login |

Pilot-mustra: The Hot Zone – 1×01-02

2019. 05. 28. 20:55 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Így a Chernobyl mellé jól esik egy hasonló, megtörtént eseményeken alapuló minisorozat, amiben hatalmas veszély fenyegeti az embereket? Mert akkor a National Geographic-ra érkező The Hot Zone, ami Richard Preston, itthon Halálzóna címen megjelent dokuregényének adaptációja, pont kéznél van. A ma hajnalban, Amerikában leadott két részt holnap és holnap után fogja követni a folytatás.

A “történet” egy 1989-es esetre koncentrál, amikor Amerikában pár csimpánzban mutatták ki az Ebola Zaire vírust, melynek emberekre való átterjedését a Járványügy és a Hadsereg próbálta megakadályozni. Azonban nem csak az ez irányú erőfeszítések kapnak kiemelést a szériában, hanem a tudatlanság, gondatlanság, a kapzsiság, a balszerencsés körülmények, illetve félelem okozta történések is, amik majdnem nagy járványhoz vezettek.

THE HOT ZONE – 1×01-02 – ?/10

A sztori ismertetése előtt egy jelzés, hogy eléggé lejön a The Hot Zone-ról, hogy a NatGeo-ra készült. Nem dokus, beszélő fejes betétekkel dúsított tudományos fikcióról van szó, mint a MARS esetében, hanem ellenkezőleg, tényalapú a sorozat, de cserébe nem dokus. Viszont ettől még eléggé magyarázós a végeredmény, nagyon aprólékosan bemutatják, ahogy a vírussal bánnak, és a főhős orvos is elmagyaráz mindent a négyes szintű biztonsági fokozattól a mintavételig a mellé kirendelt nem sokat tudó nézőnek katonának.

Így utólag nem lep meg, hogy majd 25 évet vett igénybe, míg végre mozgóképes adaptációt kapott a könyv, ugyanis annak a szerkezete nem túlságosan film-, illetve minisorozatbarát, hiszen az több részre tagolható, és valójában négy vírusesetet mutat be.

1980-ban kezd a történet, egy afrikai fertőzéssel, hogy 1989-re ugorjunk Amerikába, a főszálra, ahol egy, a hadseregnél dolgozó ezredes, egy kutatóorvos vizsgál ki egy intézet által nekik küldött mintát, és fedez fel benne valami ismeretlen vírust. Az 1×02-t pedig már 1976-ban kezdjük, ismét csak Afrikában, ahol egy korábban megismert szereplő, és egy gondolom, később középpontba kerülő kerül kapcsolatba a vírussal, illetve az azáltal okozott pusztítással. A történetmesélés tehát több síkon zajlik, mozaikoznak is derekasan vele a készítők, hogy fogyaszthatóvá tegyék, főleg, hogy több kiemelt, a valóságban is létező karaktert is mozgatnak.

Ritkán teszek ilyet, de a The Hot Zone kapcsán futólag belenéztem pár kritikába (nem szuperlatívuszokban, de viszonylag pozitívakat írnak mások róla, már csak ezért is érdemes lehet esélyt adni neki, főleg, hogy ezt a teljes szezon ismeretében teszik), és nagyon furcsa volt olvasni olyasmiket, hogy kissé ponyvás thriller, meg ijesztgetések és Alien-szerű jelenetek vannak benne, csak majmokkal, mert abban, amit én láttam belőle, szinte semmi effélére nem emlékszem.

A kérdőjel fönt arra utal, hogy valamiért nem tudott egy percre sem lekötni a sorozat, így értékelni sem tudnám. Lehet, hogy hollywoodiasabb megközelítésre számítottam? Vagy legalább valami drámaibbra? Nem tudom, de az biztos, hogy a fenyegetés a készítők által használt eszközök révén közel sem jött át annyira, mint azt az események indokolták volna. (Nagyjából ugyanaz lehet a helyzet velem, mint human-nél a Narcos-szal, aminek a “dokus” stílusa nem feküdt neki annak idején – kapott is a fejére.)

Számomra a legérdekesebb az volt a The Hot Zone-ban, hogy mennyire nem tudtam még az események súlyát sem átérezni benne. Ugye, a Chernobyl esetében az volt az elméletem, hogy azért hátborzongató a széria, mert tudjuk, hogy többé-kevésbé megtörtént, amit látunk. Megtörténtek a hősies cselekedetek, és megtörténtek azok is, ami kapcsán csak a fejünket fogjuk. Nos, itt is minden megtörtént, azonban baljóslat ide vagy oda, közel sem hatottak rám az elvárt módon. Lehet, hogy később jött volna el mindez?

Hogy bennem van-e a “hiba”, vagy a sorozat vallott kudarcot az interpretációval, nem tudom, kíváncsi vagyok más véleményekre is – lehet, hogy mindössze annyi a megoldás, hogy egyrészt nem a szomszédban történt az eset, másrészt pedig nem is annyira voltam képben az eseményekkel. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a 2 részes bevezetés után következő tárgyalás, majd a finálé már sokkal, sokkal érdekfeszítőbb lesz.

5 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2019. 05. 28. 21:43

Nekem tetszett, mivel mini, mindenképp végignézem, a feszültséget éreztem (azért az a mondás, hogy ennek a hűtőnek a tartalma x vírus, ha most csak azokat a fiolákat kivinnénk innen elterjedne ez a pár vírus, és vége az emberiségnek, az azért ebéd közben gyomorba rúgott), viszont megértem, akinek valami hiányzik, nem lett eszméletlen erős (bár pont a második rész utolsó jelenete szerintem elindított egy ívet). A téma nem igazán van feldolgozva TV-ben mostanában, aktualitását nem vesztette, szerintem érdemes megpróbálni.

winnie - 2019. 05. 28. 21:58

á, igen, azt az idézetet be akartam tolni:)

punyapapa - 2019. 05. 31. 07:34

Hoppá :O
El is kerülte a figyelmem, hogy végre bemutatták. Olvastam a könyvet, és nagyon tetszett.
Amint vége a vizsgaidőszaknak, akkor ezt pótolom.

_Peter - 2019. 05. 31. 13:08

Jól hangzik!

_Peter - 2019. 06. 04. 19:39

Két részen vagyok túl, nagyon guszta ez is a Csernobil mellé! :)
A szereposztás elég jó, itt van Carol nővér a sürgősségiről, Jenner doki a CDC-ből és Ser Devos.

A problémakezelés protokollról azt hittem aranyközépút lesz, a két véglet durva volt. Amerikában a magáncég menedzsere dirigál két szakértő ezredesnek és a két laboros elsumákolja. Zairében felégették a falut, a még élő embert a katona kérdés nélkül lőtte le és gyújtotta fel.

Egy hajszálnyit megnyugtató már léteznek rá sikeres kísérleti gyógyszerek:

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/27/british-military-nurse-infected-with-ebola-has-been-discharged-from-hospital

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz