login |

Magnum PI: vége az 1. évadnak

2019. 04. 16. 19:30 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A Hawaii Five-0 és a MacGyver után ismét kaptunk egy olyan rebootot a Hawaii Five-0 és a MacGyver készítőjétől, amit előzetesen sokan köpködtek (mert hogy merészelnek klasszikusokat leporolni, hogy hírnevüket öregbítsék!), hogy utána azok, akik valóban elkezdik nézni azt mondják, hogy egy teljesen korrekt és élvezhető végeredmény. De ehhez persze el kell kezdeni, és látni, hogy miképp formálták a koncepciót az első évad során.

Nyilván a fentiek a H50 és a MacG műfaját kedvelőknek szólnak, akik szeretik az akciódús, látszólag téttel bíró, olykor drámainak tűnő, de valójában könnyed sorozatokat, amikben a szép snitteknek (Hawaii, ugyebár), jó dumáknak és cool pillanatoknak van jelentősége, és ahol a történetek inkább csak a karaktereket helyzetbe hozó kellékek. Nekem pedig, ahogy azt a pilotkritikámban is leírtam, ez nem annyira a stílusom.

A fináléban egy mini átívelést, story arc-ot zártak le azzal, hogy visszahozták Jordana Brewster pár résszel ezelőtt bemutatott karakterét, ezzel adva némi érzelmi töltetet a résznek, de egyébként nem sok mindenben különbözött egy random epizódtól, még cliffhanger-t sem biggyesztettek a legvégére, ami így is van jól, hiszen nagyjából minden erőltetett lett volna lezárásnak. Persze jutott a zárásba elcsépelt lövölde és kiszámítható párfordulás, de ez van.

Külsőségek tekintetében persze nem fogták vissza magukat a készítők, hiszen a Magnum PI az a sorozat, ahol egy random beszélgetésre nem az irodai díszletbe vagy valahova való sétálás közben kerül sor, hanem a Ferrari-ban ülve, miközben a háttérben festői tájakat látunk, arról nem is beszélve, hogy ezúttal az autós üldözés helyett egy helikopteres üldözést kaptunk – ismét csak jelezném: aki ilyen sorozatra kíváncsi, azt az új Magnum nem fogja cserben hagyni.

Egyedül azt nem tudom, hogy karakterek szintjén mi a helyzet. Thomas-t eleinte sokan színtelennek találták, de nekem vele nem volt gondom. Higgins már a kezdetektől a legjobb arc, a prímet nálam egyértelműen ő viszi, a kapcsolatát a címszereplővel kifejezetten érdekes nézni. Ellenben TC-t és Rick megítélését kénytelen vagyok a rajongókra hagyni, mert nem hiszem, hogy előbbit mindenki annyira tipikusnak találná, mint én. (Mondjuk én Rick-ben is inkább csak Zachary Knighton-t látom, ami nem előny, de annyi baj legyen.)

Szóval miközben engem sem a finálé, sem a random évadközi részek nem győztek meg arról, hogy nézős sorozat lenne számomra a Magnum PI, az egyértelműen lejön, hogy nincs vele semmi probléma, olyan sorozatként, amilyennek definiálta magát, tökéletesen élvezhető, és szerintem egyre inkább el fogja kapni az ember, ahogy közelebb kerülnek hozzá a karakterek.

A Magnum PI pont azt a műfajt képviseli, amit megszeretve az ember idővel jó eséllyel nem fogja már kaszálni sem, mert nem sztorifüggő, így a minősége sem tud nagyot zuhanni, hacsak nem kezdik erőltetni a melodrámát és a szappanoperát. És egyelőre ez nem fenyeget, mert bár meg-megpendítenek romantikus szálakat, eljátszanak lehetőségekkel, de alapvetően a főbb szereplők barátságára alapoznak Haverok közt módra.

12 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2019. 04. 16. 19:56

Nekem nagy meglepetést okozott mert bár sejtettem, hogy be fog jönni pont a könnyedsége miatt de nem gondoltam hogy ennyire. A két főszereplő tényleg a legjobb, a két jó barát nemi s az hogy rossz inkább csak közepesek de legalább nem zavaróak. A 2. évadban kaphatnának több szerepet annál hogy mindig beugornak segíteni. Én arra vagyok kíváncsi meddig húzzák hogy összehozzák a két főszereplőt mert azt észrevettem hogy szinte minden részben kiderült valami olyan infó Magnumról ami miatt Higgins egyre jobban megkedvelte. :D De ha össze is hozzák őket remélem nem tűnik el a kapcsolatukból ez a csipkelődős stílus.

Casey Novak - 2019. 04. 16. 21:07

Nem zavart, hogy egy régi címet “cibáltak elő”, inkább a készítők miatt kezdtem neki félve, az új meggájvert ki kellett lőnöm a pilot közben, annyira felnyomta az agyam. De ez nagyon fekszik, kimondottan jó lazítós/háttérzaj sorozat, arra az esetre, ha nem akarok gondolkodni, de mégiscsak nézni kéne valamit. Tök örültem, hogy behozták Tim Kanget, már a The Mentalistben is bírtam.
Nem harsányan kacagós a humor, de mégis elszórakoztat, Magnum csengőhangjai pedig mindent visznek. A macskás rész pedig állat volt. No pun intended.

kiskiraly - 2019. 04. 16. 23:47

Jó kis feelgood sorozat, de nem is akar több lenni annál. Pár epizódot néztem belőle.
Magnum sokszor már a terepen is van Higgins-szel, a TC-nek és Ricknek pedig sokszor csak adnak egy melléknyomozós szálat és annyi, ami miatt én is kissé súlytalannoknak érzem őket a sorozatban, ezek szerint nem csak én vagyok vele így.

Ja igen a sorozatnak adjatok esélyt a pilot után, mert az kissé akciódúsra sikerült és néha a kissé béna CGI-ra hagyatkozott.
Szerintem a második rész után már el lehet dönteni hogy bejön-e vagy sem.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 09:22

Valami nagyon okosat akartam írni, de aztán rájöttem, hogy túl bonyolult, szóval a lényeg:

lehet, hogy az országos adók újra megtanultak könnyed krimiket csinálni? A Whiskey Cavalier nagyjából azonos műfaj és ott is az az általános visszajelzés, hogy jó. A nézettsége egyik sorozatnak sem acélos (0.7 volt a Magnum, 0,6 a WC utolsó demója), de akik nézik, azok nem jobb híján elégedettek velük, hanem a műfaji elvárások mentén jónak tartják őket.

gezira - 2019. 04. 17. 09:53

Magnum , az új fajta, RTL Klub
Istenem az égben, ez valami borzalom,,,az eredeti ,Magnum , a 193 cm 100 kg -os Tom Selleck után ez a Magnum egy kis nyikhaj , jó ha van 70 kiló és 170 cm magas ,, akkora mint ,, Higgins,” aki itt egy kis jelentéktelen nyuszika csaj ,,,,jézusom Higgins egy nő,,,vagy inkább egy fejletlen bakfis,,,,, Robin Masters -ről beszélnek, dehát hogy lehet Higgins egy nő ugyanis az eredeti sorozat egyik legnagyobb titka, amit igazából soha nem tudunk meg ,csak utalások vannak róla miszerint Higgins valójában az igazi Robin Masters ,,,,de egy nő nem lehet Robin Masters hacsak nem egy transzvesztita ,,na de abban is hagyom ,,, csak a sorozat nyitó zenéje a régi meg a két doberman Apollo és Zeusz ,,,, a többi gagyi a csúcson,,, miért kellett ,, a világ legjobb sorozatából ekkora baromságot csinálni,, valaki mondja meg miért kellett ezt az ikonikus sorozatot és márkanevet ilyen silány módon elgagyisítani , ennyire nincs már ötlet valami újra ? ,,szégyen

winnie - 2019. 04. 17. 12:29

a világ legjobb sorozata egy szimpla epizodikus nyomozós széria volt?:)

de persze miért ne, szerintem is egy szimpla epizodikus krimi a világ legjobbja, és az is vicces, még a címe is M-mel kezdődik, szóval nem vitatkozom, csak meglep.

de

“egy nő nem lehet Robin Masters ”

már miért ne lehetne? a robin uniszex név. női és férfi is.

magnum nem azért volt magnum, mert X a testmagassága vagy Y a súlya. nézd meg a james bondok paramétereit, nem hiszem, hogy ne találnál azonnal több olyan tévés vagy mozis karaktert, akit többféle ember ne játszott volna el.

“ennyire nincs már ötlet valami újra ? ”

rengeteg ötlet van újra. még soha nem volt annyi új sorozat, mint ma. minden héten indul 7-10 új széria, aminek a zöme új. de ha úgy érted, hogy a nézők részéről nincs ötlet valami újra, akkor jó helyen kapisgálsz. de tedd fel magadnak a kérdést, hogy hány ÚJ sorozatot láttál a héten. vagy a hónapban. és hány “nem új” ÚJ sorozatot. a jelek szerint te is a Magnumot nézted, nem mondjuk a héten premierelt Ghosts-ot vagy Bad Seeds-et. Vagy, ha magyar premiereknél tartunk, akkor ott a király kedvencei, a stella blomkvist vagy a 100 – a túlvilág kódja. mind ÚJ sorozat. megnézted őket?:)

ez nem számonkérés, csak arra célzok, hogy a nézőket nem nagyon érdekli az, ami új. viszont, ami ismerős, az jöhet ezerrel. nem hiszem, hogy meglepőt mondok azzal, hogy a mozifilmek közül is a legnézettebb 20-30 milm minden évben feldolgozás, folytatás vagy adaptáció. eredeti filmek labdába sem rúgnak, csak ha animációk.

winnie - 2019. 04. 17. 12:31

Neoprimitiv: nem tudom, ezeket én nem nevezném kriminek, inkább akciós, bűnügyi dolgok, épp azért nem voltam oda a magnumért sem, nekem túl könnyed, autós üldözés és némi kikérdezés. de igen, a whiskey cavalier ugyanilyen stílusban bejött a karakterek miatt – ez ott bukott el.

viszont, ha megnézed, egyik sem túl sikeres, a H50 is pénteken vegetál meg a macgyver. komfortkajaként megvan egy közönsége, de nem ez a jövő, ez inkább helykitöltés.

Neoprimitiv - 2019. 04. 17. 13:26

winnie: nem a tévéipar megváltására gondoltam (írtam is, hogy elég vacak a nézettségük), csak váratlan volt, hogy egy évadban két, hasonló profilú sorozat is olyan lett, amit szeret a közönségük. Ez tipikusan az a kategória, ahol nagyon könnyű betlizni, mert hol a humor gyenge, hol az akció kevés, hol a színészek nem jönnek be – itt meg a visszajelzések alapján szeretik a nézők, amit kaptak. Nem jobb híján, nem mentegetőzve, hogy “tudom, hogy szar, de…”, hanem csak úgy. Maximálisan a komfortkaja kategória, de úgy tűnik, most két helyen is eltalálták a megfelelő arányokat, amihez nem vagyok hozzászokva.

gezira - 2019. 04. 18. 18:36

winnie hát ettől tartottam, nem igazán értik ezt a sorozatot itthon az emberek,,,, ez nem egy sima nyomozós sorozat, éppen az a lényeg benne, hogy ez annál sokkal több, volt szerencsém külföldön élni a 80 as években amikor ez a sorozat friss volt ,, és akkor élte virágkorát a többi klasszikus is, Flamengo Road, Return to Eden , Falcon Crest stb ezeket is mind láttam de a Magnum ezektől lényegesen különbözött ,,, amire épül a film:a nagy újdonság a két szereplő akik alkatilag és egyébként mindenben két ellentétes karakter Magnum egy nagyon szép férfi, lezser, kicsit link amerikai, az élet könnyebb oldalát keresi , de igaz barát, és okos, és határozott ha kell míg Higgins, nyársatnyelt angol, kicsi és kövér, olyen mint egy pingvin, és földhözragadt gondolkodású , rendmániás stb de szintén igaz barát,,,,a két karakter kontradiktórius alkatára épulnek a sztorik ,,, és Magnum elmélkedéseire, amit szinte narrátori monológ formájában közvetít a néző felé,,, és ez bizony tele van filozófiai gondolatokkal, életérzésekkel stb ha ezeket megérti az ember, akkor nem csak egy sima nyomozós sorozatocskát néz , hanem sokkal, sokkal többet,,, a finom, és elegáns humorról akkor még nem is beszéltem,,, az eredeti angol szöveg nagyon jó, de a magayar szinkron is kitűnő,,,, ezzel szemben az új Magnum egy elcsépelt helyzetre épül, nő és férfi kapcsolatra, ezerszer lerágott csont, mindenki azon drukkol mikor lesznek már egymáséi,,,szánalmas ,, a többiről nem is beszélve,,,,,,nem véletlen a nyugati világban a Magnum jelenség még ma is él, mindenki tudja egy bizonyos életkor fölött, hogy kiről van szó, pedig mindenféle krimicskék menetek ott már százszámra akkor, és azóta is,,, javaslom tanulmányozásra a film atyjának Glen. A.Larson életét, mert ő volt minden idők legnagyobb sorozat producere. Egy zseni.

winnie - 2019. 04. 19. 09:02

gezira: tudom, hogy mi az az “érv”, amivel az ember rögtön semmissé teszi saját érvelését? az “ezt nem érted”. ezen nincs mit érteni. a régi sorozat egy szimpla nyomozós sorozat volt. ez egy műfaj-meghatározás. ezt tény, nem megértés kérdése. az, hogy mivel cicomázzuk fel, nem változtat semmin. azt pedig mindenki tudja, hogy mindenbe bele lehet magyarázni bármit, akár ott van, akár nincs ott. és filozófia, valamint konyhafilozófia között is van különbség – utóbbit nagyon, nagyon sokan tartják mélynek.

a magnumban semmi friss nem volt benne, mármint nem újított, ha az összképet nézzük (hasonló hangulatú széria is volt anno, hawaii-on játszódó is), de éppen ezért lett ennyire emlékezetes, mert ismert panelekből állították össze a remek elegyet. és volt egy karizmatikus főszereplője. kellemes szórakozás volt, abszolút szerethető, de túlértékelni hatalmas hiba lenne.

“akkor élte virágkorát a többi klasszikus is, ”

a kulcs itt van. a többi klasszikus kifejezéssel. mert vagy 50 klasszikust fel lehetne sorolni. nem szabad összekeverni a klasszikus kifejezést azzal, hogy “régi” és kedvelt. ha minden sorozatot klasszikusnak nevezünk, akkor egyik sem klasszikus. (ezzel nem arra célzok, hogy nem klasszikus a magnum, mert az, hanem arra, hogy a másik 49 sorozat rajongója is tudna érvelni a sajátja klasszikussága mellett, és amellett, hogy mennyire nem értik mások, meg hogy mennyire friss, meg hogy mennyire filozofálgat.)

ezért nagyon jó, hogy olyasvalakivel beszéled meg ezt, aki nem elfogult semelyik irányba. az ilyen partnert meg kell becsülni, mert segít kilátni a rózsaszín ködből:)

van valami, amit el kell fogadni: a régi sorozatok a maiakhoz képest nem nagyon képviseltek értékelhető színvonalat. a maiak másképp színvonalasak. régen nem véletlen, hogy a tévésorozat tömegtermék volt, és az sem, hogy szintekkel lejjebb értékelték, mint a filmeket. totál lenézett műfaj volt a szakma szemében. mert csak szórakoztatni akarta a TÖMEGEKET. ma már másképp kezelik a sorozatokat. ma már elismerik a méfajt. régen a sorozatok csak szappanok voltak, nagyon szerethető komédiák és ezek a limonádé krimisorozatokat, mindenféle mélyebb tartalom nélkül.

“a Magnum jelenség még ma is él, mindenki tudja egy bizonyos életkor fölött, hogy kiről van szó,”

ezzel pont azt írod, hogy nem él, mert csak egy bizonyos életkor felett tudják, hogy kiről van szó. ez van. elfelejtették. de szerencsére van most egy sorozat, ami segít azon, hogy a fiatalok is ismerjék.

“a film atyjának Glen. A.Larson életét, mert ő volt minden idők legnagyobb sorozat producere. Egy zseni.”

most ezt úgy írod, mintha nem lennének tisztában azzal, hogy ő agy 100 másik sorozatkészítő ki volt:) igen, nagyon sok epizodikus krimit írt.

tényleg nem bántásból, de nem film a Magnum, hanem sorozat. és nem producer volt, hanem író – a stáblistákon a tévés műfajban a producerként feltüntetettek írók. és larson nagyon értette a munkáját. messze van attól, hogy a legnagyobb legyen, de a knight rider is kult lett (nyilván nem fogja senki nagy vagy minőségi sorozatnak tartani, de az érdemeit sem lehet elvitatni), a waikiki páros nem annyira, a quincy elég nagy örökség, a battlestar galactica pedig hivatkozási alap.

gezira - 2019. 04. 23. 10:08

winnie: mi is az az érv amivel az ember semmissé teszi saját érvelését ? hát az, ha az ember a saját logikájának a csapdájába esik , és azt írja, hogy ,, nincs ezen mit érteni ” ez az érv pontosan annyit ér mint a megfogalmazásod szerint cáfolandónak szánt ,, ezt nem érted” axióma kritikája, de hagyjuk a szemantikai vitát, ez nem vezet sehová,,, nyilván ,, de gustibus non est disputandum,, azaz izlésekről nem lehet vitatkozni, legfeljebb véleményt cserélni. az én állításom a következő: a z hogy konyhafilozófiának aposztrofálod az Magnum-ban megjelenő intellektualizmust, nincs ezzel gond, egyrészt a mindennapi élet pontosan ezekre a konyhafilozófia érzésekre épül , másrészt ezt nem mindenki igényli,azt meg soha nem állítottam, hogy ez egy Ingmar Bergman film, ahol heideggeri eszmeiséget kell átéreznünk. ,, ami a klasszikus sorozatokat illeti, igenis van egy történelmi időszaka amikor a televíziózás tömegesen elterjedt ,, nem csak Amerikában hanem az egész nyugati féltekén ez a 60 -as évek vége a 70 évek és a 80 évek közepéig… ekkor jöttek ki azok a sorozatok amiket már említettem, de akkor jött ki a Dallas is ami minden idők legsikeresebb sorozata volt az egész világon ,,, olyat állítani meg egyeenes botorság,, hogy a régi sorozatok nem képviseltek a maihoz képest értékelhető színvonalat,,,,mindenki zabálta a Dallast olyan kultúrák is , amelyeknek egy texasi milliárdos család élete annyira távoli volt mint ha a marslakók életét nézné,,, és ha már régi sorozat értékeket akarsz : Forsyte Saga, Galsworthy regénye, vagy Most és mindörökké James Jones regény sorozatok stb folytassam ? azt meg , hogy bizonyos életkor felett ismernek emberek csak valamit vagy valakit az pedig az Élet maga. az egyiptomi hieroglifákat is elfelejtette az emberiség amíg Champollion újra fel nem fedezte jelentésüket 1000 év múlva, , az emberek megöregszenek és meghalnak és ezzel eljön a kollektív felejtés a társadalom tudatában,,,,, remélem én még csak a ,, rózsaszín ködnél ”tartok,,, :)

JshooterHUN - 2019. 05. 02. 08:57

Hát, én belenéztem és azt vártam, hogy Hawaii és környékén kicsit akciózzanak, poánkodjanak meg lövöldözzenek, néha egy kis komolykodással (mint például amikor az erdetiben Magnum a tengerben úszkált egyedül vagy két napot, a barátai meg keresték veszettül, vagy amikor az öreg náci párosra derült fény éa Higgi bébi elmondta azt a frankó monológot a végén.) Ezt szerintem hozza. A megállapítás miszerint ez teljesen az aminek lenni akart, helytálló. Az ilyenek érnek meg néha 10-15 évadot…. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz