login |

The Dragon Prince

2019. 05. 30. 20:40 - Írta: superpityu

16 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Eszembe sem jutott, hogy erről a remek Netflix-sorozatról a 2 évadja alatt még nem esett nagyon szó az oldalon, pedig…

Tavaly került bemutatásra a szolgáltatón a The Dragon Prince című animáció, amire akkoriban nem igazán figyeltem fel, hiába volt minden jel egyértelmű, hogy egy újabb hiánypótló szériával bővült a szolgáltató portfóliója. De miért is hiánypótló? 

Bár nem mindig jönnek be a számításaink a készítőkkel kapcsolatban, de a Dragon Prince mögött Aaron Ehasz áll, aki annak idején nyakig benne volt az Avatar – The Last Airbender készítésében is. Ezzel pedig igen magasra is került egyből az a bizonyos léc.

Nem meglepő, hogy ismét egy kalandsorozatot kapunk, amiben páran útra kelnek, hogy helyre állítsanak egy régi konfliktust. Ismerős történet, ugye? Nagyon nehéz úgy nézni a sorozatot, hogy ne akarjam az Avatarhoz mérni, mert hihetetlenül süt róla a hasonlóság. Viszont egyáltalán nem érzem ezt akkora gondnak. Bár lehet, hogy csak a műfaj iránt vagyok elfogult.

A The Dragon Prince története egy ősi konfliktusra épül az emberek és az elfek (és sárkányok) között, amely a történet kezdetén ismét egy élesebb fordulatot vesz éppen. Onnan indulunk, hogy Katolis királyát és fiát meg akarja ölni pár bérgyilkos elf. Viszont az egyik újonc elf olyan véletlen felfedezést tesz a király gyerekeivel, hogy kénytelen átgondolni azt, hogy jó oldalon állnak-e. Történetesen arról van szó, hogy kiderül, hogy egy elpusztított sárkánytojás nem semmisült meg, hanem Katolis mágusa teljesen más célokra akarja felhasználni.

Létre is jön a kényszerszövetség, amely megpróbálja megakadályozni a közeledő háborút. Ahogyan jobban megismerik egymást a szereplők hamar kiderül, hogy nem minden úgy történt, ahogyan azt a fiatalok tanulták. Nem mindenki az, akinek mondja magát.

Akárcsak az Avatarban, itt is rengeteg kalandba keverednek a szereplők, miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és hozzánk nézőkhöz is. Ebben pedig baromi jó a sorozat, hogy mennyire szépen építi fel a karaktereit.

Nem fekete-fehérek a figurák, mindenkinek van alapja, nem eredendően gonoszak, vagy jók, képesek hibázni, képesek beismerni azokat. Logikusan vannak megalapozva, és még sokszor a főgonosznak gondolt Viren indítékain is megleptek, mert nem érzem azokon sem mindig az eredendő gonoszságot. Persze aztán lehet kiderül, hogy már a legelején is ő kavart

A többi szereplő persze morálisan sokkal magasabban van, mint az előbb említett Viren, de mégis, ők sem tökéletesek. Elég arra gondolni, hogy Callum és Claudia mit tett azért, hogy szerettei épségben legyenek, vagy Rayla a fiúk érdekében nem árult el mindent. De ugyanúgy ide tudnám sorolni Soren dilemmáját is, miután megkapta a küldetését az apjától. Egyedül talán Ezran az, aki még tényleg csak a jót akarja meglátni mindenben és mindenkiben.

Minden adva van egy szuper sorozathoz, kigondolt történet, izgalmas mitológia, érdekes szereplők, pipa, pipa, pipa. De talán ami még inkább tetszik az a mágia használata. Akárcsak az Avatarban itt is az elemekkel lehet varázsolni (és persze itt képbe a jön sötét mágia is), és teljesen jól használják ezt is. Ahogyan Callum próbálja az egészet megfejteni.

Emellett pedig egy egészen eszméletlen képi világa van a The Dragon Price-nek. És tényleg nem tudom nem az Avatarhoz hasonlítani, mert abszolút arra hasonlít ebben is, csak valahogy részletesebb és még annál is szebb.

Mindenképpen érdemes belenézni azoknak, akiknek hiányzik valami hasonló sorozat. Nem csak szórakoztató, de rendkívül szerethető is a The Dragon Prince. Mivel csak 18 rész van eddig kint, így a nemrég berendelt 3. évad előtt bármikor lecsúszhat.

16 hozzászólás Ne habozz!

Tr7 - 2018. 09. 15. 08:41

Megnéztem az első részt. Elsőre nem tetszett az animáció de aztán megszoktam, nem annyira rossz. Ez a rész inkább csak bemutatta a szereplőket és kb. a világot, ahol a cselekmény zajlik. A zene nagyon vagány.Párbeszédes is okésak.
Sajnos a történetben semmi nem fogott meg, nem túl eredeti, de azért még adok neki egy esélyt.

—-

Azt hiszem még két rész van hátra az évadból. Aki belenéz annak nagyon ajánlom, hogy az első két részt egyben nézze meg,mert úgy lesz kerek egész
Ahogy fentebb is írtam engem is idegesített az animáció,viszont azt kell mondjam,hogy mostanra nagyon megszerettem és igazán szépre sikerült szerintem

A történetben még mindig vannak kivetnivalók de szépen építkeznek és érdekel merre fog tartani a cselekmény.

Llew - 2018. 09. 15. 11:59

Én gyorsan ledaráltam, kilenc résszel elég rövid az évad.
Az egészen nagyon látványosan átütnek az ATLA párhuzamok, de valahogy mégsem ér a nyomába, ugyan akkor számomra is elkerülhetetlenné teszi az összehasonlítást.

Az apróbb részletektől kezdve mint a felépítés (Book/Chapter), a világba bevezető, az első fejezet legelején kapott 1-2 perces gyorstalpaló, majd a történetmesélésen keresztül, mely szerint

minimális SPOILER a felvezetésben és az első részben kiderül

szintén gyerekek hosszú útra indulnak egy a távoli múltban kitört háború megakadályozása/lezárása miatt.

SPOILER vége(?)

A szereplők karakterjegyei is nagyon hasonlóak, ami az újdonság hiányát elvéve tekinthető negatívumnak (tehetséges, de önbizalomhiánnyal, és önváddal küzdő gyerekek/fiatalok nagy teher alatt), de a pozitívumok is jöttek velük (többnyire nem fekete-fehér figurák, várható fejlődési lehetőséggel).
Nekem külön tetszett az az apróság, hogy itt is van fogyatékkal élő, de mégis teljes értékűként kezelt szereplő.

A világ szerintem elég tipikus egy fantasy sztorihoz, az első évad alapján nem akad semmi különleges benne.
Az évad nem cáfolja a trailert abban a tekintetben, hogy alapvetően gyerekeknek készült. Ehhez mérhető a humor is, ami felnőtt fejjel nekem kicsit soknak tűnt, de elviselhető. Ami inkább zavart, hogy egyszerre akar könnyed, ugyan akkor alapjában, illetve egyes helyzetekben azért sötét és komor is lenni, ami nem mindig jön össze.

Szóval összességében egy aranyos, szerethető, de egyenlőre nem túl eredeti fantasy, amiben megvan a lehetőség, hogy érdekesebbé és komolyabbá váljon.

GodBadka - 2018. 09. 17. 10:08

Hétvégén ledarálva. Jöhet a következő évad. Remélem, nem kell egy évet várni rá. Számomra igazi feelgood sorozat.

A rajzok szépek, az viszont valóban animáció ugrálós, bár egy idő után megszokható.

A történet talán nem túl eredeti, de szinte valamennyi szereplő kedvelhető. Az évad közepéig, még a csúnya, gonosz bácsival is simán lehet szimpatizálni.

A kedvencem, amúgy Claudia és a nagynéni. Remélem, többet kapunk belőle a további részekben. Ha lesz folytatás.

mSO - 2018. 09. 20. 14:20

Kicsit csalódás ez nekem, bár vannak jó pillanatai.

Ami rossz: olyan érzésem volt, mintha a fantasy-t valami új csodaként akarná eladni, pedig egyelőre elég gyengécske benne (elfek, sárkányok és természetalapú mágia… minő újdonságok).

Ami jó: az elflánynak kelta akcentusa van, élvezet hallgatni. A jelmezek, a mágia meg a mágikus lények érdekesek, jól adagolják őket. A Csali nevezetű grumpy békakutya is adja (bár mintha mindent vele akarnának eladni, holott az ábrázata nem túl eredeti – grumpy cat).

Ami rossz: az animáció összességében elég nehezen szokható, élettelen, és néha rendkívül béna – a szereplők mozgása szaggatott, elütnek a háttértől (oké, a régi rajzfilmekben is így volt, de ott legalább rajzoltak voltak, megelevenedtek, volt bennük élet).

Ami jó: színezés

Ami rossz: a történet elég üres, együgyű; lehet, hogy követhetőbb így egy gyereknek, de érződik az elevenség hiánya ebben is – mintha a rendező fejében ott lennének az átvezető részek meg a világot életre keltő részletek, de a vászonra már nem kerültek át.

Ami jó: senki se jó vagy gonosz, mindkettőből van szinte mindenkiben (a gyerekek kivételével :D)

cherockee - 2019. 02. 15. 15:53

Párom nagy Avatar rajongó, Korra legendáját is szerette, megnézte, tetszett neki. Belenéztem, engem lekötött, most a második évaddal egyben megnézem szerintem.

GodBadka - 2019. 02. 18. 19:41

Na, megvolt a dara szombaton. Még mindig jó. Még mindig Claudia a kedvencem. Tetszik, hogy nem minden fekete és fehér.

Részemről jöhet a 3. évad.

CrashBoostZoom - 2019. 02. 28. 13:54

A 2. évaddal kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy jóval karakter központúbb mint az első és van világépítés is bőven. Viszont ez az átívelő sztori rovására megy. Végül megint kaptunk egy cliffhanger-t és több kérdésünk maradt mint az évad elején volt, válaszok nélkül.

Ez a két évad eddig kb. csak a felvezetés volt.

Ghost - 2019. 02. 28. 17:00

Az 1. évad szerintem elég gyengére sikerült, dögunalmas karakterek, lerágott csontú fantasy klisék és igen, az animáció is sokszor megbicsaklott.

Ezzel szemben szerintem a 2. évadra mindenben fejlődött: szerethetőbb szereplők, jobb sztori és cselekmény, misztikum ami fenntartja az érdeklődést, a grafikában pedig semmi kivetnivalóm nem volt. Végre elkezdtem élvezni a sorozatot és érdekel a folytatás is.

mSO - 2019. 05. 30. 22:51

A 2. évadban már érdekesebb karakterek kerülnek elő, de még mindig nincs jelentős változás az elsőhöz képest. Pár hét alatt feledhető :( – pedig szeretem úgy általánosságban, de nem túl erős az Aanghoz és Korrához képest.

Jence4 - 2019. 05. 31. 09:26

A legjobb írás, legjobb sztorivezetés ide nagydíjasa nálam, a rajz a hangulat simán kiemelkedő, nagy kedvenc :)

Zs.Gábor - 2019. 05. 31. 11:16

Én nem feltétlen emlegetném egy szinten az Avatarral, különösképp nem a TLA-rel.

Soren és Claudia karaktere sokszor érezhetően erőltetetten próbál árnyalt maradni. Zuko és Azula esetében ez egyszerűen természetes volt. És ehhez rengeteget hozzásegítettek olyan segéd karakterek, mint Iroh, Ty Lee és Mai.

Én az unokaöcsémmel pont azért nézettem a sorozatot, mert Zukó sztorija valami gyönyörű ívet fut be annak köszönhetően, hogy a karakter reagál és változik a történések hatására. Az itteni testvérpár viszont csak üres, lélektelen báb.

hallak65 - 2019. 05. 31. 19:08

Nagy kedvenc!

Akit zavar az animáció ugrálós mivolta, az örülhet, mert rajongói kérésre a második ötletet dobták.

szendroib - 2019. 05. 31. 21:07

Alapvetően jó kis sorozat, szeretem a karaktereket is, de úgy érzem, 1-1 évadban nagyon kevés dolog történik. Még a két évadra sem mondanám, hogy kijönne belőle egy kielégítő évadnyi cselekmény. Lehet amiatt van, hogy minden story arc 3 epizód, és így igazából az eddigi 2 évad 6 kis storycskából áll. Azért örültem mindkét évadnak, de mindkettő után azt éreztem, hogy hát nem jutottunk messzire.

Sheera - 2019. 08. 14. 01:33

Ledaráltam, imádtam. Viszont állítólag kész a szinkron, mégsem láttam Netflixen. Lehet erről tudni valamit?

Amúgy szerintem a TLA-t abszolút felülmúlja, bár én már a Korra legendáját is jobban szerettem. Az animáció pedig szerintem gyönyörű, bár valóban néhol kicsit furcsa.

winnie - 2019. 08. 14. 09:29

csak annyit, hogy lesz valamikortól.

Sheera - 2019. 08. 14. 13:17

Köszi a gyors választ.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz