login |

Star Trek: Discovery – 2×13: Such Sweet Sorrow Part 1 – írta Ace

2019. 04. 16. 21:30 - Írta: vendegblogger

36 hozzászólás | kategória: kritika,

A Discovery készítői úgy döntöttek a finálét két részre szedik, s ebből láthattuk is a felvezető részt, ami az első évadhoz hasonlóan a vihar előtti csendre emlékeztet és nagyon úgy tűnik, az összes puskaport az utolsó részben akarják begyújtani, tehát most csak egy könnyed rávezetést kaptunk, amit főleg a búcsúzásnak szenteltek.

Nevezhetnénk akár tölteléknek is, de én inkább felvezető epizódnak mondanám a 2×13-at, amiben előtérbe került a dráma, miközben az elkerülhetetlen is egyre közelít a legénység felé, amivel ezúttal nem csak a Discovery hanem a legendás USS Enterprise is szembe néz.

Ismét bekapcsoltak egy tavalyi Short Treks-epizódot, méghozzá az elsőt, a Runaway-t. Mintha azt mondták volna anno, hogy ezek az epizódok csak lazán fognak kapcsolódni a Discovery-hez, de mostanra rájöhettünk, hogy azért elég nagy az a kapocs. Talán van olyan, aki csak kapkodta a fejét a rész eleji emlékeztetőnél, ha elszalasztotta a Runaway-t. De ezek után, és a mostani történések kapcsán egyre reálisabb, hogy a Calypsót valahogy kapcsolatba hozzák az anyasorozattal.

A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az epizód ismét Michael narrálásával kezd amit a hajónaplóba diktál – nekem ez még mindig nagyon tetszik, mivel az eredeti Star Trek-sorozat hangulatát idézi fel. A kilátástalanságot felvázolják, hiába van Időkristályuk, Spora hajtóművük, nem tudnak elszökni Lelandkontroll és a flottája elől, az Adatbázis elpusztítására tett kísérletek is kudarcba fulladtak. Na de hol van a Csillagflotta többi hajója?

Az Enterprise természetesen jön Pike kapitány hívására, és Egyesis érkezik – kár, hogy nem kaptunk idén többet Pike első tisztjéből, mert a két karakter között szerintem működik a kémia. A finálé előtt minden fontosabb karakter összegyűlik, természetesen Cornwell admirális és Georgiou is itt van, de még Sarek és Amanda is megjelenik.

Lelandkontroll flottája közelít, a visszaszámlálás pörög, a tehetetlenség közben feltűnik még egy Vörös jelenség, mely mostanra világossá vált, hogy segítség gyanánt irányítja a Discovery-t a megfelelő helyre. Itt kapcsolódunk a már említett Short Trek-epizódhoz Tilly barátjával, Po Királynővel, aki ráadásul zseniális feltaláló. Én jó ötletnek tartottam a külső segítséget, mert igaz, hogy van Stamets és Reno, és jól is működnek együtt, de Po-val kiegészítve hármójuknak már elhiszem, hogy sikerül megoldani az időutazást.

Ezek mellett a másik domináns szál a búcsú volt. Itt némiképp gondban is vagyok, mert nem olyan egyszerű értelmezni, ki is búcsúzik kitől. Az egyértelmű, hogy a már megszokott konok Burnham magára vállalja ismét a terhet, hogy egyedül viszi az adatbázist a jövőbe a Kontroll elől, ezért mindenki búcsúzott tőle. De ez nem ilyen egyszerű, hisz ez a búcsú egyértelműen Pike kapitánynak is szólt. Anson Mount megint beleadott mindent, hogy hatásos legyen) és igazán tisztelet parancsolóra sikerült minden apró mozdulata, mondata és a többiekkel közös tisztelgése is.

Aztán itt van, hogy lehetséges, hogy ennek az idővonalnak szólt a búcsú. Persze nem hagyják kétségek között sokáig a nézőt, és hamarosan az összes fontos legénységi tag csatlakozik Burnham küldetéséhez.

Ehhez kapcsolódóan Saru csalt a leginkább mosolyt az arcomra, mikor Michael már próbálná lebeszélni őket, de a kelpián azonnal félbe szakította, hogy biztos szépet mondana, de ők már döntöttek, a Discovery legénysége együtt marad. (Ezzel kapcsolatban azért még lehetnek fordulatok, hiszen Spock ugye nem tarthat velük, és Tylert is valószínűleg várja a 31-es sorozat).

Georgiou megint furcsa utalásokat tett arra, hogy ő továbbra sem az a tiszta jellem és ködösek is maradtak a szándékai. Tyler is furcsa játékot űz ha nem tévedek magánakciózásba fog kezdeni mikor csatára kerül a sor.

Nem hegyezték ki cliffhanger-re a zárást, hanem egyszerűen véget ért a finálé első része. Nem volt pörgős, akciódús az epizód, de azért a látvánnyal most sem spóroltak. Betekintést nyerhettünk az Időkristály segítségével a lehetséges csatába, és az Enterprise díszletei is jól sikerültek szerintem, egyszerre ötvözték a modern elvárásokat és a régi eredeti sorozat megjelenését. (Számomra ez a retró ötvözet még a Kelvin idővonalas mozifilmekben megjelent Enterprise enteriőrnél is jobban sikerült.

Az az érzésem a finálé második felére maradt a pörgős látvány és az akció, mert most nagyon visszavettek belőle. Egyértelmű, hogy Leland lett a „főgonosz”, és a héten kiderül, kitalálnak-e a végére valami ütős csattanót, vagy hátradőlhetünk és csak szórakoztatnak majd minket, ahogy egy blockbuster sorozatnál szokás.

És persze az is előfordulhat, hogy ismét új felállásban találjuk magunkat a következő Discovery-évadban – lehetséges egy újabb reboot?

36 hozzászólás Ne habozz!

Blobov - 2019. 04. 12. 14:00

Te jó ég, ez mi volt… Ennyi nyálat még az Isaura tévén is ritkán látunk…

Latza - 2019. 04. 12. 15:08

A szinuszgörbén megint a dráma dominál.

1. Az oké, hogy kiürítik a hajót, de minek kell minden rendszert lekapcsolni önmegsemmisítés előtt?

2. Az Enterprise hídja úgy csillog mint egy dubaji pláza ékszerboltja gyémántfényesítés után. Hogy lehet ott dolgozni (látni)?

3. Hát persze, hogy az önmegsemmisítés nem megy (ott hagyunk egy bombát? Csillagkapu múvi? Jó, ott se ment, de itt csak összejönne). A zsenik gyülekezete rájött, hogy a gömb adatai magukkal együtt megvédik a hajót is. Az eddigi tapasztalataik fényében ez ekkora meglepetés?
Májkül persze kitalálja, hogy tömjék be a plothole-okat, akarom mondani küldjék előre a hajót a jövőbe, mert akkor okozhatja ő a vörös fényjelenségeket és értelmet nyer a Short Trekes magára hagyott hajó története is.

4. Hogy mentek vissza a Discoveryre, ha fent voltak a pajzsai? Megengedte nekik kikapcsolni a gömb adathalmaz…? Akkor miért nem torpedózták meg újra. Lásd még: bomba a fedélzeten. Ráadásul 5 perc alatt ott van mindenki, mikor már el is távolodtak tőle.

5. Kispórolták a CGI-t a Spore Drive használatakor, mert nem forogtak a csészealj-szekció tányérjai.

6. Nincs anyag a ruhához – beolvasztunk egy válaszfalat. Hájtek megoldás tezsvírem…

7. Stametsék qrvára ráérnek egymásra mosolyogni fél órán keresztül a dokival és a jövőbeli terveiket megosztani, mikor Leland flottája már csak 5 percre van. Májkül ugyanaz, csak neki még a ruha irányítását is meg kéne tanulnia anyu Youtube videóról (nyolcszázvalahány küldetés, csak mondom).

8. Újabb Short Treks kapcsolat: Tilly császárnő barátnője majd megoldja a ruha energiagondját, de csak odafele műxik. Bezzeg Georgiou ötlete nem népszerű (robbantsunk fel egy Napot). Yeoh brillíroz a szerepben.

9. Májkül könnyes búcsút vesz. Már megint, egyenként, mindenkitől…
És bazz, még Sarekék is megjelennek!!! Szerintem Leland megáll még egy kávéra a 47-es csillegbázison.

10. Pike könnyes búcsút vesz. Már megint, egyenként, mindenkitől…
És bazz, még Sarekék is– ja nem, most nem jönnek Sarekék.

11. Egy óra alatt vagy 500 kompot/siklót/repülőizét dobnak össze a két hajó hangáraiban kvázi a semmiből.

+1 Az Enterpriseon törölték a holografikus kommunikációt. Ha valaki keresné a jövőben.

Konklúzió:
Anson Mount és Michelle Yeoh mindenkit lejátszanak a vászonról.

Miért nézem még ezt? - 2019. 04. 13. 08:59

Tragédia volt az egész (2×13). Latza kommentjéhez +2: éppen megy az önmegsemmisítés, mindenki sietve hagyja el a hajót, de májkül még felvesz magánnaplóba egy 30 perces szónoklatot.

Tragédia, katasztrófa, nem tudom, miért nézem még ezt. Évad végét még megvárom, hátha történik is valami.

Blobov - 2019. 04. 13. 17:50

Noob kérdés : miért kell csövön átsétálni, átsugározni nem lehet?

Platschu - 2019. 04. 14. 00:21

Ez az évad és a teljes eddigi sorozat legjobb része volt, ahol inkább az érzelmek domináltak, majd gondolom az évadzáróban kapunk még több akciót. Így is tele volt látványos jelenetekkel, ötletes és érzelmes beszélgetéssel, remek beszólásokkal és önirónával. Minden fontosabb mellékszereplő felbukkant és még a legénységgel is kiemelten foglalkoztak. Ha nem tudnám, hogy Spock velük ment, akkor akár véglegesnek is tűnhetne a csapat döntése. Ám mivel ő visszakerül a saját idejébe, így meglátjuk, hogy az időutazós tervet végre tudják-e egyáltalán hajtani. Én őszintén szólva le vagyok nyűgözve, mert párszor tátva maradt a szám. Ilyen scifi sorozatot öröm követni és átélni, mert ez már rég túllépett a tévé keretein és mozifilm minőséget hozott be a piacra.

Napsugár - 2019. 04. 14. 13:28

Így még nem szivattam meg magam az elmúlt időszakban, mint most. A 20. perc környékén kezdett zavarni, hogy sok a beszéd, a 35. perc után már nem értettem, hogyan fogják lezavarni 15 perc alatt a finálét.

És csak a következő részt promózó előzetes után esett le TELJESEN, hogy még van egy rész.

Sarekék beugrása tényleg vicces volt. Nem értem, miért nem lehetett egy távoli agyegyesítéses valamit csinálni, mert így elég vicces, hogy berepülnek komppal, aztán elhúznak, 1 percnyi jelenet kedvéért :) A hajó meg valahol a Föderáció határán (talán azon is túl) van . . .

Tényleg sok volt az érzelem, nagyon ráfeszültek a mindmeghalunk dologra, sok cringe elemmel. De legalább a Tilly stand-upot mellőzik.

Pike nagyszerű, le a kalappal Anson Mount előtt. Az egész évadban tetszett a karaktere, a magabiztos, de nem vagánykodó, felelőssége és vezető szerepe tudatában lévő katonatiszt / kapitány karakter. A kristályos rész után pedig nagy “öröm” rajta látni (a színész játékán keresztül), hogy bár tudja, mi lesz a vége, de mint tiszt elfogadja azt, és nem fut keresztbe-hosszába, mintha rajta múlna az univerzum (pedig akár de, igen, viszont így is lehet csinálni, nem pedig mama után sírni, lásd még Michael . . .). Vállalta, hogy ez lehet a vége, de nem adja fel elveit, tiszti esküjét, és társait emiatt, és ezt nem 120 részen keresztül szenvedi el, hanem 1 perc alatt világossá teszi. Nagyszerű karakter / színész (és írás).

Jön az utolsó rész, mint az első évadban, most is magasan a léc, talán még magasabban, mint akkor, a mostani problémát talán jobban felépítették, mint a tüköruniverzumos / klingon háborús történetet. De minden azon múlik, hogyan sikerül átugorni.

Tyberius06 - 2019. 04. 15. 03:09

A rész elején erősen vakartam a fejem, hogy mi a frászon sírt itt mindenki, hogy ilyen szar meg olyan szar volt a rész. Komolyan nem értettem, mert hogy az eleje egészen addig míg ki nem találták, hogy akkor mit kéne csinálni és a “királynő” (Po) össze nem hegesztette nekik a cuccot kurva jó volt. Aztán az egész összeomlott a picsába. Michael time-loopja még jó is volt, Tilly és Po kettőse, Reno ismét a képernyőn, Number One újra, ezek mind baromi faszák voltak. Nekem még a techno bla-bla is bejött. De aztán jöttek az ilyen szarságok, hogy a spore drive animációt megvágták, hogy az 5-dik vörös jel megjelenéséről csak pofáztak, de nem mutatták, hogy Sarek és Amanda hogy a rákba kerültek oda. Egyébként az zavaró volt, hogy nem határoztak meg egy körülbelüli időt, hogy mennyi ideig várakozott a Discovery, szerintem pár nap biztos el telt, mert ha órákban mérték akkor az minden szempontból nevetséges lenne.
A végén a sok búcsújelenet közül egyedül a főbb legénységi tagok rövid búcsújai jöttek be, azok jók voltak, de Michael szónoklata és Piké is eléggé unalmasra sikeredett. Igazából a rész második fele tök unalmas lett. Ha Stamets-Tilly-Reno lett volna csak 20 percig ahogy próbálják összerakni a ruhát az is simán jobb lett volna.
Ezt a részt felesleges volt ketté vágni, vagy legalábbis nem így kellett volna, másképp kellett volna az időt kitölteni.
Eléggé a földbe állították az évadot a végére és kötve hiszem, hogy a végén elégedetten fogok csettinteni.

Platschu - 2019. 04. 15. 19:21

Amit még most sem értek, hogy honnan tudják, hogy 7 jel van, ha egyszer még nem következtek be és nem jelentek be? Most én nem értettem jól az egész koncepciót ennek kapcsán?!

Másrészt, ha FutureBurnham szórja el maguknak a jeleket, akkor azért bele kellene fűzni a főszálba, hogy miért volt fontos megmenteni pl. a WW3 közben az embereket. Ők nem adtak semmit sem a nagy központi rejtélyhez. Mert eddig úgy értelmeztem, hogy FutureBurnham szórja a jelet, megmentenek 3 civilizációt, közben ő lesérül, amivel kicsalja a jövőben ragadt anyját, ami miatt megszületik a FutureBurnham ötlete. Tehát ez egy ilyen önmagát beteljesítő-alakító időhurokká vált, amit elég nehéz lesz feloldani értelmesen.

Melkon - 2019. 04. 15. 21:51

Latza

Örülök, hogy ezeket nem nekem kellett leírnom. Sajnos még ki tudnám egészíteni pár ponttal, de azt hiszem fölösleges. :)

Először fordult elő, hogy a rész közben leálltam inkább kommenteket olvasgatni amíg ment a háttérben. Igen, a végtelenségig húzott unalmas búcsúzgatás miatt.

Azzal is egyetértek, hogy Anson Mount tök jó, a Renos részek is jól működnek, Po is… csak a sztorinak továbbra sincs semmi értelme.

Amúgy a sorozat neve Discovery. Kár, hogy 2 évad alatt talán 2 vagy 3 rész szólt felfedezésről.

Platschu

Ezt én sem túlzottan értem, mintha az első rész azzal indult volna, hogy megjelent 7 jel. Utána meg mintha elkezdtek volna egyesével újra megjelenni.

A WW3-as megmentésről mintha lett volna szó akkor, amikor elfogták Burnham anyját, de már nem emlékszem. Nem azt tesztelte, hogy befolyásolni tudja-e a jövőjét vagy új idősíkot hoz létre a változtatásokkal és a saját jövője érintetlen marad?

Persze jó kérdés, hogy az amúgy időutazásra tervezett kütyü miért tud egy templomot átteleportálni a galaxis másik végére, illetve a másik 300 szuperképessége honnan van. Az is érdekelne az általa fejlesztett technológia miért fejlettebb, mint évtizedekkel utána bármi a galaxisban?

Tyberius06 - 2019. 04. 16. 00:08

Platschu:
Szóval az első részben Pike azzal kezdi, hogy a Föderációs érzékelők 7 vörös kitörést érzékeltek 30 ezer fényéves közetben épp annyi időre, hogy befogják a jeleket és aztán el is tűntek egyet kivéve. Ezzel kezdik gyakorlatilag az évadot. Aztán Spock látomásaiban is előjön asszem e 7 vörös kitörés meg aztán a Red Angel.

Egyébként Latza jól összefoglalta a problémákat a résszel.

Melkon:

Burnham szülei a Sectionnel dolgoztak együtt és a Sectionnek eleve fejlettebb technológia áll a rendelkezésére. Ez a mai világban is így van, hogy a kereskedelmi forgalomba került technológia jó néhány évvel el van maradva a katonai és hírszerzés által használt technológiától.

Kiváncsi vagyok mivel jönnek elő a harmadik évadra. Az se lenne rossz, ha az egész sztori át lenne helyezve a jövőbe. Az mondjuk eléggé megoldana pár kérdést…

karit - 2019. 04. 16. 02:09

Elnézhettem valamit, mert nem tiszta, miért gondolja a hajón mindenki, még a Logika Felkent Totemoszlopa is, hogy mivel Michael anyja nem volt képben az összes eddigi angyali jelenéssel kapcsolatban, csakis valaki más okozhatta a többit? És ha az anyja majd csak ezután fog visszaugrani a korábbi helyszínekre? Nem csinálhat magának új ruhát? Végül is pont az lenne a dolog lényege, hogy nem muszáj lineárisan pattogni előre-hátra, mint a ‘sassenach’ szokott.

Michael erőltetett szipogásai noha nagyon kínosak, valahol érthetőek: az időutazás könnyes téma, anno Rachel Nichols részenként több lavórt telesírt a Continuumban.

Melkon - 2019. 04. 16. 05:51

Tyberius06

Ez az, hogy a section31 sem járkál ilyen fejlett technológiával, ez a red angel cucc inkább úgy tűnik, hogy mondjuk 10000 évvel fejlettebb, mint az emberiség, tekintetbe véve, hogy hány és milyen szuperképessége van.

Tyberius06 - 2019. 04. 16. 13:19

@Karit:

Nagyon meg akartam magyarázni, de aztán rájöttem, hogy végső soron igazad van. Csak akkor “logikus” a feltételezésük, ha szabály az, hogy csak lineárisan ugrált vissza. Mert mint mondod, simán lehetne a maradék 3 jel korábbi ugrások későbbi időpontokra. Ugyanakkor valamiért (mert szerintem már az írók se tudják mi a fasz van) szerintük ez így logikus (mondjuk mert így szolgálja leginkább azt a katyvaszt, amit ide okádtak). Mert onnantól oké, anyuci ruhájának annyi, de ő visszarántódott a jövőbe és nem is tud többet ugrani, viszont a genetikai kód meg hasonló, szóval adja magát, hogy Michael csinálja a maradék 2 ugrást.
Egyébként ez az egész időutazásosdi nem lett volna rossz, csak nem gondolták át rendesen.

Melkon - 2019. 04. 16. 14:35

Tyberius06

Jó hogy említed. Ha új ruhát csinálnak, akkor milyen genetikai kódról beszélnek? Olyan genetikai kódot használnak egy új cucchoz, amilyet akarnak.

Ace - 2019. 04. 16. 15:49

Latza:

Bomba biztos ,hogy nem működne. Ha a pajzsot fel tudta kapcsolni a transzportert is be tudná gondolom.
Azért is kapcsoltak le mindent szerintem nehogy valami olyan bekapcsolva maradjon amivel védekezhet az adatbázis hát tévedtek.
Vissza engedte őket hiszen csak a létét veszéjeztető dolgokra reagál túlélésre játszik csak.

De mindegy is mindenre van érv és ellenérv főleg ha görcsössen keresi valaki.

karit:
Ha jól értettem Michael anyja olyan helyre rántódott vissza ahol semmi technika nincs, Terralysium talán? Szóval ő nem valószínű ,hogy össze tud dobni még egy ruhát.

Melkon, Tyberius06:
A genetikai kódot én sem értem miért csak Michael-re lehet csinálni…

Szerintem felvezetőnek elment a rész bár valóban kicsit húzták az időt.

Platschu - 2019. 04. 16. 17:50

Külföldi fórumon találtam ezt a képet, amin az látszik, hogy a Terran híd és a Section 31 híd ugyanaz, csak a díszletépítők trükköznek :
https://pbs.twimg.com/media/DyZoQ9mXQAAtEkV.jpg

Ez a Shenzou hídja:
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/File:USS_Shenzhou_bridge.jpg

Itt pedig hosszabban mesélnek az újból felépített Enterprise hídról. Wow. Pike spinoffot a népnek!
https://trekmovie.com/2019/04/12/how-the-uss-enterprise-bridge-was-brought-to-life-for-star-trek-discovery/

Latza - 2019. 04. 16. 18:06

Szerintem meg lehetne magyarázni a biometrikus azonosítást azzal, hogy a ruha vezérlőszoftverét lekoppintották és mivel úgyis sietnek, azt csak fel kell telepíteni az új ruhára, viszont nem lehet korlátlanul variálni az alapbeállításokkal.
Így legalább kilőhetjük, hogy egy mérnökcsapat hogy “találhat fel” újra dolgokat negyedóra alatt.

Az időutazások nagy távolsági problémájáról beugrott valami halvány emlék, és ahogy picit utánaolvasgattam, a legtöbb időutazós rész a Földön játszódik, függetlenül az utazó(k) kiindulási helyétől. Tehát lehet, hogy a Trek világában az időutazásnál nem feltétlenül számít a távolság, akárhová “kérhetjük” a fuvart helytől és időtől függetlenül.

Ace:
Én mondjuk megpróbálnám a helyükben, egy élesített torpedóra rácuppantani egy kis plasztikot vekkerrel meg pár dróttal, vagy legalább mondják, hogy azért nem lehet ilyen egyszerűen, mert…
Az a baj, hogy itt nem kell a hibákat/hiányosságokat keresni, mert kb. kiverik az ember szemét. Ha valakit, hát engem nem szoktak zavarni a sorozatos bugok, de itt tényleg feltűnő. Főleg, hogy az előző rész teljesen rendben volt. Remélem az utolsó részt valami hozzáértőbb rendezőnek adták, hátha helyre tudja kalapálni a végjátékot. :)

Ace - 2019. 04. 16. 22:09

Platschu:

Senzu hídja van átalakítva elvileg a Section 31 hídnak.

Amúgy durva mit felépítettek az Enterprise-hoz erre a két részre ezért is kérik sokan a Pike spinof-ot ezzel az Enterprise-al ;)

Latza:

Igen valami ilyesmit mondtak ,hogy a meglévő tervek alapján csak rá Burnham-re tudják ráhangolni.

Mkay - 2019. 04. 16. 22:10

Azt vágjátok, hogy micsoda széthúzás lehetett a Discovery-n?! Sok mindent elmond a tiszti karáról, hogy a nyallereken kívül konkrétan senki nem tartott velük a legénységből. Szerintem utálhatták őket, mint a szart… :P :P Asszem a Voyager-ben volt egy olyan epizód, amikor az átlag legénység szemszögéből mutatták az eseményeket, de itt tuti beképzelt, klikkeskedő, nagyképű buzeránsoknak tarthatták a hídon lévőket és romulántáncot jártak, amikor Pike-kal végre elhúzhattak… Valószínű még a WC-t is összefirkálták előtte mindenféle trágársággal… :) :) :)

Latza - 2019. 04. 16. 22:33

Mkay:

Ahogy elnézem két választásuk volt:
– vagy mennek a jövőbe, “csak oda”
– vagy beülnek egy mentőkabinba, amire előtte felhegesztettek egy fézert és nekimennek Leland túlerőben levő MI irányította flottájának

Nos, elég sok kis repülő izé manőverezik odakint, szóval nem mondom, hogy nincs igazad… XDXD
Én mondjuk inkább a jövőt választottam volna. :)

edg - 2019. 04. 16. 23:14

Hát ez elég unalmas volt. Azt meg végképp nem értem, hogyha egyszer van gombás hajtóművük, miért nem ugranak el pár millió fényévvel odébbra, ahol a Leland úgysem éri őket utol soha.
Ha meg Sarek-ék odamentek ilyen bazi gyorsan, miért nem vittek segítséget?

Súlytalan rész volt, pörgetgetnem kellett.

Platschu - 2019. 04. 17. 00:16

Én nem bánnám, ha leredukálják a legénységet erre a 10-15 főre, mert a jövőben simán vehetnek fel új tagokat esetleg más fajokból is vagy későbbi spinoffokból jöhetnek majd a cameó szerepek. Csak utána azért elég hülyén fog kinézni, ha egy baromi nagy hajón alig két tucat emberke mászkál, mert azért az ideális legénységnek ez csak a töredéke.

Ace - 2019. 04. 17. 06:42

Ha jól értettem Pike egyik mondatát mielőtt átment a végén az Enterprise-ra a sima legénységi tagokból is vannak maradók a többiek elhagyják a hajót. Szerintem kb a fele legénység marad de majd meglátjuk.

Hádész - 2019. 04. 17. 09:01

Értem én, hogy a gömb megvédi magát, de azért lehetett volna tovább próbálkozni az önmegsemmisítésen és a torpedózáson kívül. Fizikailag elvágni a pajzsgenerátor áramellátását aztán torpedózás? Az egész hajó áramellátását megszüntetni aztán felvinni a fedélzetre egy bombát? Belelökni vagy vontatni egy csillagba?

Hádész - 2019. 04. 17. 09:10

Értem én, hogy a gömb védi magát, de azért lett volna más lehetőség is az önmegsemmisítés és a torpedózás mellett. Pajzsgenerátor áramellátását fizikailag elvágni aztán torpedózás? Az egész áramellátás megszüntetése és felvinni egy bombát a fedélzetre? Bevontatni vagy lökni a hajót egy csillagba?

Macckó - 2019. 04. 17. 12:06

meh.

Tyberius06 - 2019. 04. 17. 16:22

OKé, szóval visszaszívom korábbi ellenkezésem a Borggal kapcsolatban. Aki látta az eddigi részeket meg úgy nagyjából képben van a korábbi sorozatokkal (főleg TNG és Enterprise) annak érdemes megnéznie az alábbi videot. Szerintem, amit itt “megmagyaráznak” benne abban nagyon is van ráció. A probléma, hogy a felére, amit felhoztak hivatkozásként nem is emlékeztem, de nekem igazából sikerült eladniuk ezt a teóriát péntek reggelig.

https://www.youtube.com/watch?v=FMCDJoTexT4

És igazából a végén levő konklúzióval egyet tudok érteni. Van egy Prime timeline-unk 40 évnyi Star Trekkel, amiben az időutazás baromi sokszor jelen volt, és van a Discovery, ami a Prime Timeline-nal kezd asszerint halad, de egyes időmanipulációk miatt mindez megváltozik és felépít magának egy saját jövőt… És miért ne lehetne? Brian Fuller szerintem eleve ezt akarta valamilyen szinten (évados antológia helló). Hiszen a Star Trek sokkal kötetlenebb világ, mint mondjuk egy Star Wars…
Egyébként vicces, hogy ez az idővel manipuláljuk a jövőt dolog felmerült bennem anno egy Fanfiction formájában (2003 környékén főleg az Enterprise-ban megjelenő Borg kapcsán), amiben egy nagyon elcsesződött jövőből ugrottak volna vissza egy hajóval néhányan, hogy fixáljanak pár megváltoztatott eseményt így egyenesítve ki a timeline-t.

AyreonGirl - 2019. 04. 17. 16:23

Átfutottam az eddigi kommentárokon, de vagy nem vettem észre, vagy tényleg senki sem írt arról, hogy mi az ördögért viszik a Gömb infóit a jövőbe? Kontroll vígan kivárja, mit neki párszáz év, s csak kinyiffantja “kis” késéssel az élő lényeket. Miért nem viszik inkább a múltba, oda nehezebben jutna el Kontroll… vagy nem?

Zzz - 2019. 04. 17. 17:08

Miért, a múltból előbb-utóbb nem jutnak el a jelenig? :)

Tyberius06 - 2019. 04. 17. 17:59

@AyreonGirl

Izé, mert a múlt már megtörtént. Ergo Kontrollnak csak a helyet kell megtalálnia a jelenbe, hova rejtették a hajót a múltban. A jövőben megvan a lehetőség, hogy közben kinyírják az AI-t mire kivárja azt az 1000 évet. A múlttal nincs meg nekik ez a luxus.

Zombiebie - 2019. 04. 17. 18:33

Sokatoknak elgurultak ezzel a résszel kapcsolatban (is) a gyógyszerei, ami részben érthető. Se gombás ugrás el a bajtól jó messzire, sem teleportálás a Discoveryről az Enterprisera, stb. Logikai hibák -e, vagy indokolt, ugyanakkor nem prezentált érvekkel a háttérben, ki tudja.

A végkifejlet szempontjából a megütközés időpontja egyszer el kell, hogy jöjjön, hogy haladjon a történet. A túl sok dráma szubjektív. Ugye a néző lineárisan véli látni a látottakat, de a sok mellékszereplő akár szimultán is letolhatja ezeket a szálakat, mialatt csak 5 perc suhan tova.

Én örültem a piros berakásos Enterprise design-nak, igaz túltolták a Turtle vax-ot. :) Engem inkább az zavart, hogy a ruha tervezését és megalkotását egy pillanatra sem mutatták, helyette volt idő köszöngetni, ölelkezni, mintha lenne vagy 10 napjuk a konfrontációig. A vége szerintem szétesett.

Remélem nem ennek az idővonalnak intünk búcsút. Pike viszi a showt a hátán. Egy Pike-os spinoff májerkedés nélkül tényleg nagyon adná. Lesz ugye egy Picard-os sori, meg egy másikat is rebesgetnek, na az lehetne Pike-os. Addig is, kíváncsi vagyok az évadzáróra, de tuti cliffhangerrel marad abba.

Ace - 2019. 04. 17. 22:03

Tyberius06:

Ha ez igaz lenne akkor Kurtzman nyilatkozata miszerint bele akarják fésűlni a Discovery-t a kánonba értelmezhetetlen lenne. Bár értelmezhető úgy is hogy a Discovery-t törlik a prime univerzumból remélem azért nem ez lesz.

punyapapa - 2019. 04. 18. 04:31

Szerintem jó kis rész volt. Bár bennem egy kérdés felmerült. Az oké, hogy a jövőbe küldik a hajót, mert így nem fejlődik az AI. Viszont, hogy akarják elpusztítani? Vagy a 3. évad még az AI elpusztításáról fog, és ezzel bemutatják a temporális háborút?

Ace - 2019. 04. 18. 09:40

punypapa:

AI elpusztításáról eddig nem esett szó csak annak megakadályozása ,hogy ne tudjon továbbfejlődni.
Szerintem lesz valami megoldás.

Nem hiszem ,hogy erről fog szólni a 3. évad is.

zirmi - 2019. 04. 23. 14:55

remélem hogy a borgos sztorit hozzák ki a végén az egészből mert ha nem akkor ez a sorozat kuka.

Jence4 - 2019. 04. 25. 18:11

Befejeztem az évadot, rövid Spoiler mentes rövid értékelésem :
Pozitívumok: Pike, Philippa
Negatívumok: Minden, és ezt még fokozni is tudták , ha nem Star Trek lenne kb az első rész után hagytam volna a francba
Köszönöm az egész évadot a cbs-nek, boldog vagyok, hogy nem csak az SW franchise kapja meg a maga vackát hanem az ST is. Kurtzman for president….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz