login |

Chilling Adventures of Sabrina: a 2. évad

2019. 05. 03. 21:40 - Írta: Necridus

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Pár hete ígéretes kezdésnek neveztem a Chilling Adventures of Sabrina második évadjának kezdését, és akkor még nem is számítottam arra, hogy amit akkor láttunk, az csak a kezdet.

Amilyen lassú, zavaros és súlytalan történettel szolgált az első szezon, annyira élveztem a másodikat, ami fordulatos, meglepő és semmiképp sem tét nélküli sztorit hozott mindamellett, hogy a karaktereit is sokkal jobban kezelte, mint ősszel. Ha nem is az egész évadban végigvezetve, de mindegyik kapott egy fontosabb szálat, s nem csak azért voltak szerepeltetve, hogy elmondhassák: őt is átemelték a képregényekből.

A tovább mögött spoileresen folytatom, miért is tetszett annyira az S2, de persze a negatívumokra is rámutatok.

Igaz, mégis volt olyan karakter, akit nem használtak ki: Salem. Érdekes, hogy az egyik legerősebb lényt mindig macska formájában ábrázolják, s nem vetik be, amikor minden erejükre szükség van. Lehet, hogy a későbbi évadokra tartogatják?

De rajta kívül mindenki érdekesen változott: Ambrose teljesen új környezetben találta magát a 70 éves szobafogsága után, ami kimondottan jót tett a karakternek, főleg a börtönös szál. Hilda kissé a háttérbe szorult, s csak akkor volt igazán elemében, amikor testvére nem szerepelt huzamosabb ideig. Zeldát pedig Lady Blackwoodként lehetett egyszer hol utálni, hol imádni.

Prudence-t végre kimozdították a sablonos bunkó tinilány karakterből, és valódi személyiséget kapott, amint apja kegyeiért küzdött. Blackwood atya pedig a gyenge figurából egy közepesen erős gonosszá nőtte ki magát, amint megreformálta az akadémiát, majd teljesen elborult az agya. Habár elviselhetetlennek tartom a színész játékát, remélem, Prudence nem jár sikerrel, és Blackwood visszatér még gonoszként.

Esetleg talán Lilith oldalán teszi ezt, aki a tavalyi évadhoz hasonlóan az egyik nagy kedvenc. Nem csak Michelle Gomez hihetetlenül jó játéka miatt, de maga a karakter sokszínűsége, kendőzetlen gonoszsága, ármánykodása és hatalmas ereje végett is. Láthattuk az évadban emberi oldalát, ahogy Adam mellett szerelmes lesz, majd társat készít magának oldalbordájából, végül az ördög ellen szövetkezett a Spellman családdal.

– And the dark lord is not without his aversions.
– Iron spikes!
– Onions.
– Spellmans…

Ami a halandókat illeti, őket éreztem a leggyengébbnek. Theo karakterével a nemi egyenlőséget hirdették, de hamar abbamaradt és csak mellékszereplővé redukálták. Roz a látnokságát fejlesztette, aminek nagy szerepe volt a végjátékban, bár erejének eredete még mindig rejtély. Harvey pedig leginkább Sabrina exbarátjaként és Roz jelenlegi szerelmeként jelent meg, miközben kettejük közt semmi kémia nem volt.

De én Nick és Sabrina közt se éreztem, sőt, kifejezetten erőltetett szál volt az évadban a kettejük kapcsolata. Sabrinát gyakorlatilag még nem láttuk egyedülálló nőként, akit nem segít a szerelme, legyen az Harvey vagy Nick. Sabrina az a karakter, aki önmagában is kifejezetten erős lenne, s nem kéne másik szereplőkhöz folyamatosan hozzákötni, mintha nélkülük semmi lenne.

Kiemelném a 2×06-ot, amitől kezdve olyan magas szintű minőséget produkált a sorozat, hogy nem hittem a szememnek. Sabrina erejének felturbózása az, amire régóta várunk, hiszen a boszorkányos sorozatban nem a részenkénti két mondókára vagyunk kíváncsiak, hanem repkedő, sebezhetetlen boszorkányokra, akik egy pillanat alatt felgyújtják a tekintetükkel ellenségüket. Ebben a részben jelentek meg az angyalok is, akiket kifejezetten erősnek írtak meg, s simán el tudtam volna képzelni, hogy rájuk építenek egy egész szezont. Talán majd később?

Innentől kezdve nem takargattak semmit, még azt sem, ahogy fejeket választanak el testektől, torkokat vágnak el, vagy, ahogy Lilith saját bordáját műti ki magából. A tavalyi évad gyermetegségét kinőtte a sorozat, s sokkal horrorisztikusabb, látványosabb, történetben gazdagabb irányt vett a sorozat, ahol nem a cukiság a lényeg. Nem féltek behozni Lucifert sem, akiről azt hittem, sosem fogjuk így látni.

Mégis az aránytalansága a legnagyobb baja az évadnak és tulajdonképpen eddig az egész sorozatnak. Az igazi boszorkányságokra egy évadot és 5 részt kellett várni, majd rohamosan változott minden, a történetet tekintve hatalmasnak tekinthető eseményeket láthattunk csupán 4 rész alatt, s a főgonoszt egyetlen epizódban legyőzték. Jobban érzékelhető a fejlődés, de talán elvárható a sorozatos világban, hogy ne csak 6 rész legyen nagyon jó a 20-ból, hanem mind a 20…

Az évadnyitóban dicsértem Sabrina új személyiségét, amit továbbra is kifejezetten jó döntésnek tartok: bátrabb, szabályszegőbb, lazább karaktert kaptunk, aki kifejezetten jól illett a történetbe, s nem gátolta az előző évados törékenysége és céltudatlansága.

Az akadémia tehát elbukott, ahogy a felekezet tagjai is megritkultak, s a maradék boszorkány sorsáról a felekezet új vezetője, Zelda, valamint testvére, Hilda döntenek.

Az Éj Templomának előző vezetője, Blackwood után eredt Prudence és Ambrose, akik kifejezetten jó párost alkotnak. Lucifert pedig Nick testébe zárták, akit a pokol új királynője, Lilith magával vitt új otthonába. De nem marad ott sokáig, mert Sabrina és barátai Nick után erednek az alvilágba, amivel megalapozták a 3. évad történetét.

Nem tudok elsiklani affelett, hogy lerí a sorozatról, hogy ugyanaz a készítő, mint aki a Riverdale című guiltiest guilty pleasure sorozatért felelős. A tipikus “Én vagyok az apád!”-klisé és a szexuális túlfűtöttség mellé (na de hol vannak a beígért orgiák?) hozzácsapták azt, amit az anyasorozat egyik legnagyobb abszurduma: a másokhoz képest erőtlen, hatalom nélküli gyerekek küzdenek a felnőttek ellen és nyilvánvalóan győznek. Na meg ott az a zenés rész, aminek annyi szerepe volt, mint Salemnek az évadban…

Két évadba telt, de azt hiszem, megfejtettem az elmosódó képernyő rejtélyét: spórolás. Amikor tágas, részletgazdag tereket vagy igényes sminket igénylő karaktereket mutatnak, sosem látszódnak igazán. Egyedül Lucifer állatszerű formáját dolgozták ki részletesebben, de amíg nem mutatták teljes egészében, igen szegényes volt a megjelenése a műanyag szarvaival és ráncaival.

De még így is élvezhető évaddal érkezett a Chilling Adventures of Sabrina, s kiemelkedő fejlődést mutatott. Ha ezt a stílust tartja, amit az évad második felében, akkor az ősszel érkező S3 rettentő jó lesz. De a lassú kezdés és az emlegetett hibák miatt ez most 7,5/10.

8 hozzászólás Ne habozz!

citrom - 2019. 04. 06. 07:15

Nagyon zavart, hogy a vilag roppant belterjes lett,
plusz latvanyosan nem tudtak mit kezdeni a halando barati csapattal.
Az angyalos-witch hunteres szalat bantoan rovidre fogtak,
de a creepyAdam-Lilith 10 perc majd minden reszbe kellett.
Alapbol ellenerzest kelt, hogy ilyen korai szakaszban meg kellett kuzdeni a dark lorddal. Elore felek, h a kesobbiekben csak kevergetni fogjak azt a bizonyost.
Ha nekem lenne egy slanderman-szeru, cukicica alcas lidercem familiariskent, en azert hasznalnam.

Viszont, Doktor Cerberusbol keves volt (Taika Waititi szukkubust a nepnek)
A szineszek tok ugyesek (bar az eleg gaz, h a 2 fiu foszereplo mindegyike lefele log ki a tobbiek kozul.)
A mandragoradoppelganger nagyon jol reflektalt az igazi karakter gyengesegeire, jellemere, az irok realisan erzekelik, mi idegesito sabrinaban :D

len90 - 2019. 04. 08. 08:55

Én is végignéztem 2 nap alatt. Az évad első 3 része nagyon unalmas és erőltetett let a számomra, mintha egy természetfeletti Riverdale-t láttunk volna. Mint a topboy, mind a Lupercalia nagyon erőltetett volt, főleg az utóbbi, így akarták kicsit feljebb nyomni a szexi factort, de nagyon nem jott össze…

A negyedik rész gyakorlatilag az első évados rémálmos rész párja volt, akinek az az epizód tetszett ezt is szeretni fogja, én nem tartozom közéjük…

Az ötödik-hatodik rész nagyon erősre sikerült. Tényleg végig feszes, de nem túlpörgetett volt a tempó, érdekelt, hogy mi fog történi, és végre Blackwood karakterével is tudtak mit kezdeni, igazi tökös gonoszt sikerült faragni a cheesefest karakterből.

Viszont innen ismét elindult a lejtmenet, pont a túlpörgetett tempó miatt. A hatodik rész végére let 3 jól kidolgozott, hiteles főgonosz karakterünk, akiket szépen beoszthattak volna a már berendelt 3-4. évadra, a Netflixet ismerve siker ide vagy oda úgy sem less több…ehelyett mindent amit szépen kibonthattak volna a következő 2 évadban bezsúfoltak 3 részbe…Blackwoodnál teljesen elgurult a gyógyszer, őt hiába hozzák majd vissza, számomra már nem less hiteles, mint nagy fenyegetés, hiszen őt a hívei emelték hatalomra, egymagában nem less match a Spellmanek ellen, valószínűleg amúgy majd elintéztetik Prudence-szel és Ambrose-zal. Igazából Lilith-et és a Dark Lord-ot is visszahozhatják, ha akarják, de teljesen felesleges lenne, annyira lezárás szaga volt az utolsó résznek, hogy tényleg nem tudom ezt ebben a formában hogyan tudnák tovább vinni…de azért remélem kellemesen lepnek majd meg az írók…eddig ezt mondjuk cask a Legend of Korra alkotói tudták megtenni, ahol minden szezon után kapkodtam a fejem, hogy na ezt hova lehet még fokozni / überelni, nekik mégis mindig sikerült…

arsebulls - 2019. 04. 08. 21:24

Én is ledaráltam 2 nap alatt saját meglepetésemre. Tetszett ez az edgy beütés ami az egész évadot végigvitte.

minimális SPOILEREK következnek:

1. rész: nekem bejött a topboyos téma mínusz politikai felhang (egy sorozatba se jön be, régebben pedig sose zavart, lehet öregszem)

2. 3. rész: Na ezekről semmi jót nem tudok mondani. A mellékszereplők hihetetlen érdektelennek tűntek végig, csakúgy mint az első évadban, ezekben a részekben viszont a főszál is nagyon gyengélkedett.

4. rész: A koncepció jó volt, egész ötletes volt, viszont szintén azt kell mondanom hogy Roz, Harvey, Theo részeknél teljes unalomba fulladt a rész, amiért nagyon kár volt.

5. 6. 7. rész: Valami elképesztő, hogy mennyit tud dobni egy sorozaton az, hogy a főszereplő nem passzív, hanem egy aktív, cselekvő magatartást vesz fel. Nálam ez a 3 rész volt a sorozat csúcsa és tulajdonképpen ezért tetszett jobban ez az évad, mint az előző.

8. rész: Nagyon laposnak tűnt az előző részek után. A 7. rész végén már izgultam, előre tudtam, hogy Sabrinának a már említett cselekvőbb magatartása el fog veszni és ezzel az egész sorozat is be fog lassulni.

9. rész: Itt kicsit bajban vagyok, Az Operaház Fantomjából a Masqueradet elnyomni nagyon jó húzás volt, és erre a jelenetre emlékezni is fogok egy darabig. Tetszett a 3. évad felvezetése is, az viszont nem, hogy a Dark Lord eljövetelének ilyen kevés ideje volt, kicsit hiányérzetem maradt.

Összeségében: Az első évadnál úgy voltam, hogy ha nem lesz szezonális halloweenes promóció, meg hangulat, akkor nem fogok nekiállni, valahogy mégsem bírtam ki és egyáltalán nem bántam meg, hogy ledaráltam, számomra sokat lépett előre a sorozat az első évadhoz képest és biztos maradok a harmadikra is.

_Peter - 2019. 04. 16. 12:30

Unholy shit! Nekem bejött. A csúcspont számomra nem az ördögös finálé, hanem még előtte amikor Sabrina az angyalokat gyakta! Látványosra csinálták.

Mom - 2019. 04. 20. 22:12

Jobban tetszett, mint az első etap. Ami miatt picit én is aggódom, hogy nem lőttek-e el túl sok puskaport túl hamar. Hirtelen kicsit nagyot emeltek a téteken, amitől egyrészt sokkal izgalmasabb lett, másrészt meg nagyon okosan kell szőni a szálakat, hogy ne ugyan azokat az alapokat hasznosítsák újra, meg újra, hanem engedjék el egyes szereplők kezét és hozzanak be új mitológiát.
Nick mentőexpedíciója a végén pont nem ezt sugallja sajnos, de most bizakodóbban állok a következő részekhez, mint egy fél évvel ezelőtt.

A képernyőszáli elmosódásból vagy visszább vettek, vagy kezdi megszokni a szemem, de teljesen felesleges, szóval elhagyhatnák végleg.

Cardas - 2019. 05. 03. 22:48

olyan volt az egész mintha három évadot néztem volna meg 9 részbe összefoglalva. a halandó barátokat öljék már meg mert semmi hasznuk nincs. és ez nem a 2. évad, hanem az ELSŐnek a második fele.

jessm - 2019. 05. 03. 23:34

Nekem is jobban tetszett mnt az első évad. Az első évadot abbahagytom volna ha nem boszorkányos a téma. Itt viszont minden rész lekötött még a kicsit gyengébb évad elejiek is.
Amúgy szerintem Nick és Sabrina között volt kémia, sokkal inkább mint Harvey és Sabrina között. Bár azt sem tartom rossz párosnak. Viszont Roz és HArvey dologgal egyetértek az elég kínos volt és kb. minden alap nélkül volt. Felesleges volt ráadásul szerintem inkább mehetett volna több idő ehelyett Roz átkára és Harveynál a boszorkáyn vadász múlt felderítésére. ÉS ha mindenképp össze akarják őket hozni akkor a következő etapban is meg tehetik lassú építkezéssel. Amúgy Theo esetében is hiányoltam a családja múltját jobban felderíteni, szerintem abban is van még potenciál.
Amúgy Nickről is meg tudhattunk volna többet mint kaptunk.
Amroseban is van potenciál, az ő hátterével egyáltalán nem vagyok tisztában. Az ő szüéei hol vannak ? Az annyja vagy az apja volt a testvére a néniknek? Esetleg mutathatnának részletet ami miatt elítélték,stb.
Szóval a háttér történetek nem az erőssége a készítőknek.

winnie - 2019. 05. 04. 07:04

Candas: ez a második szezon, de már válaszoltam neked bővebben is az évadnyitós írásnál. szerintem csak az vezet félre, hogy a netflix “part 2”-nek nevezi, ahogy a 3. évadot part 3-nak fogja – de az sem az első évad harmadik fele lesz. egyébként vannak sorozatszezonokra más elnevezéseik is, még talán kettő. szerencsére nekünk az efféle technikai dolgokkal nem érdemes foglalkoznunk. a két évados berendelésnek ez a második fele, második szezonja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz