login |

Pilot-mustra: The Virtues – 1×01

2019. 05. 31. 14:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A BBC Channel 4 nemrég bemutatott újoncára eléggé all star gárdát szedtek össze. Még akkor is, ha ez valójában 2 (na jó, 2,5) embert fed.

Egyrészt a készítő nem más, mint Shane Meadows, aki amellett, hogy pár nagyon ász filmet jegyez, elkészítette a zseniális This Is England-et (’86, ’88 és ’90 – amolyan kötelező olvasmányként érdemes pótolni), másrészt pedig a főszereplő Stephen Graham, aki nagyon sok sorozatban volt benne, a This Is England mellett legutóbb a Line of Duty-ban, legtöbben pedig a Boardwalk Empire Al Capone-jaként emlékezhetnek rá. (A fél ember meg a pályáját a Skins-szel indító Jack Thorne, aki amellett, hogy a This Is England-ben is benne volt, olyan szériákat jegyzett, mint a The Fades, a Kiri, a National Treasure, a Glue vagy a The Last Panthers.)

THE VIRTUES – 1×01 – 8/10

Kezdeném azzal, hogy a The Virtues eléggé rétegsorozat, a pontszámom ellenére nem ezt ajánlanám a mostanság indult szériákból elsőként, de talán még az első 10-ben sem lenne benne. Mert bár nekem nagyon bejött a kezdése, maga az alapanyag elég kemény, másrészt pedig olyan stílusú, amit jó páran elhajtanak azzal, hogy “ebben nem történt semmi”- nem véletlen, hogy az IMDb-s szöveges értékelések zöme 1/10 és a 10/10.

Nyilván a This Is England-rajongóknak kötelező a sorozat. Azoknak, akik nem szerették, azoknak pedig felejtős. Akik pedig nem ismerik, azokat inkább ahhoz a szériához irányítanám, jobb azzal kezdeni az ismerkedést Meadows stílusával. Ebben ugyanis semmi kommerszet nem fognak találni, a stílus az, amit Ken Loach is képvisel, tipikus, angol realista, független filmes, amely előszeretettel használ amatőr szereplőket.

A The Virtues kezdése történet szintjén tényleg elég vékony, ami nem meglepő, hiszen a pilot inkább egy karaktertanulmány. Egy olyan karaktertanulmány, ami a színészi játéknak köszönhetően kvázi kitépi az ember szívét. Azért, amit Graham művel, nagyon sok díjat kellene odaadni (nem szoktam ilyet mondani, mert egy győzelemhez nem elég a 10/10-es alakítás, a többi 10/10-esnél is jobbnak kell lenni, de itt nem tehettem mást).

Kezdésnek kevés beszéd révén megismerkedünk egy jómunkásemberrel, aki meglátogatja volt feleségét és gyerekét (aki elutazni készül), és végül megpróbálja az estéjét feldolgozni. Ennyi, nem több, mindössze némi lecsengetés van a végén, bár az is hoz két remek jelenetet. (Ha már jelenet, az utcai vonulása nagyon komoly volt.)

“Élményként” (nem jó szó ez – inkább “tapasztalatként”) egész elementális volt a The Virtues kezdése, mármint olyan szinten, hogy mennyire letaglózott, amit láttam. Pedig tényleg csak annyi történt benne, hogy egy ember szomorú volt, és megpróbált felejteni és jól érezni magát. Ez is csak bizonyíték arra, hogy egy jó sorozatepizódhoz nem kell bombasztikus sztori vagy sok WTF-csavar. Olykor elég egyetlen ember is…

Ezek után furcsa azt mondani, hogy kíváncsi vagyok a folytatásra. Nyilván kíváncsi vagyok, de nem biztos, hogy fel vagyok rá készülve, hogy látni akarom. De az nagyon érdekel, hogy ennyire erős start után, hogy lesz képes Meadows tartani a szintet. És arra is, hogy Graham mit tartogat még. Mert a karaktere most útra kelt. Remélem, kiderül, hogy ilyen állapotban mi hajtja őt.

7 hozzászólás Ne habozz!

Gevin - 2019. 05. 31. 15:41

Mindenkepp megnezem.

Vodor - 2019. 06. 01. 15:19
kietlen - 2019. 06. 02. 15:26

jó. mindegyik rész.

piszkosfred - 2019. 06. 02. 16:39

Nem Channel4?

Gevin - 2019. 06. 03. 12:24

Kicsit tobb cselekmeny es kevesebb siras jobb lett volna, de valoban nem rossz eddig ez a 3 resz.

Stephen Graham nagyot jatszik.

Nikolka - 2019. 07. 08. 02:01

Nagyon tetszett az első rész. Nem egy könnyű darab. Majd kell egy olyan hangulat, hogy megnézzem a következő részt is. (A This is England sorozatokkal is így voltam, főleg az utolsóval. Nem tudtam volna bármelyik este megnézni.)
Végig vártam, hogy mikor “robban”..Grahamtől valószìnűleg az utcán is megijednék, ha szembe jönne.

Nikolka - 2019. 09. 03. 00:49

Hu, ez nagyon erős volt. Nem is tudok mit mondani.

Aztán utána még elolvastam ezt :
https://www.theguardian.com/film/2019/may/05/shane-meadows-interview-the-virtues-stephen-graham-trauma Teljes sokkban vagyok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz