login |

Pilot-mustra: State of The Union – 1×01

2019. 05. 09. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

High Fidelity. Fever Pitch. About a Boy. Ez egy olyan zseniális tripla volt, hogy a 90-es évek végén Nick Hornby lett az egyik kedvenc íróm, ami már csak azért is volt nagy szó, mert bár nagyon, nagyon sokat olvastam 8 és 25 éves korom között, szinte csak és kizárólag genre-darabok érdekeltek, leginkább krimik, olykor horrorok és fantasyk. És Hornby megmutatta nekem, hogy ezeken kívül is van élet.

Szóval ezért is vártam anno nagyon az About a Boy-sorozatot (nem jött be, sajnos), de talán még jobban a Love, Nina-t (nagyon jó lett!), hiszen míg előbbit csak a könyve ihlette, az utóbbit konkrétan ő írta. És ő készítette a SundanceTV elég fura formátumú új sorozatát is, a héten bemutatott State of The Union-t, amit az HBO GO világpremierként hozott el nekünk Egy házasság helyzete címmel – nem csak felirattal, hanem szinkronnal is.

STATE OF THE UNION – 1×01 – 8,5/10

A fura formátum papíron azt jelenti, hogy 10 darab 10 perces részből áll a sorozat (első szezonja). Amitől nem kell megijedni, mert egyrészt kettesével adják le őket, szóval lehet 5*20 perc is, másrészt nem egy feldarabolt filmről van szó, ugyanis az epizódhatárok egyértelműek.

A State of The Union két ember beszélgetéséről szól. Adott egy férj és egy feleség, akiknek a házassága döcögni kezdett. És ők beszélgetnek egymással egy vendéglátó egységben. Minden más a beszélgetés során kiderül róluk, az is, hogy épp hova készülnek (nem bankot rabolni), szóval a rövid formátum miatt már egy 5. perces infó is ellőné a pilot felét, amit nem akarok. De nem akarok húzni senki, szó sincs übercsavarról, elég hétköznapi problémákra koncentrálunk.

Tovább nem is nagyon lehet mit ragozni a sorozatot. Nem kell megijedni, nem csak asztalnál ülés és szövegfelolvasás van. Egyrészt azért, mert képbe kerülnek más karakterek, valamint kilépünk a vendéglátó egységből is, másrészt pedig mert a színészek is jelen vannak, és bizonyos Rosamund Pike és Chris O’Dowd remek teljesítményt nyújt, nagyon élvezetes nézni kettejük szócsatáját. Ráadásul úgy, hogy közben nem is helyezkedünk egyikük pártjára sem, csak szívjuk magunkba az infókat erről a két emberről, miközben a nulláról indított karaktereik is rétegeket kapnak.

Persze a dzsóker Hornby és a párbeszédek, amiket nagyon élveztem. Helyenként ritka szellemesre sikerültek, és annak ellenére, hogy mégiscsak házassági gondokról van szó, nagyon viccesre is, de nem ám úgy, hogy a karakterek hülyülnek, egyszerűen csak lerí róluk, hogy olyan emberekről van szó, akik nagyon sok időt töltöttek egymás mellett, s ezért nagyon jól ismerik egymást.

Osztályozni elég fura az első 10 (vagy 20) percet, mert mégsem mondhatom egy beszélgetésre, hogy az év egyik legjobb sorozatkezdéséről van szó, de lepontozni sem tudnám, mert maradéktalanul élveztem a 10 percet. Többek között azért, mert csak 10 perc volt és pörgött a dialógoknak köszönhetően, ráadásul utána indíthattam a következő 10-et, ami mondjuk kapjon egy 7-7,5/10-et, mert azért az újdonság varázsa mégiscsak oda lett valamennyire, cserébe viszont némiképp kitárult a világ, és eseményeknek voltunk szemtanúi.

Mondanom sem kell, hogy a sorozat tuti maradós nálam, de szerintem maradok a napi nézésnél, a két epizód egymás után nagyon kellemes, és hétvégére így is meg tudom, hogy mire is futtatja ki Hornby a duó történetét. (És az, akit nem érdekel két ember beszélgetése, annak tényleg nem kínál a sorozat kezdése sok látnivalót.)

9 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2019. 05. 09. 21:27

Megnéztem az első négy részt, tartja a szintet, könnyen le fog csúszni a többi is. Tényleg nagyon jók a párbeszédek (és a színészek), akkor is gond nélkül lekötne, ha nem állnának fel az asztaltól.

Shannen - 2019. 05. 11. 12:32

Én alapból szeretem az ilyen kevés szereplős, párbeszédre épülő alkotásokat (akár sorozat, akár színdarab). És itt az írás minősége és a színészek is tökéletesen összhangban voltak.
Könnyen lecsúszott az évad, bár én 3 nap alatt néztem végig, nem is érzem azt, hogy muszáj lenne egyben végignézni, bár a lendület azért viszi az embert.
Nekem leginkább az évad középső részei tetszettek legjobban, de végig egységes volt a színvonal. 8/10.

CaTo - 2019. 05. 11. 21:49

Nézhető, de hogy 8,5? Ezt azért erős túlzásnak tartom.

winnie - 2019. 05. 11. 21:59

ha nekem annyi volt, nem túlzás, hisz nem hazudok. az, hogy másnak mennyi lesz, nem tudhatom:)

de tényleg leírtam, vagy legalábbis próbáltam leírni. ld. utolsó előtti bekezdės. ha valaminek minden másodpercét élvezi az ember, akkor inkább az a kérdés, miért nem 10/10? nos, azért, hogy válaszoljak a fel nem tett kérdésre, mert az akkor lett volna, ha ad még valami plusz dolgot az alapfelállásban ismertetetteken kívül, egy nagy csavart a pilotban, ha kiderül valami, amire nem gondolt volna az ember. meg tényleg csak 10 perc az egêsz. ahhoz, hogy a végére is maradjon 8,5/10, nagyon, nagyon sokat kell nyújtania.

Carpeks - 2019. 05. 13. 02:11

Zseniális! Én egy ültő helyemben néztem végig az egészet, nagyon elkapott a lendület. Nagyon jól vannak megírva a párbeszédek, valóban érződik, hogy a két ember nagyon jól ismeri egymást, és ennek megfelelően teljesen természetes a beszélgetésük. A két színész is hihetetlen jó. Számomra ez 10/10, akármeddig el tudnám nézni.

Dudli - 2019. 05. 20. 13:34

dzsóker :D

Vox - 2019. 05. 24. 06:04

Ha a főszereplő két huszonéves fiatal, akkor semmi gondom nem lett volna az évaddal, de tíz év házasság után és pláne egy válás árnyékában ezek a párbeszédek nem relevánsak és egy idő után kínosak és idegesítőek is. 10/6

Kanna - 2019. 06. 10. 19:22

Fantasztikusan jó, köszi az ajánlót!

Snoopyzit30 - 2019. 08. 11. 12:35

Nekem vegyesek az érzéseim. Voltak a párbeszédekben nagyon megkapó, vicces vagy akár szomorkás részek is, de volt kifejezetten idegesítő, oda nem illő jelenet is.
Összességében szerintem a színészek jók voltak, én egy olyan erős közepest tudnék rá adni.

Nekem egyébként pont az ellenkezője jött le az egészből mint amire kifuttatták (***SPOILER!!!, hogy ennek a párnak inkább szép csendben külön kellene mennie, de közben a gyerekek miatt meg elbizonytalanodtam.)

7/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz