login |

Attack on Titan: folytatódott a 3. évad – írta Scat

2019. 05. 02. 14:50 - Írta: vendegblogger

65 hozzászólás | kategória: anime, kritika,

Csupán fél évet kellett várnunk, és folytatódott is a harmadik évad második fele. Sajnos azonban úgy néz ki, hogy a korábban általam is leírt egy tucat rész helyett, csak tízet kapunk. Persze ebbe is sok minden beleférhet, főleg, hogy a visszatérés első epizódja sem állt meg elmélkedni semmin, hanem amolyan durr bele módon zajlottak az események.

Lássuk a tovább mögött spoileresen, hogy mi is történt.

Ugyebár úgy búcsúzott a tavalyi etap, hogy Eren megtanulta irányítani a képességét, a felderítők pedig legyőzték Rod Reiss-t, azaz minden készen állt arra, hogy elinduljanak abba a városba, ahol az egész sorozat kezdetét vette. Bevallom, tartottam attól, hogy nem fognak odaérni, hanem csak pár résszel később, közben pedig itt-ott megállnak, de kellemesen csalódtam.

Pár perc után már kezdetét is vette a hadművelet. Természetesen a felderítők tisztában voltak azzal, hogy ez nem lesz olyan egyszerű, hiszen Reiner és Berthold valószínűleg várnak rájuk, hogy elfogják Erent. Bár, azt kissé unfairnek érzem, hogy Reinert hiába szúrjak nyakon, akkor sem hal meg. Úgy tűnik, még életben kell maradnia, a történet nagyobb szerepet szán neki.

Tetszett, hogy a szereplők nem futottak az események után, ahogyan mindig szoktak, hanem előre gondolkodtak, és feltételezték, hogy olyan csapdába kerülnek, amire nem is számítottak. Pechjükre így is lett, és bár eredetileg ők akarták bekeríteni az óriásokat, végül fordítva történt. Bár ahogy láttam, a szőrös óriás mintha a föld alatt bujkált volna a csapatával, ez mondjuk meglepett.

Azonban a harmadik évad utolsó részének jelenetéből tudjuk, hogy Levi Eren ellen fordul, Mikasa pedig ezt nem hagyja annyiban. Nyilván a miértek még nem derültek ki, a jelenetből pedig csak annyi látszik, hogy szinte minden elpusztult. Mivel egyből belecsaptak a közepébe, meglepne, ha néhány részen belül nem kapnánk választ arra, hogy ez mire is utalt.

A karakterek hűek maradtak önmagukhoz, Eren továbbra is nyavalyog (ennél jobban már ki sem térek erre), Armin gondolkodik és taktikázik. Ezt azért emeltem ki külön, mert anno az első évadban fordítva értékeltem őket. Utóbbi volt az idegesítő, azóta viszont fordult a kocka.

Az opening és az ending szerintem elég semmilyenek, az viszont tetszett, hogy az epizódban felbukkant az a zene, amit akkor hallhattunk először, mikor kiderült, hogy ki a páncélos és a kolosszális óriás. Ahogy akkor, most is feldobta a jelenetet, fokozta a hangulatot. A zenei albumra nem lehet panasz.

Nos, kíváncsi vagyok, hogy eljutnak-e a pincébe, vagy pedig olyan események fognak lezajlani, amik ezt már lényegtelenné teszik. Kiderül.

65 hozzászólás Ne habozz!

Qedrák - 2019. 05. 02. 19:04

Nekem az a gyanúm, hogy az egész évadot a csatának fogják szentelni. :)

Scat - 2019. 05. 02. 23:04

Hát, ha valóban így lesz, nem fogok örülni. De meghagyom a lehetőséget arra, hogy meglepjenek :)

Ben - 2019. 05. 03. 07:24

@Scat: Pedig nagyon sanszos, csak erre a csatara egy teljes arc epult… de eleg jo lesz, azt garantalom. ;)

Mangas SPOILER:

Tuti nem mutatnak semmit a pince utani dolgokbol, nagyon maximum a flashbacket majd… bar szerintem azt se igen, inkabb meghagyjak a kovetkezo evadnak.

Animefan - 2019. 05. 03. 10:01

” Bár, azt kissé unfairnek érzem, hogy Reinert hiába szúrjak nyakon, akkor sem hal meg.”

Ez meg lesz magyarázva későbbi részekben, hogy egy ember aki rendelkezik egy titán képességgel, az hogyan tud túlélni bármit is akár.

“Az opening és az ending szerintem elég semmilyenek”

Az opening végig spoileres. Ha lelassítod képkockánként, egy csomó mindent ki lehet következtetni. Ennyire spoileresnek nem szabadott volna lennie.

Minden spoiler nélkül valószínűleg a 3.évad utolsó képkockája az lesz, hogy a pince ajtaját kinyitják és folytatjuk. Pince storyba esélytelen lesz, hogy belekezdenek.

Hououin Kyouma - 2019. 05. 06. 22:36

Mivel eddig 2 fejezet/epizód ütemben haladnak, kizártnak tartom, hogy az egész évad csak a csata legyen.

Minimális mangás spoiler:
Kb. a 6-7. részig fog tartani a csata ebben az ütemben.
Az én tippem, hogy a 90. fejezetig fog haladni az évad, azaz benne lesz a pincés flashback, és az óceános jelenettel ér véget az évad (szeritem az évad első részében nem véletlen mutatták meg Erent az óceánnál)
73. fejezetnél kezdtünk, a pince a 85.-ben van, 86-88, a flashback.

Hououin Kyouma - 2019. 05. 14. 14:16

Következő epizódcímek:

Episode 4 – 完全試合 (Perfect Game)
Episode 5 – 勇者 (Hero)
Episode 6 – 白夜 (Midnight Sun)
Episode 7 – 地下室 (The Basement)

Szóval kb. úgy lesz a menetrend, ahogy az ezelőtti komentemben leírtam.

Daneee - 2019. 05. 14. 22:38

Huh, eddig nagyon bejött mind a 3 rész, nem szaroznak az eseményekkel.

Scat - 2019. 05. 16. 17:15

Összeségében eddig nagyon tetszik, de kezd bosszantó lenni, hogy Reiner mindent túlél.

Daneee - 2019. 05. 27. 22:47

Huuh, az eheti rész után nehéz lesz kivárni az egy hetet. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz, ami miatt Levi ideges lesz vajon…

Scat - 2019. 05. 28. 22:36

Épp azon gondolkodtam, hogy már négy rész óta tart a harc, tehát kb 80 perce. Akárcsak a GoT 8×3.

Mindegyikben óriási csata zajlott, mégis az animéét érzem jobbnak. Hogy miért? Sokkal több benne az emberi pillanat, a dráma, a karakterizálás.

Továbbra is nagyon elégedett vagyok a színvonallal.

Hououin Kyouma - 2019. 05. 29. 17:11

Az évad jól teljesít eddig. Az a baj, hogy mivel ez egy összefüggő sztori, elég nehéz évadonként értékelni.

Maga a sorozat túl van hype-olva nem kicsit, bár nem annyira, mint a SAO.

Ami népszerűvé tette az AoT-ot, az a jó zene, a látvány, és a sokkhatás. Sok fordulat sokkoló jellegű. Ezek miatt hajlamosak az emberek elfeledkezni a hibáiról.

A jó zene főleg csak az első évadra értendő. Az egy nagyon zseniális OST lett, de azóta gyakorlatilag abból él a zeneszerző, nagyon elvétve lehet csak új zenéket felfedezni a későbbi évadokban. Takeshi Abo-t jóval többre tartom pl., ő képes volt megújulni a Steins;Gate után a S;G Zero-ra.

A látvány még mindig az első szezonban volt a legjobb, azt a szintet érzésem szerint azóta se sikerült megugrani, pedig 2019-et írunk…

A sztorivezetés nagyon középszerű ezzel a sok ugrálással és agyonerőltetett flashbackekkel.
A fordulatok nagyon randomnak tűnnek, mert nincsenek rendesen felépítve (voltak benne kivételek azért, amiket szépen megoldottak). Az anime nem tud elrejteni dolgokat a nézők elől. Mivel nem elrejti a hinteket, hanem gyakorlatilag kiveszi őket a sztoriból, hogy majd később egy flashback-ben megmutassák…
A másik gond a flashbackekkel, hogy sokszor megtörik a jelenet dinamikáját. Pl. a legutóbbi részben, amikor Levi megtámadja Zekét. Mi értelme volt ott beszúrni egy flashbacket, hogy Reinerék mondják Zekének hogy vigyázzon Levivel? Miért nem mehetett ez a jelenet abba az epizódba, amikor kávéztak a tűz mellett?

A főszereplők közül csak Armin van kidolgozva normálisan. Eren és Mikasa meg szinte semennyire. Kb. 50 epizódon keresztül képtelenek voltak jellemfejlődést felmutatni. A mellékszereplők egészen rendben vannak. Eren tipikus shounen főhős: ő van a világ legszerencsétlenebbjének beállítva, és később kb. a világ legfontosabb embere lesz.

Valamint, az egész sorozatban gyakorlatilag nincsen semmi olyan téma, ami egy kicsit is elgondolkodtató lenne, és körüljárná azt.

Nem akarok nagyon negatívnak tűnni, élvezettel nézem a sorozatot, sőt a mangáját is olvasom, de szerintem sokkal nagyobb a hype mögötte, mint kellene. A reális értékelése valahol 7-8 között kellene hogy legyen. MAL-on a most futó évadnak jelenleg 9.10-es értékelése van, pedig bőven nem érdemelne annyit. A sok fanboy persze még a vége előtt felszavazza 10-re gondolkodás nélkül…

Animefan - 2019. 05. 29. 23:49

Hououin Kyouma akartam neked válaszolni, hogy miért is világsiker az Attack On Titan, de amikor elolvastam ezt a mondatodat “Valamint, az egész sorozatban gyakorlatilag nincsen semmi olyan téma, ami egy kicsit is elgondolkodtató lenne, és körüljárná azt.” , akkor inkább letettem, arról hogy feleslegesen gépeljek le 1 oldalnyit érvet. Főleg úgy, hogy te olvasod a mangáját is…

Hououin Kyouma - 2019. 05. 30. 19:02

Animefan: Pedig én kíváncsi lennék az álláspontodra, hogy mik azok a témák amelyek egyrészt elgondolkodtatóak szerinted, másrészt valóban körüljárta a sorozat. Most követendő példaként megint csak a Steins;Gate-et hozom fel (a nevemből már rájöhettél, hogy mennyire oda vagyok érte, de az nem kifejezés: a sorozatkészítés non-plus ultrájának tartom az alapsorozatot minden elemében, még úgy is, hogy csak egy játékadaptáció). A Steins;Gate lényegében csak egyetlen témát jár körbe, de azt szinte minden elemében, és töviről hegyire: az időutazást, és annak következményeit.

A kérdésem tehát az, hogy van-e az Attack on Titan-nak olyan témája, amit ennyire alaposan körbe jár, másrészt van-e ennek a témának bármilyen társadalmi jelentősége, ami érdekessé teszi azt? Még soha senki nem próbálta meg felnyitni a szemem ezügyben, úgyhogy itt a lehetőség előtted. Én kíváncsi vagyok.

Egyébként a mangával a 100. fejezetnél tartok csak, most már inkább bevárom hogy vége legyen (ha minden igaz, a nyáron vége?)

scz - 2019. 05. 31. 10:23

@Scat: “Sokkal több benne az emberi pillanat, a dráma, a karakterizálás.” – igen, ez így van. Ledöbbentem Arminon és Erwinen. Nincs plot armor. Kivéve nyílván Eren és Mikasa.
Az öngyilkos roham is megérintett. Ahogy harmadjára is nekilódulnak a kőzivatarnak.

@Rintarou: dramaturgia szempontjából sokkal hatásosabb, hogy csak az elhullott Titánok láttán villan(tják) be Zekének, hogy mit is mondtak neki Leviról. Sokkal jobban sikerült érzékeltetni, hogy alábecsülte az ellenséget. És valóban hatalmas pusztítást végzett, de majdnem ott maradt, és egy bugyuta, Levitól karakteridegen cselekmény mentette meg az életét.

Hououin Kyouma - 2019. 05. 31. 12:21

@scz: Végülis ebben igazad van, de ha már mindenképpen flashback kellett ide, máshova időzítettem volna. Mondjuk oda, amikor Levi már feltűzte a fejét a kardjára :D

A megmeneküléssel kapcsolatban egyetértek, az ott nagyon bugyuta volt, bár Zekének életben kellett maradnia, hogy később kibonthassák a karakterét jobban.

Hououin Kyouma - 2019. 05. 31. 12:35

Mondjuk nem egészen a titánok láttán jött a flashback, hanem akkor, amikor Levi már megtámadta őt.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 02. 19:22

“Ledöbbentem Arminon és Erwinen. Nincs plot armor”

Előre nem akartam beírni, de a mai epizód után ez a kijelentésed kb. értelmét is vesztette :D

LambSkewers - 2019. 06. 02. 19:31

Ah, Levi. Hatalmas köszönet az animátornak, hogy ismét hihetetlen munkát tett le az asztalra. Fogalmam sincs mennyi időbe telhetett neki összerakni, de megérte.

Akárki, akármit is mondjon, a történet, a karakterek, a zene és az animáció mind topon vannak. Nem vagyok nagy animés – három van, amit tényleg nagyon szeretek – de, ennek még a mangáját is olvasom.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 02. 20:02

“Akárki, akármit is mondjon, a történet, a karakterek, a zene és az animáció mind topon vannak”

Fentebb megindokoltam, hogy az első kettő (történet, karakterek) miért nincs rendben. Persze nem kell velem egyetérteni, de ellenérveket is szívesen fogadnék, ha lennének :)

scz - 2019. 06. 03. 10:22

@Rintarou: a történet és karakterekkel szembeni kifogásaid a manga-élményeden alapulnak. Aki nem olvasta, tehát nincs összehasonlítási alapja, az csak az animet tudja megítélni.
Az anime magában jó, és érdekes. A történet vezetés jó, teljesen érthető, hogy mi történik, melyik karakter kicsoda, mik a motviációk. Kivéve azoknál, akik még nincsenek kifejtve, pl. Zeke, de ez törvényszerűség.
A legutóbbi részt (55. sorszámmal illették, Midnight Sun) alcíműt még nem láttam. Ha a plot armor létezésén/nem létezésén lamentálva erre akarsz utalni, akkor sajnos nem tudok érdemben reagálni.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 03. 11:51

Amiket írtam a történetvezetéssel és karakterekkel kapcsolatban, a mangára vonatkozólag is ez a véleményem. Talán ott egy fokkal jobb a helyzet, mert az animében a rendezés még rátesz egy lapáttal. De lényében az anime 100%-os adaptációja a mangának (kivéve a 3. évad első fele), így nincs különbség a kettő között.

scz - 2019. 06. 03. 12:41

Ez esetben nem értem, hogy miért olvasod/nézed, ha szerinted rossz? Mert azt írod, hogy a történetvezetés és karakterek gatyák. Animáció nem kirívóan jó, szóval tényleg nem értem, hogy miért nézed.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 03. 13:07

Egy szóval se írtam, hogy rossz. Én élvezem nézni ezt sorozatot, csak jóval nagyobb a hype-ja mint amennyit megérdemelne. Ha helyén lenne az értékelése (valahol 7 és 8 között), akkor egy rossz szavam nem lenne.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 03. 13:48

Rossz anime, aminek hasonlóan nagy rajongói tábora van, például a SAO. Azért az AoT nincs olyan mélységekben, sőt! Én 7, 8, és 7 pontokat adtam az eddigi évadokra, eddig ez egy 8-asnak néz ki. Egy rossz animére nem adok annyit, a SAO pl. 4-es nálam.

scz - 2019. 06. 03. 15:40

SAO-t nem láttam, csak a hype-ot hallottam, szóval nem tudok viszonyítani.
Evangelion is eléggé hypeolt, emellé erősen elvont, lelkileg megterhelő, és mégis kultikus, de láttam már sokkal jelentőségteljesebb műveket annál. Főleg, hogy a végefelé nagyon szétszórt – de ez ugye nem is csoda, ismerve a hátterét.
Mivel másik zsáner, ezért nem tudom pl. egy AoT-hoz hasonlítani.
Death note is hypeolt, viszont teljesen jogosan – az egy szép, kerek, jól kifejtett történet.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 03. 17:20

Vannak jogosan hype-olt animék. A Steins;Gate is az nyugaton (itthon nem mondanám annak)

scz - 2019. 06. 04. 10:21

Itthon, amennyire én tapasztaltam, az animek rajongótábora a gyerekekből tevődik ki (<14 év). Ismeretségi körömben elég kevés felnőtt néz animet. Innentől az itthoni hypeot nehéz az én 30+ korú nézési szokásaimra megfeleltetni. A kommentjeid alapján te is elég fiatal lehetsz – nem sértés, még mielőtt, szimplán ez jött le, hogy maximum a 20-as éveid nagyon elején járhatsz (de inkább fiatalabb), max. rácáfolsz, hogy egy 40+ négygyerekes családapa vagy :D

Hououin Kyouma - 2019. 06. 04. 10:33

Eltaláltad, 22 éves vagyok :D

Egyes statisztikák alapján a magyar animések többsége felnőtt nő :D Ezt a statisztikát az ismeretségi köröm összetétele is erősíti (persze nem bizonyítja)

https://www.dobayadam.hu/nagy-anime-kutatas/

Na, de ne OFF-oljuk tovább a beszélgetést :D

Scat - 2019. 06. 04. 23:02

Igazából ebből a részből sem tudtunk meg semmit a nagy egészet illetően, mégis piszok jó volt.

Az anime olyan aprólékosan építette Erwin és Armin karakterét (persze nyilván, a lehetőségekhez mértem), hogy bevallom, én sem tudtam volna kapásból választani. Mindekettőt kedveltem (Armint az első évadban még rühelltem) és tényleg mindkettő hasznos csapattag. Kicsit olyan volt, mint a Mass Effect, mikor szemét módon akkor is választani kell :)

Sőt, engem meglepett Levi, egyrészt a karakter személyisége miatt, másrészt mert talán én is inkább Erwint mentettem volna meg. Talán.

És ami szerintem a legjobb, hogy a döntést megvitató párbeszédek nem érződtek mesterkéltnek, gyorsnak vagy erőltetettnek. Abszolút passzolt a karakterekhez a viselkedésük, mint a régi GoT évadokban.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 05. 14:22

Biztosíthatlak Scat, a következő epizódok a válaszokról fognak szólni, na meg persze még újabb kérdések merülnek majd fel :D

Ben - 2019. 06. 05. 19:11

@Hououin Kyouma

Nem akarlak megbantani, de velemenyem szerint az unalmasabb route-okat adaptalta az S;G anime a VN-bol, nekem pont ezert volt anno egy halovanyabb 9-es… a 0 meg nem is lett a legfenyezebb ezen felul, nekem hatalmas csalodas volt – pedig az utobbi evek legjobb VN-elmenye volt, de az animebol szimplan hianyzott az a varazs ami anno a forrasanyagot remekke tette.

Amugy nagyon gyerekes amit csinalsz, mar meg ne haragudj. Reg cringeltem ennyit…

Hououin Kyouma - 2019. 06. 05. 20:45

@Ben:

Már ne haragudj, de én csak közöltem a véleményem az AoT-ról, mindezt kulturált formában. (Ellentétben a sok MAL-os fanboy-jal, akik személyes sértésnek veszik, ha akár egy rossz szót is merek szólni róla).

Engedtessék már meg.

S;G anime: lényegében minden route-ot adaptált az anime, csak az alternatív befejezéseket nem (amik egy kivétellel annyiból állnak, hogy Okabe nem csinálja vissza az adott D-Mailt… némelyik ráadásul elég erőltetett is volt) Ha neked meg a true ending unalmasabb mint az alternatív endingek… hát ez is egy vélemény, bár mástól még nem hallottam ilyet.

S;G 0 anime: én se voltam maradéktalanul elégedett, de egy 8-ast simán megért így is. Meg legalább a lyukacsos VN-t betömködte pár helyen.

LambSkewers - 2019. 06. 05. 21:54

@Hououin A kommentet nem neked szántam. Csak az első néhény hozzászólást olvastam el, totál véletlen, hogy ez így jött ki. Azt hiszem pont aznap olvastam jó néhány hozzászólást -más oldalon-, amiben azt írták páran, hogy túl mainstream lett az AoT, ott motoszkálhatott a fejemben, aztán itt jött ki.

Hát, én csak annyit tudok mondani, hogy még 2013 környékén a tesóm erővel leültetett a gép elé, hogy nézzük meg ezt az animét. Nagyon ellenem voltam, mert nem vagyok nagy anime/mese rajongó, de ő annyira ragaszkodott hozzá, hogy végül belementem. Semmit nem tudtam az AoT-ról, de beleszerettem. Szerintem a világ és a karakterek megragadóak. Én eleve szeretem az OP karaktereket (Eren), de legfőképpen az érzelmi szorulásosakat (Levi), vegyítve ezt a rejtéllyel, ami körülövezte a világot, kilóra megvett Isayama. Abban teljesen egyetértek, hogy az 1. évados OST volt a legjobb, de szerintem a 2. is ütős volt, bár ott Sawano már remixelt bele 1. évados darabokat. Volt a 2. évadosnál is jó pár original, most így kapásból az Apetitan, Eren the Coordinate, vagy a Barricades jut eszembe. A 3. évadnál már tényleg nem erőltette meg magát.

Az első, hosszabb kommentedre válaszolok, ha nem gond. Nem értek egyet, hogy Eren nincs kidolgozva, jobban mondva, a változás egy részénél tart. Ha olvasod a mangát, akkor tudod miről beszélek, nem rontom el másoknak a mókát. Azt ne felejtsük el, hogy rövid idő telt, mióta Eren katona lett (azt hiszem 3 hónap). Igen, folyton bénázik, ami bosszantó, de ez is tapasztalat, ez később a karakterét fogja formálni. Én soha nem éreztem úgy, hogy Mikasa karaktere nagy változásra szorul, el kell engednie Eren kezét és ennyi.

A nagy mondanivalóról: Abszolút spoiler mentesen, igazából úgy gondolom, hogy nem mindennek kell, hogy legyen nagy és magasztos mondanivalója. Az AoT nem fekete-fehér, okosan van megírva. Isayama ért ahhoz, hogy kenyérmorzsákat szórjon el és később morális válságba taszítsa az olvasót. “Te mit tennél ha..” Nem tudom jobban kifejezni magam spoiler nélkül, de azt hiszem röviden, úgy lehetne, hogy “az éremnek két oldala van”.

LambSkewers - 2019. 06. 05. 22:22

3×06: Utáltam olvasni ezt a részt, főleg az Ape Titan-os mészárlás után. Én akkor Erwin-t választottam volna, azt hiszem azért, mert egyetlen célja volt az életben és a beteljesítése nélkül halt meg. Elvesztette a szeretteit, feláldozta az embereit, de sosem tudta meg miért, mi a titánok és a falak titka. Még most is hiányzik a jelenléte a történetből, de ugyanakkor megértem Levi miért nem őt választotta :/ Most azt hiszem megyek és nézek egy A Slap on Titan epizódot.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 12. 09:25

7. rész: Hát jól elhúzták ezt a részt, mint a rétest :D minden sarkon álljunk meg és tegyünk be egy flashback-et :D bőven elég lett volna a házuknál egy.

Scat - 2019. 06. 12. 18:15

Nekem nem volt bajom az emlékekkel. Amíg nem filler a rész, és halad a cselekmény, addig a karakter(ek) összetettségét mélyítő emlékképek nem zavarnak.

Engem sokkal jobban fog bosszantani, ha abban a másik világban a karszalag meg a fallal körülvett városrész arra fog szolgálni, hogy a nácikat utánozza le. Mert, hogy mindenre azt kell kivetíteni, az már nevetséges.

De nem ítélek előre, majd kiderül.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 12. 19:36

Őszintén a csillagos karszalagos dolgot már elfelejtettem, mióta a mangát olvastam, de most a sorozat nézése közben nekem is szöget ütött a fejemben ez.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 16. 20:20

Még csak japánul jött ki az epizód, így semmilyen spoilert nem szeretnék leírni belőle.

Viszont annak ellenére, hogy én ismerem a mangából a sztorit, csalódtam, nem is kicsit. Ennyire rosszul kivitelezett AoT epizódot még nem láttam :( Legalábbis én így éreztem. Az animáció még sohasem volt ennyire gyenge és spórolós ebben a sorozatban (feltételezem az előző epizódok elég nagy büdzsét vettek el). Néhány új szinkronszínész nagyon gyengén alakított, még szerencse, hogy őket csak egy epizód erejéig kell hallgatni. A rendezés is hagyott bőven kívánnivalókat maga után, megint oda nem illő helyre lett beszúrva egy két jelenet (igaz, már mangában is így volt, de olvasás közben, miközben nem érik hanghatások az embert, nem érződött odaillőnek… itt másképp kellett volna csinálni szerintem)

Hououin Kyouma - 2019. 06. 16. 22:20

Amúgy lehet bennem van a hiba, vagy el vagyok átkozva, vagy nem tudom :D

Amikor adaptációt nézek, egy csomószor van az, hogy az alapmű miatt egy bizonyos epizódot nagyon várok, erre az adaptációban azt az epizodot valahogy rosszul sikerül kivitelezni és csalódok picit :D

Animefan - 2019. 06. 18. 14:31

Hououin Kyouma azt nem értem, miért kell állandóan ide jönnöd és fikáznod a Titant. Semmi baj nem volt az animációval, és a szinkronnal se. Te szándékosan a hibákat keresed benne, mert nem bírod elviselni, hogy a nagy steins gate animédnél nagyobb a nézettsége és a hypeja is. Amúgy arról ne beszéljünk steins gateben sokkal rosszabbak voltak az animációk, és ott érdekesek voltak a rendezések.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 18. 17:19

Ez a kibeszélő az epizódonkénti kibeszélésre szolgál, miért ne járnék ide? Miért ne írnám le, ha valami nem volt jó? Itt is ez van mint a legtöbb magyar fórumon, (kivéve az aoianime-t), hogy az AoT-ra tilos bármiféle rossz szót mondani? És még az AoT fandom csodálkozik, hogy miért tartják őket számon az egyik legtoxikusabb rajongótáborként…

Ha valami nem megfelelő én igenis leírom, ahogy tettem ezt a Steins;Gate egyéb mellékműveinél is (0-széria,film). Egyébként megvédeni is meg szabad az AoT-ot, nemcsak megsértődni.

És nem azt mondtam hogy rossz volt a látvány, hanem hogy roszabb az előzőekhez képest. Ne mondd nekem, hogy nem vetted észre mennyire spóroltak ezúttal! Egy csomó statikus állóképet használtak. Statikus volt a háttér. Ezek korábban nem voltak jellemzőek erre a sorozatra. És akkor azt még nem is említettem, hogy Kruger átalakulásánál konkrétan, majdnem egy az egyben újrahasznosították ugyanazt a képsort, amelyet Reiner és Bertolt átalakulásánál használtak a 2. évadban. Ilyen szintű spórolást még sosem láttam ettől az animétől (vagy olyan régen volt már hogy elfelejtettem). Nem arról van szó tehát, hogy szar volt az animáció, hanem hogy egyáltalán nem hozta az eddig megszokott szintet. 10-es skálán mondjuk olyan 6-7-es volt, összehasonlításképpen az eddigi évadok animációja átlagosan olyan 9-es.

A hírek szerint a WIT stúdió nem fog több évadot készíteni, mert már nem tudnak a produkció költségeivel megbirkózni. Nem véletlen, hogy vannak epizódok, ahol meg kell húzni azt a bizonyos gyeplőt.

Grisha szinkronjában sok jelenetben hiányoltam azt a szenvedélyt, ami mondjuk Eren szinkronjában megvan. Egyedül a fal tetején éreztem azt, hogy jól elkapta a szerep lényegét. Aki a gyerek Grishát alakította, ő viszont nagyon rendben volt.

Egyébként ezeket a problémákat (látvány, szinkron) nemcsak én tettem szóvá, hanem olyan fanok is, akik általában magasztalják ezt az animét.

A rendezéssel leginkább a tempó volt a probléma, bár ezt leginkább az ezelőtti rész alapozta meg. Ha ott nem állnak meg minden sarkon, elnyújtva a sétát, ami a mangában amúgy vagy 3 képkocka volt, akkor nem kellett volna ezt a részt így túlzsúfolni. Anime only ismerőseim is mondják hogy túl sok információt kaptak túl rövid idő alatt.

És akkor ugye ott van az említett Eren felébredős rész, aminek ott egész egyszerűen semmi keresnivalója nem volt ebben a formában. Persze értem én, ki akarták hangsúlyozni, hogy igen, ő volt az a titán, aki megölte Eren anyját, de ez is teljesen felesleges, mert
1 – ha a néző figyelt, akkor úgyis leesik neki,
és 2 – ha a történet jól volt korábban felépítve, akkor nincs szükség arra hogy ennyire kihangsúlyozzák a nyilvánvalót

Nem sül ki mindig jól az, hogy képkockáról képkockára dolgozzuk fel a forrásművet, igenis adott esetben meg kell azt nyírbálni, változtatni a sorrenden, kihagyni dolgokat. És korábban már tett ilyet a Titan, az más kérdés hogy ezek pont hogy vagy felesleges változtatások voltak (3. évad elejének szinte teljes átdolgozása) vagy pedig egyenesen károsak (Ymir háttérsztorija a 2. évadban – de erről majd a következő rész után, hogy mi volt ezzel a gond – ezzel amúgy korábban nem volt gondom, a napokban hívta fel a barátnőm a figyelmem rá, hogy mi ezzel a baj)

A Steins;Gate animációjával semmi baj nincs, végig hoz egy konstans átlagos szintet. Csak éppen nem egy látványos settinggel rendelkező sorozat, és akciójelenetek sincsenek benne (most szigorúan az eredetiről beszélek, a 0-ról nem). A rendezéssel meg végképp nem tudom mi bajod, miközben épp zseniális rendezői munka az, amit a leginkább ki szoktak emelni a Steins;Gate-tel kapcsolatban. Ráadásul a képi világhoz rengeteget hozzátett a remek rendezés. (a képi világ nem összetévesztendő az animációval!)

Ha meg a MAL-t veszem alapul, az a kijelentés egyenesen nem igaz, hogy az AoT nézettebb lenne a Steins;Gate-nél. (a nézettség amúgy sem jelent önmagában semmit, az AoT shounen, ami önmagában szélesebb körű nézőközönséget jelent, a Steins;Gate meg seinen, ami sokkal szűkebb körnek szánt mű)

Animefan - 2019. 06. 18. 18:05

Tudod én olvastam a mangáját is a Titannak és nézem az az animéjét is. Csak én már kinőttem abból, hogy úgy állok neki, hogy most képkockánként megállítom a videót és akkor leírom ezt egy papírra, most Grishának pixeles volt az arca, vagy hoppá itt állókép van. Én leülök egy zacskó chipszel és boldogan nézem meg a Titan legújabb anime részét, és baromira nem a hibát a keresem benne, főleg animációban, rendezésben, szinkronban, meg ilyen hülyeségekben amiket te mondasz. Egyszerűen élvezem. Ugyanígy vagyok bármilyen számítógépes játékkal, hogy baromira nem a grafikát nézem mennyire csilivili, hanem a játszhatósági faktorját. Semmi baj nem volt az előző résszel sem, teljesen átadta a hangulatát, amikor Erenék mentek a pincébe és felidézte magának a régi emlékeket, szerintem remek ötlet volt. Ahogyan a mostani rész is teljesen jó volt, hiába a sok információáradattal, akkor is nagyon jó volt. Csak sajnos ez a divat manapság, ami népszerű és jó azt muszáj utálni, meg hibákat keresni benne.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 18. 19:04

Nem kell ehhez megállítani, anélkül is az arcomba tolja a hibákat.

Ha meg szerinted az animáció, rendezés, szinkron ilyen hülyeségek, akkor miért van az animéknek rendezője? Miért dolgozzák ki Japánban a belüket is az animátorok és a szinkronszínészek, ha szerinted ezek ilyen “hülyeségek”? Ezek bizony komoly és felelősségteljes munkák, amelyek nélkül nem működik jól egy ilyen jellegű alkotás.

Nekem semmi bajom nincs azzal, ha valaki csak és kizárólag élvezeti faktor alapján ítél. Úgyhogy légyszíves te is engedd meg nekem, hogy én a szakmaibb szempontokat is figyelembe vegyem.

Az utolsó mondatoddal pedig nagyon mellélőttél nálam. Még mindig nem utálom az AoT-ot, de látom ezt neked nehezedre esik megérteni. Az FMA:B-ra is 10 pontot adtam, pedig az ennél is népszerűbb anime.

Scat - 2019. 06. 19. 00:28

Örülök, hogy nem ismerem a mangát, mert akkor lehet, hogy hasonlóképpen észrevennék dolgokat. Legalábbis regény/sorozat,film esetén szoktam így járni.

Ennek hiányában azonban én ezt a részt is élveztem. Tetszett a sok új információ. Persze, akadnak kérdéseim, de ezt gondolom úgyis kifejtik még.

Érdekes amúgy, hogy az állóképeket én az első évadban vettem észre, mert akkor piszok látványos volt, hogy az erdőben haladnak is, meg nem is. Ebben a részben a sok új infó, és az, hogy én ezekre már epedve vártam, teljesen lefoglalt. Nyilván, ha égbekiáltóan rossz lenne, kiszúrtam volna, de nekem nem az.

Az Eren anyját megevő óriás, pedig így működött jól. Évekkel ezelőtt láttam utoljára, ha nem hangsúlyozzák ki, nem biztos, hogy felismertem volna. Így van az egészben egy újabb réteg tragédia, hogy Grisháért ment (akivel ha jól rémlik, még mindig nem tudni mi lett végül), de a feleségét ölte meg.

Amúgy a sorozatból még nem derült ki, hogy Zeke a fenevad óriás neve, szóval ezt a spoilert nem köszönöm meg, hogy említettétek néhányan itt, a kibeszélőben.
Nyilván így már összetudom kötni a dolgot, ennek ismeretében, csak nem szerettem volna.

Mellesleg a manga ismerete nélkül is, állati nyilvánvaló volt, hogy ki a Bagoly. Vagy csak nekem volt az?

Hououin Kyouma - 2019. 06. 19. 07:11

“Amúgy a sorozatból még nem derült ki, hogy Zeke a fenevad óriás neve”

De igen. A négylábú titán említette a nevét, amikor Bertoltékkal teázott a falon.

scz - 2019. 06. 20. 12:31

Na, érdekelt, szóval utánaolvastam, elég messze járok már a mangában.
Elszomorító, hogy mivé futott ki a történet. Sablonos.
Animeben a a négykézlábas nem teázott velük a falon, csak hárman voltak.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 20. 14:38

Nem kávézik velük, de odaszól nekik, hogy megjöttek Erenék. És akkor bizony mondja Zeke nevét. Nézd újra, ha nem hiszel nekem :D

Scat - 2019. 06. 21. 07:16

Visszanéztem, valóban mondta az óriás. Mea culpa.

scz - 2019. 06. 24. 10:52

És mivel utánaolvastam, már értem miért német nevűek a szereplők.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 24. 19:49

9. rész: Na, ez az epizód most teljesen rendben volt, minden téren.

Sőt, még az Ymir-es részt is jól oldották meg a körülmányekhez képest. Ugye Ymir múltját a 2. évadban már láttuk, itt pedig Historia úgy nyert abba bepillantást, hogy a papír érintése beindított valamilyen (egyelőre) megmagyarázhatatlan magic-et.

Nos, ez a mangában nem így volt. A mangában nem láttuk korábban Ymir múltját, hanem az olvasók is akkor ismerték meg, amikor Historia. Viszont, a mangában az volt a különbség, hogy Ymir konkrétan leírta a levélben mi történt vele, nem volt semmilyen magic.

Én a mangás verziót jobban preferálom, mert egyrészt így több jelentősége volt Ymir levelének, másrészt ezzel indult meg igazán Reiner jellemfejlődése, azzal, hogy hagyta Ymirnek, hogy megírhassa az igazat. Amivel közvetetten Reiner is felfedte a titánok titkát a falon belülieknek. És a mangában Reiner ezzel a mozzanattal indult meg az azon az útun, amellyel mára a kedvenc karakteremmé nőtte ki magát az egész sztoriban.

Szóval ezt nem bocsátom meg a 2. évadnak, amiért akkor ott belepiszkáltak a sztoriba, emiatt másképp alakították a mostani évad ezen részét. Illetve a későbbiekben magyarázatot várok a papír megérintős magicre is az animében, mert ez megint olyan dolog, ami egyáltalán nem volt a mangában, és bizony elég érthetetlennek tűnik.

@scz: A náci-zsidó analógiára gondolsz?

scz - 2019. 06. 25. 11:29

@Okabe: igen, arra. Elég egyértelmű, talán túlságosan is hangsúlyos. Csak nem tudom eldönteni, hogy kik a nácik a sztoriban.
A mangát kipörgettem, up-to-date vagyok. És továbbra is csalódott. Nem a nácikra hajazó vonal miatt, hanem szimplán amiatt, hogy hova futott ki a történet.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 25. 12:17

Hát igen, arról én is tudnék mesélni, hogy a tudományos vonalat mennyire képtelen a mangaka kezelni, hogy mennyi logikai buktatót hozott ezzel a sztoriba. Na meg, hogy amilyen irányba tart a befejezés, az mennyire Code Geass-copy vagy Trónok harca-copy (majd eldől, melyik lesz).

Jobb lett volna, ha a fantasy vonalon halad tovább, az jobban ment neki.

De maradjunk meg ebben a topikban a mostani szezonnál, majd jövőre (?) úgyis látják a többiek, hogy merre megy tovább.

scz - 2019. 06. 25. 14:47

Code geass, tényleg, basszus!

dzsiaj - 2019. 06. 25. 17:51

Öööö… most akkor a 9. rész vége azt sugallja, hogy a jövőben járunk? Vagy csak abban a csillagizében egyesült emlékek miatt lát a jövőbe?

Hououin Kyouma - 2019. 06. 25. 18:32

Ez a mai napig nem lett a mangában megmagyarázva (szerintem nem is lesz már), de amúgy valószínűleg igen, a “csillagizé” miatt.

A 9 titán erő tulajdonosai valószínűleg látják a jövőbeli tulajdonosok emlékeit is. Bár szvsz ennek semmi értelme nincsen. Azt még elfogadnám valahogy, hogy a Founding Titan a jövőt is látja (bár ez erősen Bran Stark – Háromszemű holló copy lenne xD), de így, hogy mindenki képes rá… legalább akkor használnák jobban, ne csak ilyen felesleges hatásvadászkodásra.

dzsiaj - 2019. 06. 25. 20:42

Hououin Kyouma: köszi a gyors választ :)

Amúgy mennyivel van lemaradva a sorozat a mangától?

Hououin Kyouma - 2019. 06. 25. 21:11

A jövőheti évadzáróval a 90. fejezetig lesz feldolgozva a történet, a manga jelenleg a 118. fejezetig lett kiadva (havonta jelennek meg a fejezetek)

Csak viszonyításképpen, az eddig évadok ilyen ütemben dolgozták fel a történetet:

1. évad: 25 epizód, 1 – 34. mangafejezet
2. évad: 12 epizód, 35 – 50. mangafejezet (plusz az 51.-ből egy kicsi)
3. évad part 1: 12 epizód, 51 – 72. mangafejezet
4. évad part 2: 10 epizód, 73 – 90. mangafejezet

Jack - 2019. 06. 26. 13:07

Nem sok közöm van a japán nyelvhez, de amikor az Attack Titant mondják japánul, az hasonlónak tűnt a sorozat japán nevére. Létezik, hogy a sorozat angol címe rosszul lett fordítva a történet ismerete hiányában (Attack on Titan lett Attack Titan helyett), vagy japánul is van eltérés az Attack Titan neve és a sorozat címe között?

scz - 2019. 06. 26. 14:22

@Jack: a kyojin szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy hatalmas ember vagy óriás. A “no” a birtokos partikula, illetve ilyen esetekben nem tükörfordítva jellemzőként lehet használni, ha előtte főnevet használunk. Melléknév esetén más nyelvtani szabályok érvényesülnek.
De van kilenc titán, és az egyik az “attack titan” néven lett fordítva – harcos titán, kb.
A többiek is így vannak elnevezve: kemono no kyojin (beast, a szakállas), yoroi no kyojin (Reiner), stb.
A címfordítás pedig nem feltétlenül tükör (Blade Runner – Szárnyas fejvadász, ugye…).

Mivel Eren a főszereplő, és az övé az Attack Titan, ezért ez a sorozatcíme – ezt feltételezem.

Hououin Kyouma - 2019. 06. 30. 17:56

Bejelentették 2020 őszére a befejező évadot. Ebből kifolyólag, max 12 fejezet van már csak hátra a mangából

Hououin Kyouma - 2019. 07. 01. 18:07

Na, és akkor az utolsó részről: egynek elment, de azért lehetett volna (ezt is) jobban csinálni… az epizód bő 2/3-ának nagyon nem jött át a hangulata, az óceános jelenet viszont tökéletes volt!

Így összességében 7/10-et adtam erre a kis 10 részes etapra. Hosszú összegzést nem írok, csak a korábbi válaszaimat kell összeollózni, és ott is van az értékelés.

scz - 2019. 07. 03. 11:25

Már lement a rész, és mivel benne volt, ahogy Eren Kruger említi Mikasat és Armint, majd meglepetten mondja, hogy kinek az emlékei is lehetnek ezek, ezért meg merem kérdezni:
– akkor a jövőbeli titán-tulajdonosok “emlékeit” is látják?
– A saját jövőbeli “emlékeiket” is láthatják?
Tehát Eren (Yaeger) akár a jövőbe is láthat? Ahogy Armin is?

Hououin Kyouma - 2019. 07. 03. 13:41

scz: Azt írtad olvastad a mangát. Így tudhatod, hogy azóta sem foglalkozott ezzel a dologgal a történet (érzésem szerint nem is fog már…)

Ez az egész emlékes cucc csapnivalóan (értsd: sehogy) van kidolgozva. Nem világos, hogy Eren miért nem tudja csak szimplán végigmozizni az apja és Kruger emlékeit? Meg a további Attack Titan tulajdonosokat? Azt még megértem hogy Founding Titan erejét nem tudja használni, hiszen nem királyi vér, így az ő emlékeit nem is láthatja, de az Attack Titanok emlékeit láthatná nyugodtan. Ezzel meg a Basement jelentősége is megkérdőjeleződne.

Az a baj az utolsó story arc-kal (amik még nem kerültek adaptálásra, hogy tele van plothole-okkal, és nem tudom ezeket hogyan fogja feloldani Isayama. Szerintem nagyon ingoványos talajra lépett, ehhez az ő írói kvalitásai már kevesek.

scz - 2019. 07. 03. 15:17

Olvastam, azonban az ano hi c. fejezettől, és nyílván minden egyes plotelemre sem fogok emlékezni. Ahogy arra sem emlékszem, hogy akármikor ez előjött volna a jövőbeli epizódokban. A mangából sem emlékeztem erre a beszélgetésre, szimplán most, ahogy néztem a részt tűnt fel.
Nem tudom, ingoványos-e, vagy szimplán az időugrás tett be az egésznek. Engem az nagyon zavart. Nyílván a végkifejlethez egyszerűbb így közelíteni.

dzsiaj - 2019. 07. 14. 17:40

Az évad íve borzasztóan lett kivitelezve. 5 pörgős adrenalinbomba után csúnyán visszavett az évad a tempóból, amit a 6-7-8. epizódnak bőven el lehet nézni, de a végére teljesen leült a szezon. Még egy épkézláb cliff se jutott, csak a húszezerszer lerágott csonton való veszekedések, amelyek teljesen feleslegesek, gyengén karakterizálnak és látványosan ölik az időt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz