login |

The Rookie: vége az 1. évadnak – írta Spyblat

2019. 05. 01. 18:54 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Végéhez érkezett a The Rookie első (még az is lehet, hogy egyetlen) szezonja, mely Nathan Fillion karizmája és neve révén tervezett beúszni a nézők figyelmébe. Alapvetően egy szórakoztató, hol erősebb, hol átlagosabb epizódokat hozó rendőrjárőrös sorozatról van szó, mely egy közepesen érdekes koncepcióval operál. Ami miatt mégis jól esett nézni, azok a karakterek.

A kritikát szívesen vállaltam be, ám az évadzárót látva nem igazán tudtam miképp nekiállni a dolognak. Egyáltalán nem azért, mert rossz lett, hisz pont azt adta, amire számított az ember: egy közepes, szórakoztató semmiséget, amire nem kell minden percében odafigyelni, hogy értsük, mégis kikapcsol egy hosszú nap után.

Ellenben azért egy szintet joggal vár el tőle az ember. Spoileresen a tovább mögött folytatom.

Alapvetően Fillion csak a húzónév, de egyáltalán nem kerül annyira előtérbe, sőt, a mellette párhuzamosan munkába álló másik két kezdő nagyjából ugyanannyi játékidőt kap, ahogy a kiképzőtisztek is. Igazából semmi komolyabb meglepetés nem ér minket. Mindegyik újoncnak és mindegyik kiképzőnek megvan a maga démonja az életben, de ezek nem elrugaszkodott dolgok.

Az őrmester által belengetett szívatásból, melyet az első részben vezetett fel, a folytatásban igazából nem kaptunk semmit, így egy-két jeleneten kívül, ahol arról beszélnek, hogy az a sok élettapasztalat, amivel a főhős rendelkezik, kiegyenlíti a korát, nem igazán jön elő érdemben, valójában apróságokon kívül nem is nagyon számított, hogy ő a legidősebb újonc.

A fenti ‘semmiség’ besorolás ellenére azért hozott az első szezon nagyon erős és jól felépített epizódokat. Ilyen volt például az, amikor Nolan lelőtt egy embert, vagy amikor a parancsnok meghalt. Azonban ezektől függetlenül többször szórakoztatott kellemesen a The Rookie, mint sem untatott, és utóbbi esetben sem éreztem, hogy kifejezetten rossz lett volna egy-egy rész.

Az évadzáró bennem azért inkább csalódásként marad meg, mert bár korábban már bizonyították az írók, hogy mire képesek, pont a végén voltak képesek szállítani egy, a sorozat szintjén is közepesebb részt, pedig érződött, hogy nagyobb volumenű eseményt szándékoztak prezentálni.

A cliffhanger például olyan szinten felesleges volt, hogy arra nincsenek szavak sem. Nyilván most eldöntik, hogy merre vigyék el a sztorit. Mert amúgy lenne elég potenciál abban, hogy a zsarulétben a ranglétrán felfelé mászkálva valahol mindig újonc az ember.

Alapvetően ilyen tipikus, “elvagyok vele” érzéseim vannak a The Rookie-val. Középszer az egész, a középszeren belül sok erős epizóddal, de valami kis megfoghatatlan bája mégis van, ami a többi középszerből kiemeli. Egy 6,5/10-et számomra megér az egész szezon. Még nem született döntés a második évadról. Ha lesz, akkor szerintem elleszek vele továbbra is…

7 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2019. 05. 01. 20:00

A karakterekről jut eszembe: itt aztán minden kipipálva. Fehér, fekete, latino, ázsiai, nő, férfi, meleg, és ezek tetszőleges kombinációi. :-)
Ez persze nem panasz, csak egy észrevétel. Ami viszont elég vacak, hogy végig ott van az a borzasztó országos tévés pátosz (mikor megölik a kapitányt, és hozzák ki a testet… jáájjjj), és hiába küzdenek a démonaikkal a rendőrök, azért a végén (szinte) mindig mindenki helyesen és erkölcsösen dönt.

A másik negatívum, hogy a 20, egyenként 45 perces epizód baromi sok, és olyan érzése van az embernek, hogy már a kiképzés alatt minden megtörtén a főhősökkel, ami csak rendőrökkel megtörténhet.
Ez persze most nem akkora baj, csak a készítők elég vacak helyzetbe navigálják magukat, mert ugye mi lesz később… (ha lesz később)

winnie - 2019. 05. 01. 20:11

az észrevételhez: épp ez az, hogy nincs kipipálva:) az, hogy nincs szamoai, transz, süketnéma, kövér, egykori sittes, aszexuális, aspergeres azt jelzi, hogy nem checklist van, hanem csupán sokféleségre törekvés. amit nem is tagad gondolom senki. és ez nem panasz az észrevételedre, hogy stílszerű legyek, mert teljesen jogos, csak azért jutott eszmbe, hogy azok, akik valóban panaszként jegyzik meg az ilyesmit mondjuk egyetlen karakter kapcsán és checklistet emlegetnek, abba nem gondolnak bele, hogy még oly sokféleképp lehet egy cast sokszínű. nem csak a színük által.

vbalazs91 - 2019. 05. 01. 20:11

Nekem nagyon bejött az évad, főleg, mert meghúztak olyat is, amire nem számítottam (a kritikában ki is van emelve). Meg valahogy minden rész működött valamiért, bár azt elismerem, hogy az évadzáró talán egy fokkal gyengébb volt.

Én mindenesetre remélem, berendelik a 2. évadot.

zagloba - 2019. 05. 01. 22:02

Nagyon is közepes a sorozat. Az írók nem merik/tudják eldönteni, hogy merre kellene továbblépni.
Ezt igazolja, hogy sok epizód teljesen groteszk (humorosnak gondolt) jelenetekkel operál, főként a nyitójelenetekben (pl. Fillion és az összetört rendőrautók). Aztán meg próbálnak nagyon komor hangulatot kelteni (mint a kritikában is említett esemény).
De nem megy.

A karakterek erősen érdektelenek. Fillion sem tud izgalmas lenni. Erőlködik, hogy kitörjön Castle szerepéből, de látszik is az erőlködés sajnos.
Azt, hogy 45 évesen újonc, és mennyire új szitu mindenkinek, nem tudták kiaknázni. Néha megemlítik, hogy de jó, mennyi élettapasztalata van, és ezzel ki is merült a dolog.

A legfurább számomra az, hogy valójában csak néhány szereplője van a sorozatnak: Fillion, az őrmester, és a kiképzők közül leginkább Bradford. Sem az újonctársak, sem pedig – és ez számomra nagyon meglepő – rendőrtársak nincsenek a képben.
Ha jól megfigyeljük, valójában a két másik újonc is teljesen háttrébe szorul, West kap egy kis családi drámát, amit teljesen a hajánál fogva rántottak elő, hogy neki is jusson valami, míg Chen szerepe kimerül a járőrözésben, és a Fillional való viszonyában. Több szerepük nincs.
A reggeli eligazításokon a 3 újoncon és a 3 kiképzőn kívül soha nem szólal meg senki a járőrtársak közül, nem ismerünk meg közülük senkit, még említés szintjén sem.
Néha feltűnik a parancsnok és ennyi.
Egy rendőrös sorozat szerintem nem engedheti meg magának ezt, hosszabb távon meg pláne. Már persze, ha lesz hosszabb táv.

Az esetek között vannak érdekesek, de a többség átlagos, vagy már láttuk.

Az utolsó rész tipikusságára szavak nincsenek, a cliffhangert látva az ember nem hiszi el, hogy 2019-ben ezt meglépik.
Nyugodt szívvel kaszálom, annyira középszerű, hogy azt már fáj.

Aki szereti a műfajt, próbálja be a Southland-et, az valóban jó.

spyblat - 2019. 05. 02. 08:17

Alain Prosztó:
Amit írsz, hogy minden megtörténik az újonccal, ami már kész rendőrként kellene, hogy megtörténjen vele: Igazad van, de vedd hozzá, hogy, ha állandóan piti ügyeket csinálna, hamar befulladna a sorozat. Nyilván az íróknak kell néhány olyan ügyet is betenniük, ami tényleg nem jellemző az újoncokra. Ellenben ezt is ügyesen megoldották azzal, hogy a végén Nolannek már minden “típus” ki volt pipálva ahhoz, hogy vizsgázhasson. Plusz, ahogy azt a végén írtam, szép kis potenciál az a sorozatban ahhoz, hogy három évad után nyomozó legyen és akkor kezdődhet előröl a betanítás…

juhaszvik - 2019. 05. 02. 12:31

nagyon nagyon lightos harmadik műszak, és mindenképp elgondolkodtató, hogy az országos bevállalóság most akkor előre vagy visszafelé fejlődik. ha egy random krimisorozatot leveszek az országos polcról, ahhoz képest egy fokkal jobb, de még így is nagyon halvány, és ha nem jut hirtelen eszembe az idén húszéves “Third Watch”, akkor még néhány jó dolgot is tudnék mondani, de most már inkább hagyjuk…

Echo76 - 2019. 05. 16. 12:33

Nekem kifejezetten tetszett az első évad, a kissé gyengébb zárás ellenére.
Elvileg érkezik a folytatás, berendelték a második évadot…
Forrás:https://tvseriesfinale.com/tv-show/the-rookie-season-two-nathan-fillion-drama-renewed-for-2019-20/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz