login |

Pilot-mustra: If I Hadn’t Met You / Si No Te Hubiese Conocido / Si No T’hagués Conegut – 1×01

2019. 04. 27. 15:55 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

Párhuzamos univerzumok. Ezt ide írom az elejére, mert szerintem sokan, akik érdeklődnének a téma iránt, meglátva a hosszú címet, esélyt sem adnának ennek a katalán sorozatnak, ami tavaly ősszel került bemutatásra Spanyolországban, és márciusban a Netflix-re is megérkezett (rögtön magyar felirattal!), én pedig természetesen, mint minden újoncnak, nekiestem. Nulla előtudással.

És pont ezért szeretek nulla előtudással sorozatokat nézni, mert az If I Hadn’t Met You-t nagyon érdekes volt felfedezni, és nem kicsit meglepődtem, amikor az elején említett kifejezéshez lyukadt ki a sztori, ugyanis az elején fel sem merült bennem ez az irány. Más kérdés, hogy még három rész után sem nagyon tudom megfogni, hogy milyen is ez a sorozat.

IF I HADN’T MET YOU – 1×01 – 6,5/10

Sajnos muszáj ellőnöm a pilot nagyját egy ajánlóhoz, szóval az alaphelyzet az, hogy Eduard-nak a felesége és a két gyereke meghal autóbalesetben, hősünk pedig nem nagyon képes feldolgozni a veszteséget, és felmerül benne, hogy öngyilkos lesz. Azonban az erre való készülődését megzavarja egy öreg nő, aki bizalmat kér tőle, majd feltárja előtte a párhuzamos valóságokba való utazás lehetőségét, mely révén más sorsot adhat családjának.

Fura az alapkoncepció, ugyanis nem időutazásról és a dolgok visszacsinálásáról van szó, hanem Eduard tényleg annyit tud csinálni, hogy elmegy egy másik világba, és abban mondjuk megpróbálja megakadályozni, hogy a felesége a balesetet szenvedő autóba üljön. Vagy már eleve azt akadályozza meg, hogy összeismerkedjenek, abban bízva, hogy akkor az élete egész más irányba halad, így a balesetre sem kerül sor.

Bár a sztori lényege scifis, az If I Hadn’t You azért főképp inkább emberekről, emberi kapcsolatokról és érzelmekről szól, meg persze a sok lehetőség kapcsán felmerülő gondolatokról. Az első két rész például elég komoly volt, abszolút belengte a melankólia, láttuk a gyász folyamatát, illetve a férfi olykor esetlen, olykor elkeseredett próbálkozásait arra, hogy változtasson a cselekmények menetén. Az 1×03 viszont abszolút a Being Erica-t idézte meg bennem (olyannyira, hogy ha valamelyik platformon fent lenne, már neki is láttam volna), ugyanis abban nem az események előtt egy napra ment vissza, hanem saját főiskolás éveibe.

És az első részek alapján ez lehet a sorozat lényege: a főhős (valamint a felesége, és kettejük kapcsolatának) bemutatása, hiszen alapvetően flashback-eket látunk az életükből, azzal a csavarral, hogy ott van a háttérben egy ember, aki bele akarja magát ártani a dolgok menetébe.

Egyelőre még azt is keresem, hogy mi a műfaja a sorozatnak, mert van, ahol scifi-thrillerként emlegetik, de olykor romantikus komédia, máskor kőkemény dráma, összességében viszont karaktertanulmánynak tűnik egy érdekes figurával a középpontban, aki eleinte eléggé nehezen megfogható, idővel viszont nagyon szépen bomlik ki előttünk.

3 rész után még mindig nem tudom, hogy mit érezzek az If I Hadn’t You kapcsán. Mindenképp izgalmas a téma, eléggé felkeltette a figyelmemet, érzem, hogy valami jó is kisülhet belőle, de simán benne van az is, hogy ambíció híján a folytatásban csak langyos víz lesz a sorozat. De ha képes megújulni, újat mutatni, csavarni az alapfelálláson és előre görgetni a fő alteregó történetét az utazgatás kapcsán, akkor biztos, hogy maradni fogok.

5 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 04. 27. 16:16

Még érdekelne is, de a 6,5 nem egészen ígéretes. Későbbi részek megnézése után is írhatnál róla.

louie - 2019. 04. 27. 16:34

@cherockee: winnie féle 6,5 nálam a kötelezően bepróbálandó kategória :)

winnie - 2019. 04. 27. 17:07

cherockee: a pilotot osztályoztam, és pont ezért majdnem hetest adtam, de nem lett volna korrekt. alapjába véve a pilot megágyaz a sorozatnak olyan szempontból, hogy az egész rész a gyászra épül és a karakterek bemutatására, és a végén van egy kis scifi, ami jópofán sokkoló, de mennyiségileg nem sok.

és mivel engem a scifi fogott meg, illetve a scifin keresztül kezdett érdekelni a karakter története, ezért pusztán a felvezetést nem tudom kiemelkedőre kihozni.

az a kategória volt nálam, hogy semmi extra, kellemes (lehúzós), de baromira érdekel.

utána a folytatás meg az eltérő hangnem miatt nehezen megfogható. a 2. és a 3. részben is van egy univerzum, de megint nagyon eltérő a tálalás, és amíg nem lesz valami főbb csapás vagy csavar, addig nem merek feljebb lépni. cserébe viszont pont a változatosság miatt tetszett a dolog, egyszerre volt komoly és vicces.

cherockee - 2019. 04. 27. 18:36

@winnie:

Köszi a kifejtést, szerintem megpróbálom, a változatossága érdekesnek tűnik.

Killjoy - 2019. 05. 09. 17:16

Én ma reggel fejeztem be, és instant landolt a kedvenceim között. Sok érdekes gondolat volt benne, és nagyon szépen össze volt rakva, ami egy ilyen sorozatnál, ahol óhatatlan az önismétlés, külön kiemelendő. Én megvallom férfiasan, szépen megkönnyeztem az utolsó rész nem egy jelenetét (meg jó néhányat a korábbi részekből is). Nagyon tetszett, és ajánlgatom ezerrel az ismerősöknek is, és aki belekezdett, eddig még nem panaszkodott, hogy rosszul döntött volna. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz