login |

Supergirl: vége a 4. évadnak

2019. 05. 20. 19:52 - Írta: Necridus

11 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

És lett jobb is! Na jó, nem mondom, hogy eldobtam az agyam a Supergirl idei évadjától, de az biztos, hogy a negyedik évados DCTV-átkot sikerült elkerülnie, mert a tavalyi szezonhoz képest sokat fejlődött a sorozat.

A CW komolyabb szerepvállalása a fiatalabb generáció abszolút aktuális politikai és társadalmi problémákkal kapcsolatos informálásában (és terelgetésében) úgy tűnik, hogy a Supergirlben csúcsosodott ki, hiszen az egész évad a menekültkérdésről szólt, amit újabb falat ledöntve megspékeltek az első élőszereplős transznemű szuperhőssel, Dreamerrel. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Habár az évad elején ez soknak tűnt, a második felében olyan jelenetekkel szolgáltak, amik segítségével könnyebben ment le a torkunkon az aktuálpolitika kissé erőszakoltnak ható bemutatása (valamint az LGBTQ-szálakra való ráfekvés),  s ennek oka, hogy szuperhősösebb köntösbe bujtatták a témát, s sokkal látványosabb, izgalmasabb jeleneteket kaptunk. Emellett akadtak olyan részek is, ahol a tettek helyett a szavak segítettek, köztük a SupGirl nézők közt ikonikussá váló Dreamer-interjú.

Az évad elején Agent of Liberty akart folyamatosan keresztbe tenni Supergirlnek, hiszen gyűlölte az alienek, fölényét, elfogadását s az emberek háttérbe szorulását. Kimondottan erős ellenség volt, hiszen puszta emberként is megállta a helyét, ügyesen taktikázott és manipulálta a városlakókat, hogy egyre nagyobb hatalomra tegyen szert. Sajnos pont ezt a tulajdonságát vesztette el az évad végére, mert onnantól kezdve, hogy megölték a feleségét, csak egy szupererőt folyamatosan adagoló, drogos, agyatlan hisztigép lett. Nem gondolkodott, csak dühösen a pillanat hevében cselekedett, s hamar el is söpörték az útból.

De nem csak az ő karakterét érzem félresikerültnek, mert ott van J’onn, aki ismét nem sokat csinált. Az évad közepén rájött, hogy harcolnia kell, amikor volt néhány jó jelenete, de aztán megint egy lett a sok közül. Brainy pedig ígéretesen kezdett, aztán hamar idegesítő lett, s az évad végére nagyot robbant…, de azon nyomban le is eresztett. Amikor újraindult a rendszere, hihetetlen jó alakítást kaptunk a színésztől, s az új személyisége rengeteg lehetőséget tartogatott magában, de ebből hamar visszazökkentették az eredeti helyzetébe.

Ahogy James-t is, aki végre szert tett szupererőre, ami megindokolta volna, hogy a fotóriporter miképp lett hirtelen ilyen jó igazságosztó, s lehetett volna a karakterével is végre kezdeni valamit, de Ben Lockwood megfosztotta az erejétől – s a szemétől. Kalózguardian így ismét visszaült az irodába, hogy ismét az egyik legjelentéktelenebb karakter lehessen.

James és Lockwood szuperereje egyébként semennyiben sem tért el Karáétól, ami ugye a Harun-El miatt van, de mondjátok, hogy csak én vártam új képességeket. Itt lett volna a lehetőség a kreatívnak lenni, s új képességekkel új, látványos jeleneteket készíteni, erre mindenki csak erős volt, jól hallott meg néha repült.

A testvére meg, aki jövőre állandó szereplőként marad… Nos, gondolta volna valaki, hogy nem Alex karjaiban köt ki? De ők legalább szépen fel lettek vezetve, ahogy Kelly mindenben Alex mellett állt, főleg a rettentően érzelmes adoptálós részben. Bár jobb lenne, ha Kelly nem csak Alex barátnőjeként lenne jelen, hanem saját személyiséget is kapna. Az ő kapcsolatuk mellett még a Nia Nal és Brainy közt lévő románc kapott nagyobb hangsúlyt (ja, meg Lena és James, de az hamar abbamaradt), ami valljuk be, cuki volt, de béna. Hihetetlen kínos szenvedésen mentek keresztül, ami bizonyítja, hogy a tavalyi szerelmes szálak után még ennyi se kellett volna idénre.

Két kapcsolat került még előtérbe idén: az egyik Lena és Kara barátsága, ami ismét szívmelengető jeleneteket hozott, de az évadzáró után elmondható, hogy talán utoljára. Lena ugyanis tudja Kara titkát, így miután mindenki hazudott neki, kijátszotta és az orránál fogva vezette, eljátszotta, hogy minden rendben, de valójában tele van haraggal. Na, akkor most megkapjuk végre Lena gonosz énjét? (És ezt olyan izgatottan kérdezem, mint egy gyerek a cukorkaárusnál.)

A másik pedig Alex és Kara kapcsolata, ami mindig is a sorozat egyik legerősebb viszonya volt és lesz. Erre épült Red Daughter és mentora kapcsolata, de az emlékkitörlős történetszál is emiatt érkezett, ami érzelmileg nagyon hatásos jeleneteket hozott, köztük azt, amikor Alex emlékezni kezdett Kara holtteste felett, s zokogva könyörgött neki, hogy nyissa ki a szemét. Néha erőltetik, de ez a vonal még mindig a sorozat erényei közé tartozik.

Mégsem ezt imádtam az idei évadban a legjobban, hanem Lex Luthort. Nemcsak Jon Cryer alakítása nyűgözött le, de az egész karakter írása is. Hihetetlen jó történetet kapott abszolút eltalált jelenetekkel (a komolyzenés “elpusztítom a világot” jeleneten kötelező vigyorogni). Nincs kétség afelől, hogy a legerősebb főellenség lett a Supergirl történelmében – és ezt az íróknak is tudniuk kell, mert a kryptoni kontra kryptoni szembenállás már nagyon elcsépeltté vált, elkélt a vérfrissítés, ahol az ember kontra kryptoni-konfliktus rettentő jól sült el.

Nálam az abszolút kedvencek közé tartozik még Dreamer is, aki először elég gyenge utánzatnak tűnhet, de végül egy nagyon jó karakterré növi ki magát, akinek a képességei kielégítik a geekek minden vágyát, ráadásul emellett az LGBTQ mozgalmak frontembere. Arról nem is beszélve, hogy szerves részévé tették a történetnek, s nem érződik olyan feleslegesnek, mint mondjuk J’onn.

Red Daughter pedig erős volt, s gondolhatnánk, hogy csalódást keltő lezárást kapott, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ő Kara egy énje, s a szuperhős jelleméhez tesz hozzá, hogy akármilyen énjéről van szó Karának, ő egy hős, s megvédi azt, aki védelemre szorul.

Leviathan is everywhere. Leviathan is everyone. And Leviathan is coming.

Az évadzáró utolsó jeleneteiben Lena megöli Lexet, miután megtudta testvérétől, hogy a legjobb barátja Supergirl, Eve pedig menekül, s kiderült számunkra, hogy nem saját akaratából volt Lex Luthor kiskutyája, hanem megparancsolta neki a Leviathan, ami egy nagy hatalommal rendelkező, titkos szervezetnek tűnik.

Ezen kívül a The Monitor is megjelent, akit az Elseworlds crossoverből ismerünk, hogy a Földre hozzon egy rejtélyes figurát, akinek a nevét túl sokáig mocskolta be testvére, vagyis J’onn J’onzz. Másodpercekkel később pedig Lex Luthor holtteste felett jelent meg, s feltehetőleg ismét életre keltette.

Jövőre tehát Lena, a Leviathan, egy új Martian Manhunter és Lex Luthor?

Erős felhozatal, de talán kicsit sok. Bár a The Monitor valószínű nem a következő évadot akarta felvezetni, hanem a Crisis on Infinite-Earths crossovert, amit már az Arrow és a The Flash is elkezdett. Ezt is csak a Comic-Con-előzetesből tudhatjuk meg legkorábban, addig pedig el kell köszönnünk a Supergirltől, aminek 4. szezonja teljesen korrekt, 6,5/10-es lett,  s aminek megvannak a hibái, de mindenképp javuló tendenciát mutat.

11 hozzászólás Ne habozz!

lopici - 2019. 05. 20. 21:34

Ez az orosz logo mi csoda?
A Red Son-ra utal?

Necridus - 2019. 05. 20. 21:37

lopici:

Red Daughter-re. Ő a Supergirl Red Son-ja, aki az előző évad utolsó perceiben született.

FP Jones - 2019. 05. 20. 21:46

Messze az idei legjobb Arrowverse évad

Anni - 2019. 05. 20. 22:06

Felemás érzéseim vannak az évaddal kapcsolatban.

Lockwoodot nem bírtam sose és idegesített, végre ha kikerül a képből.
Lex tényleg az eddigi legerősebb ellenség ő nem baj ha marad.
A red daughter nagyon jó volt főleg az akcentusa. :D

James és jon részeit van hogy áttekertem, annyira semmik voltak.

Brainyt és Dreamert nagyon bírom és párban még jobbak szóval maradhatnak így.

Kara és Alex jelenete(i) még az első évados sueprgirlt idézte, tetszett. :)

Még mindig Alex a kedvencem és Kelly szerintem jó társ lesz neki, ő is meg élt elég sok rosszat, vele komolyan is tud végre tervezni nem úgy mint Maggievel.

heidfeld - 2019. 05. 20. 22:59

Lockwood volt a legjobb, egész évadban. Legjobb rész , amikor megmutatták az indítékait. El sem hittem, amit látok. De addig volt jó, amíg nem kapott hatalmat a kezébe. Nagy kár.
Brainy idegesítő. Dreamer jó lenne, de a testvérével való dolog. Most komolyan. Egy 11 éves kislány se csinálna ilyen butaságot.. És nem értette meg?? Még őt kellene sajnálni? No, én biztos nem.
James, Jon felesleges, red daughter szintén.
Kelly Olsen és Alex borzasztó páros, és halálosan unalmas, de ami a legrosszabb , nagyon erőltetett.
Kara és Alex dinamikája mindig is tetszett. Erőssége a szériának.
Cgi egyszerűen botrányos. Mondjuk, ezt a többi. CW-sorozatnál is megfigyelhető. Pedig régebben jobb volt.
Lex igen jó volt, és a csalódott Lena igen ígéretes.
Hetente 21 epizódot nézek, és ez egyszerűen már nem fér bele, és csak Lena miatt nézni, elég nagy merészség lenne.
Búcsúzok a sorozattól, de talán nem örökre.

heidfeld - 2019. 05. 20. 23:04

Bocsánat. Alex és Kelly Olsen kapcsolata erőltetett.
Kara és Alex dinamikája mindig is tetszett. Erőssége a szériának.

Mate4182 - 2019. 05. 21. 13:02

most kicsit megzavarodtam mert nem neztem a 4. evadot, ugy voltam vele hogy a kommentek es a kritika alapjan eldontom megeri e raszanni egy napot egy darara …

cask egy kerdes mert anelkul hogy lattam volna, kicsit osszezavart a kritika: szoval akkor most Kara meghalt? :D

Necridus - 2019. 05. 21. 13:06

Mate4182:

a kérdésre a válaszom: meg, de a körülötte lévő növényekből kinyerte a napenergiát, ami ugye a szupererejének forrása.
Itt egy videó hozzá, hogy történt: https://www.youtube.com/watch?v=qV3YFyRlsLo

Mom - 2019. 05. 21. 18:41

Azt nem tudom, hogy kevésbé, vagy ugyanannyira (nem) tetszett, mint az előző évad, de az biztos, hogy kevésbé várom a következőt, mint egy éve. Ez a “nem mondta el a titkát, nem is szeret” csavar engem mindig is irritált. Kár, hogy eljött az ideje. Na mindegy, nem akarom lehúzni a fentebbi pozitívabb kommenteket. Nem menthetetlen, de olyan irányba tart, ami nekem nem annyira vonzó. Lehet, hogy a következő évadban inkább pihentetni fogom, majd az évadnyitó után meglátjuk.

DarkEagle - 2019. 06. 03. 20:45

Na, nagy nehezen de letudtam a finálét. Baromira nem vagyok elégedett. Megint elővettek egy epikus Superman szálat, lásd Red Son, nem nem fogom az SG féle nevén hívni mert antifeminsita vagyok ha a sztori csak a nemiszervek cseréjéről szól és nincs más értelme, sorry. :D Annyi potenciál lett volna csak ebben az egy szálban hogy akár 2 évadig is el lehetett volna húzni erre lényegében csak egy báb volt végig abban a 3-4 részben amiben szerepelt és azokban is hány perc jutott neki? 30-40? Lehet sokat mondtam nem emlékszek konrkétan semmire az évadból. :D

Azt valaki megmagyarázhatná nekem egyébként, nem mintha számítana, hogy mikor Kara beovlasztja a másik injét is mitől lesz lila a lézer a szemében.

Arra meg már nem is mondok semmit hogy a Lena szál mennyire röhejes. Most őszintén, ki nem látta ezt előre? Annyira elegem van már az ilyen átkozottúl gagyi “fordulatokból”. Igen Kara és mindenki titkolta Lena előtt a dolgot. De Lena talán nem titkolt dolgokat mindenki előtt? Konkrétan ő szabadította rá a világra az évad mindkét főgonoszát. Lockwoodot és Lexet is de neki minden megvan bocsájtva de ő majd átmegy Lex 2.0-ba mert nem mondták el neki hogy Kara SG. És nyilván erre megy majd el jövőre min. a fél évad hogy először ő lesz az ellenség utána meg majd próbálják jó útra téríteni. Ha már gonoszt csinálnak belőle ajánlom hogy ne legye visszaút mert ilyen gagyi karakterizálásért kár allkalmazni egy olyan jó színészt mint Katie McGrath.

Amúgy mikor Kara visszanyerte az erejét a gazból az szerintem a képregény sorozatok történelmében a legröhejesebb dolog volt amit láttam eddig. Egy olyan sorozatban ahol repkedő idegenek vannak és már feltalálták a napelemet amivel többször is megmentették már Karát nincs kéznél egy napgránát amit anno használt már Alex nem is egyszer? WTF?

Lockwood szála megint kuka úgy ahogy van hiszen ő alapból nem is ilyen karakter de ha már kifordítják önmagából akkor legalább lett volna értelme.

A rész leveztője meg szánalmas. Komolyan ennyire idióták az emberek? Egész évadban rettegtek az idegenektől, midet meg akarták lincsleni de egyetlen cikk miatt mindenki megfeledkezik erről és megint családtagként kezelik őket? Tipikus CW sorozat, csak végletek vannak.

Arra mondjuk kíváncsi vagyok hogy Leviathannal mit kezdenek mert a képregényben is csak most vezették fel és ott se tudunk sok mindent. Azt meg kétlem hogy Talia al Ghul itt is feltűnne a HIVE-al.

A másik ami érdekes lesz az J’onn ikertesója akit valamit a Monitor idehozott. Talán megint kap végre valami normális sztorit J’onn papi. Bár kétlem. Az se lepne meg ha ki akarnák írni mert túlságosan is erős a SG-be ráadásul férfi.

Végül az se tetszett hogy Brainyt ilyen hamar lerendezték és ismét dadogó majommá degradálták mikor végre a valódi B5 lett legutóbb. Úgy lett volna haszna is de akkor a transz csajnak nem lett volna szerelmi szála. Az hogy egyetlen rész alatt felküzdötte magát olyan hőssé mint Kara az meg vicc kategória.

Szóval ja elég gyengus évad volt 1-2 jó résszel de ez nem meglepő elvégre a CW-n az összes képregény sori így épült fel évadonként. Első 2 évad jó utána 2 szar majd 1-2 jó megint.

damien. - 2019. 10. 22. 21:15

Elegge megkesve, de en is az evad vegere ertem.
Sajnos egyet kell ertenem a lehuzo kommentekkel, a gyengesegek elegge tulsulyban voltak az evad folyaman.
De mindezek ellenere en pozitivan csalodtam az szezonban igy, hogy az egesz kepet latom mar, es izgatottam allok neki a kovetkezonek!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz