login |

Grey’s Anatomy: vége a 15. évadnak

2019. 05. 23. 21:45 - Írta: Deny

16 hozzászólás | kategória: 2018/19 finálék, kritika,

Véget ért a Grey’s Anatomy mérföldkő jelentőségű szezonja, így most már hivatalosan is a leghosszabb ideig futó amerikai kórházsorozatként hivatkozhatunk rá. Valljuk be, a mai tévés világban ez nem kis teljesítmény, főleg, ha belegondolunk, hogy az ABC eredetileg nem jósolt neki túl hosszú jövőt – konkrétan abban sem voltak biztosak, hogy a sorozat túléli az első, midseason évadot.

Sajnos a nézettség idén picit megbicsaklott, vagy legalábbis nem volt annyira az egekben, mint az elmúlt években, de még továbbra is az országos mezőny második legnézettebb drámájáról beszélünk, egyedül a This Is Us előzi meg. Jövőre pedig valószínűleg még kisebb lesz köztük a különbség, így aggodalomra semmi ok.

Lássuk, milyen is volt pontosan ez a szezon, természetesen spoilerekkel a tovább mögött.

Tavaly nyáron Krista Vernoff, a showrunner „a szerelem évadjára” keresztelte ezt a szezont, és közölte, hogy a romantikából kedvenc főhősnőnk sem fog kimaradni. Kalandos, randevúkkal teli útvonalat ígért Meredith-nek, amire a rajongók többsége felkapta a fejét, és kíváncsian várta a fejleményeket, bár ez később nem teljesen ebben a formában valósult meg.

Egyesek az új szereplőként érkező Chris Carmack-et vélték az új love interest-nek (egy darabig én is), a legtöbben azonban a tavaly vendégeskedő Scott Speedmant szerették volna viszontlátni. Vernoff azonban lépett egy váratlant (?), és az előző évadfinálé egyik humoros-aranyos pillanatából csinált komoly szerelmi történetet, amire talán senki se számított.

Igen, Andrew DeLucáról van szó, aki úgy érzem, ennek a szálnak köszönhetően idén végre kilépett a biodíszlet szerepkörből, és végre teljes jogú karakterré vált. Ezt az is bizonyítja, hogy elég komolyan elkezdték boncolgatni a háttértörténetét is (lásd pl. Papa Deluca), és én is azon kaptam magam, hogy ez a figura, akit évek óta feleslegesnek, vagy csak „token rezidensnek” tartottam, hirtelen érdekessé vált számomra. Pedig a premiernél még azért imádkoztam, hogy Meredith erotikus (rém)álma vele valóban csak álom legyen.

Az biztos, hogy ez a valamennyire megosztó szál nagyon sok néző tetszését elnyerte, sokan még Dereknél is jobb partnernek találják (a fináléban mutatott hatalmas gesztus miatt szerintem egyáltalán nem jogtalanul), de persze akadnak olyan rajongók is, akik felháborítónak tartják ezt a párosítást. Pedig egyébként a sorozat története szempontjából is érdekes ez a felállás, hiszen most pont a pilotban megelevenedett helyzet inverzét láthatjuk azzal, hogy Meredith lett az a szakorvos, aki beleszeretett a beosztottjába. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan alakul a kapcsolatuk, főleg, hogy valamelyikük valószínűleg rácsok mögött kezdi meg a következő évadot.

Nem DeLuca volt azonban az egyetlen karakter, aki kilépett a háttérből. Az évad másik nagy meglepetése Schmitt, azaz „Szemcsis” óriási fejlődése volt, ami után úgy vélem, rászolgált arra, hogy hivatalosan is elfelejtsék gúnynevét.

Az ügyefogyott gyakornok idén nemcsak szerelem, de jellem és karrier terén is hatalmas előrelépésen ment keresztül, amelyhez nagyban hozzájárult Dr. Nico Kim behozása, hiszen segítségével végre teljes mértékben magára talált. Sajnos azonban Nicót a mai napig nem tudtam megkedvelni, mivel Linkkel ellentétben az írók elég rosszul alapozták meg akarakterét, hiszen gyakorlatilag még mindig alig tudunk róla valamit. Mivel azonban a színész marad a 16. évadra is, talán orvosolni tudják ezt a problémát.

A szerelem évada elnevezéshez azonban nemcsak ez a két páros járult hozzá, hiszen idén alaposan felrázták a kapcsolatok szövevényes hálóját. Régi kötelékeket szakítottak szét, és látszólag teljesen random embereket párosítottak össze, amelyek szinte egytől egyig nagyon kellemes meglepetést okoztak. Itt van például Amelia és Link duója, ami igazi felüdülést jelentett a rendkívül hosszú és unalmas Owen-dráma után, vagy a személyes kedvenc Teddy és Tom Koracick-páros, amit sajnos nem élvezhettünk túl sokáig.

Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy az írók hiába erőltetik, Maggie és Jackson kapcsolata továbbra is nevetséges és kínos számomra. Nagyon remélem, hogy a finálé eseményei után rájönnek, hogy nem működnek együtt, és elfelejtik egymást (már persze, ha Jackson élve kerül elő a ködből). Amióta együtt vannak, a karaktereik iszonyú mélyrepülést írtak le, és eljutottam arra a pontra, hogy azt sem bánnám, ha mindkettő menne a levesbe, pedig külön-külön bírtam őket.

Betegek terén idén is sokrétű volt a felhozatal, ismét akadtak izgalmas, érdekes, rendkívüli, átívelő és ritka esetek is. Kiemelném az évad első felében domináló pácienst, a társkereső Cece-t, akinek elragadó személyisége egyaránt okozott bájos, megható és humoros pillanatokat is. De izgalmas volt például a szezon végén átívelő aranyvérű kisfiú esete is, vagy a valós kutatásokra épülő mesterséges anyaméh kísérlet is. Mindig is imádtam, ahogy a sorozat rávilágít a különféle ritka betegségekre és az orvostudomány aktuális kutatásaira, felfedezéseire.

Idén is kaptunk karakterközpontú részeket, amelyek közül egyértelműen a 15×19-et érdemes kiemelni. A Jo tragikus háttértörténetét bemutató epizódról a showrunner úgy nyilatkozott, hogy nagy eséllyel a sorozat történetének legerősebb része lesz, amelyet akkor senki sem akart elhinni neki, azonban hamar kiderült, hogy igaza volt, hiszen a szexuális erőszakot nyersen és tabuk nélkül taglaló fejezettől hetekig hangos volt a sajtó, és a szakma is ódákat zengett róla. Nem mellesleg az IMDb-n is a széria eddigi legmagasabb pontszámát érte el a 9,7-as értékelésével.

A valós események ihlette rész egyébként, mint kiderült, teljesen felborította az évad végéről készült terveket, legalábbis Jo szempontjából, mivel a szezon elején egyáltalán nem így képzelték el a lány találkozását a szülőanyjával, így eredetileg a depressziós történetszál is kimaradt volna.

Egy ilyen súlyos témát boncolgató rész után természetesen szükség volt egy könnyedebb hangulatúra is, amelyről az Amelia-centrikus 15×21 gondoskodott. A maga módján ez is fantasztikus rész volt, Caterina Scorsone ismét villoghatott, valamint újabb remek darabbal bővítette a már-már szinte running gaggé vált „kínos vacsora” témájú epizódok listáját. És persze ott volt még a rekorddöntő epizód is, amely kissé szokatlan alaphelyzete miatt nem nyerte el mindenki tetszését.

Idén is kaptunk nagy visszatérőket, akik közül néhányan több mint tíz év után bújtak újra karakterük bőrébe. Ilyen volt pl. Embeth Davidtz, akit a második évadban láttunk utoljára, vagy Tyne Daly, aki 2009-ben mutatkozott be Carolyn Shepherdként. Jeff Perry pedig 7 év után tért vissza Thatcherként, hogy ezúttal végleg búcsút vegyen a szereptől. És ott volt még a tavalyi évad nagy kedvence, Abigail Spencer is, aki Megan Huntként ismét gatyába rázhatta a bagázst egy epizód erejéig.

Végezetül annyit, hogy a finálé elég izgalmas évadkezdést ígér, hiszen alaposan felrúgta a status quót: többek között három karakter elvesztette az állását, kettőt börtön fenyeget, egy pszichiátriára vonult, egy másik sorsát pedig szó szerint rejtély övezi.

Annak nagyon örülök, hogy a közönségkedvenc Greg Germann (Koracick) immáron állandó szereplőként fogja erősíteni a csapatot Chris Carmack és Jake Borelli kíséretében. Én még Stefania Spampinatót is hozzácsaptam volna, akit sajnos a színésznő elfoglaltsága miatt idén nem tudtak annyira kihasználni, mint tavaly, de bízom benne, hogy jövőre is láthatjuk visszatérő státuszban.

Abban is bízom, hogy a következő évadra is marad ez a könnyedebb hangnem, de azért egy leheletnyivel több drámát talán mégis elbírna a sorozat, ugyanis ez a szezon ilyen szempontból picit felejthetőbbé vált, mint az előző, ezért 7/10-re értékelném.

Illetve nem is volt teljesen tökéletes ez a fejezet, az első néhány epizód picit döcögősre sikeredett, ráadásul a visszahozott Kim Raverrel sem nagyon tudtak mit kezdeni egy darabig. Az azért elég vicces volt, hogy úgy akarták elhúzni Teddy szálát, hogy a premier után el is tüntették pár epizód erejéig.

Az biztos, hogy a folytatást már most nézném, és szerencsére nem kell aggódnunk a veterán szereplők miatt sem, hiszen mindenki marad még legalább két évig.

16 hozzászólás Ne habozz!

Csilla0422 - 2019. 05. 16. 17:56

Néhány szálat elvarrtak, párat meg elkezdtek. Érdekes finálé volt.

Jo végre kinyitotta a száját és értelmes dolog jött ki belőle. Kár volt ennyire húzni, mert a vége mégis csak a pszichiatria lett. Végre nem volt idegesítő.

Milyen újdonság volt Jackson és Maggie beszélgetése… Jah ezt már elsütötték April és Jackson között is. Avery még mindig sértődötten jön ki belőle.

Amelia – Link talán van remény.

Karev ügye megoldódott. Jane Wall és Ali Hillis jelenléte végig nagyon jó volt. Szívesen látnám még őket.

Nagyobb teret Dr. Dahlia Qadrinak!

Owen egészen meglepett, nem erre számítottam. A legviccesebb és legszebb részeket ők hozták. Stefania Spampinato ismét emelte a színvonalat. Kár, hogy ő még nem állandó.

Mer végre kimondta. Richard milyen cselszövő már. :)

Anni - 2019. 05. 17. 11:54

Kicsit izgibb finálét vártam de jó volt így is.

Bejött a tippem, hogy Richard talál ki valamit bár nem nagyon lettek előrébb.

Végre Owen jól döntött itt most csak Tomot sajnálom.

Schmitt és Nico nagyon édesek voltak. :)

Full nem izgat, hogy elvitte e a farkas a ködben Jacksont.

Várom a folytatást idén is. :)

Kicsidelfin - 2019. 05. 17. 13:58

Nem volt túl izgalmas mint finálé.
Az a baj, hogy ezt a “mind ki vannak rúgva” dolgot egyszerűen nem tudom komolyan venni. Hányszor voltak már kirúgva? Nincs tétje a dolognak.
A Jackson Maggie szálnak van, de az meg nem nagyon mozgat meg. Bár ha végre szakítanának, külön-külön újra érdekesek lehetnének.
Teddy-nek és Owennek örülök; ami szívás, mert Tomot is kedvelem és nagyon jók voltak Teddyvel. Remélem a következőben valaki megvigasztalja.

Szerelmi téren régóta a legizgalmasabb évad. Ezt leszámítva átlagos évad volt néhány jobb epizóddal, de nem fogom lerágni a körmöm szeptemberig.

renka - 2019. 05. 17. 18:02

Nem mondom, h ez volt a legizgalmasabb finálé, de hagyott maga után kérdést rendesen…és ez jó. Nyilván Meredith, Alex, Webber és DeLuca majd visszatér valamikor a kórházba, ezzel mindenki tisztában van…de az oda vezető út azért érdekes lehet. Az előbb olvastam egy interjút Krista Vernoffal:azt mondta,h szeretné ha Meredith most tényleg nem úszná meg és ennek részleteit megis mutatná (ezért talán nem ugrunk az időben)….de közben meg egyelőre fogalmuk sincs az íróknak, hogyan másznak ki ebből az egészből.Ha már itt tartunk:akinek van valami teóriája, szivesen olvasnám!

Engem Owen szerelmi élete soha nem érdekelt, ez ezután sem fog változni azt hiszem… Jacksont ha a farkas nem is vitte el, azért remélem egy ideig nem talál ki a ködből.

Jot szerettem ebben a részben. Akexnek a nagyon rá jellemző beszólásai pedig mindig megnevetettnek (még akkor is, amikor azért a téma nem olyan vidám). “Bailey, tényleg ki vagyok rúgva?” És a szokásos:”Megölöm.”

Kicsit sajnámom igazából, h Tom helyett nem Carina lett állandó szereplő.

Schmitt aranyos, remélem így is marad.

Dee - 2019. 05. 20. 19:30

Szerintem az előző rész jobb lett volna évadzárónak, de egy résznek azért ez is elment.
Csak én szorítottam csuriba a kisujjam, hogy Maggie-t a kocsiból kiszállva csapja el egy autó?! :D Eskü, nem sajnálnám, ha eltűnne egy kicsit, no, nem mintha Jackson sorsa annyira megmozgatna. Egyszerűen, mióta együtt vannak, totál érdektelen mindkettejük karaktere.
Schmitt viszont nagyon pozitív változást ért el nálam, amilyen kis “nyominger” volt az elején, annyira tetszik a mostani önbizalma. Persze, ehhez kellett egy megfelelően motiváló társ, aki kihozza belőle. Nico könnycseppje megható volt, talán kicsit összeszedi magát, mindenesetre nekem tetszenek együtt.
Teddy és Owen tök egyértelmű volt, hogy összejönnek, full hidegen hagynak. Szegény Koracick-ot sajnálom, amilyen szerelmes Teddy-be, nagyot fog koppanni. :/ Viszont örülök, hogy marad a következő évadra is.
Én elképzelhetőnek tartom az időugràst, Meredith börtönben, Zola és a többi gyerek már kamaszok, na innen lenne szép folytatni. :)
X idő után a kirúgott szereplők vagy visszatérnek, vagy saját kórházat nyitnának, Bailey meg könyörögne nekik, hogy menjenek vissza. :D
Jo nem fog hiányozni, még azt is kinézem belőle, hogy megerősödve elhagyja Alexet…
Na, ez hosszú lett, sorry, mindenesetre várom a folytatást. :)

Kittus - 2019. 05. 21. 15:54

Dee..csapjon belém a villám de én is ezt vártam..nem szoktam utálni karaktereket, de Maggie-t egyszerűen nem tudom megkedvelni. April után pedig különösen gyengus merítés…Remélem találnak valaki izgibbet Jacksonnak..például Quadrit…benne még van lehetőség..legalábbis Maggiehez képest biztos :)

smileyboy - 2019. 05. 23. 22:53

Csilla0422: Szerintem egyáltalán nem volt kár ennyire elhúzni Jo szálát. Nagyon szépen bemutatták, hogy a depresszió milyen dinamikában dolgozik és hogyan teheti tönkre az embert és az emberi kapcsolatokat. Nagyon fontos témát boncolgatnak a mentális egészség kérdésével.

Számomra nagyon megható volt, amikor Alex bevallotta, hogy fél, hogy mindenki elhagyja.

Annyira biztos vagyok benne, hogy Jacksonnal nem lesz semmi baj… Pedig igazán kilapíthatná egy kamion.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz Schmitt és Nico kapcsolatával. Már csak azért is, mert Nico nem lett állandó szereplőnek kiemelve. Remélem ez nem tesz keresztbe nekik. Bár, amikor volt a Station 19 crossover, akkor elgondolkoztam, hogy az ottani meleg tűzoltóval is össze lehetne hozni, főleg, hogy Schmitt elég nagy szerepet kapott ott. :)

Zsanna - 2019. 05. 23. 23:44

Jake Borelli nagyon meglepett. Korábban csak a béndzsa háttérszereplő volt, most azoban megcsillogtatta magát. Nagyon tetszik, ahogy kilépett az árnyékból.
Valóban ugyanez igaz DeLucára. Ő is kellemes meglepetés.
Maggiet továbbra sem bírom, mindegy éppen kivel hozzák össze. Miatta pedig most Jackson sem tartozik a kedvenceim közé.
Tetszett az évad. Én is várom a folytatást. És még mindig megdöbbenek, hogy milyen régóta nézem ezt a sorozatot…

cegtli - 2019. 05. 23. 23:48

a 15×19 wall of women nagyon szép volt, a legszebb és legjobb rész az évadban. Nagyon megható és tanulságos. Maggie és Jackson tényleg egy kínlódás, rossz nézni, annyira nem illenek össze. Maggie irtó idegesítő, nem csinál egyebet csak picsog.

Berann Morak - 2019. 05. 24. 09:09

“Csak én szorítottam csuriba a kisujjam, hogy Maggie-t a kocsiból kiszállva csapja el egy autó?!”

Én is!

dbew - 2019. 05. 24. 10:21

szerintem akár a 15×24 is lehetett volna a zárás :-D tökre meg is lepődtem amikor lett még egy rész (bár tudtam, csak közben kiment a fejemből)

Mom - 2019. 05. 24. 10:24

Azért durva, hogy mennyire látványosan nem bánná senki Maggie és Jackson várt/váratlan elhalálozását :D Én sem.

És mindezt azért, hogy bizonyítsák, igenis azt párosítanak össze, akit akarnak, mindegy, mennyire rühellik a nézők, mert majd megszeretik. Hááááát, nem úgy tűnik…

Ami az évadot illeti, vegyesek az érzéseim. Vannak szálak, amik kifejezetten tetszettek (Schmitt fejlődése, Amelia és Link), voltak amik kellemesen megleptek (Pl Meredith és DeLuca), de voltak sajnos amik nem találtak be nálam. Leginkább Jo szála. Nem maga az eset, hanem ahogyan Jo kezelte és ahogyan Jo-t kezelik az írók. Az ahogy önként profikhoz fordult, az a ritka szerencsés kimenetele egy ilyen trauma feldolgozásának. (Általában akit hagynak, hogy eldöntse, mit szeretne, az idővel rosszabbul lesz) Az pedig, hogy közben Alexet is depresszióba lökte az a fajta önzés, ami mellett bármennyire sajnálom az áldozatot, felrovom neki, hogy saját maga is tönkre vághat embereket. Na mindegy. Érzékeny, megosztó téma, fontos beszélni róla, én nem így tettem volna, de ez már csak az én véleményem.

Meredithék tetteinek következményeire kíváncsi vagyok, de újabb időugrást most nem szívesen látnék.

ZrndKtln0311 - 2019. 05. 25. 09:08

-Mer&Deluca: szerintem kicsit fura ez a románc. Hiába mondta ki Mer hogy “szeretlek”, valahogy mintha csak mondta volna, én nem érzem ezt a lángoló dolgot köztük. Remélem a következő évadban kicsit jobban izzik majd köztük a levegő. (pl liftes jelenetük egy régebbi részben)
-Bailey engem idegesít, ő is csinált 1-2 érdekes dolgot már, és ő támogatást meg segítséget kapott, nem kirúgást… de nyilvánvalóan visszajönnek majd.
-A Maggie-Jackson dolog nagyon unalmas már, valahogy mindig ugyanoda lyukadunk ki: nem egymáshoz valók.
-Jo és Alex végre kezdenek sínen lenni, kíváncsi leszek, hogy lesznek túl ezen
-Tomot én is sajnáltam, de valahogy úgy érzem kereknek, ha Teddy Owennel lesz együtt.
Teddy-nek amúgy volt egy furcsa mondata: “hogy ő csak Owenbe volt egész életében igazán szerelmes” Én tudom, hogy anno, amikor Henry-vel összeházasodtak, csak a biztosítás miatt volt, hogy megmentse az életét, de utána szerelmes lett, aztán meg gyászolta, és szóba sem állt Owennel, mert nem szólt róla neki azonnal. Úgyhogy ezen kicsit meglepődtem.
-Carina szerintem jó párost alkothatna Tommal esetleg..
-Amelianak és Linknek is szurkolok, nekem tetszenek együtt
-Örültem, hogy benne volt Derek anyukája, ez mindig is furcsa volt számomra, hogy ő mint nagymama nem vesz részt az unokái életében..?!
Összességében tényleg nem volt olyan nagy szám ez az évadzáró, de néha ilyen is kell. Ettől függetlenül nagyon várom a folytatást :)

Anni - 2019. 05. 25. 12:32

ZrndKtln0311 jó, hogy írod nekem is egyből eszembe jutott Henry, hogy őt is megszerette és jó páros is voltak nagyon.

Tig - 2019. 05. 25. 13:01

Én már évek óta nem tudom IGAZÁN szeretni a sorozatot. (De persze mindig nézem már szombaton az új részeket. 🙂 ) Nekem nagyon hiányoznak a régi szereplők. Derek,Callie, Christina. Valószínűleg pont az ő (Christina) karaktere miatt nem tudtam megkedvelni sem Maggie,sem Amelia karakterét,hiszen az egyik a szakmai másik a magánéleti szerepét vette át. Nekem ez a sisterhood dolog erőltetése (marmint Maggie-Amelia között) is fura. Felnőtt nők,te jó Isten.
Owen-Christina párost nagyon szerettem,de Teddyvel is ki tudok békülni, csak szegény Koracikot sajnálom.
Nekem a gyakornokok azóta nem igazán jönnek be mióta az eredeti gárda szakorvos lett. 🙂
Sokakkal ellentétben én Jacksont viszont kedvelem.
Meredith-DeLuca parosításnak is örülök,bár azért én sem látom,hogy meglenne a kémia,talán majd idővel. Derek csak egy van. Én anno drukkoltam annak a dokinak akivel Meredith valami másik kórházban vendégműtéten talalkozott és randiztak is.
“Ted Mosby” vicces húzás volt. Még mindig az igazit ketesi. 😁

Marianna - 2019. 07. 28. 18:46

Általában darálom a Grey’s Anatomy évadokat. Az elmúlt években kettesével sikerültek. Élveztem a szezont, és örülök, hogy az írók még mindig tudnak valamit bedobni, hogy frissen és üdén tartsák.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz