login |

Pilot-mustra: Special – 1×01

2019. 04. 17. 14:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

The humor pieces were cute, but they didn’t resonate with a larger audience of basics. So instead we’ve started publishing confessional essays, like “50 Ways to Hate Myself,” or “Why Do I Keep Finding Things Inside My Vagina?”

A Netflix pénteken elindult és magyar felirattal elérhető új sorozatáról lehet, hogy rögtön évadkritikát kellett volna írnom, hiszen a 8 darab 15 perces részt simán el lehetne adni egy két órás filmnek is – lehet, hogy a szolgáltató kísérletezik azzal, hogy egy random szerzői projekt milyen műfajt képviselve érdekli jobban a nézőket? Megyek, akkor megnézem 15 perces szeletekben a The Perfect Date-et, mint az új, romkom sorozatot, mintha egy 6 részes első szezon lenne, ami sosem kap folytatást.

A Special nomen est NEM omen, semmi különleges első blikkre, mint sorozat, cserébe nagyon szimpatikusnak és bájosnak, meg szerethetőnek tűnik, afféle könnyed darab, ami biztos, hogy nem fekszi meg az ember gyomrát, ha ráérő idejében előveszi a mobilját, hogy megnézzen belőle 1-1 epizódot, más kérdés, hogy talán az általam elvből került, így nem annyira ismert YouTube is tele lehet efféle sorozatokkal, szóval ilyen alapon nagy szükségem sem lenne rá.

SPECIAL – 1×01 – 6,5/10

A Special főszereplője egy anyja által special-nek mondott fiatal férfi, aki cerebrális parézisben NEM szenved, csak olyanja van, ugyanis közel sem annyira komoly a helyzet, mint a Speechless főhőse esetében, sőt, még a Jerk-ös sráchoz képest is sokkal jobban el tud vegyülni a készítő/főszereplő Ryan O’Connell. Olyannyira, hogy gyakornokként munkát is vállal egy netes cégnél anélkül, hogy bárkinek szólna a CP-jéről.

Cerebral palsy is a disability resulting from damage to the brain before, during, or shortly after birth, and outwardly manifested through muscular incoordination.

Olykor persze akadnak mozgási nehézségei, de ennek kapcsán jól jön az, hogy nemrég elütötte egy autót (azzal jól el lehet kenni a dolgot). Ez persze azt is maga után vonja, hogy az elütés, egyébként roppant unalmas élményéről írni kényszerű a menőmanó millennial-oknak szóló weblapra (a főnök nagyon vicces és tipikus karikatúra), mert olyasmire sokan kattintanak, de ez legyen a legnagyobb baj, hiszen végre “emberszámba” veszik, és nem csak kulimelót bíznak rá.

I’m not able-bodied enough to be hanging in the mainstream world, but I’m not disabled enough to be hanging out with the cool PT crowd.

Mindezt pedig olyan formában látjuk, amiről lerí, hogy személyes élményeken (is) alapul, és ez eleve közel hozza a nézőhöz a sorozatot. Mert a Special alapjába véve egy srác humoros helykeresése egy olyan világban, ahol sem a normális emberek, sem a fogyatékkal élők közé nem illik, de szerencsére ez nem kell, hogy jelentse számára, hogy így egyik csoportba sem tartozik, hiszen tartozhat mindkettőbe.

És miközben próbálja megtalálni a helyét, mi kapunk egy kis szatirikus látleletet a millennial kultúráról, a beilleszkedési nehézségekről (ja, Ryan még meleg is), meg arról, hogy kéne elfogadnunk önmagunkat, akkor is, ha nehezünkre esik.

– Nice outfit.
– I know. That’s why I wore it.

A Special nem lesz az a sorozat, amit most gyorsan ledarálok, hogy a végére érjek, de ezért is jó a Netflix, mert nem fogja hagyni, hogy elfelejtsem. Mindig ott fog vigyorogni az elkezdettjeim között, és olykor megnézem belőle a következő epizódot, és ha a többi is ilyen lesz, akkor egy percig sem fogom bánni. Persze lehet, hogy az 1×02 után úgy döntök, hogy mégiscsak kihagyhatatlan és minél hamarabb kipipálom a szezont.

(A kritika kirakása előtt megnéztem az 1×02-t, ami inkább volt nálam 5/10-es, itt most látszott a tizenegynéhány perces hossz, sok minden csak lógott a levegőben. A kissé kínosra vett, medencés bulis, párkeresős sztori jobban vette volna ki magát, ha viccesebb, és utána erősebb a hangulatváltás. Sebaj. Azért még maradok.)

1 hozzászólás Ne habozz!

Lori - 2019. 04. 17. 16:52

Nekem nagyon bejött, ledaráltam egyből, néha egy picit hiányzott még pár perc azért, hogy egy jelenet jobban kiteljesedjen. de ezeket leszámítva szerintem egy nagyon jó kis “sorozat”volt. Szerintrem érdemes végig menni rajta.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz