login |

Pilot: Blood & Treasure

2019. 05. 22. 21:28 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A CBS nyári újonca tipikusan az a sorozat, ami ha nem az akció-kaland zsánerbe szánták volna, akkor 10 perc után kinyomok. Ez minden ajánlásom, aki szereti a stílust, az úgyis bepróbálja (talán érdemes), a többieknek pedig a kerülését javaslom.

Egyszerűen ilyen középszerre nincs időm. Bár a napokban egy másik hasonlóról is értekezek majd (mármint minőség tekintetében), de azzal szemben itt még az ötlet sem igaz igazi, nincs semmi, ami visszahúzna. A megvalósítás pedig a MacGyver-rebootra hajazó sorozatokat idézte.

A történet Kleopátra sírjának megtalálásával indít, ahol foglyul ejtik a rá akadó tudóst a műkincsrablással pénzt kereső terroristák. Így kerül a képbe a volt FBI-os jófiú, meg annak a régi szerelme, egy tökéletes tolvaj, szélhámos nőci. Ők erednek a sírban talált dolgok nyomán a fogoly kiszabadítására.

Kicsit igazságtalanul kezdtem, mert egyértelmű, hogy a Blood & Treasure mire hasonlít a legjobban: a Da Vinci Code-ra, meg a National Treasure-re. Még véletlenül sem az Indiana Jones-t hoznám szóba. Nyilván nem üt meg a fentiekkel egy szintet és az évadon átívelő főszál egyelőre kicsit sem tűnik érdekesnek, de legalább van, és viszi is előre a furcsán összeverbuválódott hőseinket.

Tényleg van itt minden amúgy: globális lépték, világvándorlás. Titkos járatok és kripták olyan helyeken, ahol senki nem számít rá. A hősök nyomában loholó Interpol. Egy Titkos Társaság. Egy milliomos, aki mindent pénzel és ki tudja, milyen kapcsolatai vannak. Egy a hősök miatt mindig bajba kerülő vicces mellék-szélhámos. És semmiféle komolyság.

Tudom, miért várnék komolyságot egy nyári fun popcorn sorozatba, ami igaz is, de a készítők láthatóan többször is próbáltak súlyt helyezni a tettek mögé. Csak nem igazán ment nekik. Így karakter szinten egy üresség a Blood & Trasure, a sorsuk, és némelyik döntésük csak vállvonást ér, és a nagy “köszi, hogy nem hagytál ott” pedig annyit se.

És sajnos a kivitelezésről sincsenek jó szavaim. Mondjuk egy dolgot azért el kell ismernem: a helyszíneket pörgetik ezerrel, ki tudja még mi mindent hoz majd az évad. Csak nincs a jelenetek mögött erő, és nagyon sokszor érezni a belső díszleteken, hogy ott spóroltak. Egy robbanás korrekten néz ki rögtön az elején, csak előtte nézzük meg milyen folyosókon mentek a szereplők egy elvileg régebbi sírkamrába.

Kicsit felesleges ez a poszt amúgy, mert tényleg elég annyit leírni, mint az előzetesnél, hogy aki kalandsorozatra vágyik, az nézzen bele. Most. Simán bejöhet neki, főleg, hogy nincs is igazán kihívója a Blood & Treasure-nek.

Aki viszont nem, nos, nekik a végére egy 5/10-et tartogatok a dupla pilotra. Mindezt úgy, hogy nekem például a Sahara tetszett, és még a National Treasure 2. részét is el tudom viselni. Ez a skála.

7 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 05. 22. 21:35

ez tipikusan az az eszképista, fun, vicces akciózós kaland sorozat, ami azt hittem, hogy simán be fog jönni nekem, de nem tudtam ráhangolódni. (nekem mondjuk inkább a Whiskey Cavalier-re hasonlított inkább a két főszereplő dinamikája miatt, még akkor is, ha ott nem kincset kerestek, de itt is inkább nyomozgattak és menekültek, meg lőttek). Egyszerűen vártam, hogy magával ragadjon,de nem. Csak akkor történt valami, amikor kiderült az egyik guy-ról, hogy visszatérő arc lesz és a humort fogja szolgáltatni, mert előtte meg sem fordult róla a fejemben egyik sem.

szerintem teljesen tisztességes cucc, amit simán lehet élvezni (ha ráhangolódik az ember és szereti a műfajt), tele van utalásokkal a klasszikusokra, nem veszi magát komolyan (bár azért karakterizál, hogy legyen némi dráma), szimpatikusak a főszereplők is (bár nagyon tipikusan évelődnek), és biztos, hogy a végére kikerekedik valami kacifántos(abszolút lezárt lesz a szezon), de tényleg azt vettem észre, hogy már az apukás flashbacket sem követtem, egyszerűen folyton csukódott a szemem, és nem is éreztem, hogy ér annyit, hogy visszatekerjem.

kár érte. azért kap még egy esélyt.

Necridus - 2019. 05. 22. 21:47

Nekem még húsz perc van a részből, de az előző hatvanat is csak fél szemmel néztem, annyira nem tud lekötni. Nálam is inkább Whiskey-s a két főhős közti dinamika miatt, csak itt egyiket se érzem erősnek (ráadásul a kettejük közt lévő feszkó is kicsit erőltetett), miközben a WC-ben (lol, ez a rövidítés csak most esett le) legalább Franky jóra sikeredett.

Vannak ügyesen elkészített jelenetei meg szép helyszínek, Matt Barr-t pedig kifejezetten kedvelem a Harpers Island óta, de ez kevés amellett, hogy iszonyat hosszúak a dialógusok, egyszerűen untatnak. Van izgalmas rész azért, meg néhol elég filmes beütése van egy-egy jelenetnek, de az egész eddig középszerű.

speranza - 2019. 05. 22. 22:04

Kár érte, ha tényleg nem olyan jó, mert ilyesmiből kevés van. Alapvetően a minőségre és a komolyabb drámákra vagyok vevő, de néha oldani kell a nehéz témákat valami könnyedebbel, és erre tökéletesek az olyan sorozatok, mint pl. a Relic Hunter volt, vagy a Hooten & the Lady. Valami hasonlót nagyon tudnék szeretni két fajsúlyosabb dráma között. :)

Captain Phillips - 2019. 05. 26. 11:23

A pilot szerintem sokkal jobb volt, mint “kozepszer”, viszont szerintem hosszu tavon nincs benne eleg energia. Nehany pretty face es az ismetlodo klises sztori nem eleg.

Captain Phillips - 2019. 05. 26. 11:28

Ja es nekem ez sokkal jobban bejott, mint a Whiskey Cavalier, ami annyira fake, hogy folyamatosan cringe erzesem volt kozben.

Meg valami: ez az elso olyan sorozat, amiben a lens flare nem idegesito, hanem eppen ellenkezoleg, tok jol nez ki. A Star Trek Discovery-ben a hajamat teptem miatta.

winnie - 2019. 05. 29. 13:51

1×02: nope. 10 perc után kilőttem, vagy ötször elaludtam közben. nyilván nincsenek nagy különbségek ezen sorozatok között, ld. blood and treasure és whiskey cavalier, csak annyi, hogy ki melyikre érez rá. utóbbinál minden karakter tetszett, itt pedig valahogy nem jönnek át, nem élvezem minden párbeszédüket, az évődést, stb.

Tyberius06 - 2019. 07. 11. 03:33

Whisky jobb volt karakter és párbeszéd szinten is, de nekem lecsúszott kaják közben ez is. Egyszerűen jelenleg erre van időm, energiám és motivációm… Nem tudok normálisan darálni, mert ezernyi más dolgom van, szóval maradnak ezek a limonádék kajálás közben… Ilyen a Reef Break is.
Az ember idővel egyébként hozzá tud szokni, ha lenne energiám normális sorozatokhoz, nálam is valahol a második résznél kivérzett volna, de így simán elmegy… Egyszerűen most ilyen szakaszban vagyok…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz