login |

A tanár: a 2. évad – írta Dentorel

2019. 05. 26. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

A magyar sorozatgyártás nálam amolyan mostohagyerek volt nagyon sokáig, és ez csak pár éve változott meg, amikor a magyar HBO-nak is köszönhetően elkezdtek felbukkanni a minőségibb darabok, amelyek végre le tudtak kötni, s ki tudtak kapcsolni. Arról nem is beszélve, hogy újabb arcokat ismerhettünk meg, ami megszüntette azt az érzést, mintha minden egyes magyar alkotásban ugyanazok a színészeket szerződtetnék le.

Épp ezért némiképp nyitottabban álltam az új koncepciókhoz is, így tavaly “magamévá tettem” A tanár első évadját, melynek folytatása év elején érkezett meg, és pár hete köszönt le az RTL Klubon.

Nem egy teljesen friss alapötletről beszélhettünk, hiszen alapját egy német sorozat adta. Az, hogy mennyire sikerült a német alapot “átültetni” nem tudom, mert az eredeti szériát jómagam nem láttam. A nyolc részes első évad véleményem szerint önmagában véve vállalható volt, habár nagy elvárásokat nem fűztem irányába. Amolyan erős közepesnek ítéltem meg, amelynek folytatásának megtekintésére megvolt a hajlandóság azzal szemben, hogy az újranézési faktor nálam tulajdonképpen a nullán volt.

A tovább mögött folytatom.

Amire leginkább kíváncsi voltam, hogy a főszereplőváltás, s a viszonylag elfogadható nézettség kettőse mennyire fog hatni a megvalósításra. Azaz fogják-e tudni hozni a korábbi szintet, vagy pedig képesek lesznek-e a szintugrásra az alkotók. A tanár egyébként is egyfajta mostohagyereknek tűnik, amely akármelyik irányba is mozdulna nem tudna megfelelni minden nézőnek egységesen.

Ami biztos, hogy ma Magyarországon komoly problémák vannak az oktatásban, melynek egyenes következménye, hogy a szériában bemutatott pedagógusok, pedagógia helyzetek, továbbá ezek megjelenítése nem fedi a valóságot. Így, aki a valósághű ábrázolást vár, annak az egész egy cukormázas fikció. De ez elkerülhetetlen, ha túlságosan is a német eredetire építenek.

Ellenben, aki szórakozni akar, annak akár tökéletes kikapcsolódás is lehetne, ha nem a valódi problémakört boncolgató szériát vár. Én utóbbiba tartozok, nem hiszem, hogy kikapcsolódást jelentett volna számomra, ha hetente egy órában sorozat formájában a magyar diákok, tanárok élethelyzetét a jóformán kilátástalan jövőképüket boncolgató epizódban. A kérdés csak annyi volt, hogy sikerül-e egy kevésbé kínos folytatást készíteni?

A tavalyi nyolc epizód helyett idén már tízzel számolhattunk, így lehetőség volt arra, hogy új diákok kerüljenek be a képbe, akiket kicsit közelebbről is megismerhetünk. A folytatás koncepciója iskola-összevonásra épült, amely magával hozott új karaktereket is. Kicsit minőségibb megoldásnak tartottam ezt, mintha egyszerűen a szereplőváltás lett volna a központi témája a második évadnak.

A nő főszereplő-váltás kapcsán: Ubrankovics Júlia játéka nekem az első évadban túlságosan steril volt, így nem meglepő, hogy jó döntésnek tartottam lecserélni Trokán Nórára. Míg előbbi esetében azt éreztem, mintha a casting kizárólag a külsőségekre ment volna rá, addig az őt váltónál inkább arra, hogy szerethető is legyen a karaktere. Arról nem is beszélve, hogy hiteltelen jelenetek tömkelegében ez a karakter sikerült talán egyedüliként hitelesre.

A való életben egyáltalán nem jellemző, hogy egy tanár tengerszint alatti mélységig merüljön diákjai magánéletébe. Inkább az ellenkezője, lépésnyi távolság tartása. Pont erre figyelmezteti többször Lilla a címszereplőt. Azaz ne akarjon a diákjai életébe belefolyni, mert nem az ő dolga. Ebből a szempontból némi fejlődést véltem felfedezni 2018-hoz képest, mert legalább ezúttal egyes tetteknek vannak következményei. Bár tény, hogy csak minimálisak.

Az új évad továbbra is az “egy epizód – egy diák” alapkoncepciót követi. Akadtak megint kínos és előre kiszámítható jelenetek, de a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a készítők továbbra is háttérbe szorították a diákokat, akik változatlanul egyfajta kelléket képeznek, amelyek csak megteremtik az alapszituációt, amiben lubickolhatnak a játékidő nagy részében Nagy Ervin és Trokán Nóra által alakított karakterek.

Ezzel különösebb problémám talán még nem is lenne, hiszen a sorozat is elvileg a Nagy Ervin által alakított karakterről szól. Viszont akkor talán nem kellene olyan jelenet bele, amely azt próbálja sugallni, hogy a középpontban a diákok vannak. Akikből kaptunk pár újat ugyan idén, de túl sok vizet megint csak nem zavartak. Jóformán érdektelen a sorsuk. Bár az zavaró volt, hogy többségükről ordít a valódi életkoruk.

Nem volt nehéz dolga a készítőknek, de a második évad tényleg jobb lett, mint az első. Kicsit összeszedettebbre sikerült, ami minden bizonnyal betudható annak, hogy már mindenki ismerte a készítési folyamatokat. Azonban még mindig van hová fejlődnie, amire évi tíz rész nem biztos, hogy elegendő.

Továbbra is az a véleményem, hogy erősen közepes a széria, az új részek sem érték el, hogy meglegyen az újranézési faktor. A nézettségi alapján pedig borítékolható volt egy következő évad.

2 hozzászólás Ne habozz!

Mate4182 - 2019. 05. 26. 16:57

az idei evad nekem annyira nem jott be mint az elso, pedig a noi foszereplo valtas szerintem jot tett a sorozatnak.

ettol fuggetlenul heti szinten egy stabil, szorakoztato 45 percet mindenkepp koszonhettunk neki baratnommel (aki sokkal jobban szereti mint en).

amit viszont kiemelnek, volt egy nagyon kedvec epizodom iden, a sracrol akinek a baratnoje elmegy tancolni vmi gyokerhez es persze a gyoker beprobalkozik nala. na abban az epizodban az a fiatal srac (aki az aktualis epizod ,,diak” ja volt) olyat alakitott hogy leesett az allam
a tombolas, az elkeseredettseg, a kilatastalansag mind tokeletes aranyban tukrozodtek rajta vissza

a baratok kozt teljes stabja 19 ev alatt nem alakitott annyit mint ez a srac abban a 45 perces epizodban! remelem meg latni fogjuk ot mashol is

Zsanna - 2019. 05. 28. 22:41

Trokán Nóra sokkal jobban nyomta, mint Ubrankovics Júlia. Valóban jó döntés volt a csere. És azt sem bánom, hogy Nyelves doktor is kimaradt.
Még nem néztem végig az évadot, de a nyári uborkaszezonban pótolom majd.
Nekem még mindig a túl németes alapötletekkel van bajom. Nem fektetnek abba energiát, hogy magyarosítsák a tini problémákat. S bár a mai fiatalok minden téren sokkal, de sokkal felvilágosultabbak, mint én voltam anno, de követem a régi gimim facebook oldalát, és ott még mindig megy a béndzsa valentin napi üdvözletküldés nyomi Cupidos álruhában, még mindig van iskolaigazgató választás, elsős avatás, még mindig a legnagyobb sztori a szalagavató, meg a 21ig tartó iskolabuli, ahol azon izgultunk izzadó kézzel, hogy vajon összejövünk-e a kiszemelt sráccal, vagy mégis a csaj nyer a B osztályból. Arról nem is beszélve, hogy hónapokig téma az ottalvós osztálykirándulás. A legdurvább heti esemény meg az volt, hogy vajon észreveszi-e anyám, hogy négy hete egyesével lopom a cigijét a dobozból, hogy mindenkinek csórjak egyet, és a gimi mögötti parkban kipróbálhassuk a csajokkal.
Arról nem is beszélve, hogy mindenki tagja volt valamilyen sportegyesületnek, heti meccsekkel, amire sikk volt kijárni és szurkolni, meg menő voltál, ha dobtál/rúgtál gólt, vagy képviselted egy csapatversenyen az iskolát.
Szóval nekem még mindig durva, hogy az a heti probléma, hogy elmegyek a sztriptízelni, meg a legjobb haverom megdugta-e anyámat, vagy lelépek otthonról hajléktalanokkal bandázni stb.
Nem azt mondom, a magyar valóság is produkál hihetetlen sztorikat, és vannak igencsak megnyomorított életek, de az átlag nem ez.
Arról nem is beszélve, hogy én nem találkoztam olyan tanárral, aki a magánéletét feláldozva kotnyeleskedett volna bele a tanítványai életébe, hogy kéretlenül is megoldja azokat. Fura. Nem megszokott. Sajnos hiteltelen. Ezzel a jelzővel egyet kell értsek.
Ugyanakkor mégis szuper kis limonádé, amit nem tudok komolyan venni, ezért elszórakoztat. De annyira már nem, hogy minden alkalommal a tv elé szegezzen. Ezért is vagyok lemaradásban, még ha Nagy Ervin igencsak vonzó összetevő, és sarkall is a maradásra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz