login |

Pilot: Songland

2019. 06. 02. 15:50 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

Megjött az amerikai Dalfutár?

Az NBC-n a héten bemutatott Songland-be félve kezdtem bele, elvégre nagyon úgy tűnt, hogy csak egy zenei tehetségkutató valóságshow lesz a sok közül, de mégis pozitívan csalódtam. Igen, megjelennek átlagemberek és előadják a dalaikat, de innentől kezdve teljesen más a műsor, mint az eddigi talent show-k. Hiszen a középpontban a dalok maradnak, amiket producerek javítanak fel, hogy sikerré váljanak.

Kezdjük ott, hogy rettentő jól áll a szériának, hogy nem nagyközönség előtt, híres műsorvezetővel tálalják, hanem rendkívül egyszerűen szinte családias légkörben szerepeltetik a dalszerzőket, mellőzve minden csilivili felhajtást. Három állandó producer ül az előadó előtt, ők Ryan Tedder, Ester Dean és Shane McAnally. (Előbbi a nagy sikerű OneRepublic frontembere, valamint rengeteg sztár slágerének (Beyoncé: Halo, Jonas Brothers: Sucker) zeneszerzője. Dean a Pitch Perfect filmekben szereplés mellett dalszövegíró és producer, ő felel Rihanna Rude Boy számáért is. McAnally pedig Kacey Musgraves slágerét segítette a toplisták élére.)

Mellettük pedig minden héten egy-egy népszerű énekes foglal helyet, akinek a dalszerzők el akarják adni a zenéiket. A pilotban John Legend volt jelen, de előre bejelentették még a Jonas Brothers-t, will.i.am-et, a OneRepublic-ot és még 7 másik előadót. Minden részben a vendégénekesek kiválasztanak a megjelent dalszerzők közül hármat, akikhez társulnak a producerek és közösen alakítják át úgy a számot, hogy az eladható legyen.

A rész végén pedig az énekes kiválasztja, melyik számot szeretné a legújabb slágereként eladni, s rögtön be is mutatják – éppen ezért az adott híresség naprakész követése spoileres lehet, elvégre Legend is már este kiadta a pilotban nyertes zenét.

És talán ez a leginkább vonzó a Songlandben, mert végre nem csak gyönyörű hangokat hallhatunk, de láthatjuk, hogyan is jön létre egy-egy top hit – sajnos csak 40+ percben. Ilyenkor a producerek beleadják önmagukat, ahogy a dalszerzők is, de együtt átformálják a zeneszámot olyanra, hogy az a jelen lévő énekes imidzsébe beleilljen – jelen esetben például egy country beütésű számot John Legend-esre kellett (volna?) formálni.

Meglepett, hogy az NBC legtöbbet nézett nyári, nem szkriptelt premierje lett a Songland 2017 óta, elvégre nem régóta promózzák a sorozatot, de azt mondom, megérdemli, és ajánlanám mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az iránt, hogyan dolgoznak a producerek.

Epizodikus jellege ráadásul meg is engedi, hogy kihagyjon az ember néhány részt, és ne kelljen görcsösen követni, melyik epizód jön melyik után, egyszerűen csak utána néz, melyik sztár szerepel az adott részben, és ha szimpatikus neki, akkor belenéz – bár az is csalóka lehet, mert én például John Legendtől a falra mászom, mégis együtt tapsoltam vele a produkció után, s minden egyes hozzászólása kellemes meglepetésként ért.

Szokás tehetségkutatókat pontozni? Nem tudom, én viszont adnék a kezdésre 8/10-et, mert rendkívül szórakoztató, különleges műsor a Songland, amiről nem is tudtam eddig, hogy szükségem van rá. Nem véletlen, hogy már a premier előtt lecsapott a formátumra Anglia, és lehet, hogy ez még csak a kezdet.

3 hozzászólás Ne habozz!

tulipan - 2019. 06. 02. 17:02

jo felallas, erdekesnek tunik. koszi! akit erdekel egy dal szuletese ajanlom a Song exploder c. podcastet; a The West Wing Weekly podcast egyik keszitoje csinalja es a dalszerzo kommentalja vegig a daliras folyamatat. (persze a Dalfutart is emlithetnem :))

Turbo - 2019. 06. 02. 18:49

Baromi jó koncepció, és így elsőre nagyon meglepődtem milyen minőségi dalokat hoztak a műsorba. A Voice már nagyon elfáradt, szóval ez jó móka lesz a jövőben.

Ha azt nézem, hogy volt 4 eredeti dal és 3-at felhúztak, akkor a 7 dalból nekem a német gyerek eredetije tetszik a legjobban. Ha azt nézem, hogy szerintem melyik állt volna legjobban John-nak, akkor Ollie Gabriel átdolgozott verziója.

Ani - 2019. 06. 10. 10:22

A 2. rész sokkal jobb volt, és will.i.am sokkal többet adott hozzá, nem csak a kötelezőket futotta le, mint John Legend.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz