login |

Második blikk: The Fix

2019. 04. 17. 18:30 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika,

Hazudtam.

Azt terveztem, hogy a jól sikerült (legalábbis nekem bejövős) pilot után a sokszereplős, keszekusza üggyel bíró ABC-s krimisorozathoz csak évad végén térek vissza, hogy a maradék részeket elkezdjem darálni, de úgy döntöttem, hogy nem várok, és a 2-3-4. epizódot már most megnéztem, hogy legalább tudjam, hányadán állunk, érdemes-e várnom egyáltalán a fináléra.

Egyelőre részemről érdemes. Érdemes, mert még mindig pörög a sorozat, még mindig érdekel az eset (illetve az, ami mögötte áll – már várom, hogy mindenkiről kiderüljön valami disznóság), és mert érdekes kérdéseket vet fel. Persze a pilot betegségei még mindig megvannak, a karakterek nem túl érdekesek és (tizen)kettővel több mellékszálat bonyolítanak a kelleténél, és ha ilyen szinten ér véget, akkor el fogom könyvelni kellemes sorozatként – és utána lehet, hogy örökre elfelejtem.

If they don’t trust the messenger, they don’t trust the message.

A macska-egér játéknak továbbra is a modernebb aspektusai az izgalmasak. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Itt ugyanis egyáltalán nem arról van szó már, hogy mi az igazság, hanem hogy mit fog elfogadni a közvélemény igazságként. Mert a közvélemény hozzáállása elég komoly kihatással lehet a nyomozásra és jogi folyamatokra is, főleg, hogy az igazságszolgáltatás oldalán többen is politikusi pecsenyét sütögetnek, vagyis szükségük van a népre.

A magok elhintéséhez pedig elég a puszta gyanú is, tehát ennek megfelelően nem is paragrafusokkal vívják a csörtéket, hanem információkkal – többek között hamis(ított) információkkal, a szereplők manipulálják egymást és a médiát is, miközben persze a média is manipulál mindenkit. (A készítők pedig próbálják saját üzeneteiket becsempészni ekképp a sorozatba.)

A The Fix az a fajta sorozat, amibe kényszeresen próbálnak minden sarkon csavart beletuszkolni, itt mindenki megpróbál átvágni mindenki, ami egy ideig jól is működik, azonban, ha tudjuk, hogy mindenki manipulálja a másikat, akkor egy idő után minden történésre úgy fogunk nézni, hogy ott valójában nem is az történik, amit látni vélünk, márpedig ez szerintem a ló túloldalára való átesés. Persze, amíg szórakoztató, nem panaszkodom.

A másik érdekes kérdés, amin szerintem sosem fog átlendülni a sorozat, az a főhős személye. Többször is előjött, hogy a volt ügyész mennyire kulcsfigura, de valójában nincs igazán szükség rá, nem hiszem, hogy valamelyik kollégája nem boldogulna a nyomozással, így a nagy ragaszkodás hozzá, valamint a pánik, amikor félre akarják állítani, kissé falsnak tűnt, de ez legyen a legnagyobb baj.

A The Fix kapcsán a Murder One-os párhuzam mellé behúznám a Secrets & Lies-ot is, hiszen végülis itt is arról van szó, hogy egy családapát gyilkossággal vádolnak és egy hatósági személy totális rászáll az illetőre, mert a fejébe vette, hogy csak bűnös lehet. Az, hogy ott nyomozó, itt pedig egy ügyészségnek dolgozó egyénről van szó, mindegy, hiszen a The Fix-ben is inkább nyomozgatnak, nincs benne tárgyalótermezés.

Egyelőre nem akarok találgatni, amúgy sem vagyok a kombinálós fajta, de továbbra is adja magát, hogy a gumicsont nem valós, vagyis nem az a tettes, akit Robin Tunney annak hisz, de azt sem hiszem, hogy Adewale Akinnuoye-Agbaje megúszhatja sértetlenül az ügyet, szóval vagy egy gyilkosságot, vagy valamit majd rá fognak kenni. A kérdés, hogy milyen eszközökkel. Részemről várom, hogy Maya átlépje a törvény biztosította kereteket és kicsit elszabaduljon.

4 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2019. 04. 17. 21:13

Remélem 280 évadot megél a sorozat, hogy ne kelljen máshol látnom ezt a nőt.

Nina - 2019. 04. 18. 08:51

Jajj, annyira tipikusan ámerikai… azért nézem, de valamiért egyre inkább hanyagolom a tengerentúli dolgokat. Anglia foreva! ♥

Reea - 2019. 04. 24. 17:27

A 3. résznél járok, nekem tetszik a történet. a Főszereplő nő sose volt a kedvencem, most sem.
Tippelnék, és szerintem a fia a gyilkos.

rary - 2019. 06. 16. 19:19

A felénél járok a sorozatnak és izgalmas meg összetett is.
Ugye Robin Tunney játszik a Prison Break-ben és ebben a mostani sorozatban sokkal jobban áll neki a szerep. A Szökés-ben valahogy sose bírtam, túl sok volt.
Robert Wisdom is a Prison Break-ben volt, a SONA-s évadban.
Na, megyek is vissza megnézni, hogy ki a gyilkos. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz