login |

Pilot: Gentleman Jack

2019. 04. 25. 14:50 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Most megtudjuk, hogy milyen lehetett kemény nőnek lenni a 19. században. A BBC (és az HBO) sorozata Anne Listerről szól, aki akkoriban élt, és nem tipikusan.

A történet nagy vonalakban azt mutatja be, hogy a világban eddig utazgató nő hazatér a családi birtokra, amit rá hagytak, és elkezdi felvirágoztatni azt. Legalábbis megpróbálja, csak hát a 19. században, a férfiak által dominált világban ez bizony nehéz dolog. Ez lesz az egyik hajtó szál.

A másik pedig az, hogy Miss Lister leszbikus, ami szintén nem annyira publikusan elfogadott akkoriban, és bizony a sokszor összetört szíve újra lángra lobban valakiért, akit meg is akar szerezni majd a részek során. Bár tippre ezt a szálat nem az udvarlással fogják kitölteni, hanem azzal, ahogy a társadalom kezeli a helyzetet és viselkedést, hiszen a nőktől az az elvárás, hogy férjhez menjenek.

A kérdés persze a kidolgozás. Mivel nem annyira szeretem kosztümös sorozatokat, így az, hogy simán lement a pilot még akkor is jó jelnek számít, ha nem nézek utána vissza. Valahogy ügyesen játszanak a tempóval, végig pörög, érdekes. Pedig rengeteg karaktert mozgat már most is, és elhintette a konfliktusokat is a kezdő rész.

Ez meg a másik, hogy aki oda van azokért a kosztümös darabokért, amikben a szolgálókkal is sokat foglalkoznak, annak főleg ajánlott, hiszen látszólag ők is kapnak terepet, adnak drámát és humort az egészhez. De persze azért a fókusz Miss Listeren lesz, aki néha még a Negyedik Falon is kikacsint. Ügyesen hozták be, hiszen végülis mégiscsak a valóságban is élt nő feljegyzései alapján készült a sorozat.

A pontszám… nem tudom, személyesen nem magas, de ránézésre ügyesen van megcsinálva. Nem az a tipikus kimért unalom lengi körül, amit sok hasonlónál érezni szoktam. Mármint tudom, a zsáner rajongói most lehurrognak, de ezzel azt akarom mondani, hogy a Gentleman Jack-et feljebb tenném, mint a műfaj átlagos képviselőit.

5 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 04. 25. 20:01

Ebbe biztosan belenézek majd, mert szeretem az életrajzi jellegű történeteket. Az olyan ember élete mindig érdekesebb, aki nem hajlandó a járt utat járni, és mer önmaga lenni egy olyan társadalomban, ahol ezt nagyon nem akceptálják. :)

Clarice.Starling - 2019. 04. 25. 20:54

Tetszik, várom a 2. részt! :)

koka - 2019. 04. 27. 21:02

“hazatér a családi birtokra, amit rá hagytak, és elkezdi felvirágoztatni azt”

Ez olyan Poldark-os :D

Dawnie - 2019. 04. 27. 22:09

Én sem szoktam szeretni a kosztümös filmeket / sorozatokat, de a témája miatt ez érdekelt, így megnéztem az első részt, és hát tökre bejött. Várom a folytatást.

addictsheep - 2019. 04. 30. 17:26

Ket resz utan szerintem nem hibatlan, de maradok.
Anne ugy nyomul arra a kis szokere, mintha o lenne Casanova. A negyedik falat pedig ovatosabban kellene kezelni, a huga ne nezzen mar ki ram!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz