login |

Az epizodikus antológiákról

2019. 05. 26. 18:54 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, antológia

A legjobb műfaj? Mert bárki bármikor bármelyik részt megnézheti, amit dicsérnek?

A legrosszabb műfaj? Mert teljesen lutri, és hiába a jó koncepció, lehet, hogy egyik rész sem jön be?

Bevallom, az epizodikus antológiás kemény diót még nem sikerült feltörnöm, ezért több kérdésem is lenne, hátha találok rájuk megnyugtató választ.

  1. Mennyire izgat egy epizodikus antológia? (Mármint, ha indul egy új, elkezd-e érdekelni?)
  2. Hogy kezelsz egy epizodikus antológiát?
  3. Melyik a két legjobb epizodikus antológia?

Az első kérdés azért merült fel bennem, mert manapság egyre népszerűbb a gyártók körében a műfaj, jön vagy egy tucat, még olyan klasszikusok, mint a The Twilight Zone és az Amazing Stories is felélesztésre kerülnek, és tudom jól, hogy a Black Mirror hatalmas siker, de egy sorozatrajongó mennyire akar rövidfilmeket nézni? Mert ugye végülis erről van szó, sok egybe rakott filmről, melyek olykor még mozifilmes játékidővel is rendelkeznek.

Adja magát az a kérdés is, hogy lehet nézni ezt a műfajt, illetve hogy lehet kaszálni? Mindenki sorban nézi a részeket?

Tény, hogy készítői oldalról kapunk egy sorrendet, de valójában, ha tök mindegy a sorrend, akkor miért kell ragaszkodni hozzá? A kasza kapcsán pedig: miért lenne érdemes kaszálni egy ilyen sorozatot 2-3 rész után, ha egy másik készítő totál más története lehet, hogy ütős lehetne a hatodik részként? (Ez fordítva is igaz, bár kissé abszurd feltenni a kérdést, hogy miért érdemes tovább nézni egy epizodikus antológiát, hiszen az 1×04 lehet, hogy pocsék lesz?) De ez sem jó hozzáállás, mert akkor feltalálták volna a kaszálhatatlan műfajt…

A harmadik kérdéshez pedig csak pár cím – segítsetek összeszedni a KORTÁRS epizodikus antológiákat, hátha kimaradt valami:

21 hozzászólás Ne habozz!

DJackson - 2019. 05. 26. 19:28

Szerintem az egyik legjobb műfaj. Nagyon sok zseniális koncepció van elvétve bennük. Igaz néha szénkupacból kell előhalászni a gyémántot, de erre vannak a kritikák!

Noctix - 2019. 05. 26. 19:46

Én is az egyik legjobb műfajnak tartom. Kicsit ugyan 2 élű kard: Ha egy rész jó, nézném még tovább is, több részen keresztül. Viszont ha meg egy rész rossz, akkor örülök hogy nem húzzák tovább.

Legjobb? Inside No. 9! és Black Mirror-Love, Death, Robots fej-fej mellett.

Hogy lehet nézni? Erre a kérdésre a Room 104 adja a választ, ha nem olvasom el az évadkritikát, kaszáltam volna. Az első pár rész nem húzott be, de látván hogy a többi elég jó értékelést kapott, folytattam és nem csalódtam. Valami közös konszenzus által összeálított lista nem árthat ha egy teljesen új sorozatról van szó.

Kaszálni? Ha az első pár rész nem húzza be az embert, minőség, megvalósítás, alapötlet, téma szempontjából akkor simán.

Anonymus - 2019. 05. 26. 20:32

Ambivalens érzéseim vannak az antológiákkal kapcsolatban. Mondhatni szeretm őket, de a kaszálhatatlan rész idegesít a legjobban belőlük.
Egyreüen tényleg nem lehet őket nyugodt szívvel kaszálni, mert nem tudod mint hoz a következő rész/évad.

Saját pédámon okulva. Nagy nehezen anno sikerült kaszálnom az AHS (Amerikai Horror Sztori) a 4. évad felénél annyira ráuntam, de azóta se hagy nyugodni a gondolat, hogy a maradék évadokba mi lehet.
Főleg ha valaki olyan maximalista sorozatok terén mint én, aki mindenképp látni akar minden részt, mert az sokkal jobban zavarja, ha kihagy pár részt.

Szóval igen, szerencsére nemsok antológia sorozatot nézek.

pytta - 2019. 05. 26. 21:32

1. Imádom őket (bár azt nem mondanám, hogy valamit kifejezetten azért kezdek el nézni, mert antológia, azért a műfaj jobban számít)
2. Ugyanúgy sorozatként kezelem, elkezdem az 1×01-nél, és haladok vele sorban. Általában egyébként egy antológiánál is ugyanúgy érződik szerintem, ha kifullad az ötlet, vagy már nem olyan jó, ugyanúgy lehet kaszálni adott esetben…) Visszatérni viszont sokkal könnyebb, ha egy-egy részre jó kritikák érkeznek :)
3. The Tales from the Crypt, Black Mirror.

Ui.: amúgy ez mi, hogy epizodikus antológia, milyen antológia van még? :)

zolkó - 2019. 05. 26. 21:58

Azért jó műfaj, mert ha van egy csalódást keltő rész, a következő meg könnyen lehet hogy az egyik kedvenced lesz. A két legjobb pedig szerintem a Black Mirror és a High Maintenance.

Enzo - 2019. 05. 27. 00:07

Ugyanúgy döntöm el, hogy érdekel-e, mintha sima epizodikus lenne és ugyanúgy szigorúan sorrendben nézem. A fentiekből egy csomó mondjuk még csak watchlisten van :D

bvr - 2019. 05. 27. 00:25

Nekem vannak a műfajból kedvenceim (tény hogy vannak nagy mellélövések is, bár sokszor ott már az egész szérián is látszik hogy nagyon low budget, persze a történet még felhúzhatná, de valahogy mégis inkább pont hogy az is gyenge)
Ha két kedvenc, ami aktuális is, az egyik nem nagy meglepetésre a Black Mirror (jópár zseniális résszel, sok jóval, sok érdekessel, és persze azért néhány gyengével is de részemről megbocsájtható), idén pedig a Love, Death & Robots nekem egészen bejött, volt néhány nagyon remek rész, volt jópár teljesen rendben lévő, na meg itt azért több gyengusz is (de akkor néztem mikor épp beteg voltam és úgy még azokat is szívesen néztem) Összességében nem annyira erős gondolatiságban mint a Black Mirror (volt azért egy-két mély, de inkább csak nem rosszak), és sok volt ami vizuálisan nagyon tetszett (engem nem zavart hogy heterogén volt még ebben is az “évad”)

Thomas - 2019. 05. 27. 01:28

1. Hát pl. a Twilight Zone most annyira érdekelt, hogy elkezdtem nézni a régi 60-as évekbeli sorozatot, majd amikor azt meguntam, elkezdtem a 80-ast:) Az Amazing Stories nekem kimaradt, így azt nem várom, de amit nagyon várok, az a Creepshow, az a film nagy kedvencem volt tini koromban:)

2. Én simán úgy nézem, mint a normál sorozatokat, pár rész után már be lehet lőni a stílust és a megvalósítás szintjét. Pl. a Dimension 404 minden része ugyanazt az olcsó stílust hozta, baromi erőltetett alakításokkal, kár volt végignézni, az Electric Dreamst 2 rész után már feladtam, az Into the Darkból meg talán négyet láttam. Ami nem több kevés pénzből leforgatott filmek sorozatánál, azok helyett akkor már nézhetek mozifilmeket is akár.

3. A mostaniak közül nem tudok kedvencet mondani, a Black Mirrornak volt egy zseniális része (San Junipero), ami nagyon megfogott, és amiért érdemes volt a többi gyengébbet is megnézni. A többit mind kaszáltam. Az Inside No. 9.-ba majd belenézek egyszer, ígérem, azt annyian szeretik. Viszont a gyerekkoromból mondok két nagy kedvencet, amiket még TV-ben néztem: The Ray Bradbury Theater és The Outer Limits. Talán egyszer ezeknek is nekiállok mai fejjel:)

winnie - 2019. 05. 27. 05:00

“Ui.: amúgy ez mi, hogy epizodikus antológia, milyen antológia van még? :)”

az, ami dominál a kettő közül mostanság, az évados antológia, ld. american horror story, miracle workers vagy a most indult what/if

juhaszvik - 2019. 05. 27. 05:25

Az antológia szerintem nem egy műfaj, hanem csak egy évad/sorozat szerkesztési elv.

1. Nem igazán. Nincs érzelmi kötődés, csak egy üzenet.

heidfeld - 2019. 05. 27. 06:38

Nagyon utálom a műfajt. Vannak/ voltak, lesznek sorozatok, amiket csak egy-két, érdekes-szerethető karakter miatt nézek.
Mondjuk the Guest Book, első évad azért jó volt, és a Twilight Zone most kap esélyt.

Tomi - 2019. 05. 27. 09:26

Szerintem egyáltalán nem jó műfaj. Akárhogy csűrjük-csavarjuk ezek az epizódok tévéfilmek, nem sorozatok! Szerintem az a sorozat, ahol az első epizódban elindul A pontban a történet és X epizód múlva eljut B-be. Ha egy epizódnak van kezdése, cselekménye, befejezése, azt hívják filmnek. Én az egész évadon átívelő cselekményt szeretem, ahol bőven lehet csavar, ahol a szereplőket meg lehet szeretni vagy éppen utálni. Az évados antológia már jobb, de az meg kicsit egy elnyújtott filmnek tűnik, egy hibridnek. Szerintem nem jó, ha megtetszett egy sorozat és akármilyen zseniális, akkor sincs folytatása. Az a sorozatok eszenciája, hogy megismerted a történetet és a szereplőket valamilyennek, de bármikor elmehetnek egy másik irányba és fejlődhet, változhat a karakter. Például honnan indult Walter White és hová jutott el!

winnie - 2019. 05. 27. 09:30

tomi: a legtöbb sorozatban az epizód elején elindul a történet és az epizód végére jut el a B-be, de ezeket az epizodikus sorozatokat (például krimiket vagy többkamerás szitkomokat) nem nevezzük filmeknek.

de abban persze igazad van, hogy ezek rövid alkotások, hosszú rövidfilmek – az évados antológiák meg hosszú filmek. de az epizodikusak mégiscsak sorozatok lesznek annak köszönhetően, hogy van egy elem, ami összekapcsolja őket.

(sőt, ugye az into the darknál én is írtam, hogy ott 90 perces horrorfilmeket tesznek egymás után, ráadásul nem is heti, hanem havi rendszerességgel, ami végképp nem sorozatos formátumnak tűnik. De cserébe a filmek körében is vannak olyanok, amik inkább sorozatnak hatnak annak ellenére, hogy moziban láthatóak.)

gromit - 2019. 05. 27. 10:03

Angoloknál ott van még a Moving On, amit Jimmy McGovern indított el

Nálam az Inside No. 9 a csúcs, bár más ilyet nem is nagyon nézek (próbáltam, de nem ragadtam le). Az, hogy állandó az írópáros és velük ugye két főszereplő is, sokat dob rajta (és így a kapocs is egyértelműbb, és jobban lehet kötődni – nem a karakterekhez, hanem az alkotókhoz: “na, mit találtak ki már megint?”)

a belga Neveneffecten is marha jó volt, bár az se mai darab már (nekem volt új felfedezés, amikor láttam és írtam is róla)

“+ a standupos sorozatok”
akkor akár már sketch comedy is beszámíthat ide

Halhozo - 2019. 05. 27. 11:01

Doctor Who? Szerintem évek óta szépen kombinálja az epizodikus és az évados antológiát.

winnie - 2019. 05. 27. 11:34

azért az antológiáknak előfeltétele lenne a részenkénti, valamint évadonkénti totális nulláról való indulás (új karakterek, új körítés, új történet, új színészek), míg ott eleve a főszereplő, illetve a fő karakter állandó. ott simán csak epizodikus sztorikat mesélnek átívelő szállal, nem?

galocza - 2019. 05. 27. 13:17

1 általában semennyire
2 electric dreams-szel eljutottam 3-4 epizódig, halvány tervvel, h vmikor elnézegetek 1-1 epizódot
3 nemtom

számomra ezekkel pont az vész el, ami a sorozatok sava borsa: karakterek/viszonyaik megismerése, változásuk követése, kisebb-nagyobb átívelés stb.
az “epizodikus antológiák” esetében egy – igaz, valamilyen mértékben szétszabdalt – gigantikus mozgókép helyett kapok rakás egy minifilmet. én nem ezért nézek sorozatot.

bvr - 2019. 05. 27. 20:00

Ha valakinek nem tetszik, az teljesen rendben van és azon nincs mit vitatni, de van olyan komment ami szerintem magát a műfajt érti félre. A legjobb hasonlat szerintem a novella, márpedig a novella ugyanúgy nem regény, mint ahogy ezek az epizódok sem tv/mozi filmek. Pont ez bennük a jó, nevezetesen hogy itt egy frappáns ötlet elviszi a hátán a dolgot (ezzel szemben egy filmtől vagy főleg átívelő sorozattól, ennél sokkal nagyobb komplexitás és azzal együtt koherencia várható el – na és pont itt, a történeten és világépítésen vérzik el a filmek, sorozatok döntő része.
Az epizodikus antológiák történetíróira viszont ez jóval kisebb súlyt rak – egy jó, érdekes ötlet, frappánsan kibontva, és már működik is a dolog, és az egészet elég 30 percig fenntartani, nem 10-20 részekig, főleg nem mindezt évadokon keresztül.

Mom - 2019. 05. 27. 20:07

Nem az én világom. Pont az hiányzik belőle, ami miatt a sorozatokat preferálom a filmekkel szemben: a (jó értelemben vett) elnyújtott élmény. Ha valami jó, azt nem csak egy részen, vagy egy évadon át szeretném élvezni. Itt pedig még a lehetősége sincs meg annak, hogy amit elkezdtek, azt folytatják.

Hirtelen nem is tudom, melyik volt az utolsó, amit láttam, de ezek közül egyiket sem. Sőt ha anatológia, akkor szinte kizárt, hogy bepróbálom, mert már ismerem magam annyira, hogy tudjam mi jön be.

Sawyer - 2019. 05. 27. 21:10

1. Nem igazán. Indok: True Detective, AHS irdatlan minőségromlás az évadok közt. Hát még ha epizódoknál…

2. A Black Mirror 1×01 zseniális rész, de mivel ez volt a viszonyítási alapom, utána mondtam erre, hogy giccses, arra, hogy snassz. Szóval igyekszem észben tartani, hogy nincs összefüggés, de nem nagyon sikerül.

3. Csak a Black Mirrort ismerem a műfajból, és bár nem kedvenc, tényleg minőségi, úgyhogy az.

Thomas - 2019. 05. 29. 21:17

Eszembe jutott még egy (újabb) kedvenc, amit még senki sem említett, a Masters of Horror:) Igaz, voltak gyenge, de egész zseniális részei is. Akkoriban kezdtem komolyabban sorozatozni, és érdekes élmény volt ennyi rövid horrorfilmet megnézni. Nem tudom, hogy mai szemmel is igényesebb lenne-e, mint az Into the Darkness, de mivel itt a legtöbbet neves (horror)rendezők készítették, szerintem igen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz