login |

Pilot: Our Planet

2019. 04. 23. 14:50 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, doku, kritika, pilot-mustra,

A Netflix leszállította a nem dokunézőknek azt, ami érdemes megnézniük mégis? Ezt úgy értem, hogy a Planet Earth készítői ismét teljesen élvezhetővé tettek egy témát olyan újoncoknak, akik évente csak egy nem fiktív sorozatot néznek, mivel annak az Our Planet tökéletes. (Vagy a Free Solo a filmek között.) Az, hogy azonnal magyar felirattal érkezett, pedig csak hab volt a tortán.

Az Our Planetnek konkrét története nyilván nincs, viszont a sorozat koncepciójának az tűnik, hogy megpróbálják érzékeltetni mennyire összefüggő a Föld élővilága. Ezzel nyilván azt akarják elérni, hogy a “messze történik tőlem” dolgokra is kevésbé nyugodtan legyintsenek a nézők, már akik eddig nem érezték át a klímaváltozást.

Igen, erről szól a sorozat, hogy a globális klímaváltozás miképp borítja fel az egyensúlyt az élővilágban, aminek mi is részesei vagyunk – akármit is gondolunk magunkról. Lásd, hogyy a jég olvadása miképp hat a sivatag közepén fészket rakó flamingókra.

Az eddig látottak (bár az egész évad felkerült, de még nem végeztem) alapján egyáltalán nem erőskezűen nyúlnak a témákhoz a készítők, vagy negatívan, hanem keresnek olyan sztorikat az élővilágban, amik érdekesek, és ezeket bemutatják, kiemelve közben a rendszert.

Ennek megfelelően az Our Planet nézése közben bizony párszor összeszorul az ember szíve, néhol izgul, és még sokat mosolyoghat is. Például a kezdő részben a madártáncos szegmens baromi jó volt.

A kivitelezés pedig parádés. A narrátor ugye David Attenborough, szóval ezen a téren nincs probléma, és a fényképezés is lélegzetállító mellette. Nem is az, hogy a technika fejlődésével minden képkocka elmenne háttérképnek, mert az akár az unalmat is hozhatná, hanem mostanra már nagyon közel tudunk “menni” az állatokhoz, így a történetük is jobban működik.

Az biztos, hogy a Netflix elég keményet húzott ebben a zsánerben. Pontozni nincs sok értelme, főleg, hogy nem is nézek annyi dokufilmet és -sorozatot, de ez nagyon tetszik.

13 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2019. 04. 07. 08:37

Az első rész után nagyon jó. Csak ülsz és nézed…

Python - 2019. 04. 07. 23:36

Kétszer is szerepel benne kis hazánk, aki szemfüles az kiszúrja. ;)

Ledarálva, minőségi munka! :)

Bár még mindig PC a nyelvezet, de már közel sem annyira, mint Attenborough BBC -s dokujaiban. Itt már azért jóval szókimondóbb Attenborough, a globális ökológiai válsággal, a jelenleg is zajló VI. Nagy Kihalási Hullámmal; a klímaváltozással, és annak a sarkkörökre gyakorolt hatásával, stb.! Ezt azért emeltem ki, mert akik szakmájukból fakadóan ezekkel a komoly problémákkal találkoznak, azok úgymond “képben” vannak. De a többségi társadalom max. a klímaváltozásról hallott nagy vonalakban.

A fotózás minősége az Attenborough által narrált dokuk szokásososa, csak most 4K -ban rögzítve, szóval brutálisan tűéles, és közeli képeket kapunk.

antikati - 2019. 04. 23. 21:33

Úgy tudom 8K rögzítették.

Aurora - 2019. 04. 23. 22:54

Hát nem tudom, nekem annyira nem jött be…
Nagy dokumentum rajongó vagyok, minden ami Attenborough az megvan, sokszor újranézve.
Ez mestermunka, már ami képi minőséget illeti, és igen, nagyon közel kerülünk az állatokhoz. Csakhogy amíg a legtöbb BBC-ből kikerülő dokumentum sorozatnak van valami központi motívuma (a legutóbbi Attenborough sorozat a BBC Dynasties volt, ahol ugye különböző fajok dinasztiáit követjük), az itteni főmotívum nekem visszás.
Úgy érzem, hogy szinte erőszakosan akarják lenyomni a torkunkon, hogy bajban vannak a természeti kincseink, változtatni kéne.
Az üzenet jó, teljesen egyetértek vele, de túl erősen nyomják. Olvadnak a jégsapkák, tűnnek el az esőerdők, fajok tucatjai halnak ki… de ezt nem így kéne…

Lehet, hogy nekem azért szúrja a szemem, mert minden létező Attenborough filmet láttam, és nagyon feltűnő a különbség. A hangneme is más, másképp válogatja meg a szavait, másnak ad hangsúlyt.
Az a rozmáros jelenet is mekkora visszhangot kapott, szinte azonnal click-bait cikkek sokasága jelent meg róla… Sokkolni akartak, ami sikerült is. Lehet én látom rosszul, és a mai fiatal generációnak ez kell, hogy értsen a szóból, de nekem erőltetett volt.

Még egyszer mondom, egyetértek a sorozat üzenetével, (a képi világát imádtam) de szerintem túlságosan akarták és ez már von az értékéből…

Csigusz - 2019. 04. 24. 09:15

Mástól is hallottam, hogy baja van a hangvétellel, de a széria arról beszél ami “van”. Attól, hogy nem tetszik, meg erős, stb, attól még ez van, és ez fog történni. (Sőt, tovább megyek, amikor azt mondja bizonyos pontokon, hogy 2040-re ez meg ez tűnhet el, stb, abban biztosak lehetünk, hogy nem “lehet”, hanem “lesz”, mivel globálisan nulla változás várható ezek megállításában)

Egyébként nagyon szép doku, érdekes, néhol viszont tényleg szívszorító, amit azért igyekeznek utána feloldani egészen vidám szegmensekkel.

mildi - 2019. 04. 24. 10:33

tbh f***ért finomkodjanak?
kinyírjuk magunkat, de neked a nyelvezettel van bajod…

winnie - 2019. 04. 24. 10:52

alapvetően megértem azt, akinek ez sok. szerintem totál érthető. de szerintem egyben dicséretes is, hogy mernek álláspontot képviselni a készítők – én úgy vagyok vele, hogy ha egyetértek, ha nem, az sosem baj, ha nem automatikusan középvonalra áll be valaki, hanem igenis kiáll a véleménye mellett. ha ez erős nyomással jár, akkor erős nyomással. mert erősen akarják nyomni azt, amiben hisznek.

azt viszont már jóval kevésbé értem meg, ha valaki azért esik neki a sorozatnak (és nyomja ki elég hamar), mert számára nem tetsző nézetet közvetít. az valahol szomorú, hogy vannak, akik eljutottak oda, hogy nem járnak nyitott füllel, inkább meg sem hallják azt, ami nem tetszik nekik vagy amivel nem értenek egyet, pedig a vélemény/nézetkülönbözőség nem jelenti automatikusan azt, hogy a másiknak nincsen igaza.

Dawnie - 2019. 04. 28. 18:03

Hát ez valami fantasztikus mestermű, összeszorult szívvel ámul rajta az ember…

kriol - 2019. 05. 04. 14:32

Én nem vagyok nagy dokunéző, de ez lenyűgözött. Épp előtte láttam a tévében valami gyengébb minőségű dokumentumfilmet, így még nagyobb volt a kontraszt.
A képek fantasztikusak, a sztori pedig kell, hogy ilyen erős legyen. És nincs eltúlozva. Engem nagyon felrázott és felébresztett ez a sorozat, hogy tényleg számít, hogy hogyan vagyok jelen ebben a világban, és igenis számít az, hogy odafigyelek-e a kis dolgokra is a természetben.
Hihetetlen ez az összegangoltság, amivel működik a természet, a világunk. Nagyon meg kell becsülnünk!

pytta - 2019. 05. 06. 23:31

Még csak két részt néztem meg, de… ez igazából a Planet Earth III, csak valamiért más címet adtak neki, nem?
Tökugyanaz az egész, jól körülhatárolható élőhelyek bemutatása, Attenborough narrál, állati drámákat nézünk, pazar képek (jó, annyi plusz van, hogy kicsit a klímaváltozás hatásait kiemelték).
Persze jó, csillagos ötös kivitelezés, nyilván minden másodperce profi, de nekem valami “ötlet” hiányzott belőle, főleg, hogy a Planet Earth II nem olyan rég ment le (2 éve?).

winnie - 2019. 05. 07. 05:39

a készítők ugyanazok, gondolom, de próbáltak más narratívét adni, hogy saját entitás legyen, nem?

pytta - 2019. 05. 07. 23:10

Abszolút nem érzek rajta ilyesmit (eltérő narratívát a Planet Earth-től). Nem baj, tényleg, elnézi az ember, meg nyilván iszonyú munka van benne így is, csak meglepett…

tsiszi - 2019. 05. 09. 22:07

Gyönyörű képek, jó narrálás, de ez minden Attenborough dokura igaz. A hangvétel ilyen, ez erről szól, lehet nem szeretni, nekem speciel nincs vele semmi bajom. Ami viszont zavar, hogy a zene nem a szokásos BBC jellegű, hanem néhol sokkal könnyedebb, de olyan is volt, hogy zavart, fölöslegesnek éreztem. Emiatt számomra nincs egy szinten a BBC-s társaival, de még mindig az ajánlott kategória.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz