login |

Riverdale: vége a 3. évadnak

2019. 05. 16. 20:00 - Írta: Necridus

17 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Guiltiest guilty pleasure, vagy ha még lehet jobban fokozni, akkor az.

Nem tudom másképp jellemezni ezt a sorozatot. Aki szereti a képregények erőltetett felturbózását nézni a klisétengerben való fürdőzés közben, az biztos élvezte a Riverdale idei évadját (meg az előzőket is), de én nem tudom ezt a logikátlan, eszeveszett katyvaszt miképp értékelni.

Vajon a frissen berendelt Katy Keene Lucy Hale főszereplésével is ilyen lesz?

Remélem nem. Inkább maradjon azon a szinten, amin a Riverdale első szezonja volt. Nem volt az sem klisémentes, de a földhöz ragadtsága és egyszerűsége (a mostaniakhoz képest) pontosan elég volt ahhoz, hogy a sulis tinédzserdráma és a gyilkosság utáni nyomozás elszórakoztasson.

Csak sajnos az idei etap (és már a tavalyi évad második fele is) teljesen átment az őrült kategóriába. A tovább mögött máris spoileresen folytatom.

Miről is szólt idén a sorozat? Röviden: őrült, elborult eseményekről. A 17 éves (!) zenész-focista srác bokszolónak állt, miután kijött a börtönből, és majdnem széttépte egy medve, hogy aztán majdnem halálra verje őt a volt (?) barátnőjének maffiavezér apja, miközben a szomszéd lányt egy csecsemőket lebegtető szekta akarja becserkészni.

Az elkényeztetett díva miután rágyújtotta édesanyjára a házat, hamar a Zöld Íjász kistesójává vált és saját bandát alakított barátnőjének, akik később biztonsági szolgálattá alakultak. Ja, és az állítólag megjavult New York-i lány teljesen logikátlanul hol a maffiavezér, drogbáró édesapja ellen harcol, hol rohangál utána és teljesíti minden kérését, miközben (szintén 17 évesen) egy titkos kaszinót üzemeltet a helyi étterem pincéjében.

Huhh…

Talán Jughead története volt ismét a legvonzóbb (értsd: nem totális értelmetlenség), mert behozták a képbe a családja másik felét, akik közül az édesanyja rögtön drogdíler lett, a húgát pedig elrabolták.

Hiányzik a sorozat azon része, amikor az iskolai problémákkal és a tinédzserlét nehézségeivel néztek szembe a karaktereink, és nem elmebeteg faistenek által kreált társasjátékkal, ami miatt egy halom ember meghalt már.

A történet tehát semmi átlagosat nem tartalmaz, amivel önmagában nem is lenne baj, de egyszerűen túltolnak minden elborultságot, s nem marad idő olyan egyszerű történetekre, amik még szórakoztatnának is. Túlfűtött, középiskolás erotika, felesleges macsók szaunázgatása és lángoló ház előtti szex bezzeg volt. Ja, meg botrányos musical epizód is.

Két fő karaktert is búcsúztatott a sorozat idén, az egyik az elhunyt Luke Perry karaktere, akit valójában nem is búcsúztattak, a másik Josie, aki elment édesapjával turnézni – a színésznő megy a spin-off sorozatba, a Katy Keene-be ugyancsak Josie-t alakítani, de még így is túl sok főszereplő van, akiknek logikátlan döntések sorozataival alkotnak történetet. A börtöntöltelék motoros bandavezér bűnöző lesz a város új seriffje? Tessék?

Hogy mégis miért tartottam ki az évad végéig?

Egyrészt már érdekel, hogy tudják ezt az elborult faistenes G&G játékot lezárni, másrészt meg az a negyven percen belüli 5-10, amit a rettegés jellemez. Minden részbe úgy kezdtem bele, hogy az lesz az utolsó, de valahogy mindig visszarántott egy-egy jelenettel, melyek közül a kedvencem a 3×20-ban Betty menekülése a gyilkos elől, ami hangulatilag abszolút betalált. Még talán egy rész működött igazán, az évad eleji flashback-es, amikor a gyerekek alakították a szülőket tinédzser korukban.

Az évadzáróban pedig felfedték, ki áll az egész őrültség mögött: Penelopé Blossom, aki gyűlöli a várost a gyerekkora miatt, aki társult Hal Cooperrel, majd Chick-kel, vagyis a Black Hood-dal és a Gargoyle King-gel. Utóbbit a tavalyi évadban nem ölte meg Betty apja, s Penelopé saját fiát látta benne, így befogadta s titokban nevelte.

Elcsalta Veronicát, Archie-t és Jugheadet magához, Betty-t pedig megvette a Farmtól, s elárulta nekik tervét: egy játékon kell részt venniük, ahol az erdőben feladatokat teljesítve kell túlélniük az éjszakát. Ez eddig tök jól hangzott, mert az ilyen elmebeteg játékmesteres szituációkért mindig odavoltam, de az ötleten kívül minden nagyon taszító volt.

Archie-nak meg kell verekednie egy medvének öltözött emberrel égő csontok között, Veronicának és Betty-nek méreggel kellett orosz ruletteznie, Jugheadnek Chick-et kellett megvernie, Betty-nek pedig meg kellett ölnie saját apját. Eközben Veronica abszolút megfeledkezve Reggie-ről ismét Archie karjaiba borult.

Nyilván a hűségességre, a bajtársiasságra, a talpraesettségre és az összetartásra ment ki a játék, de most komolyan, a 17 éves gyermekeket bünteti Penelopé azért, mert anno a városlakók rosszul bántak vele? És arról még nem is volt szó, hogy Hal lazán ráfogta a fegyvert saját lányára.

Betty a fegyvert lőtte ki apja kezéből, s így megnyerték a “játékot”, de Penelopé mégis megölte Halt és a fiatalokra uszította katonáit, akik egy napfelkeltés montázs után is még kergették őket. Szóval azt mondjátok, egész este estélyiben rohangáltak az erdőben a katonák elől, s reggel még mindig tartott a hajsza?

A másik szálon Cheryl Alice segítségével megszökött a Farmtól, miután látta, hogy Edgar Jason holttestét kiültette egy üres terem közepére. Toniért ment, s a Serpent-ek meg a Poison-ok segítségével reggelre (a montázs ugye) oda is értek az erdőbe, hogy lenyilazzák Penelopé katonáit.

A Farmon egyedül Kevint találták, aki közölte, hogy eltűnt mindenki, s őt otthagyták egyedül. Végül egy FBI ügynök állított be nem sokkal később Jughoz és Betty-hez, aki közölte, hogy Alice végig beépített ember volt, s segíteniük kell megtalálni őt. Ja, és ő Alice és FP fia, Charles, vagyis Jug és Betty féltestvére.

Jug szokásos narrálásából pedig megtudjuk: Hal halott, Chick börtönben, Penelopé megszökött, s végre ismét ők uralják a várost. Elfeledkezett azonban Hiram Lodge-ról, aki Hermione-t gyilkosság vádjával lecsukatta, s saját börtönében bujkálva tervezgeti, hogyan is veszi át a hatalmat a város felett.

Cheryl pedig… megbolondult? Vagyis nem tudom, mit akarnak ezzel kezdeni, de az utolsó jelenetében Jason holttestével beszélgetett egy sötét szobában.

This is a vicious cycle of neverending madness.

A négy főhős végül együtt ünnepelte a békességet a Pop’s-ban, s fogadalmat tettek, hogy egymás mellett állnak örökké ebben az őrült városban, s a következő évüket boldogságban fogják tölteni. Rögtön ebben a pillanatban vágtak be egy tavaszi szünetre előreugró jelenetet, ahol Betty, Veronica és Archie ruha nélkül áll az erdőben, behajítják az előttük lévő tűzbe Jughead sapkáját, s megfogadják, hogy soha nem beszélnek erről, s az iskola végén örökre elválnak útjaik.

A How To Get Away With Murder-re emlékeztető cliffhanger egyébként pofás, bár nyilvánvaló, hogy Jughead nem halt meg, így megint egy érthetetlenül túltolt történetnek nézhetünk elébe. Vagy sikerül meglepniük végre?

Hiába kedvelem nagyon Lili Reinhart játékát, hiába élvezek néhány jelenetet egy-egy részben, ez roppant kevés azzal szemben, amivel el akar magától taszítani a Riverdale, melynek harmadik szezonját tényleg nem tudom hogyan értékelni. Ősszel belenézek az évadnyitóba, hogy lássam, merre megy a történet, de nem reménykedem már abban, hogy visszatér az első évados Riverdale, ami még szórakoztató volt és nem megbotránkoztató.

17 hozzászólás Ne habozz!

Anni - 2019. 05. 16. 20:20

Egyet értek minden szóval, uhh mennyit veszekedtem ezzel az évaddal már.. :D

Archie és Veronica borzalmasak. Betty mellett Cherylt csípem még de úgy néz ki ő is totál megkattan.

Én is teljesen így vagyok, hogy nem tudom miért nézem még de csak nem tudtam letenni róla. Úgy voltam vele megnézem mit hoz a finálé és döntök de sajnos vagy nem sajnos ez a többi részhez képest jól sikerült (bár ez is gyenge) de a cliffhanger bejött ezért még adok neki egy utolsó esélyt ősszel.

Luci - 2019. 05. 16. 21:01

Furcsa ez, mert időnként abbahagyom ezt a sorozatot, aztán valahogy mindig visszatérek pár hét után, most is így volt ez, az előbb fejeztem be az évadzárót. Hát az tény, hogy eléggé eszement dolgokat tudnak egymás mellé pakolászni, de valami van benne mert mindig visszatérek… :D Remélem, ez a cliffhanger olyan kamu, mint tűnik, mert ha pont most lepnek meg, azt nem díjaznám (szeretem a Jug-Betty párost, plusz nem hiszem, hogy így reagálnának ha megölték volna a barátjukat, legalábbis remélem). Azt hiszem, ősszel is visszatérek, megnézem milyen elborult dolgot találnak ki.

LaCRossE - 2019. 05. 17. 00:27

Jesszusom.
En annál a résznél morzsolódtam le, amiben a végén Archie meghal (persze nem is).

Jon - 2019. 05. 17. 00:33

Szigorúan nézve egyet értek , egy komoly témájú sorozatnál ugyanez lenne a véleményem, de ezt a sorozatot nem lehet azokhoz mérni, teljesen más kategória. Élőszereplős, mégis olyan a cselekménye, mint egy rajzfilmnek, furcsa egy sorozat ez, de engem nagyon letud kötni az eleresztett fantáziavilaga miatt+a hangulat :D

RivanEmiX - 2019. 05. 17. 10:50

Hát nekem az egész évad tetszett és ez az évadzáró is szuper lett nem is gondoltam volna hogy Penelopenak ilyen fontos szerepe lesz. De ami azt a sapkaégetős jelenetet illeti igen Jughead meghalt ki is írták több oldalon hogy a 3.évadot egy sokak által szeretett karakter nem éli túl és mivel rajta kívül minden fontos szereplő megvan (betty Veronica archie cheryl) így gondolom ez komoly és az hogy nem így reagálnak én erre azt mondom hogy várjuk ki a végét ha a gyilkosság megváltoztatja az embert ha véletlen lett volna nem így tettek volna valószínűleg szándékosan ölték meg Jugheadet de ez az én véleményem

winnie - 2019. 05. 17. 11:19

RivanEmiX: nyilván az a céljuk, hogy azt higgyék az emberek, de nyugodtan vissza lehet olvasni a kommentemet jövőre, teljesen természetes, hogy nem fogják megölni jugheadet. ezer meg egy hasonló húzás volt már sorozatokban, nyilván kitalálnak valamit, hogy mit tettek , hogy miért égetik el a sapkát. ez lehet, hogy érdekes lesz, lehet, hogy banális, de már csak üzleti okokból sem mernek ezeknél a sorozatoknál főszereplőt kiírni.

ha pedig valaki mond is valami olyat (érdemes konkrét forrásokra támaszkodni, nem csak “több oldalra kiírt” dologra), hogy “sokak által szeretett” karakter, akkor azt bárkire rá lehet húzni. ha bárki is konkrétan akarnak fogalmazni, akkor azt mondanák, hogy az egyik állandó szereplő fog távozni évad végén. mert azt nem lehetne elmismásolni. “valaki fontos” bárki lehet a készítők szerint.

pansz - 2019. 05. 17. 15:43

én ezt a sorozatot vhol a második évad elején kaszáltam, de jaj, hát ez az évados összefoglaló most kinyírt :D annyira abszurd az egész, egyszerűen hihetetlen, köszönöm, most nevettem egy jót :D

AlyssaMorningway - 2019. 05. 18. 14:31

Nem gondoltam hogy mernek full kretent tolni, meg igy a vegere se. De mertek. taps taps taps.

lzl - 2019. 05. 20. 10:22

Köszi az öfit, botrányos volt ez az évad a szó szoros értelmében, de én még külön kiemelnék egy fontos részletet, amitől lefordultam a székről miközben néztem…

Spoiler!

A farm nevű szekta szervekkel kereskedik. Kevin veséjét pedig kivágták, aki ezt örömmel konstatálja, mert szerinte csak a fájdalmát vágták ki… WTF

Engem az zavar az egészben, hogy volt ez a farm mellékszál, a dzsíendzsí, mellette a robbanócukorkadrog gyártás, mellette a box, Hiram-től a hideg ráz annyira rossz a karakter, hogy még nézni is fáj… és ez így rettentően zsúfolt, sok, ja és az évad is 22 részes, ezeket pedig már egyre kevésbé tolerálom. A 10 – 16 részes évadok bőven elegendőek szerintem (bár ez csak az én véleményem)

Necridus - 2019. 05. 20. 11:22

lzl:

ezen én is gondolkodtam, hogy rövidebb évadban jobb lenne-e, de valójában az évad hosszúságától függetlenül is egy eszement káosz az egész. Talán ha nem egyszerre próbálnak meg ennyi f****got lenyomni a torkunkon, hanem pl idén csak farm meg drog, jövőre meg faisten meg boxolás, Hiramet meg már tavaly elengedtük volna, lehet működne. Abszurd itt minden, de kisebb mennyiségben könnyebben emészthető.

bumbumbum - 2019. 06. 09. 23:31

Én őszintén szólva még mindig nagyon bírom a sorozatot😄 Engem jelenleg leginkább egy Gossip-Girl, PLL féle random agymenésre emlékeztet, de nem igazán zavar mert pont hiányzott nekem egy ilyen sorozat. Inkább azt cseszték el szerintem, hogy nagyon nem ilyen irányban kezdték el és azoknak akik szerették az első 1,5 évadot baromi nagy csalódás lett ez a hirtelen váltás. Szerintem az, hogy ennyit ismételgetik a legtöbbet cikizett és kritizált pillanataikat (“we are endgame, that’s cuckoo bananas,,) pont azt mutatja, hogy ez egy teljesen direkt, átgondolt döntés, nem azért “szar,, vagy campy a sorozat mert az írók nem tudnak mit kezdeni magukkal hanem mert úgy határoztak, hogy ezt a stílust szeretnék továbbvinni. Nekem egy igazi guilty pleasure a Riverdale, minden héten vártam, hogy kijöjjön a legújabb rész és ujjongva néztem végig ahogy Archiet megtámadja egy vadállat, egy falka börtöntöltelék vagy egy szurkálós kedvében lévő 12 éves. Teljesen elvetemült ez az egész és valamiért egyre jobban tetszik.
Mondjuk tényleg békében hagyhatnák már szerencsétlen Archiet, minden második részben megkéseli valaki.

A girl has no name - 2019. 06. 20. 02:08

Az első másfél évadhoz képest tényleg elég elborul lett a folytatás,amivel nem is lenne annyira baj,mert nekem tetszik az elképzelés,csak túl sok minden történ tegy évad alatt ahhoz hogy ezt rendesen meg tudjuk emészteni…Nekem ettől függetlenül nagyon tetszett a sorozat,és várom a folytatást.
Ami pedig a sapkaégetős jelenetet ikleti,szerintem biztos hogy Jughead nem fog meghalni,hanem erre is lesz vakami elborult vagyarázat,nem spoilereznék le ennyire hogy ki fog meghalni. Senki nem monta hogy a főszereplők közül lesz valaki csak annyit hogy valaki akit sokat szeretnek. Ez bárki lehet,akár az egyik családtagjuk is.

Nem fontos - 2019. 06. 20. 02:12

Akár Luke Perry is lehet az akit nagyon sokan szeretnek,uymgyanis március 4. meghalt😔😣

Veronika - 2019. 06. 22. 18:58

Kicsit későn írok, de mindegy. Szerintem Jughead nem hal meg mert már a 4. Évad forgatásáról osztották meg storykat pl. Instán és ott volt Cole is és ha halott lenne a karaktere miért menne a forgatásra. Szóval szerintem nem halt meg.

winnie - 2019. 06. 22. 19:06

veronika: egyrészt nem spoilereznének így, nagyon figyelnének ilyesmire, de ami fontosabb, ha meghal, akkor az évad végen fog, hiszen a szezon arról fog szólni, hogy jutnak el addig a pontig, hogy fogadkoznak. szóval még jó ideig nem lesz spoiler, hogy ott van a forgatáson.

Egylany918 - 2020. 02. 24. 01:54

Nagyon arra akarnak utalni, hogy Betty öli meg Jugheadet, de szerintem nem önszántából, hanem mondjuk a hipnotizációval visszatér a sötét Betty. De a Riverdale mindig rejteget meglepd, amikor azt hinnéd, már nem jöhet semmi, még csavarnak az egészen, ezért eléggé abszurd, hogy már most megmutatják, hogy Jughead meg fog halni. De elvileg hivatalos már, hogy lesz 5. Évad, azt pedig nagyon kevesen néznék, ha a főszereplő már nem élne, ezért nem tudom. Ez most nagyon megfogott, de lehet, hogy ez a cél, hogy az embereket ebbe a tehetetlenségbe hajazó, hogy ne tudjuk, most mi lesz? Minden esetre én már nagyon kíváncsi vagyok.

turigabi - 2020. 04. 24. 02:11

Nekem a 2. evad jobban tetszett, mint az elso, de sajnos a 3.evadot 5 reszig birtam, ennyi hihetelen faszsagra mar nem vagyok eleg befogado, ahogy a bolcsek mondjak, ehhez igy az elet rovid…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz