login |

The Society: vége az 1. évadnak

2019. 05. 24. 21:10 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindenképp azzal kezdeném, hogy #thesocietyremakewhen. Érdekes, hogy hiába tudtuk legfeljebb 6 pont környékére felhúzni a Netflix sorozatát, elég sokan néztük meg mégis. Ez biztosan oda vezethető vissza, hogy az alapfelállás, a rejtély sok mindenre lehetőséget adott. Aztán a készítők persze nem éltek vele, de ez már más kérdés.

A The Society lényege az, hogy pár tini osztálykirándulása megszakad, visszaviszik őket a szülővárosukba busszal, de ott gyorsan konstatálniuk kell, hogy a szüleik eltűntek. Sőt, a várost nem lehet elhagyni, mert minden irányban sűrű erdő veszi körül. Természetesen a külvilággal való minden kapcsolatuk is megszűnt közben.

Hol vannak? Miért kerültek oda? Mit kezdenek a helyzettel? Még jó pár hasonló kérdést lehet elővenni, ezek miatt ültünk le a sorozat elé, és valószínűleg ragadtunk is ott. Csakhogy ezekből nagyjából egyre terveznek válaszolni a készítők, arra, hogy mit kezdenek magukkal a végzős középiskolások.

Itt rögtön fel is merül, hogy egy sorozatot nem szabadna az elvárásaink nem teljesítése miatt ostorozni. Megpróbálom nem ezt tenni. A fő rejtély érdekelne, de 2 rész alatt leeshet, hogy nem az a lényeg, ha valaki utána a tizediknél is a “mi történt velük?” kérdésen lovagol, az igazából csak magára vethet, mert mást vállal a sorozat. Persze engem ez rángatott el a végéig, de a negatív véleményem mégsem ennek hiánya miatt csattan el.

Nyilván csöpögtetnek dolgokat a rejtély szálán is, de olyan keveset, hogy ha az lenne a sorozat lényege, akkor nagyjából egy dupla pilotnyira lenne elég. Például hihetetlen, hogy a buszon készült képeket többször is kiemelik, már másodszorra is “na, a tinik közül ki szúr ki valamit rajtuk végre?” merül fel bennem, de vagy 9 rész, mire ezzel foglalkoznak.

Akkor mégis mi tölti ki az első évadot? Hát, a társadalom összeomlása, vagyis ezen keresztül nyilván a jelenlegi kritikája. A tinik a kezdeti bulizás után ráébrednek, hogy valami rendszer kell a szülők nélkül is. Pár durva történés után kialakul egy új, eléggé a kommunizmusra hajazó felállás, ami alatt azért fortyog valami.

A probléma itt az lenne, hogy valójában nagyon egyszerű szinten ütközteti az ideológiákat a sorozat, a “közösség a fontos”, de diktatúrába hajló vonallal szembe küldi az amerikai önzést, és közben még Trump-ra is kacsingat. Némelyik komoly beszélgetés után érezni azt, hogy ahogy az írók megveregetik a saját vállukat, csak épp nem tudni mire fel. Főleg, hogy valójában a karaktereiktől többször is idegen, ahogy hirtelen külön oldalakra állnak 1-1 vitában.

Mindezt sajnos valami siralmas írással és kivitelezéssel fejelték meg. Amit winnie a pilotnál felvetett: “értelemszerűen a karakterek csinálnak buta és okos dolgokat is, bár nem hiszem, hogy olyat tennének, amiket egy tini ne tenne meg “, szóval pár hormon által tüzelt hülye döntésbe nem kötnék bele, viszont néha olyan ugrás van a viselkedésükben, ami siralmas. Ez a legdurvábban ott vehető részre, amikor belegondolunk a vezetőjük “hatalomra kerülésébe”.

Mindezt annyira steril kivitelezéssel, hogy az már-már fáj. Néha káromkodnak a fiatalok, de azon kívül ez csak egy CW-sorozat minőségét hozza vizuálisan. Halálunalmas beállítások, távolságtartás, és zömében borzasztó szereplőgárda. A legtöbbjük képtelen bármiféle komolyabb érzelmet kifejezni, ami sajnos a főszereplő Kathryn Newtonon vehető észre a legjobban, de a Dave Franco-hasonmás sráccal is elég sok probléma van.

Mindezek ellenére is tessék, itt vagyok a 10. rész után. Pedig 2019-ben azért egy érdekes ötlet miatt évadokat nézni luxus, annyi más, jobb dolog van. Nehéz megmagyarázni a helyzetet, talán mert végig érezni, hogy itt jobb írók ütni tudtak volna a társadalomkritika közben.

Igazából a sorozat legnagyobb hasonmásának az Under The Dome-ot tudnám megtenni minden szinten. Ha ez hetiben ment volna, akkor lehet, hogy kapott volna részenként írást, derülhettünk volna a kibeszélés közben. Így csak itt lesz ez a kritika, és dobbantok utána, mert még egyszer nem húznak be a csőbe.

16 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 05. 24. 21:46

Az Under The Dome első pár része minőségben hasonló, felfogásban szerintem kevésbé, az a misztikum felé ment inkább, ez meg egy ügyes társadalomismeretek óra tananyaga lehetne. Nem volt erős, részleteket írtam az alábbi linken már, de voltak benne olyan felütések, amiket nem láttam még hasonló témájúakban, téma kedvelői szerintem élvezni fogják, én élveztem.

https://www.sorozatjunkie.hu/2019/05/10/pilot-mustra-the-society-1×01/#comments

human - 2019. 05. 24. 22:04

De hát ott rögtön azzal nem tudok egyetérteni, hogy “akinek egy kicsit is tetszik az első rész, az nézze tovább, erőteljesen jobb később, nagyon sok minden javul”. Szerintem kicsit belerázódtál, és ezért tetszett jobban utána, mert a sorozat kicsit sem javul. Minden érdekesebb döntését elmossa 10 rosszal az írógárda, és igazi mélységbe sosem mennek.

cherockee - 2019. 05. 24. 22:15

Szerintem az első rész kifejezetten rossz néhol, a többi részben nekem nem tűnt olyan szinten zavarosnak. Lehet csak azért, mert a misztikum és a háttértörténet szerintem majdnem felesleges volt (kell, kell, de kb. semmit nem változtat az események nagyrészén, lehetett volna vírus is, ami kiírtja a világot, talán a remény nem lenne meg, de nagyon nem változott volna), de konkrétan a 2-3. részben különbséget láttam.

Sokszor van olyan érzésem, hogy volt egy jó ötlet, megírtak egy rakás tényleg érdekes fejleményt, majd elkezdték kidobálni a felét, mert túl bonyolultnak ítélték, bekerült pár kifejezetten ócska mondat / jelenet (ezekről írtam a linkelt cikk alatt), és sokan azért maradnak végig, mert érzik a lehetőséget, amivel időről időre kicsit élnek, csak nem nagyon :).

Andris - 2019. 05. 24. 22:16

Engem két karakter rántott be az elején, bár nem tudom miért.
Ebből az egyik a kezdeti vezető volt, a nővér. Nos tőle ugyebár hamar el is köszöntünk, szóval egy kilőve.
A másik pedig Grizz volt, asszem ez a neve. Nem tudom, valahogy a megszólalásai miatt úgy éreztem, hogy ebben a karakterben még lesz valami érdekes. Aztán előhúzták a kornak megfelelő, generic meleg srác kártyát (bár mielőtt ez kiderült volna, akkor is ebbe az irányba indult el), és valahogy átalakult az egész karaktere egy ilyen semmilyen karakterré, akinek a legnagyobb teljesítménye annyi, hogy meleg, és akkor most innentől fogva csak ebből lehet konfliktust gyártani.
Szóval két dolog érdekelt az évadban, mindkettő elveszett, így én nem is fogok visszatérni a következő évadra, vagy max egy nagyon unalmas délutánon beletekerve végignézem, mert egyébként a többi esemény nagyon nem fogott meg. Ahogy haladtunk az évaddal, annál inkább éreztem egyre unalmasabbnak az egészet.
Valami magyarázat azért még érdekelne a kialakult szituációra, de sajnos nem ebbe az irányba ment el a sorozat, karakterdrámának meg túl gyengék és unalmasak a karakterek.

Tomtaker - 2019. 05. 25. 15:57

Nekem tetszett az évad. A pilot-al berántottak, de annyira, hogy egybe le is daráltam az egész évadot. Főleg az évad első fele erős amikor a fiatalok a kialakult szituáció után próbálnak egy társadalmat kiépíteni és törvényeket hozni, hogy túléljék. Tetszett, hogy odafigyeltek a készletekre és felleltározták azokat a boltban és egyéb helyeken majd el is kezdték őrizni azokat. Az évad első fele okosan lett megírva mert odafigyeltek minden alap dologra és csepegtettek infókat is, hogy biztos ez egy “parallel universe” stb…szerintem ennyi infó itt bőven elég is volt mert így lehetett azonosulni a karakterekkel + eleve tudtuk már a sori nekikezdése elött, hogy nem azzal fog foglalkozni, hogy mikor,hogyan és miért kerültek oda ahova hanem hogy összezárva hogy fognak boldogulni ezért nem értem teljesen a kiakadást és a csőbehúzás szót sem az írásban. És had védjem meg a színészeket is: szerintem jól összeválogatták a bandát…Newton-t és az Under the dome-os csajt ismertem csak és nagyon megleptek a többivel…ennyi tehetséges és eyecandy csajt összeszedni…kb 12-t számoltam meg. :D
Na de visszatérve az évad második feléhez…azután a karakterhalál után legalább 3, de talán 4 részt is elpazaroltak a következmények miatt, ez nem tetszett. Meg tudom, hogy nem erről szól: de vártam, hogy azért kicsit hamarabb elmerészkedjenek a várostól megnézni, hogy mi van a környéken, hogy vannak e állatok pl. ezt a dolgot kicsit hamarabb vártam mint az évadzáróban.

SPOILER

De azért a zárás tetszett, mert kiderült van átjárás a parallel universe-k között, lásd: kutya. :D + megtudtuk azt is, hogy a szülők gyászolnak, arra mondjuk kíváncsi vagyok hogy ott náluk megvan e maga a város vagy csak a fiatalok tűntek el teljesen a “semmibe”. Na meg a buszvezetők amikor visszahozták a fiatalokat a városba szerintem ők is ottragadtak mert az egyik mondta, hogy le vannak zárva az utak, még ők is ott lehetnek a fiatalokkal. Lehetnek még ebben érdekes fordulatok,történések, szituációk.

Azt mondjuk nem értem, hogy van áramuk, hogy tudnak telefonálni és sms-t küldeni egymásnak. Vagy csak én nem figyeltem oda eléggé. Én maradok a 2. évadra. :)

jenga - 2019. 05. 25. 19:12

ledaraltam, nem volt rossz. ami nekem kifejezetten nem tetszett, az a nover halala utan tortentek. marha gyorsan tultettek magukat rajta es lezartak -jo volt nyomozas, meg targyalas- a dolgot

Bélabá - 2019. 05. 26. 22:50

SPOILER

@Tomtaker
Az utolsó jelenet nem biztos hogy az eredeti dimenzióban játszódott, lehet az egy flash forward a jövőben amikor már megöregedtek ebben a városban.

Stigi80 - 2019. 05. 27. 22:23

SPOILER Tomtaker,Bélabá Szerintem meg a végén azok a fiatalok szülei és szerintem itt van a disznóság hogy pontosan tudják hogy hol vannak a fiatalok.És ha meg figyeltettek a végén vonat kürtre akkor jöttem rá hogy ez az a hely vagy dimenzió ahonnan el vihették őket.

Laja - 2019. 05. 29. 20:53

Köszi, itt olvastam a sorozatról, és beszippantott, 4 részt végig is daráltam tegnap este, ma jön még néhány. :)
Nekem tetszik a rejtély is (bár igazából 1 db rejtély van, közel sincs annyi misztikum mint a lostban), meg a társadalmi kérdések is, még ha nincsenek is filozófiai értekezés szerűen kifejtve, egy sorozat nem egy társadalmi folyóiratban megjelentetett szakcikk.
Nekem hozza eddig a Lost, Dark, Stranger Things, 11.22.63 szintű (meg néhány még nem jut eszembe) feelinget, az ilyen sorozatokat nagyon szeretem.

monti - 2019. 05. 30. 18:10

első 30 perc után feladtam annyira emberidegen viselkedés (pont ilyen idős gyerekekkel foglalkozom zárt környezetben) köze nincs a valos reakciokhoz többnyire
amugy a buszok elmentek de ők már nem tudnak, hasonlo hülyeségek

Bélabá - 2019. 05. 30. 23:21

Volt ami tetszett benne, pl. ahogy bemutatta, hogy az embertelenséghez, diktatúrához elég egy gonosz ember, egy pár buta (de erős) ember, és egy csomó gyáva ember.

Ami nem tetszett az a logikátlanság, pl. hogy fel sem merült bennük hogy mitől van áram vagy víz. Értem hogy nem ez volt a lényeg, de ha valahogy megmagyarázzák miért nem tudnak elmenekülni, vagy miért van térerő a városban, akkor hihetőbb lett volna.

Laja - 2019. 05. 31. 02:03

A 4. rész után volt egy kis visszaesés, de a vége megint jó lett. Ez a befejezés.. nagyon remélem, hogy lesz 2. évad, felidegesít, ha így ér véget egy évad, ezért nem néztem a Trónok Harcát sem.
Buszvezetők, áram, mobilhálózat.. ezeket az első részben én is regisztráltam, de túl tudok lépni ezeken, nagyon sok sorozatban van sok logikai hiba, ezek mellett próbálom élvezni őket.

kriol - 2019. 07. 28. 09:26

Engem a rejtély vonzott a sorozathoz, aztán közben kellett rájönnöm, hogy ez nem az a sorozat, ahol minden részben kiderül valami, majd a rész vége cliffhanger-el zárul. Tényleg azon volt a hangsúly, hogy mit kezdenek a fiatalok az adott helyzettel, hogyan építik fel az új társadalmat.

Számomra vontatottak voltak a részek, valószínűleg pont azért, mert nem azt kaptam amit vártam. A rejtély szál csak nem akart kibontakozni. De valamiért mégis maradtam, és nem bántam meg. A nyolcadik résztől úgy elkezdtem élvezni, hogy az le is ment egyben.

SPOILER
És a végére csak észrevették a buszsofőrt is a képen, meg a kutya is gyanús volt, mikor néha csak úgy random megjelent. Szóval akkor lennie kell egy konkrét átjárónak valahol?

Ezzel a befejezéssel, most úgy várom a második évadot, hogy megint felcsillant a remény, hogy kibontják a rejtély szálat. De ha nem teszik is, akkor is tök izgalmas lett a kialakult helyzet, és tetszik, hogy valamilyen szinten tükröt tart a mai társadalom felé is.

Thomas - 2019. 09. 22. 21:53

Pár napja kezdtem el nézni, előre készültem a tipikus pár rész utáni csalódott kaszára, de aztán mikor láttam, hogy mennyire igényes cucc, meg voltam lepődve, hogy ennyire elsikkadt a blogon (alig van komment is). Azt hittem, Winnie visszafogottan lelkes pilot kritikája után Human majd igazságot ad ennek a sorozatnak, de én úgy látszik, valami mást néztem:)

Azt aláírom, hogy az alapja a The 100 és az Under the Dome mixe, szóval semmi extra, láttuk már ezeket kicsit másképp, ezzel nem tudott volna megtartani. Viszont egyikre sem hasonlít egy cseppet sem megvalósításában, vagy egy sajátos hangja, hangulata és a hosszú részek miatt egy érdekes tempója is. Tetszett, hogy volt idő elmerülni olyan részletekben is, amit egy 42 perces sorozatból kivágtak volna, tovább kitartani egyes jeleneteket. Emiatt sok más, 10 részes évaddal ellentétnek nem is tűnt rövidnek, erre nem mondanám, hogy el elnyújtott pilot, mert pár rész után már nagyon benne voltunk a történések közepében és nagyon kemény dolgok kerültek elő.

Azzal én tökre egyetértek, hogy a legtöbb sorozattal szemben ennek a pilot a leggyengébb része, aki azt kihozza legalább egy 6-osra, érdemes folytatnia, mert utána az 1×06-ig minden rész jobb az előzőnél. Engem a prom nightos résznél (asszem 1×03) kapott el igazán a hangulat, de az 5-6 már 9/10-es szint volt. Aztán jött egy kis törés, valamint szerintem egy pár hónapos időugrás is, és onnantól már a szomorú befejezésig vezető eseményeket láthattuk, amiket már egy fokkal kevésbé élveztem (8/10), de talán csak azért, mert meglepett az irány.

De egyúttal tetszett is benne, hogy sokszor meglepett, egyáltalán nem arra haladtak az események, amire számítottam, szóval nem panaszkodok. Meg mertek húzni kemény dolgokat is, mint a The 100-ben, hasonló dilemmák is előjöttek teljesen más környezetben és kidolgozásban is, szóval nekem helyenként annak a legjobb évadait idézte meg.

A meglepő húzások, és a sorozat egyéni stílusa nem mondom, hogy pár helyen nem eredményezett karakteridegennek tűnő dolgokat, néha vakartam a fejemet is hogy mi történik. De ezt meg ellensúlyozta, hogy igen jók voltak a színészek, bármit el tudtak adni nekem. Különösen Kathryn Newton volt telitalálat a szerepre, nem csak egy különösen cool női főhőst hozott, amiket imádok, de sokszor a szemében vagy apró rezdüléseiben látszottak a kimondatlan dolgok. Ez megint olyan dolog, ami segít beleélni magam egy sorozatba, mert a valóságban sincs minden kimondva, igen, elég valóságosnak hatott sok helyen. És ez az egész sorozatra jellemző, hogy nagyon érzékenyen közelít a szereplői felé, teljesen szemben áll a The 100 akcióközpontúságával.

Nem mondom, hogy tökéletes volt, mert itt-ott én is húztam a számat, és nem vagyok biztos benne, hogy azt szerettem volna, hogy arrafelé haladjanak a történések, amerre haladtak, de eddig nálam az év újonca, amit nem hittem volna, hogy valaha le fogok írni egy Netflix-sorozatra:) Jó, eddig nagyon rosszban voltunk, de a nagy számok törvénye alapján jönnie kellett már egy olyan sorozatuknak, amit sem én, sem ők nem kaszálnak az 1. évad után:) Szóval szerintem The 100 rajongóknak mindenképpen érdemes vele tenni egy próbát, de kb. bárkinek, aki szeretne egy komoly, igényes tinisorozatot látni.

amegmondo - 2020. 06. 12. 05:01

Nos, a felénél tovább nem bírtam. Belátom hogy a készítők célja a mini társadalmuk bemutatása volt, de ha nem is foglalkoznak a rejtélyes iránnyal, legalább azt a keveset írták volna meg jól. Logikátlan, ostoba, egy csomó dologról nem vesznek tudomást inkább, mert tudják hogy azok miatt nem működne a fő történetszál.
De ha legalább az mentené a sorozatot, sajnos nem. Fogták az összes társadalomban lévő témát amiért az áldozatvédők mostanában kiállnak plusz még néhány közhelyet és valahogy előadták a tinikkel ezeket.
Ha erre lennék kíváncsi csak megnyitok egy hírportált. Azt hogy egy 200 fős tinédzser csoport hogyan alkotna meg valószínűleg egy mini társadalmat azt ebből nem tudom meg.

PatrickMonster - 2020. 08. 21. 09:38

Sajnos a 3. rész vége felé feladtam. Egyszerűen nagyon ritkán láttam még ennyire vontatott sorozatot, amiben eltelnek félórák úgy, hogy gyakorlatilag semmi nem történik. Ez a sorozat tényleg inkább tiniknek szól, akik kimaradtak a számtalan hasonló jellegű sorozatból, és lehet nekik még újat mutatni. Illetve azoknak szól, akik nem a rejtély szál miatt nézik, hanem mert szeretik valóvilág-szerűen lesni random emberek szerelmi cívódásait. Talán még érdekes is lehetne nézni a szereplők kapcsolatait is, de sajnos a karakterek annyira faék egyszerűséggel vannak megalkotva, és néha annyira furán és értelmetlenül viselkednek, hogy az valami szörnyű. Ezen kívül sajnos valóban nagyon rossz a színészi játék is az esetek 80%-ában. Néha olyan komoly dolgokat tudnak érzelemmentes arckifejezéssel végignézni, hogy elgondolkodik az ember, hogy itt mindenki pszichopata vajon? Kíváncsiságból elolvasom majd, hogy mi történik a maradék részekben, de több időt nem szabad ilyen sorozatokra szánni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz