login |

Pilot-mustra: Sacred Lies – 1×01

2019. 05. 01. 14:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Kifejezetten bosszant, hogy alig veszünk tudomást a Facebook Watch sorozatairól. Oké, a hype-os, Elizabeth Olsen főszereplésével készített Sorry For Your Loss-ról írtunk pilot- és évadkritikát (naná, kötelező a sorozat), de utána semmi, pedig például a Queen America-nak olyan ismert főszereplője van, mint Catherine Zeta Jones, vagy ott a SKAM Austin, amit mondjuk formátuma miatt nem nagyon lehet egy rész láttán véleményezni.

Főleg azért szomorú mindez, mert a Facebook Watch-os sorozatok ingyenesek. Éppen ezért lepett meg, hogy itthon a Sacred Lies-nak nem volt semmi visszhangja. Mármint…, ha magamból indulok ki, akkor ezen nem szabad meglepődnöm, mert akkor én sem néztem meg, de most végre beadtam a derekamat és elkezdtem (itt bárki csekkolhatja), mert annyira WTF az alapsztorija, hogy most már tudni akartam, hogy mi is akar ez lenni.

SACRED LIES – 1×01 – 6,5/10

A Jason Blum producerkedése mellett készült széria egy YA-könyvadaptáció, aminek alapja Stephanie Oakes könyve, a The Sacred Lies of Minnow Bly, ami pedig a Grimm-testvérek The Handless Maiden (A levágott kezű leány) című meséjére épít. Igen, a Sacred Lies egy kéz nélküli lányról szól. Aki megszökik egy szektából. És rendőrségi fogdában találja magát. Miközben azzal gyanúsítják, hogy megölte a szekta vezetőjét. MIVAN?

Ritkán találkoztam ennyire hatásos nyitójelenettel, mint itt. Eleve a kezdő képsorokban volt valami éteri szépség, de az, amikor a főhős a rendőrségi “Fel a kezekkel!”-felszólításra engedelmeskedett az utasításnak, elég kemény volt. Rögtön el is kezdtem agyalni, hogy ez mégis mire volt jó. Mármint, hogy egy író miért viszi magát ennyire (látszólagos) zsákutcába. Kihívásnak ugyan kihívás egy kéz nélküli lány történetét elmesélni, de a lehetőségek mindenképp korlátosak.

Persze, hamar kiderül, hogy nem a kéznélküliség van a középpontban, bár a sztorira mindenképp hatással van. A fókuszban egyrészt a fiatalkorú nők börtönének mindennapjai vannak, másrészt pedig visszaemlékezések révén a főhős, Minnow kisgyerekkora, az, hogy miképp lett szektatag, valamint az ottani élet, a történések. Ez utóbbiak egy FBI-os törvényszéki pszichológus nyomozgatásai, kikérdezései révén tárulnak fel, ő az, aki meg akarja fejteni a szekta eredetét, illetve a tagok további sorsát.

A szekta kihangsúlyozása nem is csoda, hiszen a készítő, Raelle Tucker (írt a SupNat-ba, a True Blood-ba és a Jessica Jones-ba is) is szektában nevelkedett (nem egyébben, mint a Wild Wild Country-ban bemutatottban), és a sztorinak ez az a része, amit ugyan túlzottan ismert panelek veszélyeztetnek, azonban mégis sokkal érdekesebbnek és ütősebbnek ígérkezik, főleg azok után, hogy az 1×02-ben a szektavezér és maga a “vallás” is teret kap.

A börtönsztori már jóval tipikusabb, és egyelőre csak a középiskolás kasztrendszerre épülő felépítés van előtérbe, valamint Minnow alkalmazkodása a kéz nélküli léthez, és ezek elég repetitívek, és egyelőre a kiegészítő karakterek sem annyira izgalmasak, hogy fenntartsák a figyelmemet. Ráadásul, szemben a szektás vonallal, itt a rejtélyek és nyitott kérdések is hiányoznak, inkább csak a “Mi lesz most?”-vonal mentén haladunk.

Ha van sorozat, ahol izgat, hogy mire megy ki a játék, akkor a Sacred Lies ilyen, szóval a poszt befejezése után indítani is fogom a harmadik részt (30 perc körüliek az epizódok egyébként), hogy legalább egy fokkal tisztábban láthassak, és eldönthessem, hogy akarom-e nézni tovább. Mert a kezdés biztos, hogy nem rettentett el.

5 hozzászólás Ne habozz!

Killjoy - 2019. 05. 01. 18:57

Ha már szóba került a Sorry for your loss… Csak én nem találok semmilyen feliratot a FB Watchon, vagy valóban nincs is? Meglepne, ha így lenne, de Zuckerbergéknél én már egy jó ideje semmin sem tudok csodálkozni :( Sajnos annyira nem erős az angolom, hogy csak úgy hallás után menjen, de egy írott szöveg is már sokat segítene, nem vagyok telhetetlen, hogy magyarul is legyen, mert ahogy a feliratos oldalakat elnézem, ugyan bevállalta valaki jó pár hónapja, de azóta sem készült el egyetlen rész magyar felirata sem :(

winnie - 2019. 05. 01. 18:58

esküdni mernék, hogy láttam subot, de ehhez most, hogy néztem, nem volt.

cherockee - 2019. 05. 02. 18:17

9. résznél tartok, eddig jó, de csak jó, de jó. Szóval nézem, tetszik, várom a végét, de nem lett zseniális.

2 kérdés:

– van több rész ahol egyszercsak elmegy a hang, lehalkul, majd visszatér magától, de a háttérzene, beszéd, minden, ez valami rendezői ötlet, vagy mi a frász? visszatekerem, ugyan ott ugyan az, valamit jelképezni akar? nem csak a főszereplővel történik meg (először azt hittem csak ő “kapcsol ki”), és közben van hogy beszélnek is a szereplők.

– facebook kiírja, hogy 3. részig ingyenes, én bejelentkezés nélkül a 9. résznél tartok, ez most valami promóció miatt van?

winnie - 2019. 05. 04. 06:59

1. passz, nem látok panaszt a kommenteknél, lehet, hogy valami technikai glitch
2. passz:) nem hiszem, hogy promóció.

cherockee - 2019. 05. 04. 14:37

1 – végig jelen volt, pl. zenés rész, épp bámul a főhősnő valamerre, megy a zene, semmi szöveg, szépen elhalkul kb. 1 mp alatt minden, majd x másodperc múlva (változó volt a részekben, hogy mennyi idő múlva) visszajött a hang, szépen, nem hirtelen. Visszatekertem, ugyan az volt.

2 – végigment az összes rész, egy felugró ablak nélkül, be se voltam jelentkezve, ez így akkor ingyenes most :)

Egyébként akinek az első rész tetszik nézze végig, szerintem jó, voltak részei amik nagyon jók voltak, nem hosszú (5 óra). Egyetlen hibája, hogy az első részben a hangmérnök elment kávézni, és többször a zene hangosabb, mint kéne, és szerintem nem is odaillő, de kárpótol az, hogy vannak nagyon szép képek benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz