login |

Doom Patrol: vége az 1. évadnak

2019. 05. 26. 21:33 - Írta: Necridus

27 hozzászólás | kategória: kritika,

A Doom Patrol az egyik legjobb példája annak, hogyan változik a fogyasztók preferenciája. Míg pár évvel ezelőtt a komolyabb hangvételű, epizodikus szuperhősös sorozatok kellettek a népnek (Smallville, Arrow és spinoffja, Gotham, vagy az Agents of S.H.I.E.L.D. és a Daredevil, csak hogy néhány példát említsek), addig februárban berobbant a DC Universe streaming szolgáltatóra a Titans utódja, ami minden tekintetben ellenkezője a korábban felsoroltaknak, és mégis igen népszerű.

(Kíváncsi lennék, ha a sorozat mondjuk 10 évvel ezelőtt érkezett volna, hogyan fogadták volna a nézők.) 

A pilot epizód a karakterek bemutatására, az alapozásra helyezte a hangsúlyt, és igazából ezt az utolsó előtti részig meg is tartotta. A sorozat ugyanis nem akart epizodikus lenni, pláne nem szuperhősös, mert szinte végig karakterizál, olykor egy-egy főszereplő múltját vagy jelenlegi helyzetéből adódó problémáját elővéve.

A Titans-hez hasonlóan átívelős lett a végeredmény, szinte végig egyetlen egy főszálon fut a történet, s közben kerülnek karaktereink furcsábbnál furcsább helyzetekbe. Elvégre ki mondaná, hogy normális, amikor egy szakállfogyasztó szuperhős gyűri le őket a pincében, miközben eszméletlenül, esküvői ruhában fekszik egyikük a szoba közepén?

A komolyságot pedig végképp elveti olyannyira, hogy az eszement stílusáról sokáig emlékezetes lehet. Nem is csoda, hogy igen népszerű lett itthon (és pár nap múlva magyar premier!). A 2. évad berendelésről azonban semmi hír, ami ugye lehet a DC Universe sikertelenségének is a következménye, illetve azé, hogy erre nem találtak globális partnert. De az is meglehet, hogy a Swamp Thing fogadtatãsa dönt a sorozat sorsáról?

Nem is tudnám megmondani, kinek ajánlom a Doom Patrolt. Aki eszementségekkel teli, kikapcsoló sorozatra vágyik, mindenképp adjon egy esélyt neki, de ha komolyabb, hősies motívumokkal teli szériára vágyik az ember, akkor könnyen csalódhat benne, mert a kőkemény karakterizáláson kívül semmit nem lehet igazán komolyan venni.

A tovább mögött spoileresen írok az évadról.

Az biztos, hogy nem gyerekeknek való a Doom Patrol. És ezt nem amiatt mondom, mert szinte minden második percben elhangzik a “fuck” szó (de már idegesítően sokszor), hanem mert nem fogja vissza magát semmilyen tekintetben. Láthatunk ugyanis több rettentően erőszakkal teli pillanatot, szexjelenetet is, meg egy patkányt egy csótánnyal nyelves csókot váltani. Úgy van, ez is megtörténhet ma már a tévében.

A főszereplők pedig majdnem mind kedvelhetőek. Crazy Jane fantasztikus Diane Guerrero játéka és a karakter sokszínűsége (pontosan 64 ugye) miatt, Larry/Negative Man a legérzőbb karakter lett, akit rengetegszer lehet sajnálni, de mégsem merül ki a folyamatos szomorkodásban és/vagy hisztiben.

Rita/Elasti-Woman a csapat leggyengébb láncszemének tűnhet elsőre, mégis ő lehet a másik kedvencünk Jane mellett, hiszen amellett, hogy igen erős fejlődésen megy keresztül, szívén hordja mindenki sorsát, és bármit megtenne a csapatáért. Victor/Cyborg később csatlakozik, de akkor keményen odavág a drámának a múltjának folytonos elemzésével.

A csapat ötödik tagja pedig Cliff/Robotman, akit nem igazán tudok hova tenni. Azon kívül, hogy egy agresszív robottestű agy, s a pilotban megmutatta, hogy erős is tud lenni, nem igazán ment semerre a karaktere. Hisztizett, fuck-ozott, néha bocsánatot kért, de a többiekkel ellentétben nem igazán tudta kiérdemelni a tiszteletet a nézők szemében.

Az átívelést Niles, vagyis a Chief keresése jelentette, ami alatt alternatív és gender queer utca világába kerültek, s közben saját problémáikkal is foglalkozniuk kellett, így kerültek például Jane 64 részre osztott agyába is.

A gonosz pedig az istenszerű Mr. Nobody személyében testesült meg, aki a Negyedik Falat folyamatosan ledöntve narrálta a történetet, s azt ígérte, utálni fogjuk a sorozatot, s csak a végén kapjuk meg a szuperhősös sztorit, amire valójában vágyunk. Őt egyébként Alan Tudyk játszotta, aki Guerrero mellett hihetetlen élvezetes alakítást nyújtott (és ezt úgy mondom, hogy a szőr is feláll a hátamon Tudyktól, annyira elviselhetetlennek tartom, és most mégis le tudott nyűgözni).

Egész érdekes történetet vezették végig, mert rengeteg különleges, sosem látott pillanattal jelentkezett hétről hétre a sorozat, de végül mégis bevetették a legnagyobb klisét a világon, miszerint a gonosz valójában nem is a legnagyobb rossz tevő, ugyanis a csapat vezetőjéről, Niles-ról kiderült, hogy ő tett minden rosszat a csapatával.

Az utolsó rész ezért egy teljesen új helyzetet igyekszik felépíteni, ami az előtte megjelenő, feszült, ígéretes dinamikát egyszerűen tönkretette. Felvezették, hogy már hat hónap eltelt, mióta mindenki otthagyta a  Doom Manort, s külön utakon folytatják, majd Niles segítséget kér tőlük, hogy visszakaphassa a lányát.

És ebben nyilván benne vannak a karaktereink rövid sértődés után, hiszen a klisés történet így nem lenne igazán klisés. Visszamennek Danny-hez, a gender queer utcához, hogy megtalálják Niles lányát, Dorothy-t. Dannyt azonban a gonosz trió ostromolja: Mr. Nobody, Ezekiel, a csótány, és Mr. Whiskers, a patkány, aki korábban Cliff napjait tette tönkre.

Dorothy megtalálása után egyetlen egy megoldást látnak a főhősök: Larry egy hatalmas robbanást okoz a negatív energiával, miközben a többiek a csótányban elbújva próbálnak túlélni. Így – habár apró méretűre zsugorodva – élte túl a csapat, Niles és lánya (akinek nem értem, miért nem mutatták meg az arcát) a robbanást.

Szóval Mr. Nobody-t legyőzték, de igazából nem is, s valójában a sorozat főellensége Niles meg a csótány volt. A hősök így nem is lettek igazán hősök (csöpögtették nekünk az egyenszerkót meg a közös pózolást, de egyik sem volt valódi), és az egész szerkezet szétesett, amivel rontották az összképet a sorozatról.

Őszintén számomra némiképp érthetetlen a hatalmas ujjongás, a sok szuperlatívusz, ami körülveszi a sorozatot (talán az újdonság ereje hat ennyire?), mert a beszólásokon és az igen erős karakterábrázoláson kívül jó pár dolog vagy vacak, vagy szimplán túl sok. Ha értékelni akarnám, akkor halovány 7/10-et adnék az évadra az előbb említett szerkezet, túltolt káromkodás és kliséhullám miatt, valamint a látvány is néha olyan botrányos volt, hogy nem tudtam nem kinevetni. Cserébe rettentő jól elemzi karaktereinek múltját és lelkivilágát, akiket hihetetlen jól hoznak a színészek, élükön a már többször említett Guerreróval.

27 hozzászólás Ne habozz!

humorpalanta - 2019. 05. 15. 18:07

Nem tudtam hogy bánhatnak el Mr. Nobodyval, ezt el tudom fogadni. 10/10.
Ez valami eszméletlen volt. Újjáformálta az élményt, a sorozatokat, az biztos.

Konen - 2019. 05. 25. 15:51

Ez a sorozat 10/10
Imádom minden percét

hallak65 - 2019. 05. 26. 00:52

Az évad 10/10. Komolyan mindenki egyben van, mindenkit imádni lehet. Tele WTF momentekkel. Egyedül cyborg lóg ki, de elnézzük.

DarkEagle - 2019. 05. 26. 01:41

Az évad nálam nagyon erős 9/10 de csak azért mert volt 1 kevésbé jó rész, a szakállevős na meg legyen hová fejlődni. De egyébként zseniális a sorozat. Tényleg csak abban reménykedek hogy a nagy díjaknál esetleg kap esélyt mert a színészek főleg Diane Guerrero nagyon megérdemelné.

Na meg jó lenne már egy hír a 2. évadról mert kritikailag ugye elismert a sorozat de remélem a DCU hosszabb távra tervez velük.

AlfStokes - 2019. 05. 26. 15:17

A rimelos epizod ismerteto milyen zsenialis volt mar :)
Nagyon hianyozna ez a sori, ha nem rendelnek be a kovetkezo evadot.

Pr13m - 2019. 05. 26. 22:07

Számomra az év újonca. Minden egyes részt nagyon vártam, és nem is nagyon csalódtam, sőt baromi emlékezetes jelenetek is maradtak. Az egész abszurditása, a képregényes sorozatok, filmek kiparodizálása és emellett a komoly drámai oldala, a karakterek részletes bemutatása engem teljesen megvett, és alig várom, hogy folytassák, szóval nem teljesen értek egyet a kritikával.

winnie - 2019. 05. 26. 22:20

még. mindig nem tudom elképzelni, hogy milyen lehet, kvázi egy kockãt nem láttam belőle, de már marha kíváncsi, hogy ez is annyira bejön-e, mint a titans.

jenga - 2019. 05. 26. 22:26

Par resszel ezelott abbahagytam. Untam. Egyedul Jane karaktere erdekelt, es ez keves volt.

Insane - 2019. 05. 26. 22:44

Én imádtam. Nálam 10/9 simán.

motch - 2019. 05. 26. 22:54

Számomra abszolút kedvenc, az év eddigi legjobbja, az hogy kliséhullám azt így nem mondanám mert tényleg nagyon kevés dolog van benne ami nem eredeti, mert pl mondjatok egy másik sorozatot ahol vérszomjas seggek zabálják az embereket. Minden részben volt valami kiemelkedő de számomra a legjobb rész az évadban az a 14. részben amikor Flex elakarja küldeni a csapatot a white space-be de ehelyett mindenki elélvez, hát én még sose sírtam ennyire a röhögéstől egy sorozaton.

mSO - 2019. 05. 26. 23:04

winnie: egészen más, mint a Titans, de talán sokkal érdekesebb a változatosan elborulgató stílusaival

hallak65 - 2019. 05. 27. 06:33

Nekem a Titans nem jött be, ez viszont kötelező volt. Remek keverékre a humornak, a drámának és az elborultnak. Lényegében Misfits több pénzből, kevesebb angolsággal.

“változik a fogyasztók preferenciája”
Evvel nem tudok egyetérteni, pont akár a fent említett Misfits sikere miatt sem. A nyomozós sorozatokon kívül sehol sem divat az epizódiság. Ahol igen, az nem nagyon él meg 1 évadot.

winnie - 2019. 05. 27. 07:00

hallak65: definiálni kell a sikert. az, hogy egy bizonyos körben siker valami, mint a misfits, vagy hogy egy kis csatornán sokáig elél, még nem jelent siker-sikert. de nem is ez a lényeg, mert ha szerinted már nem divat, akkor az épp a változás bizonyítéka.

ez OFF, de

más kérdés, hogy

“A nyomozós sorozatokon kívül sehol sem divat az epizódiság. Ahol igen, az nem nagyon él meg 1 évadot.”

nem. kórházas sorozatok, szuperhősösek, komédiák, akciósorozatok, jogi sorozatok, segítős sorozatok, katonai sorozatok, politikai sorozatok, stb. egyedül a szappan és a high concept marad talán csak ki. és, ami nem epizodikus, az nem nagyon él meg sokáig, sokszor csak egy évadot.

nyilván nem kell magyarázni az okokat. bárki bármikor megnézhet vagy kihagyhat egy részt, nem kell előtudás, stb.

a tévében mindenhol divat az epizodikusság. mindig is az volt. nem csak az van, de mindenképp ez a cél, főleg a sorozatok elején, mert így lehet nézőket szerezni.
az, hogy manapság többen merészek, egy dolog, de ettől még a tévében ez dominál. (streamingen természetesen már nem, ez platformcentrikus. bár elég megnézni a titans-t, ami elég ügyesen használta a formátumot, hiszen az is epizodikusan volt felépítve, a csavar az volt, hogy nem volt sablon, hanem minden rész teljesen másképp nézett ki.)

winnie - 2019. 05. 27. 07:01

(egyébként az epizodikusságban az lehet a vonzóbb még, hogy ott 22 rész alatt 22 sztorit mesélhetnek el és mindegyik sztorit csak 40 percre húzzák el), míg az átívelősben 1 sztorit mesélnek hol 10, hol 50, hol 100 részre elhúzva.)

Shiwo - 2019. 05. 27. 07:45

Nekem tetszett az évad, az elmebetegsége, a karakterközponti szemlélete, az egyéni sorsdrámák

Egyedül az évadzáró, ami fura volt.. ott némileg már átestek a ló túloldalára és túlzásba vitték az agyatlanságot..

azzal nem értek egyet, hogy Cliff nem fejlődött.. eredetileg egy önző, öntelt Sfej volt, és bár utóbbinak megmaradt, azért előbbiekben javulást mutatott..

(azt mondjuk nem értem, hogy miért lett alapelvárás, hogy sorozatokban mindig mindenki mutasson be jellemfejlődést és negatívum, ha valaki nem teszi.. a valóságban is sok olyan személy van, akinek jelleme nem változik, pláne felnőtt korban, vagy ha igen, akkor sem feltétlenül jó irányba..)

winnie - 2019. 05. 27. 08:00

shiwo: nem csak sorozatban, mindenben alapelvárás, hogy történjen változás – karakterekben, történetben, miegymásban.

igen, a valóságban is van sok olyan személy, akinek a jelleme nem változik, és nem is készül róluk sorozat. nyilván a szitkomokban alapelvárás, hogy minden rész egy reset legyen, kvázi pilot, a 20. és a 120. részben is ugyanazokat a figurákat lássa az ember, ugyanabból a kiinduló pontból, de a drámákban már más a helyzet. az az érdekes, ha valaki nem csak “van”. de ez nem nézői elvárás, hanem nyilván az íróknak az a célja, hogy érdekes karaktereket írjanak, hogy karaktereket írjanak. az, hogy valaki gyarapodik, változik, annak nem feltétlenül jellemre kell kihatnia, és ilyen szempontból egy átlagembert is változtat minden egyes tapasztalata.)

Cardas - 2019. 05. 27. 08:47

Attól hogy az új dc sorikat is szeretik a nézők, még nem lesz preferenciaváltás.

Caligvla - 2019. 05. 27. 10:00

Szerintem ez az utóbbi évek legjobb sorozata, sőt képregényesben szerintem az eddigi csúcs. Annyi mindennel lehetne vitatkozni a fenti kritikával, de igazából minek, az is csak egy vélemény.

sleepwalker77 - 2019. 05. 27. 13:59

Nálam az év újonca eddig a kategóriájában, pedig volt egy Umbrella Academy is amit szintén nagyon eltaláltak. 10/10

JKJ - 2019. 05. 29. 16:41

Zseniális sorozat. Örülök, hogy ilyesmi elkészülhet egyáltalán.

Shed - 2019. 06. 01. 07:36

Beteg, de komolyan az.

Nagyon jó, de beteg.

Az utolsó részben, mikor Mr. Senki azon kesereg, hogy kidobta a saját bűnbandájából egy patkány és egy csótány, akkor leakadt teljesen az agyamról az ékszíj. Édes Istenem :D

Cornissa - 2019. 06. 03. 19:21

Hali!

Azért nem mutatták Niles lányát, mert gondolom (a képregényt nem olvasóknak) ő lesz a meglepetés. Aki el spoilerezné magának, keressen rá Dorothy Spinner nevére.

Én imádtam a sorozat minden percét, teli volt utalásokkal a képregényre és nagyon jó döntés volt, hogy a Morrison vonalat csinálták meg.

Necridus - 2019. 06. 03. 20:05

Cornissa:

Erre gondoltam először én is, de úgy rémlik, egyik karaktertől se láthattunk semmi reakciót a kislány arcának láttán, ami várható lett volna, ha tényleg meglépik ezt. Vagy csak én emlékszem rosszul?

Bakiken - 2019. 06. 18. 06:51

Zseniális sorozat. Imádtam minden percét. Rohadt jó karakterdrámák voltak benne. A kedvencem Larry volt nála is az a rész amikor Dannyben vannak és karaokeznak. Az egész sorozatnak a soundtrackje hibátlan.
Nagyon város a 2. Évad.

Nebojsa - 2019. 06. 18. 14:26

Eléggé agymenés, de nekem már túl sok volt benne az LMBTQ+GOTMKMDM promóció. Értem meleg a karakter, jó, de nem kell a biciklit túltolni ennyire.

Gyteryel - 2019. 07. 04. 11:54

Nálam a sorozat egy gyenge 4/10.

A szinészgárda rendben van, a karakterek unalmasak. Karakterfejlődés nyomokban megtalálható, de édeskevés.

A történet semmitmondó, a CGI kifejezetten ocsmány, és a sorozat már zavaróan a néző arcába tolja a bizar képsorokat. Mintha ezzel akarna kompenzálni.
Szex, homoszexualitás, transzik, smároló kártevők…stb.
Ezek a jelenetek inkább kínosak, mintsemhogy előrevinnék a történetet, vagy ráhangolnák a nézőt a sorozatra.

A humor gyenge.

Ha DC film/sorozat, nálam a watchmen a mérce.

Vérnarancs - 2019. 10. 15. 16:27

A Titansban találkoztam velük először, ott nem nagyon derült ki semmi, annyira nem is izgatott a téma, míg J barátom addig unszolt míg neki nem álltam. Rendkívül szarkasztikus, remekül vegyíti a karakterábrázolást, az undort, drámát, vígjáték elemeket. Néhol a Legion ugrott be az agymenés jeleneteknél, bár azt feladtam, mert túl sok volt nekem. Viszont ez egy nagyon jó sorozat, remélem lesz folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz