login |

Pilot-mustra: The Hot Zone – 1×01-02

2019. 05. 28. 20:55 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Így a Chernobyl mellé jól esik egy hasonló, megtörtént eseményeken alapuló minisorozat, amiben hatalmas veszély fenyegeti az embereket? Mert akkor a National Geographic-ra érkező The Hot Zone, ami Richard Preston, itthon Halálzóna címen megjelent dokuregényének adaptációja, pont kéznél van. A ma hajnalban, Amerikában leadott két részt holnap és holnap után fogja követni a folytatás.

A “történet” egy 1989-es esetre koncentrál, amikor Amerikában pár csimpánzban mutatták ki az Ebola Zaire vírust, melynek emberekre való átterjedését a Járványügy és a Hadsereg próbálta megakadályozni. Azonban nem csak az ez irányú erőfeszítések kapnak kiemelést a szériában, hanem a tudatlanság, gondatlanság, a kapzsiság, a balszerencsés körülmények, illetve félelem okozta történések is, amik majdnem nagy járványhoz vezettek.

THE HOT ZONE – 1×01-02 – ?/10

A sztori ismertetése előtt egy jelzés, hogy eléggé lejön a The Hot Zone-ról, hogy a NatGeo-ra készült. Nem dokus, beszélő fejes betétekkel dúsított tudományos fikcióról van szó, mint a MARS esetében, hanem ellenkezőleg, tényalapú a sorozat, de cserébe nem dokus. Viszont ettől még eléggé magyarázós a végeredmény, nagyon aprólékosan bemutatják, ahogy a vírussal bánnak, és a főhős orvos is elmagyaráz mindent a négyes szintű biztonsági fokozattól a mintavételig a mellé kirendelt nem sokat tudó nézőnek katonának.

Így utólag nem lep meg, hogy majd 25 évet vett igénybe, míg végre mozgóképes adaptációt kapott a könyv, ugyanis annak a szerkezete nem túlságosan film-, illetve minisorozatbarát, hiszen az több részre tagolható, és valójában négy vírusesetet mutat be.

1980-ban kezd a történet, egy afrikai fertőzéssel, hogy 1989-re ugorjunk Amerikába, a főszálra, ahol egy, a hadseregnél dolgozó ezredes, egy kutatóorvos vizsgál ki egy intézet által nekik küldött mintát, és fedez fel benne valami ismeretlen vírust. Az 1×02-t pedig már 1976-ban kezdjük, ismét csak Afrikában, ahol egy korábban megismert szereplő, és egy gondolom, később középpontba kerülő kerül kapcsolatba a vírussal, illetve az azáltal okozott pusztítással. A történetmesélés tehát több síkon zajlik, mozaikoznak is derekasan vele a készítők, hogy fogyaszthatóvá tegyék, főleg, hogy több kiemelt, a valóságban is létező karaktert is mozgatnak.

Ritkán teszek ilyet, de a The Hot Zone kapcsán futólag belenéztem pár kritikába (nem szuperlatívuszokban, de viszonylag pozitívakat írnak mások róla, már csak ezért is érdemes lehet esélyt adni neki, főleg, hogy ezt a teljes szezon ismeretében teszik), és nagyon furcsa volt olvasni olyasmiket, hogy kissé ponyvás thriller, meg ijesztgetések és Alien-szerű jelenetek vannak benne, csak majmokkal, mert abban, amit én láttam belőle, szinte semmi effélére nem emlékszem.

A kérdőjel fönt arra utal, hogy valamiért nem tudott egy percre sem lekötni a sorozat, így értékelni sem tudnám. Lehet, hogy hollywoodiasabb megközelítésre számítottam? Vagy legalább valami drámaibbra? Nem tudom, de az biztos, hogy a fenyegetés a készítők által használt eszközök révén közel sem jött át annyira, mint azt az események indokolták volna. (Nagyjából ugyanaz lehet a helyzet velem, mint human-nél a Narcos-szal, aminek a “dokus” stílusa nem feküdt neki annak idején – kapott is a fejére.)

Számomra a legérdekesebb az volt a The Hot Zone-ban, hogy mennyire nem tudtam még az események súlyát sem átérezni benne. Ugye, a Chernobyl esetében az volt az elméletem, hogy azért hátborzongató a széria, mert tudjuk, hogy többé-kevésbé megtörtént, amit látunk. Megtörténtek a hősies cselekedetek, és megtörténtek azok is, ami kapcsán csak a fejünket fogjuk. Nos, itt is minden megtörtént, azonban baljóslat ide vagy oda, közel sem hatottak rám az elvárt módon. Lehet, hogy később jött volna el mindez?

Hogy bennem van-e a “hiba”, vagy a sorozat vallott kudarcot az interpretációval, nem tudom, kíváncsi vagyok más véleményekre is – lehet, hogy mindössze annyi a megoldás, hogy egyrészt nem a szomszédban történt az eset, másrészt pedig nem is annyira voltam képben az eseményekkel. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a 2 részes bevezetés után következő tárgyalás, majd a finálé már sokkal, sokkal érdekfeszítőbb lesz.

7 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 05. 28. 21:43

Nekem tetszett, mivel mini, mindenképp végignézem, a feszültséget éreztem (azért az a mondás, hogy ennek a hűtőnek a tartalma x vírus, ha most csak azokat a fiolákat kivinnénk innen elterjedne ez a pár vírus, és vége az emberiségnek, az azért ebéd közben gyomorba rúgott), viszont megértem, akinek valami hiányzik, nem lett eszméletlen erős (bár pont a második rész utolsó jelenete szerintem elindított egy ívet). A téma nem igazán van feldolgozva TV-ben mostanában, aktualitását nem vesztette, szerintem érdemes megpróbálni.

winnie - 2019. 05. 28. 21:58

á, igen, azt az idézetet be akartam tolni:)

punyapapa - 2019. 05. 31. 07:34

Hoppá :O
El is kerülte a figyelmem, hogy végre bemutatták. Olvastam a könyvet, és nagyon tetszett.
Amint vége a vizsgaidőszaknak, akkor ezt pótolom.

_Peter - 2019. 05. 31. 13:08

Jól hangzik!

_Peter - 2019. 06. 04. 19:39

Két részen vagyok túl, nagyon guszta ez is a Csernobil mellé! :)
A szereposztás elég jó, itt van Carol nővér a sürgősségiről, Jenner doki a CDC-ből és Ser Devos.

A problémakezelés protokollról azt hittem aranyközépút lesz, a két véglet durva volt. Amerikában a magáncég menedzsere dirigál két szakértő ezredesnek és a két laboros elsumákolja. Zairében felégették a falut, a még élő embert a katona kérdés nélkül lőtte le és gyújtotta fel.

Egy hajszálnyit megnyugtató már léteznek rá sikeres kísérleti gyógyszerek:

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/27/british-military-nurse-infected-with-ebola-has-been-discharged-from-hospital

Tamás - 2019. 10. 16. 20:59

Sziasztok!

Én molekuláris biológusként dolgozom, már több, mint 10 éve. Így nagyon felkeltette az érdeklődésemet a sorozat. Tegnap néztem meg az első részt. Azért az feltűnt, hogy mikor megkapták a laborhoz este a csomagot, és reggel felnyitották a gumikesztyűn kívül semmit sem vett fel Nancy dr. Én a klinikai kémia laborban egy sima (értsd nem potenciális halálos vírussal fertőzött) vérmintát nagyobb elővigyázatossággal (min. arcmaszk, védőszemüveg, kesztyű) nyitok ki, mint dr. Jaax.
Azért biztos, hogy bármilyen minta átvételét és kibontását kizárt, hogy az USAMRIID-nál (az amcsi hadsereg fertőző betegség kutató intézetében) így csinálnák. Ez egy fekete pont a ehhez az 1. részhez. De amúgy ígéretesnek tűnik. Bár az biztos, hogy nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy mol. biológus vagyok és ilyen szemmel is fogom nézni a sorozatot.

Thunder - 2019. 10. 18. 02:20

Most, hogy magyarul is megy, talán kicsit felélénkül ez a poszt … :) 4-5. résznél tartok és egyet kell, hogy értsek winnie-vel, hogy vhogy súlytalannak ábrázolják ezt az elméletileg Level4-es vírust, ami ugye a film szerint gyógyíthatatlan halálos kórokozóra utal. pl a rókafejű doki a cdc-től egy lehetségesen megfertőződött majom ápolót egy sima városi kórházba vitet be, ahol a nővérek minden védőfelszerelés nélkül vesznek tőle vért és nézik, hogy esetleg ebolás lett-e az ürge stb. A gyógyszergyárnak pedig szinte udvarolni kell, hogy esetleg, ha ők is úgy gondolják, engedjenek már be virológus szakértőket. Értem én, hogy kapitaliban a tőke visz mindent meg a befolyásos lobbik saját szájuk íze szerint tudnak szabályozást befolyásolni állami szinten is, de ahol a népesség ilyen szintű veszélynek van kitéve, ott nehezen hihető, hogy az eü szervezetek (cdc) illetve fegyveres erőknek nincs mindent felülíró karantén kártyájuk … főleg hidegháborús évtizedek reflexei után, amikor a pakliban nem csak az atom volt benne, hanem biológiai csapás is. Ha egy vírus kitörést, amire nincs gyógymód, nem tudnak idejekorán izolálni, főleg urbánus környezetben, akkor ott nagy valószínűséggel reszeltek a plebs jó részének -ld 12 majom :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz