login |

Pilot-mustra: Dead To Me – 1×01

2019. 05. 27. 14:50 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Rejtélyközpontú, csavaros komédia jöhet a Netflix-től? Olyanból úgysincs sok, de ha olyan príma alakítások vannak benne, mint Christina Applegate-é és Linda Cardellini-é, akkor pláne. A műfaj bár ritka, persze nem új, hiszen a Search Party-ra mindenki emlékszik. A bemutató pár hete volt, rögtön magyar felirattal, és 25-30 perces részekkel érkezett a sorozat. Aminek a témája a gyász. (Jut eszembe, a gyászt eléggé kimaxolta mostanság a Netflix, nem? Ld. If I Hadn’t Met You, After Life és Chambers.)

DEAD TO ME – 1×01 – 7/10

A sorozat főhőse egy nemrég megözvegyült feleség, kétgyerekes családanya, aki gyászolókat támogató csoportjában megismerkedik egy másik, férjét nemrég ugyancsak elveszítő nővel. Aki úgy tűnhet a nézőnek, mintha egy kicsit rá is akaszkodna. Kettejük között először barátság látszik kialakulni, majd annak ellenkezője, de mindenképp valamilyen se vele, se nélküle (de nem romantikus) kapcsolat.

Na de hogy a jön a képbe bármilyen rejtély? Hát, úgy, hogy Christina Applegate által alakított fanyar, belül elég komolyan fortyogó nő (akiből bármikor előrobbanhat a düh, az agresszió) a férjét elgázoló sofőrt is elég erőteljesen keresi, s nyilván ebben a küldetésében is jól jön neki egy segítő kéz, a folyamat közben pedig egy női barátság kialakulását és annak anatómiáját vehetjük szemügyre – egy olyan terápiás jellegű barátságét, mely mögött megannyi titok húzódik.

Az első csavart már az első rész közepén bedobják, de a sorozatot a pilot csattanója indítja be, és az keltheti fel igazán a néző érdeklődését, miközben maga elé mormolja a kérdés, miszerint “Mi lesz még itt???“. A poén ugyan némiképp kiszámítható, ha az ember sejti, hogy lesz valami rejtély a háttérben, de ettől még működik. Azonban engem már előtte is megnyert magának a Dead To Me, annyira működött a központi kapcsolat.

Az a központi kapcsolat, amiben ugyancsak dominál a kiszámíthatatlanság, az egész egy nagy hullámvasút, amit nagyon lehet élvezni, főleg, ahogy idővel a két nő világa megtelik új karakterekkel és történetszálakkal, hiszen családtagok, ismerősök/barátok mellett még a rendőrség is képbe kerül, hogy nőjön kicsit a tét.

És még egy dolog: a flashback-ek. Annak ellenére, hogy a sorozat szerkezetében egyébként kulcsszerepet töltenek be, nem kell megijedni tőlük, szinte minden a jelenben játszódik, és (eleinte) csak nagyon, nagyon kevés snitt foglalkozik a múltbeli történésekkel – kevés, de annál több infót tartalmazó.

A karakterizálás kapcsán szerencsére nem nyúlnak a visszaemlékezések eszközéhez, épp ezért kicsit úgy is érezheti a néző, hogy egy már folyó történet közepébe csöppen, és mindent a két főszereplővel együtt tud meg. Például gőzünk sincs arról, hogy ki milyen volt korábban, vagy hogy például milyen volt Jen férje, illetve, hogy milyen volt a kapcsolatuk. Annak kell hinnünk, amit elmondanak (és lehet, hogy megbízhatatlan narrátorok), illetve amit látunk rajtuk.

A Dead To Me-t is kénytelen vagyok beletenni az “élvezetes” skatulyába, ami a szomorú, lehangoló témát elnézve elég meglepőnek tűnhet. De mégiscsak komédia a műfaj, bár nem hangosan röhögős, hanem olykor mosolygós, olykor fejfogós, máskor pedig szellemes, de mindenképp elég sajátos, amit nagyon jól hajt előre a két főszereplő “játszadozása”. Applegate és Cardellini tényleg nagyon jók, és baromi kíváncsi lennék, hogy fordított felállásban milyen lett volna velük ez a sorozat.

Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy a rejtélyfaktor ne játszana szerepet az értékelésemben. Bár a pilot csavarja előre sejthető, a folytatásban már voltak olyan húzások, amiket nem láttam előre, többek között annak köszönhetően, hogy nem tudtam, hogy bármit is előre kell látnom, csak idővel tudatosodott bennem, hogy a Dead To Me kábé minden rész végére pakolt valami meglepőt, cliffhanger-szerűséget. Így mondanom sem kell, hogy akinek van egy szabad délutánja, annak ideális dara lehet (és megint csak nem filmként kell kezelni, mert van némi epizodikus szerkezete a szériának).

24 hozzászólás Ne habozz!

Hamon - 2019. 05. 03. 16:06

Nem vártam tőle semmi extrát, de iszonyatosan bejött. Sok jó “kiscsavar”, “ki irányít kit?”meggyőző színészi játék. Kellemes meglepetés

audrey - 2019. 05. 04. 13:50

Az előzetes alapján teljesen másra számítottam, de nem bántam, hogy nem oda futott ki. Voltak benne sablonok, amiket előre meg lehetett mondani, de ennek ellenére lekötött a két főszereplő közti dinamika miatt. Nem egy különleges darab, de én nézném tovább rögtön.

Vox - 2019. 05. 04. 16:45

Tegnap este megnéztem az első 3 részt és én szerintem itt el is kaszáltam. Érződik, hogy mesterségesen van felfújva a sorozat, az első 3 epizódot bőven bele lehetett volna sűríteni fele annyi műsoridőbe is. A humora szerintem nem működik, minden más pedig unalmasan közhelyes; egyedül az Applegate-Cardellini páros, amit tényleg ki tudnék emelni, ők remekül játszanak.

szalesz123 - 2019. 05. 05. 06:34

a Nancy ül a fűben jutott eszembe róla, persze csak hangulatra, drogárusítás nélkül, de később lehet az is bekerül majd :D

Kriszta - 2019. 05. 05. 14:11

Ledaráltam. Eszméletlen jó volt. Izgalmas, csavaros, poénos. Nagyon tetszett! :D :D :D

indeus - 2019. 05. 05. 14:18

Vox-szal értek egyet, elég gyenge lábakon áll a forgatókönyv. A pilotban 20 percig semmi nem történik. Csak vártuk, hogy mit akarnak, de majdnem kikapcsoltuk. A végére aztán bedobják a lényeget, de addigra kb elment a kedvünk az egésztől.

A 3. rész végén szintén érkezik egy hasonló ilyen, de annyira unalmas, hogy erre nem érdemes az időt pazarolni. Nemcsak a rendezés és a forgatókönyv, de a két főszereplő is átlagos, sőt Marsden sem erőlteti meg magát, azon kívül, hogy egy bájgúnárt alakít.

eszemix - 2019. 05. 05. 19:13

Én is most végeztem vele. Az első rész végén azt gondoltam, hogy a másodiknál kaszálom majd, aztán mégis baromira bejött az egész. Jó kis pihenős vasárnap délutánt töltöttem ezzel a pár epizóddal.

Rubber Duck - 2019. 05. 06. 00:17

Nagyon jó!

aoaao - 2019. 05. 08. 08:50

Teljesen jó volt darára. Egy nap alatt lement az egész. Nekem bejött, még hiányoznak is :D

Eltiron - 2019. 05. 09. 14:39

Még csak most kezdtem, de rögtön elkapott. A két csaj nagyon el van találva.

CAcsA - 2019. 05. 14. 15:16

Én most a 6. résznél járok, és tutira végignézem, de ennek ellenére szerintem egy kicsit langyos a dolog.
Eléggé hamar lelőttek pár poént már rögtön az első két részben, pedig lehett volna a meglepetést fokozni.
Szerintem érdekes az alapötlet, kidolgozottak a karakterek, akiket a színészek remekül alakítanak, csak a “story telling”-gel van bajom. Még lehetne rajta csavarni.

Divide - 2019. 05. 17. 13:44

Agyradírnak tökéletes. Fogyasztása darálva ajánlott.

Diapolo - 2019. 05. 27. 15:15

Szerintem ez egy elképesztő gyenge próbálkozás. Nagyon lassan indul be, az első részben szinte semmi nem történik, aztán jön egy csavar, ami igazából nem volt az, mert a végletekig kiszámítható volt. Abszolút középszerű sorozat, kicsit túlontúl erőltetett csavarokkal, amiktől hátast nem igazán lehet dobni. A színészi játék sem kiemelkedő, de azt hiszem a silány forgatókönyv miatt vérzik annyi sebből ez az egész. 4/10

winnie - 2019. 05. 27. 15:24

HAHA, nem irigylem azokat, akik majd komment alapján akarnak tájékozódni arról, hogy érdemes-e esélyt adni a dead to me-nek:)) az első mondatod után akartam írni, hogy lám, megint egy sorozat, amit vagy nagyon szeretnek, vagy nagyon nem, megosztja a népet, erre látom a középutas értékelést:)

de egyébként szerintem ott a kulcs abban, amit írsz, hogy “semmi sem történik”. amire azt mondom, hogy van, amikor nem is kell történnie semminek. mármint írom feljebb én is, hogy a pilot már a vége elő megvett azzal, hogy elérte azt, amit mostanság egyre több sorozat elér: azt, hogy élvezzem, amit látok. hogy ki mit miért élvez, az persze megoszlik. a látvány vagy a színészi játék, vagy a hangulat elég sok mindent el tud adni, és szerintem nálam is ez volt a helyzet, hogy valamelyik komponens jelenléte bőven elég volt, hogy nézőssé tegye. az, hogy mindezt még nyakon is öntötték a csavarral, illetve annak ígéretével, hogy “basszus, ez hova fog fajulni”, pedig nálam tényleg csak hab volt a tortán.

(visszatérve az első mondatra: én minden olyan sorozatot az elsők között próbálnék be, ami valamennyire megosztja a népet, abban bízva, hogy a jó oldalán leszek a megosztottságnak. legalábbis biztos, hogy érdemesebb ezeknél ezt tenni, mint azoknál a sorozatoknál, amiket mindenki hat per tízre hoz ki.)

Scott21 - 2019. 05. 27. 15:39

Nekem rég volt ilyen sorozat ami ennyire elkapott hangulatilag. A két főszereplő közötti kémia, poénok többsége és a meglepő fordulatok jóvá teszik a kicsit kiszámíthatobb részeket is. Plusz a mellékszereplők többsége is nagyon erős lett

dreamer - 2019. 05. 27. 16:14

Nekem nagyon tetszett a hangulata.
Szombaton délután le is daráltam.
Semmi különös, de szórakoztató.

Anni - 2019. 05. 27. 17:39

Nekem is lement vagy 3 nap alatt, kis könnyed szórakoztató. Kelly Bundy-t akarom mondani Christina Applegatet jó újra sorozatban látni.
Linda Cardellini is nagyon jól hozta ezt az esetlen kicsit hibbant nőt, valamiért nem tudtam rá haragudni egyszer sem.
Remélem lesz 2. évad mert nagyon jó csavarral lett vége. :)

Hallak65 - 2019. 05. 27. 17:47

Én 3 résznél feladtam. Érdekes, a 2 szereplő nagyon jó, de nekem nagyon csajos, így nem érzem magam a célcsoportnak.

Shannen - 2019. 05. 27. 19:10

Én két rész után kaszáltam, pedig minden adott volt, hogy szeressem.
A sztori felütése, hogy két gyászoló nö összetalálkozik és bár teljesen más karakterek, összebarátkoznak, tetszett. Az Applegate-Cardellini páros szintén remek, mindkettejüket szeretem.

És itt jön a de. A pilot végi csavar, amit végig lehetett sejteni, nekem elrontotta teljesen az élményt és pont ellentétes érzéseket váltott ki, mint ami a kritikában említve van. Valószínüleg pont azért, mert a nézö erre számított, ezért nem ütött. És mivel két rész után sem sikerült igazán kiemelkedö írást produkálni, így a (nem nagyon létezö) rejtélyfaktor sem tudott megtartani. Föleg nem a második rész végén a flashbackes csavarnál, annál is csak sóhajtottam és megvontam a vállam. Szóval egyértelmüen nem az én sorozatom.

A két föszereplö miatt sajnálom a kaszát, de most épp próbálom szigorúbban kaszálni a csak közepesen bejövö sorozatokat mert kezdek kifogyni az idöböl.

kisanna - 2019. 05. 28. 17:05

nem volt rossz, de szigorúan darálva. a közepe felé volt pár rész, ami csak a háttérben ment, alig figyeltem, de mivel elég kiszámítható a sztori, nem maradtam le sokról. a folytatás nem biztos hogy érdekel majd, nem hiszem, hogy ebből sokkal többet még ki lehetne hozni ennél.

elfmercina - 2019. 06. 08. 09:44

Előző komment gondolatmenetét folytatva, én nem tudtam eldönteni, tetszik-e vagy sem. A két főszereplőnő felért számomra egy nosztalgiavonattal (Vészhelyzet, Egy rém rendes család), de ennél többet nem igazán nyújtott.

Még talán az anyós karaktere volt izgalmas valamennyire.

Ennyi sorozat között már tényleg szelektál az ember, mire fordít időt, mire nem. Most pont holtidőben voltam, így belefért.

Remélem, a The Good Doctor 2. évada több feszültséggel szolgál. Ezzel folytatom a mindennapjaimat.

Peppper - 2019. 06. 12. 17:48

Nagyon ritkan jon be sorozat ennyire mint most ez. Annyi rejtett es visszatero poen volt benne, szerintem nemsokara ujra is fogom nezni :) A ket foszereplo jateka zsenialis, engem teljesen megvettek.

Snoopyzit30 - 2019. 08. 11. 12:10

Én nem sejtettem a pilot végén a csavart, pedig rutinos sorozatnéző vagyok, ezek szerint mindig van új a nap alatt :-)
Nekem is bejött a sorozat, de inkább a közepesen erős tábort erősíti. Voltak benne nem kicsi túlzások, de a két színésznő elvitte az egészet a hátán.
Linda Cardellini a Bloodline után újra bizonyította, hogy igenis jó színésznő, több szerepet neki!

A befejezés viszont nem tetszett, erőltetett volt. Így nem vagyok benne biztos, hogy visszatérek a 2. évadra.

6,5-7/10

rary - 2019. 11. 29. 18:51

Hú, én is csak jókat tudok mondani róla, vagyis az első részről mindenképp. Az elején szépen bevezette, aztán jön a fordulat. Ott aztán néztem egy nagyot. A két nő játéka nagyon bejött, vitték a hátukon a részt. Nézős lesz. Olyan 6-7/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz