login |

Arrow: vége a 7. évadnak

2019. 05. 14. 21:00 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Az évadnyitós írásban és az idei szezon DCTV crossoverének, az Elseworlds-nek a kritikájában is emlegettem, hogy a szálak egyre jobban utalnak az Arrow befejezésére, s végül Stephen Amell be is jelentette a kaszát márciusban. Szóval még egy utolsó, 10 részes nekifutása lesz az Arrow-nak, amivel még emlékezetesebbé teheti magát.

Hogy miért is emlékezetes már most, azt talán érdemesebb év végén, a zárórész után kitárgyalni, de előbb foglalkozzunk a 7. évaddal, ami igen hullámzó volt, mégis az erős szezonok közé sorolandó.

Megkaptuk év elején ugye a börtönös szálat, ami nagyon erős volt önmagában, cserébe zavaró volt a szabad főszereplők fölösleges jelenléte, aztán kaptunk egy szórakoztató crossovert, és nekiugrottunk a rengeteg szünettel szétszabdalt évad második felének. A 7B visszaesést mutatott az évad első feléhez képest, mert visszaléptünk a megszokott, kényelmes környezetbe (vagyis majdnem), de szerencsére hamar kimásztunk onnan, és egy ütős évadvégi részsorozatot kaptunk.

Mindeközben a flashforward is folyamatosan pörgött, még egy saját epizódot is kapott, ami kellemes meglepetés volt, és backdoor pilot alapanyag is (ki tudja, talán az is volt), és ezen kívül több szempontból is különleges epizódok érkeztek, mint a Star City Slasher, a The Lost Canary vagy az utolsó 3 része az évadnak, melyek között volt kihallgatásra épülő szerkezetű, vizionáló és egy korszakot lezáró is.

Kissé szétesettnek érződött az évad második fele, de a részek önmagukban kifejezetten erősek tudtak lenni. Egyet biztosan kijelenthetek: Beth Schwartz az abszolút kedvenc showrunner-öm az Arrowverse-esek közül, köszönhetően annak, hogy felélesztette és egy új, izgalmas irányba vitte az Arrow-t. Jöjjön hát a spoilertenger a tovább mögött.

Hivatalba állított Green Arrow, Spartan, Wild Dog és Overwatch a Black Canary rendőrfőkapitánnyal?

Hát, húztam a számat, de szerencsére nem tartott sokáig. És nem is ezzel voltunk elfoglalva, mert az évad főgonosza, Emiko Adachi nem engedett unatkozni. Eleinte Oliver társaként mutatták a 7B-ben, ami igen érdekes dinamikát jelentett, de hamar megismertük a múltját, a valódi céljait és azok forrását, amitől Oliver egyik legnagyobb nemezise lett belőle.

Ricardo Diazt hamar kisöpörte Emiko a képből, miután Diggle beszervezte az A.R.G.U.S.-hoz a Suicide Squad  Ghost Initiative csapatába Deathstroke fia, Cupid és China White mellé. Behozták még Dante-t, aki valami nagy szervezet nagyon erős vezéreként volt emlegetve, de igazából nem mutatták meg, mit is tud, cserébe Emiko őt is gyorsan elintézte. És ezen sorok írása alatt jöttem rá: mi van a Longbow Hunters-szel? Annyi potenciál volt bennük, mégis hagyták őket elveszni.

Ahogy említettem, több különleges epizódot is kaptunk, ahogy a Star City Slayer-t is, amiben Oliver egykori rajongója, Stanley jött vissza, hogy a sz*rt is kiijesztegesse belőlünk a pszichopata énjével, és hogy megnehezítse Dinah dolgát a Canary Cry-t illetően. Na meg, hogy elbúcsúzzunk Williamtől, aki valójában nem is hiányzik. Ugyanazon részben köszöntünk el Curtis-től is (végre! Meghallgatták imáimat!), legalábbis állandó szereplőként, mert azért visszatért az évadzáróra.

Ahogy visszatért Roy is, de ő valójában már pár rész óta jelen volt. Ráadásul nem csak jelen volt, hanem a legjobb részeit hozta az évad második felének. Amint megjelent, nagyon erős részeket kaptunk, köztük a kihallgatásra felépített részt, vagy a reményvesztett, törmelékek alatt bóklászós epizódot, amiben vendégszerepelt Colin Donnell, hogy “Tommy” beszéljen Oliver fejével, hogy ismét új szemmel lássa a jelenlegi helyzetét.

De a Roy által szállított részek előtt megkaptuk azt az epizódot is, ami szintén nagy kedvencem lett. A kissé girlpower-ös Lost Canary-ben Caity Lotz Sara szerepében visszatért, hogy Felicity és Dinah mellett rábírja Laurelt a javulásra. Nagyon haragudtam, amikor Emiko felfedte Laurelt, aki így ismét gonosz lett, mert 2 évadnyi redemption szálat húztak le a vécén (végre megkaptuk Siren flashback jeleneteit!), de szerencsére nem így lett.

Mert Laurel Lance, vagyis az egykori Black Siren tényleg jó útra tért és a jelenlegi Föld-2-es Black Canary-vá nőtte ki magát (és már megint Katie Cassidy Rodgers kapta az egyik legjobb történetet), amit érdemel az Arrow, a Black Canary, mint karakter és Katie. Az évadzáróra ő is visszatért (de igazából minek?), és nagyon remélem, hogy többször látjuk még, mert rendkívül badass, és a maga sassy stílusával minden egyes jelenetet ellop magának.

A flashforwardban pedig kiderült ugye, hogy Mia/Blackstar Felicity és Oliver gyermeke, akit anyja egyedül nevelt, s 19 évesen tudta meg, mit is titkol előle édesanyja. Az elején érdektelenül néztem ezen jeleneteket, de hamar beleszerettem Mia Smoak karakterébe. Rengeteg érzelmet magában elnyomó, igazi harcos, aki kiáll magáért, legyen akármilyen nagy fenyegetés is előtte, ráadásul Katherine McNamara is igen jól alakított – a Shadowhunters 3. évadjában láthattuk ugye már egész jól játszani, de itt még ügyesebb.

Ráadásul egyre komolyabb történetet vezettek a FF-ban, ami egy potenciális Blackstar sorozat alapja lehetne – na jó, azért egy kicsit fel kéne turbózni, mert így még gyenge ahhoz, hogy önálló szériává válhasson. De lenne benne potenciál, és a karakterei, akiket bemutatott (William, Mia, Connor és Zoe) kellemes meglepetésként értek, és egy elég erős csapatot tudnának alkotni, amivel az Arrow földhözragadtságát tudnák a nézőknek nyújtani.

Az évadzáróról pedig hasonló képem van, mint az egész évadról. Rettentően bejött, ahogy párhuzamosan mesélték a jelen és a jövő történéseit, ahogy mindkét csapat megmenti a várost, s kvázi két sorozatot nézünk egyben, de ismét túlzsúfolt és szétszórt volt az összkép.

Túlzsúfolt, mert telepakolták a fanservice miatt karakterekkel (Bronze Tiger, Laurel, Curtis), s emiatt minden karakter kapott pár másodpercet, ahogy verekedik az épületben, meg mond egy mondatot a bunkerben, de valójában semmi értelme nem volt ennyi hőst felsorakoztatni.

És szétszórt, mert az előbb említett két történet helyett vagy négyet akart elmesélni. A jövő, Oliver és Emiko leszámolása, Emiko megjavulása és a Ninth Circle-lel szembeni ellenszegülése, valamint Oliver és Felicity visszavonulása és családalapítása.

Ezek miatt pedig már nehéz Emiko-t olyan erős gonosznak tartani, elvégre hagyta a Gambit-et elsüllyedni, nem egy embert meggyilkolt idén, fel akarta robbantani a várost, vírussal árasztotta el Star City utcáit, de Oliver beszélt a fejével és megjavult. Öhm, csak ennyi kellett? Semmi színjáték ezután? Tényleg csak ennyi kellett ahhoz, hogy megjavuljon?

Így a Ninth Circle tűnik a nagyobb gonosznak, ahogy Emikót meg is ölte a szervezet egyik kiemelkedő tagja. Mivel a nő nem halt meg, s a Ninth Circle-t se pusztították el, továbbra is veszélyt jelentenek mindenkire, ami miatt Felicity-nek el kell bújnia, hogy megvédje gyermekét.

A megbújás viszont Oliver és Felicity visszavonulásával járt, ami során érzelmes búcsújelenetekkel bombáztak minket: először a Team Arrow, aztán az Original Team Arrow búcsúzása, majd az idilli, családi jelenetek, végül Mar Novu megjelenése és Oliver és Felicity örök búcsúja.

Mar Novu ugyanis visszatért, hogy behajtsa Oliveren az ígéretét, amit még a crossoverben tett, s ezzel fel is fedte, hogy a jövőre érkező Crisis On Infinite Earths-ben, vagyis a nagy DCTV crossoverben, ami az Arrow utolsó epizódját fogja tartalmazni, Oliver meg fog halni.

Hogy ez kiszámítható volt-e, az nem kérdés, cserébe az sem, hogy remek történetet ad a karakternek. A fiatal srác, aki megjárta a poklot, visszatért a városba, hogy megtisztítsa azt a bűnözőktől, majd barátokra, társakra, szerelemre és családra talál, miközben annyi meg annyi embert veszít el maga körül, s végül feláldozza magát, hogy a világ ne pusztuljon el, s ezzel valódi, szinte legendás hőssé teszi a Green Arrow és az Oliver Queen nevet az Arrowverse-ben.

De a flashforward se tért el nagyon ezektől a motívumoktól. Láthattuk ugyanis, ahogy Mia képes feláldozni magát, hogy megmentse a várost, s egyre nagyobb hőssé válik, s nem mellesleg elég jó csapatot alkotnak Williammel, Conorral és Zoe-val. Emiatt vissza is vonultak az idősebb hősök: Dinah lepasszolta a Canaries szervezet vezetését Zoe-nak, Roy ismét önmegismerő túrára megy, Felicity pedig búcsút vett gyermekeitől, hogy Mar Novu elvihesse őt oda, ahol Oliver is van, hogy ismét együtt lehessenek.

Ezzel pedig lezárult egy korszak (ahogy azt a karakterek is említik), hiszen Emily Bett Rickards búcsúzott a sorozattól. Féltem, hogy telezsúfolják a finálét Felicity-vel, de nem ez történt. Teljesen jó mennyiségben kaptuk, ahogy betöltötte a rész elején Overwatch szerepét, aztán feleség és anya lett, s végül hős szerelmesként ő is távozott, amivel szép lezárást kapott a karaktere.

Egy szó mint száz, eseménydús volt az évad második fele, amit én jobban szeretek, de nem szabad azonban elfeledkezni az S7 egyes negatívumairól sem, mint a felesleges karakterek vagy a túlságos feldaraboltság. Annyi történetet akartak elmesélni, hogy átment zavarosba, ahol már sokszor nem is értettük, mi a fő sztori, kinek mi a célja, mire megy ki az évad, ki a gonosz, és ki a főhős?

Sokszor elvették a talán feleslegesnek mondható karakterek Olivertől a játékidőt, ami önmagában nem lenne baj (és lehet, hogy a lazább menetrend is kellett ahhoz, hogy Amell vállalja a rövid 8. szezont), csak már azon szinten történt ez, hogy néha feleslegesnek éreztem a Zöld Íjászt az Arrow nevű sorozatban, ami valljuk be, furcsán hangzik.

De ez legyen a legkisebb probléma, mert mindemellett Beth Schwartz az önmagukban nagyon erős részekkel örvendeztetett meg a 7. évadban, s visszatér az utolsó 10 részre is, úgyhogy hasonló színvonalra számítok – ha nem még nagyobbra, elvégre az utolsó 10 részről van szó. James Bamford pedig reméljük, hogy több részt is fog rendezni az utolsó évadban, mert rettentő ügyes, ami meglátszik az évadzárón kívül a 7×07-en, vagyis a börtönlázadásos részen is.

Szóval az évad a maga hibái ellenére is erősnek mondható, de pont miattuk kap csak egy gyengébb 8/10-es pontozást.

Hogy mi fog ezután történni? Semmi nyoma nincs annak, hol és mikor fog játszódni az utolsó évad, kik fognak szerepelni benne, s ki lesz az ellenség, de még jó sok történet elmesélése hátra van: hogy fordult a város a hősök ellen, hol van Diggle a jövőben, hogy került hozzá Connor, mit keres Laurel a Föld-1-en, hogyan lett René polgármester, hogy kötött ki Roy a szigeten, s mi minden vár még Mia-ra, hogy hőssé váljon.

Az viszont biztos, hogy már most tülkön ülve várom az utolsó Comic-Con-előzetest, majd az utolsó évadnyitót, az utolsó Crossovert, amiben az Arrow is jelen van (legalábbis ilyen formában). Ősszel találkozunk!

17 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2019. 05. 14. 15:15

A finálé részemről az egyik legjobb rész volt idén. Nyilván voltak benne WTF-ek de engem pl megleptek hogy Oliver ideje most jött el. Azt tudtam hogy ez lesz hisz ez már a crossovernél sem volt titok de azt hittem várnak vele a követkőző crossoverig. egyébként a rész gyakorlatilag a backdoor pilotja volt a rebootnak legyen bármi is a címe. Nyilván Mia lesz a főhős benne és William. Nyílván nem Green Arrow lesz a címe mert az pofátlanság lenne.

A karaktereket szépen elbúcsúztatták. Akik ezentúl nem kíváncsiak a sorira tökéletes lezárást kaptak és minden meg lett magyarázva ami fontos. Bár gyorsnak éreztem a Galaxy lenyomását.

Tippre Felicity most helyet fog cserélni Oliverrel mert valahogy csak vissza kell hozni a 8. évadra Olivert. Ami szerintem biztos hogy a jövőben fog játszódni némi flashback-el ahogy anno kezdődött. Oliver szépen kitanítja amire még lehet a gyerekeit majd elbúcsúzik. Legalábbis szerintem valami ilyesmit terveznek.

Amire kíváncsi vagyok hogy ezt az egész dolgot az idővonal dugogató Barry és Kara hogyfogja kezelni majd. Utóbbi nyilván hamarabb beletörődik majd a dologba.

wondorog - 2019. 05. 14. 16:40

Nekem most az a tippem, bár lehet kissé elszállt ötlet, hogy maga a 8 részes 8. évad lesz a Crisis, nem pedig 1-1 részre lebontva mindegyik sorozatból. Bár ezt mondjuk leginkább úgy lehetne kivitelezni, ha vagy szeptember lenyomják a Crisis-t és csak utána kezdik a többi sorozatot, vagy egy mid-season szünetben, esetleg jövő nyáron, ha lemegy az összes évadzáró.

jessm - 2019. 05. 14. 21:26

Az első része az évadnak nagyon jól sikerült, a második résszel voltak egy kisebb gondok, viszont ezek is vállalhatóak voltak.
Az évad végi lezárás jól sikerült és tényleg érdekes les. ÉS tényleg felkeltette az érdeklődést, hogy mi fenét fog csinálni Oliver a következő évadban.
Mondjuk arra kiváncsi vagyok , hogy gyerekei tudják-e , hogy mi történt vele. Azért, mielőtt vége tér a sorozat megnéznék egy felnőtt Mia, William , OLiver találkozást.
Mindenesetre izgalmas évad elé nézünk.

Mom - 2019. 05. 14. 21:30

wondorog: a 8. évad 10 részes lesz

cherockee - 2019. 05. 14. 22:50

Jövő évben sok sorozat zárul le számomra, a mostani évadzárók közül ez és a Supernatural zárása fogott meg leginkább, nem véletlen, mindkettő hattyúdalra készül, és elejétől néztem őket. Nem is néztem, hogy a héten van ennek a zárása, az idei történet nem igazán fogott meg, de a finálé második fele igen.

Szerintem Oliver nem hal meg, csak valahova el kell mennie, mert.

dani154 - 2019. 05. 14. 23:59

Szomorú ,hogy kvázi azért ér véget a sorozat,mert a főszereplő beleunt a sok utazásba ami evvel járt. Nekem már túlságosan is elrugaszkodott a “valóságtól” főleg az utolsó évadok. Miért kell kinyírni a karaktert,hogy lezárják ? Ez nem az Avangers 2.0 ahol vasember helyett most Olivernek adjuk meg a dicső lezárást…Voltak nagyon jó évadok és örök kedvenc marad majd :)

Marianna - 2019. 05. 15. 11:45

Nem sok sorozatnál történik meg az velem, hogy eltörik a mécses, de az utolsó 10-15 perc alatt azért megkönnyeztem. Oliver messze a kedvencem az Arrowverses hősök közül és messze a legjobb. Barryért egyáltalán nem fájna a szívem, sem Karaért. Kicsit átjött, hogy mennyi mindent végigkísért az elmúlt 7 évben a sorozatban. A junkieságom kezdete, az egyetem elkezdése. Valahogy mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben a gyengébb évadok ellenére is, még azokat is tudtam élvezni.

A 7. évad főleg a 2. fele szerintem is inkább hullámzó, bár én bírtam a rendőrséggel való munkát, mert kicsit új színt adott ehhez. A finálé első felét marhára elkapkodták és túlzsúfolták. Tényleg felesleges volt Laurel és Bronze Tiger, de jó volt őket látni. Felicityt is szépen írták ki. Sajnálom Olivert, valahogy mindig őt szívatják meg a legjobban a hősök közül.

Mondjuk az utolsó évadra nem igazán van tippem, hogy mit fognak csinálni, azonkívül hogy sok régi arcot majd próbálnak visszahozni. A finálé után nagyon kíváncsi lettem. Nagyon rossz belegondolni, hogy már csak 10 rész van vissza. Mondjuk jókor marad abba, mert inkább jobb szezonokkal fejeződjön be, mint már könyörgős vég után. Furcsa lesz, hogy a Supernatural-tól is el fogok köszönni. Ha már úgy is több szabad ideje lesz Stephen-nek, akkor mehetne egyet cameózni oda.

motch - 2019. 05. 15. 12:35

Én túlságosan elnyújtottnak éreztem a finálét, mert a 15. percben lezavarják a főgonoszt aztán mindenki visszavonul és sír. A jelenetnél amikor Oliver és Felicity beköltözik a menedékházba megnéztem az időt és még volt kb tíz perc a végéből mondom mi az isten lesz még mennyi könny? És a legvégét azt nem tudom hova tenni mármint egy egészen realista földhözragadt sorozat fináléjába a semmiből bejön ez a természetfeletti univerzummegmentős baromság nekem az sok volt. Mindezek ellenére jó volt az évad nem a legerősebb de pont annyira hogy itt abba lehetne hagyni. 10/7

CrashBoostZoom - 2019. 05. 15. 12:46

Az évad második fele engem abszolút hidegen hagyott és ez sajnos az évadzáróra is így maradt.

Ettől függeltenül várom, hogy Oliver mekkora hero lesz a fennmaradó 10 részben és legvégső befejezésben.

cherockee - 2019. 05. 15. 14:22

@motch: A lazarus pit is földhözragadt, és a meták is? :)

piszkosfred - 2019. 05. 15. 22:46

En eleg nagy Arrow rajongo vagyok/voltem, de nagyon ideje mar a befejezesnek. Ez az evad joindulattal kap egy 5/10-et, de azt is csak az elso fele miatt.

Egyetertek CrashBoosZoom-mal, teljesen hidegen hagyott, mar csak megszokasbol neztem a hatterben (tudom, miert nem kaszaltam. ha nem jott volna a hir a vegerol, azt tettem volna)

Necridus - 2019. 05. 16. 16:19

Meg is érkezett az utolsó évad leírása (ami igaz, nem sokat mond, de…):

“After a violent shipwreck, billionaire playboy Oliver Queen (Stephen Amell) was missing and presumed dead for five years before being discovered alive on a remote island in the North China Sea. He returned home to Star City, bent on righting the wrongs done by his family and fighting injustice. As the Green Arrow, Oliver successfully saved his city with the help of his team including former soldier John Diggle (David Ramsey), computer-science expert Felicity Smoak (Emily Bett Rickards), former protégé Roy Harper (Colton Haynes), street-savvy Rene Ramirez (Rick Gonzalez), metahuman Dinah Drake (Juliana Harkavy), brilliant inventor Curtis Holt (Echo Kellum) and Earth-2 Laurel Lance (Katie Cassidy). In the wake of discovering what his future holds, Oliver will find himself pit against his most challenging battle yet, one that will leave the multiverse hanging in the balance. In Arrow’s final season, Oliver Queen is forced to confront the reality of what it means to be a hero.

Based on the characters from DC, ARROW is from Bonanza Productions Inc. in association with Berlanti Productions and Warner Bros. Television, with executive producers Greg Berlanti (“The Flash,” “Supergirl,” “Riverdale”), Beth Schwartz (“DC’s Legends of Tomorrow”) and Sarah Schechter (“The Flash,” “Supergirl,” “Riverdale”).”

Mate4182 - 2019. 05. 18. 10:40

nem lettem lenyugozve de nem volt csalodast kelto sem, a finale.

hianyozni fog a sorozat de tenyleg erik mar a kasza, idealisnak tartom ezt a 10 reszt ha rendesen csinaljak meg.

az 5 reszes crossover rendesen el tudna bucsuztatni Olivert, de a kerdes meg mindig az mi less az utolso evadban mert oszinten szolva attol amit Necrisidus megosztott, nem lettem okosabb

mindegy a lenyeg hogy FElicty valoszinuleg nem less, ez mar jo kezdes szamomra :D

Necridus - 2019. 05. 18. 12:18

Mate4182:

Ez a hivatalos leírás, ennél több infóval én sem tudok szolgálni :)
Egyébként Beth Schwartz tegnap írta ki twitterre, hogy nekiállt a premierepizód írásának.

Én meg merném kockáztatni, hogy a multiverzum megmentéséért elment Oliver nem csak a Föld-1-gyel fog idén foglalkozni. (Milyen lenne már a Föld-2-re menni Laurelhez huzamosabb időre?). Mivel Mia és William is marad, olyan teóriák is vannak, ahol Mia és Oliver együtt küzdenek a multiverzumért. Hogy ez időutazás, vagy valami más univerzum, nem tudom, meg nyilván csak teória. Tényleg csak tippelgetni lehet, még semmit nem tudhatunk.

De a Supergirl évadzárója is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a Crisis on Infinite Earths crossoverről egy kicsit több infónk legyen (és lehet, hogy a legendák zárója is?), szóval abból lehet, hogy majd többet megtudunk az Arrow jövőjével kapcsolatban is.

Mate4182 - 2019. 05. 18. 17:57

Necridius – felre ne ertsd nem fikazo jelleggel irtam, cask megjegyzeskent :)

ha a supergirl zarojaban less vmi a crossoverrel kapcsolatban, azt remelem vki irja majd kommentben mert kaszaltam iden, viszont akkor megneznem az evadzarot

Necridus - 2019. 05. 19. 01:20

Mate4182:

Tudom-tudom:)
A Supgirl évadzárót is én írom, szóval majd megemlítem benne.

Denisa - 2019. 05. 20. 13:26

Nekem tetszett.
El tudom képzelni, hogy a flashbackekben megmutatják, hogy lett René polgi meg ilyenek, míg a jelenben Mia és William harcolnak. Közben a Crossoverben visszatér Oliver és megküzd a többiekkel a multiverziumért. Ez megoldaná a Felicity mentes részeket, megkapná a néző a magyarázatot, mitől gajdult meg Star City és miért hiányzik a fél társaság. Ha Roy és Dinah megvan, hol van Rory, Thea, Sara?! Azért ez elég nagy krízis ahhoz, hogy bevonják Karát és Barryt. Ha nincs Oliver, akkor érthető, miért nem kérnek a többi földről segítséget. Esetleg meghalnak a crossoverben ők is, de az tényleg nagy szívás lenne…
Várós az utolsó évad…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz