login |

Pilot-mustra: Warren – 1×01

2019. 04. 22. 18:20 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Martin Clunes most eléggé belehúzott. Nyilván Angliában mások a sorozatok paraméterei, de akkor is furcsa volt látni, hogy a Doc Martin visszatérése előtt a színész két sorozat főszerepét is bevállalta. A true crime bűnügyi dráma Manhunt gondolom, csak minisorozat lesz, viszont a BBC-s komédia, a Warren akár még folytatódhat is. Hacsak nem zárult le. Amit sajnos én nem fogok megtudni.

Általában a sorozatoknak van koncepciója, amik alapján szóba lehet hozni őket, azonban a Warren nem ilyen, éppen ezért a kritikának sem nagyon akaródzott nekiveselkedni, de most, hogy már ki is futott a széria, azt mondtam, hogy egy életem!

WARREN – 1×01 – 4/10

Leírom, hogy előzetesen a berendelésnél mit írtunk a Warren-ről: “egy pedáns autóvezetés-oktatóról szól, aki úgy véli, hogy az egész világ ellene van. Kénytelen elköltözni, mikor élettársának apja megbetegedik, és olyan környezetbe kerül, amit nem szeret, egy olyan munkát végez, amire nem alkalmas, és lesz két tini mostohafia, akiket sosem akart.”

Lehet, hogy a folytatásra megtalálja magának a koncepció a Warren, de azzal nem csak, hogy nem lehet eladni egy sorozatot, hogy valakinek X a foglalkozása, vagy hogy az illető pokróc, de megtartani sem nagyon. Azzal nyilván el lehetne, hogy Martin Clunes a főszereplő, de nehogy már ilyesmire alapozzunk egy sorozatot, még a John Cleese-es Hold The Sunset-nek is van egy alaphelyzete. A Warren-nek nincs. Van egy főhőse, aki kellemetlenkedik és… kész. Ennyi.

Igen, Warren autóvezetést oktat (és kihasználja azt, hogy tanítványai ide-odafuvarozzák). Igen, van egy párja, aki elég fura teremtés (a pilotban például valami idióta, spiritiszta dologra készül). És vannak mostohafiai (vagyis nincsenek, mert az anyjuk nem a felesége), akik Warren-nek szólítják és elég rendhagyó az egymáshoz való viszonyuk. És velük ki is alakul egy dinamika, de nem olyan, hogy visszatérésre csábítson ebbe a családba.

A család, de főleg a párja valamiért elfogadja, hogy Warren folyton kellemetlenkedik és mogorva, meg állandóan konfliktusokat kreál (amik a humor egyik forrását jelentik, természetesen a néző számára kényelmetlen fajtából), de mintha nem tartanánk semerre. (Ha pedig a fináléban meg is érkezünk, akkor azzal nem megyek sokra.)

Nem tagadom, voltak viccesebb pillanatai a pilotnak, de közel sem olyanok és annyi, hogy megtartsanak. Az 1×02-t már nem is néztem végig, a kezdés után csak random lógott a levegőben. Ehhez a sorozathoz kéne valami komolyabb elkötelezettség, ha koncepció híján nem esik bele a néző a főhős karakterébe, akkor legalább annyi, hogy iszonyat nagy Martin Clunes-rajongó legyen. Nekem meg a Doc Martin kimaradt, pedig a sorozatot nézőknek ez a komédia jópofa kontraszttal szolgálhat.

Kicsinyes és totál kedvelhetetlen főhős, teljesen hétköznapi sztorik és problémák, az efféléket nagyon nehéz érdekesen és a mérsékeltnél viccesebben tálalni. Számomra a Warren nem is tudta.

2 hozzászólás Ne habozz!

nargli - 2019. 04. 24. 19:42

Szerintem én tuti belenézek! :) Doc Martinról legkésőbb jövő hét elején küldöm az összefoglalót!

gromit - 2019. 05. 05. 22:07

Martin Clunest pedig nagyon bírom, de ez sajnos tényleg nagyon mellé ment, nálam is. Én is elkezdtem nézni a 2. részt is, de hamar azon tűnődtem, hogy miért is? Jó, Martin Clunes, de ennyi sajnos nem elég.

Doc Martin is tudott elég pokróc lenni, de egész más figura. Ez a Warren karakter viszont tényleg totál kedvelhetetlen (másfél rész alapján). Azért tapló, mert… tapló.

Nézés közben beugrott a klasszikus One Foot in the Grave – ha kicsinyes, a világgal állandóan hadilábon álló, zsörtölődő figura kell, aki elég abszurd helyzetekbe tudja magát keverni. Victor Meldrew zseniális, simán veri Warrent.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz