login |

Charmed: vége az 1. évadnak

2019. 05. 22. 16:30 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A nagysikerű eredeti sorozat nálam kimaradt anno, így – nyilván tudomásul véve, hogy a kettő nem ugyanaz – vártam a CW Charmed rebootját. Ahogy winnie is írta, a pilot elég csalódást keltő volt, cserébe már a második rész sokkal szórakoztatóbbra sikeredett, és ugyanazt a szintet tartotta az évad első fele, s az 1B is majdnem végig.

Minden összehasonlítás és múltba mutogatás nélkül ez az első szezon teljesen korrekt, 6/10-et érdemel. Nem fogják a készítőkhöz hajigálni a díjakat, de azt se mondhatjuk rá, hogy olyan rettenetesen rossz lett a végeredmény. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Pozitívumként mindenképp kiemelném a merészséget, amit az írók tanúsítottak. Rengeteg monster of the week epizódot kaptunk, miközben az átívelést is ügyesen vezették, s nem féltek feláldozni karaktereket – igaz, sokuk vissza-visszatért, de végül csak megszabadultunk több fő- és állandó szereplőtől. És a CGI sem volt rémes, mi több, néha lenyűgözően jó volt a CW költségvetéséhez képest.

Viszont nem feledkezhetünk el arról, hogy rémes karaktereket készített. Igyekezett a 21. századba beépíteni a történetet, aminek az lett a következménye, hogy agyonsminkelt (de még az ágyban is), giccses, trendi, harcjelenetekhez teljesen alkalmatlan öltözetbe bújtatott tinicsajszikat gyártottak. Tetszett, ahogy hétköznapi problémákkal is foglalkoztak a lányok, de átestek a ló túloldalára a karakterábrázolással, még akkor is, ha teljesen életszerűek ezek a figurák.

Talán két előnye volt ennek a stílusnak: a belőle fakadó komikum és a CW-tól elvárt, társadalmi célú tanítgatásból származtatott LGBTQ-cselekményszál. A színészi játék egyébként cseppet sem volt rossz, ráadásul rengeteg jelenetben kiemelkedően játszanak a lányok, legyen az humoros, érzelmes vagy akciódús.

A szórakoztató monster of the week-felépítés mellett azonban megfeledkeztek a tempóról, mert a félévados építgetést, reális fejlődést felváltotta a rohanás. A lányok csak pár hete tudhattak erejükről és feladatukról, de már megkapták a fegyvereiket, amikkel látványosan nem tudtak mit kezdeni. Ráadásul a magassarkús Barbie babákhoz abszolút nem illettek a Deadly Class-ből elcsent pengék és a bot.

Ezen kívül az évad vége felé annyira felpörögtek az események, hogy gyorsan elengedtük ütős történetek lehetőségét, és csak rohantunk tovább a következőre, mintha az írók csak azt is ki akarták volna pipálni a listájukon. Ilyen a szervezetről való elfeledkezés, amibe Mel rövid ideig belépett, a Vének társadalmának bővebb bemutatása, vagy az apokalipszis, amit már annyira rég vártam…, hogy aztán 15 perc alatt fel is oldják. Tudom, hogy manapság a sorozatoknál elvárás a nyaktörő tempó, de ettől még olykor visszaüt.

A főhőseink feladata a gonosz lények elpusztítása, s ezt a történetet tökéletesen szolgálta volna a pokol kapujának megnyitása, erre rögtön elvarrták a szálat, majd Macy-t megfosztották az agyától. A legidősebb boszorka ugyanis félig démon, így átvette a Forrás erejét Parkertől, hogy húga visszakapja szerelmét, majd istenséggé alakították, végül bugyuta hisztigéppé. The Flash módjára kedvére váltogatta a dimenziókat és ugrándozott az időben, miközben testvérei folyamatosan győzködték, hogy vele maradnak örökre.

Nyilván nem hitt nekik, s tovább kínozta őket, mire elmondták még egyszer, hogy ők a testvérei, s Macy hirtelen magához tért. De ez még nem is lett volna akkor probléma, ha előtte 10 perccel nem rágtak volna a szánkba minden egyes logikai láncszemet, mint például az anyjuk elvesztése miatti hiányérzetet, amit külön hangsúlyoztak, hogy Macy meghallja, s így megváltoztassa a jelent.

Még többször emlegették, hogy ők testvérek. Megszámolni se tudtam, hányszor hangzott el a “sister” szó a fináléban, olykor egyenesen idegesített. Az elején fontos volt, hogy emlékeztessék egymást a családi kötelékre, a Hármak erejére, de aztán már poénkodás közben is egy mondat alatt háromszor közölték, hogy ők nővérek, mert nővérek. És egyébként nővérek.

A rész végén elvették Macy-től az isteni erőt, s elrejtették a darabjait, hogy soha senki ne találja meg őket, majd az összes Vén lemészárlása miatt új vezetők kelletek, így a házba betörő mitikus lények, akikkel korábban harcoltak, most felkérték a lányokat a varázsvilág vezetésére. Alig pár hete ismerik ezt a világot, s máris a kezükbe adták a vezetést az írók. Mit fognak kezdeni pár év múlva?

A lányokat pedig szétszakították párjaiktól: Mel úgy döntött, most, hogy ismét szereti őt Nico, elhagyja, Galvinnek meg kellett halnia, így Macy beletörődött, Parker meg úgy döntött, elhagyja a várost, s elbúcsúzott Maggie-től. Bár utóbbi megígérte, hogy visszajön, amit nem is bánnék, elvégre a démoni énjét is fel lehetne még igen sok történetben használni.

Habár az évadzáró hatalmas csalódás volt, és szinte rá se ismertem a Charmed-ra, eddig nem tartom rossznak a sorozatot, de hiányzik belőle a badass-ség, amit a stílus és a történet megkövetelne, mert bár tudom, hogy hangzik, de partvist forgató cicababákkal nem lehet minőségi boszorkányos sorozatot eladni mindenkinek.

Remélem, hogy emellett a második évad jobban koncentrál majd a eseményeire, s nem fog olyan rohanó tempót diktálni, amit az 1B. Jó eseményeket hozott az etap, de ez minimum 3 évad története volt nagyjából 4 részbe sűrítve.

3 hozzászólás Ne habozz!

f1matt - 2019. 05. 22. 17:37

azok közé tartozom, akik nézték az eredetit… sőt mind a 8 évad meg van.
Nem mondom, hogy rossz ez az új charmed, de a közelében sincs a réginek, csilli villi effectek ide vagy oda.

De azért egy 5/10et érdemel. :)

Rumple - 2019. 05. 22. 18:01

A magassarkúban és nagyon nem ahhoz való ruhában történő verekedés az eredeti sorozat bája is volt :)

Amúgy engem az akasztott ki, hogy ott 3-4 évadon keresztül tartott mire a Forrást legyőzték, fokozatosan lett építve a mítosza, hogy aztán Cole legyen maga a Forrás és aztán győzzék le. Itt meg már az elején legyőzték ennek az univerzum legfontosabb magját. Felfut ilyenkor az ember szemöldöke, hogy hova tudják majd a tétet növelni. (Oké, majd valaki biztos összeszedi a darabokat..)

Lehet, hogy csak amiatt, mert az eredetit már 3-4-szer végignéztem, de nekem hiányoztak az igazán emlékezetes weekly monsterek. Itt egyre sem tudnék visszaemlékezni. (nem is beszélve egy olyan karizmatikus visszatérőről, mint Barbas)

Egyben reménykedek: az utolsó jelenetben látott öregasszonyokat remélem visszahozzák majd. Imádtam őket a Series of Unfortunate Eventsben :3

Labell - 2019. 07. 29. 17:18

Az eredeti sorozaton nőttem fel, számtalanszor végignéztem azóta és ma is nagy kedvencem.
Vártam ezt a reboot-ot, hátha ad valamit, de… a weekly monsterek sem voltak emlékezetesek, a nővérek semmi olyannal nem találkoztak, ami pillanatnyilag komolyabb nehézséget okozott volna és néhány krokodillkönnycseppel ne lehetett volna megoldani. Több lényeges történésnél is csak bárgyún mosolyogtak, az meg különösen irritált, hogy amint megkapták a fegyvereket, majdnem kész harcos hercegnővé avanzsáltak. Ami abszolút nem illik a karaktereikhez. Kapkodó, hézagos történetfelépítés, elnagyolt megoldások… Nekem teljes csalódás volt ez a sorozat, sehol nincs a színvonala az elődhöz képest. Ez persze csak az én véleményem, nem akarom elvenni senki kedvét sem. Maradok az eredetinél. ^^

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz