login |

A zuhanás előtt

2019. 04. 28. 21:08 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: könyv,

A könyves rovatunkban általában sorozatok eredetijének számító könyvekről szoktunk írni, de olykor kivételt teszünk, hiszen előfordul, hogy elég prolifikus sorozatkészítőnek jelenik meg itthon könyve, és ki tudja, lehet, hogy a rajongói nem csak a tévében szeretnék a munkáját, hanem könyv formájában is.

Noah Hawley-t mindenki a Fargo és a Legion meglehetősen egyedi stílussal rendelkező készítőjeként ismeri, pedig voltak neki korábban országos csatornás sorozatai is, ő jegyezte a The Unusuals-t és a My Generation-t is (valaki emlékszik rájuk? mindkettő első évados kasza lett), korábban pedig a Bones stábjában dolgozott pár évig. Nos, ő a 90-es években regényíróként kezdte, és legújabb, 2016-os könyve magyarul is megjelent.

Ez a hivatalos tartalma:

Egy ködös nyári éjszakán magánrepülőgép száll fel az Egyesült Államok keleti partvidékéhez tartozó Marthas Vineyard-szigetről New York felé, fedélzetén tizenegy utassal.

Tízen a felső tízezer tagjai, a tizenegyedik egy nem túl jelentős festő. Tizenhat perccel az indulás után a gép az óceánba zuhan. A katasztrófát ketten élik túl: Scott Burroughs, a festő és a gépen utazó médiamogul négyéves kisfia. Burroughsnak sikerül a lehetetlen: partra úszik a gyerekkel. Ott aztán belekerül a nyomozás és a médiahisztéria kettős forgatagába. De vajon véletlenül zuhant-e le a gép? Vagy a befolyásos embereket szándékosan gyilkolta meg valaki?

Noah Hawley thrillere napok alatt felkerült a sikerlistákra. A történet nem csak az olvasók, de a kritikusok közt is egyöntetű sikert aratott, mert a szenvedélyes összecsapások nagy gonddal és alapossággal megrajzolt szereplők között zajlanak le. A könyv letehetetlenül izgalmas.

A szerzőt milliók ismerik szerte a világon, Ő a több földrészen is rendkívüli sikert aratott Fargo filmsorozat sokszorosan díjnyertes írója. Díjai közt ott az Emmy és a Golden Globe díjak. A zuhanás előtt filmjogait a Sony Pictures vásárolta meg.

A Zuhanás előtt (Before The Fall) című regényt itthon a 21. Század Kiadó jelentette meg két éve, a fogyasztói ára 3990 forint, és íme a borítója. Olvasta valaki? (Egyébként miért filmsorozatozzák folyton a tévésorozatokat?)

6 hozzászólás Ne habozz!

emeric - 2019. 04. 29. 07:21

Én olvastam. Nem tetszett. Olyan semmilyen, és hiába kezd érdekesen, a végére unalomba fullad, és még azt sem értettem mi értelme volt ezt a könyvet megírni… de majd valaki lehet megcáfol.

napocskin - 2019. 04. 29. 09:14

Én sem értettem a hype-ot. Egy teljesen átlagos krimi, túlírt, és nem jó értelemben véve túl fantasztikus és bombasztikus. És tényleg, ennek ellenére sikerül az unalomba fulladnia. Szerintem ha nem Hawley lenne az író, eltűnne a süllyesztőben.

unrealnoise - 2019. 04. 29. 09:54

Szerintem lazán 8/10, de semmi nagy durranás. A Fargo jobb.

Goodreads: 3.74 avg rating — 95,261 ratings
moly.hu: 79% – 112 csillagozás

Ez azért nem rossz, sokan szeretnének ilyen unalmas cuccot írni, az meg, hogy csak a neve miatt “sikeres” amúgy süllyesztőben lenne, nem feltétlen igaz, simán lehet, hogy pont a neve miatt húznák le a fenébe, ha annyival rosszabb lenne a többi mostani TV-s munkájánál. Persze a könyv olvasottságának nem ártott, hogy előtte durrantott a sorozatok világában…

LuPuS - 2019. 04. 29. 21:15

2016.október a molyra történt értékelésem:

Alaptörténet megtörtént, kész nem lehet már visszacsinálni. A miértek mellett a hogyanok sorakoznak fel a regényben. Nem a repülőgép szerencsétlenségen van a hangsúly, hanem amíg elérkezünk a történeti pillanatig. Minden karakter megkapja a kibontást. Ki miért és hogyan került éppen akkor arra a gépre. Kellemesen adagolja a karakterket, ám történet felvezetés kissé gyors, alkalmazkodva a mai kor emberéhez.

Nincs sallang, azért is, mert a mai kor embere nem olvas el egy hosszú cikket. kettősor+kettőkép=átlagolvasó, időnként a regény is ilyen, szerintem.

Ja és a vége teljesen szar.,

Kiegészítés a fülszöveghez:
A könyv letehetetlenül izgalmas, nem igaz izgalmak nélkül is le lehet tenni, mivel a gyermekkel kell játszani, felmosni a lépcsőt vagy éppen vacsorát készíteni. Éjjel meg aludni kell ugye, akkkor meg mikor is olvassunk???? Különben meg egy háromórás könyv, valószínűleg a film nem lesz ilyen hosszú

Előtte 2014-ben a Hátrahagyottaknál volt enyhe fájdalmam, hogy pénzt áldoztam…. a vásárlás oltárán

noar - 2019. 04. 30. 00:31

Fargo-t nézem, eddig az összes évad tetszett.
Legion-t első évad után kaszáltam, nekem sok volt.
A könyv egyikhez sem hasonlít, de ennek ellenére nekem bejött. A történet elsőre tényleg érdekesebb, mint végül lesz, de közben nálam betaláltak a szereplők és az írásmód, így sorozatos párhuzammal egy karakterdrámához tudom hasonlítani, ahol a végére nem is olyan fontos a “nyomozás”.

dzsiaj - 2019. 04. 30. 10:47

“Goodreads: 3.74 avg rating — 95,261 ratings
moly.hu: 79% – 112 csillagozás

Ez azért nem rossz”

De nem is jó, és éppen ez a lényeg. Hogy, mint az értékelések is mutatják, teljesen közepes a könyv, miközben Hawley-tól a Fargo után én pl. sokkal többet vártam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz