login |

Második blikk: In The Dark

2019. 04. 24. 18:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Nem krimi ám a CW legújabb premierje (amiről human már írt pilotkritikát), csak egy kicsit becsapósak voltak a kezdeni a sajtóanyagok. Az In The Dark valójában egy szappan, kapcsolati dráma, aminek a főhőse egy vak lány. Amit nyakon öntöttek egy gyilkosságos/nyomozós szállal – hogy vonzóbb legyen a közönség számára? Lelkük rajta. Tényleg érdekes lenne elolvasni a sorozat keletkezésének körülményeit, hogy milyen lett volna eredetileg, és mi az, amit mondjuk a fejlesztés közben adtak hozzá.

Ritka, amikor egy készítőnek egy idényben két országos pilotjából is sorozat lesz, és most Corinne Kingsbury megcsinálta ezt a bravúrt, hiszen a CBS-es Fam mellett az In The Dark-ot is ő jegyzi – legutóbb egy másik Corinne, méghozzá Brinkerhoff neve ugrik be, aki ilyen bravúrt vitt véghez, meg is kapta a kaszát azonnal mind a jó kis No Tomorrow és a jó kis American Gothic. És a duplázásra itt is jók az esélyek.

Alapvetően az In The Dark érdekes is lehetne, ha tudná, hogy mi is akar lenni. Érdekes lehetne, mert a némiképp nimfomán és nem túl barátságos főhős karaktere elég egyedi, az, hogy vak, tényleg csak hab a tortán, de elég finom hab, hiszen ő végképp nem olyan típusú karakter, aki szánalomra szorulna – még a kutyáját is utálja. Legalábbis ez az álca, ami olykor leesik, és akkor láthatjuk, hogy valójában egy ugyanolyan törékeny emberrel van dolgunk, mint amilyenből rengeteg van a világban.

Murphy tipikusan az a típusú antihős karakter, akit az angol ‘mess’-nek ír le. Cinikus, szétszórt, némiképp deviáns, hajszolja az élvezeteket, nem törődik sem magával, sem másokkal, még viselkedésének következményeivel sem, és úgy tűnik, mintha saját szívásaiból sem tanulna. A sorozat pedig elvileg egy karaktertanulmány lehetne, amiben Murphy jelenén keresztül feltárulna a múltja is, hogy miképp lett belőle az, aki.

Eközben megismerjük a családját (akik kvázi a kedvéért vakvezető kutyaiskolát nyitottak), a lakótársát, pár munkatársát, a legjobb haverját (kár, hogy őt megölik…), és leendő barátját, a gyilkosságban nyomozó zsaru lányát. És nagyjából körülöttük forog a sztori, miközben a B-szálon (hol az A-szálra kiemelve, hol C-szállá silányítva) pár gengszter bevonásával folyik átívelve a nyomozás. Egy totál érdektelen, minekvan? ügyben.

A gyilkossági eset többek között azért is érdektelen a pilot után, mert alig ismerjük az áldozatot, számunkra ő egy senki volt, így nem nagyon lehet átérezni a főhős lelki világát – nem véletlen, hogy az 1×02-t rögtön flashback-ekkel kezdik, hogy bemutassák, milyen jó gyerek volt a srác. Ez is valami, bár nem old meg sok mindent.

Attól, hogy tök feleslegesnek tűnik a krimi ebben a sorozatban, el lehetne tekinteni a halvány átívelés fölött és csak a többit nézni, de valahogy ez a krimis vonal az egész széria DNS-re rányomja a bélyegét, folyton előkerül, hiszen hol magánéleti szálak kapcsán ugrik be valami a főhősnek, ráadásul az új pasiját is a bűnügy kapcsán ismeri meg – hátha ő lesz a gyilkos?

Ha kivesszük az ócska nyomozgatást és erőltetett nyomok révén való előrejutást, akkor kapunk egy 30 perces dramedy-t, ami olykor ugyan csépeli a főhőst, de alapvetően a komédia dominál benne – az egyes jeleneteket is próbálják feldobni humorral (nyilván főleg a vakságra, illetve Murphy karakterére alapozva), és fura módon a 2-3. részen is átívelt egy szexuális szál (az egyikben egy húgyúti fertőzés, a másikban pedig egy eltört pénisz…) – erre a srófra járt az írók agya. De… valahogy mégsem áll össze a kép.

Egy biztos, Perry Mattfeld nagyon, nagyon szórakoztató alakítást nyújt, csak miatta is érdemes nézni a sorozatot, és itt nem nagyon tudok ellenpólust mondani, mint az Abby’s esetében, ami helyett Natalie Morales-t a The Middleman-ben is tudnám nézni. Mattfeld-re akár nyűglődik, akár végletekig cinikus, akár szexre vágyik, akár szemét, nem lehet haragudni vagy rosszat mondani. Az írók is talán túlságosan is rá építenek a többiek kárára, mert 3 rész után csak a lakótárssal való kapcsolatát tudom kiemelni.

Akár heti 5, akár 15 perc a krimi, nekem ennyi már sok abból, ami érdektelen, így nem maradok, összességében közepes/10 (plusz/mínusz 1) szinten mozogtak a részek. Viszont az In The Dark az a sorozat, ami bír annyira egyéni hangvétellel, hogy érdemes bepróbálni, mert hiszem, hogy többeknek bejönne, akik a CW-s címke miatt leírják.

5 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2019. 04. 13. 01:12

Nekem továbbra is baromira bejövős. Sok mosolyogtató elemmel, a szereplőket meg eddig még bírom. Egyelőre a sorozattal maradok. Kellemes meglepetés ez a CW-től.

Thomas - 2019. 04. 23. 20:35

2 rész után nekem nagyon bejövős, tök jókat vigyorgok rajta, olyan aranyos az egész:) A főszereplő simán kedvelhető, meg a legtöbb szereplő elég jól eltalált eddig. A rendőr meg a lánya, Tyson és az anyja is, a szobatársa és a barátnője meg persze a kutya is:) Talán Murphy anyja a legkevésbé érdekes, az apja legalább jó fej, de sokat nem szerepelt. A nyomozás elfér, de én abban is benne vagyok, ha a következő részben előkerül Tyson és átmegy dramedybe:)

heidfeld - 2019. 04. 24. 20:19

Perry Mattfeld eyecandy listám élén van. Shameless-ben is nagyon jó volt.
Engem a sorozat leírása nem fogott meg, de megnéztem az előzetest, ami reményre ad okot. Heti aktuálisok, és pár pótlás most még előtte van , de hamarosan sorra kerül.

Necridus - 2019. 04. 24. 20:48

Nekem bejön. Nem fog díjakat nyerni, de kellemes kikapcsolódást nyújt a komikus jeleneteivel. Plusz pont, hogy a drámai jelenetek is eddig mind bejöttek. A színésznő meg rettentően jó!

Thomas - 2019. 04. 26. 19:47

Akkor most Corinne Kingsbury lesz a kedvenc készítőm? Mert ez 3 rész után is nagyon bejön, és végül is a Fam is lecsúszott, remek kezdés után ugyan ellaposodott a második felére, de nem tudom, erről mennyire ő tehet:)

Tényleg a főhős karaktere viszi az egészet, akármit csinál, mindig kedvelhető, mert folyton előbújik, hogy milyen ember emögött a “mindent leszarok”-álarc mögött:) Olyan jókat lehet rajta röhögni, most is zseniálisak voltak a sulis jelenetek, de a rendőr lányával is, amikor sértegetnie kellett.

Egyedül az aggaszt, hogy a vége felé egyre inkább középpontba fog kerülni szerintem a gengszteres szál. Legalábbis én nem érzem, hogy ez így mehet tovább, amikor kiderül, hogy mi áll a háttérben. És emlékszem, hogy a Riverdale is így kezdődött, az első részeket baromira élveztem, mert egy kis laza szappan volt, egy kis rejtéllyel a háttérben, aztán az évad végére fokozatosan átment hardcore nyomozósba. Amire még nagyon kíváncsi vagyok, így hogy már a 2. évad be van rendelve, hogy a srác hátha tényleg él, és esetleg a folytatásban majd ő is állandó szereplő lesz, én nem bánnám:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz