login |

The Passage: vége az 1. évadnak

2019. 04. 18. 19:45 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

There were so many times they could have turned back. That they could’ve said “stop.” But they didn’t. By the time anybody bothered to try, it was too late.

Akkor a 2. évadtól kezdve nézős lesz a The Passage? Csak mert a végén olyat húznak, ami… Amit valójában már a pilotban belebegtettek, és amit a könyvolvasók biztos, hogy vártak. A gond csak az, hogy a sorozatot bepróbálok közül sokan nem maradtak, és bár szerintem nem áll rosszul a szénája a szériának a FOX-on, még egyáltalán nem biztos, hogy lesz folytatás.

De igazából nem nagyon tudom kárhoztatni a készítőket, mert Justin Cronin regénye valamennyire kalodába zárta őket, nehéz lehetett egy ilyen szerkezetet képernyőre vinni, nem is véletlen, hogy az első nekifutásra más volt a koncepció (párhuzamos történetmesélős), de végül a mostani mellett döntöttek, ami a könyv első 200 oldalát adaptálta, hogy aztán a folytatás egy teljesen más műfajjá változzon.

Kicsit rébuszokban beszélek, de íme az utolsó perces csavar a fináléból, amit ugyan kifehérítek, így ki kell jelölni, ha érdekel valakit, de az előzményekre nézve nem spoileres, szóval nyugodtan el lehet olvasni (az utolsó jelenet egy 100 éves időugrás után, egy, a fertőzés által elpusztított világban játszódik, ahol alig maradt túlélő ember), és lehet, hogy lesznek olyanok kiszálló kaszálók, akik ennek tudatában azt mondják, hogy megéri időt fordítani az alapozásra. Mert az 1. évad tényleg csak a karakterek és viszonyaik alapjait rakta le.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A The Passage legnagyobb baja a szememben az volt, hogy hiába vált érthetővé, hogy mit miért tettek a készítők, egyszerűen ezeket a karaktereket (és viszonyokat) nem tudták számomra érdekessé tenni. Túl sokan voltak és mindenkire egyszerre akartak koncentrálni, és ahelyett, hogy pár nagyon érdekes sztorit meséltek volna el egy-két részben, hogy újabbakra térjenek rá a folytatásban, mindent egyszerre akartak, így elaprózták magukat.

Még úgy is képtelen voltam egyesek iránt bármilyen érdeklődést mutatni, ha tudtam, hogy idővel lesz payoff. Egyszerűen a mai sorozatos világban igazán elkötelezettnek kell lenni egy széria iránt a nézőnek, hogy az unalmas jelenetek közben ne arra gondoljon, hogy van az a másik (tucat) sorozat, amit nézhetne és minden unalom nélkül élvezne.

Ahogy az elején, később is Amy és Wolgast kapcsolata volt az, amit értékelni tudtam. Sőt, azt nagyon, nagyon jónak tartottam – az, ahogy elbúcsúztak tőlük elég WTF volt. A készítők azzal magyarázták Wolgast sebesülésének és utána Amy betorzulásának nem mutatását, hogy az félelmetesebb, amit nem látunk, de ez…, nem tudom. Nem mondom, hogy marhaság, de nagyon hülyén vette ki magát az, hogy Wolgast a semmiből hirtelen majdnem meghalt.

Azt persze elismerem, hogy mindig vonzó lehet akár nézőnek, akár készítőnek összehozni ellenkező célokkal és motivációkkal rendelkező karaktereket, hogy ellenségekből valószerűtlen szövetségesekké váljanak (ld. Babcock és Richards, például), de itt olykor annyira egyértelmű volt, hogy hova tartanak a kapcsolatok, hogy az odavezető út nem lenyűgöző volt, hanem inkább “essünk már túl rajta”-kategóriás.

Szóval, a The Passage valóban megmutatta nekünk, hogy vezérelhetik az embert jó szándékok, a rossz döntések akkor is a világ végéhez vezethetnek. És ez a motívum egybevág talán a könyvessel, amely rajongói talán nem fogják a sorozat szemére vetni azt, hogy kicsit jobban belement karakterekbe, illetve több időt szánt a fertőzöttekre is.

A vége pedig… Tudom, hogy fent azt írtam, hogy új felállás, de ezzel nem azt mondom, hogy hirtelen beindulnék a The Passage-re. Tudom jól, hogy sokak számára egy posztapokaliptikus jövősorozat vonzóbb, és számomra is, de annyi minden egyéb tényező is van. Például az, hogy akadt pár hasonló körítéssel rendelkező széria, és csak bízni tudok abban, hogy nem a szokott köröket fogják lefutni, hogy tényleg tudnak érdekesek, ne adj isten, újszerűek lenni.

A másik tényező pedig az, hogy új felállás ide, új szereplők oda, a régiek közül jó páran vissza fognak térni, nagyjából lehet tudni, hogy kik azok, akikre számítanak a készítők (ez persze még nem biztosíték), hiszen volt, aki ellenanyagot kapott, más vért, megint más különleges kapcsot a fertőzöttekkel, szóval a kiemelt viralok mellett legalább öt szereplőre számítanak. Olyan szereplőkre, akik engem vagy más kaszálókat annyira nem fogtak meg az első évad során. (És igaz, hogy kaptak alapozást, de az új körítéssel és a +100 évvel a karakterük lehet, hogy teljes más lesz.)

Egy valami miatt azonban biztos, hogy megkapja tőlem az esélyt a The Passage a második évad elején, az pedig Amy, akarom mondani Badass Amy. Az ő történetére kíváncsi vagyok. Arra is, hogy mi történt vele az eltelt időben, és arra is, hogy mi van vele most. Az pedig, hogy megvan az esélye arra, hogy ismét találkozik Wolgast-tal… – na, azt a jelenetet szeretném azért látni.

A nagy kérdés, hogy a második évadban (ami az ígéretek szerint akciódús lesz) hány fő szállal és hány helyszínnel terveznek a készítők. Azt láttuk, ahogy Amy megérkezik egy erődszerűséghez. De vajon mindenki ott sereglett össze, vagy a többi túlélő (és a fertőzöttek) Amerika-szerte bolyonganak és majd a 2. évad végére fog csak összefutni a történetük?

You taught me how to not panic. Be free. I’ve been alone for so long. I have searched for you everywhere. I think if you were dead, I would know it. So I choose to believe you’re alive. It’s their world now. Humanity is almost gone, but there is a place where people have managed to stay alive. Maybe I’ll find you here. Maybe then I’ll be home.

11 hozzászólás Ne habozz!

tonhalkonzerv - 2019. 02. 12. 19:06

Olvastam a könyveket, vannak eltérések amik tetszettek (Babcock) vannak amik egyáltalán nem (Wolgast, főleg hogy a következő évadban milyen szerepet fognak találni neki). Minden mellett ez egy helyenként élvezhető és általában véve sem olyan rossz TVs átirat, 6/10es teljesen nyugodtan leülök a második évadjára is.

Sunabubus - 2019. 03. 12. 13:35

Mna, befejeztem az évadot. Engem senki nem irritál, már ez egy plusz akkor? :D A sztoriban szerintem (mármint számomra) van potenciál (nem olvastam a könyveket).
Van jó pár részlet, amit nem értek, és zavar, de majd utánanézek.

stargatelost - 2019. 03. 12. 20:18

Ó hogy az a… miért kellett ezt? Miért kellett egy időhúzó, béna flashbackekkel teletömött első évadot csinálni?
Ezt nézzétek:
http://kepkezelo.com/images/6kqwnelqegj0s3dj0sv1.jpg

Nyilván így lett vége az első évadnak :D

Persze értem a koncepciót, alapozni kellett a karaktereket, meg a labor díszletéhez voltak kötve, de visszagondolva az évad több, mint a felének semmi értelme nem volt, ha úgyis ide futtatták ki a sztorit. Imádkozzunk akkor a második évadért, hogy végre el is kezdődjön a sorozat? :)

Az 1×09 egyébként még megmaradt időhúzásnak, egy teljes rész kellett, hogy kiszabaduljanak :D A 1×10 pedig mintha egy másik sorozat lett volna, apokaliptikus hangulat, mindenki szétszórva.

Jah, Lila, Richards és Wolgast lett végül halhatatlan. Az tuti, hogy ha lesz második évad, akkor így fognak flashbackezni, hogy mi történt velük ebben a 97 évben.

jenga - 2019. 03. 13. 17:57

Nem volt veszes. A fo zombi idegesitett nagyon. Fel nem fogom, ez az ellenszenbes figura hogyan tud barkit is meggyozni, barmirol. Rossz a szinesz valasztas.

spipe - 2019. 03. 14. 00:41

Bűn rossz – hatalmas gyalázat, hogy az utóbbi 10 év egyik legzseniálisabb regényéből ilyen fantáziátlan, megúszós, gagyi ócskaságot csináltak, borzasztó forgatókönyvvel és színészekkel. Cronin hogy mehetett ebbe bele? Az első kötet megjelenése és elolvasása óta próbáltam elképzelni, hogy ebből milyen hatalmas, epikus film készül majd (eredetileg úgy volt, hogy Matt Reeves készít belőle mozifilmet, aztán Ridley Scott hitegetett minket, hogy végül producerként ezt tegye le az asztalra), nyomasztó, dark hangulatú movie-t fantáziáltam, finom karakterábrázolással, ahogyan a könyv is teszi, ehhez képest itt van ez végtelenül tré sorozat. Hát erre kár volt várni. Aki nem olvasta a könyve(ke)t, és csak a sorozatot nézi, el sem tudja képzelni, hogy a különbség a kettő között egy egész univerzum. Konkrétan semmi nem jön vissza a könyv zseniális karakterábrázolásából és hangulatából. Próbálok elfelejteni minden képkockát, remélem, azok a belső képek fognak visszatérni, amik a könyv(ek) olvasása közben kialakultak bennem, és amelyeket megszerettem. Amy, Amy, te igazán csak a könyvben vagy a Sehonnan Jött Lány, aki Ezer Évig Élt.

cherockee - 2019. 03. 14. 19:00

Sikerült megnéznem a 9. részt, majd elvonulnom, hogy na, akkor lezárva az évad. Ma a nézettségi adatoknál láttam, hogy DUPLA évadzáró…megnéztem, mintha a második évad első része lenne (spoiler nélkül), és színvonalban is nekem sokkal jobbnak tűnt. A 9. rész után is néztem volna a folytatást, de a 10. után főleg. Nem tudom miért, néhol tényleg elrontott pár dolog, de szerintem nagyon könnyen nézhető, és sikerült felvetni a végén pár számomra nagyon érdekes kérdést, a 10. részben minden kicsit felnagyítódott. És emberileg is nagyon érdekesek lettek a történetek.

Nem gondoltam volna, de rohadtul hiányozna jövőre, valamiért nekem bejött. Nagyon sokat erősödött a sorozat az első résztől indulva, az első 2 rész is érdekelt, de részről részre jobbnak érzem.

Kisrece - 2019. 03. 20. 18:16

Hogy a bánatba lehet így tönkretenni egy olyan jó trilógiát, amit Cronin megírt. A könyv briliáns munka, de ez a sorozat… Hát könyörgöm! Igazi “ZS” kategória! Mik ezek a vámpírok benne, hát tiszta vicc az egész. Az a rész, amelyikben kiszabadulnak és bohóckodnak az erdőben katasztrófa. Ehhez a sorozathoz adta a nevét Ridley Scott? Pocsék úgy ahogy van. Azért néztem végig, mert nem akartam félmunkát végezni. Nagyon el vagyok keseredve. Azt hittem hogy sokkal igényesebb sorozat lesz. Nagyot tévedtem.

Delora - 2019. 03. 31. 23:15

A könyveknek a nyomába sem ér, de el is kell engedni és akkor teljesen korrekt. Viszont aki olvasta a trilógiát, az kb el se tud tőle vonatkoztatni.
A Liz – Fanning szál miatt haragszom, azt nem kellett volna így kifacsarni.
De a könyvekben is voltak azért fárasztó részek, ahol kicsit eltévedt az író. Nyilván semmi sem tökéletes.
Remélhetőleg lesz második évad, én nagyon örülnék neki :)

karit - 2019. 04. 18. 23:01

Ugyanaz az érzés, mint a Wayward Pines Nagy Fordulata után, ott ráadásul az első évad közepén húzták meg. Kissé csalódott, ‘nem erre fizettem be’ hangulat fogott el ott is, itt is.

Aki olvasta, annak ez az első évad nyilván csak az előjáték volt, és most végre belecsapnak a lecsóba. Hát, nem is tudom. Belenézek, ha folytatják, de ha afféle valkingded döluksz lesz, az válóok.

kpeter - 2019. 04. 30. 10:09

Én egybe néztem a 10 részt. Nem mondom, hogy rossz, de eléggé középszer. Így hogy az lett a vége, ami, szerintem elintézhették volna egy 5-10 perces narrátoros flashbackes összefoglalóval az addigi történéseket és belecsaphattunk volna a lecsóba. Ha lesz folytatás szerintem belenézek majd, de ha kasza lesz se fogok sírva fakadni.

kpeter - 2019. 05. 11. 09:40

Ezt most a kasza után hatványozottan így érzem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz