login |

Charmed: vége az 1. évadnak

2019. 05. 22. 16:30 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

A nagysikerű eredeti sorozat nálam kimaradt anno, így – nyilván tudomásul véve, hogy a kettő nem ugyanaz – vártam a CW Charmed rebootját. Ahogy winnie is írta, a pilot elég csalódást keltő volt, cserébe már a második rész sokkal szórakoztatóbbra sikeredett, és ugyanazt a szintet tartotta az évad első fele, s az 1B is majdnem végig.

Minden összehasonlítás és múltba mutogatás nélkül ez az első szezon teljesen korrekt, 6/10-et érdemel. Nem fogják a készítőkhöz hajigálni a díjakat, de azt se mondhatjuk rá, hogy olyan rettenetesen rossz lett a végeredmény. Spoileresen folytatom a tovább mögött.

Pozitívumként mindenképp kiemelném a merészséget, amit az írók tanúsítottak. Rengeteg monster of the week epizódot kaptunk, miközben az átívelést is ügyesen vezették, s nem féltek feláldozni karaktereket – igaz, sokuk vissza-visszatért, de végül csak megszabadultunk több fő- és állandó szereplőtől. És a CGI sem volt rémes, mi több, néha lenyűgözően jó volt a CW költségvetéséhez képest.

Viszont nem feledkezhetünk el arról, hogy rémes karaktereket készített. Igyekezett a 21. századba beépíteni a történetet, aminek az lett a következménye, hogy agyonsminkelt (de még az ágyban is), giccses, trendi, harcjelenetekhez teljesen alkalmatlan öltözetbe bújtatott tinicsajszikat gyártottak. Tetszett, ahogy hétköznapi problémákkal is foglalkoztak a lányok, de átestek a ló túloldalára a karakterábrázolással, még akkor is, ha teljesen életszerűek ezek a figurák.

Talán két előnye volt ennek a stílusnak: a belőle fakadó komikum és a CW-tól elvárt, társadalmi célú tanítgatásból származtatott LGBTQ-cselekményszál. A színészi játék egyébként cseppet sem volt rossz, ráadásul rengeteg jelenetben kiemelkedően játszanak a lányok, legyen az humoros, érzelmes vagy akciódús.

A szórakoztató monster of the week-felépítés mellett azonban megfeledkeztek a tempóról, mert a félévados építgetést, reális fejlődést felváltotta a rohanás. A lányok csak pár hete tudhattak erejükről és feladatukról, de már megkapták a fegyvereiket, amikkel látványosan nem tudtak mit kezdeni. Ráadásul a magassarkús Barbie babákhoz abszolút nem illettek a Deadly Class-ből elcsent pengék és a bot.

Ezen kívül az évad vége felé annyira felpörögtek az események, hogy gyorsan elengedtük ütős történetek lehetőségét, és csak rohantunk tovább a következőre, mintha az írók csak azt is ki akarták volna pipálni a listájukon. Ilyen a szervezetről való elfeledkezés, amibe Mel rövid ideig belépett, a Vének társadalmának bővebb bemutatása, vagy az apokalipszis, amit már annyira rég vártam…, hogy aztán 15 perc alatt fel is oldják. Tudom, hogy manapság a sorozatoknál elvárás a nyaktörő tempó, de ettől még olykor visszaüt.

A főhőseink feladata a gonosz lények elpusztítása, s ezt a történetet tökéletesen szolgálta volna a pokol kapujának megnyitása, erre rögtön elvarrták a szálat, majd Macy-t megfosztották az agyától. A legidősebb boszorka ugyanis félig démon, így átvette a Forrás erejét Parkertől, hogy húga visszakapja szerelmét, majd istenséggé alakították, végül bugyuta hisztigéppé. The Flash módjára kedvére váltogatta a dimenziókat és ugrándozott az időben, miközben testvérei folyamatosan győzködték, hogy vele maradnak örökre.

Nyilván nem hitt nekik, s tovább kínozta őket, mire elmondták még egyszer, hogy ők a testvérei, s Macy hirtelen magához tért. De ez még nem is lett volna akkor probléma, ha előtte 10 perccel nem rágtak volna a szánkba minden egyes logikai láncszemet, mint például az anyjuk elvesztése miatti hiányérzetet, amit külön hangsúlyoztak, hogy Macy meghallja, s így megváltoztassa a jelent.

Még többször emlegették, hogy ők testvérek. Megszámolni se tudtam, hányszor hangzott el a “sister” szó a fináléban, olykor egyenesen idegesített. Az elején fontos volt, hogy emlékeztessék egymást a családi kötelékre, a Hármak erejére, de aztán már poénkodás közben is egy mondat alatt háromszor közölték, hogy ők nővérek, mert nővérek. És egyébként nővérek.

A rész végén elvették Macy-től az isteni erőt, s elrejtették a darabjait, hogy soha senki ne találja meg őket, majd az összes Vén lemészárlása miatt új vezetők kelletek, így a házba betörő mitikus lények, akikkel korábban harcoltak, most felkérték a lányokat a varázsvilág vezetésére. Alig pár hete ismerik ezt a világot, s máris a kezükbe adták a vezetést az írók. Mit fognak kezdeni pár év múlva?

A lányokat pedig szétszakították párjaiktól: Mel úgy döntött, most, hogy ismét szereti őt Nico, elhagyja, Galvinnek meg kellett halnia, így Macy beletörődött, Parker meg úgy döntött, elhagyja a várost, s elbúcsúzott Maggie-től. Bár utóbbi megígérte, hogy visszajön, amit nem is bánnék, elvégre a démoni énjét is fel lehetne még igen sok történetben használni.

Habár az évadzáró hatalmas csalódás volt, és szinte rá se ismertem a Charmed-ra, eddig nem tartom rossznak a sorozatot, de hiányzik belőle a badass-ség, amit a stílus és a történet megkövetelne, mert bár tudom, hogy hangzik, de partvist forgató cicababákkal nem lehet minőségi boszorkányos sorozatot eladni mindenkinek.

Remélem, hogy emellett a második évad jobban koncentrál majd a eseményeire, s nem fog olyan rohanó tempót diktálni, amit az 1B. Jó eseményeket hozott az etap, de ez minimum 3 évad története volt nagyjából 4 részbe sűrítve.

2 hozzászólás Ne habozz!

f1matt - 2019. 05. 22. 17:37

azok közé tartozom, akik nézték az eredetit… sőt mind a 8 évad meg van.
Nem mondom, hogy rossz ez az új charmed, de a közelében sincs a réginek, csilli villi effectek ide vagy oda.

De azért egy 5/10et érdemel. :)

Rumple - 2019. 05. 22. 18:01

A magassarkúban és nagyon nem ahhoz való ruhában történő verekedés az eredeti sorozat bája is volt :)

Amúgy engem az akasztott ki, hogy ott 3-4 évadon keresztül tartott mire a Forrást legyőzték, fokozatosan lett építve a mítosza, hogy aztán Cole legyen maga a Forrás és aztán győzzék le. Itt meg már az elején legyőzték ennek az univerzum legfontosabb magját. Felfut ilyenkor az ember szemöldöke, hogy hova tudják majd a tétet növelni. (Oké, majd valaki biztos összeszedi a darabokat..)

Lehet, hogy csak amiatt, mert az eredetit már 3-4-szer végignéztem, de nekem hiányoztak az igazán emlékezetes weekly monsterek. Itt egyre sem tudnék visszaemlékezni. (nem is beszélve egy olyan karizmatikus visszatérőről, mint Barbas)

Egyben reménykedek: az utolsó jelenetben látott öregasszonyokat remélem visszahozzák majd. Imádtam őket a Series of Unfortunate Eventsben :3

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz