login |

Pilot: Arthurs Gesetz / Arthur’s Law / Arthur törvénye

2019. 05. 04. 14:50 - Írta: human

4 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra, ,

A helyzet az, hogy a zenével majdnem lepattintottak a 10. percben, annyira a Somebody I Used To Know “olcsó” változata jött be, amikor a “hangozzon úgy, mint ez az ismert dal” című spórolást húzták meg. De aztán jött a meglepetés az HBO GO-n most már szinkronosan is elérhető német sorozatban.

A történet középpontjában egy béna csávó áll, akit a felesége végletekig kiszipolyoz. Tipikus vesztes, amolyan kisvárosi iszákos a figura. Az életét nehezíti, hogy hiányzik a jobb karja, munkát sem kap, de nem csak emiatt, mivel a hozzáállása is apatikus a dolgokhoz. Viszont már rögtön az első részen kinn van, hogy TNT Comedy, ami nyilván nem az amerikai tévétársaságot jelenti, ellenbena komédia az egyértelmű utalás a sorozat milyenségére.

Mármint ez egy sötét és abszurd komédia. Persze ebben sosem voltak igazán erősek a németek, de például amikor megtudjuk, hogy mi történt a kezével, az brutális, véres, és… mondjuk ki, vicces. Valahogy a komolyság, amivel belemennek a jelenetbe, az teszi még abszurdabbá az egészet. És tökéletesen megalapozza Arthur hiányzó gerincű viselkedését.

Az egész mögött gondolom a feleségével kialakuló dinamika, alantas célok lehetnek a mozgatórugók, miközben a rész végére már össze kell fogniuk egy komolyabb bűneset kapcsán is. Nagyon érdekes az is, ahogy a nő megy bele a dolgokba, de a tárgyak halmozásával őt is felépítik, nyilván hiányzik valami az életéből.

Azt nem tudom jól megfogalmazni, hogy a fentiek ellenére nálam miért nem ugrotta meg a szintet az Arthur törvénye. Lehet, hogy csak ezt a stílust nem bírom mostanában igazából? Vagy kevés volt a mérleget kidöntő humor? Mert amúgy a megvalósítása is korrekt, egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy valamit elrontottak, azonban mégsem szippantott be.

Viszont érdekességnek nagyon ajánlom, mert a kisemberek a saját ügyetlenségükkel belekeverednek valami nagyobb bűnesetbe az néhol vicces tud lenni. Lehet a Fargo-t kéne emlegetni itt ihletésnek, de nekem a piszok jó Wrong Mans ugrott be valamiért James Cordennel. Csak hát azt még kevesebben látták, szóval nem jó párhuzam.

4 hozzászólás Ne habozz!

gromit - 2019. 05. 04. 18:55

Vagy, ha már úgyis németeknél tartunk, mint a Morgen hör ich auf, amit persze még annál is kevesebben láttak. (Elvileg felkerült netflixre is, de nem tudom, területileg honnan elérhető). Bár az igaz, h a Fargo meg a Wrong Mans erősebb versenyzők a műfajban.

Ezt is be fogom próbálni, ha lesz rá alkalmam. Így látatlanban, csak a cikket olvasva a sérülésről rögtön Klaus, a targoncás ugrott be. Tudnak a németek is sötét abszurdot, ha akaranak :)

gromit - 2019. 05. 04. 19:03

A TNT Comedy egy előfizetéses, tematikus német tévéadó, Turnerék tulajdonában. Az Arthurs Gesetz volt az első saját gyártású sorozatuk.

speranza - 2019. 05. 04. 19:09

A Wrong Mans nekem is tetszett, ahogy a Fargo is, de Arthur sztorija őszintén szólva így első blikkre nem hengerelt le. :)

FrankLuck - 2019. 05. 05. 14:54

Nem jött be, de lehet, hogy ez az én hibám. ‘Hála’ a Netflixnek/Hulunak, már nem várom meg egy pilot végét, az első 10 percnek is jónak kell lennie, ha valami 20 percnél indul be, az már rég késő (belepörgettem, de nem láttam semmi olyat, ami megfogott volna).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz