére az egészből.
Újra ledaráltam az első évadot a premier előtt és érdekes látni mennyit változtak a szereplők azóta és hova jutottak el onnan. Arya aki csinálhat bármit mindig is a fő kedvenc marad. Daenerys akit imádtam az első évadban, most meg azt várom, hogy ha más nem is, de ő tutira haljon meg. Sansa akit utáltam akkoriban és most meg ő a másik nagy kedvenc, sok jó helenete volt a mostani részben. Mindenkit nem fogok persze felsorolni, de jó látni ki honnan indult el és hova jutott.
Egyetértek a posztban azzal, hogy szerintem is érdemes kevesebb elvárással nézni a sorozatot. Ha nem leszek a végén olyan csalódott, mint a Lost utolsó évada után akkor már megérte, hogy befejezték és biztos nem leszek, mert akkor megtanultam, hogy jobb kevesebbet elvárni és kellemesen csalódni :) Aztán persze ha a végére mindenki életben marad és nem nyírják ki min. a főszereplők felét akkor menjenek a fenébe :)

WhiteHawk - 2019. 04. 15. 23:10

Mark Bolt, szerintem Davos nem véletlen vetette fel a házasság dolgot, ha túlélik a hercehurcát és nem véletlen, hogy a romantikus repüléssel igyekeznek világossá tenni, hogy kölcsönös és mély a szerelem. Mindenki itt izél, hogy “de hát, ha rájön”… Nem lesz semmi. Dany úgy nőtt fel, hogy azt hitte, Viserys lesz a férje. Most kiderült, hogy a csávó, akibe már úgyis bele van buzulva az unokaöccse… Szerintem ő is előbb fog házasságra gondolni, mint háborúra.
Majd máshol lesz gubanc…

neleta, volt még az első évadban az a toronyból kilökős dolog…

Asszem - 2019. 04. 15. 23:13

MArk Bolt: én egy ilyen lezárással tökéletesen elégedett lennék.

Azon imádkoztam a sárkányos repülés közben, hogy legalább a sárkány-lába-belelóg-a-vízbe-míg-a-lovas-kurjongat klisét hagyják ki és ez a vágyam teljesült is.

Szóval bármi lehet a vége, csak ne az, hogy Jon és Dany örök szerelemben a sárkányok hátán lovagol el a felkelő nap lágy sugarában.

Wyrr - 2019. 04. 15. 23:13

@ neleta

Még a kezdet kezdetén, az első rész végén Jaime lökte ki Brant a toronyból.
Nem számított rá, hogy épp látja meg elsőnek Deresben. Talán arra se, hogy valaha még (életben) látja.
(Nem tudom, az előző évadban említették-e előtte a nevét, és tudhatta-e, hogy Bran hazatért.)

ngear - 2019. 04. 15. 23:13

sajna én is fanyalgók között vagyok.
nagyon semmilyen rész volt.
amúgy nem úgy volt, hogy másfél órás óriás részek lesznek, azért lesz csak 6? mert ez volt 50 perc, a következő is kb. 50 lesz, utána meg lesznek vagy 1 óra 15 perces részek…

Narg - 2019. 04. 15. 23:16

Eléggé lassú volt ez a rész, sejteni lehetett, de mintha valami olyasmit ígértek volna, hogy kapunk 6 darab másfél órás részt, erre tessék, 50 percnyi semmittevés. Remélem nem lesz ebből egy Banshee v egy Dexter utolsó évad :D

Valar Morghulis - 2019. 04. 15. 23:18

Nekem tetszett a rész, lehet mondani hogy sok volt az ölelgetés és meghatódás de azért itt olyan találkozások történtek amikre a szereplők sok évet vártak, nekem az nem lett volna életszerű, hogy egy köszönéssel letudják az egészet.
Sam története is érdekes lesz, ezzel a would she do the same-el egyértelmű hogy Dany ellen fog dolgozni.
Letudtak minden nagy találkozást, a következő résztől pedig mehet az akció.

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 23:18

neleta: Jamie lökte ki a toronyból a gyereket, miatta lett roki. Más kérdés, hogy azóta a srác ezt már nagyon nagyon magasról leszarja, mert beleköltözött az a tudós entitás, és nagyobb horderejű problémák aggasztják, mint az, hogy nem tud járni. Persze Jamie ezt nem tudja, szóval azt hiheti, hogy épp hogy megérkezett, máris van egy csúnya fekete pontja. :)

WhiteHawk: szerintem a házasság nem megoldás a helyzetre, mivel Westeros nem az LMP, hogy társuralkodók legyenek. Jonnak át kell adni a koronát, de azt a Daenerys nem fogja, mert ilyenkor átmegy szociopatába és az érzelmei helyett a küldetésére koncentrál. De aztán majd meglátjuk mi lesz. :)

Danzig - 2019. 04. 15. 23:20

Neleta mindössze annyi hogy utolsó Deresben töltött napjainak egyikén Cerseidugás közben kibszta az ablakon és a kölök lebénult. Csak lazán kapcsolódik a történethez 😃

Az éjkirály az első évadban is építetett testrészekből….de mi lenne ez,egy Nap ?

WhiteHawk - 2019. 04. 15. 23:23

Mark Bolt, attól, hogy eddig így volt, miért ne változhatna meg? Egyébként egy csak elméleti eszmefuttatás, mert nem fognak ők ketten uralkodni, de egymás ellen fordulni sem.
Főleg, ha tényleg készül egy BoatBabys felfedezés is a háttérben. (Az előző évad végi foreshadowingok után kizárt, hogy ne legyen meg.)
Túl van démonizálva Daenerys karaktere.

Flowey - 2019. 04. 15. 23:24

Félig bejött, félig nem.

Pozitívum: Valamivel igyekeznek kitölteni az időt, a hetedik évadnál jóval összeszedettebben indít, tetszik, hogy logikai dolgok is feltűnnek.

Negatívum: Semmit nem haladtunk szinte, logikátlanságok is vannak bőven (Thormundék hogyan akarnak eljutni Winterfell-ig? Oké, lovon, de b***us egy milliós zombisereg van köztük… És óriások és sárkány amiről messzire el lehet látni…. Kikerülik? Ugyan már.)

Az Umber-srácról már akkor tudtam, hogy halott lesz és tényleg. A lopakodós résznél is tudtam, hogy Ed és csapata jön majd szembe.

További problémám, hogy a szereplők többsége súlyos mentális problémáktól szenved és néhányuk pozitívnak van beállítva. Szinte minden jelenetben kimondtam fenhanngon, hogy “ez egy pszichopata” (nem az orvosi definíció szerint persze, hanem viselkedésre). Cersei, Lyanna Mormont, Arya, Euron, Palpatine…

Nem tudom megérteni a szereplők logikáját néhol. Sansa aki azzal cincog, hogy “miért hódolunk be”, de nélküle kb. körbevernék az északi sereget, Danny aki pszichopata módjára csak az uralkodást látja célnak, Cersei aki nyerésre áll, de az elefántok miatt sír, Lyanna Mormont aki ugyan tökös meg minden (és simán mehetne valami Wednesday Addams-nek egy modern Addams Family feldologzásban) de ő is puffog…

Semmit nem kellene tenni, csak azt amit Cersei. Látszólag Danny-val lenni, csatában kummantani amíg leölik a dothraki banda nagyrészét, a sárkányok közül is csak a legnagyobb marad meg szerintem, az pedig sebezhető egy Palpatine-íjjal (aki szerintem készít is belőle egy tucatot a végső fight-ra)

Felvezetésnek elmegy, de ennél több kellene. Lehetne még itt jókat csinálni, remélem nem az “akciódús csatákra” mentek rá, mert az átlag pattanásos amcsi-nézőnek az kell. Lásd hatodik évad fattyak csatája a hullaheggyel. Mennyivel jobban élveztem én a Feketeváras csatát vagy a Királyváras ostromot.

Binky - 2019. 04. 15. 23:24

@neleta: Jamie lökte ki Brant az ablakon és tette nyomorékká még az 1. évadban, és ezt pont Deresben tette, szóval van mire emlékeznie. Miután nosztalgikus mosollyal körbenézett, jött a keserű emlék. Mi lett azzal a nagy szerelemmel, amiért akkor felkiáltott: “Mit meg nem teszek a szerelemért?”

Nekem azért jó sok hiányérzetem van, amit még ki kellett volna fejteni, de nincs rá idő, és ezért i kapkodósnak hat az egész.
A Jon-Dany nagy love honnan indult? Túl kevés volt a párbeszédük, ez olyan hirtelen együtt avgyunk dolog lett.
Hol vannak a farkasok? Értem én hogy kellenek a sárkányok, de ezért beáldozták a Stark-ház szimbólumát, akik Észak őrzői. Kellenének a nagy csatához. Arya farkasa elvileg óriási falkát vezet a könyv szerint, ha jól emlékszem. A sorozatból ez sajnos totál kimaradt.
Bran miért nem mond el semmit? Kik az Elsők gyermekei? Ki volt a Háromszemű varjú? És mit tud? Bran mit tanult meg? Mire képes?
Ki/mi az Éjkirály? Láttuk, ahogy élő csecsemőkből csinál kék szeműeket, de ők mit tudnak? Milyen hatalmuk lesz?
A vörös papnő mit lát a jövőben? És mikor tér vissza? Mert tuti vissza fog térni északra.

Flowey - 2019. 04. 15. 23:32

És persze a plot armor… Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban – remélem nem az lesz a vége, hogy vagy 1.mindenki meghal vagy 2.csak a rosszak (Cersei, Euron, Palpatine, Hegy) és maximum egy “jó”.

yagami - 2019. 04. 15. 23:33

Volt ami tetszett, volt ami nem. Összességében jobbra számítottam. Talán nekem túl gyors volt, túl sokat akart mutatni és gyengébbnek éreztem a jelenetek jó részét. Lehet másodszorra már jobb lesz, de elsőre nagyon 5. évados kezdés érzetem volt. Nem tudom miért.

Ami tetszett:
– Az új intro.
– A sárkány modellek.
– Tyrion – Sansa párbeszéd (Mindketten érthető okokból gondolják azt Cersei-ről amit. )
– Az eunuch poén.
– Az Umber gyerek végzete. Az a jelenet nagyon tetszett. Egyébként is mindig kedveltem amikor “művészkednek”.
– Jon – Sam párbeszédnek a második fele
– Talán Sam – Dany párbeszéd, amikor kiszalad és a falnak dőlve tovább sír azt én is soknak éreztem kicsit, nem tudom miért.
– A Bran-es jelenetek rendben voltak.

És ami nagy plusz pont:
– Az első évados pilot utalások. Így, az utolsó évad első részénél. Ez nagyon ötletes volt. Az első részes kriptás jelenettel is össze lehet hozni a Jon-os kriptás jelenetet talán és a mások ugyan úgy daraboltak az első részben is, mint ebben… de ami különösen hajaz az első részre, ahogy a cikkben is írják:
1. évad 1. rész eleje: Király Deresbe érkezik + Zene.
1. évad 1. rész vége: Jaime lelöki Bran-t.
8. évad 1. rész eleje: Királynő Deresbe érkezik + Zene hasonló dallamokkal.
8. évad 1. rész vége: Jaime újra találkozik Bran-el.

Ami nem vagy kevésbé tetszett:
– Azon túl amiket leírtam az első sorokban, talán túl sok poént akartak beletenni a készítők ebbe a részbe. Volt amivel nem volt bajom, pl. a Tormundos ( nem nevettem, de nem is zavar ) és a himlős, de pl. a sárkányos a csóknál… nem hiszem, hogy kellett volna.
– Dany szerintem itt most túl sokszor alakította Emilát. Legalábbis a vigyorgó fejéről nekem inkább Emila Clarke tükröződik vissza és nem Daenerys Targaryen. Picit zavaró.
– Euron is olyan semmilyen… vagy nem tudom.
– Az Arany Kompánia vezetője nem tűnik valami kiemelkedő karakternek. Persze sokat nem láttunk belőle. Majd kiderül.
– Nem lesznek elefántok…

Talán tényleg jobb lett volna, ha hosszabb lett volna az első rész vagy úgy egyáltalán a sorozat és nem kellene ennyire összecsapni. Nem tudom. Remélem a maradék 5 rész nagyon, nagyon jó lesz. Megérdemelné. ( A 2. rész promója szerint egyébként jóval jobb részt fogunk kapni. Remélem így is lesz. )

Mark Bolt - 2019. 04. 15. 23:36

Flowey – csak Cersei terve jó eséllyel kiderül még mielőtt kibontakozhatna. Jamie tud a tervéről, és megérkezett. Tehát a csavart én ott várom, hogy nem Cersei-Daenerys végjáték lesz, hanem példádul Jon-Daenerys. Cersei terve azért is borzalmasan lukas, mert nem tudja felmérni a zombisereg erejét, igazából nem játszhatna arra, hogy a meggyengült győztest majd legyűri, mivel a zombik esetében sansztalan. Például nincs fegyvere ellenük. Arany kompániáját felszecskáznák a közzombik.

WhiteHawk – valami lesz ott Danyvel, mivel például a vas-szigeteki nőci előre bejelentette, hogy ő lesz majd neki a support, ha esetleg megbukik. Tehát akkor meg is fog bukni. Én már azt is el tudom képzelni, hogy 1 darab életben maradt sárkányával száműzik a Vas-szigetre, mint Napoleont. :)

harcarabunga - 2019. 04. 15. 23:39

Az a baj, hogy miután kvázi az egész 7. évadot annak szentelték, hogy megalapozzák az utolsót, szerintem rohadtul nem lett volna szükség most még egy alapozó részre. A fenébe is már, hagyjuk az alapozást! Alig van hátra pár rész az eddigi egyik legjobb sorozatból, erre itt tökölnek, a végét aztán meg majd, félek tőle, jól összecsapják. Attól is tartok, hogy bárhogyan is fejeződik be a sorozat, mindenképpen csalódást fog okozni. Már magam sem tudom, mit szeretnék látni a végén. Ha a jók győznek és Havas kerül a trónra az oldalán Danyvel, az unalmas. Ha Cersei győz, az elég kesernyés. Ha az Éjkirály elpusztítja mindegyiket, akkor meg menjenek a fenébe. Ráadásul a régi karakterek, akiknek legjobban szurkoltam (Arya, Dany) mostanra totál creepy-k lettek. :D
Maga a rész egyébként tetszett a hibái ellenére.
Néhány meglátás:
– Dany gonosz mosolya, mikor a falusiak megijedtek a sárkánytól… a csaj nem biztos hogy annyira különbözik az őrült királytól.
– Én vagyok az egyetlen, aki szerint Drogon nem azért meredt Jonra, mert lesmárolta Danyt, hanem mert szerinte ő kéne hogy rajta üljön? Jon az egyenesági Targaryen leszármazott. De lehet túlkombinálom.
– Sansa lett hirtelen a legokosabb, még Tyrionnál is okosabb, sőt, eddig is az volt csak jól titkolta? Na ne már! A karakterfejlődés az oké, de utólag ennyire átmagyarázni… Ez kizárólag a feminizmusról szól. Meg kell felelni a divatnak. Ha Sansából nem csinálnak utólag egy erős nőt, akkor ők antifeministák és mindenütt őket támadnák emiatt. Mármint a készítőket. Ezt nem vállalhatták be. Ez a showbiznisz. Ez csupán azért gond, mert az ő karakterét pont nagyon jóra meg lehetne írni.
– Bronn érdekes lesz, végre egy jó konfliktus. Jamie szintúgy.
És egy jóslat: a második rész is ugyanilyen felvezető lesz még.

Neoprimitiv - 2019. 04. 15. 23:43

neleta: mármint azon kívül, hogy ő lökte ki az ablakon, remélve, hogy kitöri a nyakát és nem tudja elmondani, mit látott? Nem nagy ügy, szerintem már senki nem emlékszik rá…

Arra kíváncsi leszek, hogyan éli túl a következő részt, mert ha valaki, akkor ő az, akinek mindkét winterfelli tábor a vérét kívánja. Dany az apja elárulása és megölése miatt, az északiak Bran és a Red Wedding lannister árulása miatt. Mellette maximum Tyrion szólalhat fel (aki most éppen nincs túl jó pozícióban enélkül sem), esetleg még Brienne, de neki meg nincs akkora súlya. Az egyetlen értelmes lehetőség, ha maga Bran védi meg (látom, hogy mi lesz a szerepe, had éljen), bár ilyen aktív, valakinek az életét direktben befolyásoló lépést eddig nem láttunk tőle.

Az észak-déli ellenségeskedésről: Jon és pár társa kivételével az északiaknak ugyanúgy mesevilág a mások és az Éjkirály, mint a többieknek. OK, Jon miatt elhitték, hogy ez a harc fontos, beszállnak, de csatába nem úgy megy az ember, hogy mindegy mi lesz, úgyis meghalunk. Természetes, hogy fontos nekik az, hogy mi lesz utána és természetes, hogy a saját jövőjük érdekli őket. Jon éppen azért katasztrofálisan idegesítő vezető, mert állandóan csak arról beszél, hogy jönnek a pomogácsok és az borzalmas lesz (meg ő különben is csak szívességből csinálja ezt az egészet), miközben ők azt szeretnék hallani, hogy miért lesz nekik majd jobb. nagyon remélem, hogy a végére se ő, se Dany nem éli túl, egyik rosszabb uralkodó lenne, mint a másik.

Az a sorozat castingosainak a balszerencséje, hogy a sok alig ismert, rutintalan kezdőből pont a két főszereplővel betliztek. Nehezen tudom eldönteni, melyikük a rosszabb, nehezebben nézhető színész. És ez tényleg pech, mert Maisie Williams vagy Jack Gleeson nagyságrendekkel jobban felnőtt a feladathoz, Harrington és Clarke viszont rémesen egysíkú maradt.

WhiteHawk - 2019. 04. 15. 23:44

Mark Bolt, valami lesz Danyvel, ez kétségtelen, de nem olyan téren, hogy valami rosszat fog csinálni/ellenük fordul/ect… Az első rész alapján arra több esély van, hogy Sansa fordul ki magából és csinál valamit hatalomvágyból, ami miatt hátba kell majd szúrni.

speranza - 2019. 04. 15. 23:47

Nem volt rossz a 8×01, de inkább olyan búcsúzás jellege volt. Gondolom, most láttunk utoljára mindenkit így együtt, aki eljutott a záró évadig, és a második résztől majd hullani kezdenek a szereplők. Bízom benne, hogy a lassú kezdés után a “nagy csatát” nem fogják megint annyival elintézni, hogy valaki leüti Tyriont, és mire magához tér, vége a harcnak. :)

Flowey - 2019. 04. 15. 23:47

Mark Bolt

Mi akik mindent láttunk felmérjük. Ő viszont nem is mérheti fel, mert hoztak neki egy zombákot, megy a papolás a seregről – amit ő sosem látott. Neki tényleg mindegy mi lesz. Sőt… Ez az egyetlen reménye, hogy Jonék nyernek, de eléggé meggyengülve. Minden más eset instant halál neki. Ha dacol a sárkánycsajszival – kb. a dotharikiak percek alatt megeszik az Arany Kopánia gyengébb részeit, az erősebbekre meg ott vannak a Völgy lovagjai, a sárkány meg szétúz minden mást. Instant halál.

Ha Ice King győz akkor is meghal.

Habár – ez a rész se indokolta meg azt, hogy hogyan lett ő királynő és miért hagyják, hogy az legyen. Bár az üres termek ahol csak a zombi, 4 jellemtelen katona és egy Palpatine van azt mutatja, hogy a nép nem kedveli. Viszont akkor még hogyan nem kezdődött egy népi partizánkodás? Oké, a hegy erős, a kompánia gazdag… De valahogy utalhatnának rá, hogy mi a helyzet, mivel így igazán nem tűnik fel, ami amúgy világos: hogy Cersei egy diktátor aki önhatalmúlag lett vezér és a kutya nem akarja, hogy az legyen.

Bár cuki befejezés lenne, hogy bár egy gyenge északi sereg marad, őt megeszi a népharag egy milícia képében zombistul, Palpatine-ostul, kompániástul.

Flowey - 2019. 04. 15. 23:54

Egyetlen esélye kísértetiesen emlékeztet egy régebbi diktátoréra aki hitt is benne, hogy a szövetségesek majd összebalhéznak… Hát most is ebben reménykedhet csak, hiszen végül is az északiak nem akarják Danny-t. Anglia és a Szovjetunio viszonya megromlott.

“Csak pár napig tartsuk Berlint, utána kezdhetünk egyezkedni!”

LordPicard - 2019. 04. 16. 00:00

Nekem nagyon tetszett ez a rész, nagyon gyorsan elrepült. Most fékezzék a cselekményt, ne a csata hevében. Most vagyunk nyugvóponton, már amennyire lehet, de lőporos hordó egész Deres.

Elég régóta, évek óta az a tippem, hogy annyira nagy jelentőséget tulajdonítanak a Vastrónnak, hogy a végén nem is lesz jelentősége. Gondolok itt arra, hogy újra különálló királyságok lesznek. Deny el lehetne a Rabszolga-öbölben, Jon Észak királya marad, délen pedig esetleg a Lannister-ek uralkodhatnának. Olyan nagy házak lettek elpusztítva, mint a Baratheon (jó, még Gendry megvan), a Tyrell, a Martell ház, ezeket a területeket kaphatná meg a déli uralkodó, az Ikrektől északra pedig Észak királya uralkodhatna, keleten pedig Daenerys. Persze, nem valószínű, hogy a Jon-Deny páros túléli, egyikük meg fog halni. A lényeg, hogy -szerintem-, a Hét királyság, mint intézmény, meg fog szűnni.

yagami - 2019. 04. 16. 00:01

speranza: Igen, nekem is eszembe jutott ez már. a GoT-ban általában meghalnak a kedves felvezetés és építés után. ( Lásd Rideghon a csaj. ) Úgyhogy ez egy jel is lehet, hogy itt aztán most hullani fog elég sok ember…
Ami a csatát illeti nem lesz rövid. Erről ugye már nyilatkoztak.

Flowey - 2019. 04. 16. 00:03

Mark Bolt

Báááár! Őszintén, ez lenne a jó forgatókönyv, hogy Jaime kitálal – és először Cersei-t zúzzák meg. Királyvárat könnyebb lenne tartani és megvalósulna Danny és Bran “víziója” a szétzúzott trónteremről amit belep a hó.

De nem, a trailerek és a forgatásos cuccok nem ezt sugallják, valószínűbb, hogy először Ice King és utána Cersei. Ami elég unalmasnak hat, kivéve ha Cersei-re nem marad elég egység és csalafintán kell megoldani (Tyrion, Varys előnyben). Bár nem tudom hogyan lehet Cersei egy főboss az Ice King után.

Vagy összefognak Ice King-el és együtt zúzzák meg Cerseit, Ice King lesz a király és együtt élnek a zombik és az emberek boldogságban. Milyen szép, milyen polkorrekt vég lenne :D

jessm - 2019. 04. 16. 00:04

Szerintem jó rész volt, én nem igazán vártam mást. Kiderült , aminek ki kellett derülni. Mindenki találkozott mindenkivel.
Egy ponton kezdtem el izzzadni, hogy Dany ne hazudjon Samnek,mert az egy kicsit sok lett volna, de azt a pillnatot sikerült átvészelni. Helyette viszont amikor Sam megmondta a Jonnak az iagazat, az egy kicsit szappaoperás lett, azzal , hogy dany ellen hangolta.

Remélhetőleg a Dany gonosszá válik idegesítő húzást elkerülik akkor nekem már plusz a sorozat.
Mondjuk emellé díjaznám, ha Sansát kilöknék a várból. Ritka idegesítő a karakter, már ez első résztől. Ez az én mindent tudok, ti meg hülyék. ÉS ha mégis amásiknak van igaza ,akkor is az első szabálylép életbe.

Amugy Bran-en szórakozatam a legtöbbet, ahogy kb mindenhol felbukkan és hátborzongatóan néz. Arra nincs idő, hogy Sansa és Dany lemecseljék a dolgokat, de ő egész este várhatja Jamiet XD. Helyette értelmesebb lett volna bármilyen infot szolgáltatni a csapatnak, ha már úgyis jönnek a zombiek.

Sokkal jobb ez a feszes tempó, héten realizáltam a tv-ben lévő ismétlés hatására, hogy nagyon lassan halad történet és sok szereplő szála baromira unalmas idönként.

Vödör - 2019. 04. 16. 00:54

a Samet játszó színész nagyon jó volt abban a jelenetben, amikor megtudta, hogy a “kegyes királynő” Dany is csak egy újabb despota, aki kinyírta a családját. Minden érzelem látszott az arcán. A másik remek színészi játék meglepő módon Havas Joné volt számomra, akinek minden rezdüléséből látható volt, hogy milyen gondolatok kavarognak a fejében, amikor megtudja az igazat a származásáról. Szerintem jó rész volt, én ezeket jobban szeretem, mint a hentelős jeleneteket (a harmadik résztől előre félek).

PuMa - 2019. 04. 16. 00:54

Élő posztnál írt kommentem kiegészítve:

Felemás érzéseim vannak az epizóddal kapcsolatban.

Egyfelől érdekes volt nézni a nagy találkozásokat, Tyrion-Sansa, Arya – Véreb+Gendry, stb. Szóval jól éreztem magam a nézés közben.
Viszont nem amiatt, mert ezek a jelenetek annyira jók lettek volna. Hanem azért, mert olyan eseményeket juttattak eszembe, amelyek nagyon jók voltak a sorozat fénykorában. Tehát ezt inkább a nosztalgiafaktor hozza pozitívra.

Azért ha most visszagondolok egy tróntermi Varys-Kisujj beszélgetésre, a Kistanács jelenetekre Tywinnal, Cerseivel, Tyrionnal, Varysékkal, Ned Stark és Jamie egymásra pillantásaira, Cersei és Tyrion veszekedéseire, a fogoly Jamie és Catelyn vagy Robb beszélgetéseire, stb. hát azokhoz képest ebben a részben ezek a találkozások sótlanok, lelketlenek, érzelemmentesek lettek. (És most direkt nem a Vörös Nász féle plot jeleneteket, hanem kifejezetten karakter pillanatokat emeltem ki). Nem tudom mi lehet az oka – talán a szkript, talán a zene, talán a gyengébb színészi játék, talán az, hogy túl sokat akarnak beleerőszakolni egy részbe, és az egész sorozatnak a 6. évadtól van egy ilyen erőltetett, elsietett érzete, talán mindezek egyben.
De ez szomorú, mert pont ezek a jelenetek még inkább megvannak alapozva emocionálisan, így, hogy tudjuk mi történt a karakterekkel korábban.

Egyszerűen mintha Martin nélkül a sorozat tényleg a lelkét vesztette volna el, és már élvezem, ez inkább a nosztalgiafaktor miatt van, amúgy meg imádkozom, hogy Martin fejezze be a könyveket még az életében (oh, hogy mit nem adnék, ha megkapná Dorne, Essos, meg az Arany Kompánia is a méltó befejezését a saját történetének, nem ezt a valamit, amit a sorozatban kaptak – most komolyan, könyvesek, ez az itt látott Harry Strickland mégis kicsoda? Ilyen pipogya alakot… mintha csak a neve lenne ugyanaz)

Na idáig írtam először a kommentet, azóta átgondoltam és szerintem a kulcs a mellékszereplőkben rejlik. Eltűntek a jó mellékszereplők. Korábban a sorozatban de főleg a könyvben az ő szemükön keresztül ismertük meg a fő karaktereken túli világot. Ők adták a sorozat lelkét, rajtuk keresztül tudtuk meg, hogy mit gondol a nép, milyen kultúrák, milyen társadalmi osztályok vannak a világban, és hogyan viszonyulnak a fő eseményekhez. Azóta azonban ezeket a mellékszereplőket baromira megkedveltük, és vagy szinte főszereplőként (vagy inkább főbb szereplőként, nincsenek ugye igazi főszereplők) vannak kezelve, vagy teljesen partvonalon vannak. Az ilyen Lyanna Mormont félék meg abszolút nem töltik be azt a szerepet, mint mondjuk Luwin mester korábban. Ez most egy probléma ami eszembe jut, és meg is tudom konkrétan fogalmazni.

Összességében 5/10-et adnék erre a részre, és bár az elvárásaim nem túl nagyok nekem sem, remélem pozitívan csalódom a maradék 5 részben

nade - 2019. 04. 16. 01:26

Sanza okos!, mert mindenki azt mondja. Noha pont az ellentettjét láttuk 7 évadon át… :D Mekkora írózsenik akik GRRM-től átvették a tollat…? Ahelyett hogy okos dolgokat tenne, más, kedvelt(nek szánt) karakterekkel mondattják el hogy milyennek kell látnunk őt.

Bran az udvaron ugyanazon a ponton van egész álló nap.

Jon sárkányt ül, és meg tudja végre hogy mégis ő a király.

Nem lacafacáznak már, simán a szánkba rágnak mindent, úgy tűnik gyorsan le akarják zárni a sztorit.

Platschu - 2019. 04. 16. 02:14

Tetszett az új főcím.

Nem tetszett a sok káromkodás és az eunuchos viccek is már unalmasak. Olyan kis suták ezzel a párbeszédek, ahogy a másik GoT posztban már írtam.

A sárkánylovaglás csupán CGI tobzódás volt. Se Jon, se Dany nem is gondolkodott el rajta, hogy vajon miért szimatolja a sárkány ennyire (Targaryen DNS detektor).

Sansa joggal nem bízik Danyben. S jelét adta annak, hogy okos ő, hiszen sejti, hogy Cersei átvert mindenkit. Ilyenkor Bran simán Királyvárba révedhetne, így máris tudhatnák, hogy mit is akar az ellenségük. Bronnt is simán leleplezhetné majd, de a fickó úgysem fog a fivérek ellen fordulni. Az is hülyeség volt, hogy egy bérgyilkost előre kifizetnek.

Cersei szerintem elvesztette a babát és csak azért feküdt össze Euronnal, hogy hátha teherbe ejtené és akkor beadná, hogy a tesótól van. Ám ha így lenne, akkor nem küldetne bérgyilkost rájuk.

Nagyjából tehát felvázolták a közelgő konfliktusokat. A Samet játszó pali hihetetlen jól alakított. Remélem ő nyuvasztja majd meg a végén Danyt, amire senki nem számított.

Nem tetszett Sándor és Arya találkozása. Olyan semmilyen és erőtlen lett. Vajon még mindig a listáján van a férfi? (Az már egy dolog, hogy Sanyi a ló halálát össze lehetne vágni Sándor fejével, miközben Arya sopánkodna, hogy legalább a bőrét lenyúzhatná…)

Ugyanígy a Tyrion-Sansa találkozástól is többet vártam. Nem feltétlenül azt, hogy Sansa beszámol a brutális nászéjszakájáról Ramsayvel, de azért Tyrion is többet érdemelt volna, hogy kvázi lehülyézi. Ez a “legokosabb ember” egyébként is volt már használva, amikor Cersei a méregkeverőjét dícsérte az előző évadban a Martell anya és lánya bosszújakor. Erre most még Arya is elsütötte egy részen belül másodjára.

Bran túl erős, rpg nyelven túltápolt karakter. Ő bármilyen titkot felfedhet, tehát neki első körben kellene kiesni az egyenletből. Így is azt várom tőle, hogy elmondja Briennek majd, hogyan is halt meg Renly, így a nő a Vörös papnő ellen fordulhatna, amikor visszaeszi a fene.

Brienne (vagy Bran) gondolom tisztázni fogja majd Jaimet is, hiszen évadokkal ezelőtt elmondta az igazat neki. Az ilyen kis történetelemek visszahozását várom.

Ha már tűz. Nem csak a zombik itt a veszély, hanem a tűzimádók is. Kiváncsian várom, hogy Dany tűzimmunitására a Vörös papnő vagy a félszemű fickó mit fog lépni, mert ez egyértelmű jele lenne, hogy az istenük pártfogoltja.

S az mekkora csavar lenne, ha Jont az Éjkirály maga mellé állítaná, hiszen ő is “élőhalott”…

Már csak Westeros földrajza miatt is gondolom az első 3 rész fog szólni Északról, míg a másik 3 Királyvárról. Egyszerűen túl sok karakter van északon, tehát vagy nagy mészárszék lesz és a felét felaprítják, majd a “frontvonal” délebbre húzódik. Nyerni szerintem nem fognak simán, s mivel Cersei mellett 2-3 fontosabb karakter maradt (Hegy, Euron és Qyburn, a vegyész), így a cselekménynek valahogy majd arra kell tolódnia, hogy a karakterek délre indulnak. Ha vesztenének, akkor minden elhullott karakter az Éjkirályhoz állna át és mivel Cersei zsoldosainak nincs speckó sárkányüvege, így esélyük sem lenne zombiJonék ellen. S mi is kimaradnánk a két élő tábor leszámolásától. Így most Spockos dramaturgiai logikát követve nyerniük kellene nagy áldozatok árán.

princejesus - 2019. 04. 16. 02:25

Szerintem is Sansával lesznek gondok, ki tudja lehet hogy Arya fogja megölni. Mikor megkapta a kardot mintha Ned Stark mondta volha hogy ” ne szúrd le vele a nővéredet”.

princejesus - 2019. 04. 16. 02:31

“Try not to stab your sister, whatever the provocation.”

Valamit sejtet.

Meti - 2019. 04. 16. 03:18

Hű, azért vannak gondok a kommentek terén. Én értem hogy magas a léc, de ne keressünk már mindenben a hibát. Nyilván vannak, lesznek, voltak is, még azokban az évadokban is, amikre a legpesszimistábbak is csettintenek. A Night King üzengetésében semmi meglepő nincs, a legelső epizód óta jelen van.

Amíg a karakterek nem találkoznak szembe az ellenséggel, persze hogy így állnak hozzá, ez szintén az első rész óta így van. Persze azóta tény, hogy jön a Holtak serege, de a Falon is hasonlóképp fogadták a dolgot korábban. Amíg nem állnak velük szemtől szembe nem kezelik azon a szinten amin kellene. Amint Sansa meglátja mi a helyzet, egy szót nem fog szólni többé arról, hogy “jajsárkányok, meg Szőkelány”. Bele lehet kötni sok mindenbe, de lényegében felesleges. Nem saját szemszögből kell ezekre tekinteni, hanem a karakteréből, ezzel sok minden a helyére tud kerülni és máris nem akkora baromság. Persze ha egy karakter random módon mond ellent magának, az megint más tészta, de erről itt nincs szó jelenleg.

Én figyelembe veszem azt is, hogy a 7-8. Évad 13 részébe két évadnyi tartalmat kellett beleerőszakolni úgy, hogy legyenek csaták, karakterlezárások, és érdemi cselekmény. Ez nem fér bele a korai évadok szellemiségébe. Megbocsátom a teleportot, mert nincs idő három részen át utazni egy 6-7 részes évadban. Minden zsenialitása ellenére Ezt (is) Martinnak köszönhetjük.

Martin zseniálisan alkot világot, karaktereket, párbeszédeket. Emellett a saját világán belül nagyon szépen mozgatja a bábukat, de képtelen a cselekményt görgetni megfelelő tempóban. Neki a 4. Könyvre totál új szálak százait kellett behoznia, amitől közel érdektelenségbe fulladt a dolog. Mehetne simán még húsz könyvön keresztül, mert tartalmas ez a világ, de ez így akkor sem működik ilyen hosszú távon. Az emberek lezárást akarnak. Imádtam az intrikák minden percét, imádtam a karakterek közötti dinamikát… De most már azt is látni akarom, hogy mi értelme volt mindennek. Sokkoltál már eleget, most magyarázd el, Martin, hogy what’s the point. Ja, hogy szegény valószínűleg erre képtelen. Befejezni egy ilyen történetet (sajnos?) ezzel a “stílusváltással” jár.

Persze megnézném azt is, hogy Tyrion lepofázza a képernyőröl a teljes White Walker sereget, de nem biztos hogy ez befejezésnek lenne nevezhető.

Bocsi, ha a hangnem erőteljesebb volt, csak fáj egy-két vélemény, ami nem az író hibája, hanem az én hozzáállásomé.
Mindez úgy, hogy ismétlem, én is látok sok hibát (hozzátenném nem sokkal többet mint régen, csak másfajta hibákat), de nagy részükön át tudok lendülni. Adott már nekem ez a sorozat annyit, hogy most én adjak valamit “neki”. Türelmet, megértést, elnézést, és egy kis fanboyságot.

Ja és, nem drukkolok senkinek, de nekem a Night King győzelme, és a túlélők elhajózása a legszimpatikusabb befejezés. Tudom, ezzel egyedül vagyok. Látni akarom ahogy az a rohadék legyalul mindent és esetleg beleül a Vastrónba, majd megszólal: “Winter is here.” :DDD

m.m. - 2019. 04. 16. 04:50

Egyetértek az előttem szólóval….szerintem is a Night King győzelmével kell végződnie a történetnek….Jon Snow pedig melléjük áll , mivel ő is élőhalott…ő lesz tán a Night King örököse…Dany pocakjában pedig marad a remény….aki megszületik, miközben Dany meghal….

winnie - 2019. 04. 16. 05:12

Gevin: nem meggyőzni akarlak, de szerintem a minden évben növő nézettség, a nézők összeterelése egy akolba, illetve a díjeső mutat valamit – a minőség egy dolog (nyilván nagyon sokan meg vannak győződve a 10/10-ességéről, de a walking dead esetében is ez a helyzet), de valamiért mégiscsak ez lett az egyik “it” sorozat. (bár ezek alapján a westworldnek is ki fog járni egy hasonló címke, ami…)

yagami - 2019. 04. 16. 06:22

” Se Jon, se Dany nem is gondolkodott el rajta, hogy vajon miért szimatolja a sárkány ennyire (Targaryen DNS detektor). ”
Azért, mert Dany ezt már az előző évadban megtette, amikor szintén szimatolta Jon-t és megérintette. Akkor nézett. Most miért kellett volna megint meglepődnie? :)

Wanheda - 2019. 04. 16. 06:32

Nekem tetszett. Valahogy össze kellett találkoznia mindenkinek, aki összeillet, hát most megtörtént, mikor máskor, ha nem az első részben? Az volt a csalódás, hogy úgy emlékszem, minden részt hosszúra jövendöltek, hát ez nem volt az, jó, hogy nem fél órás lett … :-D Hogy fog beleférni minden a hátralévő részekbe.

Egy dolgot szeretnék, de mihamarabb: Sansát valaki kaszabolja szét, mert rémségesen undorít. Jobban mint Cersei. Sokkal jobban.

winnie - 2019. 04. 16. 06:51

Wanheda: többször leírtuk, hogy mik lesznek a részek pontos hosszai – ennek kapcsán csak a hivatalos infókkal érdemes foglalkozni: http://www.sorozatjunkie.hu/2019/03/14/hircsutortok-341/ – persze ezek a hosszok stáblistás, előzményesek, azt hiszem.

dexike3 - 2019. 04. 16. 07:05

így harmadik blikkre a belső és a karakterek közötti konfliktusokra volt kihegyezve ez az epizód. akár a Aegon-Sansa illetve Sam-Daenerys vonalra gondolunk. ezek szerintem azért lehetnek fontosak, mert a végjáték döntéseit, eseményeit vetítik előre.
ilyen szempontból érdekes, hogy miért lett biodíszlet Varys vagy miért nem vártak Baelish halálával. utóbbinál még Robin Arryn reakciója lehet érdekes.
egyetlen értékelhető (és baljós) mondata volt Varys-nak: “Nothing lasts” elsőre egy lebecsült jelenetben, ahol Aegon és Deny “enyeleg”. szerintem ennek nagy súlya lesz, amikor a szerelmespár újraidentifikálja majd magát a csata után és éket ver közéjük Aegon trónjogosultsága. az sem ok nélküli, hogy előtérbe helyezték a család “definícióját”, amiben Aegon még Starkként azonosítja magát (joggal). a származás vonalán akár Targaryen-ként, akár Stark-ként akar majd tovább létezni, igazából egyik “táborhoz” sem fog tartozni, ami további konfliktusokat kell, hogy generáljon.

Melkon - 2019. 04. 16. 07:17

Amúgy nem teljesen értem, hogy miért tenné Sansát inteligenssé, hogy ugyanazt gondolja, mint északon mindenki Jonon kívül.

Gondolom mindenkinek az volt az első gondolata, hogy Cersei átveri őket, de ha nem tudják ezt a gondolatot elengedni és összefogni, akkor a globális felmelegedés elleni mozgalom élharcosa megöl mindenkit. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a 2 frontos háborút.

Vodor - 2019. 04. 16. 07:46

Tippem: mindenki meghal es csak Sam meg Szegfu, meg talan Arya eli tul az evadot.

Quantumleap - 2019. 04. 16. 08:17

Vajon Jaime és Bran dolgát gyorsan lezavarják, vagy 1-2 epizódon keresztül szenvednek vele?
Amúgy nem arról volt szó, hogy 58 perces lesz a rész? Erre csak kerek 50 lett. Nehogy aztán majd a 80 percesre ígért epizódok is csak 65-70-esek legyenek a maguk valójában!

cyberway - 2019. 04. 16. 08:21

Az Umber gyerekeket, hogy tudta az Éjkirály ellopni és megölni mikor az Deresben volt?

Nabu - 2019. 04. 16. 08:25

Ez a rész nagyon el lett szerintem kapkodva. Persze meg is értem, nehéz másképp lezárni a történetet, de azért jól a szánkba rágtak mindent, mindenki találkozott mindenkivel. A dolgok már nem kiderülnek, hanem csak úgy elmondják. Senki sem jön rá semmire, hanem elmondják egymásnak, és közben teljesen logikátlanul működik mindenki. Emellett néhány mélynek szánt, de szinte már paródiába illő bölcsesség (“nothing lasts”). Nem volt jó rész, talán egy-két szellemes párbeszéd és persze a mindig profi díszletek, zenék, de lassan ez tényleg már csak fanfiction.

danNN - 2019. 04. 16. 08:27

Ugye ez csak valami teaser trailer volt és nem arra pazaroltak egy részt a hatból, hogy mindenki megérkezzen Deresbe? Ugye nem? Az a páros sárkányrepülőzés meg kurvagáz volt. Ez nem a hogy neveld a sárkányodat baszki.

Melkon - 2019. 04. 16. 08:33

Nabu

“A dolgok már nem kiderülnek, hanem csak úgy elmondják.”
Ez azért többségében azért van így, mert már ismerik egymást és bíznak egymásban. Pont az ellenkezője lenne fura.

Van egy komoly, közös probléma amit meg kell oldani, ezt nem lehet úgy, hogy mindenki megtartja magának az információit.

.LnB - 2019. 04. 16. 08:42

De jó kis írás volt ez. Grath!

Egyébként az a srác az mi volt (ami az utolsó képen is van a posztban)? Azt nem értettem. Ki az, mi az?

juhaszvik - 2019. 04. 16. 08:47

Nem értem, hogy egyesek mint fintorognak. A sorozat nem most váltott irányt és tempót, hanem még korábban. Nem tudom, hogy akinek a kapkodással van gondja, az mire számított? Hogy majd az utolsó évadra visszalassul minden? Hogy majd minden megint a finom intrikákról, a végtelen utalgatásokról és a jófiúk alázásáról fog szólni?

A másik kritika meg ennek az ellenkezője, hogy nem történt semmi az epizódban. Fogalmam sincs, hogy eddig milyen sorozatot néztek az emberek, de semmivel sem volt kevésbé eseménydús, mint a korábbi évadok bármelyik része, csak hát az idő mindent megszépít…

Nekem tetszett az epizód, azonnal visszarántott Westerosra, a találkozásokra meg szükség volt, nem lehetett kihagyni egyiket sem. Sansa nyavalygására meg szükség van, hogy aztán annál nagyobb legyen az összeborulás. Az írók részéről ez csak egy mesterségesen gerjesztett ellenségeskedés. Sokakat bosszanthat, de úgyis feloldják majd (nem valószínű, hogy a starkok inkább cersei-vel vagy a másokkal fognának össze, hogy lenyomják D.-t).

A kommentek számából pedig következik, hogy szükség lesz epizódonkénti írásra :)

blade78 - 2019. 04. 16. 08:55

Lesz halállottó?

Mert vannak tippjeim.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 08:57

.LnB:

az egyik északi család (az umberek) feje volt a srác. az, aki szekereket és lovakat kért a rész elején, hogy sereget tudjon toborozni. értelemszerűen ezt már nem sikerült megoldania, mert megérkeztek a mások.

seven - 2019. 04. 16. 09:00

a legjobb az amikor valaki úgy kezdi az írását hogy nem értem az emberek min fintorognak, amikor kb minden ember akinek nem tetszett LEÍRTA, hogy pontosan mi a problémája :)

Shred - 2019. 04. 16. 09:05

Én sem ájultam el a résztől, de nem is számítottam katartikus élményre. Az új évad eleje, szépen behoztak mindenkit, elhelyezték a bábukat a táblán, ahogy kell. Jó kínos találkozásokat láttunk, az biztos.
Drogonék repkedése Deres fölött, tisztára olyan volt, mint amikor Süsü megérkezik a várba, és mindenki rohan meg becsapkodják az ablakokat:D
Az Umber-jelenet király volt, szinte a Hellraiser hangulatát hozta az az installáció a falon.

Ami nekem en bloc az elejétől elrontja az élményt, az a főbb szereplők játéka. Jon, Sansa, Danny, Arya… annyira pocsék színészek, főleg olyan alakítások mellett, mint amit mondjuk Cersei, Varys vagy Davos nyújtanak:(

Shred - 2019. 04. 16. 09:14

“Az Umber gyerekeket, hogy tudta az Éjkirály ellopni és megölni mikor az Deresben volt?” – a srácot hazaküldték mozgósítani, csak kicsit nehéz követni az időugrásokat (gondolom akkorra már hazaérkezett, mikor a zombik megtámadták a várát).

juhaszvik - 2019. 04. 16. 09:14

blade78:

igazából át lehetne nevezni “életlottóban”, mert gyanítom, hogy kevesebb túlélője lesz a sorozatnak, mint egy repülőgép-katasztrófának egy vulkán felett.

de ha a halálokra kellene tippelnem, akkor itt listám:
Cersei
A hegy (megint)
A kutya
Dany és Jon közül legalább az egyik
Jamie
Tyrion (epic halál)
Bran
Jorah Mormont
Theon
Ha él még farkas, akkor az (elvileg még háromnak lennie kell, nem?)
Legalább még egy sárkány

(kérdéses még: Euron, Davos, és Lyanna Mormont)

juhaszvik - 2019. 04. 16. 09:21

seven: mivel egyértelmű, hogy rám gondoltál (bátran hivatkozz ilyenkor), ezért érdemes elolvasnod nem csak az elejét a kommentemnek. ebből kiderült volna számodra, hogy milyen “fintorgásokra” gondoltam. az első mondat csak egy szófordulat, nem kell szó szerint értelmezni. remélem így már felszállt a köd. :)

.LnB - 2019. 04. 16. 09:33

juhaszvik

Ohh köszönöm.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 09:49

seven: attól, hogy leírták, még nem lesz értelme.

Tényleg nem történt semmi a részben, csak
– Arya, aki eddig megkérdőjelezhetetlenül rajongott Jonért, most burkoltan megfenyegeti, ha nem a Starkok érdekét helyezi az első helyre és mi tudjuk, hogy ez tőle nem csak üres szöveg (viszont Jon nem tudja)
– Sam, aki a GoT Csavardi Samujaként rajongott Jonért, most egy könyörtelen gyilkos trónkövetelő támogatóját látja benne
– Jon szembesül vele, hogy immár nem csak az “alulról jövő kezdeményezés” miatt lenne joga a Vastrónhoz, hanem ő a jogos örökös – nem mellékesen ezzel kirúgva a sámlit a szerelme trónigénye alól.
– Dany, akinek hét évad óta a vastrón a célja még nem tudja, hogy innen kezdve a futottak még kategóriába került, és pont amiatt a pasi miatt, akiben megbízott
– Tyrion aki korábban tényleg mindig mások előtt járt fejben, mert mindig a legrosszabbat tételezte fel róluk, most másodszorra esik pofára, és erre pont az hívja fel a figyelmét, aki korábban a legnaívabb volt. Sansa nem lett észkombájn (nem tudom, mit néznek, akik ezt róják fel neki), csak ő valóban tanult a hibáiból. A “bölcsessége” csak annyi, hogy immár az emberek 99%-ában semennyire sem bízik, a maradék 1%-ban meg nem teljesen.
– a végére még beesett Jaimie, akinek a Starkok és a Targaryenek egyaránt jó okkal elvágnák a torkát, és az a két ember, akinek valóban fontos és szereti, az most ezek oldalán áll.

Tényleg, semmilyen új konfliktus nincs, mindenki ott van ahol eddig, bezzegrégenmindenjobbvolt.

Bélabá - 2019. 04. 16. 09:56

Mit szóltok ehhez? Most találtam ki.

1. Jamie kitálal

2. Danny felhúzza magát, és a két sárkánnyal elmegy legyakni Királyvárat.

3. Jon Snow vitázik hogy ne menjen, mert bármikor megjöhetnek a mások. De Danny az egója miatt nem enged, azt mondja visszaér időben, összevesznek, és elszáll a sárkányokkal.

4. Danny leégeti fél királyvárat plusz az Arany kompánia flottáját.

5. Eközben a mások megérkeznek Deres alá, Danny sárkányai baromira kellenének, de ők még sehol. A mások nyernek, rengeteg halott de Jon Snow megöli a White Kinget.

6. Danny visszaér (talán a sárkányai fejezik be a mások kiírtását), de a győzelem mégsem édes, mert rengeteg főbb szereplő meghalt Danny királynői egója miatt.

7. Kész az összeveszés, jon nem fogadja el Dannyt királynőnek többet, és a konfliktusban valamelyikük meghal. Tippem hogy Danny.

Quantumleap - 2019. 04. 16. 10:08

Az amúgy elég szomorú, hogy 8 év után még mindig vannak, akik Jaime nevét nem tudják helyesen leírni. :( Még ha valami nagyon bonyolult lenne.

tonks - 2019. 04. 16. 10:13

Nekem tetszik az a teória, hogy a Hét Királyság megszűnik létezni a végére, sok évadnyi harc egy trónért, ami megszűnik létezni…
Thormundnak örültem a legjobban az egész rész alatt, örülök hogy túlélték a Fal leomlását.
Nem tudom Cersei mit tervezhet, de lehet Éjkirálynő akarna lenni…?

Bélabá - 2019. 04. 16. 10:15

Az egyébként egy jelképes befejezés lenne, ha Királyvár felrobbanna/leégne teljesen.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 10:20

Bélabá: érdekes.

nekem az a furcsa, hogy északon majd mindenki ilyen lazán kezeli a cersei-ügyet, amikor annyira nyilvánvaló, hogy nem lehet bízni benne. bár itt most elsősorban Jonra és Danyre gondolok, akik annyira meg nem ismerik cerseit, vagyis valahol magyarázható a dolog (Tyrion állítólagos lükesége viszont nem).

mondjuk számora ami sokat mondó volt, és amiért nem lehet leírni cersei-t az az, amit Bronnak mondott, hogy Dany-vel más tervei vannak (a pontos angol szövegre nem emlékszem). szóval a Daenerys vs. Cersei meccs szerintem nem teljesen vagy legalább is nem úgy lefutott, mint ahogyan mi elsőre gondolnánk.

én a végére nem Jon-Dany ellentétet várok, pont ellenkezőleg, egyik vagy mindegyikük hősies halálával zárul majd a sztori, egymás karjaiban, a Végzet hegyén, és a griffek már nem érnek oda időben… (ja ez valamelyik másik sztori) :)

WhiteHawk - 2019. 04. 16. 10:25

Bélabá, 2,3,4 – ennél még annak is nagyobb az esélye, hogy az Arany Kompánia Euron társaságában egyszer csak Deres alá teleportál és egyszerre érnek oda a zombikkal.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 10:26

Quantumleap: upsz, és tényleg, én is elkövettem, és az sem mentség, hogy eddig észre sem vettem a különbséget, pedig a könyveket is olvastam. :(

nincs mentség, büntetésből most 5 napig nem nézek trónok harcát… :)

Alexejevic - 2019. 04. 16. 10:30

Nagyon korrekt szezonkezdet volt, minden szempontból. Ebben az évadban már ne várjunk nagy karakterfejlődést meg misztikumot. Mindenki a helyére került, itt ténylegesen már csak az ármánykodás és a csata van hátra. Egyértelmű, hogy a mellékkarakterek szépen hullani fognak. És a végén az lesz a kérdés, hogy mit akarnak a Mások, Jon és Dany hogyan viszonyulnak egymáshoz, és mennyire lesz “Happy end”…:)

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 10:33

quantumleap: én a Jaimie és a csodalámpán nőttem fel, nekem mindig ez ugrik be.

leviness - 2019. 04. 16. 10:34
Quantumleap - 2019. 04. 16. 10:41

Neoprimitiv: Azt meg Jamie-nek kell írni. :)
Amúgy ez is olyan név, ami egyaránt lehet férfi és női is.

elfmercina - 2019. 04. 16. 10:42

Érdekes volt a kritika, illetve a megannyi komment elemzésekkel, Jaime-Bran és Jon-Dany kapcsolat taglalással, de senkit nem érdekel, hol van Melisandre?

Úgy érzem, az ő karaktere nem tűnt még el teljesen a homályban, az egyetlen szereplő, akit nem láttunk az évadnyitóban (és persze a Night King, valamint Sam félig-meddig barátosnéja, aki nem igazán releváns). A szezon csoportfényképén is láthatjuk őt.

Várlak vissza Melisandre!

dexike3 - 2019. 04. 16. 10:51

néhányan már említették, de szerintem nagyon jól sikerült a zenéje az epizódnak. jók voltak a régi, de áthangszerelt, újra komponált témák Ramin Djawadi-tól. még a jövőhétig lehet párszor újra is nézem részt. három újrázás után is lehet új dolgokra bukkanni. pl. a main title gyerekkórus verziója, plusz azok a témák, amelyek már a csata heroikusságát akarják majd támogatni (amikor kibontja őket a 3. részben). egy kis tragikus (új) téma is mintha már beúszna az ismertekbe. le merem fogadni lesz a soundtrack-en “Winterfell” song.

@Neoprimitv:
abszolút jól látod és nagyon szépen összeszedted, miben is mutatta meg az új odalát a sorozatnak ez az epizód. az igazi belviszályt vezették fel.

@Nabu:
ajánlom Neoprimitv hozzászólását.
valamint igenis volt jelentősége Varys szavainak (Nothing lasts), mivel pont Aegon és Daenerys volt a jelenet mozgatórugója (érdekházasság, stb.), Aegon csak ezt követően szembesült a származásával. ez előre vetíti a szerelmük (sorsuk) tragédiáját, nem lehet más célja.
korábban is sugalltak nekünk a készítők dolgokat. sokszor úgy követték egymást a scene-ek, hogyha valaminek, ami történt, vagy elhangzott (lehet nem is éreztük akkor a súlyát). viszont a következő jelenetben annak a története folytatódott, aki megsínylette azt később.
az, hogy az epizód sutára sikerült megváltoztatni nem tudjuk, de hasznos volt a végjáték miatt mindenképpen.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 10:55

Quantumleap: hát, így ötven év után már nehezen fogok átszokni, de majd igyekszem :)

juhaszvik: Tyrion nem lett lüke (ahogy Sansa sem zseni), csak a saját egyéniségén nem tud túllépni. Tyrion mindig a másik fél értelmére, érdekeire alapozta a lépéseit, mindig racionálisan közelített a dolgokhoz. A számára az Éjkirály jelentette veszély nem összemérhető az egymás közti torzsalkodással. Cersei (amíg ismerte, mert ne felejtsük el, ő is változott közben, nem is keveset) szintén egy maximálisan számító, az érdekei szerint döntő valaki volt és nem is ostoba. Tyrion valahol joggal hihette, hogy ha felfogja a veszély nagyságát, akkor (és addig) kényszerből ugyan, de melléjük áll. Amit nem tudott, az az, hogy Cersei már távolról sem az az ember, akinek ő ismerte.

Ayrons - 2019. 04. 16. 10:56

Szerintem nagyon művészi volt és szimbolikus volt az első rész ahogy több jelentben is az első évad első részét idézte meg. Szép keretet adott az egész történetnek , ahogy minden itt kezdődött és most a világvége miatt sok karakter visszatért oda ahonnan elindult.
Nekem a vége tetszett a legjobban ahogy Jaime megpillantotta Brant az annyira erős jelenet volt.

Az új opening nagyon jó lett , ad egyfajta exkluzivitás az utolsó évadnak. Látvány is nagyon pazar lett. A sárkányok és a repülés varázslatos volt meglátszottak a milliók.

Az újra találkozások őszeségben jók voltak. Nem értem azokat akiknek ezzel baja volt. Sok karakter csak most találkozott 4-5 évad újra, így ezekre muszáj volt időt szánni. Bár azt elismerem ,.hogy némely sután lett megvalósítva.
Sansa és az északiak hozzáállása nagyon irritáló. Plusz szerintem Sansa, Sophie Turner játéka miatt ennyire ellenszenves. Sansanak egy erős , kemény kisugárzású nőnek kellene lenni de Turner erre képtelen. Arya is idegesítő,kedvencem mikor Jont burkoltan megfenyegette. Komolyan a Starkok közül Bran meg Jon egyedül józanon gondolkodó.
Danyt kezdik negatívan feltüntette a megnyilvánulásai alapján: hisztizek az északiak miatt meg Sansa miatt, leszarja köznépet, fenyegeti a vazallusait. De azon nem lepődik meg ,hogy az egyik sárkánya csak úgy simán elfogadja Jont a lovasának. Egyértelműen az írók Jon felé akarják terelni a nézőket.
Sam reakciója meg érthető: az apja lehet ,hogy köcsög volt de attól az apja volt és szerette plusz az öccsével nagyon jóba voltak , Dickon mindig megvédte , Sam pedig tanította a könyvekből. Érthető ,hogy elsírta magát mikor meghallotta ,hogy megölték a családja két tagját és így a húga és az anyja védtelen is maradt délen. Emellett nem is akart Jonnal akkor beszélni csak Bran ráparancsolt. És itt kiemelném ,hogy a fiatalok közül Kit a legjobb színész jelenleg , nagyon jól alakított a kriptában.

Amit sajnálok ,hogy Tyrion takarékon ég. Királyvár annyira nem volt erős most egyedül Bronn volt érdekes. Kíváncsi vagyok ,hogy emlékszik e Tyrion ígéretére. Plusz remélem ő lesz Casterly-Rock ura a történet végére.
Am szerintem az Arany Kompániával lesznek meglepetések meg Euron is simán lázadhat ha neki úgy tetszik. Szóval Cersei pengeélen táncol.
A Mások pedig az első évad óta üzengetnek a jelekkel emellett az a jel a falon , ugyanolyan alakzatú volt mint ahol az Éjkirályt megteremtették ott a kőrakások voltak spirálban és középen egy varsafa állt.
Eddig 10/8 az évad.

hahakocka - 2019. 04. 16. 10:57

Winnie :

Ezek a helyes időtartamok nem az amit belinkeltél az csak pletyka volt :

Ezeket meg is erősítették ! :

episode 1 (April 14): 54 minutes
episode 2 (April 21): 58 minutes
episode 3 (April 28): 1 hour, 22 minutes
episode 4 (May 5): 1 hour, 18 minutes
episode 5 (May 12): 1 hour, 20 minutes
episode 6 (May 19): 1 hour, 20 minutes

f@sk4l4p - 2019. 04. 16. 11:02

“Lesz halállottó?

Mert vannak tippjeim.”

Szerintem is lenne rá igény.
Tippre minden főbb szereplő meghal (kivéve Tyrion) mindhárom sárkány odavész (Viserion másodszorra) és velük együtt úrnőjük is, ezzel jelképezve egy új kor eljövetelét.

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:02

Bent maradt a kommentem.
Am meg biztos ,hogy Jaime életét Bran fogja megmenteni. Elmondja ,hogy milliók életét mentette meg mikor Királyölő lett mert Dany apja az egész várost elégette volna és ezzel megint Jon felé megy a mérleg nyelve.

pluhi - 2019. 04. 16. 11:03

Éjkirály hydralisk hangú installácóval üzenget? WTF?

sorozat/gyilkos - 2019. 04. 16. 11:05

Nekem az volt az első gondolatom az epizód után, hogy a visz. szűkös hat részes időkerethez képest baromi kényelmes , már-már filler felvezetést csináltak.

Elmolyoltak a karakterekkel, – mindegyikkel grammra kiszámíthatóan -, meg csináltak egy romantikus CGI redbull(reddragon) airracet Havas Bessenyei Péter Jonnal és a túl közeli rokonnal. Az utóbbi kivételével még indokolt is lehetett volna a karakterek precíziós összefésülése, de amolyan exceltábla mellékíze volt, nem rezgett a levegő, hiányzott belőle a dráma. Kicsit olyan érzés volt, mintha Charleroi képviselőtestületét nézném vitatkozni a választásokról, meg az alpolgármester-polgármester szerelmi ügyéről, miközben Rommel tudhatóan egy órányira van a tankjaival a várostól.

jessm - 2019. 04. 16. 11:05

Neoprimitiv: Szerintem Sansa már az első résztől képviseli ezt mindenkinél mindent jobb tud, csak akkor kb ez nem jött be neki soha. Most meg idönként igaza van. És nem mondom, hogy nem jogosak a kérdések amit feltesz, de ezt olyan passziv- aggreszivan teszi, hogy ember legyen talpán , aki nem idegesen válaszol rá.
Az sem túl szimpatikus, hogy van egy probléma, amit meg kell oldani, ő egy ötlettel nem áll elő, csak mindig mondja , hogy ez hülyeség. Ha meg mégis van ötlete, akkor meg nem mondja. Így Jon nem sok hasznát látja az okoságának.

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:05

Az Éjkirály a szimbólumokkal üzenget már az első évad óta. Plusz a 6.évadban mikor megalkotják akkor pont ilyen alakzatban lévő szent helyen teszik.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 11:06

Ayrons: másnak nem nagyon lenne esélye plusz ugye ő a sértett fél, ha ő nem akar megtorlást, akkor azt illik figyelembe venni. Csak Bran eddig annyira felmagasztosult volt, annyira lesz_rta a világ dolgait és problémáit, hogy ha pont most avatkozik közbe, az fura lesz. (Igaz, Kisujj tárgyalásába is belekotyogott.)

nade - 2019. 04. 16. 11:10

Sanzát nem azért tartották életben eddig, hogy most nyírják ki, szerintem. Biztos kap vmi koronát a végére, nem mintha bármivel kiérdemelte volna. De hát girlpower van.

Cercei szerintem szülésbe hal bele.. legalábbis mintha ezt sejtették volna itt-ott a korábbi részekben. Vagy Jaimie által. VagyJaimie hal az ő ölében.

Danny az őrület jeleit mutatta párszor, szerintem apja sorsára jut még trónra jutása előtt.
Jon élő halott, mégha jószándékú nemes lelkű is, nehogy már holt legyen az élők királya.

Jaime tett sok vitatható dolgot, de számos, egyre több hősiest is, a népért (őrült király megállítása, 1vs1 a sárkány ellen hogy elejét vegye a háborúnak). Jó uralkodó lenne belőle, csak ne befolyásolhassa Cecei.

Arya csak egy gyilkos senki. Még a ninja klubját is elárulta, mikor visszavette a nevét. Bár lehet a végére visszavonul abba a kolostorba. A flörtje Gendryvel nevetséges volt.

WhiteHawk - 2019. 04. 16. 11:15

Ayrons, addig fog tartani ez a nagy ellenségeskedés Dany irányában, amíg meg nem érkezik az Éjkirály serege Deres alá. A világ legklisésebb húzása lenne belőle gonoszt csinálni.
Nem az apja… Mégis miféle negatív húzásai voltak? Mi a frászt kéne csinálnia egy háborúban az ellenségeivel? Illatos levélkéket küldözgetni nekik?

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:16

Neoprimitiv: Kisujj sorsába nem kicsit bele szólt. Mikor Sansa felkeresi ,hogy Arya vagy Kisujj ott elmondja neki ,hogy Kisujj miatt halt meg Ned meg ő indította el a háborút stb.

Sawyer - 2019. 04. 16. 11:20

Én is azoknak a táborát erősítem, akik felesleges időhúzásnak titulálták a nyitást. De ha visszaemlékszünk a teljes eddigi sorozatra, az egész egy “nagy időhúzás volt”. Az elején megismertünk egy igen jól felépített világot, sok karaktert, akik nagyon jól ki voltak dolgozva, minden mozzanatuk, szavuk aranyat ért. Nem is sajnálom ezekért a sok díjat.
DE.
Körülbelül Joffrey halálakor jött el az a pont, hogy elkezdték annyira kibővíteni a világot, hoztak be annyi új karaktert, hogy nem maradt idő az alapokkal foglalkozni, a cselekmény pedig egy helyben toporgott. Nem volt idő rendesen bemutatni a különböző szálakat, hiába nyomták tele brutális dolgokkal, egyre súlytalanabbá vált az összkép, a karakterek fejlődése megállt, a sorozat pedig egyre inkább kezdett a mozis-klisés megoldások felé hajlani. Nekem nem kellett csilivili effektorgia az első évadban, nem kellett egy részes csata, ott volt egy tucat remek karakter, vitték a hátukon a sztorit. Évadok teltek el felesleges majomkodással, és most, amikor végre kezd beindulni a cselekmény, végre tényleg itt a tél, vége a sorozatnak.

Az ötödik-hatodik évad már nagyban eltért a régi minőségtől, a hetedik pedig mintha mozifilmet néznék, de nem bántam, mert végre összeértek a szálak és beindult a gépezet. Erre jön ez a nyócco egy, az ember azt várná, hogy a minimalizált évad minden része aranyat ér, de kiszúrják a szemünket ilyen barátok közt-színvonalú giccsparádéval, meg harry potter és az azkabani foglyos röpködéssel. Már csak az hiányzott, hogy Jon teli vigyorral elengedje a sárkányt és vígan üvöltsön egyet a tó felett…

Az utalgatások tetszettek, bár nem értem, hogyan tekintheti bárki is magát rajongónak, aki arra sem emlékszik, hogy Jaime az első részben kivágta Brant a toronyból… Brannel kapcsolatban azt nem értem, hogy egész nap rébuszokban beszél és leseget az udvaron, mint egy napszúrásos kakas, de senki nem megy oda hozzá, hogy “hé, te srác, te vagy itt a cheat kód”, vagy senki nem érdeklődik a képessége felől, ami nagyban segítené a győzelmet mindkét irányba.

A Jon-Deny szál nagyon hálivúd, ha végül nem lesznek egymás ellenségei, akkor ez lesz a legrosszabb szál a sorozat történetében. Deny tuti sejti, hogy a sárkányok nem véletlenül ilyen barátságosak az új urával, ezt neki is sejteni kéne, de mivel már sok ilyen logikai baki előfordult a sorozatban, ez is elférne köztük. Egyébként meg vicces, ahogy Deny félvállról veszi, hogy Jon placcsanhat is egy nagyot repülés közben, na akkor lenne csak Észak mérges…
Karakterek tekintetében nálam mindig is Jon volt a mélypont; a sablonos babaarcú hős, és amennyire imádtam Deny-t az első 3-4 évadban, mert igazi megmondókapitányvolt, a karaktere annyira is vált igazi beskatulyázódott hisztismyrtillé. És most, hogy ők egy pár lettek, nagyon szurkolok, hogy a királyvári légvédelmi lövegek lőjék szitává őket egy romantikus repülés közben. Vagy a ZÉJkirály gerelyhajítsa’ le őket.

Yara kiszabadítását nem tudtam hová tenni, hirtelen volt és nem odaillő, meg kicsit vicces is. Az tűnt fel, hogy míg régen csak néhány karakter esetében alkalmazták az ironikus poénokat és mókás sértegetéseket, egy ideje már előszeretettel alkalmazzák majdnem minden karakternél és helyzetnél, emiatt pedig a sorozat kezd saját paródiájává válni.

Tormund és a haverok része teljesen érthetetlen, hogyan tudtak/tudnak életben maradni, mikor a holtak serege ott parádézik mellettük egy sárkánnyal. A rész egyetlen méltó jelenete viszont hozzájuk kötődik a szimbólumos zombigyerekkel. Egyébként a ZÉJkirály valóban eddig is hagyott hátra ilyeneket, nem értem, mi a probléma vele – gondoljunk csak rögtön a sorozat nyitójelenetére.

A pufirizsa kiborulása szintén teljesen reális volt, lehet, hogy az apjával x éve rosszban volt, de mégiscsak abban a családban nevelkedett, a tesóját pedig még szerethette is.

Aztán ki volt még itt, Cersei már az előző évadban is faék volt, a “kötelező gonosz és a gonosz segéd”, klisé.

A Deresben összegyűlt, eddigi viszonylag mellékszereplők annyira említésre sem méltók, látszik, hogy csak azért kerültek oda, hogy majd a nagy ütközetben legyen kiknek elhullni. A Stark-gyerekek is elvesztették már a korábban felépített “minőségüket”, de ez nagyjából igaz mindenkire, mióta a sok-sok karakter útjai összefutottak. Külön-külön mind hatalmas egyéniség volt, de így egyben alig hiszem el, hogy a Véreb mekkora badass betyár volt, Arya micsoda harcossá vált, vagy Gendry tökein mennyi pióca csüngött. Sokszor eszembe jut, hogy ez a sorozat is arra a sorsra jutott, mint A szökés vagy a Lost utolsó évada: ellaposodtak a karakterek, előjött a tét nélküliség, látvány-és cselekmény centrikussá vált.

Na és zárásként, engem nem érdekel, hogy a könyvben mi van, mi nincs, ez egy önálló sorozat, ne kelljen már olvasnom a könyveket, hogy megértsem. És így elég sok lyuk, de ami a legjobban zavar, hogy mindjárt itt a vége, és Bran mitológiájával kapcsolatban elég sok a kérdés. Konkrétan mi ez az egész, amit ő most tud, kik pontosan a Mások/Elsők Gyermekei, mi a céljuk. És a vörös papnő is most pontosan kicsoda, és ő is mire képes? A második évadban, mikor kikelt a pcsájából az árnyék, az gondolom, hogy sima mágia volt, de ezekről valami kis utalás esetleg lehetne.

Az évadkezdés egyébként 5/10, igen unalmas volt.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 11:24

jessm: te most kevered azt, hogy nem szereted a karaktert azzal, hogy amit csinál, az illik-e hozzá.

Az első évadban azért “tudott mindent jobban”, mert ő volt a hercegkisasszony, aki majd a trónörökös felesége lesz, és ettől mindenki igazat kell adjon neki. Most meg ezért dirigál másokat és “okoskodik”, mert ő a vezető, ez a dolga. És nem öncélúan fitogtatja az erejét, csak azt tanulta meg, hogy ha mások látják rajta a bizonytalanságot, akkor azonnal megpróbálják lenyomni. Attól, hogy nem áll elő jobb ötlettel, még lehet hülyeség az, amit más javasol. Plusz ha valamit megtanult az elmúlt hét évad alatt (azon kívül, hogy ne bízzon meg teljesen senkiben) az az, hogy ha ő nem áll ki a saját érdekeiért, akkor senki nem fog. Lehet passzív agresszívnek nevezni, lehet azt mondani, hogy rosszul méri fel a helyzeteket, de ő most Lady Winterfell, akinek vezetnie kell ezt a bagázst, amit északnak hívnak. És ellentétben Jonnal, aki folyamatosan rinyál, hogy ő mennyire nem akarja ezt és jaj, miért kell neki ezt csinálnia, ő próbál a saját legjobb képességei szerint megfelelni ennek a feladatnak. Pedig az ő korai elképzeléseitől (siker, pénz, csillogás, nulla feladat) is nagyon távol áll ez.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 11:31

élvezem a társalgást, de please az előzetesből ne spoilerezzünk. szándékosan nem néztem meg, ahogy eddig sosem, most is kihagynám, köszi

WhiteHawk - 2019. 04. 16. 11:31

Aegon és a testvér feleségei is porrá égettek egy csomó embert, mégsem úgy emlékszik rájuk Westeros, hogy az Őrült Trió. Tyrion is hamuvá égetett egy rakás embert a kis tervével a Feketevízi csata alatt, Davos fiát is, Davos mégsem rohangál utána azzal, hogy hű… Őrült Tyrion! Őrült Tyrion!
Randyll Tarly Westeros egyik legnagyobb GYÖKERE volt. Beállt egy olyan bitorló királynő mögé, aki köztudottan meggyilkolta a Tyrell családot. Megölte volna a saját fiát, ha nem kotródik el a Falra. A könyvben pedig egyéb okokat is szolgáltat arra, miért érdemelte meg a Sárkány általi halált.
Dickon gyakorlatilag öngyilkosságot követett el. Most komolyan az a baj, hogy Dany nem könyörög térden állva az ellenségeinek, csak hogy a végén valamiképp életben hagyhassa őket? Mit kellett volna csinálnia? Visszaküldeni őket Cerseihez?
Az első részben mit is vétett pontosan? Feszült egy kicsit az ellenséges légkör miatt és elvárna valamit, amit amúgy Jon megígért neki. Az meg röhej, hogy azt a szexuális felhangú utalását egyesek Sansa irányába tett fenyegetésként értékelik. -.-
Mikor az északi urakkal diskuráltak, épp hogy csak nem fogta meg Jon kezét.
Soha semmi jelét nem mutatta annak, hogy őrült lenne. Az egy dolog, ha valaki nem szereti a színésznőt, az egy dolog, ha valaki utálja magát a karaktert, de ne magyarázzunk már bele olyan dolgokat, amik egyszerűen nem igazak.

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:32

WhiteHawk:

– A két Tarly kivégzése értelmetlen volt.
– Állandóan azon sír ,hogy senki se térdel le egyből neki és nem fogadják el azonnal Felségnek.
– Leszarja a köznépet. A szövetségeseinek se nagyon segített.
– Burkoltan fenyegette Sansat azzal ,hogy a sárkányok mindent esznek és mindenkit.

Nem lesz belőle ellenség csak az írók azt vezetik fel ,hogy Jon alkalmasabb az uralkodásra mint Dany ennyi és ezt a néző jobban elfogadja.

Sawyer:
Jon nem undead. Azok a Mások által feltámasztott hullák. Jon tud beszélni, enni, szarni, szexelni szerintem nem élőhalott.

jessm - 2019. 04. 16. 11:33

Ha tippelnem kellene:
– Dany és Jon tippre mindkettő meghal , az egyikük hősiesen.
– Jaime , Tyrion meghal, Cersei lehet túl éli , de nem lesz benne köszönet
– Night King szerintem mem fog meghalni a 6. rész előtt, ha egyáltalán meghal
– Bran, Sansa, Arya hármosból is egy meghal.
– Theon, Jorah meghal
– Melisandre, Varys meghal
– 1 sárkány életben marad ( persze ez lehet a zombie is)
A többieknek kb 50-50 esélye van, attól függően merre halad a történet.

Melkon - 2019. 04. 16. 11:36

Ayrons

“Plusz szerintem Sansa, Sophie Turner játéka miatt ennyire ellenszenves.”

Olvastad a könyveket? Sansa a könyvekben is fájdalmasan ostoba, ott ráadásul a gondolatait is el kell olvasni. A sorozat előtt is az egyik legellenszenvesebb karakter volt számomra. Sansának egyszerűen az a szerepe, hogy először naív, aztán magabiztos és buta legyen.

Lehet, hogy Sophie Turner sem túl jó, de alapvetően ilyen a szerepe. Engem a szerepe irritál, nem a játéka.

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:39

Aegonék azokat égették el akik a végsőkig harcoltak ellenük. Aki a csata után megadta magát és fogoly volt azoknak megbocsátottak.
Tarlyt elküldhette volna a Falra a fiának kegyelmet ad és ennyi.

A Tyrell ház kihalt plusz ők elbukták a hatalmasok játszmáját.
Emellett Robert is elmondta az első évadban ,hogy a házak nem fognak beállni a Targok mellé egyből ha megjelenik a dothraki sereggel meg zsoldosokkal mert azok idegen erők. Nem hiába javasolta Tyrion a dornei és síkvidéki erők bevetését inkább.

WhiteHawk - 2019. 04. 16. 11:40

Ayrons… de Tarly nem adta meg magát. A fiának nem kellett a kegyelem. Amikor két idióta meg akar halni, az miért Dany hibája és nem az övék?

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:42

Melkon:
Az elején buta ez tény de fejlődik ott is. Tudja a végére mit kell mondani mikor és kinek. Alkalmazkodni is jól tud. De ott még tartunk ott ahol a sorozatban.

A sorozatban Kisujjtól és Cerseitől tanult. Tudja milyen a hatalmasok játéka , tudja hogy a nemeseknek mi kell. Sansa karaktere egy erős nőnek van van megírva de Sophie játéka miatt ebből semmit nem látunk, mivel Sophie egy antiszínész.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 11:47

teljesen légből kapott, de én egy Melissandre + Cersei duót is el tudok képzelni, előbbi szerepe talán lehetne az, hogy kihúzza Havas Jon dugóját a konnektorból (értsd: megszünteti a mágiát, ami életben tartja). erről kinek mi a véleménye?

jessm: Arya egész karaktere lényegében arra van felhúzva, hogy megölje Cersei-t, ezért utóbbi túlélési esélyei pont emiatt nem túl magasak.

apropó Arya: valaki kivette, hogy mit akar elkészíttetni Gendryvel?

Sawyer - 2019. 04. 16. 11:49

@Ayrons

Szerintem ezt nem nekem akartad címezni, mert én sehol nem írtam, hogy az a véleményem, hogy Jon élőhalott :D
Szimplán idegesítő karakter.

Amúgy már régebben is kérdeztem: az élőholtak meddig “élnek”? Van egy csomó, ami már csak csontból van, ha azt is lerotálják, levágják, akkor a testrészei még külön-külön is mozognak a Mások mágiája által, vagy hogy működik ez?

jessm - 2019. 04. 16. 11:53

Neoprimitiv: Ha Sansa valóban vezetné a rá bízott embereket, akkor meg mondaná mi legyen és aktívan részt venne a dolgokban. Egyelőre ezt csak Jon teszi, amiben benne van , hogy hülyeséget csinál.

A. - 2019. 04. 16. 11:56

Fordítva ülhettem a moziban, mert semmi fenyegetőt nem éreztem abban, amit Arya Jonnak mondott, inkább kedvesnek tűnt (mi mindig itt leszünk nekünk neked, ránk mindig számíthatsz, v ilyesmi, én így értettem)

nade - 2019. 04. 16. 11:58

Én remélek még vmi időhurkot, hogy kiderül,
ez a Bran lesz az idők előtti “Bran, az építő” is. A saját, esetleg még Melissandre mágiájának köszönhetően.
Bár ilyesmi sztori elem megfelelő kifejtésére kevés ez a pár rész ami hátra van.

Ayrons - 2019. 04. 16. 11:58

Sawywer bocs :D
Amíg a mágia élteti addig mozog a dö. Ezt meglehet szüntetni tűzzel, obszidiánnal vagy a Más megölésével aki visszahozta.

Ayrons - 2019. 04. 16. 12:03

Plusz a holtak emlékeznek pár dologra életükből.

Wicoo - 2019. 04. 16. 12:08

Huh ezt a kommentáradatot átolvasni lesz valami, de…

A tartalmi nem-tetszésekbe bele sem megyek, elkezdődött már a 7. évadban. Viszont az, hogy az HBO így beámítja a rajongókat, még a pofátlanság kategóriájába sem fér bele.
Első részre ígértek egy 62 perces runtime-ot, amiből 52 perc volt a sztori, és még így is benne van a previously rész, ami eddig siha nem volt. Ok, elfogadom..viszont hogy belerakják a trailert meg egy werkfilmet, hogy hozzák a beígért elvárást, nettó parasztvakítás. Nagyon csalódott vagyok, és felment a pumpa még mist is..

winnie - 2019. 04. 16. 12:21

“az HBO így beámítja a rajongókat, még a pofátlanság kategóriájába sem fér bele.”

uhh, azért nonszenszbe ne menjünk át… én mindig mondom, hogy érdemes minket olvasni, mert leírjuk, hogy mi hivatalos és mi találgatás, random forrás. az hbo nem ámít senkit. nem ígértek 62 percet – legalábbis nagyon, nagyon, nagyon sokáig nem volt hivatalos infó, csak találgatás, ami találgatás, az nem hbo. (ha tévedek, akkor mea culpa, de azonnal megírtam, amint az hbo hivatalos infót hozott és ritkán kerül el ilyesmi, de ha valaki linkelt valamit, ami hbo és a saját igazát bizonyítja, akkor persze elfogadom.) és egy rész játékidejében MINDIG minden benne van. a previously és a stáblista is, ezért volt az hbo go-n például még rövidebb, hiszen ott nem volt (nekem legalábbis) előző részek tartalmából. ha jól rémlik.

“a beígért elvárást”

szóval nem volt semmilyen beígérés vagy elvárás, maximum saját magát félrevezető néző, aki nem tudja megkülönböztetni azt, ami hivatalos, attól, ami híresztelés.

(eleve egy csatorna nem szokott előzetesen kiadni játékidőt (lehet, hogy most sem adott az HBO, mindössze megerősítettek egy infót), mert minek – pont az ilyen reakciók miatt nem foglalkoznak effélével. azt csak tévéújságok, illetve kábelszolgáltatók teszik meg, másrészt minek akarnának félrevezetni báérkit is, amikor nem érdekük. nekik tök mindegy, hogy 40 vagy 70 perc valami, egyrészt ugyanannyian fogják nézni, másrészt nekik tök mindegy, mennyien nézik, mert nem adnak reklámot, ahol számítana a nézettség.)

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 12:26

Ayrons: “vagy a Más megölésével aki visszahozta”

Hoppá, ez az információ nekem valahol elsikkadt. Ez elhangzik a sorozatban is? ha igen, akkor tud róla Jon, Dany, meg egyáltalán mindenki, aki most a harcra készül?

Mert nekem eddig az volt a gondom, hogy Jon nagyjából egy tömeges kamikaze akciót tervez, amiben esélyük sincs nyerni, de legalább harcolva halnak meg. (A másik oldalra feltámasztható halottak miatt.) Így viszont az Éjkirály leverésével gyakorlatilag konyec filma lenne, hiszen ő támasztotta fel a másokat, azok meg a közzombikat. Ez egy elég lényeges taktikai információ.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 12:31

Plusz így némi többlet értelmet kapott a mostani közös röpködés is Danyval. Ha az Éjkirály nem csak forgatókönyvileg, hanem a történet miatt is a No.1 célpont, neki meg most már van egy sárkánya, akkor a két sárkány akkor tud hatékonyan szembeszállni vele, ha nem csak a saját fejük után repkednek, hanem van lovasuk is.

CrashBoostZoom - 2019. 04. 16. 12:31

Jobb is, hogy ez a TV-ben ér véget. Én nem fanyalogtam a sok “fanservice” miatt. Martin már régen elvesztette a saját fonalát a könyvekben és az események nem haladtak semmilyen cél (ne adj isten végső lezárás) felé. Pusztán csak újabb árulások és hátbadöfések követték egymást. Azok pedig ennyi idő után nem ráznak meg semmit.

Yooha - 2019. 04. 16. 12:32

Bocsi, de nem fogok 150 hozzászólást végigolvasni, :) lehet hogy már volt.
Az Éjkirály kinek üzent? Tudta hogy még vannak emberek mögötte?
Szerintem ez nem üzenet, csak valami áldozat a Jégistennek, vagy akármi is amiben ők hisznek. Perzse dramaturgiailag üzenet nekik, hogy Night King was here.
És mennyi az út a Faltól Deresig? Turbékoló gerlepáraink ráérnek sárkánylovaglósat játszani?
Apropó sárkány: A jégsárkány a zombisereg felett köröz? Mert gondolom jóval gyorsabban tud repülni, mint ahogy a sereg vonul.
Apropó repülés: Ezek szerint át tud reülni Essosra. Mivel sereget bárhol tud “csinálni”, a zombiknak nem kell átkelni. Eddig ezt gondoltam egy Zs-tervnek hogy átmenekülnek a túlélők, ha nagyon gáz lesz a helyzet, de akkor ez sem megoldás.

_Peter - 2019. 04. 16. 12:35

Tetszett a sok párhuzam a legelső résszel.

juhaszvik - 2019. 04. 16. 12:36

Neoprimitiv: nekem sem rémlik bizonyíték, de mivel az Éjkirály és társai(?) irányítják a halottakat, ezért annak halálával elveszne a kontroll, ami lényegében ugyanazt jelenti.
sejtésem szerint ezek a feltámasztott halottak nem tipikus zombik, nem esznek embert, nincsenek önálló akcióik, csak és kizárólag azt csinálják, amit parancsba kapnak.

coligny - 2019. 04. 16. 12:41

S07E06-ban Beric Dondarrion konkrétan le is vonja a konzekvenciát, miután Jon megölte a Walkert és egy kivételével szétestek a wightok, majd javasolja is az Night King megölését.

Ayrons - 2019. 04. 16. 12:42

7. évad 8. rész. Mikor Jon legyakja a Mást aki vezette a holtakat akkor egy kivételével a többi összeesett. Mivel azt nem ő támasztotta fel. Az Éjkirály abból durvább , hogy sokkal több halottat tudd feltámasztani mint a Mások plusz ő alakította át Craster fiait Mással így logikus ha az Éjkirály meghal akkor a Mások is vele és úgy a holtak is. (dominó effektus)

Ayrons - 2019. 04. 16. 12:42

6.* rész

Ayrons - 2019. 04. 16. 12:47

coligny jól mondja mikor a tó közepén voltak Jon-nék akkor mondja Beric ha megölik a szarvas fejest akkor vélhetőleg a többi is megy utána. Ezért javasolja azt hogy el kéne kapni.

Jon, Sam és Bran pluszba tisztába van azzal ,hogy Craster a fiait kiknek adta és mi lett a sorsuk.

Flowey - 2019. 04. 16. 12:50

winnie

Na igen, de ekkor válik nevetségessé az “azért kell két évet forgatni, hogy majd utána kevés, de hosszabb epizódok legyenek”…

Hát valljuk be ez egyelőre nem jött össze, bármelyik évad első részének elment volna ez az epizód, hossz és minőség szintjét tekintve is.

Remélem később tényleg lesznek hosszabb epizódok, mert így az jön le, hogy ez a két év inkább volt natúr feszültségkeltés és kvázi “kiéheztetés”, mint a South Parkban amikor Cartman csak 2 embert engedett be a vidámparkjába.

sorozat/gyilkos - 2019. 04. 16. 12:51

@Neoprimitiv Az előző évad, utsó előtti, falon túl zombisárkányozós részében Jon felszeletel egy Mást, mire egy kivételével az összes élőhalott legová válik. Utána ki is tárgyalják, hogy valószínűleg uruk és programozójuk halála után nincs mi egyben tartsa őket. Ugyanebben a részben, amikor a csipetcsapat a sziklán ücsörögve szemezik az éjkirállyal, Beric rámutat és azt mondja Jonnak, hogy talán célszerű lenne inkább őt kinyírni, mert ő támasztotta fel(tartja életben/futtatja) az összeset.

Szóval igen, Jon(meg a csipetcsapat) biztosan tudja, és ha nem is rakták képernyőre, de gondolom megosztotta a tudását a többiekkel.

Flowey - 2019. 04. 16. 12:54

Ha viszont igaz ez a “ha a Más meghal, utánahalnak az általa feltámasztott zombik”, akkor…

1.A mások nem többek natúr necromantáknál

2.Elég lenne őket szétégetni a sárkánnyal és a zombisereg kb. fele halott (kivéve az Iceking “gyermekei” aki úgyis sárkányon ül/áll majd)

3.Adott egy naaaagyon gyenge Gyűrűkúrás befejezés ahol a Gyűrű megsemmisülése után beomlott a föld, de peeeersze csak a rosszak alatt, félkör alakban meghagyva a “jók” alattit… Mélypontja volt a Gyűrűkura filmtrilógiának (a “sasok” után)

Hádész - 2019. 04. 16. 12:57

Flowey (és többiek): Szerintem a 7. évad óta elég sokszor volt róla hír szerte az interneten, miért jönnek később a részek, ne beszéljünk kiéheztetésről, ez ilyen befogom a fülem és nem hallgatok senkire, nem érdekelnek a tények hozzáállás, kicsit gondolkodjunk.
A részek hosszáról pedig a legutóbbi megerősített(?) hír pont az volt, hogy az első két rész 50-55 percesek, a következő 4 pedig 80 körüli.

Hádész - 2019. 04. 16. 13:02

Hát ha ez a megoldás, és elég valószínű, akkor sem lesz “gyűrűk urás” befejezés, halomra fogják gyilkolni Északot. A Night King eddig sem az első sorban kapálózott, nem lesz könnyű a közelébe férkőzni. Szóval bármennyire tűnik egyszerűnek a megoldás, annyira nehéz lesz kivitelezni.

winnie - 2019. 04. 16. 13:02

flowey: ha felületesen nézed, akkor igen. de ha tudod, hogy csak az első alig pár perces jelenet felvétele milyen hosszadalmas volt és meddig tartott a seregek vonulásával, pedig senki nem szólalt meg, akkor már nem – mindez csakis azért, mert a készítőknek most volt annyi lehetőségük, hogy meg tudták mutatni mindezt. az első évados tempó és büdzsé mellett ez elképzelhetetlen volt. nyilván a többségnek nincs fogalma arról, hogy ez logisztikailag mekkora meló, osrzágok és földrészek között repkedni a stábbal, stb.

az epizódhosszok száma már megvan, de ez a két év pont arra kellett, hogy elkészüljenek a részek. egy év volt majdnem csak az utómunka, és ha a másik évre számoljuk az írást, valamint a két vagy három mozifilm mennyiségű nyersanyag forgatását, akkor inkább az a meglepő, hogy ennyi idő elég volt. (és azért volt elég az idő, mert már az előző évad sugárzása alatt tudtak dolgozni rajta. plusz az is időtényező, hogy más sorozatokkal ellentétben, itt talán nem a sugárzás alatt történik a vágás és a többi utómunka, talán már elkészültek a részek, míg például egy walking deadnél pár héttel a sugárzás előtt lesz végleges egy rész vágása.)

ayren - 2019. 04. 16. 13:04

DarkEagle

“PLUSZ a legjobb rész egyértelműen az volt mikor Drogon bámulta. Hát én ott hangos vihogásban törtem ki kb. Hiszen nyilván nem anyut féltette hanem arról lehet szó hogy a sárkányok nem hülyék és tudják ki is Jon.”

Hát nem tudom, meg kell néznem megint azt a részt, mert én meg pont féltékenységnek és fenyegetésnek érzékeltem azt . És ha tudja ki Jon valójában, miért fenyegetné? Hiszen ők a családi sárkányok.

“és a végső harc az utolsó 2 részben azért folyik majd hogy kié legyen a trón.”

Kivéve, ha csak egy legény/leány marad talpon. :)

winnie - 2019. 04. 16. 13:04

itt van egyébként, ha a játékidő izgat valakit (nem kéne, mert annyi a hossz, amennyi kell nekik. ennél nyilván többet forgattak, és kivágják azt, amire nincs szükségük, mert mondjuk megakasztja a tempót – szerintem arról van szó sokaknál, hogy ők minden egyes jelenetet szívesen megnéznének, de azok, amiket kiszednek, nem adnak annyi infót, hogy érdemes legyen felhasználni őket. és ugye itt is voltak hangok, akik egy-másik jelenetet kivették volna. azok viszont maradtak, mert minden bizonnyal fontosak a folytatás kapcsán.)

“A Game of Thrones 8. évados epizódjainak hossza sorban: 54 – 58 – 60 – 78 – 80 – 80 perc”

annyi, mint egy 10 részes országos szezon. vagy pont annyi, mint a nagyjából hasonló epizódonkénti költségvetéssel rendelkező big bang theory teljes évadjának hossza:)

Bikuci - 2019. 04. 16. 13:07

Én imádom a könyvet, és talán éppen ezért, az utolsó két évad nem tetszik. Egy író zsenit nem lehet pótolni. De van egyéb probléma is. Nem volt jellemző a sorozatra a gagyi, következetlen megoldások, sőt kifejezetten reálisan ábrázolta (könyv alapján) a különböző hatalom megszerzési technikákat. Viszont az előző évadban a sorozat süllyedni kezdett, és sajnos az első rész alapján, ez folytatódik. Elképesztően gagyi sárkányrepülőzés!! A mai filmgyártásban elfogadhatatlan minőségben. Egy mondatos párbeszédek. Gyakorlatilag szép képek, történés helyett.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 13:07

Ok, köszönöm mindenkinek, ez a részlet nekem kiesett.

Akkor ez így tényleg elég gyűrűkúrás lezárása lesz az éjkirályos sztorinak.

Mate4182 - 2019. 04. 16. 13:09

probaltam atolvasni a kommenteket, de basszus rengeteg :D

apropos winnie – nem lehetne itt is egy olyat bevezetni mint a filmbuzin, hogy a kommenteknek van sorszama, nagyon megkonnyitene hogy idovel folytathassam

az epizod szamomra ordas nagy csalodas let volna ha nem szamitottam volna ra hogy ez less

biztosra vettem hogy a masfel oras epizodok is kamu meg az is hogy minden epizod tele less epic jelenetekkel

ha tippelnem kene a masodik reszben less kb 20% akcio, a harmadikban 40, a negyedikben megint 20 az utolso kettoben meg talan megkapjuk azt amit evek ota igergetnek

ha mar itt tartunk a 15 million / epizod sem lehet minden epizodra kulon szamlazva mert erre meglepodnek ha 6-7nel tobb ment volna el

voltak persze jo reszek:
Bran es JAmie
az uzenet a vegen az ejkiralytol

ennzi

a tobbi vagy filler volt vagy gelj
(a kozos sarkanyozos reszrol meg csak az volt bennem hogy ezzel egy csapat 12 eves reddit olvaso igenyeit elegitik ki)

sorozat/gyilkos - 2019. 04. 16. 13:11

@Neoprimitiv Vagy pont azért nem lesz gyűrűkurás, hogy ne gyűrűkurás legyen. :)

Quantumleap - 2019. 04. 16. 13:21

winnie: De az 54 perc sem stimmel, mert 50 perc 54 másodperces volt a rész.

Ayrons - 2019. 04. 16. 13:22

A Másokat az Erdő gyermekei teremtették jó 8000 évvel ezelőtt mikor az Elsők ellen háborúztak. Vesztésre álltak ,a Gyermekek ezért az emberek szívébe egy obszidiánt olvasztottak be a Teremtés körénél( ez a kör visszatérő szimbólum az Éjkirálynál lásd az Umber várnál most). Az első átalakított ember vélhetőleg az Éjkirály volt.
A háborúszele megfordult, csak valami történt mert a teremtők ellen fordultak, és végül a Gyermekek, Óriások és az Elsők közös erővel legyőzték a Másokat a Hajnal csatájába és felépítették a Falat. A Falat a Gyermeke mágiája védte amíg Bran át nem kelt alatta az Éjkirály jelével és ezért volt képes a zombi sárkánnyal elpusztítani azt az Éjkirály könnyen.

Mások:
– Fagy démon félék mivel ahol megjelennek drasztikusan lecsökken a a hőmérséklet, befagy a víz és hóvihar lesz. Az állatok megvadulnak. Ez vagy egy passzív képességük vagy a mágiájuk használatával érik el.
– Jég fegyvereik vannak amit vélhetőleg a mágiájuk által készítenek el. Az obszidiánon kívül és a valyria fegyvereken kívül mindent összetörnek a fegyverek.
– Holtakat képesek feltámasztani legyen az ember vagy állat. Az elégetett nem. Ezen holtak azt teszik amit a Mások parancsolnak nekik. Önálló akaratuk nincsen és nem emberevők a szemük pedig kék. És vélhetőleg ez valami nekromanta mágia mert ha ahogy írtuk fentebb ha a Más meghal aki visszahozta a holtat akkor a halottnak is kampec. A holtak szívósak és gyorsak, gyengéjük a tűz,az obszidián és a Más megölése aki visszahozta.
-Mások emellett emberfeletti erővel rendelkeznek (lásd Sam és Jon dobálása) és a testüket csak az obszidián és a valyria acél sebzi. Tűzállóak ahogy Hardhorne is láthattuk ám azt nem tudjuk ,hogy a sárkánytűz ellen is azok.
– Elméletileg a jég nyelvet beszélik és becsületes párbajokat vívnak az ellenség bajnokaival.

Az Éjkirály egy kicsit overpowerebb. Ennek fő oka az lehet ,hogy ő az első Más. Egyes források szerint egy zöldlátó Stark ám ebből csak előbbire van bizonyíték. (lásd a 6.évad jeleneteit és a 7.évad jeleneteit). Sokkal több holtat képes feltámasztani mint a társai plusz képes fiú csecsemőket Mássá tenni. Itt vélhetőleg olyan mágikus kapcsolat lehet mint a Más és a halott között tehát ha meghal az Éjkirály az egész banda vele megy.

Az hogy mi a céljuk nem tudjuk. Eredetileg az emberek ellen hozták létre őket de végül mindenki ellen fordultak. A bosszú szerintem nem, tippre az élők világának az elpusztítása, ők amolyan természeti katasztrófa ők az elemi puszítás a tél maga.
Remélem tudtam segíteni.

Ayrons - 2019. 04. 16. 13:30

Winnie itt a hivatalos hossz am:
https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag/photos/a.218805215836/10156870272980837/?type=3&theater

Tehát akik azért aggódnak hogy kevés játékidő lesz: 54-58-82-78-80-80

Melkon - 2019. 04. 16. 13:30

Ayrons

“Sansa karaktere egy erős nőnek van van megírva de Sophie játéka miatt ebből semmit nem látunk”

Ezt honnan vetted? A könyvben ugyanolyan buta, mint a sorozatban. Akkor a könyvben Martin rosszul írta meg? Szerintem nagyságrendileg azt látjuk, mint ami a könyvben is van, elég nehéz erre ráfogni, hogy de hát igazából az nem is úgy van, Sophie Turner béna. :)

Ayrons - 2019. 04. 16. 13:35

A könyvekbe hol is van jaaaa tudom a Völgybe várja az esküvőt már 8 éve. És semmit nem halad a sztorija és karaktere ahogy mindenki más se halad sehova. Köszönöm de nem érdekel Martin kusza története pedig elolvastam a könyveket legalább 3x.
A sorozatban fejlődött de Sophie képtelen ezt eljátszani lásd a Sötét Főnix előzeteseket is vagy az előző X-ment.
De okés neked nem jön be ezt megértem és van is ok rá. Én például Aryiat gyűlölöm de nagyon. Kinek mi. De ettől mindkét karakter bejárt egy utat és fejlődött.

Quantumleap - 2019. 04. 16. 13:36

Ayrons: Hogyne aggódnék, amikor most is 50:54-et csináltak az 54 percből? :)

Ayrons - 2019. 04. 16. 13:40

Go-n azért volt annyi mert nem volt előtte ez történt meg hosszabb stáblista. A tv-be 54 perc.
Azért minden résznél fontos hogy amit kiírnak játék hossznak abba benne van a stáblista,előtte mi történt meg az opening.

dexike3 - 2019. 04. 16. 13:41

Jorah csak a második epizódban fedi fel magát? ha az első rész a nagy találkozásoké, az övé vajon miért maradt ki. nem hiszem, hogy ok nélkül. de nagyon nem teper a kis Lyanna és családja bocsánatáért. amúgy nem valószínű, hogy lesz összeborulás a Mormontok között ez és az új szerelem Daenerys részéről lehet befordítja és a sortragédiája felé tereli.

Ayrons - 2019. 04. 16. 13:44

Joraht kb lebaszná a kis csaj azt annyi. Felesleges az egész.

winnie - 2019. 04. 16. 13:44

Mate4182: jogos kérés, rákérdezek.

Llew - 2019. 04. 16. 13:50

jessm – 2019. 04. 16. 11:53

Neoprimitiv: Ha Sansa valóban vezetné a rá bízott embereket, akkor meg mondaná mi legyen és aktívan részt venne a dolgokban.

Jon rá hagyta északot amíg elutazott, ezalatt ő elintézte a Winterfellnél lévő seregek élelmezését és elindította a fegyverkezést. Ahogy azt az előző évadban konkrétan láttuk még diplomatikusan arra is felhívta a figyelmet, hogy a lemezpáncélokat prémmel borítsák a hideg miatt.

Most Bran helyzetismertetése után azonnal jelezte, hogy amint megtudták A Fal leomlását és a holtak vonulását, minden északit Winterfellhez rendelt vissza a végső csatához.

Ezek mik, ha nem aktív vezetői lépések?

Harlekin - 2019. 04. 16. 14:03

Én azt is el tudom képzelni, hogy a vége az lesz, hogy Dany rájön, hogy nem Westeros az ő igazi otthona, hanem Essos, ezért inkább odébb áll, hogy ott uralkodjon, így Jon (Aegon) lehet Westeros királya. Nem feltétlen kell az egyiküknek meghalnia.

Sawyer - 2019. 04. 16. 14:09

Vagy nagy veszteségek árán legyőzik a holtak seregét, a túlélők csikágózás helyett felosztják szépen egymás közt a birodalmat, mindenki kap 1-1 gyűrűt, létrejön az új világ, Középfölde, új fajok alakulnak, Tyrion lesz a hobbit népség megteremtője, stb… végül Szauron megalkotja az Egy Gyűrűt, átvág mindenkit, és beérünk egy teljesen más történetet :)

dexike3 - 2019. 04. 16. 14:12

17.8 millió néző látta az epizódot Amerikában, ebből 11.8 nézte élőben az HBO-n. ez utóbbi elmarad a finálé 12.1-től, de az eddigi legjobb nyitány a GoT-nál, ez előbbi pedig abszolút rekord (stream miatt).

Sawyer - 2019. 04. 16. 14:16

Viccet félretéve, én arra tippelnék, hogy a második rész megint egy felvezetés lesz, de valaki főhős már megmurdel

A harmadikban lezajlik a nagy deresi csata, ami legkésőbb a negyedikben véget ér, és megint elsütik, hogy valakitől váratlanul segítséget kapnak, kinyiffan a ZÉJkirály. De persze a sok összegyülemlett főhős is bőven az áldozatok közé kerül.

A maradék két rész meg Cercei ellen megy. És az is nagyon bennem van, hogy ha jól emlékszem, Királyvár még mindig alá van aknázva futótűzzel, amit ha Don “The Dragon” Wilson beböffent, akkor lesz ott tűzijáték. Szóval én arra tippelnék, hogy amikor Jon szembekerül Cercei-vel és még győz is, lesz ott egy nagy bumm, ami mégsem szolgáltat akkora happy endet.

Bikuci - 2019. 04. 16. 14:42

Hát igen, nagyon sajnálatos lenne, ha Gyűrűk Ura befejezést kapna. A könyvek azért jelentősen meghaladják. Meg azért más célból is született a két mű. A TH sokkal mélyebb pszichológiai és történelem tudással rendelkezik. Ezért kár, hogy így a végére ez elmarad.

Kolorad - 2019. 04. 16. 14:47

Gyanítom, hogy Euronnak és az Arany kompámiának lesz ott egy saját kis megállapodásuk is…

Shred - 2019. 04. 16. 14:52

Hoppá, még senki nem említette, de én az indokolatlan ciciknek is örültem:) Megidézte a klasszikus első évadokat a szajhák random felbukkanásával, amikor még azt saccolgatták az emberek, ki volt eredetileg pornós:)

cato - 2019. 04. 16. 15:09

Én Ghost-ot hiányoltam a részből! Kellett volna egy jelenet, ahogy odalépked a sárkányokhoz és jól rájuk morog, hogy viselkedjenek! :D

Más: Ha az Éjkirályt lenyomnák anélkül, hogy Cersei bármit is érezne a holtak jelenlétéből kicsit csalódott leszek. Igenis bánja meg, hogy nem küldte el a seregét Északra. Ha egyszerűen Danyék lenyomják őket mielőtt délre jutnának, akkor gyakorlatilag Cersei kis hazugsága következmények nélkül marad. Hiszen enélkül a húzása nélkül is ellene vonulnának, tehát pusztán “casus belli-nek” bizony soványka!

Gery - 2019. 04. 16. 15:28

Nekem nagyon tetszett ez a nyitó rész,bár megvoltak a maga hibái , a sárkányos részt kicsit tulzásnak éreztem, meg hogy a holtak serege csak ugy ballag és senki nem veszi észre. Tormundék meg lovakkal csak ugy megfogják oket előzni. Melisandre-t nagyon hiányolom, remélem még lesz szerepe.A cliffhanger meg ütött mint anno az S1E1-be :)

Tipp: Jaime (Kingslayer) fogja meg ölni az éjkirályt Brienne fegyverével(oathkeeper?) igy megint megment több ezer életet, és ebbe valahogy belehal,szerintem ennél jobb lezárást nem kaphatna a karakter

Flowey - 2019. 04. 16. 15:35

Mondjuk aranyos volt az a jelenet amikor a prostik panaszkodtak, hogy a sárkány mennyi jó ügyfelüket elégette :D

Oké, ez nem tesz hozzá a sztorihoz, de az én beteg humorérzékemnek jó volt. (Jobb, mint a századik eunuch-törpe vicc-csörte)

Flowey - 2019. 04. 16. 15:36

“Én Ghost-ot hiányoltam a részből! Kellett volna egy jelenet, ahogy odalépked a sárkányokhoz és jól rájuk morog, hogy viselkedjenek!”

És akkor került volna fel a sárkányok étlapjára a lángolt rémfarkas…

jensen1213 - 2019. 04. 16. 15:37

Nem tudom írta már e valaki de a Glover család milyen sunyi északi család, ők kimaradtak az előző nagy csatából is, most is kihúzzák magukat.

Flowey - 2019. 04. 16. 15:51

jensen1213

Nekem tetszik, hogy van ilyen is és nem egy massza az “északi családok”, hanem van aki kvázi fellázad :D

Az első évadokban ez ugyebár alap volt (máshogy viselkedtek az Umberek, a Karstarkok és a Boltonok pl.)

Llew - 2019. 04. 16. 17:29

Az Umber gyereknek vajon átfutott a fején halála előtt, hogy jobban járt volna ha Jon elkobozza a családi várat és másnak adja?:)

Barneey - 2019. 04. 16. 18:28

“Legjobb” befejezés szerintem az lenne, ha Westeroson csak a Night King és Jon maradna életben a végső csata végére. Jon halálos sebet kapna és az utolsó erejével kilőne egy Dragon Glass nyílvesszőt a Night King felé. Miközben repül a nyíl Jon meghal, majd a Night King feltámasztja élőholtként, aztán a Night Kinget telibe kapja a nyilvessző és eltűnik mindenki Westerosról :D

Viccet félretéve, teljesen felesleges volt újból ismertetni, hogy áll a sakktáblán a játszma. Ha több epizód lenne, akkor egy jó nyitány lett volna de így azért többet is kihozhattak volna belőle. Hiányolom az egész sorozatból a feszültséget. Nincs pánik, kapkodás miközben északról megállíthatatlanul menetel feléjük a halál.

nade - 2019. 04. 16. 19:46

“a kör visszatérő szimbólum az Éjkirálynál”
hát azért megfeledkeztek róla jó pár évadig. Az elsőben volt, aztán emlékeim szerint csak a 6-7-ben amikor bemutatták az éjkirály születését.

Snow - 2019. 04. 16. 19:52

Na de hová lettek a farkasok? Szellem még él, ugye? Illetve tuti, hogy Arya farkasának lesz még szerepe! Milyen lenne már, ha láthatnánk egy óriási zombifarkast :)

Snow - 2019. 04. 16. 19:55

Ja és biztosan lesz szerepe a vörös papnőknek, hátha valami mágikus megoldást találnak a tengerentúlon,
illetve a dorni csaj még Királyvárban él a börtönben, valamint Dárió is Meerenben ott van a sereggel a rendet megőrizni. Szerintetek visszatérnek még ezek a karakterek?

cathy - 2019. 04. 16. 21:00

Hát Dany rohadt idegesítő lett…. Így megérkezni Deresbe… Aztán Sansa konkrétan annyit ártott neki, hogy nem bókolt vissza “jaj te is milyen gyönyörű vagy” Most komolyan hogy lehet valakinek ennyi esze, hogy egy nép majd rögtön királynőnek fogja tartani? Ha úgy adták volna elő, hogy ja igen ő a szövetségesünk aki segít az más, de most mindenki, akinek kétségei támadnak, el lesz pirózva? Zseniális uralkodó tényleg! Én meg remélem ő pusztul meg nagyon hamar.

Arya-Jon szupercuki volt, totálisan így képzeltem! Arya-Gendry awwwww ebből ha nem hal meg egyikük nagy love lesz! Arya-Hound 10/10!

Sansa rokk, igazi északi úrnő, Cersei as usual, Sam… Na e miatt még jobban gyűlölöm Danyt…

winnie - 2019. 04. 16. 21:11

cathy: danynek nem nagyon van mintája, amit követhet, más srófra jár az agya, izomozik, mást vár el, és mást kínál.

cathy - 2019. 04. 16. 21:30

Hát igen kb semmilyen srófra nem jár….Eddig mindenki behódolt neki, Essos tök más, és elvárja, hogy Westeros is az legyen… Hát szívás lesz neki. Plusz nekem még mindig nem egyértelmű, hogy miért olyan nagy ez a szerelem Jonnal, a beszélgetéseik fájóan egybitesek, meg szépen néznek egymásra kb ennyi. Szánalmasan van felépítve, még úgy is, hogy Harington meg Clarke érezhetően mindent megtesznek, hogy hiteles legyen. Eddig is visszasírtam Yritte-et de most nagyon.

Neoprimitiv - 2019. 04. 16. 21:47

winnie: az sajnos igaz, hogy kb. ugyanolyan monomániás “ez a trón az enyém” hozzáállása van, mint Cerseinek. Az eszköztára meg nagyjából kimerül a sárkányom van és nem félek használni faék egyszerűségű megoldásokban. Tyrion igyekezett rajta valamit csiszolni, megértetni vele, hogy ahhoz, hogy uralkodni tudjon egy idegen kontinensen nem az az érdekes, mit gondol magáról, hanem hogy mit gondolnak róla, de az alap attitűd változatlan maradt.

Ami nem gond, valóban benne van a karakterben, hogy így álljon hozzá, csak ettől a nézők jelentős része jelentős mértékű felpofozásban részesítené. (Hozzáteszem: a könyvben sem egy Talleyrand.)

cathy - 2019. 04. 16. 21:56

Igen Tyrion nem egyszer említette ezt neki, cseszett rá hallgatni, hát innentől én elengedem, kb Tyriont sajnálom az egészben, akkora csicska lenne belőle királynő segítőjeként, amekkorát nem látott a Föld, plusz nem is ilyen jövőt érdemelne. Azzal egyetértek, hogy ekkora seggfej-Dany verziót azért vezetnek fel évadokon, hogy Jon váljon a potenciális igazi Targ utóddá.

Sawyer - 2019. 04. 16. 22:06

Ha a csatánál megint az lesz, hogy vesztésre állnak, de jön majd a vörös papnő vagy a Dáridó a plusz dotrhakiakkal, akkor befonom a hajam. Pedig kopaszra van tolva.

A gyűrűk ura:
– Orthancon fogsgában a Gandalf: sasok
– Helm-szurdok: Gandalf és a rohaniak
– Minas Tirith: rohaniak, szellemsereg
– Fekete Kapu: sasok
– Végzet hegye: sasok

A hobbit
– első rész vége: sasok
– harmadik rész vége: sasok

Trónok harcsa:
– Feketevízi csata: öreg Lannister
– ütközet a Falon: Stannis
– Fattyak csatája: Kisujj és Sansa

Előszeretettel alkalmazzák a fantasyban az utolsó pillanatos-megmentős klisét. De a prímet mégiscsak az előző évadban viszi Benjen bácsi a kis buzogányával…

Most így átolvasva a sok hozzászólást, megint tudatosul bennem, mekkora negatív stílusváltás volt a negyedik évad után :D

Gerion - 2019. 04. 16. 22:07

Röviden: tetszett az első rész. Mindent leírtatok már, én egy dolgot emelnék ki. Sansával történt beszélgetése után Tyrion lenéz az udvarra és Bran pont őt bámulja. Lehet, hogy nincs jelentősége, de én olvastam a Frikidoctor féle leakeket (az illetőnek belső infoi vannak, a 6. és 7. évad történéseit nagyon pontosan előrejelezte, sőt a mostani részét is) és ő egy elég durva dolgot állít Tyrionnal kapcsolatban. Nem írom le, megtaláljátok, ha akarjátok. Ezért gondolom, hogy Bran ebben a jelenetben Tyrion múltjába “néz” bele éppen, jó okkal.

Aszusz - 2019. 04. 16. 22:14

Nekem tetszett a rész.
Leginkább a találkozások miatt vártam, és alapvetően elégedett voltam velük. Egyedül egy kicsit több Bran-Jon (négyszemközti) párbeszédnek örültem volna. Arya-Vérebet sem így képzeltem, de végülis logikus volt.
A Jon-Arya nekem nagyon tetszett, hogy később, négyszemközt találkoztak csak, és rögtön a kardokkal kezdték :) Valaki írta feljebb, hogy semmi fenyegetőt nem érzett Arya mondandójában, ezzel én is így voltam, lehet, hogy Arya most már Sansa pártján van bizonyos ügyekben, de Jonnal nem fog szembefordulni.
Viszont számomra a legirritálóbb pillanatot is ez a jelenet szállította: Arya szájából a “Sansa a legokosabb” kezdetű mondat nem csak karakteridegen, de egyszerűen nem igaz. És ez a legnagyobb bajom magával Sansával is.
Nem a karakterrel vagy S Turner színészi játékával van bajom. A karaktert érdekesnek tartom, nagy utat járt be, végre otthon van, elemében van, “erős nő” lett belőle. De semmi sem utalt arra az eddigi 7 évad folyamán, hogy különösebben okos lenne – kizárólag csak más karakterek mondják ezt róla, hogy a néző szájába rágják. Azok a ritka jelenetek, amelyek ezt valamennyire alátámasztanák, rendszeresen mellé mennek – pl a “jó tanács” Ramsey ellen (Ne tedd azt, amit akar) – hát, kösz. Prémet a páncélra? És ez a fegyvermesternek, aki Északon élte le az életét, nem jutott eszébe? Hihetetlen. Sansa karaktere rendszeresen úgy lesz intelligensnek bemutatva, hogy más karaktereket tudatosan, karakteridegenül lebutítanak mellette. Jon is a könyvben egy intelligens srác, itt is vannak jó meglátásai, de vele már túl sokszor eljátszották ezt a “legyen buta, hogy valaki más okosnak tűnjön” szituációt.

Más: A sárkánylovaglás is tetszett. Örülök annak, hogy Jon nem először egy csatában ül sárkányon, hanem addigra lesz már valamennyi gyakorlata. És annak is örültem, hogy nem ment neki olyan könnyen, ez így reális. Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy ezentúl Rhaegal neki vagy Danynek engedelmeskedik inkább? (egy esetleges konfliktus során ez fontos lehet…)

Szellem hiányzott nekem (másik nagy szívfájdalmam a farkasok teljes mellőzése a sorozatban – de itt legalább megértem, hogy sokkal nehezebb animálni őket, mint a sárkányokat a szőr miatt, valamint az élő farkasokkal sem egyszerű dolgozni…)

Sam reakciója nekem teljesen rendben volt. Az apja halálán még túltette volna magát, de az öccse halálát nem fogja megbocsátani – és itt is ez a reális. Danyt sem hibáztatom, hogy kivégeztette őket (bár dönthetett volna másképp), de az is érthető, ha ezek után Sam Dany ellen fordul, és Jon királlyá avatása ügyében kezd el fondorlatoskodni. Arra is kíváncsi vagyok, hogy Bran miért ezt a pillanatot választotta, hogy Jonnal az igazat közöljék – talán pont azért, mert Sam most van ebben a lelkiállapotban?

Tormundék jók voltak, örülök, hogy rájuk is szántak egy kis időt. Az Umber gyerek nagyon creepy volt.

Színészi játék: Az “öregek” mindig is jók voltak. A fiatalok közül Sophie szerintem nagyon jól hozza a karaktert, Emilia néha hihető, néha nem, John Bradley (Sam) mmindig jó, Maisie jól játszik, csak a karakter ennek most nem enged túl sok teret. Bran hozza a kötelező creepy varázslót. Kit pedig rengeteget fejlődött színészileg az első évad óta. A kriptás jelenetben nagyon jól hozta az érzelmes széles skáláját – volt ott hitetlenkedés, tagadás, még félelem is…

Anouk - 2019. 04. 16. 22:24

Én leszek itt most a laposföldhívő, de szerintem a 7.évad mindenkit behülyített azzal, hogy a végjáték annyiból áll, hogy a szerelem legyőz mindent és a jók/rosszak majd CGI csatában eldöntik az emberiség sorsát. (vagy legalábbis a sorozat utolsó percéig reménykedem, hogy nem így lesz.) Eddig 7 évadon keresztül néztünk karaktereket, hogy politikai játszmákban nyernek/veszítenek, szerelembe esnek, gyilkolnak, nem tudom, hogy az utolsó évad miért lenne más? Szerintem ez egy tökéletes rész volt arra, hogy a sakktáblát felállítsa, persze minden attól függ hogyan mozognak majd ezután a bábuk.

Direkt alulírottak a dialógok, hogy a csavarok majd nagyot üssenek, de közben a készítők rá tudjanak majd mutatni, hogy igazából el volt ez rejtve és utólag meg lehet magyarázni. Ez persze nem mentség,én sem vagyok ennek híve, de nagy tételben fogadok rá, hogy ez történik.

Azoknak akik nem értik, hogy még mindig miért veszekednek a szereplők/mi baja Sansának egy kérdést tennék fel: Ha holnap itt lenne a világvége mennyi reális esélyt láttok rá, hogy az emberiség összefogna és félretenné az ellentéteit? Mármint a globális felmelegedés már most hatalmas károkat okoz, és még mindig senkit sem érdekel igazából. Szerintem ennél reálisabb nem is lehetne a sorozat.

Tyrion az előző évadban egy okos dolgot mondott: ekkora horderejű problémát nem tud az ember feldolgozni. Jon harcol azért, hogy túléljenek, de nem mintha Sansának ne lenne igaza. Mi van ha túlélik a háborút, de Cercei legyilkolja őket/Dany élve elégeti őket/mindenki éhen hal. Ezek ugyanolyan reális lehetőségek, mint az hogy a White Walkersek megölnek mindenkit. Sansa az egyetlen aki látja azt, amit Tyrion mondott. Ha a nemesek nem bíznak benned, akkor nem biztos, hogy csatasorba tudod őket állítani, még akkor sem ha ez lenne a közös érdeketek. NE tegyünk úgy, mintha az emberek logikus lények lennének, és mindig a saját racionális érdekeiket védenék, mert nem így van.

Szerintem a GoT minden hibája ellenére, mindig abban volt jó, hogy minden karakter álláspontját meg lehetett érteni valamilyen szinten.

Az hogy a legtöbben nem figyeltetek se Tyrionra, se Sansára az elmúlt években nem a sorozat hibája. Tyrion hibát hibára halmoz évek óta, borzasztó tanácsokat adott Danynek mind Meereenben, mind Westerosban, ő jött elő a sorozat történetének leghülyébb ötletével, Sansa kommentje totálisan igaz volt. Tyrion okos, de nehezen adaptálódik. KL-ben tudta kit hogyan kell manipulálni, viszont ez már itt nem jön be. Nem ismeri sem északot, és folyamatosan rosszul méri fel a szitukat, ezt a mostani rész is bemutatta: azzal próbálta lenyugtatni az urakat, hogy majd a Lannister seregek megmentik őket. Totális kudarc.

Sansa pedig legalább az első évad végétől abszolút nem az a naív kislány aki a pilotban volt. Azóta folyamatosan fejlődik és a legjobbaktól tanul. Nem lesz népszerű a véleményem, de szerintem csak azért tanul lassan, mert ő a kevesek egyike, aki igazából tanul a hibáiból. És ez az oka, hogy ő az egyik legerősebb játékos mostanra.(btw Ezért akkora probléma, hogy Dany amikor hibát vét jutalmat kap érte a sorozatban. Ezért (is) olyan amilyen, és a végén ezért kell elbuknia. Kb 0 százalék esélyt látok rá, hogy pozitív figuraként fog távozni a sorozatból, számomra már most is ő az egyik főgonosz)

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 00:09

Aszusz: “De semmi sem utalt arra az eddigi 7 évad folyamán, hogy különösebben okos lenne – kizárólag csak más karakterek mondják ezt róla, hogy a néző szájába rágják”

ki mondta róla eddig? Talán Kisujj, aki viszont igyekezett mindig azt mondani, amit a másik hallani akart, vagy amivel eredményt remélt elérni. És most Arya, aki – bármennyire is kedvelem – nagyjából ahhoz ért, hogy hogyan vágja el valaki torkát. Ehhez képest évek után találkozott a nővérével, aki nemcsak, hogy már nem az a csillogástól megszédült liba, akit utoljára látott, de sikeresen átverte egész Westeros legnagyobb szarkeverőjét is. Mégis miért NE tartaná Arya okosnak? Közben pedig – ahogy Llew írta – offscreen, de ő menedzseli jelenleg Winterfellt és az északi erők összetartását.

Anouk: Tyrion paradox módon azért muzsikál most gyengébben, mert most nem védekezik. A történet első felében pontosan tudta, hogy nagyjából mindenki a pokolba kívánja és utálja/megveti. Ezért csak saját magára koncentrált és folyamatosan készenlétben volt. Túlélni akart és közben ha lehet, fityiszt mutatni az őt lenézőknek. Danynak viszont őszintén segíteni akar, kedveli, hisz benne de ezzel elvesztette azt a kíméletlen cinizmust, aminek révén addig talpon maradt. Cerseit vagy Joffreyt porig alázta volna olyan hibákért, amilyenekért Dany felé csak egy udvarias “talán ezt esetleg mégsem így kéne” próbálkozásra futja.

yagami - 2019. 04. 17. 01:31

Amúgy… Deresben volt róla szó, hogy a mások áttörték a falat vagy csak én nem emlékszem rá? Majd még újra nézem, lehet csak nekem maradt ki vagy így most nem ugrik be, de nem emlékszem, hogy szó lett volna róla. Mert ha csak Tormundék mondják el nekik, az gáz. Mármint abból a szempontból, ha az első részben a hír eljutott Cersei-hez, akkor Deresbe jóval előbb el kellett volna jutnia. ( Akkor, ha valóban kimaradt és nem csak én nem emlékszem rá:D )

Melkon - 2019. 04. 17. 07:01

Anouk

“de szerintem a 7.évad mindenkit behülyített azzal, hogy a végjáték annyiból áll, hogy a szerelem legyőz mindent és a jók/rosszak majd CGI csatában eldöntik az emberiség sorsát.”

Öhm, mármint ki az a mindenki? Én egy emberről sem tudok, aki erre számítana.

“Ha holnap itt lenne a világvége mennyi reális esélyt láttok rá, hogy az emberiség összefogna és félretenné az ellentéteit?”

Nem mindenkiről van szó, hanem egy magát okosnak gondoló karakterről, akinek amúgy általában nincs jobb dolga, mint a testvéreit cseszegetni.

“Mármint a globális felmelegedés már most hatalmas károkat okoz, és még mindig senkit sem érdekel igazából.”

Elég sokakat érdekel és az sem igaz, hogy nem történnek lépések ezügyben. Nem szeretnék erről egy regényt írni, nyilván sokkal agresszívabban kéne fellépni, de ettől még sokan nagyon sokat tesznek azért, hogy enyhítsék a következményeket és a társadalmi igény is egyre nagyobb.

“Mi van ha túlélik a háborút, de Cercei legyilkolja őket/Dany élve elégeti őket/mindenki éhen hal. Ezek ugyanolyan reális lehetőségek, mint az hogy a White Walkersek megölnek mindenkit. Sansa az egyetlen aki látja azt, amit Tyrion mondott.”

Mindenki látja, csak a többiek képesek a nagyobb problémával foglalkozni. Ha a white walkereket nem győzik le vége mindennek, ha sikerült Cersei nélkül és elárulja őket, akkor még mindig elmenekülhetnek vagy folytathatják a harcot. Prioritások. Sansának a hatalma a prioritás, Jonnak meg a kontinens megvédése.

Neoprimitiv
“Ezért csak saját magára koncentrált és folyamatosan készenlétben volt. ”

Micsoda? Királyvárban nagyon sokat tett a városért, egyáltalán nem igaz, hogy csak magával foglalkozott.
Tyrion azért muzsikál most gyengébben, mert már nincsenek ott a könyvek alapnak, az írók meg nem tudnak vele mit kezdeni. :)

yagami

Ha jól rémlik Bran jelezte, hogy átjutottak a falon.

wzz - 2019. 04. 17. 07:06

Egy furcsaság: arról volt szó, hogy meghozták a sereget Deresbe, de én sehol nem láttam a dothrakiakat (a két etető lovason kívül). Az elején csak a makulátlanok vonultak be.

Ayrons - 2019. 04. 17. 07:20

Melkon:
Tyrion az 5.könyvben se muzsikál valami jól kimondottan gyenge.

Ayrons - 2019. 04. 17. 07:21

Wzz:
Nem volt pénz rájuk vagy idő. Mondjuk itt a tél és kemény hideg van szóval nem tudom mi hasznuk van nekik itt. Meg ők nyíltterepen jók.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 07:50

Melkon: nem azt mondtam, hogy önző volt, hanem hogy magának akart megfelelni (lehet, hogy így pontosabb lett volna). Tyrion éppen azért lett általános kedvenc az – egysorosai mellett -, mert a cinkelő, cinikus felszín alatt egy nagyon erős morális alap és igazi érzelmek voltak/vannak. Miközben KL-et védte egy másodpercig nem kedvelte azokat, akiknek ezzel szolgálatot tett. Kb. a “kapjátok be, nem is tudjátok, milyen jól jártok velem” stílusban cselekedett. A saját egója miatt akarta megmutatni, hogy többet ér az általa lenézett, őt semmibe vevőknél, de nem volt rajta a kudarctól való félelem terhe, mert hitte, hogy más még rosszabb lenne.

Dany mellett viszont már nagyon is érzi ezt a terhet, mert nem magának, hanem neki akarja a sikert. Mondhatnám azt is, hogy ő Martin a történetben, akinek addig, amíg csak a maga örömére írt, addig sikerült szinte hibátlan teljesítményt nyújtania, amikortól rákerült a felelősség és elvárásokkal kellett szembesülnie, akkor meg besült.

A karaktere pedig nem az alapanyag hiánya miatt lett szürkébb, már az utolsó kötetben is érdektelen volt. Ideje lenne tudomásul venni amit Martin maga is elismert, hogy nagyjából a Vörös Nászig és annak közvetlen következményeiig tartott az eredeti lelkesedés és ötlet. Utána se a sikerből születő elvárásokkal (ld. határidők), se a történet alakítására vonatkozó kényszerrel (ő X-ről írna, mert most az izgatja, az olvasók viszont arra várnak, hogy Y-nal mi történik) nem tudott mihez kezdeni. Ez látszik már a Sárkányok táncán is és főleg az újabb kötet soha-meg-nem-jelenésén.

Mindenki a sorozat készítőit kutyázza, szentül meggyőződve, hogy Martin milyen zseniálisan írta volna meg. Ennek most semmi jele nincs. Mielőtt valaki azzal jönne, hogy dehát az első kötetek milyen jók, nem Martin lenne az első és nem is az utolsó író, akinek a nagyon jól induló története a végére ellaposodik. (Tom Clancy pl. talán egyszer tudott normális, a felvezetéshez méltó utolsó negyedet írni a könyveihez, pedig ő is bestseller író volt.)

winnie - 2019. 04. 17. 08:05

egy kis kitérő: https://hvg.hu/kultura/20190412_Tronok_harca_forgatas_magyar_statiszta_Kiss_Attila

egy magyar statiszta mesél a forgatásról, amiből kiderül, hogy mekkora előkészületet igényel a sorozat, hogy olyan, mellékesnek tűnő dolgokra, mint a seregek felvonulása is több napot gyakoroltak a statisztákkal.

ayren - 2019. 04. 17. 08:15

Anouk
“Ha holnap itt lenne a világvége mennyi reális esélyt láttok rá, hogy az emberiség összefogna és félretenné az ellentéteit? Mármint a globális felmelegedés már most hatalmas károkat okoz, és még mindig senkit sem érdekel igazából. Szerintem ennél reálisabb nem is lehetne a sorozat.”

+1

Bikuci - 2019. 04. 17. 08:18

A sorozat készítőit persze, hogy nem kell kutyázni. Nézhető sorozat így is, csak hát az elejéhez képest romlik. Meg kellett volna várni, amíg kész a teljes könyv, és akkor leforgatni az egészet.

winnie - 2019. 04. 17. 08:31

“Meg kellett volna várni, amíg kész a teljes könyv, ”

ez duplán a világ legnagyobb baromsága lett volna. nem csak azért, mert minek ragaszkodni éppen ehhez a könyvhöz, amikor a sorozatok 90%-a csak ugródeszkának használja a könyvet, hanem azért is, mert ez nem így működik. ha elkezded, akkor már nem tudsz várni. ha meg sosem kezded el és csak vársz, akkor 1.) valaki más csinálja meg, 2.) sosem fog elkészülni.

tehát, aki ilyet ír, az kvázi azt mondja, hogy nem is kell a tévésorozat, ami totál ekvivalens azzal, hogy “csináljanak, de bele nem nézek”. ez utóbbit bárki megteheti.

ha azt nézzük, hogy milyen sok szempontból mérföldkő a sorozat (kritika, díjak, nézettség, rajongók), akkor pláne totál érthetetlen és önző dolog ilyesmire gondolni. más is van a világon

ayren - 2019. 04. 17. 08:32

Bikuci
Vagyis esetleg sohanapján? Vagy jó esetben, ha Martin “megtáltosodik” (és egyáltalán él még) 10 év múlva, amikor a sorozat elején gyerek vagy tinédzser szereplők
30 körül járnak?
Ne felejtsd el, hogy a könyvekben nem telt el annyi idő sem, mint amennyinek most kinéznek, ill. ahány évesek a valóságban.

Bikuci - 2019. 04. 17. 08:33

Pont azt mondom, hogy nem kellett volna elkezdeni, amíg nincs kész a könyv. Persze, hogy ha már elkezdték, nem lehet abbahagyni. Az pedig hülyeség, hogy más csinálta volna meg.

winnie - 2019. 04. 17. 08:33

és.

ha nem jó a sorozat, akkor csak és kizárólag a készítőket kell kutyázni, hiszen csak és kizárólag ők felelnek a minőségért, minden döntést ők hagynak jóvá.

sokak szerint pocsék a végeredmény. sokak szerint csak “nézhető”. tiszta sor. mások szerint jó. de akármi is az egyéni véleményünk, annyira nem lehet senki szerelmes magába, hogy ne ismerje el, hogy mi a véleménye a többségnek, hogy milyen rajongást és ragaszkodást ért el a sorozat. (nyilván ez nem minőségi mérce, de van dolgok, amiket el kell ismerni, főleg, ha páratlanok.)

(és itt nem a rajongó beszél belőlem, még mielőtt. jó a sorozat, de azért elég sok jobb van nála a szememben. szóval elfogultság kilőve, csak általánosan beszélek.)

winnie - 2019. 04. 17. 08:34

bikuci: “Az pedig hülyeség, hogy más csinálta volna meg.”

bocsánat, de az a hülyeség, hogy bármilyen produkciós cég is parlagon hagyjon egy potenciállal rendelkező IP-t. ha valaki egy kedvelt IP jogait nem veszi meg, akkor más fogja megvenni. ez alapvetés.

(ha megnézed a napi híreinket, szinte mindbe írok könyvadaptációs tévés jogos vásárlási hírt. majd minden fantasy regénynek elkeltek a jogai. pont a GOT-é nem kelt volna el?)

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 08:34

“Meg kellett volna várni, amíg kész a teljes könyv, és akkor leforgatni az egészet.”

Unokáink sem fogják látni címmel már volt egy műsor a tévében… Ráadásul ez is azon a teljesen alaptalan feltételezésen nyugszik, hogy a még el sem készült könyvek biztosan jobbak lesznek, mint a sorozat története.

Bikuci - 2019. 04. 17. 08:35

Nem sohanapján, mert Martin megírta, megírta volna a könyveket, ha nincs rajta a nyomás. Vagy pedig így sem fejezte volna be, de akkor ebben a tudatban készítik a filmet. Így ez gáz.

winnie - 2019. 04. 17. 08:37

” Martin megírta, megírta volna a könyveket, ha nincs rajta a nyomás. V”

mert te mondod?:) ez így nagyon OFF-ba megy el, hagyjuk is a témát. “ha” így vagy “ha” úgy. ha feltételes módban megy a jövőről az érvelés, akkor leírom az ellenkezőjét: ha nincs a sorozat, akkor Martin sosem folytatja a könyveket” és máris patt, mert megcáfolni ezt sem lehet. lehet, hogy pont a sorozat sikere érte el nála, hogy mégis írja, ha lassan is őket, mert egyébként mást csinált volna, és senki nem tudna róla pár fantasy-rajongón kívül.

Bikuci - 2019. 04. 17. 08:38

A nézőt nem érdekli, hogy kié a jog, csak legyen jó a sorozat. Ha más könyvek esetében működött, itt is lehetett volna várni. A könyv népszerűségéhez a sorozat jelentősen hozzájárult, film nélkül közel sem lenne ennyire népszerű.

winnie - 2019. 04. 17. 09:09

a nézőt naná, hogy nem érdekli, ha az HBO nem veszi meg a könyv jogait, mert kivár, akkor más stúdió veszi meg. és azok készítik el. általában a jogok esetében elég komoly versenytárgyalás van, ezért az, hogy “várunk”, nem opció. más könyvek esetében vagy az van, hogy kelendő a portéka és gyorsan lecsapnak rá, vagy licitálás van, és ha nem te veszed meg, akkor más.

a lényeg, hogy nem arról van szó, hogy 2007-ben más vette volna meg a jogokat, hanem arról, hogy 2010-ben vagy 2015-ben már lecsaptak volna rá és jó eséllyel film készült volna belőle. és akkor a nagy várás, ami most is tartana, nem vezetne sehova. ebben az üzletben ilyesmire nincs lehetőség. nem véletlen, hogy manapság már a könyvek megjelenése előtt elkelnek a tévés és/vagy filmes adaptációs jogok.

Ayrons - 2019. 04. 17. 09:18

1.1996
2.1998
3.2000
4.2005
5.2011
A hatodikat pedig 8 éve írja. Még a sorozat előtt jóval elkezdődött a könyvek megírásának kitolódása. Nincs az a stúdió aki megvárta volna Martin.
Mellesleg látszik, hogy írói válságban van legalább 19 éve.
Eredetileg időugrást akart a harmadik után de rajött a negyedik írása alatt, hogy ez nem járható út, majd újra kezdte. Ezután akkora lett a sztori, hogy ketté vágtak és még igyis 6 évet szenvedett a 5.könyvvel. Majd bejelentette, hogy 6 helyet 8 kötet lesz az egész.

jessm - 2019. 04. 17. 09:25

Bikuci: Sok példa van, hogy a film/ Tv sorozat elkészülése miatt folytatja az írő a könyv sorozatát .

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 09:38

“Ha más könyvek esetében működött, itt is lehetett volna várni.”

Milyen más könyvek esetében? Olyan van, hogy egy irodalmi műből nagyon sokára készül el film vagy sorozat, de nem azért, mert az íróra várnak, hanem mert a producerek nem elégedettek a tervekkel. Martinnak egyébként bejelentett megjelenési dátuma volt a hatodik kötetre a sorozat kezdetekor, amit egy ideig évről évre módosítottak.

Arról nem az HBO tehet, hogy szart bele és utána még hat év múlva sem tartott vele sehol. Van egy olyan fogalom, hogy “szerződés”, amit a világ egyes részein komolyan szoktak venni. Úgy gondolják, hogy aki aláírja, az felelősséggel teszi.

Melkon - 2019. 04. 17. 09:40

Ennyi erővel az Expanse sorozatot sem kellett volna elkezdeni, mert pl ott sincs még kész az utolsó 2 kötet.

Melkon - 2019. 04. 17. 09:44

Bocsánat, most jött ki az utolsó előtti kötet. Mindenesetre amikor a sorozatot elkezdték a 9 részes könyvsorozatból még csak 5 rész volt megírva.

Akkor várniuk kellett volna amíg befejezik? :)

Ayrons - 2019. 04. 17. 09:51

Warner is jó hülye volt ,hogy elkezdte a Harry Pottert megfilmesíteni amikor még 3 kötet háta volt.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 09:52

Melkon: nem, mert az nem a Zseni munkája, csak egy vacak scifi. A MŰhöz nem szabadott volna hozzányúlni.

Melkon - 2019. 04. 17. 09:52

Neoprimitiv

Bocsánat, félreértettem a problémát. :'(

dexike3 - 2019. 04. 17. 10:09

köszi winnie a linket, már lopom is az infókat a spoilerzónába ;)

Mazsi - 2019. 04. 17. 10:22

Nekem az Éjkirály spirál üzeneteiről a Targaryen ház sárkányos címere jutott eszembe. Lehet, hogy egy jégsárkány…?

Bikuci - 2019. 04. 17. 10:32

Értem én, hogy a piac így működik, de azért örülni nem kell neki, igaz? Üzletileg sikeres a sorozat, és ha már elkezdték, be is kell fejezni könyv nélkül is. Viszont ezzel az járt, hogy a vége elkapkodott lett. Szerintem ebben egyetérthetünk. Egyébként szerintem ott lapul az a könyv, csak a megfelelő időpontra vár.:)

ayren - 2019. 04. 17. 10:56

Bikuci
Megfelelő időpont? Az kábé évekkel ezelőtt volt. :)))
Mellesleg egyértelmű az írói válság, szerintem. Pont a siker miatt, ha képes lenne rá, már befejezte volna az egész sorozatot, és nem ragad bele a 6. kötetbe.

Malachi - 2019. 04. 17. 11:18

jó ég mennyi komment, mikor volt ennyi utoljára?

röviden: kezdésnek végül is jó volt. a sárkányos röpködés teljesen felesleges és idegesítő, mi szükség erre bármilyen felvezetés nélkül elszúrni vagy 3 percet, amikor még érzelmileg sem adott semmit, hiszen Jon végigparázta az egészet, mi meg már tudtuk, hogy ki fia-borja, szóval nem most derült ki, hogy a sárkányok komálják. jól átalakult a sorozat az évek során, hol vannak már a jó kis régi intrikák, a brillírozó karakterek, mindenki egymás hegyén-hátán tömörül és mindenkinek jut 5 mondat, Cercei meg gubbaszt a várában és azzal a taszító alakkal kefél, hm, hm.

nem tudnék igazán kiemelkedő pillanatot mondani a végén kívül, amikor Sam elmondta Jonnak mi a pálya, és hát Jaime és Bran, az még nagyon erős volt.

nagyon félek attól, hogy a maradék 5 rész nem lesz elég semmire és sok gazdag történettel és személyiséggel bíró, rendesen felépített karaktert odadobnak értelmetlenül a máglyára, mert ha lezárni már nem lehet őket rendesen, akkor haljanak meg mert az hű, de ütős.

egy ilyen bonyolult és jól felépített sztorit nem lehet úgy lezárni, ahogy a hetedik és eddig a nyolcadik évadban próbálják, tartok tőle, hogy nagyon sok ember komoly hiányérzettel fejezi majd be a sorozatot.

nyilván nem adtam fel, végignézem, jó volt látni a régi arcokat, de ez így eddig szerintem sekély. aztán az is lehet, hogy a két év szünet volt a sok és már nem tud úgy berántani az egész, ahogy korábban. egyszer már átéltem ilyesmit, csak nem tudom melyik kedvencemet pihentették nagyon hosszú ideig – utána egyszerűen nem elég pár rész, hogy visszarántson, itt ráadásul mindjárt vége az egésznek.

Sawyer - 2019. 04. 17. 11:28

@Malachi

A sárkányrepülős rész így nekem sem tetszett, de közben végig azon voltam, hogy ezek a kameraállások és happy zene egyszer csak megszakad, és amikor felülről mutatva a sárkány elhalad egy szirt fölött, bejön egy nyomasztó muzsika és megpillantják lenn a holtak seregét, ahogy masíroz. Na akkor megállt volna bennem a szr, és legalább az időhúzások közepette felvezették volna a nagy csatát.

juhaszvik - 2019. 04. 17. 11:50

Anouk: jó meglátások, még ha nem is értek mindenben egyet.

Sansa karaktere ki fog kerülni ebből az “ellenszenves” légkörből, 1-2 rész, és meglátjuk hová akarják eljuttatni.
nekem amúgy nem kedvencem, de ha tuti sorozat túlélőt kellene megneveznem, akkor nálam ő a top1.

Mate4182 - 2019. 04. 17. 14:44

winnie : bocsánat, de az a hülyeség, hogy bármilyen produkciós cég is parlagon hagyjon egy potenciállal rendelkező IP-t. ha valaki egy kedvelt IP jogait nem veszi meg, akkor más fogja megvenni. ez alapvetés.

(ha megnézed a napi híreinket, szinte mindbe írok könyvadaptációs tévés jogos vásárlási hírt. majd minden fantasy regénynek elkeltek a jogai. pont a GOT-é nem kelt volna el?)

nem tudom aktualis e meg mert kb eselytelen haladni a comment szekcioval :D de ehhez annyit en is hozzafuznek hogy

ad 1.: en is ugy gondolom hogy a sorozat okozta hype egy baromi eros nyomast gyakorolt az irora (na jo ezt speciel meg interjuban is olvastam tole)

ad 2.: nem gondolom hogy lecsapott volna mas ha nincs az hbo. a konyvek 91 ota a boltok polcain vannak es 2009re lett belole elso evad. ha 18 evig el voltak sorozat nelkul, ezutan is ellettek volna. azt hogy mostanra ugy gondoljuk hogy barki lecsapna ra, cask azert van mert az HBO kockaztatott es bejott.

+1 szemelyes : szerintem sosem keszulnek mar el a konyvek :D

Mate4182 - 2019. 04. 17. 14:46

bocs a duplazasert de kicsit hulyeseget irtam az elobb

az elso konyv 96os szoval cask 13 evt vartak vele nem 18at!

reszlet kerdes de gondoltam megsporolom az igazi rajongoknak a ,,ha nem is tudod mikor irtak ne szolalj meg” tipusu kommentek legepeleset :D

sorozat/gyilkos - 2019. 04. 17. 14:49

@Anouk A közösséget fenyegető veszélyre való reakció leginkább attól függ, hogy a veszély mennyire közvetlen, mennyire átélhető a közösség eddigi tapasztalatai alapján, és persze attól is, hogy milyen állapotban van a közösség. Ha belső ellentétekkel szabdalt, töredezett, akkor lassabban, elégtelenül reagál.

Ez nagyjából választ ad arra is, miért nem jó párhuzam a klíma válság. Az emberiségnek nincs átélhető tapasztalata arról, hogy hatással van a klímára. Ha jött az árvíz, tűzvész, futottunk, ha földrengés volt, imádkoztunk. Nincs képzetünk arról, hogy ezek rajtunk múlnak. Ráadásul itt egy visz. távoli(nem holnap) pontosan nem leírható katasztrófáról beszélnek(éppen ezért a konkrét jóslatok gyakran ellentmondanak egymásnak) ami tovább gyengíti a veszély érzetét. Ezért aztán az emberek többsége távolságot tart az ügytől, és ezért azok sem forszírozzák, akik tehetnének ellene, hiszen ők a választói akaratot jelenítik meg, többé kevésbé.

A halál, pláne a közösség teljes megsemmisülésének kilátása, főleg ha az egy napra van tőled teljesen másként hat. Az olyan lehetőség, ami zsigeri választ vált ki, és általában elmossa a belső ellentéteket, mert az azonnali megsemmisülés lehetősége olyan erős külső perspektíva, ami jelentéktelenné teszi azokat.

A Mások/halottak fenyegetésének talán egyetlen klímakatasztrófára ráhúzható párhuzama a tapasztalat(képzet) hiánya. E miatt mentek(pszichológiailag helyesen) működő zombit fogni, hogy a fenyegetést a mítosz bizonytalanságából valóságossá tegyék. Dramaturgiailag itt az északiak között is ez, ill. valami hasonló lenne a kétely, széthúzás valódi megoldása.

Mate4182 - 2019. 04. 17. 14:50

Neoprimitiv – az Expanse mint vacak scifi?

:D

az ugye megvan hogy a Zseni cask az elso egy-ket konyvet irta egyedul es a tobbiben mar kissebb csapat segitette a munkajat hogy haladjon is

tudod kik irtak neki azokat a hiresen tokos parbeszedeket a konyvekbe? az a 2 srac akiknek azt a vacak scifit koszonhetjuk. a vacak scifit aminek a koteteire az ajanlast a Zseni irta …

megjegyzem ahol az expanse konyvek tartanak, oda kene meg kb 9 evad hogy a sorozat is elerjen szoval mas az arany …

meghogy vacak scifi … most felk$*^tam magma :D

winnie - 2019. 04. 17. 14:59

Mate4182: félreértetted, amit ő írt, csak ironikusan arra céloz, hogy a tétel a GOT-ra vonatkozik az illető szerint, aki mondja, mivel az expanse az illető szerint csak egy random valami. nem ő gondolja így, hanem a vitapartner nevében nyilatkozik, feltételezem.

ha más nem, olvasd el neoprimitiv írásait az expanse-ről.

Melkon - 2019. 04. 17. 15:00

Mate4182:

Martin mondta, hogy sokan keresték már meg, hogy megfilmesítenék a könyveit, csak kivitelezhetetlennek érezte és nemet mondott rá. A mostaniak voltak az elsők, akik meg tudták győzni. Ha ők nem, akkor lettek volna más próbálkozók is és előbb utóbb lehet, hogy valakinek sikerült volna.

Szóval lecsapni mindenképp le akartak mások is csapni rá.

Expanse témához: Kapcsold be az irónia detektorod. :)

Mate4182 - 2019. 04. 17. 15:43

jaj most nagyon felrohogtem. erre most rafutottam bevallom … :D

nincs mentsegem cask hogy epp tul voltam a maradek 120+ comment elolvasasanak aztan a vegere mar kicsit bele voltam zavarodva, aztan meglattam hogy az en szemelyes scifikedvencemet becsmerlo szo erte … :D

Melkon - 2019. 04. 17. 16:40

Mate4182

Egyébként megpróbáltam utánaolvasni, elvileg az Expanse egyik írója Martin asszisztense volt, de az írásban nem vett részt. Elkerülte valami a figyelmem?

Arról sem találtam infót, hogy egy csapat segítene neki, tudtommal egyedül egyedül a Fire and Bloodot írta közösen pár fannal.

Adam - 2019. 04. 17. 16:51

Az azért hihetetlen, hogy ennyi év után még mindig vannak olyanok, akik át se próbálják gondolni, hogy mik miért is történnek a sorozatban, hanem egyből lehurrognak mindent. Tényleg volt pár kidolgozatlan szál, de akkor sem értem ezt a nagy felháborodást, szerintem várható volt, hogy az első részben még nem fognak hullani a szereplők, a csata köré összpontosul minden, amire talán csak a 3. részben fog sor kerülni. Onnan indul majd be a tényleges cselekmény, előtte ez csak a felvezetés, a szereplők közötti konfliktusok felvázolása, nem lehet egyből legyilkolni mindenkit… Kell egyfajta feszültségkeltés, annak ellenére, hogy csak 6 részes az évad.
Így volt szerintem korrekt, megtörténtek a találkozások, a párbeszédek a szereplők között, amik azért elég kétértelműek voltak. Kellett Dany és Jon csöpögős szerelmes jelenete is, tele klisékkel, hogy érzékeljük, hogy mennyire szépek is lehetnének együtt… Hiszen egyértelműen kezd kibontakozni a széthúzás közöttük, Varys jóslata se volt véletlen. Dany lett beállítva végig negatív karakterként, Jon pedig pozitívként, viszont szerintem ez csak elterelés, nem hiszem, hogy az írók ilyen egyértelműen bevezetnék Dany átváltozását főgonosszá, aki apja után őrült királynővé változik, ez túl egyértelmű lenne. Vagy lehet ezeket már csak én gondolom bele, nem tudom…
És szerintem Cersei cselekményszála se volt felesleges, nem véletlenül bújt ágyba Euronnal, hisz kell egy “apa” a gyerekének, mivel a Jaimevel közös gyerekét nem szívesen látnák őutána a trónon, bár eddig se érdekelte a nép véleménye, de most azért mégis csak áruló lett Jaime (ismét – azért durvák a párhuzamok az első évaddal). Ha meg már valóban elvetélt, akkor tényleg Greyjoytól akar trónörököst. Amint lehetősége lesz, biztos kinyírja…

Mate4182 - 2019. 04. 17. 17:09

mostanaban a got mania miatt rengeteg interjuba futottam bele es az egyikben emlitette hogy amikor mar volt kialakult hype a konyvek korul, mar nem birta egytedul tartani a tempot kellettek neki megbizhato emberek

az Expanse konyvek iroparosabol az egyikuk volt az gyik fix iro-segedje akinek a parbeszedek voltak a specialitasa, igy R.R. tudott azokra a reszekre koncentralni amiket o leginkabb kultivalt (egy etkezo asztal 2 oldalon keresztul valo bemutatasa pl :D)

aztan persze ezekben mindig van az ,,internetfaktor” ergo egyaltalan nem biztos hogy megbizhato informacio

Daniel James Abraham elotte amugy irt mar kozosen R R -al ket novella szeruseget is (Hunters Run es Shadow Twin) a masik srac meg Ty Corey FRanck aki meg asszisztenskent van megemlitve a tuz es jeg dala konyvvel kapcsolatban (ez az utso bekezdes amugy a kezemben levo Kaliban Haboruja konyv utso oldalan van :D)

WhiteHawk - 2019. 04. 17. 17:40

Arra valamiért mintha senki nem gondolna, hogy simán lehet, hogy a nagy deresi csatában irgalmatlanul rommá verik az “élők csapatát”. Nem véletlen emlegette Yara, hogy vissza kell vennie az otthonát, hogy legyen hova visszavonulnia Danynek.

Flowey - 2019. 04. 17. 17:42

Anouk

Dany-t illetőleg egyetértek, ő tényleg az aki teljesen mindegy mit tesz, majdnem mindig “jól” jön ki belőle, de ez egyáltalán nem a tudásának köszönhető, hanem mert

1.Tűzálló (dothraki vezérek esete)
2.Sárkányai vannak (összes többi eset)

Uralkodóként egyértelműen megbukott, nem is igazán értem Varys miért állt be mögé (ja, de, mert a könyvben nincs az “igazi” Aegon és valamit csinálnia kell), és egy diktátorként kormányozta Mereen-t, folyamatosan rossz döntéseket hozva, a vége mi is lett? Otthagyta az egészet, azóta lehet simán visszafoglalták a mesterek, esetleg már a néppel összefogva, Daario feje meg ott lóg a kapuban… Ott is úgy zárta le, hogy “felégetlek a sárkányaimmal gonoszellenség, aztán az lesz amit én akarok, mert én vagyok az uralkodó, zighejl”

Westeroson sem igazán megy neki eddig, a szövetségeseit pillanatok alatt kiiktatták, diktátoros élve elégetések (Tyrion hiába javasolt mást), és kvázi egy migráns-sereg élén áll úgy, hogy Westerosi támogatói száma nulla. Senki nem áll mögötte. Sem az északiak, sem a völgy, sem senki más. Jon is csak a nagyobb ellenség és a hormonjai miatt ami nem egy erős kapocs.

Sansa viszont nem igazán “okos”, inkább mondanám, hogy felzárkózott a többi pszichopata mellé (Dany, Arya, Cersei, Euron és a már halottak: Ramsay, Tywin, Kisujj) és így már nem naiv. De nem is igazán okos. Látszólag ő sem képes mit kezdeni a hatalommal.

Kezdek gonosz lenni, de én az alábbiakat tudom kedvelni a még élők közül: Bran, Sam (és kiscsaládja), Jorah, Gendry, Jaime, Pod, Varys, Bronn és Brienne. A többiek már eléggé leírták magukat.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 17:49

Mate4182: no problem, én is belefutok néha olyan szélsőséges véleményekbe, amelyekről azt hinném, hogy csak vicc lehet, szóval a fordítottja sem meglepő :)

Flowey - 2019. 04. 17. 18:41

WhiteHawk

Bár ez jó lenne, mert

1.Cersei gagyibb főellenség lenne, mint maga az Ice King
2.Havas tróntermi látomás + Cersei megszívja
3.A többi mellékes szereplő is így könnyebben beilleszthető a sztoriba + lezárhatóak a Westeros környéki szálak is (sárkányos IceKing megzúzogatja Bravoost meg a többi helyet) és epikusabb vég lenne…

Feltéve ha bárki is túléli. Ha tényleg Martin “végét” készítik el akkor lazán benne van a mindenki meghal “wap wap waaaaap” vég.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 19:58

Többször előjött feljebb, hogy részben az északiak mekkora hülyék, hogy még mindig nem fogják fel, hogy mekkora a veszély, másrészt hogy Sansa is mennyire szűklátókörű, hogy Cerseivel meg a kajával foglalkozik és nem az Éjkirállyal.

Az a helyzet, hogy azon túl, amit Anouk is írt (a túl nagy problémákat hajlamosak vagyunk inkább teljesen negligálni vagy legalább is “levinni” a többi szintjére), ha az emberei nagy része ott hagyná, akkor azt Jon jelentős részben magának köszönhetné, amit pedig Sansa csinál az az adott helyzetben akkor is a legjobb dolog lenne, ha tudatos lenne, és az írók emiatt írták volna bele.

Jonból egyetlen dolog sugárzik ezzel az egész harccal kapcsolatban – a reménytelenség. Hiába ő volt az, aki megszerezte a fegyvernek valót a mások ellen, eddig egyetlen olyan megmozdulása nem volt, amiből úgy lehetett volna érezni, hogy hisz a győzelemben. Ne adj isten neki, mint vezetőnek van erre valami terve is. A Véreb, Gendry és ő az éj leple alatt kirontanak a fanyúlból és felkoncolják az Éjkirályt, vagy valami. Ehelyett fogjunk össze, aztán jézus segíts, majd lesz valami, leginkább úgy is meghalunk, ez van.

Ilyen felvezetéssel nem lenne meglepő, ha sokan gondolnák úgy, hogy ha már úgy is meghalunk, akkor azt a pár napot még legalább a családdal, evéssel, ivással, kurvázással, szóval valami kellemes tevékenységgel és főleg fűtött helyen töltenék, nem egy jeges csatamezőn. (Stannis ugye már elvesztett egy hadjáratot a körülmények miatt, a Boltonok csak a kegyelemdöfést adták meg.)

Sansa viszont azzal, hogy azzal foglalkozik, utána hogyan szállnak szembe Cerseivel, utána lesz-e mit enni kimondatlanul is azt sugallja, hogy igenis lesz utána. Hogy ez a harc nem a végső, lesznek túlélők és a túlélőkre még feladat vár. Egy pillanatig sem gondolom, hogy a készítők ezért írták volna ilyenre a jeleneteit (sajnos), az tényleg csak a “leragadt a helyi dolgoknál” érzékeltetésére szolgált, pedig önkéntelenül is jó úton járt vele. Hogy én is szidjam egy kicsit a készítőket kihagyott helyzetekért, pl. Tyrion megdicsérhette volna ezért a találkozásukkor. Egyrészt láttuk volna, hogy még mindig van benne valami abból a figurából, aki tudta, hogyan kell másokat a reményeiken és vágyaikon keresztül irányítani. Másrészt Sansán is láthattuk volna, hogy ő meg nem ezért csinálta, ez eszébe sem jutott, ami rögtön lejjebb vitte volna a tökéletesség-mutatóját.

Ayrons - 2019. 04. 17. 21:45

Ezt én se tudom felfogni, hogy az Északi házak miért ilyenek. Holott Jon Umber az első évadban megmondta, hogy a déliek semmit nem tudnak a Falról stb de ők igen. Szóval egy kicsit komolyabban vehetnék azt, hogy leomlott a Fal és jön a végítélet.
Annyiban megértem őket, hogy Robb is délen szarakodott meg déliekkel üzletelt és mi lett a vége. Plusz Bran egy troll entitás lett, Jon fattyu aki térdet hajtott egyből pedig Robbal ellentétbe ő tényleg Északért cselekszik, egyedül Sansa és Arya maradt az Északi házaknak mint olyan Starkok akikkel hosszútávon lehet tervezni.
Kérdés hogy Észak mit lép arra, hogy Jon a Vastrón ura.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 22:17

Ayrons: ha Jonnak egy bolhapöcsnyi esze van (vagy van körülötte valaki, aki bír ennyivel), akkor erről most mélyen kussol.

más se hiányzik most, mint a) a legnagyobb fegyveres erő (+2 db sárkány) gazdáját lerúgni arról a trónról, amiért beszállt ebbe az egészbe és b) közölni a saját embereivel, hogy ő igazából annak a családnak a sarja, amelyiktől részben félnek, részben rühellik.

nagyon remélem, hogy ha már józan esze nem is lesz senkinek, az ő drága érző szíve nem engedi majd, hogy ilyen rossz hírrel fájdalmat okozzon a kedvesének. Különben is, ő nem akar király lenni. Samut majd bezárják a pincébe, majd kijöhet, ha Frodó, izé Jon túléli az utolsó részt.

Binky - 2019. 04. 17. 22:32

Nem tudom, mi lesz a nagy csata vége, de nagyon remélem, hogy a vörös papnő is beoldalog, mire eljön az idő, aztán elereszt vmi árnyat megint a lába közül. Minden erősítés jól jönne.

Királyvár sorsa meg sztem az lesz, hogy vmelyik őrült túlélő, – sztem Cersei, vagy Dany – meggyújtja majd a futótüzet a város alatt, és “Burn them all!” Még ha le is győzik az Éjkirályt, a régi Westerosnak vége lesz, és a legjobban Királyvár pusztulása érzékeltetné ezt.

Flowey - 2019. 04. 17. 22:57

Ayrons

Hát akkor kvázi a Stark-ház ki fog halni. Jon ugyebár csak anyai ágon tartozik oda, Bran “túlhaladt” a valóságon, Sansa kizárt, hogy bárkivel is megházasodna, az ő jövője a 200 cica… Esetleg Arya és Gendry, mint Winterfell urai? Gendrynek hivatalosan úgysincs vezetékneve…

dexike3 - 2019. 04. 18. 06:45

@Neoprimitiv:
egész Westeros idióta, nem csak Észak, ahogy írtad. amiatt is amit Te is felvetettél. nagyon érdekes, hogy a többezer éves fal leomlása és a Mások második eljövetelét úgy kezelik, mint valami Tündérmesét és vállat vonnak. de ez talán azzal is fel lett vezetve, hogy egyre kevesebb ember ment a falra. szóval a fal védelme “érdektelenné” vált Westeros számára és kvázi mint “börtön” funkcionált. talán ez a mentalitás lesz a déliek veszte is.

Ayrons - 2019. 04. 18. 07:25

Szerintem a pálfordulás sokaknál a csata után fog bekövetkezni. Rájönnek, hogy Jon mindent jól csinált stb, mert ez tényleg brutális volt.
Arya is biztos megváltozik, mivel az évad előzetesbe Deresbe menekül vélhetőleg egy Más elől. És ő tényleg úgy állt az egészhez, hogy ő sokat látott meg halál sok arcát stb, és szembe találja majd magát egy Mással aki elveri.

Biztos vagyok benne, hogy Deresnél győznek és Jont utána mindenki éltetni fogja.

Szerintem Sansa lesz a Starkok feje azt majd lesz valami férje de így is férfi ágon annyi nekik.

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 07:54

dexike3: anno valamelyik Stark ős a faltól délre eső sávot az őrségnek ajándékozta, kvázi önellátásra. Ennek megvolt az az előnye, hogy innen kezdve nem az ő dolga volt, meg nem kellett állandóan tarhálni miatta. Viszont azt is jelentette, hogy a Faltól most már birtokilag, területileg is elválasztották még az északi urakat is. Hiába mondta valamelyik Umber az elején, hogy ők tudják, mi a Fal, valójában ritkaság volt, hogy Tyrionhoz hasonlóan valaki pusztán kíváncsiságból a saját szemével is megnézze, megtapasztalja.

Mostanra a Fal csak a vadak távol tartására szolgált és persze az “érdemei mellett más, fontos beosztásba helyezték” funkciót töltötte be. Annyira nem beszéltek arról, hogy mi is zajlik ott, hogy Jon teljesen fel volt háborodva, amikor az első évadban Tyriontól kellett megtudnia a részleteket. A délebbre élőknek pedig, akiket még a vadak időnkénti betörései sem érintettek, végképp az érdektelen, mese kategóriába szorult.

juhaszvik - 2019. 04. 18. 08:56

Most azokat kérdezem, akik kicsit expertebbek nálam a témában: ha Jon vagy Dany (mindegy melyik) újraalapítja Westeroson a Targaryen-házat, akkor lényegében a hét királyság trónján kívül melyik területekre tarthatnak igényt? ha jól veszem ki, akkor a Baratheonok a lázadás előtt a Targaryen-ház alá tartozó család voltak, nem? (mint kb az umberek a starkok alá) a lázadás után pedig elrekvirálták a teljes Targaryen ingatlant…
Ebben az esetben, ha Jon/Dany közül legalább az egyik, és Gendry is túléli, akkor utóbbi maximum Sárkánykőre és a Viharföld(?)-re tarthat igényt, jól gondolom?

További kérdésem, hogy ha a jelen pillanatban még élő karakterek közül mindenki megmaradna a végéig, kivéve Cersei, akkor melyik házban ki uralkodna?
Ha jól sejtem Targaryenéknél Jon, akkor a Starkoknál Sansa (Brann?), a Lannistereknél Tyrion, a Greyjoy-oknál Yara, a fenti okfejtésből következik, hogy a Baratheon, mint nagy ház megszűnik (vagy már meg is szűnt?), a többiről fogalmam sincs. A Martelek kihaltak, a Doraniaknál nem emlékszem ki maradt, ha maradt, A Völgyiek is mintha kihaltak volna, a folyamiaknál még mintha valaki élne.

ayren - 2019. 04. 18. 09:22

A Lannistereknél nem Tyrion, hanem Jamie. Ő az idősebb.

Sawyer - 2019. 04. 18. 09:49

@Adam

“Az azért hihetetlen, hogy ennyi év után még mindig vannak olyanok, akik át se próbálják gondolni, hogy mik miért is történnek a sorozatban, hanem egyből lehurrognak mindent.”

Az azért hihetetlen, hogy ennyi év után még mindig vannak olyanok, akik át se próbálják gondolni, hogy ki miért hőbörög a sorozattal kapcsolatban, hanem egyből lehurrogja a másikat a véleménye miatt.
Én és általában mások is, akik itt kifejtik a véleményüket, objektívan írnak, konkrétan meg tudják fogalmazni, mi bajuk van az adott résszel. Az első évadbeli aranyolvasztó Drogo-hadműveleten kívül az elején teljesen rendben volt minden, körülbelül a negyedik évadtól kezdődtek a bajok. Kutyák tűnnek el két vágás közt, zs-mozis kliséket használnak egyre többet, stb… Nem baki, de nekem konkrétan az volt a legfájdalmasabb, mikor Jaime megszöktette Tyriont, ő pedig megölte Shane-t és a faterját, és mindez totál érdektelen, unalmas, “csak felvesszük oszt kész”-stílusban zajlott… Rengeteg résznél érzem azt, hogy ha több időt fordítanának a drámák előadására, simán lehetnének olyan katarzisok egy-egy halálnál vagy fordulatnál, mint a Lost 3. évad végén.

“Onnan indul majd be a tényleges cselekmény, előtte ez csak a felvezetés, a szereplők közötti konfliktusok felvázolása, nem lehet egyből legyilkolni mindenkit… Kell egyfajta feszültségkeltés, annak ellenére, hogy csak 6 részes az évad.”

És milyen feszültséget keltettek ezzel a résszel? De tényleg? Könyörgöm, itt a sorozat vége, és sehol nem vagyunk. Joffrey halála óta áll a cselekmény, és most, mikor végre beindulna, a 7. évaddal felvezették a végkifejletet, de most megint fel köllött’ vezetni. Más választásuk tényleg nem lesz, minthogy összerakják egy kupacra a sok főhőst, hogy aztán legalább a felét gyorsan kinyírják. Most, hogy emésztettem pár napig az évadkezdőt, nem várok sok jót a befejezéstől.

fjanos - 2019. 04. 18. 10:09

Felvezetős volt a rész, igen, de én nem bántam, hogy megvoltak a nagy találkozások, mégha kicsit checklist érzése is volt az embernek közben (pipa, pipa, pipa…) Közeledik a végkifejlet, egyszerűsödik a képlet, ahogy kiesnek a változók sorban. Ez van, az se lenne jobb, ha az utolsó részben 20 helyszínen 20 szálat zárnának le. Csökken a komplexitás, de ez az összértékből nem von le, azt gondolom a teljes sorozatot kell nézni, az ide vezető utat beleértve, mikor a végkifejletet értékeljük – hiszen minden mindennel összefügg.

Én speciel meg tudom érteni az északiak sértődöttségét is, Sansa esetében dettó, végülis megmentette Jon hátsóját, észak királyává tette, ő meg kapásból letérdel valami déli fruskának, aki aztán hatalmas arccal bevonul és a sárkányaival emberkedik. Plusz pont Sansának az ellátmány felemlegetése, szerintem mikor azt mondják, hogy okos pl erre is lehet gondolni – én nem a sértettséget éreztem ki belőle, hanem a gyakorlatiasságot (amire a szőröspáncél ügynél is igyekeztek rávilágítani, elég erőltetett módon). Ne feledjük, Stannis is eléggé rápacsált erre nemrég, pedig ő nem épp egy tinilány tapasztalatával rendelkező hadvezér volt – még Westeros legmenőbb terepasztala sem mentette meg. Arról nem beszélve, hogy jelenleg Sansa űzi a legmagasabb szinten a diplomáciát a jelenlévők közül, a többiek egy barlangi troll szintjén mozognak ezen a téren. (Lásd Dany vagyok bemutatom a személyimet(félórás bemutatkozó), térdelj le vagy megsütlek, vagy épp Jonny aki bele is halt már egyszer a nagyszerű diplomáciai érzékébe, mégegyszer meg majdnem, Tyrion úgy látszik már elitta az eszét, Varysnak meg idegenben nem megy a játék)

Jaime meg olyan, mintha az összes makulátlan tökeit ő kapta volna meg, azért ahhoz kell bátorság, hogy besétálj oda, ahol az egyik főninek megölted az apját, a másiknak meg megnyomorítottad a testvéreként szeretett uncsitesóját.

Tippre sárkány nem fog maradni a végére, egyet ledárdázik az Éjkirály, a másikat meg Cerseiék szedik le (vagy különben minek mutatták volna, ahogy Hókuszpók sárkányelhárító löveget fejleszt Királyvárban)
Apropó sárkányrepülőzés tetszetős volt, csak az fájt kicsit, mikor arra gondoltam, hogy ilyenek miatt kellett két évet várni, hogy megrajzolják…

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 10:33

juhaszvik: a Starkoknál valószínűleg Bran lenne az utód, ha érdekelné a dolog, így Sansa. A Greyjoyoknál nem egyértelmű, részben mert ott egyfajta szavazással választanak vezetőt, részben mert ott is elsőbbséget élvez a fiú a lánnyal szemben. A Baratheonoknál pedig ott van Gendry örökösnek, nem halt ki a ház, csak nem legitim az utód. A Tullyknál Edmund tudomásom szerint él, a Martellek és a dorniak valóban kihaltak (legalább is a nevesített szereplők szintjén).

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 10:34

Bocs: Martell => Tyrell akart lenni

Wyrr - 2019. 04. 18. 11:03

@ juhaszvik

Egész Westeros a Targaryenek uralma alatt állt, de ez nem jelenti, hogy automatikusan nekik adnák megint. (Bár a mostani helyzetben nagyrészt szövetségesek vezetnék az egyes területeket, vagy olyanok, akiknek úgysincs hatalma ellenállni, vagy egyáltalán nincs vezető. Pár évada viszont hiába Targaryen-örökös valaki, lépésről lépésre kellett volna meghódítani Westerost, ahogy elsőre is tették.)

Baratheonok: Gendryt először törvényesíteni kell, hogy tovább vihesse a Baratheon-nevet, és ha már Baratheon, akkor örökölheti meg Viharvéget a Viharföldekkel.
Sárkánykő az eredeti westerosi Targaryen-birtok, az ő idejükben mindig a vastrón örököse kapta, míg a trónjára várt.
Akkor lehetne Gendryé ez alapján, ha ő volna Jon/Dany örököse. A Targaryen-dédanyjával szegről-végről tulajdonképpen rokon.

Starkok: Bran az öröklési rend szerint megelőzné Sansát, de ő nem foglalkozik effélékkel, és valószínű, hogy gyereke se lehet ( a regényben legalábbis úgy kezelték, hogy nem). Sansa és egy férj kell(ene), hogy továbbvigyék a Stark-nevet.

Lannisterek: Jaime

Greyjoyok: Yara

Arryn: Robert/Robin még él.

Tullyk: Edmure elvileg még ott ücsörög egy cella mélyén.

Tyrell: kihalt, a Síkvidék élére kellene valaki helyettük. Sam és a Tarlyk?

Martell: kihalt. Ellaria esetleg élhet még, de ő nem Martell hivatalosan. Tehát Dorne-ban is hatalmi űr van.

fjanos - 2019. 04. 18. 11:19

Wyrr: Helyes, ha így haladunk, Bronn válogathat a várak közül :D

Jesszus, Ügyifogyit ott felejtették a Frey tömlöcben? :O Sorozat záró jelenete az lesz, hogy miután mindenki meghalt ő végre kikaparja magát valahogy és elfoglalja a trónt. Valószínűleg azzal a kiskanállal dolgozik az alagúton, amit Gendry evezőnek használt a csónakázáshoz :)

Ela1010 - 2019. 04. 18. 11:58

Kivancsi lennek, ha tenyleg valasztas ele kerulne Dany, le birna e mondani a koronarol, ugy ahogy Jon tette. Szerintem nem.Meg azt is kinezem belole, hogy kepes lenne Jont eltenni lab alol, vagy hogy Jon inkabb felaldozza magat, csak ne kelljen Danyt levaltania a tronon.
Valahogy nekem nem jon at a koztuk levo szerelem.

Mate4182 - 2019. 04. 18. 12:25

azt hogy Jon felaldozna magat cask ne keljen elvennie Dannytol a koronat azt keltem

azt siman eltom kepzelni hogy Danny ne legyen hajlando lemondani rola es akar meg a sarkanyokkal is fenyegetozni kedjen (ugyse csinalt semi mast azota hogy Aquaman leszallt rola az elso evadban…)

remelem kardelre hanyjak :D

juhaszvik - 2019. 04. 18. 12:59

Wyrr: “Egész Westeros a Targaryenek uralma alatt állt”

oké, oké, csak arra gondoltam, hogy a hét királyság az valójában nyolc, mivel van egy nagyobb terület királyvár körül, ami ugye egy királysághoz sem tartozik a hétből, hanem a hét királyság urának közvetlen hűbérbirtoka. viszont hiába közvetlen hűbérbirtok, mégis tartoznak alá további hűbéresek, mint amilyenek korábban a Baratheonok voltak a Targaryeneknek. szóval ez jogilag nekem kicsit kacifántos.
egyébként jogos, hogy a Targaryennek el kel fogadtatnia magukat újból, de jelen állás szerint, ha lenyomják Cerseit, akkor sok ellenállásra már nem kell számítaniuk.

továbbá:
Jaime lemondott az öröklésről, nem? vagy elég csak egy visszamondó nyilatkozatot tennie, és semmis az egész?

(miért hittem, hogy a Robert Arryn nevű karakter meghalt? rejtély…)

Wyrr - 2019. 04. 18. 13:31

@ juhaszvik

Nem biztos, hogy jól értem, de leírom, ami talán válasz lehet erre.

A Koronaföldek nemesei közvetlenül az uralkodók hűbéresei voltak.
Ott nem létezett egy kiemelt ház (a királyi házon kívül), amelyikre az összes többi felesküdött volna, és amelyik a Targaryenek nevében irányította a területet.

A többi régiónál/egykori királyságnál viszont megvolt ez a plusz lépcsőfok, amit a nagy házak jelentettek. Családok, akik már a Targaryenek előtt uralták az adott területet királyként, vagy családok, akiket a Targaryenek helyeztek ebbe a pozícióba.

A Baratheonoké a nagy házak közé tartozott.

Tehát a vastrón alá tartoztak közvetlenül a Koronaföldek házai, és a nagy házak (Stark, Tully, Arryn, Greyjoy, Lannister, Tyrell, Martell, Baratheon).
A nagy házak alá tartoztak a régiók kisebb házai.

Ayrons - 2019. 04. 18. 13:40

Vastrón ura ezen területek felett uralkodik:
Koronaföldek
Észak
Völgy
Nyugati földek
Viharföldek
Folyóvidék
Dorne
Síkvidék
Vas-szigetek.

juhaszvik - 2019. 04. 18. 14:44

Wyrr, Ayrons:

rendben, de egyikőtök esetében sem jön ki a hetes szám (hét királyság). vagyis nem igazán értem, hogy amennyiben nyolc “család” van (Stark, Tully, Arryn, Greyjoy, Lannister, Tyrell, Martell, Baratheon), 8 területtel (+ a Koronaföldek, köszi :) ) akkor miért hívják hét királyságnak?

dexike3 - 2019. 04. 18. 14:46

@juhaszvik:
Robin reakciója érdekes lehet “Petyr bácsi halálára”. a völgy katonái még Deresben vannak. lehet a mások elleni küzdelemhez csatlakozik “anyámasszonykatonája” (bár karakteridegen lenne). esetleg a végjátéknál lehet még valami szerepe Cersei ellen. meglepő lenne ha ez lenne a fordulat:
https://www.instagram.com/p/BcImtMyAfgb/

Wyrr - 2019. 04. 18. 14:52

A Hét Királyság elnevezés az Aegon-féle Hódítás idejéből maradt meg. Akkor éppen hét volt.

Koronaföldek önállóan nem létezett, a Targaryenek hozták létre.
A Folyóvidék és a Vas-szigetek egy királyságot alkotott, amit Fekete Harren irányította Harrenhalból.
Így jön ki a hét.

Melkon - 2019. 04. 18. 14:55

juhaszvik

Javítsatok ki ha tévedek, de a Tullyk csak olyan szinten vannak, mint pl az Umberek és Boltonok. Ők mind északhoz, a Starkokhoz tartoznak és nem számítanak külön királyságnak.

Ugyanígy az Arrynok sem szerintem.

Melkon - 2019. 04. 18. 14:57

Egyébként itt a válasz:

“The Kingdoms of Westeros are known as “The Seven Kingdoms” because that was the state of Westeros when Aegon the conquerer came to Westeros to begin his conquest. ”

https://www.quora.com/Why-is-it-called-the-7-kingdoms-when-there-are-9-of-them

Wyrr - 2019. 04. 18. 15:08

@Melkon

A Tullyk eredetileg, mikor a sorozat indult, a Folyóvidék urai voltak, éppúgy, ahogy a Starkok Észak urai, vagy a Tyrellek a Síkvidéké stb.

Ők a nagy házak közé tartoztak, mióta Aegon nekik adta a Folyóvidéket, elválasztva a területet a Vas-szigetektől, ami meg a Greyjoyoké lett.
Azóta a Tullyk hűbérese volt arrafelé mindenki. (Az bökte Walder Frey csőrét is, hogy a régió uraiként olyan nagyra vannak magukkal, és lenézik őt meg a családját, sose házasodnak velük.)
Tehát Tully=Stark, Frey=Bolton volt az eredeti helyzet.

Az Arrynok is ugyanebbe a körbe tartoznak. A Völgy ráadásul önálló királyság volt Aegonék előtt, és már akkor is az Arrynok uralták.

juhaszvik - 2019. 04. 18. 15:11

Melkon: oké, így már megvan. szóval régen a Vas-szigetek és a Folyóvidék egy királyság voltak. köszi

Scared - 2019. 04. 18. 15:13

Melkon

A Tullyk a Három Folyó urai voltak, az Arrynok a Völgyé. Ha úgy nézzük egyenrangúak voltak a Starkokkal. Viszont a Tullyk a hűbéreseikkel együtt (Freyek, Blackwoodok, Brackenek, stb.) Robb Stark mellé álltak, mikor király lett, akkor már ők is alattvalók lettek. De amúgy nem tartoztak Északhoz, külön terület.

Melkon - 2019. 04. 18. 15:18

Akkor ezt félreértettem, köszi a pontosítást. :)

Scared - 2019. 04. 18. 15:21

Egyébként ez a Jon Snow király dolog még mindig nem áll össze. Vagyis nem értem bemondásra miért hinné el akárki Jonnak, hogy ő Rhaegar fia, pláne hogy törvényes, mikor mindenki úgy tudja Elia Martell volt a felesége. Bran levetít mindenkinek egy egész estés filmet Lyanna és Rhaegar házasságáról, vagy hogy kell elképzelni? :D
Szerintem ezt a válás-házasság dolgot felesleges volt beleerőltetni. Jon Targaryen származása abból a szempontból lehet jelentős, amit Melissandre hajtogatott mindig: a királyi vérben hatalmas erő van. Az, hogy fattyú vagy “törvényes” gyerek, végülis jelentéktelen, mert úgysem tudja senki bizonyítani. Robert sem volt törvényes örökös, ahogy Cerseinek sincs köze a trónhoz, mégis ő uralkodik.

Melkon - 2019. 04. 18. 15:24

Scared

Ugyanez a kérdés sok mindennel kapcsolatban felmerül. Például hogy Joffreynak ki is az apja. :)
DNS vizsgálat akkoriban még nem volt.

Ha jól értem ebben a világban elintézik annyival, hogy ha hasonlít az állítólagos apjára, akkor biztos tényleg tőle származik. :P

Scared - 2019. 04. 18. 15:31

Melkon

Ott a bizonyíték annyi volt, hogy átnéztek Nedék valamilyen családfákról szóló könyvet, amiből kiderült, hogy az összes Baratheon gyerek sötét hajjal született. És rejtélyes módon mindhárom gyerek szőke lett.
Amúgy Stannis levelet küldeni erről az összes lordnak, a kutyát nem érdekelte. Pedig ő volt a törvényes örökös. A fiatalabb Renly még a hűbéreseit is lenyúlta. :D A származás egy darabig fontos, de amúgy az erő mellé állnak. A sorozatban még a rokongyilkos, fattyú Homokkígyókat is elfogadták Dorne urainak, Jont pedig Észak királyává kiáltották ki, annak ellenére, hogy még mindig úgy tudják ő Ned Stark fattya. Ezért nem értem mi volt a funkciója ennek az egész válás dolognak.

Melkon - 2019. 04. 18. 15:36

Scared

Na de ez nem igazán bizonyít semmit, csak mert neki fekete haja van még lehet szőke a gyereke. :)

Melkon - 2019. 04. 18. 15:43

Nem írtam le világosan, bocsi. :) Szóval évszázadok alatt, bárkivel házasodott össze egy Baratheon férfi, legyen az Targaryen, vagy akármelyik más családból való, mindig sötét hajú gyerek született. Felkutatták Robert fattyait, pl. Gendryt vagy a Stannisnél élő viharos Edricet, nekik is barna hajuk volt. De az elvileg törvényes gyerekek szőkék voltak, pedig ha Roberttől lettek volna, barna hajjal kellett volna születniük. Jon Arryn utolsó szavai azok voltak, hogy “A mag erős”, amivel erre akart utalni, és ezért is halt meg, mert ezt kiderítette.
Ez persze még mindig nem túl nagy bizonyíték ezért sem hitt Stannisnek szinte senki. Csak egy jó húzásnak gondolták, amivel magát nevezhette meg a jogos örökösnek.

Scared - 2019. 04. 18. 15:43

De jó, a névhez írtam a te nevedet, pedig a hsz elejére akartam. :D

Melkon - 2019. 04. 18. 15:52

Login systemet a népnek!

Egyébként értettem, hogy miről beszélsz, csak ez nem így működik. :)

Nem igazán kell hozzá modern tudományos ismeret, megfigyelés alapján is biztos látták, hogy barna hajúaknak is lehet szőke gyerekük, akkor is, ha nagyon sok generáció óta nem volt ilyen. Legalábbis amennyiben nem az én ismereteim hiányosak. :)

Persze fogadjuk el, hogy ez elég erős bizonyíték abban a világban, mindenesetre szerintem jó pár gyenge lábakon álló “bizonyított” eset volt a sorozatban, nem Jon lenne az első.

Ha pl kiderül, hogy nagyon hasonlít valamelyik Targeryenre az már abban a világban szerintem hitelt adhat neki.

Ayrons - 2019. 04. 18. 16:03

Nem fog hasonlítani egyresem mivel Nednek az volt a mázlija, hogy a Stark és Targ frigyből a gyerek a Starkokra fog ütni mivel a Stark gén erősebb. Plusz a történelemben sose volt Targ és Stark házasság ami alap lenne a gyerek kinézetére.
Rhaeger pedig azért vette el Lyannat mert bele volt buzulva a sárkánynak 3 feje van legendába. 3 gyereket akart törvényesen akik majd visszaállítják a Targok régi dicsőségét. Csak Elia gyenge nő volt és két gyereket tudott csak kihordani többet nem. Ezért kellett egy új nő.

Scared - 2019. 04. 18. 16:11

Ebben teljesen igazad van, ezért sem hitt Stannisnek senki, hiába volt igaza. Az lett volna a kérdés, hogy Robert elfogadta volna-e ezt bizonyítéknak. Bár ha tárgyalás lett volna, még mindig kérhettek volna párbaj általi ítéletet, Jaime pedig bárkit lekaszabolt volna. :) Amit találtak önmagában nem sokat jelentett, inkább az tette gyanússá, hogy Arrynt meggyilkolták, pont mikor erre rájött. Persze utólag kiderült, hogy nem is Cersei-ék ölték meg, hanem Kisujj kavart a háttérben, hogy rájuk kenje az egészet. Aztán Nednek be is vallotta Cersei, hogy nem Robert gyerekei.

juhaszvik - 2019. 04. 18. 16:12

szerintem egyféleképp lehet Jonból “hivatalosan” Targaryen, méghozzá a sárkányok jogán. vagyis Dany meghal, Jon pedig megörökli a sárkányokat.

Melkon - 2019. 04. 18. 16:16

Ayrons

“a Stark gén erősebb”
Öhm, hogy micsoda? :)

juhaszvik

Vagy Dany nem hal meg, csak a sárkányok úgy döntenek, hogy munkahelyet váltanak. :)

Scared - 2019. 04. 18. 16:19

Ayrons

Tényleg, Catelyn meg azért utálta Jont annyira, mert sokkal jobban hasonlított Nedre, mint a közös gyermekeik. Közben nem is az övé volt. :D

Melkon - 2019. 04. 18. 16:20

Scared

Emlékeim szerint szimplán azért utálta Jont, mert a becsület bajnoka tudomása szerint megcsalta. De lehet, hogy csak az én figyelmem kerülte el ez a rész.

Scared - 2019. 04. 18. 16:28

Lehet az csak a könyvben került elő, az egyik POV fejezetében.

Melkon - 2019. 04. 18. 16:30

Olvastam a könyveket, az első 2-t kétszer is, de persze a terjedelemből adódóan sok részletre nem emlékszem. :)

Btw, beragadt egy kommentem. :'(

Ayrons - 2019. 04. 18. 16:36

Eleinte tényleg csak azért gyűlölte de ahogy nőttek Jon tiszta apja lett míg Robb a Tully vonásokat is örökölte.

John Arryn: Pycell rájött mivel mérgezték meg de miután megtudta, hogy a Lannistereknek ártott volna ha életbe marad így hagyta meghalni.

Jon származását a sárkány lovaglás bizonyítja.

Scared - 2019. 04. 18. 16:43

A származását igen, de azt, hogy törvényes gyerek Bran látomásán kívül semmi.

cathy - 2019. 04. 18. 16:50

Mondják páran, hogy Sansa tiszta Cersei lett, hát úristen Sansa tiszta Catelyn lett ez annyira egyértelmű! Annak jó és rossz oldalával, vagyis bosszantó, tudálékos, de alapvetően jót akar a családjának, most az ő szerepe lehúzni mindenkit a földre, mint anno Catelynnek volt. Arya meg btw tiszta Ned, a visszafogott, megfontolt párbeszédekkel (leszámítva hogy Nem nem volt arcnélküli sorozatgyilkos :D ) még a Gendrys látogatása is hasonló volt, csak ott asszem Ned Gendry főnökének szólt, hogy hagyja békén <3

Azért is fontos (szerintem), hogy az új konfliktusoknál Ned és Catelyn kvázi reinkarnálódjanak, hogy majd rájöjjenek, hogy nem lehet megint ugyanúgy lejátszani ezt a meccset, mert ez egy totál más meccs.

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 17:34

Melkon: “Na de ez nem igazán bizonyít semmit, csak mert neki fekete haja van még lehet szőke a gyereke. :)”

Nem igazán, úgy látszik ma már nem tanítanak alapszintű genetikát az iskolában. A szőke haj és a kék szem is recesszív gén, csak akkor jelenik meg, ha nincs domináns gén mellette egyik szülőtől sem. Mivel Robertnek minden gyereke barna hajú, barna szemű volt, ezért bár elvben lehetséges lett volna, hogy nála is van egy elfedett recesszív gén, de a meglehetősen nagy minta alapján ennek a valószínűsége elég csekély volt. Természetesen a ennek a DNS hátterét nem tudhatták a fiktív középkorban, de erre nem is volt szükség, elég volt az empirikus tudás.

Ayrons - 2019. 04. 18. 17:51

Szerintem Jon Ned és Sansa Caty. Csak Jon képes rugalmas lenni.

cathy - 2019. 04. 18. 18:01

Nekem Jonban és Aryában is van Nedből. De ja amit írtál az is stimmel. Első évad flessem van tőlük :D

cathy - 2019. 04. 18. 18:29

Most olvastam olyat ennek kapcsán, hogy tényleg Jon az Ned, Sansa meg Cat, akár szó szerint is, vagyis lehet összeírják őket. Először wtf, de most megnéztem pár Kit-Sophie jelenetet, hát uuhhhh simán el tudom képzelni, hogy Jon-Sansa lehetne a vége, bár a kevés idő miatt gyakorlatilag nulla az esélye. De atyaég jelentősen több kémia van köztük, mint Emiliával.

Melkon - 2019. 04. 18. 19:29

Neoprimitiv

“Nem igazán, úgy látszik ma már nem tanítanak alapszintű genetikát az iskolában.”

Ez azért kifejezetten vicces, miközben a következő mondatban megerősíted az állításom. :)

Azért ha csak nem csinált vagy 50 gyereket valószínűtlen, hogy elég nagy lenne a minta, hogy kizárhassák ennek esélyét, főleg hogy a másik szülőtől is függ, ha pl kerülte a szőke lányokat kapásból kevésbé releváns, hogy milyen volt a többi gyereke.

Wyrr - 2019. 04. 18. 20:47

@ Melkon

20 körül volt a törvénytelen gyerekei száma, Jon Arryn lenyomozta, amelyiket tudta. Gendry anyja pont hogy szőke volt.

Aki nem illik a mintába, az épp a sorozatbeli Shireen. Neki is sötét haj kellett volna.

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 21:04

Wyrr: Nekem valami harmincas gyerekszám rémlett abból a részből, amikor lemészárolják a gyerekeket, de a húszas minta is már elég nagy. Pont Gendryre nem emlékeztem, de az szintén rémlett, hogy Martinnak volt annyi esze, hogy beleírja valamelyik részletbe a lappangó recesszív gént kizáró információt, lévén ez talán az egyetlen genetikai ismeret, amiről már a nézők/olvasók nagy része hallott.

Shireennél szerintem a castingosok és a showrunnerek is elfeledkeztek arról, hogy ami Robert kapcsán elhangzik, az valamilyen szinten rá is érvényes.

Wyrr - 2019. 04. 18. 21:24

Lehet, hogy a sorozatban feljebb vitték a számot. A könyvben (kíváncsiságból megnéztem, jól emlékeztem-e), pontosan 16 törvénytelen gyerek van. Maggy jósolja meg, mikor Cersei rákérdez, neki és a királynak lesznek-e gyerekei.

Melkon - 2019. 04. 18. 21:31

A 16 vagy 30 sem lenne bizonyító erejű, legfeljebb gyanús.

Persze ha explicit kizárta Martin, az tök más, de önmagában a gyerekek semmit nem bizonyítanak.

Neoprimitiv - 2019. 04. 18. 21:33

wyrr: könnyen lehet, hogy én emlékszem rosszul – bár szeretem a sorozatot, de nem nézem újra meg újra a részeket és az első évad egy picit régen volt :)

reatard - 2019. 04. 18. 21:35

Na ja, de ha a got világában tudnának is a genetikáról akkor is mondhatnák Cersei védelmében, hogy van 3 szőke kivétel is a 20-30as mintában!

Ayrons - 2019. 04. 19. 07:49

Ott a családok nagy könyve. Ott a Baratheon ház tagjai a Hódítástól fel vannak sorolva és mindegyik fekete hajú volt ez a bizonyíték egy tárgyaláson.
Kérdés, hogy John Arryn miért kezdett ezután nyomozni.

Scared - 2019. 04. 19. 09:21

Ayrons

A könyvben Stannis kérte meg, mert gyanakodott rá, hogy Joffrey nem Roberté.

Binky - 2019. 04. 19. 09:35

Régen számított, hogy törvényes vagy törvénytelen a gyerek, főleg az öröklés miatt. Persze ezt könnyen lehetett orvosolni, akár egy tollvonással. Ha emlékeztek, Stannis is felajánlotta Jonnak, hogy tövényesíti őt Starkként.

A Targaryen származást tuti, hogy a sárkányok fogják igazolni, mert mást biztos, hogy nem engednének a hátukra, Jon meg azért csak felmászott az egyikre. Még ha eddig szóban nem is említették, de Tyrion, Varys és Davos szeme a “nagy repüléskor” azért kiesett, és Varys fog erről még beszélni, illetve Melissandre még visszajön, és ő is “tanú” lesz, Sam szintén olvasta a nagymester naplójában, hogy összeházasodott Lyanna és Reagar, szóval összeáll majd a kép Jon származásáról. A Stark vért már igazolta a farkasa Ghost. Most majd jön a sárkány, aki szintén jól megnézte magának a vízesésénél, és nem a csók miatt Danyval. Majd ez a későbbi rész(ek)ben ki lesz bontva, mert kulcskérdés lesz sztem.

Neoprimitiv - 2019. 04. 19. 10:47

Ayrons: abban igaza van Melkonnak, hogy 100%-os bizonyítékként nem működik, egyszerűen azért, mert elég egy B gén a dominanciához. BB kombinációt csak valódi DNS vizsgálat tud igazolni, a gyerekekkel csak azt lehet, hogy valaki nem az. Ezzel együtt mivel itt több generációra visszamenőleg, Robert esetében pedig egy viszonylag nagy mintán belül sem volt példa a Bb megjelenésére, matematikailag ugyan nem lehet kizárni, hogy Cersei esetében mindhárom gyerekénél előjöjjön, a többieknél pedig soha, de ennek igen kicsi a valószínűsége.

Melkon - 2019. 04. 19. 11:29

Neoprimitiv

Nem kell generációkra visszamenni, mert bejöhetett a másik gén Robert anyjától. Ilyen szempontból irreleváns, hogy hány generációra visszamenőleg volt mindenki fekete hajú, és gyanítom, hogy csak a megfigyelésekből is tudniuk kellett, hogy a szülők hajszíne nem garancia.
No meg ugye bizonyítsd, hogy az a 10+ gyerek valóban Robertté volt. :)

No de mindegy is, szerintem el kell fogadni, hogy abban a világban a bizonyítékokat sokkal lazábban kezelték, mint ahogy pl a középkorban is. Nincsenek meg az eszközeik ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan lehessen bizonyítani bármit is.

Épp ezért szerintem nem annyira egyértelmű, hogy Jon Targaryen őseit nem fogják csak úgy elfogadni. Bár az vicces, hogy a fellegvárban tudtak a házasságról, miközben senki más nem. :)

Illetve a sárkányok rokonság detektora is fura, nem is nagyon van értelme, hogy egy teljes faj by default lojális legyen egy konkrét emberi családhoz.

Melkon - 2019. 04. 19. 11:41

Mármint a sárkányokkal kapcsolatban én úgy voltam vele, hogy Danyt születésük óta ismerték, ő nevelte fel őket, ő etette és emiatt lojálisak hozzá.
Jonnál meg gondolom benne volt, hogy Danyvel volt, de ha pl csak úgy random odament volna hozzájuk lehet, hogy szénné égették volna.

Logikailag ez a magyarázat szerintem értelmesebb, mint hogy valamilyen mágikus módon lojálisak a sárkányok egy olyan családhoz, akikkel ők maguk sosem léptek interakcióba.

katyvaszlipp - 2019. 04. 19. 12:41

Fellegvárban sem tudtak róla, csak oda került a septon naplója hozzájuk (gondolom mindent begyűjtenek, ha adott embernek már nincs rá szüksége), és Sam emiatt tudta.
Kétlem hogy ott ezt olyan sokan elolvasták volna, és összerakták képet ott.
Főleg látva, hogy a nagyon okos Fellegvárban lévő mesterek mennyire vakon tapogatóztak bizonyos kérdésekben.

Melkon - 2019. 04. 19. 12:48

katyvaszlipp

Persze, de azért azt gondolnám, hogy minden ilyen anyagot átnéz valaki, és akkor felmerül a kérdés, hogy egy ilyen információt miért nem osztott meg másokkal. Persze lehet, hogy tévedek és túl nagy adatmennyiséget kapnak ehhez. :)

Wyrr - 2019. 04. 19. 13:25

@ Melkon

Levéltárakban is porosodnak anyagok évekig-évtizedig akár, anélkül, hogy valaki átnézné, pontosan mit tartalmaznak.
Találkoztam ilyennel; mikor bekerült, megkapta a címkét, kb. ennyivel: xy irathagyatéka (…)-tól (…)-ig, és ment a polcra, a sok tucat hasonló közé. Várva, hogy egyszer sor kerüljön rá.

A Fellegvárban is hasonló lehet a helyzet a régi dokumentumokkal. Ha valakinek épp az a fősepton érdekes valamiért, akkor nekiáll átbogarászni a dolgait, de náluk az iratmegőrzés csak egy a sok terület közül, amivel foglalkoznak, a többségnek nem ez a típusú kutatás a fő tevékenysége.

De az is lehet, hogy valaki nekiállt anno átolvasni a naplót, csak mikor húsz-harminc oldala olvasgatta a lépcsőszámhoz hasonló érdekfeszítő adatokat, amikkel Szegfű is traktálta Samet, feladta, épp a lényeg előtt. ^^

katyvaszlipp - 2019. 04. 19. 15:19

@Melkon

lehet elolvasták,de nem tulajdonítottak neki jelentőséget.
szerintem ezt a Tower of Joynál történteket nem tudták, az meg hogy Rhaegar összeházasodott valakivel, a halála és a Targok bukása után mindegy lehetett.

Ha olvasták, nyilván nem.

kabuki - 2019. 04. 19. 15:33

Ha már ennyi komment feszegeti ezt a származás témát, akkor én is előhozakodnék a saját teóriámmal.

Szerintem Varys királyi leszármazott. Ezt onnan gondolom, hogy amikor a 3. évadban elmondja Tyrionnak, hogyan történt a kasztrálása, akkor kiderül, hogy a khmm…testrészeire egy olyan vérmágiás cucchoz volt szüksége a varázslónak, amivel beszélni tudott a valamivel a tűzben. És ugye Melisandre is folyton királyi vért kajtatott az ugyanilyen lángos-telefonálós medzsikhez. Az meg ebben a konstellációban még érdekes is lehet, hogy miért kopasz permanensen Varys, azaz a hajszíne lehet, hogy lebuktatná menten. Ráadásul ugyanebben a jelenetben Varys azt is mondja Tyrionnak, hogy azóta is a lángból jövő hang által mondottakon agyal, vagy valami ilyesmi, vagyis emlékszik rá, mi volt az és elég komoly dolognak kellett lennie. Ez utóbbit az is megerősíti, hogy amikor a 6. évadban Mereenben segítséget kérnek az ottani fő Vörös papnőtől, az előhozakodik ezzel az egésszel és amikor azt mondja Varysnak, hogy elmondja-e, mit mondott a hang és ki volt az, akkor Varys úgy néz rá, mint aki menten infarktust kap.

Aztán persze lehet, hogy csak az agyamra ment az újranézés és nincs is semmi ilyen, de köszönöm, hogy elmondhattam :D

Ayrons - 2019. 04. 19. 15:38

Cerseitől származna a döntő bizonyíték. Első évad második része:
Catynek elmondja ,hogy Robertnek a házasságuk elején szült egy fiút de az meghalt nem sokkal a szülés után. És Cersei mondja ,hogy fekete haja és úgy ordított mint Robert. Tehát első kölök Roberté volt mert kiköpött ő volt a többi már nem. És ezt Caty vagy Cersei meg is jegyzi.

Melkon - 2019. 04. 19. 16:03

Ayrons

Miért lenne döntő bizonyíték? Ezzel az információval pontosan ugyanott vagyunk, mint enélkül.

tonks - 2019. 04. 19. 16:45

@kabuki: én már meg is vettem a teóriád! :D

Én csak azt nem értem, miért vannak potenciális halott/Más jelöltek (~ harcban hasznavehetetlenek) még Deresben, vagy mi a terv? Ahogy néztem, menedékféleséget nem nagyon építenek, és mutogatták ugyan a várat most sokat felülről is, de nem tűnik se bevehetetlennek, se túl nagynak ahhoz, hogy harcok során fölös hely legyen Sansának, Varysnak, Tyrionnak, nőknek, gyerekeknek… (és a jégsárkányról ők még csak nem is tudnak)

Ayrons - 2019. 04. 19. 17:22

Arra értettem ha mondjuk tárgyalás lett volna Robert idején még.

Flowey - 2019. 04. 19. 18:30

Melkon

A könyvben Joffrey tisztában van a saját “származásával”, ha jól emlékszem ő küldi rá a bérgyilokot Bran-re (ami valahol beismerés), csak ez a sorozatban nem így volt, ezért itt “majdnem mindegy”.

Ezek így együtt már elég védhetetlenek, hogy

1.Az összes gyerek Jaimre-re hasonlít külsőre és nem az “királyra”
2.A király többi gyereke (a könyben ott volt még Viharos Edric is, mint “hivatalos fattyú” kb. mint Ramsay vagy Jon, aki a sorozatban nincs)
3.
Először Jaime, majd Joffrey gyilkossági kísérlete Bran ellen.
4.Mindkét segítő azután került bajba, hogy pedzegetni kezdte a dolgot
5.”A mag erős”
6.Joffrey vérfertőzésben fogantatása az idegállapotára is kihat, mint a rómaicsászárok esetében néha. (Tyrion is azért lett törpe, mert Tywin az unokatesójával házasodott)
7.Jaime végig indokolatlanul lemond mindenféle örökségéről és dicsőségéről, hogy “testőrtag” lehessen – közel Cersei-hez. Kimagyarázható lenne, hogy “mert ikrek”, de azért ez túlzás.

Nekem kevesebb is elég lenne a gyanakváshoz. Igaz én gyanakvó-típus vagyok, sajnos.

Melkon - 2019. 04. 19. 18:41

Flowey

Nem rémlik, hogy Joffrey tisztában lenne a származásával, Bran meggyilkolásának kísérlete emlékeim szerint csak hülyeség volt részéről.

1.: Ez valóban gyanús, de eddig mintha csak a hajszíne hasonlított volna, ami nem jelent semmit.
2.: Gondolom lemaradt a vége és a hajszínt szeretted volna írni. Mint már kb 20 kommenten keresztül megbeszéltük, a hajszín nem jelent semmit, engedjük el.
3.: Emlékeim szerint ezekről az illetékesek nem tudnak.
4.: Jon Arrynról sem tudtak tudtommal, szóval ez eddig csak egy, akit árulás vádjával kivégeztek.
5.: Ez teljesen értelmezhetetlen, nem bizonyít semmit.
6.: Valakinek az idegállapotára milliárdnyi dolog lehet hatással, akár pl a stresszes gyerekkor sok elvárással.
7.: Ezt most úgy mondod, mintha az nem egy valid karrier lenne, hogy a legelitebb testőrség tagja. Sokan nem szeretnének uralkodni, ez így csak belemagyarázás.

Az a baj, hogy ilyen szintű indokokat bárki ellen bármivel kapcsolatban fel lehet hozni.

Wyrr - 2019. 04. 19. 18:50

Flowey

Joffrey – Cersei szerint – azért küldte a gyilkost, mert hallotta, mikor Robert részegen arról beszél, Brannek jobb lenne holtan, mint összetörve. Robert “elveinek” akart megfelelni.

Nem tudhatott a vérfertőzésről, arról végképp nem, Bran mit láthatott.
Ő, aki annyira nagyra volt vele, hogy a király fia, és övé a vastrón, nem viselte volna el az igazságot.
Nem is az típus, akire rá lehet bízni ilyen titkot. Annyira meg nem okos, hogy kitalálja.

Carrie - 2019. 04. 20. 10:31

345 hozzászólást nem tudok végigolvasni, szóval lehet olyasmit írok le, amit már lehangzott. Én azok táborát gyarapítom, akik szerint nem voltak feleslegesek ezek a találkozások és nem csak időhúzás volt. Bár amilyen gyorsan végigvették mindegyiket kicsit összecsapottnak tűnt, némelyik pl. Arya-Jon kaphatott volna nagyobb hangsúlyt, így aztán néhol súlytalanná vált, talán ezért is érződik inkább csak időhúzásnak. Persze tudom, hogy ennyi játékidőbe ennyi fért bele, de a szereplők egy részét már összehozhatták volna az előző évadban például.
Ahogy nézem elég sokan írnak negatívan Sansaról. Ok, a legokosabb karakternek nyilván ne állítsuk be, de arról azért ne feledkezzünk meg, hogy Kisujj szándékait, motivációit és tetteit teljes egészében átlátta, és mivel ő volt az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb manipulátor a történetben, ez azért nem kis teljesítmény. Egyébként pont ezzel kapcsolatban ismeri el Sansa, hogy lassan tanul, szerintem ez is mutatja, hogy nincs elszállva magától. De azért tanul és pont ez a lényege, hogy fejlődik a karaktere folyamatosan, nem toporog egyhelyben, ezt azért erős túlzás állítani. Mondjuk vicces, hogy ott pont Kisujj vezeti rá a megoldásra. Egyébként korábban a 2. évadban, most nem emlékszem hányadik részben, amikor Joffrey a trónteremben vereti meg Sansat, mikor kifelé megy Tyrion megkérdezi, hogy nem akarja-e megszüntetni az eljegyzést, erre Sansa közli, hogy ő hű Joffreyhoz és emelt fővel kivonul a teremből. Tyrion pedig szinte ámulattal néz utána és azt modja Lady Stark talán túléli minannyiukat. Ha más nem is ez mutatja, hogy ha nem is volt a legokosabb karakter az elején, de teljesen hülye sem volt, tudta mit kell tennie a túlélésért, ráadásul ez pont az egyik legokosabb karakter szájából hangzik el. Azért emlékszem erre a részre ennyire, mert engem innentől kezdett el érdekelni a karakter, előtte azt hittem csak töltelék, akit majd a megfelelő pillanatban ölnek meg. Szóval én régóta vártam már, hogy nagyobb szerepet kapjon a karaktere, ami mostanra meg is történt, én kíváncsi vagyok végül hova fut ki. Remélem nem fordul Jon ellen, az nagyon sablonos lenne.
A sárkányos repülgetés nekem sem tetszett. Értem én, hogy meg kell mutatni, hogy Jonnak is megy ez, de lehetett volna egy hangsúlyosabb pillanatban. Na nekem ez volt időhúzás, nagyon nem illet szerintem a rész hangulatába.
Az Arya-Gendry páros nekem tetszene, remélem ha nem is szerelem, de lesz belőle még valami, és kapunk pár jó jelenetet. Például simán el tudnám képzelni, hogy mondjuk harc közben egymás mellet küzdve kössenek ki, így akár még az se zavarna ha valamelyik végül meghal.
Egyébként szerintem arra pont jó volt, hogy mindenkit felcsigázzon ez a rész a nagy csata előtt, ha mással nem hát azzal, hogy felvázolták a frontvonalakat, felsorakoztatták a”seregeket” és most mindenki csak arra vár, hogy ki indul meg először. Én abszolút nem bánom, hogy ez nem ebben a részben történt, így csak még nagyobbat fog majd ütni.

Dorgo - 2019. 04. 21. 17:49

A sorozat már régen nem olyan amilyennek indult, azt hiszem ezt már el kell fogadni.
Nekem az első részben befejezetlennek tűntek párbeszédek. Amikor Bran megszólal, hogy erre nincs idő, és egyébként a halott sárkányt felélesztette az Éjkirály és erre kb. semmi reakció nincs. Vagy ez már tudott mindenki által? Arra sincs senkinek egy reakciója, hogy látják Jont a sárkány hátán. Úgy nézett ki Tyrion hajlana Jon és Daenerys házasságára, de akkor mi is volt az a nézés az előző évad utolsó részében? Semmilyen tanácskozást nem láttunk, csak azzal vannak elfoglalva, hogy Jon behódolt Daenerysnek és miért Tyrion szólalt fel, miért nem Dany és még sorolhatnám, szóval őszintén sajnálom, hogy ez a sorozat nem készülhetett el a megírt könyvek alapján. Volt olyan jó ez a sorozat, hogy ezt megérdemelte volna.
Ami viszont engem még érdekelne, amit Bran akár láthat is, hogy pontosan mi volt Rhaegar elképzelése? Az okés, hogy meg akarta dönteni az apja hatalmát érthető okokból, meg olvasta a próféciát, de hogy gondolta ezt a házasságot? Tudnia kellett, hogy háború lesz. Valóban szerette Lyannát vagy csak a prófécia miatt vette el? Egyáltalán nem vehette 100%-ra, hogy a születendő gyerek megmarad. Nem látom ezt nála annyira végig gondoltnak. Illetve, ha Bran látná ezeket az indítékokat, akkor talán láthatná azt is, hogy Jonnak valójában mi a szerepe, mert az biztos, hogy ő a kulcs az Éjkirály ellen. Ice and Fire

Edrick - 2019. 04. 22. 02:55

“hogy gondolta ezt a házasságot? Tudnia kellett, hogy háború lesz.”

Erre szerintem ugyanaz a válasz, mint hogy Robb elvette Talisát/Jeyne-t, holott Frey egyik lányát kellett volna elvennie; vagyis hogy szembemennek a kötelességeikkel. Robb “csak” egy nem nemest vett el, és megszegte az egyezséget. Rhaegarnál ez annyival sikerült rosszabbul, hogy egyrészt ő eleve házas volt, és Lyannát is másnak ígérték, plusz az ő kapcsolatukat sokan rablásnak hitték, pedig attól függetlenül, hogy szerette-e Lyannát, ő szerette Rhaegart, szóval legalább az egyik oldalról megvolt a dolog. De azon nem változtat, hogy a saját céljaikat/vágyaikat a birodalom, a szokások és a kötelességek elé helyezték.

ikelemen5 - 2019. 04. 22. 06:05

S08e02.

Akik azon a véleményen voltak, hogy az első rész “időhúzás” volt, mit mondanak erre?
Nekem nagyon tetszett végig, érezhető a feszültség, és végig azon gondolkodtam, hogy ő tuit meghal, ő is, és is. :)

Ayrons - 2019. 04. 22. 06:52

Nagyon feszült rész volt végig, zseniális beszélgetésekkel és játékokkal.
10/10 még a múlthetit is felülmúlta.

Szellem volt végre.
Jaime zseniális.
Dany meg egyre köcsögebb.
Tormound egy igazi Casanova

Azilcsi - 2019. 04. 22. 09:35

Az első rész létjogosultságát teljesen megértettem, szerintem is jó volt, hogy nem rontottunk ajtóstul a házba, kicsit felvázolták a viszonyokat nekünk.

Na de ez?! Itt már annyi kérdés van a levegőben, hogy el kellett volna kezdeni megválaszolgatni őket. 30 perc után hátradőltem, hogy ez akkor ennyi, nem fogunk kapni semmi érdemi történést, mindent a 3. részre tolnak át, amivel aztán el is érkezünk az évad feléhez… Értem, hogy ott nagyot akarnak dobbantani, de ez így kihagyott ziccer, egy bosszantó filler epizód és nem több. Pedig lehetett volna mit kezdeni ezzel a csata előtti expozícióval.

Melkon - 2019. 04. 22. 09:51

Ayrons

Hol volt benne Szellem? :o

Amúgy nekem is nagyon tetszik eddig az évad. Azt a részét mondjuk nem nagyon értem, hogy fizikailag hogy fér el fél észak Deresben, de ettől tekintsünk el :)

Nem is értem mire számítottak mások, emlékeim szerint jó előre lehetett tudni, hogy a 3. rész lesz a nagy csata, de már a részek hosszából is lehetett erre következtetni.

Ayrons - 2019. 04. 22. 10:34

Mikor Jon, Edd és Sam beszéltek a Falon a háttérbe ott volt Szellem

Melkon - 2019. 04. 22. 10:52

Áhhá, köszi, ez elkerülte a figyelmem.
Bár fura hogy évadok óta nem láttuk, most meg mindenki számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy egyszer csak ott van. :)

Ayrons - 2019. 04. 22. 10:54

Ő a deresi szellem xd
Am a 7.évadba elmondta Sansa, hogy Jon itt hagyta a kennelbe hogy vigyázzon Sansa ő rá.
Mondta, hogy az északi urak nem rémfarkasok akik hűségesen csak várnak.

Ayrons - 2019. 04. 22. 10:55

Komment bent

Danzig - 2019. 04. 22. 14:11

Szép hattyúdala volt ez szerintem a szereplők 90%-ának.

Sawyer - 2019. 04. 22. 15:50

Megint egy helyben toporgást kaptunk a második résszel, de végig lekötött, Sansa és Theon összeborulásán még meg is hatódtam.
Tyrionék iszogatását szerintem igen elnyújtották, de jól megágyaztak a következő részre, lesznek itt elhullások, az tuti.

DarkEagle - 2019. 04. 22. 16:13

Nem vágom megint mi bajotok Dany-vel. Kedves volt Sansával szinte már összehaverkodtak, persze Deres ügyében még nem egyeztek meg de nyilván nem akarná őket uralni Dany pont azért mert szereti Jon. És kétlem hogy bármit változtatna a tény hogy most már ő is tudja hogy ki is Jon valójában. A reakciója is 100%-ig logikus volt. Most őszintén, aki nem tudja milyen képessége is van Bran-nek az mi a francért is hinne neki meg Sam-nek aki ugye szimpla könyvekből értesült a dologról, ráadásul pikkel is a csajra hisz megölte az apját meg a testvérét. Az meg szerintem el se jutott az agyáig hogy rokonok és együtt háltak vagy szimplán nem is érdekelte. Engem az bánt hogy félbevágták a beszélgetést, ez sajnos tipikus írói húzás nem csak a GOT-ban hanem kvázi minden sorozatban. De én nem hiszem hogy ez nagy gondot okozna köztük szerintem Dany simán lemondana Jon miatt a trónról vagy épp Jon hiszen ő sosem akart király lenni. Ráadásul tegyük fel ha túlélik mindketten ki fogja bebizonyítani hogy Jon kicsoda? Bran? Ugyan már. A könyveket meg simán meg lehet semmisíteni.

És akkor beszéljünk szerintem a rész (szerintem) legjobb jelenetéről. A tűz melletti beszélgetés. Baromi rég láttam ennyire epikus dolgot GOT-ban ami nem valami grandiózus harc volt hanem csak beszélgetés. Volt itt minden poénos odaszólásoktól (Tormund továbbra is az egyik kedvencem :D) egészen a komolyabb drámáig. Mikor Jaime lovaggá ütötte Brienne-t az valami eszméletlen szép jelenet volt.

Ja és ne felejtsük el azt a részt mikor szó szerint kirázott a hideg. Podrick ahogy énekelte ezt az eszméletlen szép számot. Itt megnézhetitek egyébként dalszöveggel együtt a GOT hivatalos csatornáján, kösz a linket Bruzsy-nak! https://www.youtube.com/watch?v=eTa1jHk1Lxc

Ja és Sansa és Theon mindkét jelenetét imádtam. Először ugye mikor megérkezik és megölelik egymást, majd mikor Podrick éneke alatt egymásra néznek. Eddig egyáltalán nem is gondoltam erre de most nagyon az jár a fejemben, hogy ezeket össze akarják hozni esetleg és igazából támogatnám hiszen mindketten hasonlóan sokat szenvedtek.

Nálam nem 10/10 a rész inkább “csak” 9/10 de azt tuti hogy bekerült a TOP 10 kedvencek közé. Bár évad végére tippre kiszorul majd onnan szerintem.

Pont - 2019. 04. 23. 00:08

Az első rész egy gyengén megvalósított “na mindenki megérkezett” volt, nulla dráma, nulla feszültség, nulla meglepetés. Az e02 remekül megformált csata előtti feszültség, jelentéktelen de mégis váratlan jelenetekkel. Pl. Arya-ék, Sansa-Theon, sebhelyes arcú kislány stb… Így kell ezt csinálni na…

JediGhost - 2019. 04. 29. 12:07

Nem tudom hányan nézik angolul egyből, amint az USÁ-ban lement egy rész, de az utolsó (a csata az Éjkirály seregével) pont olyan über-brutál, mint az Avengers Endgame, ami a múlt héten megdöntötte a mozi-rekordokat.

Minden, amit akartok és elvártok, benne van! Garantált sorozatnéző-orgazmus!

ferenc - 2019. 04. 29. 12:09

Akkor lehet, hogy ezért nem nézek Avengerseket? Max annak garantált vagy orgazmus, akit érdekel az efféle, akik az akciókért nézik a sorozatokat – ezért kár kivetíteni másra a saját elvárásaidat. Akit az efféle nem izgat, vagy aki nem csak technikai dolgokra kíváncsi, annál örülhet a rész, ha megütötte a közepeset.

JediGhost - 2019. 04. 29. 12:10

+van egy mondat a következő (s08e04) részből előzetesként, amitől hidegrázást lehet kapni, annyira telitalálat!

LightKing - 2019. 04. 29. 13:32

Nálam nagy csalódás volt a 8E03 rész. Összefoglalva:
Fan service 10/10
Látvány 10/10
Agymunka 1/10
Game of Thrones mérce 1/10

A várvédök úgy viselkedtek, mintha a cél a minél nagyobb emberveszteség lenne és semmit se tudnának a támadókról. A forgatókönyv minden betűje a rajongók kiszolgállásának jegyében íródott, nulla valósághűség, nulla meglepetés, nulla elvesztett főszereplő.
Nem ezért néztük lelkesen az első 6 évadot!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz