login |

Pilot-mustra: Tuca & Bertie – 1×01

2019. 05. 10. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

A Tuca & Bertie kinézetre és sok más összetevőjében is hasonlít a BoJack Horseman-re, azonban nem BoJack Horseman (egyes kritikusok a Broad City-t emlegetik inkább), ezt érdemes már az elején megállapítani. És azért is hoztam fel a BoJack-et, mert mindig arra szoktam mutogatni annak kapcsán, hogy bár azt hittem, hogy én tényleg képtelen vagyok felnőtteknek szóló animációs sorozatokat nézni és élvezni, a BoJack megmutatta, hogy ez nem lehetetlen. Mert abban volt konkrét történet és voltak karakterei is.

A Tuca & Bertie utóbbiakkal biztos, hogy rendelkezik. Hogy konkrét története mennyire van, azt nem tudom. Lehet, hogy inkább csak szituációkkal, élethelyzetekkel és kitárgyalandó témákkal operál (ezt sosem fogom megtudni, mert az 1×02-nél tovább nem fogok eljutni), de ez nem negatívum. Mint ahogy az sem, hogy helyenként iszonyat kreatív, azonban a stílusa számomra mégis emészthetetlen volt. (Ez már a 30. másodpercben egyértelművé vált, a fagyis bully pofán vágásakor.)

TUCA & BERTIE – 1×01 – 5/10

Alapból mentegetőznék a kritikában, hogy lehet, hogy azért nem jött be ez a pilot, mert az animációkat alapból kidobja a szervezetem, de mivel már tudok ellenpéldára mutogatni (a BoJack mellett az Archer is ilyen), így ennek nem lenne sok értelme. Inkább annak tudom be az ehhez való hozzáállásomat, ami miatt a Family Guy vagy a The Simpsons sem túl nézhető számomra. Hiába zseniális ugyan az említett két FOX-animáció, hiába élvezem bármikor őket maradéktalanul, ha belefutok egy-két perces klipjeikbe, 20 percben abszolút nem működnek.

Nos, a Tuca & Bertie hátrányosabb helyzetű, hiszen részei 25 percesek. És bár a részeknek van konkrét flow-ja, fix sztoriszálakkal bírnak, amiket végig is visznek ezen idő alatt (és eközben olykor a Family Guy-ra hajazó cutaway gag-eket vetnek be), valahogy mégsem tudtam berántani, egész egyszerűen a rajzolt karakterek nálam sokkal nehezebben tudják elérni, hogy komolyan vegyem őket (mármint karakterként) és képes legyek röhögni rajtuk. (De ezen az egyéni szoc. problemen érdemes túllendülni, főleg, hogy majd minden animációnál leírom disclaimer-ként.)

De miről is szól a Tuca & Bertie azon kívül, hogy Tuca-ról és Bertie-ről? Két csajról (fiatal nőről – az egyik tukán, a másikra nem emlékszem, de a pasija talán vörösbegy), akik lakótársak voltak, a pilot viszont azzal indít, hogy Tuca kiköltözik barátnőjétől, mert az pasijával, Specle-lel tervez összeköltözni. Szóval elég nagy változás következik be az életükbe, és egyik sem alkalmazkodik könnyen az új helyzethez, nehezen engedik el egymást. Éljen a kodependencia?

A két karakter különbözőbb egyébként nem is lehetne (az ellentétek és a vonzások itt is működnek): Tuca magabiztos, szabadszájú, nemtörődöm, magát alkalmai melókból tartja fenn, míg Bertie kimért, visszafogott, félénk, bizonytalan és naná, hogy beosztotti hivatali melót végez. A hangok terén nyilván Tiffany Haddish személyisége teljesen átitatja Tuca-t, de bármennyire is nem harsány és saját karakterrel rendelkező lett Bertie, nekem Ali Wong stílusa sosem volt szórakoztató, így itt is gátat jelentetett (cserébe a harmadik főszereplő Steven Yeun már önmagában is mulatságos annak köszönhetően, hogy madarat “hangol”).

Mint írtam, a Tuca & Bertie roppant kreatív, és ha valami, akkor ez beszippanthatja az animációk kedvelőit. Kreatív a már említett cutaway gag-ek tekintetében, kreatív az animációs stílusok kapcsán (hell, volt, hogy random 8-bitre váltottak!), kreatív a kibeszélésekkel, háttérpoénokkal és a képernyőre való kiírásokkal, kreatívak a zeneválasztásban, és még megannyi téren. Nem túlzok, egy epizód során legalább egy tucatszor sikerült a megoldásaival meglepnie, olyanokat húznia, amikre nem számítottam, és sokszor újabb és újabb ötleteket dobtak be, nem csak magukat ismételték. Lerí a sorozatról, hogy az írószoba egy nagyon lelkes ötletgyár volt.

Ha valamit, akkor ezt nagyon szerettem benne, mint ahogy azt is, hogy milyen ügyesen bántak az antropomorf stílussal, az állatok emberi dolgokkal való felruházásával, és itt nem csak a kinézetre és a szokásaikra gondolok (bár a madarak vicces alanyok bizonyos tipikus tevékenységek kapcsán). És ugyancsak elég kreatív a sorozat világának megalkotása és benépesítése a különféle karakterekkel (kreatív, de ez nem jelenti azt, hogy bejött volna, rám például a “növényemberek” a frászt hozták…), bár erre helyenként szívesebben használnám az “elszállt” jelzőt. Kiindulva az 1×02-ből, a szezon előrehaladtával egyre többet tárnak fel a világból.

Olvastam már pár hazai véleményt a sorozatról (a zömük negatív volt), és azt is láttam, hogy az amerikai kritikusok eléggé dicsérik, így mindenképp lutri, de hiszem, hogy azoknak az animáció-rajongóknak, akiket kreativitással le lehet venni a lábukról, bejöhet a Tuca & Bertie.

És ezt még akkor is tartom, ha tudom, hogy (még) szokatlan két nő főhőst nézni ebben a stílusban, és azt is, hogy egyes kevésbé kitárgyalt témák, illetve klasszikus toposzok kifacsartabb megközelítése pár érzékenyebb gyomrot megfeküdhet (amit értek, de nem értek).

De épp a másféle nézőpont az, ami frissességet ad a Tuca & Bertie-nek. Az, hogy a főhősei teljesen szabadosan viselkednek, úgy, amin egy kihalóban lévő generáció felhúzná kollektív szemöldökét. Pedig adja magát a kérdés, hogy miért ne viselkedhetnének olyan módon a nők, ami a férfiaktól teljesen elfogadott, sőt, akár még menőnek is tartott? Igen, ez a megközelítést biztosan feminista, ami egyeseket már önmagában is visszahőkölésre késztethet, számomra mégsem tűnik ijesztőnek vagy ördögtől valónak. Nem ezért nem nézem tovább.

3 hozzászólás Ne habozz!

bandrew12 - 2019. 05. 04. 16:30

Most fejeztem be az első részt, és ez nem csak Bojack szinthez mérten gyenge szerintem. Még egy második esélyt adok neki, de se a történet se a szereplők nem fogtak meg.

clegane - 2019. 05. 04. 17:31

aranyos, de a BoJack jobb.

Miumiu - 2019. 05. 12. 14:22

Nekem nagyon bejött :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz