login |

The Orville: vége a 2. évadnak – írta Spyblat

2019. 05. 08. 16:50 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A sorozat, amire általában úgy hivatkoznak, hogy a legjobb Star Trek, ami nem Star Trek.  Bevallom, én elvétve néztem a Treket. Láttam néhány rész az eredeti sorozatból és a The New Generationből, kábé tisztában vagyok a karakterek életútjával és az összes filmet is végigkövettem. Sőt, a Discovery-t is nézem, de ettől még elvakult rajongónak nem mondanám magam.

A The Orville első évados előzetesei rendesen átverték a nézőt. Azt hintették el, hogy egy minden ízében Seth MacFarlane-os baromsággal lesz dolgunk, az első rész után nem is igazán lehetett tudni, hogy mi is akar lenni a sorozat – nem csoda, hogy sokan azonnal elmenekültek. Aztán elkezdtek szállingózni a részek, melyek bőséges társadalomkritikával és elgondolkodtató kérdésekkel voltak felszerelve, és kiderült, hogy a felszín alatt a The Orville valóban egy komoly sci-fi.

A második évad annyiban mindenképp jobb volt, mint az első, hogy kiforrottabb érzést keltett. Rátalálta saját stílusára, és megfelelő egyensúlyt teremtett a poénkodás és a komolykodás között, az utóbbi javára. Spoilerekkel a tovább mögött folytatom.

A The Orville báját az adja, hogy gyomorbavágóan aktuális társadalmi kérdéseket rág meg, olykor totálisan kitekerve.

Ilyen az, amikor a csak férfiakból álló fajról az első évadban kiderült, hogy azért elvétve születnek nők is köztük – csak őket alávetik egy kis “korrekciónak”. Ezt továbbgondolták, mert Moclanok nem lettek elfogadóbbak, sőt! Kiderült, hogy van egy kis planéta, ahol Moclan nők élnek és menedéket nyújtanak társaiknak. Ez annyira elfogadhatatlan a férfi Moclanoknak, hogy majdnem emiatt függesztik fel a szövetségüket. Persze csak majdnem, hiszen hiába képviselik a flotta értékeinek homlokegyenest az ellenkezőjét, azért szükségük van egymásra.

Ott volt aztán az a rész, amikor egy újonnan felfedezett civilizáció csillagjegyek alapján dönt el minden fontos kérdést. Emberek élik le az életüket börtönben szó szerint amiatt, mert rossz csillagzat alatt születtek. És azt a tanulságos epizódot se feledjük, amikor Gordon beleszeret egy 2015-ös telefon alapján létrehozott virtuális nőbe.

Ezek mind-mind olyan témák, melyek egy durva görbe tükröt állítanak elénk, olyan ki nem mondott értékrendszerre felhúzva az egész sorozatot, mint élni és élni hagyni, hogy ne egy programban töltsük életünket, vagy, hogy ugyan, legyünk már toleránsak, de azért ne fogadjuk el minden hülyeséget, amit a másik csinál, mondván náluk az a szokás.

A komoly témák ellenére ez nem egy hardcore, csak felnőtteknek szóló sorozat. A történetvezetés, a dramaturgia és néhány megvalósítás (nem vizuális dolgokra gondolok) néha elég régimódi, olyan, mintha a kétezres évek elején készült volna egy-egy rész. Ez nem panasz, de nem vagyok benne biztos, hogy direkt van így, független attól, hogy így csak jobban hozza a klasszikusabb, retrós “Star Trek-érzést”.

Az évadzáró tulajdonképpen egy dupla epizód volt, melybe még az időutazás is befigyelt, és bár szórakoztató lett, de összességében totál súlytalanra sikerült az egész, legalábbis szerintem fel sem merült a nézők többségében, hogy nem állítják vissza az eredeti idővonalat. Cserébe viszont legalább az kiderült, hogy Ed mégis különleges kapitány.

Pozitívum, hogy a kiegészítő karakterek főleg a róluk szóló epizódokban bőséggel kaptak teret – azonban komoly negatívum volt számomra, hogy azokon kívül inkább csak asszisztáltak. Megvallom, nem egy rossz koncepció ez, hiszen így az érdektelenebb(nek tűnő) figurák is kapnak némi árnyalást, illetve hátteret, és másképpen néz rájuk az ember, ha legközelebb látja őket.

A szememben alapvetően egy jól eltalált sorozat a The Orville, melyből minden epizód felfogható egy haverokkal töltött iszogatós estén benyögött bölcsességnek: Nagyon jól esik és hiába tűnik sablonosnak, ha belegondol az ember, akkor rájön, hogy egyben rohadtul igaz is.

Ha valamit, akkor a nagyobb léptékű átívelést hiányoltam kicsit. Ha berendelik a harmadik évadot, akkor mindenképp maradok, az S2 számomra simán megért egy 7,5/10-et.

31 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2019. 04. 26. 21:31

Ez meg mi volt? Ha Kellynek minden megmaradt, akkor ugyan miért nem kürtölte szét a Kaylon veszélyt? Isaacet? Olyan szépen beavatta new timeline Edet, hogy mi történt, igazán meg is akadályozhatta volna, mielőtt bekövetkezik, ha már nem Ed volt az Orville kapitánya.

Na mindegy, az időutazás elég mostoha téma, és szinte mindig logikátlanságba fullad…

Aztán meg vége lett a résznek, mintha csak évad közben járnánk… Legalább ha kasza, nem szívjuk a fogunkat :D De mivel elég sok érdekes, jól megközelített epizódot is kaptunk, azért hiányozna jövőre… meg hát mégiscsak űrhajós sci-fi, mely műfaj továbbra is a kihalás szélén táncol…

Energiavampir - 2019. 04. 28. 19:35

stargatelost:
Biztos hittek volna neki, jövőből visszajött lány, aha..ment volna kezelésre.

rendesen Star Warsosra vették a figurát benne, elég sok kikacsintással :)
Nem volt ez olyan rossz, az idő utazás téma megoldhatatlan, itt se sikerült, de nem annyira zavaró.
Jöhetne még egy évad simán..alig van ilyen sorozat.

Sigismundus - 2019. 04. 28. 21:59

Na tévedtem, mégis lett következmény.. De jól megcsinálták. Nem volt annyi Familyguykodás, de volt.
Nekem nem Star Wars (max a látványban) inkább Tüköruniverzum utánérzésem van.

Az ellenállásban nem számítottam Alara-ra de örültem neki, hogy beugrott.

Tallát viszont nem sikerült az évad végére sem a csapat részévé integrálni, alig van pár mondata, semmit nem tudni róla.

Az elsüllyedt Orville-n biztos voltam kié az az életjel.
Időutazás témába bele sem akarok gondolni, másik idővonalon élőkkel mi lesz egy módosításkor… :-)

Nos, remélem, lesz harmadik évad, de ha nem akkor legalább lezárták.

Energiavampir - 2019. 05. 08. 17:16

Jó kis sorozat ez, de ha a 3. évadban egy rész is lesz a Moklan szaporodási problémákról..kasza lesz :)))

Jence4 - 2019. 05. 08. 17:47

Köszi, Vendégblogger , egy véleményen vagyunk :)

v - 2019. 05. 08. 18:52

Star Trek – The Next Generation (nem new…).

DJackson - 2019. 05. 08. 20:06

Zseniális évad volt! Az Indentity dupla rész konkrétan felért a Next Generation-os Best of both worlds-höz! Tényleg egy igazi Star Trek sorozatot kaptunk, minden részben egy különálló, elgondolkodtató történettel. Csak annyi a különbség, hogy itt nem morálisan felsőbbrendű, hanem valódi, esendő emberek ülnek a székben, amitől sokkal életszerűbbnek is hat mint a Trek. Az első részek kivételével pont jól sikerült eltalálni az arányt a komolyság és a “McFartLand” poénkodás között. Nagyon remélem, hogy lesz 3. évad! Ez az igazi Star Trek, nem a discovery!

schray - 2019. 05. 08. 20:08

Hááát… az első évadban nagyon szerettem az Orville-t, de a másodikban volt több rész is, amit nem vagy csak ásítozva bírtam csak végignézni. Amellett, hogy volt egy-két kiemelkedő is, ez tény. A Discovery időközben nagyon összeszedte magát a második évadra, így szerintem az összehasonlítgatásnak már egyre kevesebb értelme van, nem ugyanabban a ligában játszanak.

sancho pansa - 2019. 05. 08. 20:40

DJackson: én nem vagyok ST-afficionádó, de nekem pont az arányok miatt áll messzebb az orville a trektől, néha a bárgyúsággal sok mindent agyoncsapnak. megadtam még pár esélyt a 2. évadnak, de egyszerűen képtelen voltam megszokni. pedig némelyik sztorinak van valami naiv, oldszkúl bája, de azok működnek szerint igazán, amik képesek is újat mondani (vagy régit újszerűen), mert van, hogy csak régi toposzokat porolnak le és totál kiszámíthatóvá válnak.

heidfeld - 2019. 05. 08. 20:52

Nehezen indult, de igazi, Emberi problémákkal foglalkozott – kevesebb humorral. / Mondjuk, a telefonok legnagyobb gondján poénkodás, egyik legnagyobb eddig az évben /
Utolsó két rész nem jött be, de érthető volt az üzenet. Egy döntés is tejesen megváltoztathatja a jövőt.
6.8/10 az évad. Remélem, lesz 3.is!

Sunsetjoy - 2019. 05. 08. 21:28

A Moclan téma nekem is sok néha kicsit…

Elég erőteljesen kiemelték a bőrdzsekis Kelly különbözőségét amúgy az évadzáróban :D

Jelenleg még a sorozat ha jól olvasom, a “lehetséges, hogy kaszálják” jelzéssel áll az előrejelzések szerint. Akármennyire vannak mélyebb pontjai, nem örülnék neki, ha már most kaszálnák…

Energiavampir - 2019. 05. 08. 22:07

Sunsetjoy: Egyértelmű a női Han Solo volt :)
nekem tetszett :)

Mate815 - 2019. 05. 09. 08:11

Nagyon adta az évad, akárcsak az első. Bízom benne lesz harmadik!

Ace - 2019. 05. 09. 10:49

Azért a legjobb Star Trek kicsit erős de tény ,hogy simán beillene az ST sorozatok közé.
Amiért nagyon érdekes és jól működik az az ,hogy MacFarlane fogta a 21. századi karakterek és felfogásaikat és beletette őket 23. századi környezetbe ez sok vicces és érdekes helyzetet teremt. Én nagyon örülök ,hogy nem paródia lett hanem egy kalandos űr scifi az első évad kalandozásaival egyből megvett kilóra és bár a második évadban kicsit kevesebb volt a kalandozás még mindíg szórakoztat. Nekem ebben a sorozatban a komoly témák feszegetése kevésbé fontos de elfér és jó helyzeteket teremtenek vele.
Imádom a rengeteg kikacsintást a Star Trek felé és látszik ,hogy Seth tiszteletel nyúl hozzá.

A karaktereket nagyon megszerettem és Mercer is szimpatikus a MacFarlane egyre jobban hozza a figurát de mindenkinek vannak jó pillanatai.
A záró duplarész is tetszett végre kalandosabb volt bár a sok Star Wars utalás nem tudom minek kellett jól szórakoztam rajta.

Engem kikapcsol a sorozat a többi komoly scifi között. Bánnám nagyon ha nem kapna berendelést a 3. évad ezért nagyon szurkolok neki.

Sigismundus - 2019. 05. 09. 19:14

Nos nekem viszont nem tetszett a második évad, én pont a gyakori Familyguykodós poénokat hiányoltam, ezek miatt kedveltem meg az első évadot. Nehéz most így komolyan venni ezeket az arcokat. Jó rész volt a 2×13, az első évados – nálam. Tallát pedig nem sikerült beilleszteni a családba sehogyan.

Salcay - 2019. 05. 10. 15:26

A Star Trek hangulat teljesen szándékos, és erről a staff igen jelentős része gondoskodik! Brannon Braga, Jonathan Frakes, és sokan mások a régi TNG-ből, sőt Voyager-ből ott vannak, még ha nem is mindenki képernyőn!
Ki is Alara Kitan apja? ;) Ki is az archeológus?

rutilans - 2019. 05. 10. 17:07

Reméltem, hogy az első évadban tapasztalt paródia-hangulat a második évadban erőteljesebben előjön. Sajnos csalódnom kellett. Az első évadot imádtam, mert azt a humor faktort hozta be, amivel sajnos a klasszikusnak hívott ST-sorozatokban elég ritkán találkozhattunk. Annak örültem, hogy nem Family Guy jellegű kifordított világot mutatott be (átesik a ló túloldalára). Inkább ügyesen előszedte azokat a helyzeteket, amikben fellelhető a humor, ha valaki nézett már (akár többször) ST-et.

A második évadban sokkal hangsúlyosabban érezhető volt, hogy a sorozat próbál komolyabb lenni. Szóval kevesebb a bolondozás, és ST-esebbek a témák. Nekem ez a váltás nem tetszett, mert pont ezzel kellene szembemennie.

Alara eltávolítása a sorozatból nagy hiba volt, én kedveltem.

A második évadban az abszolút kedvencem Bortus a kapitányi székben, hátulnézetben, cigarettafüsttel.
A legjobban eltalált pillanata volt az egész sorozatnak (eddig), ami azt mutatja, merre kellene szerintem továbbmennie a 3. évadban.
Persze lehet komolyabbra venni, de arra ott a Discovery. Látványvilágban és történetben össze sem hasonlítható az Orville-el.

Mate4182 - 2019. 05. 12. 12:46

Na, befejeztem ezt is. ebbol is egybe toltam le 3 reszt a vegen es imadtam !

ami a legviccesebb ellentmondas szamomra a sorozattal kapcsolatban:

– egyszeruen gyulolom a moklanokat, megtestesitik a rasszista, homofob, multban ragadt mentalitasu primitive barmot amit nem tudok elviselni
– egyszeruen imadom a moklanokat, a sorozat legjobb poenjait szallitjak

a discos jelenetben a 13adik epizodban amikor torzsi tancot ropnak a rave party kozepen szabalyosan sirtam a rohogestol

nem egy olyan epizod volt az evadban amit a sorozat jovojetol fuggetlenul par ev mulva is emlegetni fogok meg es orommel eloveszem egy gyors nosztalgiazasra

nalam a nap hire hogy berendeltek a 3. evadot

Ace - 2019. 05. 13. 08:43

rutilans:
“Alara eltávolítása a sorozatból nagy hiba volt, én kedveltem.”

A színésznő maga távozott a sorozatból sajnos nem eltávolították. Én is nagyon kedveltem de Talla kb ugyan az vagy mégsem? :)

Szerencsére lesz harmadik évad. Nagyon nagy kár lett volna érte nem sok hasonló sorozat van manapság.

winnie - 2019. 05. 13. 09:01

a 2. évados távozások nagy része kreatív döntés. itt nem ütköztem bele okokba. van annak nyoma, hogy ő akart, vagy ez is csak találgatás? (az gyenge indok, hogy mást is akart csinálni, mert akkor nem szerződik le sorozatba, max abban lehet valami, hogy vagy a vártnál több elfoglaltság volt a sorozat, vagy a forgatási ciklus volt más, mint arra számítani lehetett.)

Ace - 2019. 05. 13. 11:00

A Fox valóban nem indokolta csak a “más projecteken dolgozik”(Netflix) és a hosszú forgatás össze egyeztetését írják mindenhol. De ezek alapján az “eltávolítás” szó biztos ,hogy nem állja meg a helyét.

Majd lehet erre is fény derül egyszer vagy tényleg nincs itt semmi érdekes csak nem olyan lett a sorozat/szerep amire számított persze ez csak találgatás.

winnie - 2019. 05. 13. 11:56

tényleg nézegettem mi van róla (semmi), de ezek alapján még mindig benne van a kirúgás és az önkéntes kiszállás, bár, ha előbbi lett volna, akkor nem hozták volna szerintem vissza.

Melkon - 2019. 05. 31. 08:56

Én azért kezdtem el nézni, mert a Discovery kiakasztott, pedig nagyon szerettem volna, hogy jó legyen. Viszont gyakorlatilag mindenhol azt írták, hogy aki Star Treket szeretne nézzen Orvillet. Eddig nem néztem, mert azt hittem egy vicc sorozat és így nem érdekelt.

Kb 2 hét alatt megnéztem az első 2 évadot (ez nálam gyorsnak számít. :) ), és ilyen pozitívan nagyon rég nem csalódtam. :)

Azt hiszem ez az egyetlen sorozat, aminek a főcímét mindig meghallgatom, soha nem tekerem át, annyira jól eltalálták. :)

Nagyon jó poénok vannak benne és szerencsére az első pár rész butább poénjait gyorsan maga mögött hagyta a sorozat. Például az évadzáró előtt, amikor Ed éppp eljön Kellytől és azzal a csoda mosollyal dörzsölgeti a tenyerét… :D

Végre egy Scifi aminek szép a látványvilága.
Szép alatt nem azt értem, hogy sok pénzt ölnek bele, tudom hogy a Discovery díszletében is rengeteg pénz van, de egyszerűen számomra ocsmány. A villany le van kapcsolva, a fényviszonyok rosszak, lens flare mindenhol stb. Ez meg az ellenkezője. :)

Az űrcsaták látványosak és követhetők. Megint csak, nem úgy, mint a Discovery, ahol látványorgia miatt beraknak 5000 robbanást, de igazából teljesen súlytalan és alig látszik valami.

Kicsit olyan, mintha a 90-es években vagy a kétezres évek elején lennék, amikor még tömegével gyártották a jó lightweight, epizódikus scifiket. :)

És sikerült kifejezetten kompetens írókat találni. :)

Nekem bejött, hogy a 2. évad komolyabb lett, az ellenségek is komolyan vehetők. A Krillekkel kapcsolatban felemások az érzéseim, de ők sem kifejezetten rosszak, a Kayloniak nagyon jók és úgy tűnik, hogy TNG mintára nem fogják őket túlhasználni. Pl a TNG-ben a Borg összesen 5 részben szerepelt, mert ha minden második részben legyőznék őket, akkor nem nagyon lehetne fenyegetésnek érezni.

Szerintem a színészek is jók (Seth is), a poénok jó része miattuk működik. Halston Sage kiszállását sajnálom, egyelőre nekem ő szimpatikusabb, mint az utódja.

A párbeszédek jó tempójuak, nem egymás szavába vágva próbálnak elhadarni egy fél regényt, mint a Discoveryben, nem raknak mindenhova hülye háttérzenét.

Remélem még jó pár évadot meg fog élni, valamint remélem, hogy a pozitív közönségkritikákat az illetékesek jelnek veszik, hogy van egy amúgy nem kicsi réteg, amelyik ki van éhezve ilyesmi sorozatokra.
Rottentomatoes audience score 2 évad után:
– Discovery: 48%
– Orville: 93%

Melkon - 2019. 05. 31. 09:07

Mármint Orville 94% :)

winnie - 2019. 05. 31. 09:10

“Rottentomatoes audience score 2 évad után:
– Discovery: 48%
– Orville: 93%”

nem a sorozatok erényeit vagy azok hiányát minősítve, de ez ugye azért elég torz, mert az orville-ből, aki kiszállt rögtön (a bárgyú-faktor miatt), az soha vissza nem fog nézni, ergó tényleg csak azok maradtak a 2-3. rész után, akiknek bejön a stílusa (viszont őket valóban kielégíti a sorozat), míg a másiknál sokan, akiknek nem tetszett, maradtak, mert hátha vagy mert star trek. és nyilván utóbbit sokkal többen is nézik. (amellett, hogy tény, hogy általánosan közel sem olyan jó a fogadtatása az SD-nek). de az azért feltételezhető, hogy azonos méretű közönség esetében, vagy ugyanolyan összetételű közönségnél a két sorozat értékelései sokkal közelebb lennének egymáshoz. hasonló a helyzet a kritikusoknál. miután sokan lehúzták az orville-t, nem is nagyon néztek vissza. de ez persze a helyzet mondjuk az NCIS: Los Angelesszel is.

Melkon - 2019. 05. 31. 09:44

winnie

Ez egy túl komplex topic, amiben szerintem nem is vagyunk elég tájékozottak, de talán abban meg tudunk egyezni, hogy eszerint az Orville azt hozta, amit sejtetett, ezért el tudták dönteni a nézők, hogy akarnak-e maradni.

A Discoverynél szerintem nem így történt, de nekem a legnagyobb bajom vele az írás, amit nehéz előre látni, az első évad esetlenségeit a 2. évad teljes írói szétesése követte. Ugyanakkor pl a TNG első 2 évadánál is elég gyenge volt az írói gárda, a 3.-ra meg jó lett, miután lecserélték őket.

Egyébként a “bárgyú-faktor”-t szerencsére elég gyorsan leépítette a sorozat, úgyhogy szerintem szomorú (de persze érthető), ha sokan emiatt szálltak ki.

sempron07 - 2019. 06. 13. 16:00

Sci-finek gyenge, vígjátéknak nem elég víg.
Az 1. évadban voltak részek, ahol kb. sírtam a röhögéstől, a 2. már elkezdett komolyodni, szerintem egy kezemen meg tudom számolni a poénokat. De amilyen gyengén és unalmasan kezdett, úgy lett egyre izgalmasabb a vége felé, így várom a 3. évadot.

solymosgyu - 2019. 06. 28. 17:02

A 2. évad első része dögunalom.

Pety85 - 2019. 08. 12. 19:10

Teljesen rendben van a sorozat egy picivel tobb humort el tudnek viselni de lehet direkt van igy es jo is.

Az evadzaro reszben jot derultem azon hogy elbujtak egy fekete lyukban de ugyanaz a hajo a mariana arokhoz mar keves volt 😁😁😁

Kelepisti - 2019. 09. 12. 16:18

Teljesen rendben van a sorozat. Az 1. évad jóval humorosabb volt mint a második. Mindkettőben több társadalmi problémát mutatnak be, amelyek jelen vannak világunkban. Némely karakter fejlődést is mutat. Ennek ellenére nem komoly, és nem kell sokat agyalni rajta, és a szereplők is megnyerőek. Remélem a Hulu-n a 3. évad is ténylegesen látható lesz.. (és örülök, hogy az első kettőt szinkronizáltak is lehetett látni..) A ST Discovery-vel ellentétben..

Terraner - 2022. 01. 11. 03:26

Ez egy rettenet bugyuta sorozat. A durva az, hogy lehetne valóban méltó Star Trek utóérzés is, mert eltalálták a látványt, a díszletet, a jelmezeket, még a karakterek többsége is szerethető, bár nem igazán kidolgozottak. 2 évad után sem ismerjük legtöbbjüket szinte egyáltalán, de túl sok karakterfejlődés sincsen. Sajnos azonban, 2 dolog miatt teljesen elvérzik ez az egész.

Egyrészt a poénkodós karakterek kifejezetten idegesítőek, a poénok bénák és erőltetettek, számos jelenetbe egyáltalán nem illenek bele és ezzel teljesen hazavágják az egyébként itt-ott valóban jól sikerült komolyabb részeket is. A humor ilyen idétlen beleerőltetése teljes tévút. Másrészt, a sztori sok esetben iszonyatosan szappanopera jellegű, másról sincs szó, mint ki kivel jár, ki kibe szeretett bele, házasságtörés, párkapcsolati problémák, gyerekes szerelmes civakodások, gyerekszülés stb., és egyéb ilyen teljesen műfajidegen butaságok alakítják a történetek jelentős részét.

A társadalomkritikai motívumok többségében kimerülnek a kisebbségek, melegek, illetve a rasszizmus ábrázolásában, de ezt meglehetősen unalmas volt már a sokadik részben viszont látni ahelyett, hogy az egyébként igen széles real world probléma repertoárból villantottak volna meg inkább pár másikat.

Az egyik legkedvesebb, legjobb karaktert kiírták a sorozatból és hoztak helyette egy ellenszenves színészt, akivel viszont pont azt játszatják, mint az előzővel, tehát semmi értelme nem volt lecserélni Halston Sage-t.

Én azt érzem, hogy MacFarlane igazából nem tudja, mit is akart itt létrehozni. Össze-vissza csapong, hol egy iszonyat gyenge, űrben játszódó szappanoperát látunk, hol egy horrorba hajló epizódot, máskor egy ifjúsági filmet, aztán meg egy kvázi Star Wars űrcsatát robotokkal, lézerekkel és szövetséges flottákkal.

Kár érte, lehetne ez sokkal jobb is megfelelő írókkal, és a humornak álcázott ócska poénok nélkül. Inkább rossz volt mint jó, de a kb. 3-4 rész miatt, amiben értelmesebb téma volt és komolyabb hangvétel, érdemes volt egyszer megnézni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz