login |

Roswell, New Mexico: vége az 1. évadnak – írta Zsanna

2019. 05. 07. 18:30 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Könnyed kis romantikus limonádé némi nyomozással és földönkívüli misztikummal – így jellemezném ezt a CW-sorozatot, ami folytatódni fog jövőre. Unalmasabb napokra ajánlom, amikor nem csúszik le az ember torkán semmi komoly, hanem kiszámíthatóságra, cuki szerelmes párokra vágyik, és bárgyú mosollyal akarja konstatálni, hogy “na, ezt a fordulatot is kitaláltam”. (Alapozásnak róla ajánlom a pilotírást.)

Néha elgondolkozom rajta, hogy miért szeretem az ilyen szériákat. Valahogy úgy vagyok ezzel, ahogy tavaly a Siren-nel. Azt is végignéztem, és nem bírom megindokolni, hogy miért tettem. (Bár az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a második évad az első rész után elvérzett nálam.) Most is ez a helyzet.

Nem volt semmi extra az S1, nem volt semmi meglepő benne (sok mindent annak szántak, de…), mégis minden héten megnéztem a premiert, és lekötött. Hogy miért? Talán azt hiszem azért, mert hozta a kötelezőt, mert mindent egybevetve aranyos volt, néhol izgalmas, de mégis tudtam, hogy a főhősök nincsenek veszélyben, és azt is, hogy a “jó” győzedelmeskedni fog a “gonosz” felett. Ami kellemes érzés lehet.

Az évad szerintem 5/10. A tovább mögött némi spoilerrel folytatom, lássuk, mi is történt a tizenhárom rész alatt. Azok, akik arra tippeltek, hogy nem a földönkívüliség leplezése vagy annak felfedése lesz a fő konfliktus, az jól gondolta. 

Tulajdonképpen elég hamar elértünk a földönkívüli sorozatgyilkosig, és annak felfedezésig, hogy a három testőr nem az egyetlen földönkívüli a városban. Már nem emlékszem, hogy winnie vagy az egyik kommentelő írta a korábbi kritikánál, de pontosan a papírforma szerint alakult a történet. Liz testvérét nem a hármas fogat tagjai ölték meg, hanem egy negyedik, aki végig az orrunk előtt volt, és senki nem is sejtette, hogy ő lesz a megfejtés… Vagyis de!

Nem hiszem, hogy bárkinek leesett volna az álla, hogy az egyik jelentéktelen mellékszereplő a ludas minden rosszért, ami főhőseinket érte. Noah, Isobel férje volt a bárányok közé bújt farkas, aki fiatalságát és erejét mások energiájának elszívásával táplálta. De ez mind semmi, hiszen kiderült az is, hogy mégsem akkora titok a földönkívüliek létezése, és a kormány azóta is felügyelete alatt tartott néhányat az egyik bázisukon.

Persze CW-módra itt is minden részben akadt valamilyen összejövetel, mindig kialakult egy újabb szerelmi háromszög, és minden részben kaptunk valami közhely szótárban fellelhető, magvas tanulságot. A szokásos alappal van dolgunk, amibe bármikor be tudjuk helyettesíteni az éppen aktuális menő arcokat, legyenek vámpírok, álruhás hősök, boszorkányok vagy esetünkben éppen földönkívüliek.

A kiszámíthatóságon túl szerintem a legnagyobb probléma a sorozattal az, hogy nem valami erősek a női szereplők. A Lizt alakító színésznő már a Grey’s Anatomy-ban is idegesítő volt, és sajnos ez a színészkedésének abszolút velejárója – lehet, hogy ez az átka annak, ha valóságshow-ból növi ki magát valaki? Sajnos egyáltalán nem izgultam érte, nem tudott semmilyen helyzetben szimpatikus lenni, de sajnos ez nem csak rajta múlott, mert a történetvezetés miatt számtalan idióta húzást kapott.

A másik igencsak unszimpatikus főhős Isobel volt. Ő talán még Liznél is rosszabb, és sajnos az írók vele kapcsolatban sem fukarkodtak, ha baromságról volt szó. Maradt még Maria, aki ugyan gyönyörű, de a végére neki is osztottak egy elég rossz lapot Michaellel kapcsolatban, amivel szerintem nem lesz az esetleges rajongók kedvence.

Persze a fiúk sem valami nagy eresztések, és a hülye fordulatok kapcsán bőven van mit felemlegetni velük kapcsolatban is, ugyanakkor talán mindegyiknél volt jellemfejlődés. Max, Michael, Alex és Kyle is tevékeny résztvevője volt a történetnek, és akadt jó pár döntésük, ami telitalálat volt. Ráadásul azt hiszem, tehetségesebb színészek is. Nathan Parsons pedig bármikor eljöhetne hozzám esti mesét mesélni, mert nagyon jó hangszíne van.

A vártakkal ellentétben a katonaság sem merült ki annyiban, hogy Alex veterán. Az apja és a bátyja is egy titkos – már leállított – katonai program részese, amely során a roswelli ufókatasztrófa túlélőit tanulmányozták, kínozták és egy esetleges invázióra készültek fel ellenük.

A szereplők mindegyike valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, vannak ugye egyszer a földönkívüliek, aztán Liz latina, elhagyta az anyja, a testvére meghalt, Liz apja menekült és nem amerikai állampolgár, illetve az előbbiek mind érintik őt is. Kyle apja meghalt, Alex meleg, veterán és elvesztette egy lábát, Maria anyja őrült, a szőke rendőr csaj börtönbe juttatta a saját tesóját, Valenti seriff özvegy és tudja hogy a férje megcsalta őt házasságuk alatt, de persze Max, Michael és Isobel is további sajnálatraméltó címkékkel jellemezhető.

Úgy érzem, hogy kicsit túltolták a sorscsapásokat a készítők. Persze, ezeket az elemeket lehet igencsak aktuális és fajsúlyos kérdések megválaszolására használni, de azért mindenki elég hányatott sorsú, még a főgonosz Noah is nagyon szomorú körülmények között vetemedett arra, hogy embereket gyilkoljon. Ez túl sok, és nem biztos, hogy azt érik el vele, ami a cél lenne. Már ha van cél.

Az első rész által felvetett kérdéseket megválaszolták, így fény derült arra, hogy ki Rosa gyilkosa, kiderült mi történt igazából Kyle apjával, Alex megtudta, hogy az ő apja mivel foglakozik, Isobel eszméletvesztéseinek oka is megállapítást nyert, Max már nem titkolja szerelme előtt a származását, megtudtuk, hogy a hármak nem egyedül élték túl a zuhanást és Liz fel merte vállalni a szerelmét Max iránt.

Helyette újabb kérdések merültek fel, amik talán izgalmasabbak, mint az előzőek. Ugyanis Noah szerint eljönnek értük az anyabolygóról, és hazaviszik őket. Max hátán pedig egy térkép van az otthonukhoz. Az öreg Manes szerint vannak még máshol földönkívüliek, és az eredeti fegyver amit ellenük készítenek nem a megsemmisült bázison volt.

Esetleg Michael meg tudja építeni az űrhajóját? Max királyi sarj lehet? Miért ő a Megmentő? Miért volt a hármaknak jobb kapszulája, mint a többi utasnak? Mit értett az alatt Noah, hogy mindegyiküknek több képessége van? Hogy a régi legendák róluk szólnak (pl.: kettéválasztják a tengert, villámot szórnak, angyalok szállnak alá az égből stb.)? A katonaság elfogja őket? Mi találhatnak még a bázisról elhozott adatokban?

A tavaszi fináléknál úgy tűnik a CW-nél az a cliffhanger, hogy feláldozzák a főszereplőt egy másik karakter életben maradásáért. Kettő percig nem izgulok, hogy lesz-e megoldás erre. De, hogy ezt a halottat minek hozták vissza az életbe, nem igazán értem, és nem is örülök neki. Várom a folytatást, az első résznél biztosan ott leszek.

Azért a végén a Here With Me elővétele kedves dolog volt, ezzel is megemlékezve a régi sorozat főcímzenéjéről.

9 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 05. 07. 19:01

katasztrófa. 1 részt megnéztem, pilotot. na mondom, következő. de annyira Plec-féle nyálas, szar, hogy az hihetetlen.

winnie - 2019. 05. 07. 19:12

de ettől még plec nem készítő vagy író, csak rendező/executive producer.

jessm - 2019. 05. 07. 19:20

Én az említett limonádé faktor miatt kezdtem bele.
Liz , a főszereplő, annyira idegesítő, hogy nem bírtam élvezni. Nem lett sajnos kevésbé irritáló mint Greys anatomyban. Plusz ez sok hányatatott sors tényleg idegesítő volt, a kevesebb több lett volna. Na így el is kaszáltam.

Zsanna - 2019. 05. 07. 20:44

Engem a Grey’s Anatomyban jobban idegesített, mint itt. Ugyanakkor itt Isobel kenterbe verte nálam elég rendesen.
Plec hatása tényleg tetten érhető, de a szokásos romantikus, fiatalos, kiszámítható sorozatnak nyári daraként szerintem tökéletes. Pláne mondjuk egy nyomasztó Game of Thrones darálás után.

Amina - 2019. 05. 07. 21:36

A kritika írójának szinte összes szavával egyet értek. Összességében élvehető sorozat, arra hogy kikapcsolja az agyamat munka után tökéletes volt. Isobelt én mondjuk kifejezetten bírtam, bár magam sem tudom miért.
A sztori tényleg rettenetesen kiszámítható volt, végig azért szorítottam, hogy ne legyen igazam. Reménykedtem benne, hogy egyszer majd meg fog lepni, például a gyilkos kiéléte, de talán majd a következő évadra tartogatnak az írók egy kis meglepetést.
Alex karakterét egyszerűen imádtam, nagyon badass volt, ráadásul a romantikus szál közte és Micheal között hiába volt piszkosul nyálas (enyhe Rómeó és Júlia utóérzettel) a két színész között annyira jó volt a kémia, hogy megvettek kilóra. Szerintem ők ketten a legtehetségesebb színészek az egész gárdából, s ez különösen a 12 részben látszódott meg. A Maria szálat meg hagyjuk, az iszonyatosan erőltetettre sikerült…

GK - 2019. 05. 08. 20:55

Már a pilotnál is leírtam, a sommás véleményem, de elkezdtem nézni a Shiri Appleby által rendezett részt, az mégis csak elég meta, de 5 percig bírtam.

Tényleg, akinek ez tetszik, az kukkantsa meg a régi Roswell pilotját (pl. David Nutter rendezte, winnie tudja :), hogy hány évig minden pilotját berendelték, most éppen Game of Thrones részeket rendezett). Igen, az is egy egyszerű tinisorozat, de ehhez a mostanihoz képest remekmű.

Delit - 2019. 05. 15. 21:57

Majdnem teljesen egyet értek a kritikával. A Lizt játszó csaj engem kevésbé zavart, de az Isobelt játszó viszont nagyon! Konkrétan örültem, mikor bekerült a tojásban, és vagy egy részen át nem láttuk.
Viszont érdekes volt Liz és Max között az első csók, teljesen olyan volt, mintha a Maxot játszó srác nem számított volna rá. Vagy ez volt a szerepe, és ennyire meglepődött :)
Színész szinten mérföldekkel az Alex – Michael páros a legjobb, tényleg van köztük kémia, de azokban a jelenetekben is erősek, amikben a másik nélkül vannak.
A második évad elejét tuti megnézem, aztán meglátjuk. Időtöltőnek szántam az elsőt is, végül ottragadtam.

callisto - 2019. 12. 11. 20:23

Én imádtam minden percét! várom a folytatást!

Ela1010 - 2020. 01. 14. 00:47

Ez valami katasztrofa! 5 reszt vegigszenvedtem, de eleg is volt! Tini korom meghatározó sorozata volt a Buffy es Angel mellett. Nem gondoltam volna, hogy 20 ev elteltevel vissza fogom sirni az errdeti verziot. Talan ha nem vmi zs kategorias szineszek szerepelnenek benne.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz