login |

Chernobyl: 2 rész után

2019. 05. 15. 21:45 - Írta: human

49 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat, ,

Mivel csak 5 részes az HBO és a Sky minisorozata, így a kezdés után csak a végén terveztem újra írni róla, főleg mert azt hittem, hogy veszít kicsit az erejéből a második részre. Hát nem így tett, ez ütött, mint az ionizáló sugárzás, szóval egy kis fűtőanyagot még tennék a hype vonat kazánjába.

Bár még mindig vannak kétségeim, hogy páran a “nukleáris energia rossz” üzenettel állnak majd fel, pedig ez csak egyfajta reaktor ugye, de egyszerűen mesterien van megcsinálva a sorozat, nem tudok elmenni a feszültségkeltésének zsenialitása előtt. És mostanra a bürokrácia szál is felnőtt az erőműnél történtek mellé, így már az is érdekesebb.

Tényleg, olyan eseményekről beszél a Chernobyl, amikről tudunk, bár lehet nem ilyen részletességgel, és mégis, ahogy az 1×02-ben a párt képviselője és a tudós megérkezik Csernobilba, ahogy az ottani emberek fogadják őket, amikor eldől mit kell tenni, és kiderül ez milyen áldozatokkal jár. Mind remek tempóban, szépen felvezetve történik, “öröm” nézni. Ilyen egy erős sorozat.

Természetesen a színészek alakítása mellett sem lehet elmenni. Jared Harris és Stellan Skarsgård eszméletlen, amit itt hozott. Előbbi amikor először rádöbben, hogy mi történt a reaktorral, utóbbi pedig amikor a saját véges életével, és a várható döntéseinek súlyával szembesül. Érdekes kontraszt itt az is, ahogy a cipőgyáras, most már városvezető áll a kérdéshez.

Mondom, a remek párhuzamok is emelik a sorozat erejét, és mostanra már kiderült az is, hogy az állami oldalról mit is akarnak kihozni. És tök jó látni, hogy minden rendszerben vannak jó emberek “Then I’ll Do It Myself”, akik képesek magukon, önös érdekükön túllépni. Mindeközben pedig a reaktor körüli problémákkal a csak izgalomra vágyó, kíváncsi nézőket is kielégíti a Chernobyl.

Érdekes amúgy így az upfronts közepén nézni, bár ez csak mellékvágány és a keményebb sorozatjunkie-kat érinti, mert a Chernobyl tökéletes példa arra, hogy hiába szállít valaki évekig közepes dolgokat, az alapján még nem szabad leírni. Ennek a készítője, Craig Mazin ezelőtt a Scary Movie 3-4-et, a Hangover II-III-at, a The Huntsman: Winter’s Wart (!!), az Indentity Thiefet írta. Erre jött, és elkezdett minket gyomrozni.

49 hozzászólás Ne habozz!

Claire8310 - 2019. 05. 15. 22:07

Zseniális tényleg, egyszerűen annyira kemény, annyira megterhel néhány jelenet (nagyon okosan felépítve), hogy utána nehéz megmozdulni. Rég éreztem ilyet sorozatnál, hogy minden idegszálamat leköti, akár 63 percre is.
Nagyon tetszik.

Alain Prosztó - 2019. 05. 15. 22:08

Nálam eddig ez az év sorozata. Jó sztori, egy pillanatig sem unalmas, megvan a feszültség (mikor nem veszik föl a telefont, te jó ég!). Mellé tökéletesen hozza a keleti blokk 80-as éveinek fílingjét (díszletek, kellékek, helyszenek, de még a fényképezés is a többnyire komor, szürkés-barnás “szocreál” látványvilággal), és a színészekre se lehet kifogás, különösen Jared Harris-re. Már tavaly a Terror kapcsán is imádtam a fickót, itt meg… hajjaj!

Oké, itt-ott hatásvadász a sorozat, de csak annyira, hogy még épp nem fáj.
Nálam ez 9,5/10 eddig.

des - 2019. 05. 15. 22:10

JAh. Mindenki a GOT-tal van elalélva, pedig ez sokkal jobb eddig. :) Téma is, megvalósítás is. Igaz, még csak 2 rész ment le, de na.

ben - 2019. 05. 15. 22:12

Egyetértek! Számomra eddig ez az év meglepetés sorozata, nem gondoltam volna, hogy ennyire feszült lesz. Annyira hihetőek a helyszínek, díszletek, kellékek, karakterek, hogy én mikor nézem ott vagyok 86ban. Rég vártam már ennyire következő epizódot.

zolkien76 - 2019. 05. 15. 22:39

Nálam is eddig ez az év meglepetés új sorozata!

Anni - 2019. 05. 15. 22:40

Hihetetlen jó lett a sorozat. Végig borzongtam a 2. részt is.
Amikor elmondja, mi következhet be és megemlíti Magyarországot is teljesen görcsbe rándult a gyomrom.
Annyira durva és közel hozza, hogy mi történt. Tényleg nagyon átjön a 80as évek, sokszor azt hinném, hogy itt forgatták le de olvastam, hogy nem. :)

Dave - 2019. 05. 15. 22:41

Tényleg szuper, és nekem sokkal jobban bejött a második rész az elsőnél, de azért na… bőven van ebben jópár nagyon tipikus katasztrófafilmes klisé meg gyenge színész (Gorbacsov!!!)

Karitatív mongúz - 2019. 05. 15. 23:14

Az év meglepetése. A minden szempontból 10 pontos, a ruhak, a belsők, a hangulat… A színészek is zseniálisak. A 2. részre már az angol sem zavart. Nekem ebben a részben Stellan Skarsgard vitte a pálmát. Mindenkinek látnia kellene ezt a sorozatot.

JcGross - 2019. 05. 15. 23:52

Én elfogult vagyok mivel számomra nagyon fontos ez a téma. Nem tudom miért, de kevés dolog hoz fel bennem olyan érzéseket mint Chernobyl. Az elvesztett életek, az emberi gőg, a hazugságok, a szükségtelen szenvedés. Én az első 20 percet az első részből alig bírtam végig nézni, és ez bók. Azért nem bírtam nézni mert rosszul éreztem magam tőle, de aztán “belerázódtam”. A színészek zseniálisak, főleg Jared Harris, őt zseniális színésznek tartom, de a többiek előtt is le a kalappal, mindenki kiválóan teljesít! A második rész megnyugtatott, hogy sorban fogjuk megtudni a robbanás körülményeit ahogy a karakterek felgöngyölítik az ügyet. Ezt a tartályos, szivattyúzós problémát pedig még nem is ismertem, pedig valóban akár kontinens méretű pusztítás is bekövetkezhetett volna. Ezért külön hála a sorozatnak.
Egyértelműen folytatom, alig várom a következő részt. Számomra is eddig az év sorozata, valószínűleg az is marad.

JcGross - 2019. 05. 15. 23:56

u.i. Ennek ellenére tartom a pozíciómat, hogy az atomerőművek jók és szükségesek, mivel a legtisztább energiát termelik a leghatékonyabb módszerrel. Nem tudom a sorozatból mennyi fog kiderülni, de a fő probléma a nem megfelelő reaktor kivitelezéssel volt, ugyanis siettették a munkálatokat és fukarkodtak is. Másrészt Djatlov hülyesége tette fel az i-re a jó kövér pontot. Lényeg a lényeg, Chernobyl tanulsága, hogy az atomhasadás nem játék, a legnagyobb körültekintést kell használni, nem pedig az, hogy be kell fejezni az atomerőművek üzemeltetését/építését.

Geza Kovacs - 2019. 05. 16. 00:01

Elég elképesztő a történet és a megvalósítás is. Biztos megöregedtem, mert egy város elpusztító sárkány röpködése alig mozdít meg valamit bennem, az igazi feszültség már az, amikor egy professzor Gorbacsov jelenlétében rácsap az asztalra (azért az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy erősen töris elkötelezettségűként ez 10 éve is nagyon tetszett volna). Kellenek a nagy nevek, de minden színész nagyon komolyat alakít itt. Talán amikor Emily Watson bemegy a helyi pártvezérhez vagy kutatóintézeti vezetőhöz vagy kihez Minszkben, az lett túl amerikai, de amúgy a sorozat azt is igazolja, hogy sok pénzből szoci csóró világot is sokkal jobban lehet összehozni, mintha a magyar filmgyártás “kis pénzből majd valami putriban forgatunk, esetleg 3 fityingért 3 deszkából tákolunk valami díszletet, a szovjet blokkban úgyis minden szar volt” filozófiáját követnék.

Remélem több ilyen (mini?)sorozat jön mostanában, mert a pár évvel ez előtti Waco vagy az Unabomber sori után ez is nagyon király lett.

Szpity - 2019. 05. 16. 00:09

A sorozatról már leírtak mindent az előttem szólók, alig várom a 3. részt.

Van valami info arról, hogy esetleg magyar vagy neadjisten orosz szinkron érkezik hozzá?

warcat - 2019. 05. 16. 00:14

Én szeretném ajánlani 1-1 rész megtekintése után a hozzá tartozó podcastot is, jók!

Itt az első youtuberól de persze máshol is megtalálható.

https://www.youtube.com/watch?v=rUeHPCYtWYQ

DelMaar - 2019. 05. 16. 01:21

hoppácska! 2019ben eddig: превыше всего!

human - 2019. 05. 16. 02:25

jaja podcast holnapra volt időzítve így h végre megírtam a részkritikát.

unrealnoise - 2019. 05. 16. 04:58

10/10 nálam, feszkó, képek, hangulat… pont annyi és ott, ahol és amikor kell. Tényleg nagyon jó. A legjobb új sorozat, amit mostanság készítettek.

dexike3 - 2019. 05. 16. 06:40

én is mindig idézek a podcastból, mert nem mindenkinek van igénye rá.
a 2. rész elején pl. egy vers hangzik el Konsztantyin Szimonov-tól
https://allpoetry.com/Smolensk-Roads
ami olyan dolgokról szól, mint amit Sztálingrádnál is tudhatunk (2-3ember egy fegyverre), önfeláldozás a hazáért. (kár, hogy nem fordították le.)
Khomyuk egyébként nem egy létező, konkrét személy de amit képvisel, az megtörtént.

winnie - 2019. 05. 16. 07:02

“Van valami info arról, hogy esetleg magyar vagy neadjisten orosz szinkron érkezik hozzá?”

orosz az oroszoknál, a magyar tévés premier (ami szinkronos lesz) időpontja pedig a premiernaptárunkban megtalálható.

Python - 2019. 05. 16. 08:59

Azt kell mondjam, hogy egy realista mestermű lett ez a sorozat. Ha ezt egy kb. 3 órás filmben csinálták volna meg, az Oscar esőt hozott volna az alkotóknak és a színészeknek is szerintem!

Nálam eddig 10/10 a dramaturgiai dolgok ellenére is. Jared Harris és Stellan Skarsgard alakítása briliáns. A Skarsgard által alakított Borisz Scserbina karakterfejlődése az valami brutálisan lélekbemarkoló!

gromit - 2019. 05. 16. 09:26

van egy kis sajthuba a címben: Chernobly van Chernobyl helyett

Balumedve - 2019. 05. 16. 09:29

A régi radiobiológia professzorom a csernobili katasztrófáról írta a doktoriját, szóval többet tanultam a katasztrófáról, mint azt szerettem volna. Szóval, nem terveztem bepróbálni a sorozatot, de ez a kritika most rávett, hogy bepróbáljam.

Egyébként a cím el lett írva, rossz helyen van az Y.

mildi - 2019. 05. 16. 10:21

warcat, spotify, soundcloud?
majd megkeresem, köszi

balumedve,
zseniális a sorozat, mképp nézd meg, pláne te, aki érti is

sledge - 2019. 05. 16. 10:30

Zseniális a sorozat. 10/10 legalább. :) Amire kíváncsi lennék, hogy mennyire valósághű az eseménysorozat és a szereplők tevékenysége.

https://hogyantortent.com/a_kitelepites/

Zorba the Geek - 2019. 05. 16. 10:39

Amit hozzá tudnék tenni a fentiekhez, azok csak az érzelmek amiket kiváltott belőlem a sorozat a politikával és bizonyos politikai rendszerekkel kapcsolatban és nem menne nyomdafestéket tűrően.

Rapguruz - 2019. 05. 16. 10:40

A 3 búvár, akik a végén úgymond megmentettek Európát, nem haltak meg a hatalmas sugárzás következtében , ez csak amolyan városi legenda volt, tavaly áprilisban az ukrán elnök jutalmazta őket (Baranov 2005-Ben halt meg)

Rapguruz - 2019. 05. 16. 10:41

Akit érdekel a téma, zseniális sorozat a YouTubeon

https://youtu.be/QhaD_UWijxQ

Karitatív mongúz - 2019. 05. 16. 11:47

SPOILER! SPOILER! SPOILER!

Ahogy Skarsgard felállt és elmondta a merülés előtt: “…Ez az, ami mindig megkülönböztetett bennünket másoktól. Ezerévnyi önfeláldozás van a vérükben. És minden generációnak meg kell ismernie a saját szenvedését….”

Amikor Gorbacsovot szembesítették a még durvább lehetőségekkel… (Itt összeszorult a gyomrom, kis hazánk említése során…)

A minszki párttitkár… A kielepítés…

Minden olyan, hogy ismertem a nagy képet, de ezek a részletek teszik még komolyabbá és keményebbé.

Már szégyenlem, hogy annak idején 11 éves áltisként csernobilos vicceket meséltünk egymásnak, nagyot nevetve. De a legvdámabb barakban így élték túl az emberek. Csak nem tudtuk, hogy milyen hajszálon múlt minden. Most már igen.

Tetszik egyébként, hogy nem lazítják, amerikanizálják a cselekményt, a szereplőket.

atalanta - 2019. 05. 16. 12:54

Szenzációs sorozat, és tényleg nagyon mély érzelmeket vált ki!
Ellenben én nem általánosítanék annyira, hogy ez így, ebben a formában csak a szocialista blokk országaiban történhetett meg, sugallva ezzel, hogy nyugatabbra ez másképpen lett volna. Én éppen azt látom, hogy bárhol, bárki követhet el végzetes hibát, amit a felelősségre vonástól rettegő felettese megpróbál kisebbíteni. Aztán valószínűleg mindenhol vannak olyan igazi szakemberek, akik képesek megoldani a problémát, és biztosan mindenhol vannak hősök, akik készek az életüket áldozni a hazájukért, egy eszméért, vagy éppenséggel az emberiségért (lásd pl. Fukushima). A politika meg sajnos mindenhol gátlástalan, érdek vezérelt és romboló, hol jobban, hol kevésbé – ebben a filmben nyilván az előbbi.

LizaM - 2019. 05. 16. 13:25

Muszáj vagyok beszállni, mert szerintem nem lehet elégszer leírni: elképesztően jó ez a sorozat.

Piccolo_Machiavelli - 2019. 05. 16. 13:34

Máshol eképp írtam a sorozatról az első rész után:

“Ezt a sorozatot olyan nèzni, mint egy brutális másnapot átélni, megállás nélkül zsibbad tőle az agyad, nem érted, hogy minek kellett, és megfogadod, soha többé. A másnappal ellentétben azonban ez kötelezően megnèzendő!”

A második alaposan rátett erre az érzésre..

Mondom ezt tényleg a nukleáris energia támogatójaként.

Yggdrasil - 2019. 05. 16. 19:41

Csatlakozom az előttem szólókhoz, egy a sorozat fantasztikus, bár jó lett volna, ha sose lett volna hozzá alapanyag. A hangulatot, a színészi játékot is csúcsra járatják, nekem a hitelesség abban a pillanatban lett 10/10, amit már a másik poszt alatt is írtam, a helikopteres jelenetnél. Van egy eredeti felvétel arról, ahogy viszik oda a bórt meg a homokot, és először azt hittem, azt látom, ugyanaz volt minden pixel és képkocka. Csak onnan jöttem rá – utólag -, hogy ez nem az eredeti felvétel, hogy nem volt felhólyagosodva és megcsíkozódva a kép, mint amazon.

Azt meg csak érdekességképp említem meg, hogy a 6 éves gyerekemet annyira beszippantotta, amikor meglátta, mit nézünk, hogy leült mellénk, és becsülettel végignézte a két részt, és mikor jön már a harmadik. Még úgy is, hogy egyrészt nem tud angolul, másrészt nem tud olvasni se, meg nyilván se nem atomfizikus meg a politikáról se tud semmit, szóval magyaráznom kellett neki folyamatosan :)
De már tudja, mi az a Pripyat, a maghasadás, az ólom védelmi szerepe, a sugárbetegség tünetei és következményei.

Yggdrasil - 2019. 05. 16. 19:59

Fentebb írta valaki az Oscart, hogy tuti kijárna neki, ha egy 2-3 órás film lenne. Szerintem ezt nem lehetett volna ennél rövidebben elmesélni, de nagyon remélem, ha Oscar nem is, Emmy leesik nekik, sok.

Benjy - 2019. 05. 16. 23:23

Köszi Human az éltetést, mert ezt tényleg kár lett volna kihagyni. Egyszerűen pazar minden tekintetben. Az a kellemetlen szorongás, és nyomasztó érzés, hogy tudod mi történt, és mi lesz a vége… áhh! Hátborzongató, de főleg az első rész. A 2. részben viszont a politikai vonulat volt az, ami odacsapott. Jared Harris meg… nem hiába imádtam már Fringeben is az előző évtized végén, pazar alakítást nyújt.

CaptainJaffar - 2019. 05. 17. 08:38

Első két rész egybe ment le, hát erős dózis. Nem emlékszem, hogy bármi mozgókép az elmúlt évekből ennyire a hatása alá vont volna. Egyszerűen sokkoló számomra a sorozat, az atmoszféra, a képivilág, a zene, a színészek… tényleg nincsenek szavak. Bízom benne, hogy marad a színvonal a további részekre is.

Zsolti - 2019. 05. 17. 11:26

Szenzációs, döbbenetes…

karit - 2019. 05. 17. 22:52

Nem tudom eldönteni, hogy fikciós sorozatként is ugyanennyire hatna-e, de ott van a TOP1-ben idén.

Remélem, a második évad nem Paksról fog szólni, mert hogy nálunk Brúsz Villiszen kívül senki nem állna fel abban a teremben, az szinte tuti.

winnie - 2019. 05. 17. 23:14

(pont ezt a kérdést tettem fel magamnak a dirty john közben. hogy ki tudja fikciósként ennyire kemény lenne-e?)

Benjy - 2019. 05. 17. 23:24

Winnie: Én nem hiszem. Az élet írja a legjobb sztorikat, már ha ezt nevezhetjük a legjobbnak. Vagy nézzük meg Robert Durstről szóló minit is, mennyire jó volt az is. De ott is szerintem fikcióként nem adott volna akkor gyomrost, mint így, hogy valóban megtörtént.

Mondjuk tény, hogy itt a megvalósítás is rettentő sokat dob rajta. Nekem pl a Narcos is nagyom bejött, pedig az első évadot akkora ováció nem övezte, és bőven kapott kritikát is.

human - 2019. 05. 18. 03:55

dehogy az élet írja, az írók írják, jó esetben az életről. sok megtörtént, sokkoló anyagról siralmas a film, számít miképp mesélik el: itt jól csinálják.

Benjy - 2019. 05. 18. 09:46

Szerintem az szinte másodlagos, hogy milyen a megvalósítás. Ha fikcióként történt volna meg, hogy inkompetens emberek miatt egy egész kontinensnyi ember élete kerül veszélybe, akkor csak néztünk volna egy nagyot, és lehet azt mondjuk, hogy ez nyilván a valóságban nem sok eséllyel történik meg. De így, hogy ez IRL valóban így pergett le, szerintem sokkal sokkolóbb. A tudat, hogy a vezetés durván 30 éve egy súlyos katasztrófához ilyen attitűddel állt hozzá.

szyszaa - 2019. 05. 22. 13:05

10 pontos sorozat nálam is! Miközben néztem hétfőn a GoT záróepizódját, végig hiányérzet volt bennem, vágytam a feszültségre, a megdöbbenésre, és közben arra gondoltam, alig várom, hogy megnézzem a Chernobyl következő részét… A 2. még jobban tetszett, többször is libabőrös lettem. 86-ban születtem, nem sokkal a katasztrófa után, így kicsit közelinek, személyesnek is érzem a témát, és a szüleim sokat meséltek Csernobilról.

A családban sokunknál kialakultak az elmúlt években pajzsmirigy problémák, rák is :(, persze tudom, hogy ez nem mind a csernobili események hatása, de azért szerepe van az ilyen betegségekben nem kicsit.

Hanyasvagy_teDiszno - 2019. 05. 23. 19:16

Yggdrasil: Ha javasolhatom, akkor a 3. részt inkább ne nézze meg a 6 éves gyerkőc. Nem akarok spoilerezi, úh csak annyi, hogy van benne jónéhány jelenet, amihez minimum 16-os karika illene.

Btw eddig az év sorozata nálam. Zseniális színészi munka, gyönyörű képek, plusz amennyire utánaolvastam a hitelesség is maximális.

Madarka - 2019. 05. 28. 12:04

Feszült,pánikszerű.Beszippant.A katasztrófa már megtörtént.Sejti a néző is, hogy a baj nagy, de egy két másodpercre,talán percekre még mi is elhisszük, van remény, van esély túlélni. Minden rendben lesz. Aztán elhangzik a szó amely megtöri ezt az illúziót:Csernobil. És ráeszmélünk a képernyő előtt, hogy itt nincs happy end csak láthatatlan halál.
Még csak az első két szinkronos részen vagyunk túl,de a hatása alá kerültünk. Szándékosan nem este néztük meg, de még álmunkban is nyomasztott.
Remek sorozat lesz ez.
Stílusában engem a Dunkik filmre emlékeztet.Itt is végig az idegeimet borzolta a legutolsó képkocka is.Feszültség,idegesség,nyomottság,tehetetlenség,szomorúság.

Madarka - 2019. 05. 28. 12:08

Tudja esetleg valaki,hogy milyen fogadtatása volt keleten?

ascii - 2019. 05. 28. 23:23

@Madarka, az egyik orosz trekkeren, ahogy olvasgatom hasonló érzelmeket vált ki, mint nálunk. persze ott percenként van 10 komment, nehéz követni :)

itchap - 2019. 05. 29. 08:55

Igen, a harmadik epizódot én sem ajánlom a 6 éves gyerkőcnek!
Egyébként az egész sorozatban egy idegesítő szál van, a tűzoltó csávó felesége.
A bányászok meg a legkirályabbak!

AdM - 2019. 05. 31. 09:24

Igen, a tűzoltó felesége az egyetlen negatív dolog a sorozatban. Nem sok érzelem van a arcán, egyáltalán nem reális az ő játéka.

SPOLER ON
Amikor már szín fekete a férje a kórházban, és beközli neki, hogy gyereket vár tőle, és csak nevet… Na ott tényleg felbaszta a agyam.
SPOLER OFF

Amúgy tényleg 10/10 a sori, nagyon gyomron öklöz. Este nézem, de utána 1 órig nem tudok elaludni…

piszkosfred - 2019. 06. 02. 14:59

Ez hamar atvette az IMDB-n a #1 TV show titulust :)

Mézes Nándor - 2020. 05. 29. 15:11

mi az orosz nyelvű próza (idézet) az elején?
ami szól a rádióban, míg alszik Homjuk?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz